Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Várandósok émelygése

2017. április 17.

Míg egyes kismamák sosem találkoznak a reggeli rosszulléttel, hányás és émelygés nélkül telnek terhességük hetei, másoknak napi rutinná válhat ez – kiváltképp az első trimeszterben. 

Statisztikák szerint a várandós nők mintegy 70%-a szembesül a kellemetlenség enyhébb vagy súlyosabb változatával. Tapasztalataim alapján a terhesség alatt bármitől lehet hányni, és látszólag semmi nem képes a hányást felfüggeszteni. Az idő múlása többé-kevésbé ezt a problémát is megoldja, azonban hónapos időtávokban kell gondolkodni.

Mi áll a háttérben? 

A terhesség 6-7. hetétől tapasztalt és akár a 16. hétig tartó émelygés és hányás pontos kiváltó oka ismeretlen. Valószínűleg hormonális változások állnak a háttérben, és felelőssé tehető a HCG, az ösztrogén vagy a progeszteron a problémáért. Egyes orvosok gyomor- és bélrendszeri okokat valószínűsítenek, mások pszichoszociális faktorokat emlegetnek, és úgy vélik, hogy esetleg a kismama nehezen barátkozik meg a terhesség gondolatával, és ez vezet hányáshoz. Megfigyelték, hogy akiknél korábban a migrén, a tengeri vagy légi utak, vagy akár hosszabb autóutak hányingert okoztak, azoknál gyakoribb a terhesség alatti rosszullét is. Családon belüli halmozódás is kimutatható.

Ha ezt érzed, nem a gyomrod rontottad el

A terhességi hányás különbözik a gyomorrontás okozta hányástól:

• Várandósság alatt intenzíven jelentkezhet émelygés bizonyos szagok, ízek kapcsán.
• Érdekes módon az ízérzet megváltozhat, nyelés során egyes ételeket például keserűnek érezhet a kismama.
• Fokozott mértékű nyálelválasztás teszi még kellemetlenebbé a helyzetet.
• Láz, hasmenés és hasi fájdalom, hasi görcsök azonban normál esetben nem társulnak a terhességi hányáshoz. Ha mégis, fel kell keresni a kezelőorvost. A terhességi hányás súlyos változata, a hyperemesis gravidarum a nők mintegy 5%-át érinti, esetükben a napi akár 10-szeri hányás következményeként súlyvesztés következik be, és fennáll a kiszáradás veszélye. Ők kórházi kezelésre szorulnak, cukor- és sópótlásra, infúziós kezelésre lehet szükség. A súlyos hányás velejárója a vizeletben megjelenő aceton.



Bébiket, kicsiket és nagyokat is érint a Crohn-betegség

2017. április 16.

A korábban csak felnőtteket érintő, gyógyíthatatlan Crohn-betegség évente már 150 gyermeknél jelentkezik Magyarországon, a fekélyes bélbetegséget valószínűleg a feldolgozott élelmiszerekben lévő adalékanyagok okozzák – mondta Veres Gábor, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese. 

Veres Gábor tájékoztatása szerint a betegség főként a vékony-, illetve vastagbelet érinti, tünetei a hasmenés, véres széklet, hirtelen nagymértékű fogyás, hasfájás, de az ízületi vagy májgyulladás is erre utaló panasz lehet. Ha egy gyermeknek csak kicsit fáj a hasa és nem növekszik rendesen, akár egy év is eltelhet, mire diagnosztizálják a betegséget, pedig a súlyos szövődmények – bélszűkület, sipoly – elkerüléséért fontos minél előbb elkezdeni a kezelést – figyelmeztetett.



Cukorbeteg? Ezeket a vizsgálatokat ne hagyja ki!

2017. április 16.

A cukorbetegség egy igen gyakori és veszélyes szövődménye a diabeteszes láb, mely elhanyagolt esetben akár járásképtelenséget, sőt, amputációt is okozhat. Hogy ez elkerülhető legyen, fontos, hogy a beteg rendszeresen vegyen részt szűréseken, melyek során kiderülhet, hogy vajon milyen szinten károsodtak az idegek. A vizsgálatokat dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbeteg Központ diabetológusa ismerteti.

Bizsergés, bőrszárazság és csökkent fájdalomérzet – a diabéteszes láb

A cukorbetegség egy olyan állapot, mely komoly hatást gyakorol a testben lévő erekre és idegekre. Probléma gyakran a lábaknál jelentkezik és kialakul az ún. diabeteszes láb. Ez a kezdetekben komoly panaszokat nem okoz, viszont az illető pl. észreveheti, hogy a talpán a bőr kiszárad, berepedezik. Ennek oka, hogy ekkor a láb statikája megváltozik, máshová kerül a súlypont és a járás kissé bizonytalanná válik. A dehidratácó elsősorban a verejtékmirigyek csökkent működése miatt alakul ki, ezért a bőr kiszárad. A diabeteszes lábbal küzdőknek a lábuk sokszor bizsereg és zsibbad, és olyan, mintha egy láthatatlan zoknit viselne. Ezen kívül előfordulhat, hogy a beteg bőre fokozottan érzékennyé válik a kissé szélsőségesebb hőmérsékletre, illetve csökken a fájdalomérzete. Ez utóbbi komoly gondokat okozhat, ugyanis ezáltal jelentősen megnő a sérülésveszély és az illető van, hogy észre sem veszi a keletkezett sebeket, ami a fertőzéseknek kiváló táptalajt szolgáltat.



Az ülés a nagy mumus. Te tudod miért?!

2017. április 15.

Sokan kérdezitek, mi a különbség a börtönös és a kinti óráim között. Azon túl, hogy a börtönben van az egyik, a másik pedig a falakon kívül, nem sok. Ugyanolyan emberek, ugyanolyan problémák, talán más hangsúlyokkal. Az ülés ott is ugyanúgy “szedi az áldozatait", mint a kinti világban, nem válogat. Tippek és trükkök garmadáját olvashatod, hogyan is kéne egy nagy, borsóra hasonlító fitballon egyensúlyozva jelentést írni a fönöködnek, illetve, hogy ne ülj, mert fujj, az rossz. De miért is terjedt el az, hogy az ülés az új dohányzás? Miért ne üljünk, ha tudunk? Az evolúció megengedné azt, hogy képesek legyünk ülni, ha az ennyire káros és halálos számunkra?

Nem. Elárulom, az üléssel nincsen gond. Mint ahogy a futással, guggolással, fekvéssel, egyáltalán semmiféle testhelyzettel nincsen gond, amit képes vagy megcsinálni.

A gond azzal van, hogy a mai ember életmódja az csak és kizárólag az ülésről szól. Fekvés után reggel felkelsz, és leülsz a reggeliző asztalodhoz, majd átülsz a kocsiba/bkv-ra, ülsz amikor dolgozol, délután megint kocsi, ha elmész egy hagyományos konditerembe ott is a legtöbb géphez odaülsz. Este a barátokkal beülsz egy cukrászdába, majd a pároddal leültök filmezni a vacsora után.



Jó tudni! Csakrák és betegségeik!

2017. április 15.

Ha csakráink nem működnek megfelelően, azt fizikai és lelki eredetű tünetek jelzik felénk. Sokszor ok nélkül érezzük rosszul magunkat, arra nem is gondolunk, hogy csakráink energiaszintje állhat a háttérben. Ezért fontos megismernünk, hogyan is működik a hét energiaközpontunk, azaz a csakráink. Ha időben felismerjük a tüneteket, akkor megfelelő kezelésben részesülhetünk.

A csakrák működése megegyezik az életkorunkkal. A születés pillanatában a magzatburkot felváltja az aura, és működésbe lépnek a csakráink.  Az idő múlásával folyamatosan változnak és alakulnak a csakrák. Fontos tényezőként hat rájuk az életkedvünk,a szükségleteink, milyen blokkok, akadályok vannak a lelkünkben, és milyen célokat tűztünk ki az agyunkban. Ha csakrák nem működnek megfelelően és összhangban a lelkünkkel és az agyunkkal, számos lelki és fizikai betegség megtámadhatja a testünket. 



Két hét alatt 9 kilót leadni

2017. április 14.

Csábítóan hangzik, ugye? Sőt, ha azt mondom, hogy onnan mennek le a kilók, ahonnan szükséges és nem is fogsz közben éhezni, egész biztosan kételkedni fogsz a szavaimban... 

Csábítóan hangzik, ugye? Sőt, ha azt mondom, hogy onnan mennek le a kilók, ahonnan szükséges, és nem is fogsz közben éhezni, egész biztosan kételkedni fogsz a szavaimban. Tovább megyek: különféle porok szedését sem javaslom, csak egy mezei, kifejezetten olcsó diéta megtartását. Két röpke hétig. Ja! Azért sportolni szabad... 

Az Élelmezéstudományi Intézet által kidolgozott és ajánlott diéta teljesen egyszerű ételeket javasol. Nem vegetáriánus, és valóban nem is mindig konyhaművészeti remekeket javasol, mégis jóllakhatunk minden nap a javasolt ételekkel, és még csak a kedvenc reggeli kávénkról sem kell lemondani, legfeljebb a kívánatos hat kanál cukrot kell kihagyni belőle! 
A diéta roborál, fogyaszt, és fitté, üdévé tesz. Szóval állj neki, éhezés nélkül, fogyj, szépülj! Tippjeinkből kitalálhatod, mi is kipróbáltuk ezt a receptet! A kajákat a melóban gond nélkül magad is elkészítheted. Tapasztalataidat írd meg nekünk !!! 

Alapszabály: Cukor semmi. Kevés olaj, (maximum napi egy evőkanálnyi a sütéshez.) alkohol semmi, limonádé semmi, csak és kizárólag buborékmentes ásványvizet vagy sima csapvizet, esetleg Pi vizet szabad fogyasztani. Aki pontosan, csereberélés nélkül betartja a szabályokat, és a legkisebb "bűnt" sem követi el, az két hét alatt a megfelelő helyekről 9 kg-ot fogyhat. Az ebédet a vacsorával megcserélni nem szabad! (Mennyiségi korlátozás nincsen, kivétel, ahol oda van írva!) 

A szervezetedben anyagcsere változás áll be, és egy évig nem fogsz hízni. 



Fiú vagy lány? – Lehet befolyásolni a gyerek nemét?

2017. április 14.

Sok leendő szülő fürkészi a praktikákat és követi a régi idők megfigyelőinek és jósainak javaslatait, amikor a születendő gyermeke nemét próbálja befolyásolni. Vajon használhatóak ezek a praktikák?

Bár az idevágó módszerek tudományos megalapozottsága erősen hiányos, néhány faktor ténylegesen képes befolyásolni azt, hogy kisfiú vagy kislány fog születni.

Régi megfigyelések és tudományos tanulmányok utalnak arra, hogy ínséges időkben több lánygyermek születik, mint fiú. Egy kutatás eredményei is bizonyítják az előbbieket: Kínában a nagy éhínség idején (1959 és 1961 között) több lánygyermek született, mint fiú. A megfigyelések alapján az éhínség kezdete után mintegy egy évvel volt először megfigyelhető az, hogy jelentősen kisebb arányban születtek fiúk; azaz az anyák már az éhínség idején estek teherbe. Az éhezéses időszakot követően mintegy két évvel kezdett csak hirtelen emelkedni a fiúszületések aránya, és gyorsan helyreállt a – válságos éveket megelőzően is fennálló – kiegyensúlyozott fiú-lány születési arány.

Miért születik több lánygyermek a nehéz időkben?

A kutatók sem szolgálnak egyértelmű magyarázattal az okokra vonatkozóan. Nem ismert, hogy az anya éhezése esetén már a terhesség kezdetén nagyobb valószínűséggel fogan-e meg lánygyermek, vagy ugyanolyan arányban alakul ki terhesség mind a leendő fiú-, mind a leendő lánygyermekek esetén, csak az elvetélt embriók, magzatok között nagyobb arányban vannak fiúk. Mindenesetre feltételezhető, hogy a „gyengébb nem” az erősebb, azaz a lányok túlélőképessége nagyobb, ami a nehéz időkben látványosan is megmutatkozik.



Mikor érdemes endokrinológust felkeresni?

2017. április 13.

Az endokrinológiai, azaz a hormonrendszerrel kapcsolatos problémák rengeteg panaszt okozhatnak, melyek az esetek többségében igen hétköznapiak. Éppen ezért sokan pl. túlsúly, a hajhullás vagy a csökkent hidegtűrés hátterében nem sejtenek betegséget, pedig ha huzamosabb ideig fennáll bizonyos probléma, az gyakran hormonzavart jelez. Hogy milyen tünetek esetén érdemes endokrinológust felkeresni, azt dr. Bérczy Judittól, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosától tudtuk meg.

Testsúllyal kapcsolatos problémák normál étkezés mellett

A hormonrendszer zavarai szinte mindig hatással vannak valamilyen szinten a testsúlyra. Ezért figyelhető meg bizonyos betegségek esetén az, hogy normál, egészséges étkezés mellett az illető vagy túlsúllyal küzd, vagy pedig veszít testtömegéből. Ilyenkor érdemes endokrinológushoz fordulni, ugyanis a pajzsmirigyzavarok és a mellékvese problémái, valamint – a vércukorszint beállításában, egyensúlyában fontos- inzulin hormonkör diszharmóniája gyakran járnak ilyen panasszal.

Menstruációs zavarok, meddőség

A menstruációs zavarok hátterében rengeteg ok állhat, ám gyakran hormonzavar okozza a problémát, ami akár meddőséghez is vezethet. Leggyakrabban progeszteron hiányra, inzulinrezisztenciára (IR) és a pajzsmirigy rendellenességeire hívja fel a tünet a figyelmet. Szerencsére az esetek többségében gyógyszeres kezelés és életmódváltás hatására az kóros állapotok könnyen orvosolhatóak, ám a betegnek folyamatos kontroll javasolt.

Fáradékonyság, aluszékonyság

Természetes, hogy időről időre az emberen úrrá lesz a fáradtság és legszívesebben egész nap csak aludna. Ez főleg a téli, napfényhiányos hónapokra jellemző, melynek során a D-vitamin raktárak is lemerülnek. Azonban emellett más hormonális problémák is kiválthatják a panaszt, pl. pajzsmirigy alulműködés, a Cushing szindróma, de a mellékvese fáradtság is depressziót eredményezhet. Hogy megbizonyosodjon, vajon mi is okozza a krónikus fáradtságát, érdemes laborvizsgálatot végeztetnie!



Dietetikus: a böjt nem egyenlő az éhezéssel

2017. április 13.

A  negyvennapos böjttel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól.

E két napon és nagyböjt többi péntekén az egyház arra kéri 14 évesnél idősebb tagjait, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst.

A kérés mögött az a mélyebb meggyőződés áll, hogy a böjt, az áldozatvállalás segíti a hívő embert lelkileg egyesülni az igazi áldozattal, Jézus Krisztussal.

Muzsnai Bernadett elmondta: a hús elhagyását másfajta állati eredetű ételekkel, túróval, sajttal, tojással lehet pótolni. Aki ezeket is kiiktatja, és egyfajta vegán étrendre tér át, az hüvelyes zöldségekkel, például babbal, csicseriborsóval, olajos magvakkal pótolhatja a szervezetnek szükséges mennyiségű fehérjét.

Emellett fontos odafigyelni a vas pótlására is, amely megtalálható például a céklában, vagy az élesztőben - tette hozzá a dietetikus.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy - és ezt a vallások is komolyan veszik - a 14 éven aluliaknak, időseknek, várandósoknak, szoptatós kismamáknak, krónikus betegeknek nem ajánlott a böjt.


Túlerőltetés, túlfeszítés, teniszkönyök

2017. április 12.

Ugyanazt a mozgássort végzi naponta ezerszer a karjával? Egeret használ? Netán csavarkulcsot emelget vagy főzőkanalat? Esetleg teniszütőt? Ha a napi munkája vagy sporttevékenysége után fáj, gyulladt a könyöke, akkor baj van! Csökkentse a fájdalmakat célzottan! 

A teniszkönyök a könyök külső oldalának jellegzetes fájdalmával járó, gyulladásos mozgásszervi betegsége. Az alkar feszítő izmai a könyök felett, a felkarcsont végén található kis kiemelkedésen erednek. Abban az esetben, ha az alkar feszítőizmait túlerőltetjük – akár teniszezéssel, vagy egy hirtelen emeléssel, a szakácsok a nehéz merőkanállal, az autószerelők a rendszeresen használt csavarkulccsal, vagy éppen ön az egész napos számítógépen gépeléssel, egérhasználattal –, akkor ez a túlzott erőltetés csonthártya irritációt, csonthártya alatti bevérzést, csonthártyagyulladást okozhat.

Kis gyulladásból nagy fájdalom

Az egyszeri nagy vagy többszöri pici túlerőltetés okozta gyulladás azon a kicsi ponton jelentkezik először, ahonnan az alkarfeszítő izomköteg a felkarcsonton ered. A gyulladás kezelés hiányában krónikussá válik, és folyamatosan átterjed a könyök többi kötőszöveti képletére is.  Ezzel együtt a fájdalom is növekszik, először mozgatásra, később már nyugalomban is, kisugározva a csukló majd a váll felé. Végeredménye, hogy a kar használhatatlanná válik, sőt az éjszaka sem múló fájdalom az alvást is lehetetlenné teheti.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...515516517...526
hírek, aktualitások

Álom az élet… – Holdvilágos éjszakán miről álmodik a lány?

2024. május 02.

Hogy jön egy királyfi tán, hófehér paripán… És ma már a paripához sem ragaszkodunk! Van, akinek gyalog is jöhet az a bizonyos királyfi vagy királylány, csak jönne már!

Krúdy Gyula azt írta: „Az ­álom: ­játék, mint­ az ­élet…­ Néha ­komolyra ­fordul­ a ­játék. ­Az ­élet ­is,­ az ­álom is.” Mert az álmaink megvalósulhatnak, és ezért nem mindegy, hogy miről vagy kiről álmodozunk. Apropó: álom vagy álmodozás? Nem ugyanaz. Az álmodozás a remélt vagy vágyott dolgainkról való ábrándozás.

Az álom komoly dolog, olyan, mint az élet. Az ókori népek tudták, hogy az álmok idején kapcsolatot tudunk teremteni a természetfeletti és a való élet között. Az álom gyakran előre jelezhet eseményeket is, hiszen gondoljunk csak bele, mennyi „üzenet” jött álomban ősidők óta. Az álom tökéletes állapot és közeg, hogy az égiek jelezzenek nekünk, csak a mi dolgunk, hogy megfejtsük ezeket. Az ókori népek nagy jelentőséget tulajdonítottak az álomnak, a zsidóság is azt tanította, hogy tanuljunk az álmokból, de kritikusan szemléljük azokat, hiszen vannak kinyilatkoztató álmok, és vannak a mindennapjainkról szóló egyszerűbb álomképek. A Bibliában számos esetet tudunk felsorolni, amikor az „égiek” álom képében adták át az üzenetet. Ezek kinyilatkoztató álmok voltak, és meghatározták az álmodó sorsát. Sőt, az egész emberiségét is olykor! Ha az ember üzenetet kap álmában a Teremtőtől, arra bizonyára emlékszik, hiszen másfajta élményként éli át.

Nagy Konstantin császár 312 októberében a Milvius hídi ütközete előtti éjszakán különös álmot látott: egy hatalmas lángoló kereszt és egy felirat jelent meg álmában: (latinul) „In ­hoc ­signo­ vinces!”, azaz „E jelben győzni fogsz!”. A császár másnap felvarratta a kereszt jelét a katonái ruhájára, és a keresztény isten jelképét és áldását kérte segítségül a csatában. A megdöbbentő álom jóslata bejött, hiszen Konstantin diadalmaskodott, megnyerte a csatát. Az álom miatt véget vetett a keresztények üldözésének, megtért, és gyakorlatilag elősegítette a keresztény vallás térhódítását. A császár a római vallás főpapja maradt, az álom hatására támogatni kezdte a keresztényeket, az utána hozott törvényeiben is tetten érhető a szimpátiája. A Szentföldön templomokat építtetett, és ekkor nyilvánították a vasárnapot ünnepnappá. És mindez egy álom hatására!

Évezredekkel ezelőtt Egyiptomban azt tartották, hogy a léleknek két része van. Az egyik rész éjjel a testben marad, hogy életben tartsa, míg a másik rész utazik, és valójában, amit mi álomnak hiszünk, azt az utat a lélek bejárja, amikor is párhuzamosan egy másik világban megtörténnek a megálmodott képek.


Vajon mikor álmodunk és mikor élünk? Melyik az igazi?


Vannak csodálatos álmaink, és vannak rémálmaink. Azt mondják, hogy nincs rossz álom, mert aki álmodik, az él. Hiszen a halottak már nem álmodnak. Még a legrosszabb álmunkban is lehet valami jó, néha csak annyi, hogy felébredünk és megállapíthatjuk, hogy „csak” álom volt.

Neked mi a hivatásod? Most megtudhatod!

2024. május 01.

Ahhoz, hogy kitaláld, milyen munkában éreznéd igazán jól magad, egy ősi rendszert hívunk segítségül, amelyben lelki értelemben mindenki egyenlő volt, testi értelemben viszont bölcsen elfogadták a hierarchiát.  

A varnásrama rendszere

Ez az ősi rendszer tökéletes, mert érti hogy a szellemi emberek a fej, vezetők és másképp bírálják el őket, mint a tudatlanabb egyszerűbb embereket, ebben a tökéletes rendszerben az elemek egymásra építkeznek. Szimbolikusan egy nagy és teljes embert hoznak létre, akik egymás segítői, támogatói, akik együtt működtetik a Nagy Ember teljes gépezetét.

Tulajdonságaik alapján bármelyik területre ráismerhetsz

Ma természetesen nincsenek tisztán jelen ezek a foglalkozáskörök. Így ha több csoportba sorolható vagy annak megfelelő hivatást is választhatsz, pl. egy vezető és egy szellemi tanácsadó keveréke is lehetsz. Az egyes rétegeknek egyaránt vannak nehézségeik és olyan elemeik, melyek könnyűvé teszik számukra az adott munkaréteg végzését. Akármelyikbe is tartozz, soha ne feledd, a legjobb, ha felvállalod magad, és érdeklődésednek megfelelő munkát választasz.

Szellemi ember vagy, vezető, kereskedő vagy kétkezi?

1. Az egykori bráhmanák rendje, a szellemi emberek

Tanítók, elsősorban az egyetemes értelemben vett vallási tanítók, nem a tipikus tanárok sorolhatók ide. De finoman ide csoportosíthatjuk a pszichológusokat, gyógyítókat, orvosokat, természetgyógyászokat, misztikus útkeresőket a világtól elvonultakat is. Ide tartoznak teológusok, lelki gondozók, és tanácsadók jó része. Természetesen korunkban elérni ezt nagyon nehéz.




Eredeti tulajdonságai:
Ilyen tulajdonságokkal kell rendelkezned:
Konkrét munkák:



tisztaság
lemondás adományozási hajlam szerény életvitel


Türelem
Nyugodt viselkedés
Bölcsesség
Tanulási hajlam és kedv, önképzés
Alázatosság és tisztelet másokkal
Empatikus készség
Magas fokú tolerancia
Pedagógiai hajlam
Lélektani ismertek
Szakmai ismeretek szellemi téren

Pszichológus
Pap
Tanító
Életmód tanácsadó
Tudós kutató
Orvosprofesszor
Természetgyógyász
Informatikus mérnök, rendszertervező




Miért jó és nehéz? Kényelmes, kellemes. Egy jó társadalom eltartja ezeket a nagy embereket. Ugyanakkor hatalmas felelősség és lelki teher mások életét segíteni, irányítani, anyagi gazdagsággal, jóléttel ez aligha jár.

Boldog akarsz lenni? Találd meg a hivatásod! Segítünk!

2024. május 01.

A boldogság és béke képlete, hogy természetünknek, affinitásunknak megfelelő munkát végezzünk. Te a neked való helyen dolgozol? Megtudhatod!  

Mi kell a boldogsághoz?

A recept meglehetősen egyszerű. Kiegyensúlyozott szerelmi- és magánélet, harmonikus munkahely, és sikerek, és a magasabb, lelkibb igényű embereknek egy végcél, amely egyben az egész világ társadalom végcélja is.

A harmonikus magánélet kialakítása igen nehéz, azért a legtöbben legalább átmenetileg sikerrel végzik azt. A munkahely - egy bármilyen szokványos munkahely - megtalálása alapvetően nem bonyolult forma, de hogy megfelelő munkát végezzük az már annál nehezebb. A legtöbben pénzért szeretnek dolgozni, jó fizetésért, és ezért bizonyos affinitásukkal bármit megcsinálnak. Mégis sokan panaszkodnak pár év után, hogy ez vagy az nem elégít ki őket. Mások, a bölcsebbek egyből már nem a munkára hajtanak, hanem a hivatás megtalálására.

Munka vagy hivatás? Mi a különbség a kettő között?

Munka lehet bármi, amiért fizetnek. Alapvetően ez is munkahelyi elfoglaltság mert a munka maga, az minden olyan tevékenység, amely aktív dolgokat, gondolatokat és tetteket követel meg tőlünk. A hivatás több ennél, egy olyan tevékenységi kör, mely irányába elhivatottak vagyunk. Valami, ami érdekel, amiben gyorsan fejlődünk másokhoz képest, ami motivál, amiben látunk tényleges értelmet, vagyis, hogy igen ennek van értelme, és hosszú távon végezhető.

A hivatás

A hivatás megtalálása borzasztó nehéz. Tréningek, munkahelyközvetítők szolgálják ezt, de a legtöbb alkalommal csak megközelítik az adott egyénnek való elfoglaltságot, a szülöttnek magának kell rájönnie véső soron, ráéreznie, hogy igen, ez nekem való.

Miért fontos megtalálni ezt a hivatást?

Pusztán azért, mert ez a hivatás elégedetté így egészségesebbé, boldogabbá tesz. Vagyis, ha természetünkkel összhangban hozunk létre egy munkahelyt, foglalunk állást, akkor hatékonyabban sikeresebbek, így fittebbek lehetünk. A kérdés csak az, hogy mi alapján kell, vagy tudunk megválasztani egy munkahelyet, hiszen főleg a kezdetben, ifjú korunkban, amikor meg kellene alapoznunk egy munkahelyet, akkor még nagyon tudatlanok és éretlenek vagyunk ennek eldöntésére, feltérképezésére.