Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Állatok is tudnak homeopátiával gyógyulni?

2018. június 15.

A válasz igen. A homeopátia nem csak emberek gyógyítására alkalmas, hanem állatok és növények kezelésére is.  

Elmesélek egy történetet.

A minap felhívott egy nagyon kedves régi barátom, hogy segítsek a kis tacskóján. Mivel állatorvos nem vagyok, ezért fenntartásaim voltak saját magammal szemben, hogy hogyan is tudnék én meggyógyítani egy állatot, hiszen nem tud válaszolni a kérdéseimre. De a gazdi annyira bízott bennem, és hát én is beleszerettem a kutyus barna gomb szemeibe, hogy belementem.

Kikérdeztem a gazdit, hogy mi is a gond:

"A kutyának nyelési nehézsége volt. Nyelvét hosszan kidugja és a nyakát előretolja úgy öklendezik. Nagyokat morran hozzá a hasa és közben böffent. Elég ijesztő. Kezdetben csak párszor csinálta, de most már percenként jön elő. Volt gerincsérve a kutyusnak, de az most jó. Hol előjön, hol visszacsúszik. Nagyon érzékeny a kiskutyám. Szinte szerelmes belém, de én is imádom a kis tökmagot. Ha elmegyek otthonról depresszióba esik. Nem tudom egyedül hagyni."

Kérdeztem, hogy evett-e a kutya valamit, hiszen kertes házban laknak és bármit össze ehetett. Van-e hasmenése vagy hányt-e, mennyire sok a nyála, de a válasz mindenre az volt, hogy nem és nincs több nyála.

Adtam egy homeopátiás szert és kértem, ha valami egyéb tünetet tapasztal, vagy rosszabbodást, azonnal jelezzen nekem és menjen el az állatorvosához.



Az esszenciális olajok gyógyhatásai

2018. június 15.

Sokan gondolunk az egészségünkre úgy, mint a legfőbb kincsünkre. És egyre többen, egyre gyakrabban igyekszünk a természet világából származó természetes gyógyító szerekkel megóvni szervezetünket. Az itt bemutatott természetes gyógyító alternatíváról bátran állíthatjuk, hogy a "legillatosabb" gyógyító szerek egyike.  

Mik is azok az illóolajok/esszenciális olajok?

Az esszenciális olajokat már az ókorban is ismerték és sokoldalúan alkalmazták pl.: illatszernek, fűszernek, a halottak balzsamozására, ahol a baktériumölő és konzerváló hatását használták ki, valamint belsőleg emésztési problémákra, külsőleg sebgyógyításra, Hippokrátész az oregano olajat használta a gyógyításban. Az illóolajokat régóta alkalmazzák a tradicionális orvoslásban is, például eukaliptusz olajat tartalmaznak egyes krémek.
Az illóolajok olyan természetes vegyületek, amik a növények különböző részeiben (virágokban, levelekben, gyökerekben, termésekben, magvakban) fordulnak elő. Mivel a növények is áldozatul esnek a különböző kórokozóknak (vírusoknak, baktériumoknak, gombáknak) és megbetegszenek, így a fertőzések ellen természetes módon, esszenciális olajokkal védekeznek.



#nemvagyegyedül – A sztárokat sem kíméli a cyberbullying!

2018. június 14.

A sztárokat sem kíméli a cyberbullying, vagyis a netes zaklatás. Nem csoda, hiszen a jelenség nagyon elterjedt: a magyar 10-18 évesek 88%-ának van profilja a közösségi médiában, 20%-uk már áldozatul esett az elektronikus bántalmazásnak, 10%-uk pedig maga is megpróbált ártani másoknak a cybertérben. 

 Az UNICEF Magyarország most elindította #nemvagyegyedül kampányát, amelynek célja, hogy támogatást nyújtson azoknak a gyerekeknek, akik úgy érzik, hogy támadásnak vannak kitéve.

– Rendszeresen tapasztalom a rosszindulatot a közösségi média felületeimen. Egyik pillanatban anorexiásnak és csontkollekciónak neveznek, a következő képemnél meg azt mondják, hogy elhíztam. Lófejűnek is neveztek már. Kaptam olyan kommentet is, hogy az enyémek Magyarország legrosszabb lábai – mondta Dukai Regina modell, aki több más hírességgel együtt vállalkozott arra, hogy csatlakozzon az UNICEF akciójához.

Az elektronikus megszégyenítés eszköztára kimeríthetetlen

A legtöbb áldozat arról számolt be, hogy üzenetekkel zaklatták, a nevében kommenteltek, posztoltak tartalmakat, vagy olyan képeket, videókat tettek közzé, amelyek számára kellemetlenek, kínosak. Sok gyerek még a közvetlen környezetével sem meri megosztani félelmeit, mert szégyelli, ami vele történik.

#nemvagyegyedül

Az UNICEF Magyarország #nemvagyegyedül kampányának lényege, hogy a gyerekek tudják, mások is élnek át hasonlót és bármikor kaphatnak segítséget a netes zaklatás ellen. Az akcióhoz olyan hírességek és a YouTube világában óriási követőtábort megmozgató influencerek csatlakoztak, mint Vecsei H. Miklós, Puskás Peti, Dukai Regina, Lina és Panni, FollowAnna, Rubint Rella, Magyarósi Csaba, Szirmai Gergely, Abosi Barni, Kettner Henry, Basky Balázs (Roar), Fenyvesi Zoli, Galcsik Győző, és Siklósi Örs (AWS).

– Emlékszem, kaptam egy olyan kommentet, hogy “süketülj meg az öcséddel együtt”. És ez még egy finom megjegyzés volt! Amikor az X-Faktorban mentorkodtam, azt láttam, hogy a versenyzők teljesen elveszítették a koncentrációjukat, amikor ilyen üzenetekkel bombázták őket – magyarázta Puskás Peti, hogy miért csatlakozott a kezdeményezéshez.



Orrdugulása van? - Ezért nem jó, ha sokáig tart!

2018. június 14.

Előfordulhat, hogy rövidebb, vagy hosszabb ideig áll fenn életminőségünket romboló orrdugulás. A zavaró és kellemetlen tünet okairól és kezeléséről dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát kérdeztük.

Az orrkagylók feladata

Az orrban mindkét orrfélben három, azaz alsó, felső és középső orrkagyló található. Ezek elsődleges feladata, hogy a belélegzett levegőt felmelegítsék, nedvesítsék, szűrjék. Az orrüregek felső részén helyezkedik el a szaglóhám. Az orrkagylók kapilláris hálózata bőséges, így pl. hideg levegő belégzése során kitágulnak az erek, ezzel felmelegítik, nedvesítik a levegőt, a nyálkahártya beduzzad.

Orrdugulás = orrcsepp?

Az orrkagylók rendkívül könnyen változtatják méretüket pl. gyulladás, allergia, hőmérsékletváltozás hatására gyorsan beduzzadhatnak. Ilyenkor könnyen nyúlunk az ún. lohasztó orrcseppekhez, melyeket recept nélkül is be lehet szerezni. Ezek gyorsan fejtik ki hatásukat, érösszehúzódást hoznak létre, így bár gyorsan csökken a nyálkahártya duzzanata, de sajnos azt ki is szárítja, és egyre rövidebb ideig várható a hatása. Ennek következtében könnyen alakulhat ki függőség e szerekre, de rosszabb, hogy tartós orrdugulást is okoznak idővel.



Barátság az ellenkező nemmel?

2018. június 13.

Victor Hugo szerint: "A barátság nem más, mint testvéri viszony férfi és nő között. Két lélek közel jut egymáshoz, de nem olvad össze: akár két ujj egy kézen. Ez a barátság." De vajon mindennapjainkban létezik-e ilyen szoros már-már testvéri viszony férfi és nő között? Vajon képes-e arra a két nem, hogy minden vonzódás nélkül, pusztán színtiszta barátságból támogassák egymást, úgy, mint a lelki társak?  

Létezik-e férfi és nő között barátság?
Népes azoknak a tábora, akik hisznek benne és igenis azt vallják, hogy fenntartható nő és férfi között olyan jellegű kapcsolat, melyben nincs helye a szexuális vonzalomnak. Ahol a viszonyok korlátozódnak pusztán baráti szintre és ahol fontosabb az egymás őszinte meghallgatása és segítése, mint „holmi” egyéjszakás kalandba bonyolódni. Velük szemben állnak viszont azok, akik határozott elképzeléssel bírnak arról, hogy női- és hímnemű egyed között nem létezhet barátság. Szerintük ugyanis bizonyos idő elteltével az egyik fél úgyis többet fog érezni a másiknál és ez az érzés a későbbiekben alapjaiban dönti majd meg a barátságról szóló elméleteket. A tapasztalatok szerint és a kutatások alapján magasabb azoknak a száma, akik a második csoportba tartoznak és kitartanak amellett, hogy Ádám és Éva sem pusztán barátkozott a Paradicsomban.



Mindenmentes ételeink: karfiolpörkölt

2018. június 13.

Annak érdekében, hogy a lehető legtöbb un. civilizációs betegségtől megkíméljük magunkat, lassan ott tartunk, hogy már csak a mindenmentes ételeket fogyasztjuk. De szerencsére vannak még egészséges, sok mindentől igaz mentes, de nagyon ízletes ételek. Ilyen a húsmentes pörkölt karfiolból.  

Azt eddig is tudtuk, hogy a karfiol tökéletes diétás zöldség, gyakorlatilag nincs benne szénhidrát, rosttartalma viszont magas. Nem hizlal, könnyű étel, gyomorkímélő. De hogy a húst is pótolja? Igen! 
 

Hozzávalók:
1 nagy fej karfiol
1 fej hagyma, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma
1 ek. fűszerpaprika
1 dl olíva olaj
só, bors. kis csípős paprika



Reggel kicsi, este nagy pocak- a puffadás hormonális okai

2018. június 12.

A hasi zsírpárnákkal a legtöbb nő állandó küzdelmet folytat, ám sokszor megesik, hogy a nagyobb pocak nem (csak) a sok zsíros és cukros étel eredménye, hanem a puffadásé, melyet valamilyen hormonális probléma okoz. Dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától megtudhatja, vajon milyen kóros állapotok vezethetnek fokozott gázképződéshez.

Reggeli kicsi, este nagy pocakkal

A puffadás egyik legszembetűnőbb jele a gyorsan változó haskörfogat, így az érintettek azt tapasztalhatják, hogy a reggel még normális nagyságú pocak estére jelentősen megnő. Ezt természetesen nem a hirtelen felszedett plusz kilók okozzák, hanem a puffadás, mely gyakran jár együtt székrekedéssel, gázképződéssel, bélgörccsel, teltségérzéssel.

Hátterében számtalan tényező állhat, ám gyakran a helytelen életmód okolható érte, viszont nem ritka, amikor IBS, ételintolerancia, illetve különböző hormonális zavarok okozzák. Első körben ezért érdemes a rendszeres testmozgáson túl odafigyelni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra, valamint az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra. Fontos, hogy ekkor kerüljük finomított szénhidrátokat, a kelt tésztákat, a cukrot, a zsíros és fűszeres fogásokat, valamint fogyasszunk minél több rostban gazdag ételt- természetesen nem kapkodva, hanem lassan, hogy minél kevesebb levegőt nyeljünk evés közben.



Színes avokádó sali

2018. június 12.

Lénárt Gitta nyersétel receptjeinek egyike ez az isteni finom, energia-akkunak is beillő, színes, szagos saláta, amivel nagyon jól is lehet lakni!  

Sok sok salátával, paradicsommal, csírával kell tálalni, és még így sem szabad túlzásba vinni, mert szerintem elég nehéz, de nagyon finom!

Tehát hozzávalók nem tudom hány, de sok személyre:
1 közepes avokádó
1 piros színű kaliforniai paprika
1 sárga színű kaliforniai paprika
1 zöld színű kaliforniai paprika
1 fej lilahagyma (hogy minél színesebb legyen)
1 darab paradicsom
kis csokor petrezselyem (igazából 8-10 szár)
1 gerezd fokhagyma
1 citrom frissen facsart leve
1 kávéskanál só



Tévhitek helyett: 10 pont a sclerosis multiplexről

2018. június 11.

A Magyar Sclerosis Multiplex (SM) Betegekért Alapítvány összegyűjtötte a legfontosabb tényeket a betegségről – ma van az SM világnapja!

1. Nem tudni kinél alakul ki a sclerosis multiplex: az SM a fiatal felnőttek leggyakoribb, gyógyíthatatlan idegrendszeri betegsége, okát ma sem ismerjük, 8 ezer sorstársról tudunk idehaza.

2. A jövő nem tervezhető: betegtársaink egy része évtizedeken át együtt élhet kevés panasszal a betegséggel, mások néhány év alatt kiszolgáltatott emberekké válnak.

3. SM-ben a gerincvelőnket szigetelő mielinhüvely károsodik, ezért romlik az idegek ingerületvezető képessége. Hogy melyik szakaszon? Ez csak szerencse kérdése.

4. Az agyban is gyulladásos gócok alakulhatnak ki, tüneteink attól is függnek, hogy ez hol és milyen intenzíven történik meg.
 



Hiperaktivitás, a modern kor betegsége

2018. június 11.

Mintha állandóan fel lenne húzva. Egyszerűen bármit teszel, nem lehet leállítani. Kifogyhatatlan mennyiségű energiája van. Állandóan jön-megy, rohangál, pörög, egyetlen pillanatig sem tud megülni a fenekén. Ránézésre más, mint a többi. Legtöbbször így jellemzik a hiperaktív gyerekeket, és próbálják őket megnyugtatni. Miközben - mint olyan sokszor - megint csak a tüneti kezelésre fókuszálunk. Pedig van más megoldás.  

Egy megdöbbentő tény a hiperaktivitásról

Kettőszáz évvel ezelőtt még nem létezett ilyen „betegség”. Ez a legmegdöbbentőbb mondat egy orvoskonferencián hangzott el, akkor amikor az orvosoknak sikerült szétválasztani a hiperaktív, és a figyelemzavaros betegséget egymástól, úgy, hogy kijelentették: minden hiperaktív gyerek (valószínűleg) figyelemzavaros, de nem minden figyelemzavaros gyermek hiperaktív.

Adódik a kérdés: ha egy betegség alig 200 évvel ezelőtt még nem létezett, akkor miért jelent meg? Mi történt? Biztosan az a jó megközelítés, hogy a hiperaktivitás egy veleszületett agyi rendellenesség, melyet kinőhet a gyerek? Vagy érdemes ennél mélyebbre ásni, és megkeresni az okot: ami nem biztos, hogy a vérvörös ketchup, de még lehet is hozzá köze.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...517518519...612
hírek, aktualitások

Milyen a jó napszemüveg?

2025. július 07.



Az UV-sugarak nagy részét a szaruhártya elnyeli, csupán 3%-uk éri el a szemfeneket. Az intenzív sugárzás hatására ezért a szem külső képletei „leéghetnek”. (Ez a jelenség okozza az ún. „hóvakságot” is – l. „A téli sportok veszélyei” című rész). A szem szárazzá válik, erezettsége megnő, fájdalmas és fényérzékeny lesz. A tüneteket sokszor heves fejfájás kíséri. Ilyenkor a kamillateás hideg borogatás, a szem lefedése és a fény kerülése jó hatású.

A szem sugárártalmainak megelőzésében fontos a jó napszemüveg. Ennek ismérve, hogy kellően sötétített, nem korlátozza a látásélességet és a színlátást, valamint 100%-os UV-védelmet biztosít. Nem elengedhetetlen kellék a szemüvegszárba épített MP3-lejátszó, de a szemüvegszár adjon oldalt és alul-felül is megfelelő takarást a szemnek. Fontos tudni, hogy a zöld színű szemüveggel a legjobb a természetes színlátás, a kék pedig a havas táj vakító fehérségét tompítja. A szürke szemüveglencse erős napfényben tökéletes, a természetes színeket adja vissza. A barna lencsén át a szem erős napfényben a mélységet, a teret jól érzékeli. Ezért kerékpározáshoz, hegymászáshoz a legideálisabb. A sárga lencse viselete gyenge fényben ajánlott, jó képélességet biztosít azáltal, hogy erősíti a kontrasztokat. Erős fényben viszont hunyorgásra késztet, akárcsak a rózsaszín üveg.

A narancs árnyalatú lencse, ugyanúgy, mint a barna, szintén jól érzékeli a mélységet, viszont nem ajánlott erős fényben. A lila lencsék kedvező tulajdonságairól (ha van) a szerző értesítést kér.

A legbiztosabb védelem a napsugárzás hatásaitól az, ha az UV-sugárzás a felsorolt védőeszközökkel mérsékelhető. Ez általában délelőtt 11 óra előtt és a délutáni órákban, 15 óra után lehetséges.

Ezekre az ételekre és italokra figyeljünk a nyári hőségben!

2025. július 06.

Ahogy megérkezik a nyári meleg, nemcsak a gardróbot, hanem az étrendet is érdemes „átöltöztetni”. A kánikula különösen megterhelő lehet a szív- és érrendszer számára, ezért fontos, hogy ne csak a folyadékpótlásra, hanem az étkezések minőségére is figyeljünk. Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa osztja meg legfontosabb tanácsait arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a meleg nyári napokon.

A hőség mindenkire hatással van

A nyári hőhullámok idején jellemző a vérnyomás csökkenése, miközben a pulzus emelkedik – ez különösen megterheli a szívet. Fokozódhatnak a migrénes tünetek, csökkenhet a koncentrációképesség, nőhet a reakcióidőnk. Előfordulhat alvászavar, kimerültség, melyek mind tovább növelhetik a különböző betegségek kockázatát. A leginkább veszélyeztetettek közé a krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomással élők), az idősek, kisgyermekek és a várandósok tartoznak. Ugyanakkor egészséges embereknél is előfordulhatnak a hőség miatti panaszok, még diagnosztizált szívbetegség nélkül is; ilyenkor nem kell megijedni, de érdemes odafigyelni arra, mit, mikor és mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Folyadékbevitel: nem csak a mennyiség, a minőség is számít

A meleg napokon mindenki számára alapvető fontosságú a megfelelő folyadékpótlás, de különösen azoknak, akik szívbetegséggel vagy magas vérnyomással élnek. Bár a régi ajánlások szerint szívbetegeknek korlátozni kellett a folyadékbevitelt, ez egy tévhit, a jelenlegi kutatások nem támasztják alá – a folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Ami viszont valóban fontos, a sóbevitel csökkentése, hiszen az megköti a vizet, ezáltal emelheti a vérnyomást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása napi 5 g – ez kb. egy teáskanálnyi só. Ehhez képest a magyarok átlagosan akár a 15-20 grammot is elérik naponta, melynek fő forrása nem a sószóró, hanem az ipari élelmiszerek: kenyerek, felvágottak, konzervek, sajtok. A só használatát főzéskor is egyszerűen korlátozhatjuk; sokan nem tudják, de a fűszerkeverékek is nagy százalékban tartalmaznak nátrium-kloridot, ezért használjunk inkább friss zöldfűszereket, citrusféléket. Az ásványvizek nátriumtartalma is eltérő lehet, így ellenőrizzük a címkét; 1 g nátrium kb. 2,5 g sónak felel meg. Ha sportolás vagy erős izzadás miatt izotóniás italra van szükség, kivételnek számít, de átlagos napi fogyasztásnál nem indokolt. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg szomjasak legyünk, a nap során legyen kiegyensúlyozott a folyadékbevitel.

Vörösbor, margarin, avokádó – tévhit vagy valóság?

A szívegészséggel kapcsolatban több táplálkozási tévhit is él. Az egyik legismertebb, hogy a vörösbor fogyasztása jót tesz a szívnek. Igaz ugyan, hogy tartalmaz rezveratrolt – egy értékes antioxidánst –, de az alkohol károsító hatása ezt bőven felülírja. Sokkal jobban járunk, ha ugyanazt a vegyületet szőlőhéjból vagy szőlőmagból nyerjük ki, alkoholmentes formában. Ugyanígy elterjedt tévhit, hogy a margarinok tele vannak transzzsírokkal – ez már rég nem igaz. A modern, jó minőségű margarinok, így a Flora original is kifejezetten a szív egészségét támogató növényi olajokból készülnek, értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat és vitaminokat tartalmazva. A nyári étrend tervezésekor érdemes előnyben részesíteni a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket: például banánt, avokádót, olajos magvakat, zöldségeket. A bennük lévő ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szívizom működésében, a vérnyomás szabályozásában, és a szívritmus egyensúlyának fenntartásában.

Fenntarthatósági szójegyzék

2025. július 06.



Az ICDA (International Confederation of Dietetic Assotiation, Nemzetközi Dietetikusok Szövetsége) arra ösztönzi a különböző nemzeti dietetikai szövetségeket, hogy a fenntarthatóság témájával kapcsolatosan, az általuk már kidolgozott anyagokat adaptálja az adott szövetség nyelvére. Ez minden nemzet számára nagy segítséget jelent és inspirál a saját hazai fenntarthatósági szemléletünk kialakításra.

Ehhez csatlakozva az MDOSZ oldalán elérhető egy Fenntarthatósági szójegyzék, amely a témában nemzetközi viszonylatban leginkább használt fogalmak magyarázatát tartalmazza magyar nyelven. (1) Természetesen ez kiegészül a nemzetközi ajánlásokon túl a magyar viszonyoknak megfelelő kifejezésekkel is. Ez is azt mutatja, hogy a fenntarthatóság nem kizárólag globális, hanem helyi sajátosság.


Elkerülhető élelmiszerhulladék: eredendően emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel, amely végül kidobásra került. Például megromlott joghurt, összefonnyadt egész gyümölcs, kidobott készétel.
Az élelmiszerhulladékoknak ezen fajtája általában emberi gondatlanság eredménye. Nevéből is adódóan (miszerint keletkezése elkerülhető lett volna) ez a tulajdonképpeni élelmiszerpazarlás.
Nem elkerülhető élelmiszerhulladék: emberi fogyasztásra nem alkalmas állati vagy növényi eredetű élelmiszerrészek. Például: tojáshéj, csontok, banánhéj. Ilyen hulladékok szükségszerűen keletkeznek az élelmiszerláncban.
Potenciálisan elkerülhető élelmiszerhulladék: emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel, azonban egészségügyi okokból (például rágási képesség romlása) vagy egyéni ízlés (undor) miatt kidobásra került, például csirkebőr, kenyérhéj, almahéj.
Biohulladéknak nevezzük az összes emberi, állati vagy növényi eredetű hulladékot, amelyet a talajban található mikroorganizmusok le tudnak bontani. Magyarországon a biológiailag lebomló hulladék felhasználásáról, kezeléséről jogszabály rendelkezik. A biohulladékot külön kell gyűjteni. A nem újrafeldolgozható hulladékot rendszerint komposztálják. Az erre alkalmas biohulladékból a biogáztelepek biogázt állítanak elő, amely hő vagy áram termelésére használható. A 2012. évi CLXXXV. törvény 2. §-a szerint, a biohulladék a biológiailag lebomló, parkokból származó vagy kerti hulladék, háztartásokban, éttermekben, étkeztetőknél és kiskereskedelmi tevékenységet folytató létesítményekben képződő élelmiszer- és konyhai hulladék, valamint az ezekhez hasonló, élelmiszer-feldolgozó üzemekben képződő hulladék. Fontos hangsúlyozni, hogy a 2012. évi CLXXXV. törvény nem definiálja az élelmiszerhulladékot.