Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A légcső és a hörgők hurutja

2018. október 30.

A nátha és a köhögés a kisgyermekeket nevelő családok mindennapos gondjai közé tartozik. A gyakran ismétlődő orrfolyás és a szűnni nem akaró köhögés hátterében nemcsak a hörgők hurutja áll, hanem az alattomos gócként viselkedő arcüreggyulladás. Az elhúzódó náthához kapcsolódva, láz és fájdalom nélkül, tünetszegényen alakul ki.

A hörghurut más okból is kialakulhat, például allergiás alapon is, de a gyermekgyógyászati, fül-orr-gégészeti és gyermek-tüdőgyógyászati rendelőben nátha és köhögés panaszokkal jelentkező kis pácienseknek gyakran az arcüreghurut és a hörghurut együttesen képezi az elhúzódó tünetek magyarázatát. Szaknyelven úgy is hívjuk, hogy a “szinobronhitis”.

Hogy alakul ki?

A kialakulásához kedvező feltételeket teremt az arcüreg anatómiája. Valószínűleg sokan tudják, hogy az arcüregek élettani nyílása a törzsfejlődés kapcsán – a felegyenesedés miatt – az alsó részéhez képest magasan van. A náthás gyermek orrüregében elszaporodott kórokozók az arcüreg és az orrüreg között lévő piciny nyíláson bejutnak a melléküregbe és ott a sötét, meleg nedves közegben szaporodni kezdenek. Csak akkor jut vissza az orrba, ha színültig van váladékkal az arcüreg, vagy éjszaka, amikor a vízszintes testhelyzet miatt a fertőzött váladék visszacsorog az orrüregbe. Innen pedig kezdetben hátrafelé halad az orrmandula irányába, előfordul, hogy a fülkürtön át bejut a középfülbe, de a leggyakoribb az, hogy a kórokozókkal telített váladék apró mikroszkopikus cseppek formájában minden egyes légvétellel “beporlasztódik” a gégén keresztül a légcsőbe.

Jellegzetes tünet: az éjszakai heves köhögés

Sok szülő töltött már emiatt álmatlanul éjszakákat a gyermeke miatt, ugyanis a száraz, izgatott éjszakai köhögés okozója a legtöbb esetben az arcüregek közvetítésével, a légcsövön át a hörgők felé haladó hurutos állapot. A régi francia mondás – miszerint “a nátha az orrban kezdődik és a tüdőben fejeződik be” – nagyon is jól illusztrálja a betegség kialakulását, lefolyását.

Gyermeken a hangszalagok alatti néhány centiméteres légcsőszakasz nagyon hevesen reagál a bejutó idegen anyagokra. Minden előzmény nélkül, a hajnali órákban jelentkező izgatott köhögés gyors lefolyású vírusbetegség miatt is kialakulhat. A hirtelen kialakuló nehézlégzést okozó légcsőgyulladást kruppnak nevezzük. A légcsőhurutnak ezt a formáját nem előzi meg tartós orrfolyás és köhögés.

Gondolatban tovább követjük az orrmelléküregek felől a tüdőbe jutó váladékcseppek útját. A légcső első osztódása a tüdő felé haladó két főhörgő. A jobb- és baloldali ága tovább ágazik apró hörgőkre. Ezek gyulladása a hörghurut, ami szinte soha nem önálló betegség, hanem egy komplex betegség része: az orr, a melléküregek, a garat, az orrgarat, a légcső gyulladásához társul.
A köhögés állandó kísérő tünete a hörghurutnak, de nem minden köhögés vezethető vissza kizárólag a hörgők betegségére. Az apró légutakat bélelő hámréteg is duzzadásra hajlamos. Kiválthatják allergének vagy vírusok és baktériumok, esetleg mindezek együtt is. Hajlamosít rá a légszennyezettség, a dohányfüst, a száraz levegő és leginkább a meggyengült immunállapot.



Test és lélek. Harc vagy együttműködés?

2018. október 29.

Évek óta figyelek. Nézem a körülöttem élőket, járókat, a kismamáim, a klienseim, akik életünk csomóinak kibogozásán fáradoznak. Nézem az embereket a közértben, reptéren, piacon, étteremben, aukción, színházban, itthon és külföldön egyaránt.  

És nem csak nézem, hanem megfigyelem, látom őket, az arcukat, a testüket, a ruházatukat és a lelküket, az érzelmeiket, a vibrálásukat. Azt látom, hogy minél közelebb vagyunk a civilizációhoz, annál nehezebben mozognak az emberek, annál jobban a felszín a fontos.

Nagyon fontos lenne ráébredni, hogy a test a lélek tükre. Hogy ez a kettő egymás nélkül nem működik, és, hogy nem elég a testre fókuszálni az életünket, ha a lelket, az érzelmeket kizárjuk az életünkből, a test önmaga nem tud kiteljesedni. Nem lehet boldogan élni, ha csak a fizikai síkon teljesítünk.

Mennyi áldozatot hozunk azért, hogy elvárásainknak megfelelően ápoljuk a testünk, lelkünkre meg a maradék maradékából esetleg odadobunk valamicskét. Testre zuhany, arclemosó, szappan, tusfürdő, testápoló, hidratáló, olaj, selyem fehérnemű vagy pamut, minőségi ruhák, bőr cipők, fényvédő krémek, ajakápolók, sminkek, parfümök, ékszerek, órák, arc és testkezelések,, stb, a felsorolás szinte végtelen, korra és nemre való tekintettel, életkori sajátosságoknak megfelelően.

És amikor azt érezzük, hogy a lelkünk igényelne egy kis odafigyelést, elszégyelljük magunkat. Gyengeségnek, kudarcnak érezzük, hogy nem működik frappánsan, magától, segítség, támogatás nélkül. El tudjuk azt képzelni, milyen lenne a testünk, ha soha nem mosdanánk? Ha soha nem mosnánk ki a fehérneműinket vagy a ruhánkat? Ha nem takarítanánk ki a lakásunkat és nem sepernénk fel az utcát?

Akkor miért annyira furcsa és szokatlan, hogy a lelkünk is, akárcsak a testünk, figyelmet óhajt. És a lekünket nem tudjuk tisztára mosni, mint Ágnes asszony a leplét, csak akkor, ha odafigyelünk a jelzéseire, az üzeneteire.



Halava, az indiai darapuding - turbósítsd kedvedre

2018. október 29.

Képforrás: Krisna.hu Az ajurvedikus táplálkozásban a Vata típusú embereknek ajánlott jellemző étel. Meleg, laktató és persze nagyon nagyon finom!  

A halava egy indiai édesség. Igen laktató, akár önmagában is fogyasztható reggelire, vagy desszertnek. Azt tartják, hogy ha valaki nagyon forró halavát eszik, az elűzi a kialakulóban lévő náthát. Nos, ez utóbbit nem garantáljuk - inkább ne égessük le a nyelvünket ilyesmivel - de azt igen, hogy olcsó és finom édességet varázsolhatunk az asztalra. 
 
Hozzávalók:
3-4 dl víz
15 dkg cukor
10 dkg vaj
12 dkg búzadara
Turbósító alaktrészek, ezekből válasszunk arányosan egyet, vagy kettőt, ami ízben harmonizál:
5 dkg dió, vagy 5 dkg pisztácia, vagy 5 dkg kesudió, 5 dkg mogyoró (esetleg ezek keverékéből 5 dkg) 
vagy egy maréknyi mazsola, vagy más aszalvány, akár megvágva, vagy 
5 dkg kókusz reszelék, vagy
Kemény jam, amit rétegelhetünk a halavával. Esetleg csokoládé. 
 
Így készül: 
A vizet a cukorral felforraljuk és kis tűzön forrón tartjuk.
A vajat kis lángon megolvasztjuk. Beleöntjük a búzadarát, és fakanállal állandóan kevergetve 10-15 percig pirítjuk - legyünk óvatosak, mert hirtelen odakaphat. Mindig keverni kell!
Ha a dara már megpirult,  egyik kezünkkel lassan, óvatosan beleöntjük a forró szirupot, miközben a másik kezünkkel lendületesen keverjük.
Hozzáadjuk a kiválasztott turbósító hozzávalókat, még 2 percig főzzük kis lángon, hogy a dara az összes folyadékot beigya.
Forrón vagy szobahőmérsékletűre hűtve tálaljuk.


A gyönyör hormonja - az oxitocin

2018. október 28.

Szeretkezés, orgazmus, szülés, élvezet, ínycsiklandozó ételek, gyertyafényes vacsora, barátnős estés suttogás, vér és érrendszeri betegségek gyógyítása, spermium leadó reflex, magzat befogadó reflex, skizofrénia, autizmus kezelés, menstruáció, kellemes zene, érintés... Bár ezek a szavak csak csattognak a klaviatúrán, van bennük közös... az oxitocin hormon, (görög eredetű szó, gyors szülést jelent) ami ezeknek a történéseknek, érzeteknek a hátterében van. A rengeteg, bárki számára elérhető információk mellett nagyon sok rejtett tartaléka van a testünknek, lelkünknek és nem könnyű megmondani mi mitől, hogyan és miért zajlik úgy bennünk, ahogyan. Nyilván vannak elképzeléseink, és feltevéseink, de előfordulhat, hogy a teória nem fedi a valóságot.  

Pár éve kezdett el a tudomány is foglalkozni a szülés hormonális hátterével, mivel egyre több technikai vívmány segít a folyamatok feltérképezésében. Így napról napra pontosabb, hitelesebb anyagot kapunk erről a csodálatos molekuláról, amit köznyelven boldogsághormonnak nevezünk.

Bár lehet, hogy a boldogság fogalmát kellene pontosítani először is, most mégis a hormonnal törődnék egy picit...

Az oxitocin fehérjetermészetű anyag (peptid), amely sok gerinces élőlény agyalapi mirigyének a hátsó lebenyében található. Emberben ez a hormon a köztiagybeli hipotalamusz révén kerül a vérbe.

A testen látható és érzékelhető hatások bárki számára megfigyelhetőek, bizsergés, csipkedés a mellbimbókban, bepirosodik és megduzzad a száj, az ajkak, és nem csak a felső régióban, csillógóvá válik a szem, a tekintet, kisimulnak az arc vonásai, egy kellemes, lebegő lekiállapotba kerülünk, okozhat aluszékonyságot is, de mindenképp egy belső nyugalmat sugároz kívül és belül egyaránt. Növeli az összetartozás, a kötődés érzését, ezért is nagyon fontos, hogy közvetlenül a szülés után az anyában és az apában is a legmagasabb az oxitocin mértéke, ez felelős azért, hogy első pillanatra szerelmesek leszünk a gyermekünkbe.



Rosszkedvünk tele – depresszió

2018. október 28.

depresszioFeje fölött egyre szürkébbé válik az ég? Fáradt és erőtlen, legszívesebben ki sem mozdulna otthonról? Hangulata nyomott,a hétvégét többnyire alvással tölti, de ettől sem lesz jobb kedvű? Valószínű, hogy Ön őszi-téli, más néven szezonális depresszióban (SAD) szenved.

A hideget, a sötétséget sokan nem szeretik, és ebben nincsen semmi meglepő. Vannak azonban, akik az őszi-téli hónapok során évről évre ismétlődően kifejezett depressziós tünetektől szenvednek, s a nyomott kedélyállapot tavaszig fennmarad.

A hangulat az idő hidegebbre fordulásával nyomottá válik, az aktivitás, teljesítmény jelentősen csökken. A szezonális depressziósok a szokásosnál is többet alszanak, mégis egész nap fáradtnak érzik magukat, és szexuális érdeklődésük, nemi vágyuk is csökken. Étvágyuk viszont növekszik, sokkal többet esznek, mint korábban, s főleg édességeket kívánnak. Testsúlyuk így megnő, de tavasszal, ahogy a tünetek elmúlnak, minden fogyókúra nélkül leadják a többletsúlyukat. Újra frissek, aktívak, jókedvűek lesznek.

Ezt az őszi hónapokban vagy télen kezdődő és tavasszal spontán gyógyuló betegséget nevezzük szezonáli depressziónak, amely a primer depresszió egyik speciális megnyilvánulási formája.

A depresszió ezen fajtája leggyakrabban 20 és 30 éves kor között indul. A betegek 80%-a nő. Az első fokú rokonok között gyakran fordul elő depresszió vagy alkoholbetegség.

A betegség gyakorisága az adott területen a földrajzi elhelyezkedéstől függ (szélességi fok, tengerszint feletti magasság, napsütéses órák száma). A hazánkban élő emberek kb. 1%-a szenved ebben a betegségben, míg az enyhébb – szubklinikai – forma (“winter blues”) a lakosság 6–7%-át érinti.

A diagnózishoz természetesen nem elégséges a hideg időszak és a depressziós tünetcsoport egyidejű fennállása. Lényeges az ismétlődő jelleg, azaz hogy ez az állapot legalább két egymást követő év ugyanazon időszakában forduljon elő, s a pszichés tényezők oki szerepe kizárható legyen.



10 + 1 érdekesség a valódi méhpempőről

2018. október 27.

A friss méhpempő rendkívül gazdag olyan létfontosságú tápanyagokban, amelyek nélkülözhetetlenek szervezetünk egészségének megőrzése szempontjából. A méhpempő a méhek csodálatos ajándéka számunkra, mely segítségével természetes módon támogathatjuk szervezetünket valamennyi életfunkciójának ellátásában. Következzen most néhány érdekes és hasznos infó a méhpempőről.  
10+1 érdekes tulajdonság a tiszta méhpempőről

1.) A méhpempő nem csupán összetétele miatt különleges, hanem azért is, mert rendkívül ritka, és kis mennyiségben fordul csak elő a természetben. Ugyanis a méhek roppant kevés, mindösszesen évi néhány száz grammnyi méhpempőt képesek csak termelni kaptáronként, ami ráadásul sok-sok energiájukba telik mind nekik, mind pedig a hozzáértő méhészeknek.

Ennek köszönhetően a valódi, tiszta méhpempő ára magas, így 100 gramm belőle 15 ezer forint körül mozog a piacon. Így ha például 10 ezer forint alatti áron lát 100 gramm méhpempőt, érdemes elgondolkodni rajta, hogy az valódi-e?



Gyulladt mandulák

2018. október 27.

A torokban lévő nyirokszervek megbetegedései nagyon gyakoriak gyermekkorban.

Tisztáznunk kell, hogy a torok hátsó részén lévő nyirokszervekhez mi is tartozik. Hátul két oldalon helyezkednek el a torokmandulák. A lágyszájpad mögött, többnyire attól eltakarva található az orrmandula. Ebből csak egy van, de mégis sok panaszt okoz. A nyelv hátsó része is részt vesz a védelmi rendszer munkájában, hiszen ott is vannak szemölcsszerű nyirokelemek, melyek a gyulladásos betegségek miatt sokszor megduzzadnak.

A torokmandulák gyulladása az orrmandula gyulladásával egyidejűleg nagyon heves tünetekkel jár. Erős torokfájdalom, magas láz, és a mandulák kifejezett duzzanata jelzi, hogy a szájon, illetve az orron keresztül a betegséget okozó apró mikroorganizmusok jutottak a mandulákhoz.

Mindennapos gyakorlatomban azt tapasztalom, hogy igen nagy kavarodás van a torok betegségeinek megítélésénél.

A vírusok által kiváltott garatgyulladás

Ez viszonylag enyhe tünetekkel jár. A láz nem tart napokig, általában jól viselik a gyermekek a vírusos betegségeket.

A vízszerű orrfolyás, orrdugulás, többnyire megelőzi a torokpanaszokat. A gyermek a gátolt orrlégzés miatt nyitott szájjal lélegzik, és emiatt megbetegszik a torka. Nem érvényesül az orr hármas védelmi rendszere. Normál körülmények között az orrüreg megszűri, megnedvesíti és megmelegíti a belélegzett levegőt. A gyakori, elhúzódó náthás állapot miatt a torokba akadály nélkül bejutnak – cseppfertőzés révén – különböző mikroorganizmusok. A vírusok a torok hátsó részén lévő, gyűrűszerűen elhelyezkedő nyirokszerveken megtelepedve szaporodásnak indulnak.

A távolabbi nyirokmirigyek is aktivizálódnak, például az állszöglet alatt és a tarkó két oldalán képződnek apró, sokszor fájdalmas kis csomócskák. Nem csoda, hiszen a védelmi rendszer különösen kisgyermekkorban állandóan dolgozik, és a nyirokszervek duzzanatával is jelzi a tevékenységet. Ezzel szeretném hangsúlyozni, hogy nem feltétlenül jelent súlyos betegséget az állszöglet alatt tapintható nyirokcsomó. Különösen nem akkor, ha a torokfájdalom után hamar visszahúzódik.



A székrekedés női betegség

2018. október 26.

Többnyire a nők érintettek, mivel a fogyókúrázás inkább náluk elterjedtebb. Van, aki túlzásba viszi a hashajtást, és több doboz hashajtót bevesz, felborítva ezzel bélműködését. Vajon elég-e, ha csupán rostdúsan táplálkozunk?  

A székrekedés gyakori probléma, főleg a nők körében. Rontja az életminőséget, kihat a munkaképességre és a magánéletre. Ennek ellenére a problémával küzdőknek csak fele keres tünetei megszüntetésére hatékony megoldást, főleg azért, mert a székrekedéssel kapcsolatban számos megfigyelésen alapuló hiedelem és tévhit él a köztudatban. Egy nemrégiben készült független nemzetközi tanulmány  bebizonyítja, hogy ezeknek a hiedelmeknek jelentős része, beleértve a hashajtók használatára vonatkozó elképzeléseket is, hamis.

"Már a székrekedés meghatározása is problémás: a betegek nagy része ugyanis már magát az erőlködést is székrekedésnek tekinti" - kezdte előadását Dr. Király Ágnes gasztroenterológus, egyetemi docens. 

Ugyanakkor orvosi értelemben a legfőbb kritérium, hogy a megelőző egy évben legalább 12 héten át a következő tünetekből kettő vagy több teljesüljön (az úgynevezett római kritériumok szerint):

  • heti három alkalomnál kevesebbszer van spontán székletürítés,
  • székletürítés több mint egynegyedében erőlködni kell a kiürítéshez,
  • a székletürítés több mint egynegyedében kemény székletet ürít a beteg,
  • a székletürítések több mint egynegyedében elégtelen kiürítés érzete marad fenn,
  • a székletürítések egynegyedében a széklet elakadását érzi a páciens a végbél valamely szakaszán,
  • ujjal vagy kézzel kell segíteni a széklet távozását a székletürítések több, mint egynegyedében,
  • hashajtó nélkül nincs laza széklet.


Náthaellenes szerek – Csak okosan a házi praktikákkal a gyerekeknél

2018. október 26.

Náthaellenes szerek: mit, hány hónapos/éves kortól lehet használni?

Készítmény, patikaszer

Legkorábban mikortól adható?

fiziológiás (izotóniás) (tenger)sós orrspray/orrcsepp

2 hetes kortól

érösszehúzó hatású orrspray, orrcsepp

terméktől függően néhány hetes, hónapos kortól

kamillatea

6-7 hetes kortól

vény nélküli fájdalom- és lázcsillapító készítmény (ibuprofén vagy paracetamol hatóanyaggal)

3 hónapos kortól

(ibuprofén 5 kg-os, paracetamol 6 kg-os testtömeg fölött adható)

csipkebogyótea, hibiszkusztea, bodzatea, hársfatea, rooibostea

5-6 hónapos kortól

méz

1 éves kortól

mentolos bedörzsölő, borsmentaolaj

2 éves kortól

szopogatós torokfertőtlenítő tabletták

3-4 éves kortól

Az ősztől télig tartó időszak a megfázásos megbetegedések melegágya

A bölcsődések, óvodások, kisiskolások gyakran „hurcolják” haza a vírus okozta fertőzéseket, és adják tovább a fertőzést a család többi tagjának, esetleg csecsemőkorú kistestvéreiknek is.

A megfázás különösen gyakori a hat évnél fiatalabb gyermekeknél, ők akár évi hat-nyolc alkalommal is megbetegedhetnek. Kamaszkorra javul a helyzet, már „csak” évi négy-öt náthás epizóddal kell számolni.



Természetes betegség elkerülő tippek

2018. október 25.

Ősszel-télen a napfény hiánya és a tipikus téli fertőző betegségek levertté, gyengévé, kedvetlenné tesznek. Te például mit teszel meg azért, hogy ne kelljen kaparó torokfájástól, kínzó köhögéstől szenvedned? Ismersz hatásos népi fortélyokat? Azt javaslom, tarts velem, és megsúgok olyan, nagyanyáink által is használ módszereket, amelyekkel megerősítsd az immunrendszered és elkerülnek a kínzó téli vírusos és bakteriális fertőző betegségek. Olvass tovább. Önmagadért!  

Tudd meg - Nagyanyáink által is használt, immunerősítő fortélyok!

Táplálkozás
 
A szervezetednek sok vitaminra, nyomelemre és ásványi anyagra van szüksége az immunsejtek létrehozásához. Ezeket pedig leginkább zöldségekből, salátákból, gyümölcsökből és teljes kiőrlésű lisztből készült termékekből tudja felvenni.

Naponta ötször fogyassz zöldséget vagy gyümölcsöt (pl. egy tál saláta).

• Frissen reszelj fokhagymát (propoliszos) mézbe. Igazi antibiotikum-bomba.
• Egyél fokhagymás, esetleg fokhagymás-mézes pirítóst. Nagyon finom.
• Fogyassz természetes, 100% növényi immunerősítőket, amik felszívódása sokkal jobb, mint a TV-ben reklámozott mesterséges multivitamin készítményeké.

Ismered, melyek a világ leghatásosabb természetes, 100% növényi immunerősítői?

Íme, a legjobb természetes immunerősítők. Hallottál már róluk?

• spirulina algatabletta
• búzafűpor
• moringa



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...399400401...521
hírek, aktualitások

Hatásos tavaszi tisztítás gyömbéres italokkal

2024. április 08.

A meghökkentő külsővel megáldott gyömbérgyökér számos értékes belső tulajdonsággal rendelkezik, gyógyító erejénél fogva már évezredek óta használják különféle betegségek orvoslására.  

A gyömbérgyökér sajátos, édeskés-csípős illóolaja nem csak gyógyhatású anyagokat tartalmaz, hanem csodálatos aromát kölcsönöz a gyömbérrel készült ételeknek, italoknak, de a gyökér magában, nyersen elrágcsálva is finom és hatásos.

Emésztési problémákra és hányingerre kiváló

A gyömbér jótékonyan befolyásolja a közérzetet főleg utazás, terhesség során vagy egyéb okból fellépő émelygés, hányinger esetén.

Hatóanyaga mérsékli a nyálkahártyák irritációját, nyugtatja a háborgó gyomrot, serkenti az emésztést és javítja az étvágyat. Nem befolyásolja viszont az idegrendszert, és nincsenek mellékhatásai, mint a hasonló céllal fogyasztott gyógyszereknek, ezért vezetés közben és terhesség alatt is sokat segíthet.

Utazáskor fellépő rosszullét esetén célszerű előtte néhány órával fogyasztani belőle, akár nyersen is. Emésztésjavító, tisztító hatása révén remek kiegészítője a fogyókúráknak, tavaszi méregtelenítésnek is.

Meghűlésre és immunerősítésre

Nemcsak az emésztési problémák, hanem a meghűléses megbetegedések kezelésében is hatásos: fokozza az immunrendszer működését, melegíti a testet és serkenti a szervezet aktivitását, ráadásul hatóanyagai segítik az influenzavírusok elpusztítását is.

Gyulladáscsökkentő, tisztító hatása révén hatékony háziszer a megfázás, hörghurut, nátha orvoslásában. A hosszúra nyúlt évszakváltás megterhelő hatásait ellensúlyozhatjuk, ha gyömbérből készült italokkal is erősítjük immunrendszerünket.

Most minden érintett megoszthatja a tapasztalatait: átfogó kutatás a mellrák ellen

2024. április 08.

A magyar női lakosság körében az emlőrák a leggyakoribb rákos megbetegedés. Az idei nőnap apropóján az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület egy kérdőívet állított össze, aminek célja, hogy átfogó képet kapjanak a mellrákkal diagnosztizáltak betegútjáról, kezelési tapasztalatairól és életminőségéről a kezelés alatt és azután. A kérdőívre adott válaszokból szeretnék feltárni a főbb nehézségeket a betegség felismerésével elinduló folyamatban, hogy ezek alapján a döntéshozókkal közösen dolgozhassanak a rendszer jobbításán.


Hazánkban az előző évtized alatt a nők körében a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus az emlőrák volt. Emellett aggasztó tény, hogy Magyarországon a rákkal összefüggő elhalálozás aránya 33%-kal meghaladta az uniós átlagot 2019-ben, ahol az emlőrák az egyik vezető, halálozásért felelős ráktípus a tüdő-, vastagbél-, és hasnyálmirigyrák mellett. 

Egy magas minőségű, országos lefedettségű betegút kialakításának elősegítése érdekében az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület egy átfogó kérdőívet állított össze a már emlődaganattal diagnosztizált betegek számára.

“Magyarországon évente nyolc-kilencezer új beteget diagnosztizálnak emlőrákkal. A mellrák előfordulási tendenciái az idősebb (≥50 éves) nők körében összhangban vannak a nemzetközi megfigyelésekkel, így a szűrésre jogosult 45-65 év közötti korosztálynak mindenképp javasolt 2 évente szűrésre menni. Emellett az 50 éve alatti nőknél az emlőrák előfordulása közel 30%-kal nőtt az elmúlt egy évtizedben. A betegek beszámolói szerint a fiatalabb, szűrés alatti korosztályba tartozó nőknek sokszor az első vizsgálatig körülményes eljutniuk, nehezen kapnak vizsgálati időpontot azzal a megjegyzéssel, hogy túl fiatalok a mellrákhoz. A korai felismerésnek óriási jelentősége van a betegség kezelésében. Többek között ezért is szeretnénk megérteni, mik azok a pontok a felismerés, diagnosztizálás és a kezelés során, amiken javítani lehetne.” – mondta el Tóth Krisztina, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen egyesület alelnöke.

Általánosságban elmondható, hogy minél több kockázati tényezővel rendelkezik valaki és minél későbbi stádiumban kerül betegként diagnosztizálásra, annál rosszabb az életminősége, illetve túlélési esélyei. A korai, csak lokális kiterjedéssel felfedezett betegség műtéti beavatkozás után a legtöbbször megszünteti a rákos sejtek jelenlétét a szervezetben, azonban ez nem zárja ki a betegség későbbi kiújulásának kockázatát. Áttétes, másnéven metasztatikus emlőráknak nevezzük, mikor a daganat a test más részében kiújul, ami az emlőrákkal diagnosztizáltak akár kb. 20-30 %-nál előfordulhat. Bár az orvostudomány mai állása szerint az áttétes emlőrák nem gyógyítható, az utóbbi 20 évben rengeteg eredményes kutatás zajlott és zajlik napjainkban is a gyógyszeriparban, melynek eredményeképp lehetséges a hosszútávú – akár több évtizedes – túlélés is. A betegség kiújulásának kockázatát csökkentő terápiák alkalmazása a hazai kezelési gyakorlatban a betegek életminőségének megtartása mellett növelné a daganatmentes élet esélyét, lehetőséget jelentene a teljes gyógyulás valószínűségének növelésére.

Mindennél fontosabb, hogy az egészségmegőrzés területén a lehető legjobb lehetőségek álljanak rendelkezésre országos szinten a korai felismerést, diagnosztikát, gyógyszeres kezeléseket és rehabilitációt illetően. Olyan össztársadalmi együttműködésre van szükség, mely a demográfiai és gazdasági kérdéseket együtt kezeli a szociális és egyéni hatásokkal, és többszereplős párbeszédek útján komplex megoldási javaslatokat dolgoz ki a döntéshozók számára.

Békákat otthon is menthetünk!

2024. április 07.

A vízóraaknák, pincék fogságába került békák problémája egy kevéssé ismert, ugyanakkor az ország és a lakosság jelentős részét érintő természetvédelmi ügy.  Figyelembe véve a hazai lakóépület-adatokat, a mintegy 2,3 millió családi ház jellegű épületet, könnyen előfordulhat, hogy szárazföldi életmódot folytató békáink akár sokezres nagyságrendű állományán segíthetünk országosan alig egy-két perc alatt, hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A településeken is általánosan előforduló zöld és barna varangy, a barna ásóbéka, helyenként a bajszos- vagy barnabékák (erdei, mocsári és gyepi béka), de akár még a vizektől elkalandozó zöldbékák és unkák is a vízóraaknákba pottyanva, pincékbe tévedve végleg csapdába kerülhetnek és lassan eléhezve akár évekig, a halálukig sínylődhetnek.

Már önmagában az állatok pusztulása is jelentős probléma, de a bajt tovább tetézi, hogy ezek a példányok nem tudnak részt venni a szaporodásban. A kétéltűek közé tartozó békáknak (még az életük jelentős részét a szárazföldön töltő fajoknak is) ugyanis vízre van szüksége a szaporodáshoz, a peterakáshoz és az ebihalak akár két hónapot is meghaladó fejlődéséhez.

Hogy miért baj ez? Az állat- és természetvédelmi megfontolások mellett jelentős a ragadozó életmódot folytató, férgeket, puhatestűeket és rovarokat fogyasztó szárazföldi békafajok biológiai védekezésben betöltött szerepe. A békáknak ez az ökoszisztéma-szolgáltatása a klímaváltozás erősödésével, többek között az újabb és újabb mezőgazdasági rovarkártevők megjelenésével egyre fontosabb szempont.

Szerencsére a bajba jutott békákon nagyon gyorsan és egyszerűen segíthetünk azzal, ha az állatokat a vízóraaknákból, pincékből kiemelve (akár puszta kézzel is megtehetjük ezt) a kertben elengedjük, illetve ezeket a „békacsapdákat” márciustól-szeptemberig havonta ellenőrizzük. Ha pedig még ennél is többet szeretnénk tenni ezekért az ártalmatlan, ugyanakkor rendkívül érdekes megjelenésű és viselkedésű állatokért, vagy éppen gyönyörködni szeretnénk a zöld varangyok elképesztő fuvolázó hangjában, a kertben gyorsan készíthetünk peterakóhelyet, illetve békagarázsokat, nappali békamenedékeket is számukra.