Betegség? Hagyjunk fel a bűntudattal!
2025. január 20.
Amikor beüt egy betegség, gyakran a felelősségünkre célzó kérdések, majd tanácsok, netán utasítások merülnek fel a környezetünkben lévők részéről. Jóindulatúaknak tűnnek, azonban az adott betegséggel kapcsolatban rendszerint kevés ismeret alapján hangzanak el, és bűntudatot okoznak – amire egyáltalán nincs szükségünk.
Hány éppen megbetegedett személy tapasztalt már olyan „jóindulatú”, érdeklődő vagy tanácsokat adó szavakat, véleményeket rokonoktól, barátoktól, kollégáktól, melyek azt sejtetik, hogy megelőzhető lett volna a baj, ha a beteg más módon él, táplálkozik stb. Mindez felelősségérzetet von maga után, és bűntudatot okozhat, így pszichés teherként jelentkezik. Fájdalmas, és nehéz megérteni az éppen jelentkező betegség okozta szenvedést, de meghallgatásra és empátiára van szükség a környezetünkben lévők részéről, nem bűntudat előidézésére.
Íme 4 példa ez említett, „jóindulatú” véleményekre a bekövetkezett betegséggel kapcsolatban és a bűntudat elkerülhetőségére.
„Egy kis akarattal le lehetne fogynod”
Fontos, hogy az elhízás ne legyen „bélyeg”, hiszen az orvosok azt betegségnek ismerik el, miközben prevalenciája (előfordulási gyakorisága) folyamatosan növekszik, A bűntudat, amely az ebben szenvedő embereknél a legtöbbször előfordul, leginkább azon a hibás elképzelésen alapul, amely nagymértékben jelen van a vékony alkatot, a soványságot nagyra értékelő társadalmunkban.
Természetesen nem kis számban vannak az elhízáshoz vezető, főleg egyéni, téves döntéseken, illetőleg az akaraterő hiányán alapuló tényezők. Ilyen pl. a helytelen táplálkozás (pl. iparilag feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, melyek az endokrin rendszert károsító anyagok forrásai), az ülő életmód vagy a rossz alvás, amelyet fokoz a „képernyő mögötti” életmód. Ugyanakkor az „egy kis akarattal le lehetne fogynod” vélemény szintén számos okból nem helytálló. Tudományos vizsgálódások megállapították, hogy a genetikai hajlam, a géneknek a kapcsolata a környezettel (epigenetika), illetve az eltérő anyagcsere is alapvető szerepet játszik az elhízásban. Míg a pszichés tényezők sem mellékesek: pl. önértékelési zavarok, lelki traumák, veszteségek „érzelmi táplálkozásra” kondicionálják az érintetteket.
Egyes gyógyszeres kezelések – kortikoszteroidok, bizonyos nyugtatószerek és hormonális készítmények szedése – szintén befolyásolják a súlygyarapodást, csakúgy, mint egyes betegségek (pl. pajzsmirigy alulműködés) és életszakaszok (terhesség, menopauza stb.). Az elmúlt években pedig a mikrobióta széleskörű kutatása feltárta, hogy kétségtelenül a bélflóra is szerepet játszik az elhízásban (anélkül, hogy minden mechanizmust még tisztáztak volna).
Mindezen tényezők összefonódása, és lehetséges szétválasztása komplex, kezelhető betegséggé teszi az elhízást. A bűntudat érzése pedig csak nehezíti a tőlünk függő vagy független okok miatt bekövetkező elhízás betegség orvoslását.
Így készíts gyógyteát menstruációs görcsökre
2025. január 19.
Számos gyógynövénynek van görcsoldó, fájdalomcsillapító hatása. A havivérzéssel járó fájdalmak enyhítésére készített gyógyteakeveréknek a kamilla a legfontosabb összetevője.
A kamillavirág fontos összetevője a keveréknek. Latin neve, a Matricaria camomila L. az anya, ill. méh jelentésű mater szóból ered. Ez arra utal, hogy a kamillát már az ókorban is alkalmazták az alsótest fájdalmainak enyhítésére. A lassan, kortyonként fogyasztott kamillatea jótékonyan és gyorsan fejti ki görcsoldó hatását.
Hasonló, bár kicsit gyengébb hatása van a cickafarknak, amelyet hosszabban, tartósan kell fogyasztani.
Ha a fájdalmas menstruáció fokozottabb vérzéssel jár együtt, javasolt pásztortáskát is tenni a teakeverékbe. A nyugtató és görcsoldó hatású citromfű föld feletti része, valamint a komló vagy macskagyökér is jó, ha belekerül a főzetbe.
Mit keverjünk össze, hogyan alkalmazzuk?
Kamillavirág, pásztortáska, cickafark, citromfű és komló legyen az alap, egyenlő arányban. Keverjük össze ezeket. Egy púpozott evőkanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Ilyen adagot napont háromszor fogyaszthatunk.
Kiegészítésü jó tudni, hogy a meleg csökkenti az izomgörcsöt, de fokozhatja a vérzést. A népi orvoslásban ismert a citromfűfőzettel való gőzölés is, ülőfürdőnek pedig a kamillaforrázatot ajánlják. A mozgás is segít: egy jó tempós séta többet használ, mintha ágyban fekszünk.
Elkerülhető a húgyúti fertőzés?
2025. január 19.
A húgyúti fertőzések komoly kellemetlenséget okozhatnak, különösen a nők körében.
A nőknél a baktériumok könnyebben és gyorsabban feljuthatnak a húgycső nyílásától a hólyagig, vagy akár a vesemedencébe is, komoly szövődményeket okozva. A húgyúti fertőzéseknek két nagyobb csoportja van. Az egyik az ún. alsó húgyúti betegség, amely a húgyhólyagot, a húgycsövet, ill. férfiak esetében a prosztatát érinti. A másik pedig a felső húgyúti betegség, vagyis a vesék és a vesevezetékek fertőzése. Erre jellemző, hogy kialakulását megelőzi az alsó húgyutak fertőzése.
A betegség kialakulása megelőzhető, ezért érdemes odafigyelni néhány dologra.
- Fogyasszunk elegendő, naponta legalább 2-2,5 l folyadékot, elsősorban vizet, hogy segítsük a baktériumok kiürülését a húgyutakból, és ezáltal csökkentsük az elszaporodásuk kockázatát.
- Ne tartsuk vissza a vizeletet, hiszen ez nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet, mivel a megtelt húgyhólyagban könnyebben elszaporodnak a betegséget kiváltó kórokozók. Ügyeljünk rá, hogy mindig teljesen ürítsük ki a hólyagot!
- Tartsuk be a megfelelő intim higiéniát, és fürdés után minél előbb cseréljük le a nedves fürdőruhát szárazra!
- Fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, a fürdőkádban ugyanis sokkal könnyebben bejuthatnak a baktériumok a húgyutakba.
- Figyeljünk a gyakori kézmosásra, és csak saját törölközőnket használjuk.
- Kerüljük az irritáló anyagokat, pl. illatosított tisztálkodószereket és intim mosakodókat, amelyek irritálhatják a húgyutakat!
- Viseljünk pamutból készült, laza fehérneműt, kerüljük a műszálas, túl szoros darabokat.
- Erősítsük immunrendszerünket egészséges táplálkozással, vitaminokkal, rendszeres testmozgással.
- Kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást, amely elősegítheti a gyulladás kialakulását és fenntartását.
Az időben megkezdett kezelés rendkívül fontos, hogy elkerüljük a komolyabb komplikációkat.
Generációs blokkok oldása és átírása
2025. január 18.
Van egy barátnőm, a Kata. Mostanában együtt dolgozunk, ő az egyéni családállításaim egyik állandó képviselője. Kata régóta rágta a fülem, hogy menjek már el egy olyan kezelésre is, amit ő végez, merthogy a családállításon kívül is van ám élet :) Mindig megígértem, de aztán az utolsó pillanatban lemondtam. Mígnem egy nap, mikor nem voltam éppen a legjobb passzban, eszembe jutott Kata ajánlata. Gondoltam, mit veszíthetek, nézzük meg ezt a "pontnyomogatós" módszert. Aztán hamar rájöttem, sokkal többről szól a kezelés, mint pontok nyomogatásáról.
Az első alkalommal kicsit feszült voltam, nem tudtam, mit fog a kezelés kiváltani belőlem. Meg hát ez olyan „akasztják a hóhért” érzés volt nekem Viszont, amikor felálltam a kezelőasztalról, sokkal nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak éreztem magam, a gondolataim letisztultak, és a reggeli problémám már nem is tűnt olyan nagy problémának. Második alkalommal azonban már jobban bele tudtam engedni magam a jelen lévő energiákba. Most így utólag visszagondolva, nem is egy dolog mozdult meg akkor az életemben.
Interjú Ankh Torda Katával az Access Bars kezelésről, ami a családállítás mellé is tökéletesen alkalmazható.
L.T. Mikor és miért kezdtél el alternatív gyógymódokkal foglalkozni?
A.T.K. Körül-belül 20 éve fordított az Élet először az ezoterikus gondolkodás, és módszerek felé, elég radikálisan tudatva velem, hogy nem ártana nézőpontot váltani, és nem mindig valaki mást hibáztatni, ha nem olyan az életem mint amilyet szeretnék. Nagy valószínűséggel, még mindig van pár „szemeszter” amit el kell végeznem ebben a témában, de úgy érzem azért elég sok vizsgán már sikeresen megfeleltem.
15 évvel ezelőtt egy „általam remekül megkomponált tünetegyüttest ” produkáltam magamnak, amivel nem lehetett huzamos ideig együtt élni. A megoldást keresve szó szerint az alternatív gyógyászat felé lökött az élet. Akkor gyógymasszőrként ez nagyon megtetszett, és elkezdtem keresgélni azt amit én is szívesen csinálnék, mert jó, mert működik, mert megkönnyíti az életünket.
Azt szinte valamennyi módszer, technika tudta, hogy hogyan keressük a „miért”-ekre a válaszokat, és hihetetlen ügyességgel tudtam az életem szinte minden területére megalkotni, hogy vajon mi is vezetett idáig. Itt aztán többnyire megállt a tudomány, és újra és újra azt tapasztaltam, hogy tulajdonképpen ugyanott vagyok, csak több lett a magyarázat. Éreztem, hogy ennél több kell, de valahogy csak nem akart megérkezni az „én módszerem”.
Aztán történt, hogy kb 3 éve találkoztam valamivel, ami ismét „elkapott”. Érdekes módon azonnal megtanulni akartam mindenféle kipróbálás nélkül.
Kiegyensúlyozottabb időskor? – Az érzelmi intelligencia segíthet
2025. január 18.
Mit jelent az érzelmi intelligencia? Miből áll? Miért hasznos, továbbá hogyan lehet fejleszteni?
Kvízkérdés következik. Tudja-e, hogy melyik az a képesség, amellyel, ha magas szinten rendelkezik valaki, akkor gyermekkorában sikeres az iskolában, munkavállalóként hatékony és motivált, idős felnőttként pedig elégedettebb az életével és jól veszi az élet akadályait? A helyes válasz az érzelmi intelligencia (valószínű, hogy ön is e tág fogalom egyik vagy másik összetevőjét, társfogalmát nevezte meg, pl. empátia, motiváció, kitartás stb.).
MIT JELENT AZ EQ?
Annak a képessége, hogy saját érzéseinket tudatosan felismerjük és kezeljük.
Az érzelmi intelligenciát (amelyre EQ-ként, azaz emocionális kvóciensként is szokás hivatkozni) Daniel Goleman pszichológus írta le.
Ám Howard Gardner, szintén pszichológus szakember, ennél tovább megy, és azt mondja, hogy valóban
- az EQ-ba tartozik önmagunk megértésének képessége (ezt nevezi ő személyen belüli, azaz intraperszonális intelligenciának),
- ám szerinte van az EQ-nak egy másik összetevője: annak a képessége, hogy másokat megértsünk, és másokkal együtt tudjunk működni. Ezt nevezi ő személyközi, azaz interperszonális intelligenciának.
Tehát a magas érzelmi intelligenciával rendelkező személyek könnyebben navigálnak az életben.
Ugyanis könnyedén felismerik saját és mások érzéseit, saját érzéseiket hatékonyan kezelik, és jól menedzselik a társas kapcsolataikat mind a magán-életben, mind a munkahelyen is. Egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogy közelről megvizsgálja, pontosan hogyan is hasznosul az érzelmi intelligencia a különböző életkorokban és élethelyzetekben.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?
2025. január 17.
„Csúnyán köhög” – panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
A hirtelen hűvösebbé váló szeptemberi hónapban a vírusok is könnyebben terjednek, és a szülők is egymásnak adják a kilincset az orvosi rendelőkben. Szinte nincs olyan iskolai vagy óvodai közösség, ahol ne lennének köhögős-orrfolyós gyermekek. Mivel a gyermekek évi 10-12 alkalommal is elkaphatják egyikét, másikát vagy elkaphatják a felsőlégúti fertőzések valamelyikét ezért – kis túlzással – vannak olyan kicsinyek, akik kisebb-nagyobb megszakítással szeptembertől akár márciusig betegek.
Elhúzódó köhögés
Mint dr. Mezei Györgyi mondja, a köhögés egy reflexes folyamat, ami bár sokszor valóban igen intenzív és ijesztő lehet az avatatlan fül számára, mégis jelentős szerepet tölt be a szervezet védelmében, hiszen az alsó- és felső légutak tisztulását segíti elő. Sokszor felmerülő probléma, hogy a szülő azzal fordul az orvoshoz, hogy a gyermek „csúnyán köhög”. Mivel nem egzakt orvosi kifejezésről van szó, ezért érdemes az alábbi kérdéseket átgondolni a kivizsgálás előtt:
- Mennyi ideje áll fenn a köhögés?
- Hirtelen vagy fokozatosan alakult ki?
- Változott-e a köhögés jellege az idő múlásával?
- Száraz vagy váladékos (produktív)? Ha váladékos, milyen színű és állagú a köpet?
- Mikor rosszabbodik a köhögés?
- Kapcsolódik-e a köhögés egyéb tünetekhez?
- A köhögés kezdetén vagy bármelyik szakaszában volt-e láz?
- Szed-e a gyermek bármilyen gyógyszert?
- Van-e valamilyen ismert allergiája vagy asztmája a gyermeknek?
– A gyermekkorban jelentkező akut betegségek legfőképp fertőzéses eredetűek. Természetesen most, hogy a kisgyermekek egyik légúti betegségből a másikba esnek, nem is kell rögvest immunrendszert érintő vagy krónikus betegségtől tartani, és fontos, hogy a szülők azzal is tisztában legyenek, hogy a köhögés-orrfolyás akár 3-4 hétig is „ragaszkodni fog” a kicsinyekhez – magyarázza a gyermekpulmonológus.
Mitől lesz csúnya a köhögés?
–Amikor a gyermek megbetegszik és tartósan köhög, elsősorban azt figyeljük meg, hogy a köhögés mellett milyen az általános állapota: elesett vagy jókedvű; tud-e megfelelően enni-inni, zavarja-e a köhögés alvását, hétköznapi tevékenységeit? Enyhülnek-e a panaszok az orrszívást, orrfújást vagy az orrmosást követően? Az általános állapot megfigyelése mellett azonban arra is figyelni kell, hogy okoz-e bármiféle légzési nehezítettséget a köhögés. A nehezített légzésről árulkodik a légzési segédizmok használata (az orrszárnyi légzés, a szegycsont felett behúzódó izom, a bordaközi izmok behúzódása és a fokozódó hasi légzés) – ha ezeket a jeleket tapasztaljuk, indokolt a mihamarabb orvoshoz fordulni – figyelmeztet a szakember.
Ételintoleranciára gyanakszik? Így segíthet az ételnapló a tünetek azonosításában
2025. január 17.
Ha ételintoleranciára utaló tüneteket észlelünk magunkon, ne kezdjünk bele megszorító diétába. Inkább ragadjunk tollat és papírt, és kezdjünk naplóírásba! Ezzel a gasztroenterológusnak is segítséget nyújthatunk a pontos diagnózis felállításához – tanácsolja dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa, akit a táplálkozási napló jelentőségéről faggattunk.
A „nemszeretem” ételek és az ételintolerancia
Amikor filmnézés közben elfogyasztunk egy tál pattogatott kukoricát, és elkortyolunk hozzá egy pohár üdítőitalt, két akciójelenet között nem feltétlenül jut eszünkbe, hogy milyen sokféle anyagot és ételkomponenst juttatunk a szervezetünkbe, amelyek feldolgozása akár kihívást is jelenthet számára.
–Az emésztőrendszerünkbe jutott élelmiszerek és élelmiszer-komponensek alapvetően kétféleképpen válthatnak ki panaszokat: ételintolerancia és ételallergia formájában. E kettő közül az ételintolerancia gyakoribb megjelenési forma, amely a lakosság 10-30 százalékát érintheti – magyarázza dr. Pászthory Erzsébet.
Az ételintolerancia az allergiával összehasonlítva egy kevésbé súlyos állapotot jelent, és röviden úgy lehetne jellemezni, hogy az emésztőrendszerünk nem képes bizonyos ételeket vagy ételösszetevőket megfelelően feldolgozni. A klasszikus ételintoleranciákat enzimdefektus okozza (ezt látjuk például laktózintolerancia esetében), de étrendünk sokféle összetevője, élelmiszer-adalékanyagok (pl. szulfitok, nátrium glutamát), az élelmiszerekben előforduló természetes vegyi anyagok (pl. hisztamin) vagy toxinok is kiválthatják panaszainkat. Ha csak abból indulunk ki, hogy hány ezerféle adalékanyagot használnak az élelmiszeriparban, hogy ízeket, színeket, megfelelő állagot és eltarthatóságot adjanak a feldolgozott élelmiszereknek, abból már sejthető, milyen nagy kihívásokkal kell emésztőrendszerünknek megbirkóznia.
Természetesen az ételintolerancia is sok kirakóelemből áll össze, így többek között az emésztőszerv állapota, az esetlegesen fennálló felszívódási zavarok vagy az emésztőenzimek működése is hatással van kialakulására. Összességében egy rendkívül kellemetlen állapotról van szó, ami igen sokszínű tünetek formájában jelentkezhet, és megkeserítheti az érintettek életét. Ezek a tünetek ráadásul sokszor késleltetve, az étkezés után akár órákkal vagy napokkal később jelentkeznek, ami miatt nehéz a problémát jelentő étel tetten érése.
Így segítheti az ételnapló az ételintolerancia diagnózisát
Mint Pászthory doktornő hangsúlyozza, ha bizonyos ételek elfogyasztásakor tüneteket tapasztalunk, már a gasztroenterológussal történő találkozást megelőzően célszerű ételnaplót vezetnünk, első lépésben saját magunk számára. A naplóban tételesen listázni kell a panaszokat megelőző 48 órában elfogyasztott valamennyi étel és ital típusát, elkészítési módját, mennyiségét (pl. 2 szelet felvágott, 1 dl kefir, 1 kis tányérnyi leves, egy marék mogyoró) és időpontját. Fontos, hogy ha készételt (pl. joghurtot, kenyeret vagy felvágottat) vásároltunk, azt is írjuk mellé, hogy milyen gyártmányú volt a készítmény (márkanév, fantázianév), hiszen elképzelhető, hogy a benne lévő adalékanyagok (ételízesítők, fűszerek, tartósítószerek) okozzák panaszainkat; továbbá azt is jegyezzük fel, hogy az adott ételt mivel kombináltuk az étrendünkben (ne feledkezzünk meg a felhasznált ételízesítő anyagokról sem).
Minden tizedik magyar érintett, évente százmilliárdokba kerül a diabétesz
2025. január 16.
Hazánkban több mint egymillióan élnek cukorbetegséggel, az ezen felüli diagnosztizálatlan esetek száma is több százezer lehet. Minden évben 8-10 ezer magyar hal bele a betegségbe és szövődményeibe. A cukorbetegséghez és szövődményeihez köthető gazdasági következmények is súlyosak, hazánkban az ehhez kapcsolódó összes kiadás meghaladja az évi 360 milliárd forintot. Az AstraZeneca és a Magyar Diabetes Társaság stratégiai együttműködést kötött, melynek célja, közösen még jobban hozzájáruljanak a diabéteszhez és szövődményeihez kapcsolódó ellátás hatékonyságának és minőségének javításához. Emellett célul tűzték ki a szakmai és a laikus közönség képzését, az adatvezérelt egészségügyi és mesterséges intelligencia megoldások közös kutatását és fejlesztését, valamint az együttműködés elősegítését a háziorvosokkal és a társszakmákkal.
A világon több mint félmilliárd felnőtt cukorbeteg él, vagyis minden tizedik felnőtt érintett, ezzel a diabétesz korunk egyik legfőbb népegészségügyi problémájává vált. A helyzetet rontja, hogy nemzetközi felmérések szerint a betegek közel fele diagnosztizálatlan.
2045-re az előrejelzések szerint nyolcból egy felnőtt érintett lesz, ezzel 783 millióra növekszik a betegek száma világszerte, ami 46 százalékos növekedést jelent. A betegek 90 százalékának 2-es típusú cukorbetegsége van, ami hazánkban a várható élettartamot kb. 6 évvel rövidíti.
Magyarországon több mint 1,1 millió ember él cukorbetegséggel, becslések szerint ezen felül több százezren lehetnek azok, akik nincsenek tisztában a betegségükkel. A felnőtt cukorbetegek száz lakosra jutó száma az elmúlt húsz évben megháromszorozódott.
Hazánkban évente egy kisvárosnyi embert, kb. nyolc-tízezer főt veszítünk el cukorbetegségben vagy ahhoz köthető szövődményben. “Célul tűztük ki, hogy elkészüljön a nemzeti diabétesz stratégia, amelynek részeként népegészségügyi szűrés keretében juthatnak hozzá a páciensek a szűrővizsgálatokhoz és a diagnosztikai ellátáshoz. Fontos lenne a minél rövidebb és hatékonyabb betegút kiépítése, amelynek első lépéseként – pozitív diagnózis esetén – beutalóval minél hamarabb eljusson az érintett egy szakorvoshoz” – hangsúlyozta Prof. Dr. Wittmann István, a Magyar Diabetes Társaság (MDT) elnöke.
A diabétesz legnagyobb veszélye a társbetegségek kialakulása
A diabétesz a szervezet anyagcserebetegsége, amelynek kiváltó okai között szerepel – a genetikai hajlamon túl – a nem megfelelő életmód, vagyis az egészségtelen táplálkozás és a kevés mozgás. A cukorbetegségből származó legnagyobb veszély mégsem az elhízás, hanem például az idült vesebetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek. Mindkét betegség szoros összefüggést mutat a cukorbetegséggel, és a vezető halálokok között szerepelnek hazánkban.
A cukorbetegséggel élők 43 százaléka krónikus vesebetegségben szenved. Az elmúlt évek tendenciái sem pozitívak: a 2-es típusú cukorbetegség miatt kialakult krónikus vesebetegségben szenvedők száma 74 százalékkal nőtt 1990 és 2017 között. A felnőtt lakosság körében a diabétesz a vezető oka a krónikus vesebetegségnek és a végstádiumú vesebetegségnek is, amikor már egyedül a dialízis vagy a transzplantáció mentheti meg a beteg életét.
A kardiovaszkuláris betegség nagy kockázatával rendelkező 2-es típusú cukorbetegeknél a leggyakoribb társbetegség a krónikus vesebetegség és a szívelégtelenség.
Ezek mindegyike gyakorlatilag népbetegségnek tekinthető, hiszen hazánkban az első számú halálok a szív- és érrendszeri megbetegedés, 2019-ben 64 ezer halálozásért volt okolható, ami az összes haláleset 49 százaléka. A szív- és érrendszeri betegségek közül a magasvérnyomás a legelterjedtebb, az érintett páciensek közel harmada szenved benne. Ebből következően a vércukorszint és a vérnyomás szinten tartása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek és az idült vesebetegség kialakulását is. A rendszeres háziorvosi és szakorvosi vizsgálatok segítik idejében felismerni ezeket a betegségeket.
A kovászos kenyér és a zsíros halak
2025. január 16.
A kórokozók elűzésének egyik fontos eszköze a szervezet dinamizálása és immunvédelme. A fertőzésekkel, káros hatásokkal szembeni immunitást azoknak a táplálékoknak a fogyasztása is elősegítheti, amelyek fokozzák a fehérvérsejtek és az antitestek képződését a szervezetben. Kiemeltünk két dinamizáló „szuperélelmiszert”.
Kovászos kenyér
Emésztést segítő, remineralizáló hatás
A legtöbb kenyér élesztővel készül, amelytől a tészta hamar megemelkedik, így a kenyér külsejét vonzóbbnak találjuk a vásárláskor. A kovászos (erjesztett tésztából sütött kenyér) azonban előnyösebb lehet számunkra: tartalmaz enzimeket és tejbaktériumokat, amelyek javítják az ásványi anyagok (magnézium, vas, cink…) felszívódását a szervezetben. Ha teljes kiőrlésű lisztből készül, az emészthetőbbé teszi a kenyeret, és csökkenti a glikaemiás indexét (ami az egyes élelmiszerek vércukoremelő képességét jelenti).
Hogyan profitáljunk belőle a legjobban?
Reggelente egy szelet belőle, kevés mézzel; zöldséges vagy halas szendvicsként, gyors ebédre; este 1 szelet a vacsorára.
Ajánlott mennyiség: 40-60 g naponta (2-3 szelet kenyér)
A hipoallergén cica lehet a megoldás macskaallergia esetén?
2025. január 15.
A macskák a világ legnépszerűbb társállatai közé tartoznak. Az állatok által kiváltott allergiák közül azonban a macskaallergia a leggyakoribb, és az allergiás asztmás esetek harmada is kedvenc doromboló négylábúinkhoz köthető. Megoldást jelenthet ilyen esetben egy hipoallergén cica? – tettük fel a kérdést dr. Augusztinovicz Monikának, az Allergiaközpont allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész szakorvosának.
Macskaszőr-allergia?
– A macskaszőr-allergia nem túl szerencsés kifejezés, hiszen, ha valaki allergiás a cicákra, akkor immunrendszere valójában az állat elhalt és elhullajtott hámsejtjeiben, nyálában vagy vizeletében található fehérjékre reagál túlzott mértékben. A macskák esetében az állat faggyúmirigye, valamint nyálmirigye választja ki, illetve vizelete tartalmazza a tüneteket okozó fehérje-allergént – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika.
A cicák köztudottan a tisztaság mintaképei, akik nagy gondot fordítanak bundájuk nyalogatására, a mosakodás során azonban szétterítik testükön a panaszokat okozó allergént. Ezek a rendkívül apró, beszáradt és feltöredezett faggyú- és hámsejtek a levegőbe jutva akár hosszú ideig képesek keringeni a légtérben, könnyedén belélegezhetők, és allergiás panaszokat okozhatnak az arra érzékenyeknél. Tudni kell, hogy a macskák hámsejtjei kisebbek és ragadósabbak, mint a kutyáké, ezért könnyen felhalmozódnak a porózus felületeken.
A szálló allergének megkapaszkodnak a bútorok kárpitjában, megtapadnak a ruházaton és a szőnyegben, így növelve az allergénnek való kitettséget. Emiatt a macskaallergiásoknak nem csak akkor lehetnek tüneteik, ha érintkeznek egy állattal: már az is tüneteket válthat ki, ha egy macskatulajdonos munkatárs dolgozik a közelében, hiszen az illető az allergéneket ruhájával is behurcolhatja a munkahelyre. Allergiás egyénnél az állat karmolása, harapása is súlyos allergiás tüneteket okozhat.
A hipoallergén cica lehet a megoldás?
Ha allergiásak vagyunk a cicákra, tüsszögés, köhögés, orrdugulás, orrfolyás, szem- és orrviszketés, de akár légzési nehézség, asztmás roham (zihálás, sípoló légzés) és visszatérő hörgőgyulladás is felléphet. A háziállat-allergiában szenvedők az állat simogatása után az allergiás dermatitis tüneteit, bőrviszketést, csalánkiütést és ekcémát tapasztalhatnak magukon. De miért van az, hogy egyesek allergiásak a macskákra, míg mások nem?
–Az, hogy valaki allergiás lesz a macska által termelt fehérjére, genetika, az egész szervezet aktuális állapota és a környezeti tényezők kölcsönhatásának következménye – mondja Augusztinovicz doktornő, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy az ún. hipoallergén cicák sem jelentenek biztos megoldást a problémára.
A WHO jelen ismeretei szerint összesen nyolcféle macskaallergén –molekuláris komponenst tart számon, ezek közül a Fel d1 az egyik legjelentősebb, ami az állat nyálmirigyében és a hámon választódik ki. Megfigyelhető, hogy idősebb, valamint ivartalanított macskák esetében a Fel d1-koncentráció alacsonyabb, sőt macskafajonként is változó a termelt allergén mennyisége. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy bár valóban léteznek olyan macskafajok (pl. a szibériai macska), amelyek szervezetében alacsonyabb a Fel d1- szintje, ugyanakkor egy hipoallergénként számontartott macska esetében is fennáll a lehetősége, hogy panaszt okozzon az arra érzékenyeknek.