Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A túl sok alvás is káros az egészségre

2019. január 03.

A fotók illusztrációk: unsplash.comA túl sok alvás is káros az egészségre; a napi több mint nyolc óra alvás is megnöveli a szív és az érrendszer betegségeinek, sőt a halálnak a kockázatát is – állapította meg egy kínai tanulmány.

A pekingi Fuvaj Kórház és a kanadai McMaster Egyetem tudósai által végzett kutatásban 116 ezer 632, a világ 21 országából származó 35 és 70 év közötti személy vett részt. 2003-tól nyolc éven át követték őket figyelemmel, ezalatt 4381 halálesetet és 4365 esetben szív- és érrendszeri betegséget regisztráltak.

Figyelembe vették a szakértők azokat a tényezőket, melyek befolyásolhatták az eredményeket, mint például a résztvevők korát, nemét, alkoholfogyasztását, a kardiovaszkuláris betegségekre, diabéteszre és vérnyomásra vonatkozó családtörténetét.

Ez alapján arra jutottak, hogy azoknál, akik 6-8 órát alszanak naponta, a legalacsonyabb a halál és a betegségek kockázata. Az ennél kevesebb és az ennél több alvás is összeköthető volt a megnövekedett rizikóval, de a több alvásnál nagyobb volt a kockázat, mint a kevesebb alvásnál.

Nap 8-9 órányi alvás 5 százalékkal növelte a kockázatot, 9-10 órányi alvás 17 százalékkal, a több mint 10 órányi alvás pedig 41 százalékkal. Ugyanakkor a kevesebb mint 6 óra alvás 9 százalékkal növelte a kockázatot.

A tudósok szerint a napközbeni pihenő – 30-60 perces – növelheti a veszélyt, kivéve ha az egyének éjszaka 6 óránál kevesebbet alszanak.



Forró italok a téli esküvőre

2019. január 02.

Melegítsétek fel átfázott vendégeiteket egy pohár finom forralt borral, kakaóval, forró csokival, teával vagy kávékülönlegességekkel.

Amikor megérkeznek a vendégek a lagzi helyszínére, fogadjátok őket egy-egy meleg itallal, vagy készítsetek ki előre adagolt poharakat egy asztalkára. De ha igazán stílusosan szeretnéd tálalni őket, akkor rendezz be egy sarkot a büféasztal mellé, ahol mindenki kedvére választhat, ízlése szerint a melegítő italokból. Íme, néhány remek recept a tökéletes forralt borhoz, forrócsokihoz és kávékhoz.

Forralt bor

1 üveg vörösbor (ajánlott a Merlot, Cabernet Sauvignon vagy Zinfandel)
egy rúd fahéj
néhány szem szegfűszeg
egy csillagánizs
egy narancs héjával együtt
2-3 evőkanál méz vagy cukor, ízlés szerint (elhagyható)
Rakj össze mindent egy edénybe vagy kuktába és lassú tűzön, alacsony vagy közepes lángon főzd 20-25 percig, amíg a narancs meg nem puhul. Ne hagyd, hogy forrjon! Mikor kész, szűrd le és már kínálhatod is. A fenti hozzávalókból 4 személyre elegendő adagot kapsz. A mennyiséget sokszorozd meg a vendégeid száma alapján.



Beszél a tél

2019. január 02.

„Január, február itt a nyár.” Szokta mondogatni nagymamám így év elején, és milyen igaz, szalad az idő, viszont a kisgyerekeknek két hónap óriási falat, tele felfedezni valókkal, örömökkel, kommunikációs helyzetekkel.

A tél pedig amilyen gyorsan jön, el is múlik, és majd egy év kell hozzá, hogy újra hóban,fagyban lépegethessünk.
Márpedig a téli  élmények beszédesek, tele vannak mondókákkal, dalokkal, versikékkel, és nem érdemes várni velük egy évet. A kisgyerekek, amint szemüket ránk tudják irányítani, szomjazzák szavainkat, várják nyelvünk ízét, rigmusait, nem értik még, de minél többet hallják beszédünket annál biztosabban igazodnak el világában.

Szavakba burkolt élmények

A tél íze, ami hideg, havas, jégcsapos, zúzmarás minden kisgyermeknek meg kell érintenie, szaladnia kell a hóban, belebújnia, hóembert formálnia, vagy éppen a kesztyűben lefagyott kezecskéket összedörzsölve felmelegítenie. Ezek az átélt élmények attól válnak újra átélhetővé, ha szavakba öntve haza visszük, továbbvisszük őket. Minél kisebb a gyermek, annál inkább vágyik a megélt dolgok nyelvbe öntött megélésére. Ezért születtek, születnek mondókák, dalocskák, amik a titkos ,ritmusos, elvarázsolós, ráolvasós világukkal újra tudják éltetni a jégcsapok olvadó hangját, a hó ropogását, az éhes cinkék csipegetését, a téli álmot alvó medve ébredését, a tavasz közeledését a tél végén. Ha hagyjuk, hogy hóangyal szülessen, vagy csak a befagyott pocsolyát hagyjuk felfedezni csemeténknek az élményt megsokszorozzuk. S ha mindehhez van egy két akár gyermekkorunkból hozott rigmusunk, amit a móka közben mondogatunk, biztos a siker. Otthon is fel lehet idézni ezeket az élményeket, és a gyerek ahogy nő, ő maga mondogatja, vagy mondatja velünk újra és újra és még egyszer ezeket. Tanulja a beszédet a beszéd mélyebb szövetét, a nem tanítható, csak megtapasztalható varázsát.



Boldog új évet - fejfájás nélkül!

2019. január 01.

Az év végi ünnepek idején sokan tartanak attól, hogy előjön a migrénjük.Hiszen számos olyan tényező gyülemlik fel ilyen alkalmakkor, melyek kiválthatják a bajt, és elronthatják a családi ünnepet vagy a szilveszteri mulatságot. De lássuk csak melyek ezek, és milyen "óvintézkedéseket" tehetünk azok megelőzése érdekében.

Ha megvizsgáljuk a migrén (a rohamszerűen fellépő, általában féloldali, görcsös fejfájás) vagy akár csak a hosszan tartó, erős fejfájás kiváltó okait, a szakemberek által készített tanulmányok "rangsoraiban" előkelő helyen találjuk általában a mértéktelen evés-ivást, a kialvatlanságot, a stresszt, a nagy zajt, a túlzott alkohol- vagy csokoládé-fogyasztást. Sajnos, ezek a veszélyt jelentő tényezők rendszerint együttesen jelen vannak az év végi ünnepek alkalmával, és könnyen elronthatják a várva várt összejövetelt a migrénre, fejfájásra hajlamos emberek számára.

Evés-ivás: veszélyes túlzások

Minden évben újult erővel tör ránk az érzés: vonalaink megőrzése érdekében nem szabad túlzásba vinnünk az evés-ivást az év végi ünnepek idején - de a gyakran migrénnel, tartós fejfájással küzdő embereknek nemcsak a fölösleges kilók elkerülése miatt kell különösen ügyelniük a szélsőségek elkerülésére.

Ne igyunk sok alkoholt! - ennek a szabálynak a betartása még a mértékletes táplálkozást előíró jó tanácsok megfogadásánál is fontosabb. Pedig milyen nehéz eltölteni egy szilveszteri partit ásványvíz és üdítők mellett... Márpedig azok, akiknél a migrén vagy más fejfájási forma évről évre jelentkezik ilyen alkalmakkor, tudják, hogy a fokozott mértékű alkoholfogyasztás mekkora veszélyt jelent a számukra ezért jobb, ha ebben az évben már előre felkészülnek a védekezésre. Egyesek csak a fehérborra vagy a pezsgőre, mások a vörösborra, az aperitifre vagy az erős italokra érzékenyek. A túlzásba vitt sörivás is gyakran emlegetett példa. Ezért a veszélyeztetett körbe tartozóknak maguknak kell eldönteniük, melyik italból nem szabad még egy kis pohárkával sem fogyasztaniuk.

Azt azonban sokan nem tudják, hogy a nagyobb mennyiségű csokoládé (vagy azt tartalmazó sütemény, karácsonyi édesség) fogyasztása is kiválthat migrénes rohamot, de ilyenek még az érlelt sajtok (brie, camembert, az ementáli jellegű gróji, a rokfort, a blue sajt), egyes déligyümölcsök is. Ha a kávét sokan a fejfájás ellen vagy a migrén megelőzése céljából isszák is, azoknál, akik naponta nagy mennyiségben fogyasztják, ellenkező hatást válthat ki, ha az említett okból fokozzák a mennyiséget. Vigyázni kell tehát arra, hogy ne vigyük túlzásba a kávéivást sem, abban a reményben, hogy akkor jobban bírjuk majd az éjszakázást...

A múló fájdalmaknak viszont a homlok vagy a halánték tájékán - például jeges italok fogyasztása után - nincs semmi közük a migrénhez. Ez a jelenség mindennapos és csak rövid ideig tart, ezért nem lehet annyira zavaró, hogy elrontaná az ünnepi perceket.



Lássunk tisztán az újesztendõben is!

2019. január 01.

Az év végi rohanás után jólesett megpihenni otthon, családi és baráti körben. Némi lazítás után azonban ismét itt egy új kezdet, telistele fontos és izgalmas feladatokkal, teendõkkel, új örömökkel és új gondokkal. Szilveszterkor természetesen sokan sokféle fogadalmat teszünk, amelyek között természetesen az is elõkelõ helyen szerepel, hogy ezentúl bizony jobban vigyázunk majd egészségünkre, és jobban odafigyelünk magunkra. Aztán elérkeznek a dolgos hétköznapok, és nem is olyan könnyû az ígéreteket betartanunk. Pedig csak egy kis odafigyelés szükséges… Itt van például a szemüvegesek csoportja. Világviszonylatban ugyan még mindig nagyon hátul kullogunk abban a sorban, amely azt elemzi, hogy vajon hányan választják a szemüveg viselése helyett az egyre modernebb és egészségesebb, tökéletes komfortérzetet biztosító kontaktlencséket. Bizony, ezen a téren még van hová fejlõdnünk, de szerencsére egyre több, megfizethetõ árú és jó minõségû termék segíti döntésünket a látásunk korrigálásában.



BUÉK!

2018. december 31.

BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT

kívánunk minden kedves olvasónknak!



Így készíthetsz otthon egyedi gyertyát a saját fotóiddal

2018. december 31.

Kellene valami jó ötlet, ami könnyen elkészíthető, személyre szabott és nem drága? Készíts gyertyát, egyedi idézettel vagy fényképpel. Pillanatok alatt kész, és biztosan egyedi!

Közeledik a karácsony, lassan mindenki az ajándékozás lázában ég. A gyerekek ajándékaival még egészen könnyű dolgunk is van – már, ha van rá elég pénzünk, mert néhány játék ára már az egekig ér…

De mi a helyzet a többi családtagunkkal, kedves barátunkkal, akiknek mégiscsak szeretnénk valamivel kedveskedni? A parfüm, arcszesz, kulcstartó, toll vagy sál eléggé lerágott csont már, ráadásul nem is biztos, hogy eltaláljuk az illatot, vagy a stílust.

Akik egy kis kézügyességgel rendelkeznek, ilyenkor szokták a DIY – csináld meg magad – ötletekre rávetni magukat, és keresgélnek a neten szebbnél szebb dolgokat. Amikkel nem is lenne gond, azonban többségük nem csak kézügyességet, de gyakorlottságot is kíván. (Például, hiába tetszik egy filcvirágból készült kitűző, vagy asztali dekoráció, biztosan nem lesz olyan szép, mint a képen, hiszen az alkotó kezében már 100 és 100 ilyen virág elkészítése benne van, mi meg épp csak most fogunk először filcet a kezünkben…)

De találhatunk olyan otthon elkészíthető ajándék vagy lakásdekorációs ötleteket is, amelyek valóban kevés kézügyességgel is elkészíthetők, és az eredmény káprázatos lesz. Ezek nagy többségében azok a dekorációk, amelyekhez nyomtatót használunk.



(Ne) írasson fel antibiotikumot az orvossal?

2018. december 30.

Fotók: pixabay.comAmikor a fiam kisgyermekként köhögött, lázas, taknyos volt, mindig adtam neki antibiotikumot. Ha kellett, évente többször is. Mindig tartottam otthon egy doboz antibiotikumot, és ha úgy láttam, hogy kezdődik a köhögés, már adagoltam is neki. Szegény unokámnak bezzeg hiába folyik az orra és köhög! – nem akar felírni az orvosa antibiotikumot, a menyem pedig nem kéri arra a gyermekorvost, hogy írjon fel…”

Amikor a XX. században az antibiotikumok az emberiség szolgálatába álltak, úgy tűnt, hogy sikerül felvenni a versenyt a baktériumokkal. Számos olyan betegség vált gyógyíthatóvá, amely korábban gyakran halálos kimenetelű volt. Az emberiség fellélegezhetett. A XX. század végére általánossá vált az, hogy az orvos a baktériumok okozta fertőzések kezelésére antibiotikumot rendel.

Sajnos, túlságosan is általánossá… és sok esetben indokolatlanul kerültek felírásra az antibiotikumok. Nem gondolva arra, hogy a gyakori antibiotikum-szedés a baktériumok „okosodásához”, ellenálló képességének fejlődéséhez vezet, és keveset tudva arról, hogy az antibiotikumok szedése hosszú távon milyen kockázatokkal járhat a beteg számára, az orvosok túl sok antibiotikumos receptet írtak fel.

Mindezt a baktériumok sem hagyták válasz nélkül: biológiai„manőverekkel”többé-kevésbé ellenállóvá tették magukat az antibiotikumokkal szemben. Ennek eredményeként ma már sok a rezisztens baktérium, amelyek nem reagálnak a gyógyszerekre. A kórházban kezelt betegek, a műtéten vagy transzplantáción átesettek számára ez hatalmas veszélyforrást jelent.

Napjainkra bebizonyosodott az is, hogy az antibiotikumok szedése nemcsak a szervezetben élő kórokozó baktériumokat pusztítja el, hanem az antibiotikum-kúrának – válogatás nélkül – áldozatul esnek a jótékony baktériumok is.

Antibiotikum-adagolást követően megcsappan a bélflórában, a hüvelyflórában és a szervezet legkülönfélébb részein a jótékony baktériumok száma, felborul a bakteriális flórák törékeny egyensúlya, aminek súlyos következményei lehetnek. Az antibiotikumok szedését követően rövid időn belül fellépő hasmenés, puffadás éppúgy a felborult bakteriális flóra rovására írható, mint a nőknél viszonylag gyakran kialakuló bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzés.



Spórolna a kalóriákkal? Süssön sütőtökkel!

2018. december 30.

Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, édes íze miatt a hozzáadásával készült sütemény kevesebb plusz édesítést igényel.

Fülöp Lili, a Budai Allergiaközpont dietetikusa által összeállított sütőtökös muffin recept azonban nemcsak a diétázók, hanem az ételallergiások kedvelt alapanyaga is lehet, a sütőtökpüré ugyanis a tojás helyettesítésére is alkalmas.

A sütőtökben minden (is) van

  • Jellegzetes sárga színe miatt tudjuk, hogy karotinokban gazdag, ezért ha a levesből hátramaradt, „nemszeretem” sárgarépakockák rendszeresen a gyerekek tányérjénak szélén sorakoznak, akkor sütőtökös süti formájában még fedezhetjük a szükséges A-vitamint.
  •  A sütőtök remek választás, hogy diétásabbá tegyük az ünnepi menüt és megelőzzük a karácsonyi időszakkal járó súlygyarapodást. A sütőtök növeli az elkészült étel rosttartalmát, így hosszú időre eltelít, ráadásul egy csészényi mennyiség csak 50 kalóriát tartalmaz!
  •  A sütőtökben lévő béta-karotinnak több kutatás szerint is rákmegelőző hatása van.
  • Fiatalon tart – mivel rendkívül gazdag antioxidánsokban, ezért képes az öregedésért felelős szabadgyököket is semlegesíteni.

Sütemények tojásmentesen

Számtalan előnyös tulajdonsága mellett nem elhanyagolandó, hogy a sütőtökből készült püré kiválóan alkalmas a tojás helyettesítésére. A muffin esetében a tojással lazítjuk a tésztát, erre a célra helyettesítésként gyümölcs-, például alma, vagy zöldségpépeket is használhatunk. A sütőtök pürét elkészíthetjük úgy is, hogy a nyers zöldséget meghámozzuk, felkockázzuk, vízben puhára főzzük, majd villával összetörjük. A másik lehetőség, ha szeletekre vágjuk és sütőben megsütjük, a héjától megfosztjuk, majd botmixerrel turmixoljuk pépesre.



Piszok jó pikáns pipi

2018. december 29.

Mézben, joghurtban és sörben fürdőznek a Cayenne-borssal feltüzelt csirkecsíkok.  

Hozzávalók:
1/2 kg csirkemell
1 fej vöröshagyma
1 dl sör
2 ek joghurt
1 ek mustár
citromlé
2 ek méz
olívaolaj

bors
Cayenne-bors

Elkészítése:
A csirkemellet felcsíkozzuk, a hagymát durván felaprítjuk.

Serpenyőben olívaolajat forrósítunk, beledobjuk a hagymát, hagyjuk, hogy kicsit odakapjon. Ezután beletesszük a csirkecsíkokat, jól megsózzuk, és hagyjuk sülni. 

Ha már majdnem átsült (próbaképp egy darabot kikapunk, félbevágjuk, majd visszadobjuk vagy inkább megesszük), hozzáadjuk a mustárral és citromlével összekevert joghurtot, a mézet, megszórjuk borssal és Cayenne-borssal, majd rálocsoljuk a sört. 

Hagyjuk a tűzön addig, míg a lé nagy része elfő, aztán tálalhatjuk is: rizs vagy krumplipüré passzol mellé.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...479480481...614
hírek, aktualitások

Az állati és a növényi fehérjék közötti lényeges különbségek

2025. július 19.

Aminosav-összetétel: Az állati fehérjék – például a hús, tejtermékek és tojás – általában „teljes fehérjéknek” számítanak, mert természetes formájukban tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat az emberi szervezet számára. A növényi fehérjék – például hüvelyesek, gabonák, magvak – viszont gyakran valamely esszenciális aminosavban (például metioninban vagy lizinben) alacsonyabb mennyiséget tartalmaznak, így többféle növényi fehérje kombinációja lehet szükséges a teljes aminosav-profil biztosításához.

Felszívódás és biológiai érték: Az állati fehérjék biológiai értéke általában magasabb, vagyis hatékonyabban hasznosulnak a szervezetben. A növényi fehérjék emésztése néha hátráltatott lehet a rostok és bizonyos antinutriensek miatt, amelyek csökkenthetik az emészthetőséget. Az antinutriensek olyan természetes növényi vegyületek, amelyek bizonyos tápanyagok (például ásványi anyagok vagy fehérjék) felszívódását csökkenthetik, negatívan befolyásolhatják. Ilyenek például a fitinsav (teljes kiőrlésű gabonákban), a lektinek (babfélékben), az oxalátok (spenótban) és a tanninok (teában, kakaóban). Viszont megfelelő előkezeléssel (főzés, áztatás, fermentálás) hatásuk csökkenthető.

További tápanyagok és egészségügyi hatások: Az állati eredetű élelmiszerek gyakran tartalmaznak olyan mikrotápanyagokat, mint a vas, B12-vitamin, cink, amelyek fontosak, de magas telített zsírsav-tartalmuk miatt bizonyos egészségügyi kockázatokat is hordozhatnak. A növényi források esetében a fehérjék mellett magas a rost-, vitamin- és antioxidáns-tartalom szól.

Nyár, medence és ismét felfázás? Mit kezdhetünk a kiújuló húgyúti fertőzéssel?

2025. július 19.

Felfázásnak nevezzük, de valójában húgyúti fertőzés vagy cisztitisz a neve annak a kínzó tünetekkel járó betegségnek, amely sok nőt visszatérően érint. De vajon mi köze a kiújulásnak a nyári strandoláshoz, esetleg a szabadosabb partnerkapcsolatokhoz? Feltétlenül szükséges-e antibiotikumos kezelés vagy tehetünk magunk is a gyógyulásért? Dr. Böszörményi-Nagy Géza, az Urológiai Központ – Prima Medica urológusa válaszolt a leggyakoribb kérdésekre.   

A „felfázásnak” csak rizikófaktora a hideghatás!

A közkeletű felfázás elnevezés meglehetősen pontatlan a kínzó vizelési ingerrel, fájdalmas vizeléssel járó betegségre, mert bár az altestet érő hideghatás valóban elősegítheti kórokozó okozta húgyhólyag-gyulladás kialakulását, ugyanakkor más tényező is kiválthatja a jellegzetes panaszokat. Ilyenek többek közt:
– kis, távozóban lévő vesekő és annak kezelése,
– egyes fogamzásgátló módszerek, mint a spermicid krémek és spirál használata,
– rossz szokások (például, ha nem ürítjük ki teljesen a hólyagot a vizelés során, vagy ha hátulról előre irányuló mozdulattal használjuk a vécépapírt).
– húgyúti katéterezés,
– a nemi élet (főként a gyakori partnerváltás),
– meleg vizes medencék használata.
A nőknél sokkal gyakoribb megbetegedésnek számos hajlamosító tényezője is ismert, mint például a terhesség, a cukorbetegség, a valamilyen ok miatt nem teljesen kiürülő vizelet okozta vizelet-visszamaradás, férfiaknál a prosztata megnagyobbodás. Akinél több hajlamosító tényező is fennáll (önálló rizikófaktornak számít a stressz is), az esetleg számolhat a panaszok újabb és újabb visszatérésével. 

Kiújuló betegség esetén mélyebben is keresni kell az okot

Kiújuló húgyúti fertőzésről akkor lehet beszélni, ha egy év alatt legalább négyszer jelentkezik a betegség, ami igen gyakori a nők körében (bár férfiaknál is előfordulhat). Ugyanakkor éppen a visszatérő jelleg miatt nem minden esetben szabad úgy kezelni a cisztitiszt, mintha a „csak” akutan jelentkezne.
– Ha egy női páciens jelentkezik kiújuló alsó húgyúti panaszokkal, érdemes alaposabban kivizsgálni a hátteret. Gondolni kell például a bakteriális vaginózisra is, amit a baktériumok túlzott elszaporodása okoz. Ez meglehetősen gyakori jelenség, és kezelésének célja a felszaporodott kórokozó legyőzése (adott esetben antibiotikummal), majd a hüvely természetes baktériumflórájának helyreállítása. Ugyanakkor, ha a panaszok időről időre kiújulnak, azt is vizsgálni kell, nincs-e valamilyen anatómiai vagy funkcionális anomália a háttérben. Ha ezt sikerül azonosítani, elkerülhetjük a felesleges antibiotikumos kezelést. Jó néhány esetben a kivizsgálás során az is kiderülhet, hogy mégsem a kiújuló húgyúti fertőzés, hanem például ún. hiperaktív hólyag vagy hólyagfájdalom szindróma, hüvelyi gyulladások, húgycsőgyulladás, húgyúti kövesség vagy petefészek ciszta okozza a kínzó tüneteket – hangsúlyozza dr. Böszörményi-Nagy Géza, az Urológiai Központ – Prima Medica urológusa. – Ha véres vizeletürítés is társul a tünetekhez, vagy tünetek nélkül véres a vizelet, az mindig részletes vizsgálatot igényel. Ezért lehet akár többféle vizsgálatra is felkészülni az alapvető laborvizsgálaton túl, mint a vizelettenyésztés, a maradék vizelet meghatározás, az uroflow vizsgálat, a hasi ultrahang, a húgyhólyag-tükrözés, ritkábban a natív vagy kontrasztos röntgenvizsgálatok, a CT.

Leégett a bőre?

2025. július 18.

Hasznos tudni, hogy mivel kezelje a napégette bőrt

Nyár, nyaralás, napsütés, napégés… Az utóbbi nem játék, hiszen a kellemetlen panaszokon túl a napégés vagy leégés a bőr ráncosodásának, öregedésének az előszobáját és egyes esetekben akár a bőrrák kiindulópontját is jelenti.

A legjobb lenne a napégést megelőzni! Ha azonban kivédeni nem sikerül, akkor mindenképpen törekedni kell a szakszerű kezelésére.

Milyen tünetekkel jár a napégés?

Minél több időt tölt valaki minél nagyobb intenzitású napfényen, annál inkább ki van téve az ultraibolya (UV)-sugárzás káros hatásának, így a napégésnek is. A bőr rózsaszínűvé, majd pirosas, vöröses árnyalatúvá válása mellett a melegérzet és a bőr megérintésekor tapasztalható perzselő, égő érzés egyaránt arra utalnak, hogy túl nagy dózisban volt a bőr a napsugárzásnak kitéve.

Az extrém erősségű napsugárzásnak való kitettséget követő pár órán belül


fájdalom,
viszketés,
hólyagosodás,
hólyagnedvedzés,
duzzanat egyaránt tapasztalható a bőrön.


Súlyosabb esetben a panaszok nem korlátozódnak csupán a bőrre, és egyéb tünetek is megjelennek, így például a fejfájás, hányinger, hányás, szédülés, gyengeség vagy akár láz.

A napégéssel társuló egyik legnagyobb veszély a kiszáradás, és itt nem csak a bőr szárazzá válásáról van szó, hanem a szervezet só- és vízháztartási egyensúlyának felborulásáról. Megfogadandó a tanács, hogy napégéses panaszoknál az érintettek hűvös, elsötétített helyiségben tartózkodjanak és gondoskodjanak a bőséges folyadékbevitelről, lehetőleg tiszta víz formájában. A langyos vizes zuhanyzás kellemes érzést adhat, érdemes tusfürdőt nem használva, csupán tiszta vízzel tusolni. Az öltözetet illetően szellőző (pamut), nem szoros és lehetőleg nem műszálas ruházat viselése javasolható. Megjegyzendő, hogy az alkoholos italok fogyasztása szárító hatású a szervezetre, vagyis a „becsípett” állapotban való leégés súlyosabb következményekkel járhat, mint a józan állapotban szerzett napégés, illetve a leégett állapotban való italozás tovább ronthat az állapoton.