A túl sok alvás is káros az egészségre
2019. január 03.

A pekingi Fuvaj Kórház és a kanadai McMaster Egyetem tudósai által végzett kutatásban 116 ezer 632, a világ 21 országából származó 35 és 70 év közötti személy vett részt. 2003-tól nyolc éven át követték őket figyelemmel, ezalatt 4381 halálesetet és 4365 esetben szív- és érrendszeri betegséget regisztráltak.
Figyelembe vették a szakértők azokat a tényezőket, melyek befolyásolhatták az eredményeket, mint például a résztvevők korát, nemét, alkoholfogyasztását, a kardiovaszkuláris betegségekre, diabéteszre és vérnyomásra vonatkozó családtörténetét.
Ez alapján arra jutottak, hogy azoknál, akik 6-8 órát alszanak naponta, a legalacsonyabb a halál és a betegségek kockázata. Az ennél kevesebb és az ennél több alvás is összeköthető volt a megnövekedett rizikóval, de a több alvásnál nagyobb volt a kockázat, mint a kevesebb alvásnál.
Nap 8-9 órányi alvás 5 százalékkal növelte a kockázatot, 9-10 órányi alvás 17 százalékkal, a több mint 10 órányi alvás pedig 41 százalékkal. Ugyanakkor a kevesebb mint 6 óra alvás 9 százalékkal növelte a kockázatot.
A tudósok szerint a napközbeni pihenő – 30-60 perces – növelheti a veszélyt, kivéve ha az egyének éjszaka 6 óránál kevesebbet alszanak.
Forró italok a téli esküvőre
2019. január 02.
Melegítsétek fel átfázott vendégeiteket egy pohár finom forralt borral, kakaóval, forró csokival, teával vagy kávékülönlegességekkel.
Amikor megérkeznek a vendégek a lagzi helyszínére, fogadjátok őket egy-egy meleg itallal, vagy készítsetek ki előre adagolt poharakat egy asztalkára. De ha igazán stílusosan szeretnéd tálalni őket, akkor rendezz be egy sarkot a büféasztal mellé, ahol mindenki kedvére választhat, ízlése szerint a melegítő italokból. Íme, néhány remek recept a tökéletes forralt borhoz, forrócsokihoz és kávékhoz.
Forralt bor
1 üveg vörösbor (ajánlott a Merlot, Cabernet Sauvignon vagy Zinfandel)
egy rúd fahéj
néhány szem szegfűszeg
egy csillagánizs
egy narancs héjával együtt
2-3 evőkanál méz vagy cukor, ízlés szerint (elhagyható)
Rakj össze mindent egy edénybe vagy kuktába és lassú tűzön, alacsony vagy közepes lángon főzd 20-25 percig, amíg a narancs meg nem puhul. Ne hagyd, hogy forrjon! Mikor kész, szűrd le és már kínálhatod is. A fenti hozzávalókból 4 személyre elegendő adagot kapsz. A mennyiséget sokszorozd meg a vendégeid száma alapján.
Beszél a tél
2019. január 02.
„Január, február itt a nyár.” Szokta mondogatni nagymamám így év elején, és milyen igaz, szalad az idő, viszont a kisgyerekeknek két hónap óriási falat, tele felfedezni valókkal, örömökkel, kommunikációs helyzetekkel.
A tél pedig amilyen gyorsan jön, el is múlik, és majd egy év kell hozzá, hogy újra hóban,fagyban lépegethessünk.
Márpedig a téli élmények beszédesek, tele vannak mondókákkal, dalokkal, versikékkel, és nem érdemes várni velük egy évet. A kisgyerekek, amint szemüket ránk tudják irányítani, szomjazzák szavainkat, várják nyelvünk ízét, rigmusait, nem értik még, de minél többet hallják beszédünket annál biztosabban igazodnak el világában.
Szavakba burkolt élmények
A tél íze, ami hideg, havas, jégcsapos, zúzmarás minden kisgyermeknek meg kell érintenie, szaladnia kell a hóban, belebújnia, hóembert formálnia, vagy éppen a kesztyűben lefagyott kezecskéket összedörzsölve felmelegítenie. Ezek az átélt élmények attól válnak újra átélhetővé, ha szavakba öntve haza visszük, továbbvisszük őket. Minél kisebb a gyermek, annál inkább vágyik a megélt dolgok nyelvbe öntött megélésére. Ezért születtek, születnek mondókák, dalocskák, amik a titkos ,ritmusos, elvarázsolós, ráolvasós világukkal újra tudják éltetni a jégcsapok olvadó hangját, a hó ropogását, az éhes cinkék csipegetését, a téli álmot alvó medve ébredését, a tavasz közeledését a tél végén. Ha hagyjuk, hogy hóangyal szülessen, vagy csak a befagyott pocsolyát hagyjuk felfedezni csemeténknek az élményt megsokszorozzuk. S ha mindehhez van egy két akár gyermekkorunkból hozott rigmusunk, amit a móka közben mondogatunk, biztos a siker. Otthon is fel lehet idézni ezeket az élményeket, és a gyerek ahogy nő, ő maga mondogatja, vagy mondatja velünk újra és újra és még egyszer ezeket. Tanulja a beszédet a beszéd mélyebb szövetét, a nem tanítható, csak megtapasztalható varázsát.
Boldog új évet - fejfájás nélkül!
2019. január 01.
Az év végi ünnepek idején sokan tartanak attól, hogy előjön a migrénjük.Hiszen számos olyan tényező gyülemlik fel ilyen alkalmakkor, melyek kiválthatják a bajt, és elronthatják a családi ünnepet vagy a szilveszteri mulatságot. De lássuk csak melyek ezek, és milyen "óvintézkedéseket" tehetünk azok megelőzése érdekében.
Ha megvizsgáljuk a migrén (a rohamszerűen fellépő, általában féloldali, görcsös fejfájás) vagy akár csak a hosszan tartó, erős fejfájás kiváltó okait, a szakemberek által készített tanulmányok "rangsoraiban" előkelő helyen találjuk általában a mértéktelen evés-ivást, a kialvatlanságot, a stresszt, a nagy zajt, a túlzott alkohol- vagy csokoládé-fogyasztást. Sajnos, ezek a veszélyt jelentő tényezők rendszerint együttesen jelen vannak az év végi ünnepek alkalmával, és könnyen elronthatják a várva várt összejövetelt a migrénre, fejfájásra hajlamos emberek számára.
Evés-ivás: veszélyes túlzások
Minden évben újult erővel tör ránk az érzés: vonalaink megőrzése érdekében nem szabad túlzásba vinnünk az evés-ivást az év végi ünnepek idején - de a gyakran migrénnel, tartós fejfájással küzdő embereknek nemcsak a fölösleges kilók elkerülése miatt kell különösen ügyelniük a szélsőségek elkerülésére.
Ne igyunk sok alkoholt! - ennek a szabálynak a betartása még a mértékletes táplálkozást előíró jó tanácsok megfogadásánál is fontosabb. Pedig milyen nehéz eltölteni egy szilveszteri partit ásványvíz és üdítők mellett... Márpedig azok, akiknél a migrén vagy más fejfájási forma évről évre jelentkezik ilyen alkalmakkor, tudják, hogy a fokozott mértékű alkoholfogyasztás mekkora veszélyt jelent a számukra ezért jobb, ha ebben az évben már előre felkészülnek a védekezésre. Egyesek csak a fehérborra vagy a pezsgőre, mások a vörösborra, az aperitifre vagy az erős italokra érzékenyek. A túlzásba vitt sörivás is gyakran emlegetett példa. Ezért a veszélyeztetett körbe tartozóknak maguknak kell eldönteniük, melyik italból nem szabad még egy kis pohárkával sem fogyasztaniuk.
Azt azonban sokan nem tudják, hogy a nagyobb mennyiségű csokoládé (vagy azt tartalmazó sütemény, karácsonyi édesség) fogyasztása is kiválthat migrénes rohamot, de ilyenek még az érlelt sajtok (brie, camembert, az ementáli jellegű gróji, a rokfort, a blue sajt), egyes déligyümölcsök is. Ha a kávét sokan a fejfájás ellen vagy a migrén megelőzése céljából isszák is, azoknál, akik naponta nagy mennyiségben fogyasztják, ellenkező hatást válthat ki, ha az említett okból fokozzák a mennyiséget. Vigyázni kell tehát arra, hogy ne vigyük túlzásba a kávéivást sem, abban a reményben, hogy akkor jobban bírjuk majd az éjszakázást...
A múló fájdalmaknak viszont a homlok vagy a halánték tájékán - például jeges italok fogyasztása után - nincs semmi közük a migrénhez. Ez a jelenség mindennapos és csak rövid ideig tart, ezért nem lehet annyira zavaró, hogy elrontaná az ünnepi perceket.
Lássunk tisztán az újesztendõben is!
2019. január 01.
Az év végi rohanás után jólesett megpihenni otthon, családi és baráti körben. Némi lazítás után azonban ismét itt egy új kezdet, telistele fontos és izgalmas feladatokkal, teendõkkel, új örömökkel és új gondokkal. Szilveszterkor természetesen sokan sokféle fogadalmat teszünk, amelyek között természetesen az is elõkelõ helyen szerepel, hogy ezentúl bizony jobban vigyázunk majd egészségünkre, és jobban odafigyelünk magunkra. Aztán elérkeznek a dolgos hétköznapok, és nem is olyan könnyû az ígéreteket betartanunk. Pedig csak egy kis odafigyelés szükséges… Itt van például a szemüvegesek csoportja. Világviszonylatban ugyan még mindig nagyon hátul kullogunk abban a sorban, amely azt elemzi, hogy vajon hányan választják a szemüveg viselése helyett az egyre modernebb és egészségesebb, tökéletes komfortérzetet biztosító kontaktlencséket. Bizony, ezen a téren még van hová fejlõdnünk, de szerencsére egyre több, megfizethetõ árú és jó minõségû termék segíti döntésünket a látásunk korrigálásában.
Így készíthetsz otthon egyedi gyertyát a saját fotóiddal
2018. december 31.
Kellene valami jó ötlet, ami könnyen elkészíthető, személyre szabott és nem drága? Készíts gyertyát, egyedi idézettel vagy fényképpel. Pillanatok alatt kész, és biztosan egyedi!
Közeledik a karácsony, lassan mindenki az ajándékozás lázában ég. A gyerekek ajándékaival még egészen könnyű dolgunk is van – már, ha van rá elég pénzünk, mert néhány játék ára már az egekig ér…
De mi a helyzet a többi családtagunkkal, kedves barátunkkal, akiknek mégiscsak szeretnénk valamivel kedveskedni? A parfüm, arcszesz, kulcstartó, toll vagy sál eléggé lerágott csont már, ráadásul nem is biztos, hogy eltaláljuk az illatot, vagy a stílust.
Akik egy kis kézügyességgel rendelkeznek, ilyenkor szokták a DIY – csináld meg magad – ötletekre rávetni magukat, és keresgélnek a neten szebbnél szebb dolgokat. Amikkel nem is lenne gond, azonban többségük nem csak kézügyességet, de gyakorlottságot is kíván. (Például, hiába tetszik egy filcvirágból készült kitűző, vagy asztali dekoráció, biztosan nem lesz olyan szép, mint a képen, hiszen az alkotó kezében már 100 és 100 ilyen virág elkészítése benne van, mi meg épp csak most fogunk először filcet a kezünkben…)
De találhatunk olyan otthon elkészíthető ajándék vagy lakásdekorációs ötleteket is, amelyek valóban kevés kézügyességgel is elkészíthetők, és az eredmény káprázatos lesz. Ezek nagy többségében azok a dekorációk, amelyekhez nyomtatót használunk.
(Ne) írasson fel antibiotikumot az orvossal?
2018. december 30.
Amikor a fiam kisgyermekként köhögött, lázas, taknyos volt, mindig adtam neki antibiotikumot. Ha kellett, évente többször is. Mindig tartottam otthon egy doboz antibiotikumot, és ha úgy láttam, hogy kezdődik a köhögés, már adagoltam is neki. Szegény unokámnak bezzeg hiába folyik az orra és köhög! – nem akar felírni az orvosa antibiotikumot, a menyem pedig nem kéri arra a gyermekorvost, hogy írjon fel…”
Amikor a XX. században az antibiotikumok az emberiség szolgálatába álltak, úgy tűnt, hogy sikerül felvenni a versenyt a baktériumokkal. Számos olyan betegség vált gyógyíthatóvá, amely korábban gyakran halálos kimenetelű volt. Az emberiség fellélegezhetett. A XX. század végére általánossá vált az, hogy az orvos a baktériumok okozta fertőzések kezelésére antibiotikumot rendel.
Sajnos, túlságosan is általánossá… és sok esetben indokolatlanul kerültek felírásra az antibiotikumok. Nem gondolva arra, hogy a gyakori antibiotikum-szedés a baktériumok „okosodásához”, ellenálló képességének fejlődéséhez vezet, és keveset tudva arról, hogy az antibiotikumok szedése hosszú távon milyen kockázatokkal járhat a beteg számára, az orvosok túl sok antibiotikumos receptet írtak fel.
Mindezt a baktériumok sem hagyták válasz nélkül: biológiai„manőverekkel”többé-kevésbé ellenállóvá tették magukat az antibiotikumokkal szemben. Ennek eredményeként ma már sok a rezisztens baktérium, amelyek nem reagálnak a gyógyszerekre. A kórházban kezelt betegek, a műtéten vagy transzplantáción átesettek számára ez hatalmas veszélyforrást jelent.
Napjainkra bebizonyosodott az is, hogy az antibiotikumok szedése nemcsak a szervezetben élő kórokozó baktériumokat pusztítja el, hanem az antibiotikum-kúrának – válogatás nélkül – áldozatul esnek a jótékony baktériumok is.
Antibiotikum-adagolást követően megcsappan a bélflórában, a hüvelyflórában és a szervezet legkülönfélébb részein a jótékony baktériumok száma, felborul a bakteriális flórák törékeny egyensúlya, aminek súlyos következményei lehetnek. Az antibiotikumok szedését követően rövid időn belül fellépő hasmenés, puffadás éppúgy a felborult bakteriális flóra rovására írható, mint a nőknél viszonylag gyakran kialakuló bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzés.
Spórolna a kalóriákkal? Süssön sütőtökkel!
2018. december 30.
Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, édes íze miatt a hozzáadásával készült sütemény kevesebb plusz édesítést igényel.
Fülöp Lili, a Budai Allergiaközpont dietetikusa által összeállított sütőtökös muffin recept azonban nemcsak a diétázók, hanem az ételallergiások kedvelt alapanyaga is lehet, a sütőtökpüré ugyanis a tojás helyettesítésére is alkalmas.
A sütőtökben minden (is) van
- Jellegzetes sárga színe miatt tudjuk, hogy karotinokban gazdag, ezért ha a levesből hátramaradt, „nemszeretem” sárgarépakockák rendszeresen a gyerekek tányérjénak szélén sorakoznak, akkor sütőtökös süti formájában még fedezhetjük a szükséges A-vitamint.
- A sütőtök remek választás, hogy diétásabbá tegyük az ünnepi menüt és megelőzzük a karácsonyi időszakkal járó súlygyarapodást. A sütőtök növeli az elkészült étel rosttartalmát, így hosszú időre eltelít, ráadásul egy csészényi mennyiség csak 50 kalóriát tartalmaz!
- A sütőtökben lévő béta-karotinnak több kutatás szerint is rákmegelőző hatása van.
- Fiatalon tart – mivel rendkívül gazdag antioxidánsokban, ezért képes az öregedésért felelős szabadgyököket is semlegesíteni.
Sütemények tojásmentesen
Számtalan előnyös tulajdonsága mellett nem elhanyagolandó, hogy a sütőtökből készült püré kiválóan alkalmas a tojás helyettesítésére. A muffin esetében a tojással lazítjuk a tésztát, erre a célra helyettesítésként gyümölcs-, például alma, vagy zöldségpépeket is használhatunk. A sütőtök pürét elkészíthetjük úgy is, hogy a nyers zöldséget meghámozzuk, felkockázzuk, vízben puhára főzzük, majd villával összetörjük. A másik lehetőség, ha szeletekre vágjuk és sütőben megsütjük, a héjától megfosztjuk, majd botmixerrel turmixoljuk pépesre.
Piszok jó pikáns pipi
2018. december 29.
Mézben, joghurtban és sörben fürdőznek a Cayenne-borssal feltüzelt csirkecsíkok.
Hozzávalók:
1/2 kg csirkemell
1 fej vöröshagyma
1 dl sör
2 ek joghurt
1 ek mustár
citromlé
2 ek méz
olívaolaj
só
bors
Cayenne-bors
Elkészítése:
A csirkemellet felcsíkozzuk, a hagymát durván felaprítjuk.
Serpenyőben olívaolajat forrósítunk, beledobjuk a hagymát, hagyjuk, hogy kicsit odakapjon. Ezután beletesszük a csirkecsíkokat, jól megsózzuk, és hagyjuk sülni.
Ha már majdnem átsült (próbaképp egy darabot kikapunk, félbevágjuk, majd visszadobjuk vagy inkább megesszük), hozzáadjuk a mustárral és citromlével összekevert joghurtot, a mézet, megszórjuk borssal és Cayenne-borssal, majd rálocsoljuk a sört.
Hagyjuk a tűzön addig, míg a lé nagy része elfő, aztán tálalhatjuk is: rizs vagy krumplipüré passzol mellé.