Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Hozd rendbe a növényeidet! Gyors ápolás márciusban

2024. március 23.

Március hava a természetben az újjáéledés, újrakezdés és kivirulás ideje. Még szobanövényeink, akik cserépben nevelkedtek, és gyakran túltenyésztett fajták is, érzékelik, hogy megérkezett a tavasz, újjáültetésre és kényeztetésre vágynak. Mit tehetünk, ha elfoglaltak vagyunk, de szép szobanövényeinkhez is ragaszkodunk?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Először is meg kell vizsgálnunk, vannak-e túl kényes fajták. Mert velük bizony rendszeresen kell foglalkozni. Kényesség lehet a hőigény, esetleg a hő rossz tűrése, a vízigény, vagy éppen a föld rendszeres pótlása, esetleg egészen speciális, pl. homokos föld. Ezeknek a növényeknek igyekezzünk speciális igényeiket is rendszeresen kielégíteni, vagy inkább ajándékozzuk el őket, ha nem szeretnénk a biztos halálba küldeni őket.
A gyors növényápolás egyébként egy kis szervezéssel kivitelezhető.

Mi történik tavasszal, mire van szükség?

Tavasszal a fény erősödik, még a legsötétebb szobában is, mérsékelt égövön, és növényeink érezve ezt, szeretnének kicsit felépülni. Ahhoz hasonlatos ez, mint mikor mi emberek tavasszal szeretnénk magunkat egy kicsit rendbe tenni, fittebbé varázsolni és fogyókúrába, vagy rendszeresen wellness kúrákba kezdünk. A növényápolás egyik fontos miértje, hogy tavasszal szokták ezt végezni, ekkor tesz a legjobbat a növénynek, és hacsak nem végzed el ezt a metódust negyedévente, akkor bizony mostanra már kimerült minden tartaléka a növénykédnek.

Milyen elemekről van szó?

Először is, főként a földről kell beszélnünk, de nem szabad megfeledkeznünk a porosságról, vagyis a tapadási tényezőről.

A föld természetesen a legtöbb növény esetében virágföld, amely sokszor műtrágyával dúsított, vagyis vegyileg szennyezett, és bizony kevéssé tesz jót. Ha vidékről, vagy valamilyen ép, tehát nem beteg baktériumos, gombás kertből tudsz szerezni némi földet, akkor virágfölded helyett vagy éppen mellé nyugodtan alkalmazz ebből. Készíts keveréket. A kettő földet átültetéskor érdemes alulra, a gyökérzónához tenni.
 
A földnek a cseréje természetesen jó ötlet, de nem minden növény viseli el. Az érzékenyebb fajták esetén a földet inkább csak visszapótolni kell a locsolási területen, általában a szár körül, ahol a föld a mini-erózió hatására eltűnik, összemosódik. Ha tápanyagban gazdag földet teszünk ide, akkor mindenképpen jól járunk, mert locsolások során ez a tápanyag lemosódik majd a gyökerekhez. Esztétikailag is szebb, hogyha nem üreges, hiányos a növény földje.

Ha nagyon el van sózva a talaj, akkor fehér, vagy barnásfehér kicsapódás látható a szár körül a földje tetején. Ez esetben inkább próbáljunk vitamin és tápoldat-mentes földkeveréket választani. Figyeljünk arra is ezentúl, hogy mivel öntözünk. A sóoldatokat, tápoldatokat csak igen ritkán szabad használni. Ha mindenképp pótolni szeretnénk, érdemes néha szénsavmentes ásványvízzel megöntözni növényeiket.



A sikeres méregtelenítés titka

2024. március 23.

Jó ideje már, hogy a tudósok egyértelműen megállapították az összefüggést a környezetünkben (a külső és belső levegőben), kozmetikai termékekben, tisztítószerekben, tartósítószerekben stb. található különféle szennyező anyagok (méreganyagok) és a betegségek, valamint az elhízás kockázata között.

Tanulmányok sora világosan rámutat a különféle szennyező anyagok egészségünkre gyakorolt káros hatásaira, beleértve a felesleges testsúlygyarapodás veszélyét. Íme az ajánlott tennivalók a sikeres méregtelenítés és fogyás érdekében.

Fogyasszunk minél több természetes élelmiszert!

A káros, mesterséges anyagok elkerülésére főzzünk természetes alapanyagokból, és mellőzzük az adalékokat, pl. emulgeálószereket tartalmazó élelmiszereket. Így többek közt teljes mértékben hagyjuk ki táplálkozásunkból az iparilag feldolgozott élelmiszereket. Friss halat vegyünk a fagyasztott, panírozott helyett; nyers paradicsomból készítsünk szószt, és ne konzerv-paradicsomléből; natúr joghurtot fogyasszunk gyümölcsös helyett stb.

Használjunk természetes tisztítószereket!

Fehér ecet, citrom, szódabikarbóna, eszszenciális olajok… Mind-mind hasznosak lehetnek otthonunk vegyszermentes tisztán tartásához. Az iparilag előállított tisztítószerek, igaz, általában a határérték alatt, de méreganyagokat tartalmaznak, és agresszív hatásúak szervezetünkre nézve. Elpusztítják a rossz és a „jó” baktériumokat egyaránt, ugyanazon az elven működve, mint az antibiotikumok.

Válasszunk egészséges kozmetikumokat

A szépségápolásban használt készítmények tartósítószerei, egyes vegyianyagösszetevői (pl. parabének, kőolajszármazékok, szintetikus illat- és színezőanyagok, szilikonok) károsak lehetnek egészségünkre nézve, megzavarhatják akár a hormonháztartásunkat is. Többek közt a testápolókban, körömlakkokban, dezodorokban, szintetikus tusfürdőkben, fogkrémekben kell figyelni rájuk.



Mindig friss hús

2024. március 22.

A melegben könnyen romlanak az ételek, különösen a húsok. Az állati eredetű termékekben gyorsan szaporodnak a komoly betegségeket okozó baktériumok, ezért nem árt az óvatosság: Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya elárulja legfontosabb tanácsait, hogy mindig friss hús kerülhessen asztalunkra.

Gördülékeny vásárlás

A legfontosabb előre megtervezni a vásárlást, hiszen folyamatosan biztosítani kell a hús hűtését. Vigyünk magunkkal hűtőtáskát, és ebbe helyezzük a gyorsan romló élelmiszereket! Ne tegyünk kitérőket, amint lehet, siessünk haza a bevásárlásból és helyezzük hűtőbe a termékeket. Próbáljuk úgy szervezni a napot, hogy a bevásárlás utolsó teendőnk legyen.

Fontos a csomagolás

Ha hentesnél vásárolunk, kérésre szemlézhetjük a kiválasztott húst. Ha gyanús a szaga, illetve az állaga, nyálkás, esetleg zöldesre színeződött, azonnal hagyjuk ott! Nyugodtan hagyatkozzunk a megérzéseinkre, hiszen a romlott ételtől való viszolygás ösztöneinkben van. Ha csomagolt terméket veszünk, nézzük meg a szavatossági időt, és ellenőrizzük, hogy a csomagolás bontatlan legyen.

Keressük a minőséget!

A legjobb, ha van egy megbízható, ismerős hentesünk, vagy jól bevált szupermarketekben vesszük a húst. Számít a forgalmazó is: a Gallicoop termékek garantáltan frissek, a feldolgozás során odafigyeltek a higiénikus kezelésre. Magyarországon komoly vizsgálatokon esik át egy vágásra szánt állat. Emellett a védjegy is garancia, a Magyar Termék védjegyeket használó termékek például olyan többlépcsős, független szakértői tanúsítási folyamaton mennek keresztül, ami garantálja a fogyasztóknak az eredetet és a megfelelő minőséget.

Otthoni teendők

A húson – bármilyen alaposak vagyunk – mindig maradnak baktériumok. Ezért nyers állapotban különítsük el a többi élelmiszertől. Rendszeresítsünk egy saját kést és vágódeszkát a húsoknak, így elkerülhetjük, hogy észrevétlenül fertőzzük meg a konyha egyéb termékeit. Húsfeldolgozás előtt és után alaposan mossunk kezet.



Fogyás 45 felett – lehetséges! Jó tanácsok a változtatáshoz

2024. március 22.

 Ha egyszer sikerült félretenni táplálkozási és életmódbeli hibáinkat, további célunk legyen, hogy javítsunk étkezési szokásainkon. De nem szabad megfeledkeznünk a napi szinten történő, rendszeres testmozgásról sem….

Próbáljuk ki az időszakos böjttel járó „diétát”

Napi három főétkezéshez vagyunk szokva, de napjainkban kipróbálhatunk egy táplálkozási ritmusváltással járó, zsírégető módszert is. Ami egy időszakos böjt vagy koplalás („intermittent fasting”) bevezetését jelenti, melynek révén nemcsak a fogyást tesszük lehetővé, hanem pl. a vérnyomásunkon is javíthatunk (az életkor emelkedésével a vérnyomás is gyakran nő). E „diéta” egyik típusának elve az, hogy hosszabbítsuk meg az éjszakai, természetes „koplalást” úgy, hogy hagyjuk ki a reggelit vagy a vacsorát (napi életritmusunk szerint), és csak 8 órán keresztül táplálkozzunk. Pl. 12-20 óra között, ha a reggeli kihagyását választjuk, vagy 7-től 15 óráig, amennyiben töröljük a vacsorát. E napi „böjtölés” során igyunk elegendő mennyiségű vizet vagy gyógyteát cukor nélkül. 

Egy túlsúlyos nők körében nemrégiben végzett kutatás azt mutatja, hogy ez a módszer 6 hét alatt 6 kg-os fogyást eredményezhet. Egy másik, korábbi tanulmány szerint zsírtömegünkből többet adhatunk le ezzel a táplálkozási ritmusváltással, mint pl. egy alacsony kalóriás étrenddel. Követelmény azonban, hogy a többi étkezés normális ételmennyiséget, változatos és kiegyensúlyozott étrendet jelentsen. Ne kompenzáljuk a kimaradt étkezést azzal, hogy többet eszünk, illetve nem ügyelünk a minőségre. Próbáljuk ki a módszert előítélet nélkül! (Természetesen, ha gyógyszert szedünk, vagy egyéb egészségi problémánk van, előzetesen konzultáljunk kezelőorvosunkkal.)

 Tartsuk tiszteletben szükségleteinket

Amikor a családdal együtt étkezünk, és pl. testes férjünk vagy mindig éhes kamasz gyerekünk van, aki sokkal többet eszik az átlagosnál, mi is hajlamosak vagyunk nagyobb adagokat rakni a tányérunkra. Noha energiaszükségletünk jóval alatta marad az övékének…. Ilyen esetekben másik „veszély”, hogy gyakran főzünk a családnak nehéz ételeket is.

Az eredmény pedig az, hogy ők nem híznak, de mi igen! Hallgassunk hát testünk szavára, és ne hagyjuk magunkat a többiekkel „sodródni”, hanem csökkentsük az adagunkat étvágyunk és energiaszükségletünk szerint. Amellett ne fogyasszunk desszertet, ha már jóllaktunk, és az összes többi, hizlaló ételt hagyjuk a többi családtagra, mi pedig fejezzük be az étkezést inkább salátával. Nemcsak a családban érvényes ez az elv, hanem pl. a munkahelyi étkezdében vagy étteremben, társaságban fogyasztott ebédekre, vacsorákra is. 



Ismét várják a jelöléseket és a szavazatokat az Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám díjakra

2024. március 21.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság közreműködésével, 2011. óta minden évben meghirdeti e gyógyszerészeknek és patikáknak szóló díjakat. Mindenki jelölhet és szavazhat a szerinte legjobbnak tartottakra!  

A Roche Magyarország Kft. támogatásával megvalósuló pályázaton a kiírók olyan gyógyszerészt kívánnak elismerésben részesíteni, aki példát mutat kiemelkedő szakmai teljesítményével, hatékony megoldásokkal és betegközpontú szemléletével. A www.evgyogyszeresze.hu oldalon minden érdeklődő javasolhatja az általa legjobbnak gondolt gyógyszerészt. A beérkezett javaslatok összesítését követően a legfeljebb 20, legtöbb javaslatot (szavazatot) kapó szakembert kéri fel a zsűri a szakmai pályázat benyújtására, és közülük kerül majd ki a győztes.

A „Kedvenc Patikám” pályázatban a betegek tudnak közvetlenül véleményt formálni a patika munkájáról szavazatukkal, amivel (ellentétben a másik díjjal) az egész patika munkáját minősítik. A szavazás lezárásáig legtöbb szavazatot kapó patika lesz a győztes, és viselheti a „Kedvenc Patikám” megtisztelő címet.

A kezdeményezés nem titkolt célja a gyógyszerészeti munka jobb megismertetése és elismertetése. Bizonyára sokan emlékeznek például arra, hogy a COVID járvány idején, amikor a legtöbb egészségügyi intézmény bezárt, a patikák folyamatosan nyitva tartottak, és a készítmények kiadása mellett, szakmai tanácsokkal is segítették a hozzájuk fordulókat…

A szervezők az Év Gyógyszerésze díjjal olyan szakembert kívánnak elismerésben részesíteni, aki nem pusztán a betegek (laikusok) között népszerű, de kiemelkedő szakmai teljesítményt is fel tud mutatni, ezért szükséges a 10 lehetséges téma valamelyikét feldolgozó szakmai pályázat is.

A pályázat nyílt, részt vehet minden aktív gyógyszerész. A pályázatokat a szakmai zsűri tagjai anonim módon bírálják el, a díjátadásra a Magángyógyszerészek XXXIV. Országos Kongresszusán kerül sor.

A szakmai zsűri tagjai:
Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége tiszteletbeli elnöke, népegészségügyi szakértő
Prof. Dr. Szökő Éva, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke
Prof. Dr. Csóka Ildikó, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai főigazgatója, tanszékvezető egyetemi tanár
Prof. Dr. Halmos Gábor, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara dékánhelyettese, tanszékvezető egyetemi tanár
Dr. Samu Antal, a gyógyszerészi gondozás hazai megalapítója



Elhúzódó köhögés tüdőgyulladás után

2024. március 21.

Tüdőgyulladás után a felépülés elhúzódhat, a köhögés akár hetekig is megmaradhat. Mennyi időt vehet igénybe a gyógyulás és mikor forduljunk orvoshoz, ha nem szűnnek a panaszaink? Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát kérdeztük. 

A tüdőgyulladás kiváltó okai

Az elmúlt években főként a koronavírus szövődményeként fellépő tüdőgyulladásról hallhattunk, ám a betegséget több kórokozó is kiválthatja. A közösségben szerzett tüdőgyulladásokért többségében a Pneumococcus néven ismert baktérium a felelős. (Ez ellen 2014 óta a kisgyermekek már a kötelező oltási rend részeként megkapják a védőoltást.) 

Enyhe, nem tipikus tünetekkel járó tüdőgyulladást okozhatnak a Chlamydia pneumoniae és Mycoplasma pneumoniae nevű kórokozók, de a betegség vírusos eredetű is lehet, mely elsősorban a szív és tüdőbetegeket, valamint a kisgyermekeket veszélyezteti. Leggyakoribb formája az influenza fertőzés szövődményeként kialakuló tüdőgyulladás, ezért is javasolt az influenza elleni védőoltás a krónikus betegek részére. Szintén gyakran okoz vírusos eredetű tüdőgyulladást az ősztől tavaszig gyermekközösségekben gyakran terjedő RSV vírus.

Baktériumok és vírusok mellett gombák, paraziták és vegyi anyagok is kiválthatnak tüdőgyulladást, de kialakulhat félrenyelés következtében is, amikor idegentest kerül a légutakba. 

Változatos tünetekkel járhat

Jellegzetes tünete a nehézlégzés, köhögés és magas láz. Emellett gyakran okoz szapora légzést, hasi-, mellkasi fájdalmakat és étvágytalanságot. A tünetek azonban életkoronként és kiváltó októl függően is eltérőek lehetnek. Előfordulhat, hogy a tüdőgyulladás enyhe tünetekkel jelentkezik. Láz helyett csak hőemelkedés, száraz köhögés, nyaki nyirokcsomó duzzanat, fáradtságérzés, fejfájás, izom-, ízületi és szegycsont mögötti mellkasi fájdalom, ízületi fájdalmak jelentkeznek. 

A komolyabb szövődmények megelőzésének érdekében fontos a tüdőgyulladás mielőbbi diagnózisa és az idejében megkezdett kezelés. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a felépülés elhúzódik és a köhögés, nehézlégzés hosszabb időn át is megmarad. A teljes gyógyuláshoz akár két hétre is szükség lehet. A kiújulás megelőzéséhez fontos, hogy csak akkor térjünk vissza a munkába vagy folytassuk a tanulmányainkat, ha teljesen gyógyultank érezzük magunkat és az orvosi kontrollvizsgálat is igazolja a gyógyulást.



Mikor elég és mikor nem a lactobacillus kúra?

2024. március 20.

Fotó: 123rf.com lactobacillusok igen fontosak az intim egészség szempontjából, hiszen segítenek fenntartani a hüvelyflóra egészségét, így védenek a különböző fertőzésektől. Éppen ezért fontos olykor – akár kúraszerűen – bejuttatni őket, hiszen mind prevenció, mind pedig terápia gyanánt igen hatékonyak. De vajon mikor elegendő ez a fajta kezelés, és mikor van szükség többre? A kérdést dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze válaszolta meg.

Mik is azok a lactobacillusok?

Akárcsak az emésztőrendszer úgy a hüvely is bővelkedik hasznos, “jó” baktériumokban, melyek közül a lactobacillusok a legismertebbek. A lactobacillusok tejsavat termelnek, így segítenek fenntartani savas kémhatását a hüvelynek, ami normál esetben 3,8 – 4,5 (ez azért hasznos, mert a kórokozók növekedését, szaporodását megakadályozza a savas PH).  Ráadásul a lactobacillusok közvetlenül is hozzákapcsolódnak a káros baktériumokhoz, elpusztítva őket.

Az intim egészség megőrzésében igen nagy szerepe van a megfelelő PH-nak, az itt lévő ökoszisztéma azonban meglehetősen ingatag. Számos olyan tényező van (terhesség, menopauza, menstruáció, túl sok irrigálás, aktív szexuális élet, bizonyos gyógyszerek antibiotiukm), mely kibillentheti a kényes egyensúlyt, a lactobacillusok mennyisége csökkenhet, és ez pedig a káros mikroorganizmusok elszaporodását, intim fertőzés fellépését eredményezi.

Prevenciós és kiegészítő terápiás eszköz is, de fertőzés esetén önmagában nem elég

A lactobacillusokat széles körben alkalmazzák a hüvelyi kórokozók elleni terápia részeként, sőt, prevenció gyanánt is!  Ez utóbbi leggyakrabban antibiotikum kúra után hasznos, hiszen az antibiotikum a nem csak a “rossz”, hanem a “jó” baktériumokat is elpusztítja (nem csak az emésztőrendszerben, hanem a hüvelyben is). Ezért olyan gyakoriak az antibiotikum kúra után az intim fertőzések, hiszen kevésbé hatásos a védelem. 

Mivel káros hatása nincs, és ha valaki hajlamosabb az intim fertőzésekre, évente 1x-2x szintén ajánlott lactobacillus kúrát alkalmaznia, főleg nyáron, a strandolós időszakban. Maga a kúra történhet orális (szájon át szedhető) tabletta vagy hüvely kúp formájában is.



A Semmelweis Egyetem és a BioTechUSA-cégcsoport együtt az evészavarok ellen

2024. március 20.

A BioTechUSA-cégcsoport támogatásával a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Pszichoszomatikus Szakrendelője az elmúlt másfél évben egy innovatív önsegítő programot valósított meg az evészavarok családszempontú kezelésére. Döbbenetes tény, hogy a fiatal korosztályban anorexiában többen halnak meg, mint bármilyen egyéb mentális betegségben. A felépülést támogató, Jól(l)eszünk elnevezésű digitális eszközt egy sajtó háttérbeszélgetés keretében mutatták be a program megvalósításában közreműködő pszichológusok és pszichiáterek, illetve egy edzőknek szóló zárt workshopot is szenteltek a témának.

Fotó: 123rf.comA BioTechUSA-cégcsoport 2022-ben közel 5 és félmillió forint összeggel támogatta a Semmelweis Egyetemet (SE). A felek a támogatásból megvalósult eredmény nyilvános megosztására közös eseményt szerveztek, melynek középpontjában az evészavarok álltak. 

Délelőtt a sajtó képviselőinek mutatták be a Semmelweis Egyetem szakemberei, Dr. Túry Ferenc pszichiáter, pszichológus, pszichoterapeuta, az SE Magatartástudományi Intézetének korábbi igazgatója, Dr. Purebl György pszichiáter, pszichoterapeuta, az SE professzora és egyben a Magatartástudományi Intézet igazgatója és Dr. Babusa Bernadett klinikai szakpszichológus, az SE Magatartástudományi Intézetének adjunktusa által létrehozott Jól(l)eszünk önsegítő programot.

A szakemberek a Ferentzy-Kiss Virág, a vállalat márka- és jótékony nagykövete által moderált beszélgetés során összefoglalták, hogy miért úttörő ez a kezdeményezés, pontosan kiknek szól és kiknek nem ajánlják a programot. Megválaszolták a kérdést, hogyan lehet elég hatékony a kezelés egy digitális eszköz segítségével és elmondták, milyen evészavar típusok esetén érdemes igénybe venni. Kitértek arra is, hogy miért kulcsfontosságú, hogy az evészavarok kezelésébe az érintett családokat is bevonják, mit jelent a vezetett önsegítés, melynek elvén működik a program és mi is az a 10 téma, ami köré szerveződik.

Beszéltek a BioTechUSA-cégcsoport anyagi támogatásából vásárolt VR-szemüvegről és szoftverről is, ami egy újfajta kiegészítő terápiás eszköz lehet az evészavarok kezelésében. Délután pedig egy limitált létszámú edzői körnek tartottak edukációs szemináriumot, ahol Nagy Dóra, a cég oktatási és sportszakmai csoportvezetője kérdezte az Egyetem munkatársait.

Súlyos, ugyanakkor kezelhető mentális betegség 

Az evészavarok kortól, nemtől, testalkattól függetlenül bárkit érinthetnek, gyakran hosszú évekig rejtve maradnak, gyakoriságuk sajnos évről-évre nő. Átlagosan több (2,5-5,5) év telik el, mire valaki a megfelelő kezelésben részesül. A fiatal magyar nők 3%-a érintett, a betegség legismertebb megnyilvánulási formái – a teljesség igénye nélkül – az anorexia nervosa, a bulimia és a falászavar. 

Az anorexia nervosa vezető tünete a kóros soványság, ennek ellenére a betegek rettenetesen félnek attól, hogy el fognak hízni.
A bulimia kontroll nélküli falásrohamokat, illetve az azt követő kompenzáló eljárásokat – mint például önhánytatást, hashajtózást, koplalást vagy túlzásba vitt testedzést – jelenti. 
A falászavar esetében nincsenek kompenzáló viselkedésformák, ezért az ebben szenvedők közel 50%-a túlsúlyos vagy elhízott. Ez egyébként a férfiak körében leggyakrabban előforduló evészavar típus, a betegek 40%-a jellemzően férfi.



Sünpara a kertben: vigyázzunk rájuk!

2024. március 19.

Itt a tavasz, kezdődnek a kerti munkák. Figyeljünk oda tüskés társbérlőinkre, óvatosan bolygassuk a lomb- és rőzserakásokat! Sünbarát útmutató néhány lépésben.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívja a lakosság és az önkormányzatok figyelmét arra, hogy az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő-, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja.

Ha ilyen növényihulladék-rakással kell dolgoznunk – akár nyáron, akár télen –, az esetleg ide húzódó állatok védelme és a saját lelkiismeretünk megnyugtatása érdekében érdemes az alábbi néhány egyszerű óvintézkedést betartani:

  • első lépésben, fentről lefelé haladva előbb a vasvilla nyelével, majd kesztyűs kézzel forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün;
  • ez az óvatosság különösen ajánlott a május-júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek;
  • lehetőség szerint soha, az év egyik hónapjában se gyújtsuk fel helyben az ilyen rakásokat (ez amúgy is tilos), mert a lángok elől a felnőtt sünök sem fognak, tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül, így szó szerint megsülnek;
  • ha a gallyrakás megbontásakor sünfészket találunk, ne essünk pánikba, és ha csak lehet, semmiképpen se szedjük össze a kölyköket és kezdjük mi magunk nevelgetni őket (!); ehelyett pakoljunk vissza kellő vastagságú rétegben ágakat és leveleket a fészekre, majd hagyjuk a nőstényre a továbbiakat;
  • a háztartásokban keletkező gallyrakás megszüntetése többnyire halasztható, amivel érdemes legalább addig (négy-öt hetet) várni, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követik anyjukat a vadászatra, de ha tehetjük, a közelben mindenképpen alakítsunk ki alternatív búvóhelyet a gallyakból vagy a következő fejezetben bemutatott süngarázzsal;
  • amennyiben a lomb- és rőzserakások elbontása nem elodázható (többnyire kertgondozással foglalkozó települési szervek munkaköre kapcsán), a rendszeresen ilyen munkát végző munkatársakat érdemes ellátni mesterséges süngarázzsal, amibe mind a magányosan pihenő felnőtt állat, mind a nőstény a kölykeivel áttelepíthető.


Az aranyér igen gyakran okoz tüneteket, de a legtöbben csak későn fordulnak orvoshoz

2024. március 19.

Sokan eleinte főleg házi praktikákkal próbálkoznak, amik egy bizonyos ideig akár segíthetnek is, sőt, meg is szűnhetnek az aranyeres tünetek, ám van az a pont, amikor már érdemes szakembert felkeresni. Hogy ez mikor jön el, azt dr. Baranyai Lászlótól, a Trombózis-és Hematológiai Központ aranyérrel is foglalkozó sebészétől kérdeztük meg.

 Fotó: 123rf.comMi is az az aranyér?

Aranyér alatt azokat a vénákat értük, melyek a végbélnyílásban az izom mellett, azzal együttműködve vesznek részt a végbél zárásában. Ezek a vénák ha megduzzadnak, begyulladhatnak és fájdalmat, viszketést, illetve vérzést is okozhatnak.

Két típusát különböztetjük meg az aranyérnek: lehet belső és külső aranyér. A belső aranyér a végbélben, a záróizom felett található, és általában nem látható, kézzel nem érezhető. A külső aranyér ezzel szemben a végbélnyílás külső területén a záróizom alatt található, így kitapintható.

Az enyhe, belső aranyeres csomó gyakran nem okoz tüneteket, nem fájdalmas, ám idővel székelés után vérezhet. Érdemes tudni, hogy a belső aranyeres csomó nyomás hatására megnövekedhet, nyele megnyúlva előeset. Eleinte visszahelyezhető, viszont az utolsó (negyedik) stádiumban már nem nyomható vissza. A külső begyulladt, duzzadt aranyér rendkívül fájdalmas lehet, akár ülés, akár székelés során.

Az aranyér izgalom fő tünetei:

  • végbélnyílás viszketés
  • fájdalom (főleg székeléskor)
  • vérzés
  • idegentest érzés

Az aranyeres panaszok meglehetősen gyakoriak, különösen a 45 és 75 év közöttiek körében. Van, hogy otthoni praktikáktól elmúlik, ám ha nem javul, akkor kezeléséhez orvosi segítség szükséges!

Az aranyér kialakulásának fő okai:

  • Rostszegény, csípős ételek fogyasztása
  • Erőlködés a székletürítés során
  • Hosszantartó ülés
  • Terhesség
  • Elhízás
  • Genetika (hajlam a visszértágulatra)
  • Nehéz tárgy emelése


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...517
hírek, aktualitások

Pszichózissal járó betegségeknél is elérhető hatékony kezelés

2024. március 18.

Ha valaki meghallja a pszichózis, elmezavar kifejezést, könnyen pánikba eshet, gondolván, hogy ebből nincs kiút. Holott, ha gondos, alapos kivizsgálás után megszületik egy pontos diagnózis, annak megfelelően célzott gyógyszeres és pszichoterápiás segítség érhető el, ami igen jó eredményeket hozhat. Dr. Veres Andrea, a Pszichiátriai Központ pszichiátere szerint éppen ezek a sikeres, személyes élettörténetek adják a pszichiátriai munka semmihez sem fogható szépségét.

Örökség vagy környezeti hatás?

A pszichózis egy összefoglaló név egy állapotra, amely megjelenhet a skizofréniában, a skizoaffektív betegségekben, a bipoláris affektív zavarban és a külső toxikus hatások vagy belső szervi állapotok miatt kialakuló elmezavarban is. Ezek úgynevezett multifaktoriális betegségek, ami azt jelenti, több ok is állhat a kialakulásuk hátterében. Mindenképpen lehet bennük örökletes hajlam, bár ez sokszor nem egyik generációról a másikra, hanem akár egy generációt átugorva jelenik meg. Ugyanakkor a környezeti tényezők is számítanak, leírtak például egy családtípust, a zárt, kapcsolatok nélküli, ún. skizofrenogén családot, amelyben nagyobb a kockázata a skizofrénia kialakulásának, de ez sem törvényszerű.

Kihez fordulhatunk diagnózisért?


Ha valaki tudatzavarra utaló tüneteket tapasztal a hozzátartozóján, aki úgy érzi, megváltozott a világ, aminek hirtelen vagy fokozatosan ő került a középpontjába, ahol vagy mindenki összeesküdött ellene, vagy éppen az egész világ őt bálványozza, mindenképpen orvoshoz kell fordulni – hangsúlyozza Veres doktornő.
Amikor valaki ilyen tünetekkel érkezik és felmerül a gyanúja egy induló skizofréniának vagy affektív zavarnak, fontos lenne egy agyi CT vagy MR, ugyanis a képalkotással kimutatható lehet olyan szervi ok, ami szintén ilyen tüneteket okozhat. Ez lehet például egy agyi elváltozás, egy agytumor, vagy bármilyen krónikus elfajulás. Így megszülethet egy konkrét diagnózis, ami alapján ma már igen jó hatásfokú gyógyszeres és komplex kezelést tudunk megindítani.


A gyógyszeres kezelésre épülő terápia rengeteget segíthet

A skizofrénia gyógyszeres kezelésében nagy áttörések történtek az elmúlt évtizedekben, főként az, hogy egyáltalán elérhető a kezelés. Sőt, ma már a kezdetben kialakított vegyületekhez képest olyan többedik generációs antipszichotikumok léteznek, amelyek egyre finomabbak, egyre pontosabban hatnak ott, ahol szükséges. Ezért is van nagy jelentősége a differenciál diagnózisnak, hiszen a gyógyszeres kezelésnek többféle iránya is lehet.

A gyógyszerek mellett nagy jelentősége van a különböző terápiáknak, mint a pszichoterápia, a szocioterápia vagy a kognitív terápia, ezekkel tehető még tartósabbá és jobban kezelhetővé a betegség. A kognitív, tehát gondolkodásra ható terápia például segíthet többek közt a tünetek felismerésében, a mindennapok felépítésében, vagyis a páciens saját életvezetésében. A pszichoedukáció pedig jelentősen növelni tudja az érintett páciensek életminőségét. Ez azért is nagyon fontos, mert ezek a betegségek jellemzően élethosszig tartanak (bár olyan is előfordul, hogy valakinél évtizedek nem jelennek meg az epizódok), tehát meg kell tanulni minél jobban élni velük.

Ugyanakkor nem könnyű elérni, hogy a pszichiátriai betegek tartósan együttműködjenek a kezelőorvossal, mert csak azért sem, mert a zavar a tudatközpontot is érinti. Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a család és a közelállók szerepét, hiszen a tüneteket minél előbb fel kell ismerni és kezelni kell.

Aceton a vizeletben mit jelezhet?

2024. március 18.



Az aceton a ketonok közé tartozó alternatív üzemanyag-forrás, amelyet akkor használ szervezetünk, ha nem áll rendelkezésére elegendő glükóz. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, terhességi cukorbetegség specialistája arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizelettel ürülő aceton a kezeletlen vagy rosszul beállított cukorbetegség jele is lehet, ezért mindenképpen további kivizsgálást igényel.

A ketonokról

-A ketonok a szervezet szerves vegyületei, a zsíranyagcsere melléktermékei, melyek a glukagon hatására képződnek, és alternatív energiaforrásként szolgálnak szervezetünk számára azokban az esetekben, amikor a sejtek nem képesek valamilyen okból hasznosítani a glükózt – magyarázza dr. Porochnavecz Marietta. A jellegzetesen édeskés, aromás illatú ketonok három komponensből állnak, ezek egyike az aceton. Elegendő táplálékot fogyasztó, egészséges ember vizeletében nincsenek ketonok, vagy csak időszakosan (pl. az éjszakai alvást követően), igen kevés mennyiségben találhatóak meg benne. 

Hogy kerülhet az aceton a vizeletbe?

-A szervezetnek állandó energiaellátásra van szüksége alapvető funkcióinak fenntartásához, amihez normális esetben a vérből származó glükózt (cukrot) használják fel. Elégtelen táplálkozáskor, éhezéses állapotokban (drasztikus fogyókúra, böjt során) azonban az energiatermelő folyamatokhoz szükséges glükózból nem áll rendelkezésre elegendő mennyiség. A máj, hogy pótolja az energiát, ketontesteket állít elő, amelyek lebontása során aceton keletkezik, ami a vizelettel ürül – mondja Porochnavecz doktornő.

Majd hozzáteszi: szervezetünk akkor is éhezhet, ha a glükóz felhalmozódik a véráramban, ám a szükségesnél kevesebb inzulin miatt nem tud bejutni a sejtekbe. Az alternatív üzemanyagforrásaként szolgáló ketontestek ekkor is megjelenhetnek a vizeletben. Ha egy egészséges személy vizelete tartalmaz nagy mennyiségű acetont, mindenképpen további vizsgálatra lesz szüksége, mert ez cukorbetegség indulását is jelezheti. Amennyiben a vizeletben megjelenő aceton mellett magas vér- és vizeletcukor értékek is igazolódnak a kivizsgálás során, az súlyos anyagcsere felborulást jelez – figyelmeztet a doktornő.

A ketonúria (azaz, ha a vizeletben a ketontestek ürítése megnő) leginkább 1-es típusú diabétesz, illetve kezeletlen 2-es típusú diabétesz esetén fordul elő, de megfigyelhető tartós stressz, gyakori megerőltető testmozgás, hipertireózis, alkoholizmus és terhesség esetén is – ismerteti a szakember.

A gyógyszerészet szíve a gyógyszertárban dobog

2024. március 17.



A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egyike a 12 hivatásrendi köztestületnek, s mint ilyen, kötelessége, hogy a gyógyszerészi hivatás egészének szakmai, etikai, gazdasági és szociális érdekeit képviselje, és mindezt a közérdekkel összhangban, a társadalom – és kiemelten a betegek – jogos érdekeinek mentén érvényesítse.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara 10 pontban fektette le azokat az alapvetéseket, amelyek mentén kívánja kifejteni a tevékenységét. A betegekkel kapcsolatos többek között így szól:

„A­ gyógyszerészet ­egyszerre ­tartozik­ a­ gazdálkodó­ és ­a ­segítő­ hivatások ­közé;­ egyszerre vagyunk ­tagjai ­a ­gyógyszerpiaci­ ellátási és ­az egészségügyi ­értékláncnak. ­Gazdasági ­tevékenységünk ­során ­sem ­feledhetjük,­ hogy ­a ­legfőbb­ érték ­a­ beteg ­üdve, ­amit csak ­betegeink objektív­ érdekeinek­ figyelembevételével,­ megfelelő­ felkészültséggel ­és­ empátiával­ képviselhetünk ­hitelesen. ­A két ­értéklánc ­közötti egyensúly­ feltételeinek­ megteremtése ­és ­fenntartása ­közös ­feladata­ a ­közhatalom ­gyakorlóinak ­és­ a­ kamarának.”