Két nyári recept, amelyek igazi felfrissülést hozhatnak
2025. szeptember 12.
Hideg gyümölcsleves túrógombóccal (4 adag)
500 g vegyes gyümölcs (pl. meggy, cseresznye, eper, málna, ribizli, barack)
1,2 l víz
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál fahéj
2-3 szem szegfűszeg
cukor vagy méz ízlés szerint
1 csipet só
1 dl főzőtejszín (elhagyható)
1 evőkanál étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor
Hozzávalók a túrógombóchoz:
250 g túró
1 tojás
1 evőkanál búzadara
1 evőkanál liszt
1 evőkanál cukor
1 csipet só
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja (opcionális)
Gyümölcsleves elkészítése:
Az előkészített gyümölcsöket tedd egy nagy lábasba, öntsd fel a vízzel.
Add hozzá a cukrot, a citromlevet, a fahéjat, a szegfűszeget és egy csipet sót.
Forrald fel, majd főzd közepes lángon kb. 10 percig.
Egy kis tálban keverd el a keményítőt/pudingport kevés hideg vízzel vagy tejszínnel, és öntsd a leveshez, majd főzd még 1-2 percig, hogy besűrűsödjön.
Hagyd kihűlni, majd tedd hűtőbe pár órára vagy egy éjszakára.
Túrógombóc elkészítése:
A túrót törd össze, keverd hozzá a tojást, a búzadarát, a lisztet, a cukrot, a sót és a citromhéjat.
Pihentesd a masszát 20-30 percig hűtőszekrényben, hogy a búzadara megduzzadjon.
Formázz kis gombócokat.
Lobogó, enyhén sós vízben főzd őket addig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére (kb. 5 perc).
A légkondicionálók rendellenes használata miatt növekszik a szezonális légúti betegek száma
2025. szeptember 12.
A túlzott klímahasználat súlyosabb esetekben arcidegbénulást és tüdőgyulladást is okozhat, ha az immunrendszer legyengült állapotban van, és fogékony a megbetegedésre. A fül-orr-gégészeteken nyáron az észszerűtlen klímahasználat miatt növekszik a betegforgalom, megfázásszerű tünetekkel, arcüreg-, középfül-, torok- és akár kötőhártya-gyulladással keresik fel a szakorvosokat – mondja dr. Kraxner Helga. A Semmelweis Egyetem adjunktusa ugyanakkor azt is hozzáteszi, a pollenallergiások panaszait enyhítheti az észszerű klímahasználat.
A túlzott klímahasználatnak megvannak a maga veszélyei. Ha túl nagy a különbség a kinti és a benti hőmérséklet között, akkor nagyon gyorsan megbetegedhetünk. Különösen igaz ez akkor, ha kint 40 fok van, és utána izzadtan, átvizesedett ruhában bemegyünk egy hűtött helyiségbe – ilyenkor garantált a betegség. Persze ennek hátterében mindig van valamilyen kórokozó – vagy a környezetben, vagy bennünk –, ami arra vár, hogy szervezetünket megtámadja, ha a védekezés valamilyen okból gyengül – kezdi dr. Kraxner Helga. A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa hozzáteszi, ezek a kórokozók könnyen megtámadhatják az alsó vagy felső légutakat, és kialakulhat az arcüreg-, orrmelléküreg-, kötőhártya- vagy középfülgyulladás, de akár tüdőgyulladásig is fokozódhat a probléma. Éppen ezért 24 Celsius foknál alacsonyabbra ne állítsuk a légkondicionáló berendezést – tanácsolja az adjunktus.
Kik a veszélyeztettek trombózis szempontjából?
2025. szeptember 11.
A mélyvénás trombózisnak vannak ismert rizikófaktorai, melyekkel nem árt tisztában lenni, hiszen az érintetteknek fokozott figyelmet kell szentelniük a megelőzésre. Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ – Prima Medica véralvadási specialistája megnevezte a legfontosabb rizikófaktorokat.
Túlsúly, elhízás
A túlsúly számtalan szövődményt okozhat, a 2-es típusú cukorbetegségtől, a metabolikus szindrómán keresztül a szív-és érrendszeri panaszokig és mélyvénás trombózisig. Ennek oka részben az, hogy a súlyfelesleg megnöveli a visszértágulat kialakulásának esélyét, melyben a vér áramlási sebessége lelassul, a vér pangani kezd, ami megnöveli a vérrögök kialakulásának lehetőségét. Ezen kívül a túlsúly talaján kialakuló említett betegségek szintén jelentősen fokozzák a trombózis-kockázatot.
Dohányzás
A dohányzás az egész szervezetre negatív hatást gyakorol és jelentősen megnöveli a trombózis kockázatát is! Ennek oka, hogy súlyosbítja a keringési betegségeket, károsítja az érfalat, növeli a vérlemezkék összecsapódását (aggregációját), így mind a vénás, mind az artériás oldalon hozzájárul a vérrögök kialakulásához.
A meleg fokozza a vérrögképződés kockázatát – kik a veszélyeztetettek?
2025. szeptember 11.
A kánikula és a meleghatás, ami például a termál medencékben tapasztalható, bizonyos mértékig fokozza a vérrögképződés kialakulásának kockázatát. Különösen óvatosnak kell lenniük azoknak, akik valamilyen szempontból veszélyeztetettnek számítanak trombózis tekintetében. Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ – Prima Medica véralvadási specialistája osztotta meg az érintettekkel a megelőzéssel kapcsolatos ismereteket.
Kánikulában megnő a trombózis esélye
A kánikula az egészségeseket is gyakran megviseli, hát még azokat, akik átestek már trombózison, esetleg visszértágulatokkal küzdenek. A nyári hőségben ugyanis az erek kitágulnak, a vér pangani kezd, ami szó szerint meleg ágya a vérrögképződésnek. Nagyon fontos a bő folyadék fogyasztás (amit a vizelések gyakoriságával ellenőrizhetünk), mert rengeteg folyadékot izzadunk ki hőségben és ezért meglassul a vénás keringés. Ezért mindenkinek ajánlott kerülnie a közvetlen napfényt (főleg a legmelegebb 11-16 óra között), és akiknek már volt trombózisok vagy más szempontból veszélyeztettek, viseljenek kompressziós harisnyát, mely a szorítása, nyomása révén szűkíti az ereket, így fokozza a vérkeringést. Nem szabad elfelejtkezni az alvadásgátló szedéséről sem!
Sokan vannak azok is, akik alig várják a strandolást, ahol a hűsítő medencék mellett meleg termálvizek és forró szaunák, gőzfürdők is elérhetők. Azonban lezajlott trombózis után általában fél évig kerülni kell a 90 fokos szaunát és a 36 foknál melegebb vizeket, csakúgy, mint a gőzfürdőket, mivel ezek kitágítják az ereket és fokozzák a vér pangását.
Fertőzési veszélyek a vizeken
2025. szeptember 10.
Az édesvízi paraziták által okozott fertőzések úgy keletkeznek, hogy a fertőzött egyének széklete, vizelete belekerül az állóvízbe.
A féreg a bőrön keresztül jut a szervezetbe, fertőzött vízben való úszáskor, mezítlábbal mocsárban járás alkalmával, stb. Ezek okozzák a viszkető bőrgyulladást (az ún. úszók viszketése) és a kb. három hét múlva fellépő magas lázat. Afrikában és a trópusi országokban, sajnos, még a szálloda területén levő édesvízi fürdőhelyek sem mentesek a kórokozóktól, ezért inkább a szálloda medencéjében ajánlott a fürdés.
Nyári élelmiszerbiztonsági kisokos
2025. szeptember 10.
Akár otthon főzünk, akár a kertben grillezünk, tartsuk külön a nyers élelmiszereket és a készételeket! A nyers húsokhoz, zöldségekhez és készételekhez mindig használjunk külön vágódeszkát és kést, hogy elkerüljük a keresztszennyeződéseket.
- Alaposan mossunk kezet ételkészítés előtt, közben és utána, valamint a nyers hússal, tojással való érintkezést követően.
- A kánikulában az asztalon hagyott étel akár egy óra alatt is kockázatossá válhat. Célszerű kisebb adagokban tálalni és a hűtőből mindig frissen elővenni a következő adagot.
- Nyáron legyen nálunk jégakku és hűtőtáska, ha hűtést igénylő, romlandó élelmiszereket szállítunk.
Mit érdemes készíteni hőségben?
A meleg megváltoztathatja az étvágyunkat, így tervezzünk ennek megfelelően. A szezonális, friss alapanyagok használata különösen előnyös: friss zöldségekből és gyümölcsökből pár perc alatt hűsítő krémleveseket és turmixokat készíthetünk. A különböző saláták is kiváló megoldásnak bizonyulnak. Érdemes ilyenkor gyorsan, akár sütés nélkül is elkészíthető fogásokat választani. Figyeljünk arra, hogy az elkészült ételeket minél hamarabb lehűtsük és a hűtőbe tegyük. Kerüljük a tojásos, majonézes ételeket, a krémes süteményeket és a tejszínes önteteket, mivel ezek különösen gyorsan romlanak.
Hogyan pótoljuk a vegán étrendben a fehérjebevitelt?
2025. szeptember 09.
Egyre többen keresik a növényi alapú megoldásokat táplálkozásukban. Adódik azonban ilyenkor a kérdés, vajon hogyan biztosítható a megfelelő fehérje- és minden más bevitel vegán étrend mellett? Fehérjére ugyanis szükség van, ez nem is kérdés!
A fehérje fontos szerepet játszik szervezetünk energiaellátásában, mivel az aminosavak, melyek a fehérjék építőelemei, alapvető fontossággal bírnak a sejtek működésében, a szövetek regenerációjában a meglévő izomzat és kötőszövetek fenntartásában, valamint az izomépítésben. Ha megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét fogyasztunk, az segíthet fenntartani energiaszintünket is, mivel pedig lassabban emésztődnek, mint a szénhidrátok, hosszabb ideig biztosítanak teltségérzetet és jobban támogathatják a fogyást.
Goda Gábor, vegyészmérnököt, a Toman Diet szakértőjét kérdeztük a növényi fehérjékről.
Miért jobb a növényi fehérje és mi hiányzik belőle?
„A növényi fehérjék esetében előnyként említhető a rost- és antioxidáns-tartalom, amelyek nemcsak a megfelelő emésztést támogatják, hanem hosszabb ideig tartó teltségérzetet is biztosíthatnak valamint az oxidatív stressz csökkentésében is közreműködhetnek. Bár gyakran hiányosak valamely esszenciális aminosavakban, megfelelő kombinációjukkal (például rizs-, borsó-, szója-, kender-, tömagfehérje) ez a hiány pótolható, így kiegyensúlyozott, egészséges étrend részeként ugyanolyan hatékonyak lehetnek a fogyásban. A növényi fehérjék alacsonyabb kalóriatartalma révén pedig a bevitt energiamennyiség is könnyebben kontrollálható.” – sorolja fel a növényi fehérjék előnyeit Goda Gábor.
Veszélyes a hőség a túlsúlyosokra, inzulinrezisztensekre
2025. szeptember 09.
A kánikula sokakat megviselhet, különösen, ha olyan krónikus állapotokkal élnek, mint például az elhízás és az inzulinrezisztencia, cukorbetegség. A nagy meleg kihívás elé állíthatja az érintetteket, ami nem csak a közérzetüket, a napi rutinjukat, de akár a gyógyszerelésüket is érinti. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont – Prima Medica endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista magyarázta el az összefüggéseket.
Miért lehet a nyár kritikus az elhízással, cukorbetegséggel élőknek?
Az elhízás és az inzulinrezisztencia szorosan összefügg, ugyanis a nagy mennyiségű testzsír, különösen a zsigeri zsír növeli az inzulinrezisztencia kockázatát. Vagyis a két állapot nagyon gyakran együttesen van jelen. A nyári meleg pedig nem csak kényelmetlen a túlsúllyal élőknek, de befolyásolhatja az inzulin felszívódását és hatékonyságát is az injekciós inzulint használóknál, ami gondos ellenőrzést és módosításokat igényelhet. Bár a melegnek lehet jótékony hatása a glükóz-anyagcserére, a szövődmények elkerülése érdekében kulcsfontosságú a cukorbetegség és az elhízás hatékony kezelése, ellenőrzése a nyári hónapokban.
– A hőség egyik kevésbé nyilvánvaló hatása, hogy megváltoztathatja az inzulin felszívódásának sebességét. Azoknál, akiknek inzulininjekcióra van szükségük, az inzulin megfelelő tárolása, hűtőbe helyezése elengedhetetlen, és bizonyos esetekben sürgős. A magas hőmérséklet ugyanis lebonthatja az inzulint, és csökkentheti annak hatékonyságát. Ne tegyük ki az inzulinadagoló tollakat vagy a vércukormérőket közvetlenül napfénynek, és ne hagyjuk azokat parkoló autóban – figyelmeztet Mutnéfalvy doktor. – Fontos azt is figyelembe venni, hogy nem csak a meleg, hanem a magas páratartalom is ingadozóvá teheti a szervezet glükóz szintjét. Ha a levegő túlzottan párás, az izzadság nem párolog el olyan jól, mint szárazabb körülmények között, ez pedig megnehezíti a test hűtését, így a vércukorszint megfelelő egyensúlyban tartását is. Ezenkívül a testmozgás vagy a kültéri hőség is okozhat hipoglikémiát, hacsak a kalóriabevitel nem kiegyensúlyozott. A cukorbetegség és az elhízás hatékony nyári kezelésében tehát a rendszeres hidratálás, a vércukorszint-ellenőrzések gyakoriságának növelése, valamint az inzulinadagok aktivitás és ételfogyasztás szerinti módosítása segíthet a jó állapot fenntartásában.
Támadó tengeri élőlények: A cápák
2025. szeptember 08.
A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.
A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!
Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!
2025. szeptember 08.
Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.
- „Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
- Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
- Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.