Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

8 tünet, ami váláshoz vezet. A kapcsolat bomlásának jelei

2024. április 30.

Az ellentétek vonzzák egymást, így tartja a mondás, azonban nem feltétlenül ez a kulcsa a hosszan tartó házasságoknak.  

Kép: Khusen Rustamov / PixabayElőre le kell szögezni, nem feltétlenül lesz ezekből a „faktorokból” mindig válás, de sajnos igen jó eséllyel. Ha felismersz egy rátok jellemző tünetet, érdemes dolgozni a problémán, együtt, közösen. Ha már kialakult egy feszült helyzet, egy vita, objektíven kell elgondolkozni a problémáról, hogy így elejét vehessétek a véglegesen rossz döntéseknek. Isten az embert párosan teremtette, párt képzelt el neki. A természet duális elemekre és finom belső egyensúlyi állapotokra épül. A gyermekeknek nagyon fontos a család, a teljes család. Ha nem tudod ezt gyermekednek megadni, próbáld akkor is pótolni azokat a szerepeket és elemeket, amik a teljességhez szükségesek számára.

Mik a legkritikusabb pontok, amik váláshoz vezethetnek?

Általában a nagy életkorbeli különbség, a gyermek iránti vágy különbözőségei, a munka speciális eróziói, és a káros szenvedélyek.

  1. Az átlaghoz képest kétszer akkora a válás esélye azoknál a pároknál, ahol a férj több mint 9 évvel idősebb a feleségnél, ugyanilyen az arány abban az esetben, ahol a férj két évnél többel fiatalabb. Az érettség miatt.
     
  2. Kétszer olyan gyakran bomlik fel egy olyan házasság, ahol a nő sokkal inkább szeretne gyereket, vagy sokkal többet, mint a férfi. Nem kell aggódnod, ha így is van, ez arra vonatkozik, aki rágja párja fülé ilyesmivel, folyamatosan.
     
  3. A dohányzási és italozási szokások szintén összefüggésben vannak a kapcsolat fennmaradásával. Azokban a kapcsolatokban, ahol az egyik fél dohányzik, a másik pedig nem, az átlagosnál 75-90 %-kal nagyobb eséllyel válnak szét. Mert a dohányzás olyan szenvedély, ami szaga miatt, nagyon zavarhatja nem dohányzó felet.
     
  4. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a nő többet iszik, mint a férje. Tényleg nem túl nőies…
     
  5. Akiknek a szüleik is elváltak. Sajnos örök, ez a minta és az, amikor az alma nem esik messze a fájától. Persze vannak kivételek.
     
  6. Akiknek a házasság előtt született gyerekük, szintén nagyobb eséllyel válnak szét útjaik. Nincs meg az a bizonyos kapocs, a csak te vagy érzése.
     
  7. A már többször házasodott emberek 90 %-kal gyakrabban válnak el, mint azok, akik először hajtják igába a fejüket. Ha egyszer gumikötéllel a mélybe ugrassz, és legyőzöd halálfélelmed, kipróbálod a jumpingot, megszűnik a félelmed ezen állapottól. Ez természetes. Törekedj arra – ha ilyen helyzetben vagy – hogy a mostani jobb legyen!
     
  8. A férj munkanélkülisége és nehéznek vélt anyagi helyzete (a feleségé nem) szintén szerepet játszhat. A nők nehezen viselik a bizonytalan életkörülményeket nyújtó férfiakat. Ez az anyai ösztönökkel áll összefüggésben.


Horkolás: miért kell komolyan venni?

2024. április 30.

A horkolás soha nem ártalmatlan, ez az alvás közben kialakuló hangjelenség kisebb-nagyobb betegségeket takarhat.

Fotó: gettyimages.comA horkolás a férfiaknál kissé gyakoribb, de a nők sem maradnak le sokkal mögöttük, különösen az életkor előrehaladtával. ugyanis ötvenéves kor után becslések szerint a nemek közti arány kiegyenlítődik. A horkolás és az alvási apnoe (légzéskimaradás) a nőket főként a menopauza (változókor) után érinti. Ezt az életszakaszt megelőzően a női hormonok bizonyos fokig védelmet nyújtanak a horkolás ellen. A hormontermelés csökkenése nyomán azonban az izomszövetek lazulnak testünk különböző részein, beleértve a garatot, ami összefügg ezzel a hangjelenséggel.

Míg a környezetében lévők számára az adott személy horkolása nyilvánvalóan kellemetlen, az egészségére is káros lehet. Márpedig aki horkol, az ritkán fordul orvoshoz. Öt jó ok, amelyek miatt az érintetteknek komolyan kell venniük a horkolást.

Tartósan zavarja az alvást

A közhiedelemmel ellentétben nem alszunk mélyen, amikor horkolunk. A horkolás egy éjszaka során számos „minifelébredést” okozhat, ami megszakítja a folyamatos alvást. Ez nagyon kellemetlen, mert általában a könnyű alvás során jelentkező, gyakori „minifelébredések” akadályozzák a mély alvás fázisának elérését. Ami pedig elengedhetetlenül fontos a kielégítő, pihentető alváshoz, a regenerálódáshoz, mind fizikai, mind pedig mentális értelemben.

Légzési apnoét okozhat

Nehéz lenne pontos számadatokat megadni arra vonatkozólag, hogy az alvási apnoe (alvásiapnoe-szindróma vagy obstruktív alvási apnoe: súlyos légzés – szünetekkel megszakított horkolás) hány embernél marad észrevétlen – valószínűleg az emberek többségénél. Általában 10-30 másodpercig szakad meg a légzés óránként többször az éjszaka folyamán, a jelenség „minifelébredéseket” von maga után, miközben a horkoló személy öntudatlan állapotban van. Egyes felmérések szerint az érintettek 30%-a 65 év feletti, és a kockázat az életkor emelkedésével, valamint túlsúly és diabétesz esetén is növekszik.

De milyen is az apnoe összefüggése a horkolással? Közvetlen, mert ha minden horkoló személy nem is szenved apnoéban, a kettő általában kapcsolatban áll egymással. A legtöbb apnoéval küzdő beteg ugyanis horkol. A horkolás az alvási apnoe egyik olyan tünete, mint a nappali álmosság vagy a krónikus fáradtság.



Egy bolygónk van

2024. április 29.

"Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?" Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évrõl évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják...

1970-ben tartották meg először a Föld napját azzal a céllal, hogy a világ környezetvédőinek lelkiismeretét felébresszék az egész Föld veszélyeztetettsége iránt.

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez az esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott. Az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédõ szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Ma a Föld Napja nem csupán emlékeztető az ökológiai kihívásokra, hanem egy lehetőség is, hogy együtt cselekedjünk és pozitív változásokat hozzunk létre. Számos esemény és kezdeményezés zajlik világszerte, hogy felhívjuk a figyelmet az éghajlatváltozás, az élőhelyek elvesztése, a hulladékkezelés és más környezeti problémák megoldásának fontosságára.

Magyarországon 1990-ben indult a történet, amikor környezetvédők megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az elsõ magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Világszerte minden évben többszáz millió ember mozdul meg ennek a napnak a kapcsán.

Április 22-én a környezet- és természetvédő szervezetek kezdeményezésére a lakosság különböző rendezvényeken, megmozdulásokon fejezi ki aggodalmát a környezet egyre gyorsuló pusztítása miatt.

A Föld napján való megemlékezések, rendezvények alkalmat adnak arra, hogy az emberiség – és az egyes ember is – mérlegelje, hogyan bánik környezetével, és mit tesz azért, hogy a természet és benne az ember egészségesebben éljen, és a természeti értékek megmaradhassanak. A világ eljutott arra a pontra, hogy a Föld napját nem csak ünnepelni kell, hanem tenni, sokat tenni azért, hogy szűkebb és tágabb környezetünkben óvjuk a növényeket, madarakat, állatokat.

Nap, mint nap szembesülhetünk azzal, hogy a bolygónk veszélyben van. Elég csak az utcán, autópálya mentén, vagy erdőinkben végigmenni. Mindenhol szeméttel találkozunk. Egyre aggasztóbb a helyzet. A legsúlyosabbak, a talajt, vizeket és a levegőt mérgező hulladéklerakók, az atomenergia használata, a szennyező ipari üzemek, az autópályákból és városi gépjárműforgalomból származó egyre súlyosabb légszennyezések, a fogyasztói társadalom által termelt hulladékok hegyei, a természeti értékek eltűnése, fajok kipusztulása, a vadon kiirtása...



Kiváló minőségű élelmiszer

2024. április 29.

Az élelmiszer-ellátási lánc működése – a termeléstől a fogyasztáson át a hulladék keletkezéséig és feldolgozásáig – óriási környezetterhelést okoz, amit muszáj csökkenteni.

Fotó: 123rf.comA környezetkímélő megoldások alkalmazása az élelmiszerláncban európai szintű stratégiai cél. Illeszkedik az európai zöld megállapodáshoz, amelynek fő szándéka, hogy Európát 2050-ig az első klímasemleges kontinenssé tegye. Az európai élelmiszer-ellátás világviszonylatban már jelenleg is biztonságos és bőséges.

A fenntarthatóság egy újabb nagy lépés, amely úgy viszi közelebb a társadalmat a jobb életminőséghez, hogy közben a környezetet sem rombolja a szükségesnél nagyobb mértékben.

A zöldinnovációs szemléletnek az élelmiszer-ágazatban is egyre nagyobb a létjogosultsága.

Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy

Magyarországon a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy az egyetlen nemzeti minőségrendszer az élelmiszerek viszonylatában. Szigorú kritériumrendszere mellett különleges értéke, hogy az Európai Unió is hiteles tanúsítványként ismeri el. Létrejötte óta a minőségrendszer három pilléren nyugszik:

  • kiváló minőség,
  • élelmiszer-biztonság,
  • fenntarthatóság.

Mindhárom alapkövetelmény a KMÉ-védjegyet viselő élelmiszerekkel szemben. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a védjegy elnyerésére irányuló pályázat benyújtásakor a pályázó (aki lehet az élelmiszer előállítója vagy forgalmazója) köteles úgynevezett fenntarthatósági vállalást tenni. Ennek a vállalásnak azonban sem az élelmiszer-biztonság, sem a minőség csorbulásával nem szabad együtt járnia.

A KMÉ-védjegyet csak olyan termék viselheti, amely valamilyen módon elősegíti Magyarország zöldgazdasági átállását. Abban tág mozgásteret kap a védjegyhasználó, hogy a klímasemleges célt hogyan valósítja meg. Amikor egy-egy termékkörben megnyílik a pályázás lehetősége a védjegyre, a termékleírás ad néhány támpontot, példát és módszert, amelyekből a pályázó meríthet. Ezeken belül, sőt akár rajtuk túlmenően is szinte végtelen a támogatható megoldások száma.



Mit üzen a kávéd? Ébredj egy titkos üzenetre!

2024. április 28.

Képforrás: HarmonetJó játék, ha a reggeli kapucsínót, tejhabos kávét vagy lattét fogyasztva meglesed, milyen üzenetet súg neked! Meditácónak is beillő pillanatok, amik megédesítik az ébredést. Minden munkába menős, borongós vagy rosszhangulatú reggelen egy kis titok lehet a csészédben. Tanuld meg ezt a játékot!  

Akár a munkatársnőkkel a szünetekben, a kávézóban a barátokkal, barátnőkkel, vagy egy-egy nehezebb reggelen is játszhatsz ezzel az asszociációs játékkal! 

Egyszerű!
Úgy indul, hogy idd meg a kávédat, lehetőleg valami üveg, vagy hasonló textúrájú csészéből, aminek a falán le tud tapadni a habja. Ettől a legtöbben már eleve jobb kedvre derülünk, de nem kell itt megállni!

Az ősi perzsa / arab kávézacc jóslás mintájára folytathatod a kávé élvezetét egy kis jóslás-játékkal. Nézd meg a csésze falára tapadt habot és keress benne formákat. Ha megnézed a képet, látod-e benne a habok ölelte boci fejeket? Ennek mintájára a hab, vagy a hab által bezárt terület is lehet jelkép, szimbólum, üzenet. 

ÁLLJ! Ne gondold túl! Nem kell tökéletes cicának vagy angyalkának lennie, elég, ha egy kicsit hasonlít! Forgasd a poharat és nézd meg, hogy mit tudsz felfedezni a falán, aztán pedig indulhat az asszociációs játék! 



Mindennapi űrügyeink, avagy 10 találmány a NASA háza tájáról

2024. április 28.

Az űrkutatás nagyobb hatással van mindennapi életünkre, mint gondolnánk: egyebek közt a morzsaporszívó, a babatápszer vagy a láthatatlan fogszabályzó is olyan, ma már hétköznapinak számító eszközök, amelyekről nem is gondolnánk, hogy kifejlesztésük mögött a világ legnagyobb űrügynöksége, a NASA áll.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A National Geographic április 18-tól elérhető „NASA találmányok” című sorozata apropóján most összegyűjtöttünk 10 olyan eszközt, aminek jelenlétét ma már természetesnek vesszük és bele sem gondolunk abba, hogy az űrkutatás egy darabját tartjuk a kezünkben.

Memóriahabos matrac

A memóriahabot eredetileg azért fejlesztették ki, hogy segítse elnyelni a becsapódás erejét, így védve az asztronautákat. Ma már szinte mindenhol alkalmazzák a matracoktól kezdve a párnákon át a lónyergekig.

Karcálló szemüveglencse

A NASA egyik kutatóközpontja az űrben használt eszközök gyémántkeménységű bevonatának fejlesztésén dolgozott, és végül előállt egy olyan anyaggal, amely karcállóvá tette az űrhajósok sisakjának lencséjét. Napjainkban ezt a műanyagot használják a napszemüvegeken, mely nem csak olcsóbb az üvegnél, de jobb védelmet nyújt az UV-sugárzással szemben is.

Vezeték nélküli fejhallgató

Bár nem a NASA találta fel a modern vezeték nélküli fejhallgatót, a technológiát először ők fejlesztették ki egy hangtechnikai céggel együttműködve annak érdekében, hogy az űrhajósok szabadon és vezetékek nélkül kommunikálhassanak. A találmány végül azután vált népszerűvé, hogy Neil Armstrong 1969-ben leszállt a Holdra, és megszólalt speciális fejhallgatóján keresztül. A technológiát később továbbfejlesztették, de csak a 2000-es években vált olcsóbbá és elérhetőbbé.

Babatápszer

A babatápszerekben található tápanyagdúsító összetevő eredetileg a NASA által támogatott kutatás eredménye volt, amely az algák újrahasznosításának lehetséges felhasználását vizsgálta, hosszú távú űrutazások során. A mikroalga ma már az értékesített csecsemőtápszerek legnagyobb részében megtalálható.

Liofilizált gyümölcsök és élelmiszerek

A fagyasztva szárítás technológiáját a NASA fejlesztette ki, hogy a hosszú Apolló-küldetések során könnyebbé tegye a nassolást. Az eljárás során az élelmiszereket megfőzik, lefagyasztják, majd vákuumkamrában lassan felmelegítik, hogy a jégkristályokat eltávolítsák. Az eredmény egy olyan étel, amely megőrzi tápértékének 98%-át, miközben az eredeti súlyának csak 20%-a marad meg.



Légy részese a természetes gyógyulásnak! - II. Naturportal Természetgyógyász Nap (2024. június 2.)

2024. április 27.

A tavalyi nagy sikerű rendezvény után idén is lesz Naturportal Természetgyógyász Nap a Villányi úti Konferenciaközpontban. Neves előadók, tartalmas workshopok, izgalmas kiállítók várnak 2024. június 2-án!  

Mivel találkozhatsz a rendezvényen?

A földszinten a 600 fős nagy auditóriumban neves előadók (természetgyógyászok, orvos-természetgyógyászok) és több mint 50 (!) természetes gyógymódokkal foglalkozó kiállító (a kiállítói tér bővítve lesz). A 2. emeleten 4 db workshop termet is látogathatsz természetgyógyászat, gyógynövények, masszázs és jóga témákban.

A II. Naturportal Természetgyógyász Napra szóló jeggyel mindent lehet látogatni: konferencia termeket, kiállító tereket és a 4 workshop termet egyaránt! A workshop termekben igénybe vehetsz kezeléseket, végezhetsz gyógyító jóga- és légzőgyakorlatokat és hazaviheted a saját készítésű gyógynövényes termékeidet, valamint kiscsoportos interaktív előadásokat is hallgathatsz!

Mindez a sok-sok érdekes program egyetlen jegy áráért!

Ez a rendezvény támogatja a Rák ellen az emberért a holnapért alapítvány nemes célkitűzéseit. Gyere el és ismerkedj meg az alapítvány tevékenységével személyesen is a kiállítói standjukon!

A rendezvény fővédnöke a Magyar Integratív Medicina Szövetség és a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasága, valamint prof. dr. Hegyi Gabriella PhD, aki előadást is tart ezen a napon a legújabb kutatási eredményekről.

Miért érdemes kilátogatni a rendezvényre?

Legyen egy olyan nap az életedben, amikor csak magaddal és az EGÉSZségeddel foglalkozol!

Befektethetsz a saját egészséged fejlesztésére és olyan neves szakemberektől tanulhatsz, akik hajlandóak a tudásukat megosztani veled.

Remek termékekkel, szolgáltatásokkal ismerkedhetsz meg kiállítók révén, vagy ismerős termékek, szolgáltatások kiállítóival veheted fel személyesen a kapcsolatot. Kipróbálhatsz 4 workshop termet természetgyógyászat, gyógynövények, masszázs és jóga témákban.

A készlet erejéig szponzori jegyet is vásárolhatsz. A szponzori csomagos jegyhez a szponzorok ajándékai is járnak.

Ha szeretnéd a gyermekedet is elhozni, jó hír, hogy a rendezvény 18 év alatt ingyenes!

A jegyek elővételben kedvezőbb áron kaphatóak! Szponzori csomagos jegyek csak elővételben válthatóak! A tavalyi évben a szponzori csomagban 10.000 Ft feletti értékű termék volt megtalálható!



A gyógyszerészet szíve a gyógyszertárban dobog – 2. rész

2024. április 27.

Fotó: 123rf.com

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egyike a 12 hivatásrendi köztestületnek, s mint ilyen, kötelessége, hogy a gyógyszerészi hivatás egészének szakmai, etikai, gazdasági és szociális érdekeit képviselje, és mindezt a közérdekkel összhangban, a társadalom – és kiemelten a betegek – jogos érdekeinek mentén érvényesítse. Megkérdeztük az MGYK megyei szervezeteinek elnökeit, hogy ők mit tartanak fontos üzenetnek elmondani a betegek, az olvasók, a lakosság részére.

 

Egészséges családi háttér

 

Az előttünk lévő időszak egyre inkább a prevencióra, a megelőzésre hívja fel a figyelmet. Azt tapasztaljuk a gyógyszertárban, hogy egyre több antibiotikumot fogyasztanak a betegek, mert nem elég erős az immunrendszerük a különböző, újonnan megjelenő kórokozókkal szemben. Ez véleményem szerint részben megelőzhető lenne, ha sokkal jobban odafigyelnénk az immunrendszerünk időbeni támogatására, felkészítésére. A megelőzés az egyik kulcsa ennek a problémának. A vírusok és a baktériumok ellen az egészséges immunrendszer általában hatékonyan tud védekezni. A gyógyszerkincsünket tehát arra az esetre kellene felhasználni, amikor már nem tud a saját immunrendszerünk védekezni.

Sajnos gyakran tapasztaljuk, hogy kisebb fertőzésekre is antibiotikum a terápia. Pedig ha figyelünk a szervezetünkre, saját magunkra, és a megfelelő időben támogatjuk az immunrendszerünket, akkor egészségben tudjuk átvészelni a kritikus időszakot. A másik fontos tendencia az, hogy a betegségpiac mellett egyre inkább kialakul az ún. egészségpiac. Ez harmóniában áll azzal a nevezéktannal, amit most a háziorvosoknál is tapasztalunk, ugyanis a hivatalos elnevezésük családorvos lett. Már nem csupán az történik, hogy a beteg elmegy az orvoshoz, és őt egyedülállóként tekintve, csak vele foglalkozik, hanem a háttérben, a környezetben feltételezünk egy egészségesen működő családot, benne egészséges egyénekkel, akikhez tartozik egy családorvos. Neki egyre inkább nem az a szerepe, hogy betegséget gyógyít, hanem az, hogy támogassa az egészség megtartását.



Rosszulléthez és eszméletvesztéshez is vezethet a nem megfelelő vércukorszint

2024. április 26.

Nagy felháborodást keltett nemrégiben, miszerint az olimpiai bajnok teniszező, Alexander Zverev nem adhatja be magának a pályán inzulin injekcióját, annak ellenére, hogy 1-es típusú cukorbetegségben szenved. Az ügy kapcsán megkérdeztük dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát, hogy vajon mit okozhat, ha valaki kihagyja az injekciózást, illetve mire kell figyelni, ha valaki inzulinterápia mellett aktívan, akár profi szinten sportol.

Fotó: 123rf.comFelháborodás Alexander Zverev inzulinterápiája körül

A német teniszező, Alexander Zverev elmondása szerint 3 éves kora óta 1-es típusú cukorbeteg, így folyamatos inzulinterápiára szorul. Bár az ATP-tornák alkalmával ebből nem is volt gond, hiszen a pálya szélén, a kispadon intézte el az injekciózást, ám a francia Roland Garros teniszbajnokságon meggyűlt a baja a szervezőkkel, ugyanis közölték, hogy a pályán nem adhatja be magának az életmentő inzulint, hanem ki kell mennie a mosdóba, mivel a pályán “furán néz ki”. A baj az elfogadottsági megközelítésen túl ezzel az, hogy a mérkőzés során két mosdószünet engedélyezett, pedig neki egy-egy hosszabb meccs alkalmával akár 4-5-ször is ki kéne mennie. Ráadásul elmondása szerint a második fordulóban, amikor az inzulint szúrta be magának, a supervisor benyitott és közölte, hogy csakis orvos adhatja be neki az injekciót. Ezt a teniszező nem értette, hiszen kisgyerek kora óta ő intézi az inzulin beadását.

Zverev igencsak felháborodott a francia szervezők hozzáállásán, ráadásul ő azon sportolók egyike, aki igazán szívén viseli az cukorbetegséggel küzdők ügyét, még egy alapítványt is létrehozott, hogy támogassa és bátorítsa a betegeket. “A gyerekeket pedig biztatni és támogatni szeretném, hogy aktív életmóddal és megfelelő preventív lépések meghozatalával elkerülhetik a diabéteszt”– nyilatkozta korábban.

Inzulin és cukorbetegség

A cukorbetegség egyik kezelési formája az inzulinterápia. 2-es típusú diabétesz esetén ez a beteg állapota függvényében szükséges, ám 1-es típus esetén mindenképp inzulin injekció alkalmazása indokolt a hormon pótlása érdekében.

Az inzulin egy hormon, mely szabályozza a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjét és segíti a vércukor beépülését a sejtekbe. Hiányában a sejtek éheznek, a glükóz pedig felhalmozódik a vérben. Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, mely során az immunrendszer tévesen a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit támadja. Emiatt nem, vagy csak nagyon kevés inzulin termelődik, így a hormont a betegeknek naponta többször kell pótolni.

Sport és cukorbetegség

A cukorbetegség terápiájának egyik pillére a rendszeres testmozgás, mivel -többek között- segít optimalizálni a vércukorszintet. Bár valóban fontos az edzés, ám ha valaki aktívan sportol -sőt, ha versenysportoló- nagyon fontos, hogy optimális tartományban legyenek az értékei, ugyanis a fokozott fizikai -és lelki- igénybevétel miatt könnyebben kerülhet ki a vércukorszint a referencia tartományból, ami rosszullétekhez vagy eszméletvesztéshez is vezethet. Éppen ezért a sportolóknak nagyon szorosan kell tartaniuk az orvos által meghatározott kezelési tervet, mivel mind a hipo-mind a hiperglikémia nagy problémákat okozhat. A diabetológusok emellett a sűrű vércukormérést is javasolják edzés/mérkőzés előtt, közben és utána is, hogy és ha kell, akkor korrigálni kell az értéket megfelelő terápiával.

A megfelelő mennyiségű inzulin pótlása azért is fontos, mert ha a vércukorszint 15mmol/l fölé kúszik, akkor nem lehet intenzív mozgáshoz hozzákezdeni, előtte csökkenteni kell a vércukorszintet, és meg kell várni, hogy 12mmol/l vagy annál kevesebb legyen. Fontos tudni, ha a vércukorszint rendkívül megnő (akár a nem megfelelő inzulinterápia miatt), akkor mérgező melléktermékek (ketonok) keletkeznek és halmozódnak fel, és ha ez kezeletlen marad, akkor annak igen komoly következményei is lehetnek (a ketoacidózis életveszélyes is lehet).



Allergia miatt is fájhat a fül?

2024. április 26.

Fotó: 123rf.com

A légúti allergia jellegzetes tünete az orrdugulás, orrfolyás. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy az állandó orrdugulás nem csak kellemetlen, de szövődményekhez, például fülproblémákhoz is vezethet.

A tartós orrdugulás szövődményei

  • A gyulladt orrnyálkahártya megduzzad, emiatt az allergiás beteg nem kap levegőt. A szájlégzés miatt a torok könnyen kiszárad, torokfájás, rekedtség jelentkezhet, a kiszáradt nyálkahártya pedig sérülékenyebb, rajta keresztül a kórokozók is könnyebben a szervezetbe jutnak. 
  • Bedugult orral az éjszakai alvás sem pihentető, de gyerekek esetében a tartós szájlégzés akár állkapocs fejlődési rendellenességekhez is vezethet. 
  • Az orrdugulás mellett a fület az orral összekötő fülkürt sem tud megfelelően szellőzni, emiatt a nyomáskiegyenlítés sem tökéletes a fülben, a dobhártya két oldalán. 

Az orrdugulás miatt romlik a dobüreg szellőzése

Ha a fülkürtben található nyálkahártya megduzzad, beszűkül, el is záródhat a fülkürt nyílása. A dobüreg szellőzése ezáltal romlik, és a kiegyenlítetlen légnyomás miatt a dobhártya behúzódik, a hallócsontok mozgása korlátozódik. Ekkor megjelennek a fülkürthurut tünetei: a fül enyhe fájdalmával kísért feszülés, dugulás érzés és halláscsökkenés. 

A fertőzés a középfül területét is elérheti, kialakulhat akut, de krónikus középfülgyulladás is. Ha a fülkürt hurut tartósan fennáll, a dobüregben kialakult negatív nyomás miatt nehezebben kezelhető, erősebb fülfájdalommal járó krónikus savós középfülgyulladás alakulhat ki. Az akut betegségre jellemző erős fájdalom a krónikus savós középfülgyulladás esetén elmaradhat, a betegségre – különösen gyerekek esetében – csak a hallásromlás hívja fel a figyelmet. 



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...456...528
hírek, aktualitások

Bakancslista

2024. május 10.



A vágyaknak nem kell időkorlátot szabni, azokat bármikor le lehet jegyezni és bármikor meg lehet valósítani.

Divatos lett mostanában a „bakancslista”. Talán van is, aki eljátszott már a gondolattal, hogy készít egy személyes kívánsággyűjteményt, tele csupa számára kedves dologgal (elsősorban tevékenységgel). Ki tudja, talán ténylegesen le is gyártotta már ezt a listát? Készített belőle
színes gondolatbuborékokat, válogatott fotókat, esetleg rajzolt hozzá szimbólumokat is. Különösen évkezdéskor kerül elő sokszor a bakancslista-készítés gondolata. A vágyak sokszor egész életünkre vetítve fogalmazódnak meg egy ilyen listán. Megmutatva, hogy milyen személyes szükségletek vezetnek bennünket. Ezek a listák megmutatják, hogy mi az, ami foglalkoztat bennünket. Szükségleteink mintázata rajzolódik ki bennük. Ahogy pedig mögéjük nézünk, gondolataink és érzelmeink – tehát belső mozgatóerőnk is őszintén megmutatja magát néhány pillanatra. A haladó „úton járók” a vágyakból tudatosan terveket is készítenek. Ők komolyan veszik a belső hívást és megpróbálnak utánajárni, vajon mi dolguk van azzal a visszatérő kóbor elgondolással.

Mások meg sokszor öntudatlanul teremtik meg legmerészebb vágyaikat, meg is feledkezve arról, hogy milyen régóta és mennyire nagyon akarták ezeket. Mindenkinek megvan a maga életfilozófiája, hite, világnézete. De talán általános érvényű igazságként kijelenthető:


Testünk-lelkünk sóvárog az újabb és újabb megtapasztalásokra, amikben nem is igazán a puszta történés a fontos, hanem a mögöttük megbúvó érzelmi hatás.

Gyógyszerek, amelyek nem hagynak aludni

2024. május 10.

Az alvászavarok rendkívül gyakoriak. Minél idősebb valaki, annál inkább küzd az éjszaka ébren tartó „démonjaival”.

Elalvási nehézségek, átalvási problémák egyaránt keservessé tehetik az éjszakákat, ill. kialvatlanná, feszültté a nappalokat. És nem szabad elmenni amellett sem, hogy a kialvatlanság számos súlyos, krónikus betegség rizikófaktora, így pl. a cukorbetegség és a magas vérnyomás is gyakoribb, ha valakinek nem pihentető alvással telnek az éjszakái. Ha az alvászavarok okait keressük, nem árt figyelembe venni azt sem, hogy milyen gyógyszer(eke)t szed az illető, hiszen több hatóanyag esetén igazolt az ébren tartó, alvászavart okozó (mellék)hatás. Nem ritka tehát, hogy a nyugtalan éjszakák bizonyos gyógyszerek szedésével függnek össze. Érdemes erről a kezelőorvossal és a gyógyszerésszel is beszélgetni! A gyógyszerbevételi időpont megváltoztatása (pl. esti helyett reggeli gyógyszerbevétel) vagy egyes esetekben a dózis megváltoztatása (pl. dóziscsökkentés) eredménye vezető lehet.

Mely gyógyszerek okozhatnak álmatlanságot?

Az antidepresszáns gyógyszerek szedése különösen gyakran jár együtt alvászavarral. Aki például fluoxetin vagy paroxetin hatóanyagú tablettát vagy kapszulát szed, gyakran szembesülhet azzal, hogy az agya éjjelente is „túl aktív”, nem tud álomba szenderülni. Hasonló mellékhatásúak lehetnek az időskorúaknál gyakran alkalmazott agyi keringésserkentők (pl. piracetám hatóanyag).

A vízhajtók is okolhatók a nyugtalan éjszakákért. Ha teli a hólyag és jelentkezik a vizelési inger, akkor oda az alvás nyugalma. A vízhajtók sok vérnyomáscsökkentő gyógyszerben is megtalálhatók (pl. HCT rövidítés a gyógyszeresdobozokon), és a gyakori éjjeli felébredés miatt zavarják az alvást.

Mit lehet tenni?

A napi 1×1 adagolás szerint szedett antidepresszánsok vagy vizelethajtók bevételi időpontját célszerű (este helyett) reggelre időzíteni; ez sok álmatlan éjszakától kímélheti meg a betegeket. Ha tehát valakinek napi 1 furoszemidtartalmú vízhajtót kell bevennie, javasolt, hogy azt ne este, hanem reggel vegye be!

A mellékhatások tekintetében a vérnyomáscsökkentésre használt, régi típusú bétablokkoló hatóanyag (pl. metoprolol) okozta rémálmok miatti álmatlanság sem ritka. Az újabb típusú vérnyomáscsökkentőknél ilyen mellékhatásokról kevesebbszer számolnak be.

A pajzsmirigybetegeknél a nem megfelelően beállított adagú pajzsmirigyhormon-gyógyszer (levotiroxin) válthat ki alvászavarokat. Ha a kelleténél több levotiroxint szed a beteg, azaz túl magas a rendelt dózis, az álmatlanságot okozhat.

A fogyasztószerek közül az amfetaminszerű hatással rendelkező, illegálisan hozzáférhető hatóanyag, a fentermin szedése vezethet álmatlansághoz. Sokan internetről szereznek be bizonytalan eredetű fogyasztószereket, amik gyakran alvászavart okozó mellékhatású anyagokat tartalmaznak.

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) kezelésére alkalmazott szerek (pl. atomoxetin hatóanyag) szintén okolhatók az alvászavarokért.

A mániás betegeknél adagolt lítium esetében a nappal és éjjel ciklusok eltolódása következhet be.

A gyógyszerszedéssel összefüggő álmatlanság tehát nem ritka jelenség, olyan gyakran szedett gyógyszerek, mint a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, vény nélkül kapható tabletták is okozhatják azt, hogy a szervezet elalvását előidéző természetes anyagnak, a melatoninnak a termelődése csökkenjen, és nehezebben menjen az elalvás. Fájdalomcsillapítóknál egy másik hatóanyagú szerre való váltás akár orvosolhatja is ezeket a „mellékhatásokat”.

Rakott tészta spenóttal és fetával

2024. május 09.

A friss spenót a fetával nagyon finom ízkombinációt alkot! Íme, egy könnyen és gyorsan elkészíthető tésztaétel ezzel a két hozzávalóval. 

Hozzávalók:
25 dkg penne vagy csavart tészta
50 dkg spenót
2 dl tejszín
25 dkg fetasajt
3 gerezd fokhagyma
só, bors
olaj

Elkészítése:
A tésztát kifőzöm a szokásos módon. Közben a spenótot megtisztítom (vagyis leszedem a középső száráról), megmosom és kevés olajon átpárolom. Hozzáöntöm a tejszínt, sózom, borsozom, beleszórom a zúzott fokhagymát és botmixerrel pürésítem.
Ezután egy tűzálló tálban rétegezem: tészta-spenótos püré-morzsolt feta és ugyanez mégegyszer. A sajt kerüljön felülre! Ezután 15 percre a sütőbe teszem.

Frissen tálalom!