Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Hogyan szabadulhatunk meg a lumbágótól?

2018. november 07.

A derékba nyilalló görcsös fájdalom komoly megpróbáltatást jelenthet, de bizonyos terápiákkal hosszú távon kezelhetővé válhat, egyes módszerekkel pedig gyorsabban is enyhíthető a kínzó érzés. A kezelési lehetőségeket dr. Arnold Dénes Arnold MsC, fájdalomspecialista, akupunktőr, a FájdalomKözpont sebésze ismerteti olvasóinkkal.

A görcsös fájdalom tünetei

A hát alsó szakaszának görcsös fájdalma igen intenzív érzésként jelentkezhet, gyakran sérülés hatására, de erre a panaszra hajlamosíthat a dehidratáltság, a mozgásszegény életmód miatt elgyengült izomzat és a várandósság is. A görcs ugyanis az ágyéki szakasz izmainak feszülése és összehúzódása miatt következik be, és sokszor nem csak a derékban okoz fájdalmat, hanem akár a csípőben és a lábban is. A görcs gyorsan kialakulhat akár egyetlen emelés vagy épp pozícióváltoztatás hatására, de krónikusan is jelen lehet, például egy hátsérülés után, vissza-visszatérő görcs formájában.

A tünetek is változatosak lehetnek:
– feszülés a derékban,
– lehajlás után kiegyenesedési, mozgási nehézség,
– benyilalló, hirtelen, vagy akár krónikusan fennálló fájdalom,
– izomgyengeség a hát alsó szakaszán és a környező izmokban,
– bizonyos helyzetek – például hosszú ideig tartó ülés vagy állás – hatására fokozódó panaszok.



Barbie baba vs. igazi NŐ!

2018. november 06.

A nőiesség is olyan volna, mint a divat? A divat határozza meg, hogy milyen legyen egy nő? A nők önbizalmát igencsak befolyásolják a külsőségek, a divatos megjelenés. Ez azonban nagyon kockázatos is lehet, és ezalatt nem a divatos ruhákat értem, hanem a plasztikai műtétek sorozatát, aminek természetesen súlyos mellékhatásai is lehetnek!  

Nincs szükség semmi külcsínre, semmi külső beavatkozásra, ahhoz, hogy egy nő igazi nő legyen!

Nincs csúnya nő, minden nőben van valami szépség, egy kisugárzás! Csak a média és a divat könnyen befolyásolhatóvá teszi az emberek személyiségét, s persze a plasztikai sebészek pénztárcája vastagszik, de a nők önbizalma egy cseppnyivel sem nő. Sőt, ha egyszer már sor került egy szépészeti műtétre, akkor nagyon nehéz abbahagyni, jön a következő, persze, ameddig a lehetőségek engedik, mert ezeket az önbizalom hiányos nőket sajnos csak az anyagi korlátok fogják vissza attól, hogy teljesen műanyag barbie baba robottá változzanak!

Egy igazi nő szeresse magát és ne akarjon feltétlenül másoknak megfelelni, és amikor belenéz a tükörbe, szépnek lássa magát, de ne azért, mert most kent fel magára egy kiló sminket, hanem mert természetes szépség.

Őszintén szólva azt látom, hogy tele van műnőkkel a világ, mindenki nagyobb ciciket csináltat, műszempillát, feltölti az ajkát, mintha ettől lenne valaki szép és vonzó, pedig a pasiknak pont ettől van hányingere... mert egy férfi igazi, természetes adottságokra vágyik, nem pedig egy lufit akar fogdosni , meg egy olajjal feltöltött ajakkal csókolózni, a műkörmöt pedig egyenesen gyűlölik!



A homeopátia nem vita tárgya! - dr. Rajan Sankaran Budapesten

2018. november 06.

Nemrégiben ismét hazánkban járt korunk egyik legnagyobb iskolateremtő homeopátiás nagymestere dr. Rajan Sankaran, aki közel négy évtizedes munkássága alatt folyamatosan csiszolgatta, pontosította, és érthetőbbé varázsolta mindenki számára a homeopátia világát. Sankaran folyamatosan oktat, gyógyít a saját klinikáján, minden évben számtalan előadást tart világszerte, mindemellett pedig a WHO homeopata szakosztályának vezetője.  

Sankaran elmondta, Indiában 500 000 homeopata orvos dolgozik, kétezernél is több homeopátiás egyetem van, ami érdekes, hogy a homeopata és a konvencionális orvos egyenrangú.

„Külön minisztérium foglalkozik az alternatív gyógymódokkal, és az indiai állam támogatja a homeopátiás gyógymódot és kutatásokat is. A modern orvostudomány rengeteg vívmánya, a sebészet, a diagnózis elengedhetetlenül fontos, de számos olyan terület létezik, ahol nincs megoldás a tünetek csillapításán kívül. A homeopatia azonban egészként kezeli az embert: a tünetei összességét, a gyökerét kutatja és kezeli - ezért hívjuk holisztikus gyógymódnak.

Indiában a homeopata orvosok mindenféle betegséggel foglalkozhatnak, erre engedélyük, jogosultságuk van, így rengeteg tapasztalat gyűlt össze. Az is kiválóan működik, hogy a konvencionális orvos gyakran küldi homeopatához a betegét, ha krónikus problémát kell kezelni. A homeopata orvos pedig él a modern sebészet, diagnózis eszközeivel” – magyarázta Sankaran, aki hozzátette, Európában ezt máshogy tapasztalja.

„Itt minden fekete-fehér. Ha nem értek valamit, annak nincs jogosultsága. Áll a két tábor egymással szemben, és támadnak.  Indiában létezik az, hogy neked, és nekem is igazam van, és tudunk egymással együtt dolgozni, létezni.



Helytelen szájápolás, dupla fogszabályzási idő

2018. november 05.

Fogszabályozás esetén fokozottan oda kell figyelni a szájhigiénére, ellenkező esetben ugyanis nagyobb eséllyel alakul ki ínygyulladás, fogszuvasodás, és jelentősen megnövekedhet a fogszabályozás ideje.

Dr. Rózsa Noémi Katinka a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinikájának igazgatója hangsúlyozta: kivehető fogszabályzó esetén a készüléket is külön kell tisztítani, míg rögzített készülékeknél érdemes speciálisan a fogszabályzókhoz kialakított fogkeféket, fogköztisztítókat, illetve szájzuhanyt használni. Az egyetemi docens beszélt a helyes fogápolási technika és a rendszeres fogászati kontroll fontosságáról is.

A fogszabályozás önmagában nem károsítja a fogakat, ám akár rögzített, akár kivehető készüléket kapunk, fokozottabban oda kell figyelnünk a szájhigiénére, mint korábban – mondta Dr. Rózsa Noémi Katinka. Az egyetemi docens kiemelte, nem megfelelő szájápolás esetén a rögzített fogszabályzó levétele után fehér folt maradhat a fogfelszínen, de akár szuvasodás vagy ínygyulladás is kialakulhat. A klinikaigazgató kitért rá, az ínyrész ráburjánzhat a készülék fém részére vagy porcelán elemeire, vérzést, gyulladást, fájdalmat okozva. Utóbbi miatt előfordul, hogy a későbbiekben nem lesz olyan alapos a tisztítás, ami a gyulladás fenntartásához vezethet, emellett a kezelés menete is lelassulhat.

Ajánlott speciális eszközöket használni

Vannak speciálisan a rögzített fogszabályzókhoz kialakított fogápoló eszközök, érdemes ezeket használni. A fogkefék esetében például más a sörte puhasága, mérete, formája. Az egyetemi docens beszélt a fogköztisztítás és a szájzuhany jelentőségéről is. Kitért rá, lehet olyan speciális szájvizeket és fogkrémeket is kapni, amelyek megakadályozzák az ínygyulladás kialakulását vagy a nagyobb plakk-lerakódást. Érdemes reggel és este 5-10 perccel több időt szánni a fogmosásra, emellett javasolt napközben is beiktatni egy fogmosást. Dr. Rózsa Noémi Katinka kiemelte, a rögzített készülék eltávolításával még nem ér véget a kezelés, ezzel csak az aktív fázis fejeződik be, ezt követi a retenciós szakasz, amely az elért eredmény stabilizálását célozza. Ennek időtartama minimum kétszer annyi, mint az aktív kezelés. Kontrollokra az elején 3-4 havonta, majd évi két alkalommal kell járni.

Kivehető fogszabályzó esetén magát a készüléket is át kell mosni fogkrémmel viselés előtt és után, hetente egyszer pedig érdemes tisztító tablettát is használni – mondta Dr. Rózsa Noémi Katinka. Az egyetemi docens szerint nagyobb lerakódás esetén a fogászati kontrollok alkalmával ultrahangos tisztító segítségével is eltávolíthatják a lepedéket a készülékről. Beszélt arról is, hogy nemcsak a rövid ideig tartó vagy nem kellően alapos fogmosás okozhat gondot. A nagy erővel, sokáig, helytelen technikával végzett fogmosással ugyanis maradandó eltéréseket, akár fognyaki kopást is előidézhetünk.



Az omega egészségünk alfája?

2018. november 05.

Az egészséges élethez feltétlenül szükségesek az esszenciális zsírsavak is. Alapvető igénye van rá a szervezetnek, nélkülük tényleg nincs egészség, mely itt kezdődik, velük, általuk. Ez az alfa. S hogy hogyan lesz ebből omega?  

„Az egészség nem feltétlenül magától értetődő, és nem csak az a kötelességed, hogy elérd, de az is, hogy megőrizd.”

Rengeteget hallunk, olvashatunk az un. „egészséges táplálkozásról”, mégis egyre több a túlsúlyos, rossz kedvű, beteg ember. Nem csak azért, mert nem tartjuk be a – sokszor egymásnak is ellentmondó – étkezési tanácsokat, de táplálékunk minősége is fokozatosan gyengül. Ha nem csak húson és szénhidráton élsz, rendszeresen fogyasztasz friss zöldségeket és gyümölcsöket, méltán gondolhatod, hogy ezzel mindent megtettél egészséged érdekében. Sajnos nem így van!

 

 


A Gödöllői Agrártudományi Egyetem tanulmánya szerint 5-10-szer annyi zöldséget és gyümölcsöt kellene elfogyasztanod naponta, mint a szüleidnek a 60-as években, ennyivel csökkent ugyanis élelmiszernövényeink tápanyagtartalma az elmúlt időszakban. Emelkedett viszont a környezetet szennyező vegyi anyagok használata, s ez az emberi szervezetre is hatalmas feladatokat ró. Folyamatosan pótolni kell a vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat, nyomelemeket, hogy a mennyiségi túl-, ám de minőségileg alultápláltságot ellensúlyozni lehessen. Ehhez segítenek hozzá a minőségi táplálék-kiegészítők, amelyekkel elérhetjük, hogy azt pótolja, ami legjobban hiányzik a szervezetből, és amit a mai élelmiszerekkel nem tudunk bevinni, vagy csak nagyon kis mennyiségben.

Az egészséges élethez feltétlenül szükségesek az esszenciális zsírsavak is. Alapvető igénye van rá a szervezetnek, nélkülük tényleg nincs egészség Hallottál már róluk? Az egészség itt kezdődik, velük, általuk. Ez az alfa. S hogy hogyan lesz ebből omega?



Tuti tetkó? – A tetoválófesték és az eltávolítás is árthat

2018. november 04.

„Fiatalság, bolondság” – tartja a mondás. Ha nem is teljesen bolondság, de tény, hogy múló hóbortokkal teli időszak. Erre az időszakra jellemző a tetoválás is. Kellene azonban arra is gondolni, hogy ami ma tetszik és menő, az néhány év, évtized elteltével cikivé is válhat. Hogy néz ki egy kismama bőrén egy kifakult és kinyúlt tetoválás? Mit szólnak egy állásinterjún a tetovált mintás kézfejhez? Nem véletlen, hogy sokan szabadulni akarnak a korábban hőn vágyott tetkóktól.

A tetováló festék és az eltávolítás is árthat

A tetoválás során tűszúrásokkal juttatnak festéket a bőrbe. A folyamattal járó veszélyek a laikusok körében is ismertek,- legalábbis részben. Egyrészt, a tűhasználat fertőzésveszélyt hordoz magában, másrészt, az alkalmazott festékek szervezetbeni sorsa ismeretlen. Ma már a legtöbb tetováló ügyel arra, hogy steril tűket alkalmazzon, és ne adjon esélyt a HIV, a hepatitis és egyéb vírusok terjedésének. De mi a helyzet a festékekkel?

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága, az FDA, kapott olyan tájékoztatásokat, amik a tetoválással összefüggő nem kívánatos hatásokról számoltak be,- egyes esetekben a tetoválást követően rövid időn belül, más esetekben évek elteltével jelentkeztek a panaszok. Egy tipikus beszámolóban viszketés, gyulladt bőr szerepel, ami akkor jelentkezett, amikor napsütés érte a tetovált bőrterületet. Bár az FDA korábban nem foglalkozott a tetováláshoz használt festékek vizsgálatával, azok minőségének ellenőrzésével, mostanában intenzív kutatásokat folytat arról, hogy mi történik a szervezetbe juttatott festékmolekulákkal, pigmentekkel. A hatóság elsősorban arra keresi a választ, hogy a tetováláskor alkalmazott színes anyagok rövid- illetve hosszútávon egészségkárosító hatásúak-e. Lényeges azt is vizsgálni, hogy hogyan viselkednek a festékanyagok fény hatására. Ez utóbbi információ a tetovált személyek napozása, szoláriumozása esetleges negatív hatásainak kiderítése szempontjából lényeges. Megfigyelték ugyanis, hogy a tetoválás mellékhatásai, így pl. a viszketés, gyulladás, sok esetben napfény hatására alakulnak ki/erősödnek fel. Továbbá, a tetoválások eltávolítása során alkalmazott lézerfény és a festékmolekulák között kialakuló kölcsönhatás megismerése is lényeges. Olyan alapvető kérdésekre kell megtalálni a választ, hogy mi történik a festékekkel lézeres eltávolítás során. Megválaszolásra vár az is, hogy eltávolítás során bomlanak-e a festékek, vagy egyáltalán hová tűnnek a pigmentek.



Jönnek a robotok!!!

2018. november 04.

Mintha egy scifiben járnánk. Könyvben és filmekben már sokszor találkoztunk jó és rossz robotokkal. De ki gondolta volna, hogy már az álláskeresésnél is robotok döntenek sorsunkról. Szerencsére ezek a robotok befolyásolhatóak, és nem találkozunk velük személyesen.  

Arról sok helyen lehet olvasni, hogy egy tapasztalt HR-es 10 mp alatt nézi át első körben az önéletrajzunkat. Lehet ezt szidni, de az alapvető követelményeket valóban gyorsan át lehet látni. Ha főkönyvelőt keresnek és nincs mérlegképes könyvelő végzettsége, könnyen belátható, hogy gyorsan el lehet dönteni, hogy nem alkalmas a pozícióra.

De sok esetben ennél bonyolultabbak a követelmények. Mit tesz ilyenkor egy nagyvállalat HR-ese, vagy egy fejvadász.

A lehető leggyorsabban a lehető legjobb jelölteket akarja megtalálni. Képzeljük el, hogy a Profession.hu-n sok ezer önéletrajz és regisztráció található, amiből válogathatnak. Egy nemzetközi cégnél is több száz jelentkezés landol.

Ezért kifejlesztették a robotokat, akik komoly algoritmus alapján a megadott követelmények szerint szűri a jelentkezéseket. Ezeket az ATS (application tracking system) vagyis jelentkező szűrő rendszereket azért fejlesztették ki, hogy objektív szempontok szerint végezzék el az előszűrést.

Könnyen lehet, hogy egy nem áttekinthető, világos önéletrajz gyorsan kiesik a rostán. Ha nem derül ki, hogy pontosan milyen tapasztalataid vannak, akkor egy számítógépes kereső nem fogja kideríteni.

Szerencsére vannak trükkök, amivel meggyőzhetjük a robotot és később a vezetőket a saját értékeinkről.



Mutasd a körmöd és megmondom ki vagy!

2018. november 03.

Ez a kis tájékoztatás nem csak magunkról ad hasznos információkat, hanem a férfiaknak is, hogy eligazodjanak a nők világában. Csak ránézel a kezére a hölgynek és tudni fogod kivel is állsz szemben.  

A köröm hangsúlyozása azt jelenti, hogy megmutatom Ki vagyok. Az hogy mennyire és hogyan adunk ennek jelentőséget, az finom vonalak mentén mozog és függ a köröm méretétől, formájától, a színektől és nem utolsó sorban a körömre festett mintától és attól, hogy műkörömről vagy saját valódi ékszerről van-e szó. Az ápolt intelligens és finom hölgyek kezén általában saját köröm van. Szép, lágy, lekerekített formára igazítva és harmonikus egységet alkot az ujjakkal és a kezekkel. Ha esetleg nincs szép formájú és erős saját köröm a birtokukban az ilyen hölgyeknek, akkor nagyritkán előfordulhat, hogy műkörmöshöz fordulnak. Azonban biztos, hogy ők csak olyan formát és mintát készíttetnek, ami hasonló a természetes megjelenéshez és csak nagyon beavatott számára tűnik fel, hogy nem igazi körömről van szó.

A műköröm 
A műköröm nagyon divatossá vált, azonban csak óvatosan vele! Amint egy kicsit megsérül, azonnal ki kell javíttatni, mert ha nem korrigáljuk az apró hibákat, repedéseket, akkor sajnos a gombák nagyon hamar elszaporodhatnak a köröm alatt. Ha leesik, és egyik körmünkön van miközben a másikon már nincs, az nagyon csúnya és az ápolatlanság, igénytelenség látszatát kelti. Na, de nézzük, miért viselünk műkörmöt és mi jellemző különböző körmök viselőire?



A születési holdfázisunk meghatározza életünket!

2018. november 03.

Nem mindegy hogy Újholdkor, Növőholdkor, Fogyóholdkor vagy Teliholdkor születünk! Ezek a holdfázisok lényegesen befolyásolják az életünket. Természetesen az életfeladatunkat nem befolyásolja a holdfázis, viszont annyiban igen, hogy pl. ha fogyó holdkor születünk, akkor nehezebben oldjuk meg életfeladatunkat, ha növekvő holdkor születünk, akkor sokkal több lehetőség ígérkezik és sokkal gyorsabban, hamarabb teljesítjük az adott feladatokat.  

Honnan lehet tudni milyen holdfázis volt, amikor én megszülettem?

Ez nagyon könnyen kideríthető mióta internet van, már nem kell elő keresgélni a régi naptárakat , elég ha az interneten útána járunk a születési évnek, hold naptárral és megnézzük milyen hold volt, amikor megszülettünk.
 
Most pedig nézzük meg milyen hatással van életünkre a holdfázis!
Akik Újholdkor születtek:
Ők az örök álmodozók, mindig valami újba kezdenek bele. Új tervek, új célok, új álmaik vannak. A munkahelyeket is gyakran cserélik, általában nem maradnak meg sokáig egy munkahelyen.  A párkapcsolatban nem hűséges tipusúak, szeretik mindig az új kalandokat, flörtöket. Ők azok akik minél több gyereket szeretnének, imádnak nyaralni, kirándulni, új ételeket megkóstolni. Nekik mindenből új kell, használtat elutasítják, nem hordják rongyosra a cipőjüket, sőt általában mindenből sok van nekik. A ruhatáruk kétszer nagyobb, a többi emberével szemben. Mivel sok hobbijuk van, ezért tárgyakból, gyüjtőgetett holmikból is sokféle megtalálható náluk. Nem becsülnek meg semmit és senkit, hirtelen cselekszenek. Könnyen befolyásolja őket a reklám és a divat. Nincs ízlésük,  mert állandóan változik az érdeklődési körük, olyanok, mint egy kaméleon.


A HR vezető tanácsa: légy érthető!

2018. november 02.

Kerestél már állást? Akkor tudod, hogy az első lépés egy jó önéletrajz. Hiába olvasol egy rengeteg tanácsot az interneten, és hallgatsz meg sok ismerőst, csak egyre jobban el vagy veszve. Letöltesz több mintát, majd kiválasztod, ami a legjobban tetszik neked, és még sem érsz célt, nem hívnak be interjúra. Vajon miért? Mert a formánál sokkal többet ér a tartalom. Hiába a legszebb legjobb önéletrajz minta, ha nem derül ki belőle, miért te vagy a legjobb.  

A szakértők sok mindenben nem értenek egyet, de egy dologban biztos.

Légy érthető!!

A legfontosabb, hogy az önéletrajzban, két oldalon be tudd mutatni magad.

Talán már olvastad, hogy egy HR-es, toborzó, vagy vezető összesen 10 másodpercet szán egy önéletrajz elolvasására.

Ez nem csak afféle vélemény, hanem tény.

Az igazat megvallva, nem 10 másodperc alatt olvasok el egy pályázatra, de 10 másodperc alatt el tudom dönteni, hogy érdemes-e az alaposabb olvasásra.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...400401402...524
hírek, aktualitások

Ezért nem szabad halogatni a hallásromlás kivizsgálását!

2024. április 21.



A hallásromlás nem mindig orvosolható hallókészülékkel. Bizonyos elváltozások kapcsán műtétre is szükség lehet ahhoz, hogy a hallásunkat visszanyerjük. Ilyen eset, ha például a fül csontosodási zavara, vagyis otoszklerózis áll a halláscsökkenés hátterében. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy miért nagyon fontos a betegség korai diagnózisa.

Csontosodási zavar a háttérben

A középfülben a három hallócsontocska, a kalapács, az üllő és a kengyel továbbítják a dobhártya rezgéseit a belső fülbe. Otoszklerózis esetén a kengyel elveszti mozgóképességét, ezáltal a rezgéseket nem jutnak el megfelelően a belső fülben található Corti-szerv felé, amely a rezgéseket továbbítja a hallóidegen keresztül az agyba. Ilyen esetben vezetéses halláscsökkenésről beszélünk.

Súlyossági foktól függően a csontosodási zavar elérheti ezt a régiót is, ha pedig már átterjedt a belső fül egyéb területeire, akkor már idegi eredetű halláscsökkenés jelentkezik, melynek kapcsán fülzúgás és szédülés is jelentkezhet. Az otoszklerózis fájdalommal nem jár, de érintheti egyik vagy mindkét fület is.

Kiket veszélyeztet az otoszklerózis?

Az otoszklerózis kialakulásában örökletes tényezők játszanak szerepet, megfigyelhető a családi halmozódás. Emellett feltehetően hormonális okok is állnak a hátterében, mert gyakrabban jelentkezik a pubertás és a várandósság időszakában lévő hölgyeknél. 

Hallásromlás esetén idejében forduljon orvoshoz!

Az otoszklerózist a beteg tünetei, a fül-orr-gégészeti kivizsgálás és az audiológiai vizsgálat eredményei alapján meg lehet diagnosztizálni. Az egyéb, halláscsökkenést okozó betegségek kizárására tympanometriás vizsgálatot is végeznek, ezzel a középfülben lévő levegőnyomást lehet mérni. Így lehet megbizonyosodni például arról is, hogy a halláscsökkenést nem a középfülben lévő folyadék – savós középfülgyulladás – okozza-e. 

A kivizsgálást nem érdemes halogatni, mert a csontosodási zavar magától nem szűnik meg, sőt idővel már a hallás épsége sem visszaállítható.

Lehet göb a pajzsmirigyen jó TSH mellett is

2024. április 21.

A pajzsmirigyzavarok diagnosztikájában igen fontos vizsgálat a TSH hormon szintjének ellenőrzésre, ugyanis abnormális értéke a szerv alul-illetve túlműködésére utal. Igen ám, de a mirigy rendellenességei nem merülnek ki az elégtelen hormontermelésben. A pajzsmirigy göbök például igencsak gyakorinak számítanak, ráadásul nem is mindig járnak rossz TSH szinttel. A témáról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

Milyen pajzsmirigyzavarok léteznek?

A pajzsmirigy problémák sokaknál kimerülnek a szerv alul-és túlműködésében. Ezek valóban igen gyakori betegségnek számítanak, melyek kellemetlen és zavaró tüneteket okozhatnak. Pajzsmirigy alulműködés esetén az anyagcsere lelassul, az érintettek pulzusa lassabbá válik, székrekedés lép fel, súlyfeleslegük alakul ki, csökken a hidegtűrésük. Pajzsmirigy túlműködés esetén ezek ellenkezője jelentkezik a fokozódó anyagcsere miatt. Mindkét állapot menstruációs zavarokat, meddőséget és vetélést is okozhat, ezért gyakori, amikor teherbeesési gondok miatt derül fény a problémára. Érdemes tudni, hogy ezek mellett több problémája is lehet a pajzsmirigynek: előfordulhatnak benne ciszták, göbök és sajnos nem ritka a szerv rosszindulatú daganata sem.

Pajzsmirigy göbök

A pajzsmirigy göbök a szervben megjelenő kisebb-nagyobb képződmények, csomók, melyek megjelenhetnek magukban, de csoportosan is, sőt, akár pajzsmirigy megnagyobbodással együtt is (göbös strúma). Kialakulásuk fő okai a pajzsmirigy krónikus gyulladásos betegségei, illetve a jódhiány.

A göbök nagysága igen változó, jellemzően az 1 cm-nél nagyobbak további vizsgálatot igényelnek, mivel ekkor felmerülhet a rosszindulatú elváltozás gyanúja. 

Hogy pontosan mi is a teendő a pajzsmirigy göbökkel, az attól függ, milyen típusú göbről van szó, milyen méretű, jár-e hormontermelési zavarral, illetve okoz-e panaszokat. Ezeket figyelembe véve előfordulhat, hogy semmi teendő nincs, csupán figyelemmel kell kísérni, nem mutat-e növekedést. Ha pajzsmirigy alul-vagy túlműködéssel jár, akkor természetesen a hormonzavart gyógyszeresen kezelni kell. Előfordulhat az is, hogy műtéti beavatkozás szükséges (ez lehet a pajzsmirigy részleges vagy teljes eltávolítása is): erre leginkább göbös strúma, daganat esetén van szükség.

Lehet göb hormontermelési zavar nélkül is

Sokan esnek abba a hibába, hogy úgy gondolják, ha jó a TSH értékük, akkor nem lehetnek jelen a pajzsmirigyen göbök. Így, ha göbre utaló tüneteket tapasztalnak (pl. nyaki szorító érzés, gombócérzés, nyelési nehézség), ám a laboreredményük jó, elvetik a pajzsmirigy göb fennállásának lehetőséget, így nem is mennek további vizsgálatokra. A göbök jelenlétéről azonban célzott pajzsmirigy ultrahang vizsgálattal lehet megbizonyosodni, mivel normál TSH mellett is kialakulhatnak. Sőt, ezeknek a göböknek egy része akár rákos is lehet- figyelmeztet dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa.

Éppen ezért figyelmeztetik az orvosok a betegeket, hogy egy negatív laboreredmény még nem garancia arra, hogy minden rendben van a pajzsmiriggyel, a jó diagnózis csakis ultrahang lelet birtokában teljes!

A bőr megvastagodása, a hiperkeratosis több betegség tünete lehet

2024. április 20.

Bőrkeményedés, szemölcs, ekcéma, pikkelysömör? A hiperkeratosis egy összefoglaló megnevezés, amely a bőr bizonyos területének megvastagodására utal és többféle megjelenése formája ismert. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus szerint a kezelés is a diagnózisnak megfelelően összetett. 


A bőr megvastagodását több bőrbetegség is okozhatja

Hiperkeratosis alatt az elszarusodó hám szarurétegének a megvastagodását értjük, vagyis azt, amikor a szokásosnál nagyobb mennyiségben termelődik szaru. A szarunak a keratin nevű összetevője az, ami ilyen esetben nagyobb tömegben jelenik meg a bőr felhámjában.

A hiperkeratosisnak két fő formája különböztethető meg.
– Nyomás okozta hiperkeratosis: a túlzott nyomás, állandó vagy ismételt mechanikai hatásnak, a gyulladás vagy a bőr irritációja következtében alakul ki. Ez akkor történik, amikor a bőr extra réteg keratint kezd el termelni, hogy megvédje a károsodástól önmagát. Ilyen esetben észlelhető a bőrkeményedés – hétköznapi nyelven tyúkszem, a bőrkérgesedés.
– Nem nyomás okozta hiperkeratosis: nincs külső irritáció, a szakértők ezt a jelenséget egyrészt a genetikának, másrészt a fertőzéseknek tudják be. Ennek eredménye öröklődő elszarusodási zavarokhoz tartozó betegségek, illetve fertőzéses eredetű a HPV okozta szemölcs. 

A hiperkeratosis megjelenhet számos bőgyógyászati kórképben, például az ekcémában, pikkelysömörben, a különböző szemölcsök formájában, valamint fénykárosodás egyes bőrtüneteire is jellemző lehet a szaruréteg megvastagodása (actinikus keratosis). Ezen kívül természetesen még számos bőrbetegségben előfordulhat hiperkeratosis tünetként, amelynek azonosítása azonban bőrgyógyász feladata.  

Hogyan kezelhető a hiperkeratosis?


Bármilyen változás tapasztalható a bőrön, azt mindenképpen érdemes bőrgyógyásznak megmutatni. A hiperkeratosis csak néhány formájánál jelentkezik fájdalom, így bizonyos bőrkeményedéseknél, szemölcsöknél, de ennek hiányában is fontos a bőrgyógyászati vizsgálat – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus.
A kezelésről a diagnózis ismeretében lehet dönteni, tudnunk kell, pontosan mi áll a bőr megvastagodása mögött. Ha a bőrképlet olyan helyen van, ami zavarja a pácienst, esetleg fáj, kipirosodik, vagy esztétikailag zavaró, számos módszer közül választhatunk az eltávolításnál. Típustól függően szóba jöhet a fagyasztás, a sebészeti eltávolítás, az elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolás, és szemölcsirtó szerek helyi alkalmazása egyaránt. A megfelelő módszer kiválasztása mindig az egyedi probléma felmérése után történhet meg.  Ha a képletnél felmerül a rákos elváltozás gyanúja, szükséges lehet biopszia végzése, vagyis egy olyan mintavétel, amely során szövettani elemzés történik.