Amikor a szerető is megcsalt feleség lesz
2023. július 20.
Ez az írás egyszerre szól a szeretőnek és a feleségnek is. Hogy lehetséges ez? Mi lehet a közös bennük? A szerelmi háromszögekre jellemző, hogy szereplőik nem csak és kizárólag egy szerepben lehetnek bennük. Az idő múlásával felcserélődhetnek a szerepek: így lehet a megcsalt feleségből hűtlen, a szeretőből megcsalt feleség és a hűtlenből megcsalt férj is.
A hűtlenséggel itt nem szeretnék foglalkozni, mert annak a belső mozgatói mindig ugyanazok vagy nagyon hasonlóak, mint amit már a Szerelmi háromszögben című írásban tárgyaltam.
Eljön az az idő, amikor a szeretőt is megunják, vagy megszakad a viszony, és utólag derül ki, hogy a hűtlen fél újból félrelépett. Ez az az állapot, amikor az újfent megcsalt feleség és az elhagyott szerető érzései azonosak lesznek, hiszen mindketten a megcsalt szerepbe kerülnek. Ilyenkor az elhagyott szerető hirtelen elkezd azonosulni a feleséggel, akit előzőleg még rivalizációs partnernek tartott. Ekkor már sorstársként tekint rá, és úgy érzi, akár szövetségbe is léphetnének a hűtlennel szemben. Vannak példák az életben, amikor a két megsebzett, megbántott és megalázott nő összeáll, és jól megleckézteti a harmadik felet.
De az is előfordulhat, hogy a már megcsalt feleségnél a bizalom nem áll vissza teljesen, illetve a szerető kezdi érezni, hogy valami nincs rendben a kapcsolatban. Ilyenkor sok esetben elkezdődik a nyomozás, a kukkolás, mint például a hűtlen telefonjának, levelezésének folyamatos ellenőrzése, internetes közösségi oldalakon való kutakodás, mindezt természetesen titokban, lopva csinálva. Ezekből a helyzetekből aztán a bűntudat és a szégyen érzései fakadnak, hiszen a másik privátszféráját nem tartjuk tiszteletben, és a düh, hogy miért hoz minket ilyen helyzetbe a hazudozásaival. Mindezt a megrendült bizalom következményéből fakadó bizonytalanság irányítja.
Mit lehet tenni ebben a helyzetben? Milyen pszichológiai mechanizmusok indulnak be ilyenkor?
Az alapszituáció (bár a többször megcsalt feleség némi előnnyel rendelkezik a volt szeretővel szemben) mindig a megalázás és a bizalomvesztés érzése. A megalázottság nagyon mély és fájdalmas érzés, amelyet sokszor nem tudunk egyből felismerni, megfogalmazni, tudatosítani magunkban. Az énvédő mechanizmusaink a megalázással szemben nagyon keményen és primitív szinten lépnek fel, mivel ez nagyon fájdalmasan érinti énünket. Sokszor előfordul – főleg azoknál a feleségeknél, akik többszöri megcsalásuk után is még együtt vannak férjükkel –, hogy elbagatelizálják, elfelejtik, elutasítják a történteket. Az is lehetséges, hogy értelmi szinten tudják és felfogják, mi érte őket, és hogy a megcsalás mitől is olyan fájdalmas, de érzelmi szinten nem csatlakozik hozzá maga a megalázás érzete, mivel énünk pont ettől próbálja megóvni magát. Sok időbe telik, mire felismerjük, hogy valójában miért is érint bennünket olyan fájdalmasan a megcsalás ténye.
Sók: jók, rosszak
2023. július 20.

Az Európai Kardiológiai Társaság irányelveiből kiderül, mit kellene tenni azért, hogy egészségesebben és tovább élhessünk.
Mozgás és kiegyensúlyozott táplálkozás
A heti legalább 150 percnyi mozgás és a dohányzás mellőzése mellett jócskán akad tennivaló a táplálkozás területén is. Tömören összefoglalva: a növényi táplálékok előtérbe helyezésére és az állati eredetű ételek, különösen a vörös húsok háttérbe szorítására kell törekedni. Napi legalább 2 adag zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása javasolt, ill. napi 35-40 g-nyi rostbevitel a cél. Heti 1-2 alkalommal ajánlott, hogy hal kerüljön a tányérra.
Oda kell figyelni arra, hogy milyen sókból mennyit fogyasztunk.
Csökkent nátriumbevitel
A túl sok konyhasó (=nátrium-klorid) ártalmas. Azzal mindenki tisztában van, hogy a magyar konyha fogásai sósak, és a feldolgozott ételek (virsli, felvágottak, ketchup, levesporok stb.) sóban dúskálnak. Jelenleg napi 9-10 g konyhasót fogyasztunk, miközben 5 g-ban kellene maximalizálni a mennyiségét. Megérné lemondani a konyhasó egy részéről, hiszen a konyhasó bevitelének a csökkentése akár 2-8 Hgmm-rel is csökkentheti a vérnyomás szisztolés (=felső) értékét.
Tanácsként adható:
– Kerüljük a pluszsózást!
– Só helyett (zöld) fűszernövényekkel ízesítsük az ételeinket!
– Korlátozzuk a magas sótartalmú ételek fogyasztását!
Nemzetközi növények napja
2023. július 19.

De miért is fontos ez a nap? És miért is van májusban a természethez kötődő több jeles nap, mint madarak és fák napja, állat- és növényszeretet napja?
A természet – így a növények – nélkül nem tudunk élni. A növények benépesítették bolygónkat, és ezzel lehetővé tették más fajok elterjedését, és azok életben maradását.
Mit köszönhetünk a növényeknek?
Csak két lényeges dolog a sok közül: a fotoszintézis és a biomassza.
– A fotoszintézis egy kémiailag egyszerű folyamat, de az egész élővilág számára az életben maradásunkat biztosítja. Fény hatására, víz jelenlétében a levegőben lévő szén-dioxidból oxigén és cukor termelődik. Az oxigén minden élőlény számára nélkülözhetetlen az élethez.
– A növényi biomassza az állatok és az ember számára is fontos tápanyagforrást jelent.
Növények a gyógyászatban
Az emberek évezredek óta a megfigyeléseik alapján növényekkel gyógyították magukat. Manapság már a növényekből nagyon sok gyógyszerhatóanyagot állítanak elő. Az utóbbi évtizedekben sok olyan gyógyszer és gyógykészítmény jelent meg, amelynek hatóanyaga maga a növényi kivonat vagy növényi eredetű. Csak egy példa közülük, melyet régóta használ a gyógyászat: a máriatövis hatóanyaga a szilimarin, mely a növények maghéjában található vegyületkeverék, legnagyobb mennyiségben (kb. 50%) szilibinint tartalmaz. A készítményt májbetegségek kiegészítő terápiájára használják. Gombamérgezés (gyilkos galóca) esetén tisztított szilibinint alkalmaznak intravénásan. Hatása azon alapul, hogy meggátolja a méreg bejutását a májba. A kezelés mihamarabbi elkezdése a halálozási eseteket akár ötödére is csökkentheti.
Büszkék lehetünk Szász Kálmánra, az erdélyi születésű, majd a múlt század második felében, a Richter gyógyszergyárban dolgozó magyar gyógyszerészre, akinek munkásságához a télizöld meténg és a rózsameténg növények gyógyszerhatóanyagként való kutatása, azok izolálása, majd gyógyszerként való forgalomba kerülésük kapcsolódik. Mindkét növény hatóanyagából előállított gyógyszer ma is forgalomban van. Az egyik gyógyszer gátolja a daganatsejtek osztódását, míg a másik az agyi vérkeringés zavarával járó betegségek kezelésére szolgál.
Sok gyógynövény „csak” teaként fogyasztva számos panaszunkra adhat enyhülést, mint köhögés, emésztési panaszok, felfázás stb.
A méréses követés jelentősége
2023. július 19.
A növekedés a gyermek egészségének tükre, ezért fontos figyelemmel kísérni ennek ütemét és mértékét – állítják a szakemberek.
A gyermek mérése
A szülők egy része nem ellenőrzi rendszeres időközönként, mennyit nőtt a gyermeke. Vagy ha mégis igyekszik nyomon követni, nem tudja, milyen gyakran kell mérni, vagy nem jegyzi le a mérési adatokat. Így csak találgatni tud csemetéje fejlődését illetően, nincs pontos összehasonlítási alapja. Fontos tehát elvégezni a méréseket:
• 2 éves korig a gyerekeket fekve,
• azután állva, mérőrudat (ami pontosabb) vagy a falon jelzést használva tegyük ezt meg. Utóbbi esetben a gyerek álljon mezítláb, egyenesen, a feje simuljon a falhoz, karjait lógassa le szorosan a teste mellett,
• később elég akár egy könyvet tenni a gyermek fejére (természetesen semmilyen sapka ne legyen rajta), és úgy jeleket húzni a mércén vagy a választott falrészen.
De milyen időközönként történjék mindez? Nincs értelme minden hónapban mérni a gyermeket, a növekedés nem lineáris.
Egyes szakemberek azt javasolják, jegyezzük le:
• 2 éves korig minden 3. hónapban,
• 2–4 év között félévenként,
• a pubertáskorig 1-2 alkalommal évente, hogy mennyit nőtt a gyerek.
Növekedési görbe használata
A növekedési görbe használata lehetővé teszi a szülőknek a gyermek növekedésének pontos ellenőrzését, ugyanakkor eszköze lehet a párbeszédnek a kezelőorvossal vagy a gyermekorvossal. A növekedési diagramokat mindig szem előtt lehet tartani, hiszen a szülők egy pillantással ellenőrizhetik, hogy a gyerek a növekedési normán belül van-e, viszonyíthat a referenciatáblázathoz, görbéhez. Ill. azt is megfigyelheti, hogy a növekedési görbéje folyamatosan emelkedő-e (nem szükséges növekedési „folyosót” váltani).
Egy gyermek 3-4 éves és 12 éves kora között 5-6 cm-t nő évente. Ha az egyik évben a növekedés csak 2 vagy 3 cm-es, ki kell vizsgáltatni az okát.
A legkisebb kétség esetén is konzultáció
Számos betegségnek tünete a növekedés visszamaradása. Ez olykor az egyetlen tünet is lehet, mely rejthet cöliákiát (lisztérzékenységet, gluténérzékenységet), vitaminhiányt, veseelégtelenséget… Ezért elsődleges fontosságú, hogy konzultáljunk a kezelő- vagy a gyermekorvossal a legkisebb kétség esetén is, ill., amint a növekedés lelassulása észlelhető (ne várjuk meg a következő mérést az orvoshoz fordulással).
Mit ad a lelkünknek a munka?
2023. július 18.
Május elsején a munka világnapját ünnepeljük. Bár minden nap egy kicsit a munka ünnepe, hiszen mindannyiunk heti több napot, általában hétfőtől péntekig eleve a munkának áldoz.
Aki jelenleg már nem dolgozik, az életéből kb. 40 évet munkával töltött. A mi nyugati társadalmunkban ugyanis alapvető dolog, hogy a munka határozza meg a mindennapjainkat és strukturálja az életünket.
– Már gyerekként is az iskolában arra készülünk fel, hogy később jól tudjunk majd teljesíteni.
- – Aktív felnőtt életünkben a karrierünket építjük (netán háztartásbeliként dolgozunk).
- Majd idősebb korunkban megpihenünk, hiszen „megdolgoztunk érte”.
Ha a teljes társadalom helyett csak a mi tág környezetünket, azaz hazánk munkához való hozzáállását szeretnénk megvizsgálni, érdemes meghallgatni, hogyan beszélünk a munkáról. Például, hogy a magyar nyelvben milyen gyakori szófordulatok, közmondások szólnak róla. Ezek alapján úgy tűnik, hogy mi, magyarok azt gondoljuk, a munkának személyiségformáló ereje van,
– hiszen a munka nemesít;
– sőt, „aki nem dolgozik, az ne is egyék”, munkával kell kiérdemelnünk a jussunkat.
– A rest kétszer fárad,
– végtére is nem fog leesni a karikagyűrű az ujjunkról, ha még egy kicsit dolgozunk. Végezetül pedig
– a pihenés munka után édes.
Hogyan állunk a munkához?
Az elmúlt időszakban azonban jelentősen változott az, hogy társadalmilag hogyan állunk a munkához, hogy mennyit és miként szeretnénk dolgozni. Elkezdődött például a Covid-világjárványhoz köthető otthonról is végezhető munka (home office) forradalma. Egyre többen élünk ezzel a lehetőséggel munkavállalóként, hiszen számos előnnyel jár. A digitális munkavégzésen túl a nyugat-európai országokban tömegesen mondtak fel vállalati alkalmazottak és választottak sokszor akár kevésbé jövedelmező, ámde a magánéletnek nagyobb teret adó munkákat. Számos munkahelyen pedig áttérnek a 4 napos munkahétre. Ugyancsak sokan úgynevezett „csendes felmondás”-ba (quiet quitting) kezdtek. Ez azt jelenti, hogy csak minimális energiát fektetnek a munkájukba, hogy éppen ne rúgják ki őket. Ezzel tehermentesítve magukat érzelmileg, szellemileg és fizikailag.
Kedves egészségére!
2023. július 18.
Mondjuk gyakran, amikor valaki nagyon szomjas és gyorsan megiszik egy nagy pohár vizet. De ez a gyakorlatban is igaz, mert a víz valóban az egészség része.
A szervezetben lévő megfelelő mennyiségű víz biztosítja a megfelelő vérnyomást, részt vesz az emésztési és a felszívódási folyamatban, a salakanyagok kiválasztásában, a testhőmérséklet szabályozásában, tehát egészséges életünk fontos része. Szervezetünk nagy részét víz alkotja. Az újszülöttek testének 70%-a víz, időskorban 50% vizet tartalmaz az emberi szervezet.
A napi folyadékbevitelre ajánlások is vannak: nőknél 2 l, férfiaknál 2,5 l, de a javasolt mennyiség nagyban függ a környezeti tényezőktől és a fizikai aktivitástól (táplálkozás, folyadékbevitel, külső hőmérséklet, betegségekkel járó láz, hasmenés vagy hányás). Az ajánlott folyadékmennyiség 20-30%-a fedezhető a táplálékból, a többit pedig az elfogyasztott folyadékok biztosítják.
60 éves kor felett a szomjúságérzet csökken, így már nagy valószínűséggel a szükségesnél kevesebb folyadékot vesznek magukhoz az idősebbek.
A kellő folyadékpótlást még nehezítik az időskori betegségek
– A memória romlása miatt megfeledkeznek arról, hogy igyanak.
– A csökkenő étvágy, a magányos étkezés, a kevésbé változatos étrend alacsonyabb folyadékbevitelt eredményezhet.
– Akik nehezen mozognak, kétszer is meggondolják, hogy felálljanak-e inni.
– Arról nem is beszélve, hogy a mellékhelyiségre is ki kell menni…
– Bizonyos gyógyszerek szedése is gátolhatja a szomjúságérzet kialakulását.
– Időskorban a veseműködés is romlik, ezért több víz ürül ki a szervezetből.
Az univerzális gyógymód: zöldtea - Mire jó és hogyan készítsd?
2023. július 17.
Egészségmegőrző hatása jól ismert, bár csak kevesen tudják, pontosan milyen problémákkal szemben számíthatunk segítségére. Kiváló gyógyító szer a bajban, de csupán akkor, ha jól készíted. A legérzékenyebb gyógyszer, amely azonban a leghatásosabb gyógymód. Mire jó és hogyan készítsd? Hasznos tanácsok a tökéletes és valóban hatékony zöldtea előállításához!
A zöldtea Japán és Kína gyöngye. Évezredek óta legnagyobb exportcikke mindkét országnak, és gazdagságának fellendítője. Kultúrája maga nagyobb, mint ültetvényei. S nem csak hagyomány, az egészségmegőrző hatása miatt is fogyasztják, újra és újra. Japánban közel egy tucat teafajta található, ezek mind egy fajnak a különböző altípusai, s főként abban különböznek, hogy melyiket mikor szedik, szüretelik le, miként dolgoznak vele, milyen kezeléseknek teszik ki, és milyen alakzatúvá sodorják. A teafűből művészi alkotásokat készítenek, préselnek, a tea így, vákumolva készítve akár egészen sokáig eláll.
A zöldtea úgy tűnik a világon a második leggyakrabban fogyasztott ital a víz után, s csak ezután következnek az alkoholos italok. Rendkívül egészséges, élénkítő hatású, de kicsi a koffeintartalma, így akár estefelé is fogyasztható, fiatalok is ihatják, bár gyerekeknek ezt is csak mértékkel szabad adni. A benne lévő anyagok többszörösen meghaladják a C-vitamin, A-vitamin hatásait, legcsodásabb szer a rák megelőzésére, szív, keringési érrendszeri javító, roboráló, sebgyógyító és az emésztést javító, serkentő hatású, és a bélflórát is javítja.
A zöldtea elkészítése nyugaton bonyolulttá vált, keleten igazán könnyedén készítik. A megfelelő hőfokú vízbe áztatják az egész tealeveleket, vagy kis darabkákat, s leöntik a vízzel. Nyugaton sok kütyüt használnak feleslegesen. A legjobb kerámiában, porcelánban, égetett agyagban készíteni, míg fémmel hozzáérni, akár a padlizsánkrémhez, nem olyan jó.
A zöldtea forrázási hőmérséklete, 79-82 Celsius fok, ezt kb. akkor éri el a tea, amikor a víz először kezd gőzölögni. Az első gőz megjelenésekor le kell venni és önthető a tea. Ha a vizet forralni kell előbb, akkor persze nehezebb, a már forralt vizet lehűteni kell, majd újra alágyújtani, s akkor kell figyelni a gőzre. Ezt megkerülhetjük, ha forrásvizet használunk, vagy olyan ásványvizet, amit már nem kell előkészíteni, mert tiszta, egészséges. A teát elegendő 2 percig áztatni, de van, aki 4 percig hagyni szokta, ekkor már lehet kesernyés. Egyes fajtákat elég 1 percig áztatni. Egy tealevél (minőségi) háromszor is használható. Kínai fajtáknál picit emelni kell a hőfokot az újabb adagoknál, japán típusúaknál viszont csökkenteni kell, a megfelelő ízhez – mert különben megég.
A zöldtea külsőleg is kiváló, borogatásként a bőr pórusaira, finoman összehúzza és csökkenti annak zsírosságát, a gyulladásos szemekre kamillához hasonlóan, de a bőr egyenetlenségeit is eloszlatja. Hajmosáshoz fehérteás öblítés talán a leggyakrabban használt és igen kedvező alapanyag. Érdemes kúraként váltogatni egy nap söröblítést másik nap zöldteásat végezni.
4 ok, ami miatt gyorsabban ráncosodunk
2023. július 17.
A kor előre haladtával természetes jelenség a ráncok megjelenése, azonban megfelelő életmóddal és hatékony bőrgyógyászati kezelésekkel sokáig megőrizhetjük fiatalos megjelenésünket. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus szerint a különböző célokhoz különböző eljárásokat érdemes választani.
4 ok, ami felgyorsíthatja a ráncosodást
Sokan az ötvenes éveikben rémülnek meg a „hirtelen” megjelenő ráncoktól, holott a ráncok képződésének folyamata jóval korábban beindul. Ehhez a természetes folyamathoz a genetikánk és számos életmódbeli tényező is hozzájárulhat, amelyek kiküszöbölésével magunk is sokat tehetünk bőrünk öregedésének elodázásáért. Íme, a 4 leggyakoribb ok, ami felgyorsítja a ráncok megjelenését.
1. Erős fényterhelés
A külső környezeti hatások közül a legjelentősebb bőröregedést a napfény UV-A tartománya váltja ki, ezért óvatosan kell bánni a napozással és a szoláriummal is. Ez utóbbi nem is feltétlenül ajánlott, a természetes fényterhelés esetén pedig már tavasztól fényvédő termékeket érdemes használni.
2. Dohányzás
A cigarettázás nem csak a száj körüli ráncok megjelenését gyorsítja fel, de mivel rontja a bőr tápanyag- és oxigénellátását, a bőr összképén, életteliségén is sokat ront.
3. Stresszes életmód
A kezeletlen stressz hosszútávon önmagában is kihat a külső megjelenésünkre, és a helyzetet csak rontják az esetleges járulékos károk, vagyis a kevés, rossz minőségű alvás és a pótszerek, vagyis például az alkohol, a cigaretta és más függőségek. Mindenképpen érdemes a stressz kezelésében segítséget keresni, akár csoportos terápia formájában.
4. Kiegyensúlyozatlan, egysíkú táplálkozás
Egészségtelen, vitaminszegény táplálkozás, kevés folyadék fogyasztása mellett bőrünk jobban öregszik. A bőr ragyogását az A-, a C-, és E-vitaminok és az antioxidánsban gazdag ételek, vagy akár táplálék-kiegészítők fogyasztása segíti elő. A megfelelő folyadékbevitel pedig belülről hidratálja a bőrt, hiánya viszont gyorsan meglátszik.
5 tipp, hogyan ehetnénk több nyers zöldséget, gyümölcsöt
2023. július 16.
Tippek, hogyan tudsz még több nyers, vitamindús fogást beiktatni az étrendedbe.
Elsőre talán túlzásnak, vagy akár kivitelezhetetlennek is tűnhet a táplálkozási szakértők által gyakran emlegetett ajánlás, vagyis, hogy fogyasszunk naponta öt alkalommal gyümölcsöt, zöldséget. Most megmutatjuk, hogy nem lehetetlen!
A nyers zöldségek és gyümölcsök egy-két kivétellel (pl. legyengült szervezet, emésztési zavarok) szinte csak pozitív hatással vannak a szervezetünkre. Mivel az ásványi anyag- és vitamintartalom jóval magasabb a nyers ételekben, mint a sült, főtt, hőkezelt élelmiszerekben, ugyanannyi mennyiségből többet tud hasznosítani a szervezet. Ez minden tekintetben javítja az egészségünket: több energiát nyerünk, nő a munkabírásunk, az életkedvünk, javul az emésztésünk, meg tudjuk tartani az optimális súlyunkat, lassabban öregszünk. Jónéhány kutatás támasztja alá, hogy a sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó népek körében, például a mediterrán országokban kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, az elhízás és az egyéb civilizációs betegségek aránya.
Tehát valóban célszerű a „napi ötször” szabályt követni és becsempészni az étrendbe a friss, nyers zöldségeket és gyümölcsöket. Milyen lehetőségek vannak az egy-egy szem gyümölcs beiktatásán és az ebédhez fogyasztott salátán túl?
Kialvatlanság és koncentrációhiány?
2023. július 16.
Nem csak az olyan egyértelmű jelzés, mint a mellkasi szorítás figyelmeztethet a szív-érrendszer zavaraira. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa a menedzser életmódot folytató nők és férfiak gyanút keltő tüneteire hívta fel a figyelmet.
A stressz és a folytonos teljesítménykényszer is rizikófaktor
Manapság szinte nincs olyan menedzser vagy menedzser életmódot folytató nő és férfi, aki ne érezné a bőrén a nyomást, a növekvő elvárásokat, a stresszt. Márpedig ez az állapot konkrét fizikai állapotváltozást is okozhat. Folyamatos stresszhelyzetben ugyanis nő az ún. szimpatikus vegetatív idegrendszer aktivitása, valamint bizonyos stresszhormonok szintje is, amelyek többek között emelkedett vérnyomást, vércukorszintet, szapora pulzust eredményeznek. Ezek a tényezők pedig egyenként is a szív- érrendszeri betegségek önálló rizikófaktorai. A gyakori stresszhelyzetekben élőknél ez a stresszre adott, egyébként teljesen normál reakció állandósulhat és olyan betegségeket okozhat, mint például a szívritmuszavar vagy a szívinfarktus.
– A jelenség különösen gyakran figyelhető meg a menedzser életformát élő személyeknél. Esetükben nem ritka a napi 10-12 órás folyamatos, nagy stresszel járó munka, amelynek szinte egyenes következménye a már akár 35-40 éves korban jelentkező szív-érrendszeri betegség – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa.
Milyen tünetekre érdemes felfigyelni?
Van néhány tünet, amelyeket természetesen mindenképpen ki kell vizsgáltatni kardiológiailag. Ilyen például a mellkasi fájdalom, mellkasi szorítás, erős szívdobogásérzés, repkedő érzés a szív táján, jelentősen csökkenő terhelés, légszomj, rendszeresen mért magas vagy ingadozó vérnyomás. Vaskó doktor szerint azonban a szív-érrendszer nem megfelelő működésére jónéhány olyan tünet is felhívhatja a figyelmet, amelyet nem ennyire könnyű kapcsolatba hozni kardiovaszkuláris problémákkal.
– Sokan csak mellékesen mondják el a kivizsgálások során, hogy nagyon rosszul alszanak, egész nap fáradtnak, levertnek érzik magukat. Főként férfiak említik a horkolást és az éjszakai légzéskimaradást, vagyis az alvási apnoét. Az alvászavarokat már csak azért is érdemes kivizsgáltatni, mert következményképpen napközben kevésbé tudunk koncentrálni, teljesíteni. Azért is fontos a vizsgálat, mert például az alvási apnoé betegség növeli a magasvérnyomás betegség, a szívinfarktus, a stroke és a pitvarfibrilláció kockázatát is – mondja a kardiológus. –