Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mivel foglalkozik a nőgyógyászati endokrinológia?

2024. július 21.

Fotó: 123rf.comA nőgyógyászat és az endokrinológia két különálló területe az orvostudománynak, ám vannak olyan állapotok, amikor e két szakterület összefonódik, így ma már léteznek olyan orvosok is, akik a nőgyógyászati endokrinológia területében mélyedtek el. Erről bővebben dr. Lőrinc Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász endokrinológus szakembere beszélt.

Van, hogy mindkettőre egyszerre szükség van 

A hormonális folyamatok átszövik szinte az egész szervezet működését, így igen gyakran beleszólnak a női nemi funkciókba is.  A terhesség, a klimax, a menstruáció mind olyan folyamatok, melyek a nőgyógyász szakterületét képezik, de bizony ahhoz, hogy teljes egészében megérthessük – és ezáltal orvosolhassuk is – őket, az endokrinológus orvos véleményére is szükségünk lesz.

A nőgyógyászati endokrinológia fő területei

Vetélés, meddőség: ahogyan a terhesség, úgy a vetélés is erőteljes hormonális háttérrel rendelkezik. Nem csak az elégtelen tápanyagellátottság, hanem az ösztrogén szint eltolódása, de ugyanígy, a progeszteron nem megfelelő koncentrációja is vezethet ide. Meddőséget, vetélést okozhatnak még a többek között a kezeletlen pajzsmirigyzavarok, a prolaktin magas szintje, valamint a PCOS és az inzulinrezisztencia is. Természetesen a kóros állapotokat nem csupán a pozitív tesztig, hanem a terhesség során is kezelni kell (akár gyógyszeresen, akár életmódterápiával).



A szív, mint szimbólum: 10 szív-titok

2024. július 21.

Szív forma! Mindenki használja, mégsem tudjuk, honnan is ered a szív rajza és miért pont így néz ki. Hiszen semmi köze nincs a valódi szerv alakjához! Miért lett szív alakú a szív?  

A legelterjedtebb elképzelés szerint a formát egy ókori gyógynövény, a fogamzásgátlóként használt szilfium termése ihlette. A kutatók nem tudják, hogy a görögök és rómaiak pontosan mely növényre használták a megnevezést, de a tudomány több olyan fajt ismer, amire illenek a korabeli leírások, ilyen például a medvetalp félék magja. Elképzelhető, hogy a növényi mag szimbóluma az ókorban a fogamzásgátlással és a szexszel való kapcsolat miatt vált népszerűvé, de teljesen más magyarázat is előfordulhat. A szív formájú termés egyébként az időszámítás előtti 6-5. században már a kürénéi ezüstérméken is feltűnt.

Oké, hogy a mai szív szimbólum nem hasonlít szívre, de hasonlít:

  •  a női mellekre,

  • a szeméremdomb formájára

  • Amor nyílhegyére

  • a herezacskó formájára .

Az sem kizárható, hogy a jelkép azután született meg, hogy a középkori tudósok az ókori orvosi szövegeket felhasználva igyekeztek megrajzolni a szív felépítését. Az egyház ugyanis megtiltotta a boncolást, az orvosoknak ezért a korábbi, pogány időkből származó forrásokra kellett támaszkodniuk. Azonban az, hogy a mostani szív miért pont a krokodilok szívére hasonlít legjobban, valójában nem tudjuk. A szív szerv ábrájába elég eröltetetten lehet csak belelátni a ma elterjedt szív alakot:

A jelkép analízise szerint forma felfelé telt, lefelé szűkül, és lefelé, az ösztönzóna felé szűkülve összevezeti a fent, a tudatosban és az érzelmi síkon megélt és felgyűlt energiákat. Ugyanakkor pont ahogy a szerv maga, kettő, illetve négy részre oszlik. Akárhogy is, az egyedi szimbólum a 13. századtól kezdődően fokozatosan vált a szív és a szeretet jelképévé. A szervről ugyanis már az európai ókorban is úgy hitték, hogy az érzelmek befolyásolásának központja.



Aktinikus keratózis – a bőrrák első jele lehet

2024. július 20.

A bőrből kiinduló rákmegelőző állapotok egyik gyakori formája, a laphámrák (spinalioma) első lépcsőfokának tekintett aktinikus keratózis a bőr immunrendszerét legyengítő és a bőrsejteket károsító, hosszantartó állapot, mely az ismételt, erős napsugárzás hatására jön létre.

A bőrből kiinduló rákmegelőző állapotok egyik gyakori formája, a laphámrák (spinalioma) első lépcsőfokának tekintett aktinikus keratózis a bőr immunrendszerét legyengítő és a bőrsejteket károsító, hosszantartó állapot, mely az ismételt, erős napsugárzás hatására jön létre. A bőr felületén képződő, abból kiemelkedő, általában 3-6 mm átmérőjű, lassan növekvő,  pikkelyes, kérges barnás folt tapintásra kemény, száraz, érdes.

Legjellemzőbb előfordulási  helyei: a homlok, a halánték, az orr, az ajkak és a fülek; a váll és a dekoltázs területe; az alkar és a kézhát; férfiaknál a kopasz fejbőr. Több is lehet belőle egymás mellett, sőt nagyobb összefüggő területeket (homlok, kézfej) is érinthet. Az aktinikus keratózisokból az egyébként megfelelő immunállapotú betegek mintegy 10%-nál,  a csökkent immunképességű pácienseknél viszont már 40 százalékos arányban fejlődhet ki bőrrák, de hogy konkrétan melyikből és mikor, azt szinte lehetetlen előre látni. Ezért rendkívül fontos az elváltozások korai felismerése és következetes kezelése.

 Kezelési lehetőség

Számos eljárás jöhet szóba; a módszer megválasztását a megbetegedett bőrterületek nagysága, elhelyezkedése és száma szabja meg.

A terápiás kör: sebészi vagy lézeres eltávolítás, fagyasztás folyékony nitrogénnel (krioterápia), röntgenterápia, helyi kemoterápia oldat vagy krém formájában, fotodinámiás kezelés és a legújabb innovatív immunológiai terápia, az imikimod. Az összesen több ezer ember bevonásával  végzett nemzetközi vizsgálatok által igazoltan nagy hatékonyságú és biztonságos eljárás lényege: a bőr saját immunrendszerének célzott aktiválása a ráksejtek ellen. Az immunválasz-módosító, vírusellenes és tumorellenes effektusáról ismert imikimodot tartalmazó krém alapvetően a bőrön fejti ki hatásását, szisztémás felszívódása minimális. Ennek a – páciens által, kényelmesen, otthon alkalmazható – terápiának további nagy előnye, hogy a látható elváltozások mellett lehetővé teszi az UV sugárzás által érintett teljes bőrterület, így a nem látható elváltozások, elfajult hámsejtek és sejtkötegek kezelését is. Ez  rendkívül fontos, mert az aktinikus keratózis-elváltozások száma egyenes arányban van a bőrrák kifejlődésének rizikójával. Az imikimod kezelés további előnye, hogy segítségével az elváltozások heg nélkül gyógyulnak, ellentétben a sebészi eljárásokkal, mert ott minden egyes eltávolított lézió hege egy életen át látható marad.



Éhezés a jó alakért? - a legnépszerűbb magyar fogyókúra

2024. július 20.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Nem eszem három napig és máris vissza tudom préselni magam a 36-os farmernacimba- meséli mellettem a buszon egy tizenéves lányka. Ebben a melegben az ember úgy is csak a vizet kívánja- folytatja, s kezében light colás üveget szorongat.  

A fogyókúrák célja a súlycsökkentés, vagy test zsírcsökkentés. Akár el akarunk veszíteni néhány kilót, ruhaméretet cserélni, izomtömeget növeszteni, általában ez része a tervnek.

A centik a kilók meg a zsír. Ez a szentháromság, amiről minden fogyókúra szól.

Az éhezés NEM VEZET TARTÓS a súlycsökkentéshez!
A tipikus magyar diéta, úgy is fogalmazhatnánk, hogy trendi stressz-diéta: 
1. a gyors -sokszor kihagyott- reggeli,
2. ebéd futva, saláta egy gyorsétteemben, valami müzlis könnyű vacak a sarki boltból
4. délután egy kis könnyű nasi a büfében, capuccino / kávé jó sok cukorral
3. egy elefántnak megfelelelő mennyiségű vacsora, mert addigra már kihullik a szemed az éhségtől.

Sajnos ez a legrosszabb táplálkozás amit az ember elkövethet, hiszen ezzel lassítja az anyagcseréjét.

Amikor a szervezetünk nem kap elegendő táplálékot átkapcsol éhezés üzemmódba, és abban a pillanatban mikor tápanyaghoz jut elraktározza azt, ebből lesznek a zsírpárnák.

Öt vagy hat kissebb étkezés, 2.5-3 óránként könnyebb a szervezetnek. Könnyebb így emészteni, és gyorsítja az anyagcserét, ha hosszabb időszakot veszünk figyelembe. Talán furcsán hangzik, de ahhoz hogy zsírt égessünk, ennünk kell. Ahelyett hogy csökkentjük a bevitt tápanyag mennyiségét, az adagok méretét kellene kontrollálnunk.



Fáj a térde? Válasszon kíméletes sportot!

2024. július 19.

Rengeteg embernek fáj a térde, a csípője. Ilyen panaszok esetén feltétlenül fontos ízületkímélő sportokat választani, amelyek nem rontják tovább a helyzetet. Ebben a kérdésben ad tanácsot dr. Dobos Márta ortopéd szakorvos.

Az alsó végtagon a leggyakoribb problémák a térdet érintik, mivel ez a szervezet legbonyolultabb ízülete. Már egy kis sérülés vagy akár a kóros bokabedőlés miatt kialakult lábdeformitás, kezeletlen lúdtalp esetén is túlterhelődik a térd, ami beindítja az ízületi kopás folyamatát. Ez akár már 14-15 éves korban is elkezdődhet, és terhelés hatására a kopás folyamatosan fokozódik. Sajnos azonban tünetet csak évekkel később okoz. Ha tehát fény derül egy ilyen esetre, mindenképpen tehermentesíteni kell a térdet, legalábbis olyan sportot űzni, amely nem terheli nagyon az ízületi porcot, szalagokat, de erősíti a térd körüli izmokat. A kivizsgálásban és a megfelelő életmód, mozgásforma kiválasztásában is elkerülhetetlen lenne a szakorvos közreműködése.

  • Elsősorban ilyen az úszás, amely során érdemes felváltva gyors- és hátúszásban edzeni. A mellúszás azért nem ajánlott, mert az egy kicsit csavarja a térdízületen belüli szalagokat. Csípőízületi problémák esetén azonban kifejezetten jót tesz a mellúszás a széles ívű lábtempó miatt, amely megelőzheti a később kialakuló ízületi zsugorodásokat.
  • A biciklizés is szóba jöhet, különösen, ha sikerül deréktámaszos ülésben tekernünk, amely enyhén hátradöntött helyzetben van. Csípőízületi kopásos betegeknél is ideális megoldás lehet egy ilyen szobabicikli. A lényeg, hogy semmiképpen se görnyedjünk előre a kormányhoz, így a derekat sem terheljük. A tekeréssel is csínján kell bánni, akinek térdízületi kopása van, semmiképpen se tegyen rá ellenállást, mintha hegynek föl menne, mert ez ugyanolyan terhelést jelent, mint a futás.
  • Kevesen gondolják, de a mindennapi, kemény talajon történő gyaloglás is elkoptathatja a térdízületet 10-15 év alatt.
  • Az elliptikus trénerről elterjedt, hogy nem terheli a térdet, de ez így nem feltétlenül igaz. Különösen, ha már kialakult a térdízületi kopás, még ettől a terheléstől is óvakodni kell.
  • Az ugrálós edzések, a különböző aerobikfajták csakis egészség ízületű embereknek ajánlott, bár ezeknél magas a sérülésveszély. Ezek a mozgásformák a nők szempontjából más veszélyeket is hordoznak: elgyengülhetnek a záróizmok, ami vizelettartási problémákat okozhat később.
  • Alternatívaként szóba jöhet a tai csi és a mediball, amelyek finom hullámmozgásukkal kifejezetten kíméletesek, javítják az ízületi porc táplálkozását, és élvezetesek is. A jóga, a pilates, a body art is remek választás lehet, ha illik a személyiségünkhöz a lassabb, meditatívabb mozgásforma és ha kihagyjuk a térdeplő gyakorlatokat
  • Érdemes a mozgásformákat váltogatni, mivel így fejlődik harmonikusan az izomzat és változik az ízületi terhelés. Legalább heti 6 x 30 percet rászánni a mozgásra, akár más megosztásban is, de sosem kampányszerűen, a lényeg a rendszeresség. A kardiomozgást és a súlyzós, rezisztencia-gyakorlatokat ajánlatos kombinálni és legalább az edzések megtervezésénél igénybe venni személyi edző segítségét.


Húgyúti fertőzések – A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye

2024. július 19.

A húgyúti fertőzés olyan bakteriális fertőzés, amely az alsó (húgycső, húgyhólyag) vagy felső húgyutakban (pl. vesék) alakul ki.

Fotó: liudmilachernetska © 123RF.comHúgyúti fertőzést bárki kaphat

Számos tényező hozzájárulhat a húgyúti fertőzések kialakulásához. A magasabb kockázati csoportokba tartoznak a nők, akik sokkal gyakrabban kapnak húgyúti fertőzést, mivel esetükben a rövidebb húgycső megkönnyítheti a baktériumok bejutását a hólyagba. De a gyerekek, az idősek, a várandósok és a menopauzán átesők is hajlamosabbak erre a betegségre.

Szintén nagyobb valószínűséggel kapnak hólyaghurutot azok, akiknek valamilyen húgyúti elzáródása, pl. veseköve van, ill. a prosztata megnagyobbodása szintén blokkolhatja a vizelet áramlását, ami húgyúti problémákat okozhat. Továbbá bizonyos katéterek vagy orvosi eszközök használata is növelheti a kitettséget. Mindezek mellett a nem megfelelő intim higiénia, ill. a nem biztonságos szexuális élet is emeli a betegség kockázatát.

A cukorbetegek kiemelten veszélyeztetettek

Kevesen tudják, de a húgyúti betegségek különös veszélyt jelenthetnek a cukorbetegek esetében, mivel a vizeletben lévő cukor termékeny táptalajt biztosít a baktériumok számára. Ezenkívül a magas vércukorszint gyengíti az immunrendszert, és káros hatással lehet a húgyhólyagot irányító idegekre, ami a hólyag hiányos kiürüléséhez vezet, és szintén lehetővé teszi a baktériumok szaporodását. Ha a fertőzést nem kezelik időben, a baktériumok eljuthatnak a vesékig, és súlyosabb fertőzést, vagy akár komoly vesebetegséget is okozhatnak. Ezért kulcsfontosságú, hogy a cukorbetegek proaktív lépéseket tegyenek a húgyúti fertőzések megelőzésére.

Gyakori tünetek

  • Gyakori vizeletürítés
  • Fájdalom vagy égő érzés vizelés közben
  • Zavaros vagy erős szagú vizelet
  • Alhasi fájdalom vagy kellemetlen érzés
  • Láz és hidegrázás
  • Vér a vizeletben

Illetve a nem vizeletürítésez kapcsolódó tünetek a fáradtság, gyengeség, zavartság (különösen idősebb felnőtteknél), ill. a hányinger és hányás.

Diabétesz esetén a húgyúti fertőzések gyakran érintik a felső húgyutakat és súlyos veseszövődményekhez vezethetnek.



Élelmiszer-hulladék, élelmiszer-pazarlás

2024. július 18.

Az élelmiszer-hulladék az ellátási lánc szinte egész hosszában, minden résztvevőnél megjelenik a betakarítástól a szállításon, a raktározáson, a kereskedelmi láncok polcain át egészen a fogyasztó konyhájáig, asztaláig. Ez egy globális jelenség, amely rendkívül súlyos következményekkel jár mind gazdasági, mind pedig ökológiai szempontból.

Fotó: liudmilachernetska © 123RF.comA NÉBIH (Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal) definíciója szerint „élelmiszer-hulladéknak számít minden olyan élelmiszer vagy élelmiszer-alapanyag, amit valamilyen okból nem emberek fogyasztanak el. Ezek között vannak ún. nem elkerülhető (pl. csont, kávézacc, tojáshéj) és elkerülhető (pl. lejárt, helytelen tárolás miatt megromlott) hulladékok. Élelmiszer-pazarlásnak ezen utóbbi kategóriába tartozó termékek számítanak, amelyek kizárólag emberi figyelmetlenségből mennek veszendőbe”. Pazarolhatunk készételt és alapanyagot is.

Nézzünk a számok mögé!

A FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations, vagyis az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete) adatai alapján évente a Földön megtermelt összes élelmiszer 14%-a, mintegy 400 milliárd dollár értékben vész el a betakarítástól kezdődően, és ehhez jön még 17% veszteség a kereskedelmi és a fogyasztói szinteken.

2019-ben globálisan 931 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezett, ebből 61% származott a háztartásokból, 26% a vendéglátásból és 13% a kereskedelemből.

Az Eurostat 2022-es jelentése szerint az Európai Unióban évente 57 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik a termőföldtől az asztalig, ami egy átlagos EU-s állampolgárra vetítve 127 kg/fő. Ez a legutóbbi, 2012-es adatokhoz képest csökkenést mutat, akkor ugyanis 173 kg-ra becsülték az egy főre eső élelmiszer-hulladék mennyiségét. Ennek több mint felét a háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladékok teszik ki. A háztartások esetében szintén a csökkenés irányába mozdultak el a számok, a korábbi 92 kg/fő/év mennyiség most 70 kg/fő/év. Magyarországon az EU-s átlaghoz képest kevesebb élelmiszer-hulladék keletkezik (66 kg/fő). Az elkerülhető élelmiszer-hulladék (amit pazarlásnak hívunk) mennyisége a 25,2 kg/fő/év, ez 24%-os csökkenés a 2016-os adatokhoz képest a NÉBIH Maradék Nélkül Program felmérése szerint. Ezek alapján a 2022. szeptemberi élelmiszerárak mellett egy átlagos magyar állampolgár évente 35 000 Ft értékű élelmiszert pazarol el (azonban tekintettel a zajló gazdasági folyamatokra, érdemes lehet korrigálni az összeget). Hazánk háztartási élelmiszer-pazarlása még így is jelentős, évi 245 000 tonna. A feleslegesen megvásárolt, majd kidobott élelmiszerekből 450 000 ember lakhatna jól egy éven keresztül, úgy, hogy mindennap 3 alkalommal bőséges étkezést kapna.

Ezek az adatok különösen elgondolkodtatók annak a tükrében, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi adatai alapján a világon 2021-ben minden 3. ember (körülbelül 2,31 milliárd fő) számára bizonytalan volt az élelmiszerhez való hozzáférés, azaz súlyos vagy kevésbé súlyos mértékben, de éheztek.



Allergia gyermekkorban

2024. július 18.

Már a várandósság hónapjaiban eldőlhet, hogy a születendő gyermeknél a későbbiekben jelentkeznek-e majd allergiás tünetek. A betegség kialakulását ezen felül a születési sorrend is befolyásolhatja.

Az allergiások száma világszerte évről-évre folyamatos emelkedést mutat. A világon átlagosan a gyermekek 5-8 százaléka, a felnőttek 2-3 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre. A legismertebb allergének a tej, tojás, szója, hal, eper és mogyoró, de szinte nincs olyan táplálék, amire allergiát nem írtak volna még le – mondta el dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekgasztroenterológusa.

Tünetek

Az ételallergiák tünetei a gyomor- és bélrendszerben, a bőrön és a légutakban jelentkezhetnek. Testszerte száraz, ekcémás bőr alakulhat ki. Allergiás reakció lehet a hányás, hasmenés, véres széklet, haspuffadás, csalánkiütés és orrfolyás is. Talán nem is gondolnánk, de bizony még a csecsemőkori krónikus középfülgyulladások okozója is lehet táplálékallergia.

Nem csak az ételallergia

Az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológia Akadémia éves ülésén bemutatott tanulmányban japán kutatóorvosok több, mint 13,000 iskolás korú gyermek részvételével végzett vizsgálataik eredményét ismertették. Megfigyeléseik alapján a vizsgált családokban az elsőszülött gyermekeknél gyakrabban jelentkeztek allergiás tünetek, mint később született testvéreik esetében. A kutatók szerint az eredményekből arra lehet következtetni, hogy a gyermeknél megjelenő ételallergiás tünetek eredete a magzati, méhen belüli időkre vezethető vissza. A vizsgálatok alapján a születési sorrend kisebb mértékben befolyásolta a gyermekeknél asztma, vagy ekcéma megjelenését, azonban az ételallergiák mellett a szénanátha és az allergiás kötőhártya-gyulladás is gyakrabban volt megfigyelhető a legidősebb testvér esetében.



Amikor a kilók nem akarnak lemenni

2024. július 17.

Európában máris rengeteg embernek okoznak gondot a kilók, és számuk egyre csak gyarapszik. Közülük sokan próbálják ki egymás után a különböző divatfogyókúrákat. Éheznek, lemondanak mindenféle hasznos tápanyagról, fitneszedzésekre járnak. Ha az elején meg is szabadulnak pár kilótól, sok esetben mégis rövid időn belül megakadnak.
 
Segítség a fogyókúrás nehézségeknélEz általában akkor fordul elő, amikor a szervezet hozzászokik az kritikusan alacsony kalóriabevitelhez. Ilyenkor a szervezet megelőző céllal csökkenti az anyagcsere alapszintjét, hogy könnyebben átvészelhesse az éhezés várható időszakait. Az alacsonyabb kalóriaigény miatt egyre nehezebbé válik a fogyás, egyre nehezebben szabadul a test az elraktározott kilóktól, és végül az akarat is kezd megtörni. Aki ekkor visszatér a régi étkezési szokásaihoz, gyorsan megtapasztalhatja az úgynevezett jojó effektust: a csökkent alapanyagcsere miatt a régebbi megszokott mennyiségű étel is a testsúly meredek emelkedését okozza. Így válik a fogyókúra hízókúrává.
 
Amikor farkasétvágy jelentkezikVannak, akiket a tökéletes testsúly elérésében a féktelen farkaséhség rohamai akadályozzák. A rohamok egyre erőteljesebben jelentkeznek akkor, ha a fogyókúrás menüből hiányoznak különböző tápelemek. Ha bizonyos élelmiszereket teljesen tiltás alá esnek, akkor az irántuk érzett farkasétvágy még nagyobb erővel csap le.  Fontos szakemberrel konzultálni ilyen esetekben, hiszen a nem megfelelően összeállított fogyókúrás étrend akár hiánytünetek megjelenéséhez is vezethet.



Stresszmentes nyaralás

2024. július 17.

A nyaralás megszervezése nagyon gyakran stressz forrása is lehet. De vajon miért félünk a hibáktól, ahelyett, hogy megfontoltan készülődnénk a nyári pihenésre?

Fotó: tonyphoto21 © 123RF.comSzállásfoglalás, repülő- vagy vonatjegy vásárlása, ill. a gépkocsi átnézetése, később az úti holmik összekészítése, a bőröndök pakolása… A vakáció szervezése, ill. előkészítése bizonyos munkaterheléssel jár, mielőtt átadja helyét a pihenésnek. Ugyanakkor igazi rémálommá is válhat, pl. afölötti félelmünkben, hogy időben, jól teljesítettük-e az ezzel kapcsolatos vállalásainkat, vagy nem felejtettünk-e el valamit, ami elronthatja a vakációzás örömét?

Vége a halogatásnak!

A nyaralást megelőző hosszabb-rövidebb időszak gyakran nehéznek bizonyul, szorongásokkal teli, noha nem lenne okunk rá, ha minden előkészületet időben elvégeznénk. Valójában semmi nem igazolja az idegeskedést, a stresszt, mégis, jelen van a szervezés/felkészülés bizonyos szakaszaiban. A vakáció közeledtével azonban a kapcsolódó feladatok szembesítenek minket a tényleges munkával, ami szorongást
kelthet. Hiszen gyakran hajlamosak vagyunk halogatni, elodázni a minket fárasztó feladatokat. Márpedig egy nyaralás megszervezése a legtöbbször kellemetlen, fárasztó feladatokkal is jár. Egy olyan helyzet áll elő, amely eltér a napi rutintól, és erőt kell venni magunkon, hogy minden előkészületet elvégezzünk határidőre.

Félelem a rossz döntésektől

A pszichológusok szerint ezt az előkészületek okozta stresszt a késéseken kívül a szervezés rossz elvégzésétől való félelem is felerősítheti. Választani kell, döntéseket hozni az úti célt, a szállást stb. illetően. Így azután nem nehéz aggódni amiatt, hogy a tó helyett a hegyek közt kellett volna szállást foglalni, itthon vagy olcsóbb külföldi üdülőhelyen, kempingezni vagy szállodába menni, barátokkal, családdal vagy akár
egyedül. Hiszen a nyári vakáció sokunknak talán a legfontosabb része az évnek. És ha egész évben dolgozunk azért, hogy kihasználhassuk
a hosszabb-rövidebb ideig tartó kikapcsolódást, nagy a tét: a nyaralásnak sikeresnek „kell” lennie. Ez extra pszichés terhet ró ránk, főleg, ha azt szeretnénk, hogy minden tökéletes legyen.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...541
hírek, aktualitások

Hogyan változik a vércukorszint?

2024. július 16.


A vércukorszint két élettani szabályozója a szervezet saját hormonjai, az inzulin, és a glukagon. Amikor a glükóz vérszintje megemelkedik, a hasnyálmirigy inzulint bocsát ki magából, és a glükózt eljuttatja a sejtekhez.

Inzulin és glukagon

Ezen kívül az inzulin aktiválja a glukóz energiává és glikogénné alakulásának folyamatát, azaz szerkezetileg lehetővé teszi a szervezet bizonyos részeiben (máj, izmok) való raktározásra, szükség esetén a gyors mobilizáláshoz.

Ha a vércukorszint egy bizonyos szint alá csökken, a hasnyálmirigy glukagont bocsát ki (ez egy inzulin antagonista). Ekkor a máj glukagont enged a véráramlásba, ezért a vércukor újra megfelelő szintre emelkedik, stabilizálódik.

Magasabb cukorértékek: fontos a mozgás és a megfelelő diéta

Cukorbetegségben akár 1-es, akár 2-es típusú, a hasnyálmirigy inzulin termelése nincs összhangban a szénhidráttal bevitt glükóz mennyiségével, és a sejtekhez történő elszállításával.  A vérben keringő nagyobb mennyiségű cukor megváltoztatja a kémiai viszonyokat, ez pedig tipikus diabéteszes tünetekhez vezet, mint pl. nagy mennyiségű vizelet, szomjúság, kimerültség.

Nagyon fontos, hogy az esetek döntő többségében az időben észlelt magasabb vércukor értékek még korrigálhatóak vagy karbantarthatóak rendszeres testmozgással és szinte észrevétlen étrendi áthangolásokkal.

Glikémiás index (GI) A GI megmutatja a szénhidráttartalmú ételek vércukorszintre, és ezáltal az inzulinelválasztásra gyakorolt hatását. Minél nagyobb az étel GI-értéke, annál intenzívebben és gyorsabban megemeli a vér cukorszintjét, és annál több inzulin leadására serkenti a hasnyálmirigyet.

A GI kiszámításához 50 g glükóz vércukorszint-emelő hatását veszik alapul, és ezt hasonlítják össze a különböző élelmiszerek elfogyasztása után tapasztalható vércukorszint-emelkedéssel. A számérték megmutatja, hogy az 50 g glükózhoz képest az azonos mennyiségű szénhidrátot tartalmazó élelmiszer elfogyasztása hányszoros mértékű vércukorszint-emelkedést okoz. 50 g szénhidrátot tartalmaz például 1 kg sárgarépa vagy 650 g görögdinnye.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját – 2024. augusztus 8.

2024. július 16.



2024. augusztus 8-án –a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját. Az eseménysorozatban idén már hat ország 15 helyszíne vesz részt és 50 zenekar fellépésre kerül sor itthon és külföldön Rostás Mihály „Mazsi” (a Lakatos Mónika és a Romengo és a Mazsimo Gipsymo zenekarok alapítója és zenekarvezetője) kezdeményezésére. Az eseménysorozat arca Lakatos Mónika Kossuth- és WOMEX életműdíjas roma énekesnő.

A Nemzetközi Cigány Dal Napja a sokszínűséget ünnepli legendás cigány és nemcigány művészek részvételével évről-évre bővülő helyszín- és programkínálattal. 2024-ben tíz magyarországi városban, valamint öt külföldi helyszínen, közel ötven fellépő zenekarral várják a közönséget a Nemzetközi Cigány- és Világzenei Hálózat szervezésében ingyenes koncertekkel. Flamencotól a balkáni rezesbandákig, cigány hallgatóktól a jazzes ritmusokig elvarázsol bennünket a cigány kultúra életöröme, dimanizmusa és mélysége egyaránt.

A szervezők arra biztatnak mindenkit, hogy merüljenek el a felejthetetlen zenei élményekben jobban megismerve, megtapasztalva a cigány kultúra mellett a saját kulturális sokszínűségünket is.

Inkontinencia – Több mint négyszázezer rejtőzködő beteg

2024. július 15.

Magyarországon közel félmillió embernek vannak vizelettartási problémái, de közülük csak minden tizedik beteg fordul orvoshoz, pedig léteznek gyógymódok az inkontinencia kezelésére. Azok a betegek, akik eddig nem tudtak vagy nem mertek segítséget kérni, idén áprilisban nagy lépést tehetnek a gyógyuláshoz vezető úton.

Április az Inkontinenciaszűrés hónapjaAz eddig tabutémaként kezelt inkontinenciában szenvedő betegek számára 2011 áprilisában lehetőség nyílik arra, hogy nyíltan tudjanak beszélni problémájukról orvosukkal, aki segít megoldást találni panaszaikra. A hónap során az ország közel 200 háziorvosi, nőgyógyászati és urológiai rendelőjében Inkontinencia Teszteket találnak az érdeklődők. A néhány perc alatt, akár várakozás közben is kitölthető, ingyenes felmérés az első és egyben legfontosabb lépést jelenti a betegség felismerésében és kezelésében. Az Inkontinencia Szűrés Hónapja programban résztvevő rendelők listája a www.cseppmentes.hu weboldalon megtalálható. „A kitöltött teszt alapján nem csak az inkontinencia típusát határozhatjuk meg nagy valószínűséggel, de egyúttal már megfelelő kezelési eljárást is tudunk javasolni.” – állítja Dr. Tenke Péter, a Dél-pesti Kórház urológiai osztályának vezető főorvosa. „Nagyon fontos lenne, hogy az inkontinens betegek ne rejtőzködjenek, merjenek orvoshoz fordulni problémájukkal, hiszen testi és lelki betegségekkel egyaránt kapcsolatban állhat ez az életminőséget is jelentősen befolyásoló állapot, ezért semmiképp sem szabad elhanyagolni azt.” – teszi hozzá a professzor úr.

Tévhitek az inkontinenciával kapcsolatban

Bármilyen meglepően is hangzik, az inkontinencia nemcsak az idős nők betegsége, fiataloknál is előfordul, a felnőtt nők közel 20-30%-át érinti ez a probléma. Például nagyon sok terhes nő és kismama szenved az egyik leggyakrabban előforduló inkontinenciatípustól, a stressz vagy az újabb meghatározás szerint az úgynevezett terheléses inkontinenciától; ugyanakkor férfiak számára sem ismeretlen ez a kellemetlen tünet, az összes inkontinens beteg 1/3-át az erősebbik nem képviseli.