Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Trendek, melyek formálták az életmódváltást

Érdekességek2025. április 26.

Fotó: arterego.huA fogyókúrás piac 10 éves története

Az elmúlt évtized fogyókúrás trendjei valóban izgalmas változásokat hoztak az egészségtudatos életmód terén. Az egyes évek kulcsszavai jól bemutatják, hogy a fókuszpontok hogyan változtak a fogyasztói igények és a tudományos eredmények hatására. A „tiszta étkezéstől” kezdve a mikrobiomot célzó diétákig minden trend valamilyen új perspektívát adott az életmódváltáshoz és fogyáshoz.

Tomán Szabina 10 éve indult útjára saját életmódprogramját. Ez idő alatt több, mint 20 000 nő fogyott le módszerével. Mindeközben a piacon évről évre váltották egymást a fogyókúrás trendek és divatdiéták. Nézzük meg, hogy az elmúlt 10 évben milyen trendek és tudományos irányvonalak formálták a fogyasztói szokásokat:

2014 – „Clean Eating” (Tiszta étkezés)
A tiszta étkezés mozgalma ekkor kezdett igazán elterjedni, az emberek egyre jobban figyeltek az adalékanyagoktól és feldolgozott élelmiszerektől mentes táplálkozásra.

2015 – „Low Carb & Paleo”
A szénhidrátcsökkentett étrendek népszerűsége csúcsra járt, különösen a paleo diéta, amely a természetes, ősi táplálkozásra összpontosított.

2016 – „Gluténmentes és laktózmentes étrend”
Nemcsak az allergiások és érzékenyek körében, hanem a fogyókúrázók és egészségtudatos emberek között is elterjedtek ezek a diéták.

2017 – „Ketogén diéta”
A keto diéta robbanásszerűen nőtt, köszönhetően a magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrend előnyeinek, például a gyors fogyásnak és az energiaszint növekedésének.

2018 – „Időszakos böjt (Intermittent Fasting, IF)”
Az időszakos böjtölés egyre népszerűbb lett, hiszen nemcsak fogyókúrás módszerként, hanem egészségmegőrző stratégiaként is ismertté vált.

2019 – „Növényi alapú táplálkozás”
Teret hódított magának a vegán és flexitáriánus étrend, különösen a fenntarthatóság és az egészség jegyében.

2020 – „Immunerősítő táplálkozás”
A világjárvány hatására mindenki az immunrendszer erősítésére fókuszált, így a fogyókúrás termékeknél is előtérbe kerültek a vitaminokkal, antioxidánsokkal dúsított megoldások.


2021 – „Mikrobiom és bélflóra egészsége”
A bélflóra és a fogyás kapcsolata egyre nagyobb figyelmet kapott, rengeteg pre- és probiotikum alapú termék jelent meg a piacon.

2022 – „Metabolikus egészség és vércukorszint-kontroll”
A stabil vércukorszint fontosságára épülő diéták, például a vércukor-diéta vagy az inzulinrezisztencia-tudatos táplálkozás előtérbe került.

2023 – „GLP-1 és gyógyszeres fogyás”
A GLP-1 agonisták (pl. Ozempic) térnyerése, valamint a tudományos alapú, orvosi támogatással végzett fogyókúrás programok népszerűsége nőtt.

2024 – „Biohacking és személyre szabott diéták”
A fogyás és egészségmegőrzés egyre inkább adatvezérelté válik, a személyre szabott étrendek és a biohacking megoldások (DNS-alapú diéták, vércukor-szenzorok, metabolikus monitorozás) kezdenek terjedni.„Elképesztő látni az elmúlt 10 év trendjeit. Büszke vagyok rá, hogy az alapigazságot sikerült már akkor megragadnom, ez pedig azóta sem változott, és senki nem fogja kétségbe vonni: Rostdús, kiegyensúlyozott táplálkozásra van szükségünk, amiben megtalálható minden makrotápanyag, szénhidrát, és zsír ugyanúgy, mint fehérje. Egyszerűen látom a vendégeken, hogy aki velünk elkezd diétázni, és életmódot váltani, el fogja érni a kívánt eredményt. Divatdiéták jönnek-mennek, mi azonban mindig magas színvonalú termékeket és támogatást biztosítunk a hozzánk forduló fogyni vágyóknak.”– fűzte hozzá a tényekhez Tomán Szabina.

Mikor jó egy diéta? Mikor egészséges az életmód?

Tomán Szabina szerint az egészséges életmód középpontjában a magas fehérjetartalmú étrend áll, amely segíti az izomtömeg megőrzését a fogyás során. Ez különbözik például a ketogén diétától, amely a magas zsírbevitelre épít, vagy az időszakos böjttől, amely az étkezési időablakokra fókuszál. Amit én javaslok mindig az egy komplex életmódprogram, amely szakértői támogatást nyújt a résztvevőknek. A program során személyes konzultációk segítik az egyéni igényekhez igazított étrend kialakítását, ami megkülönbözteti a tömegesen alkalmazott diétáktól.

A mai kor kihívásait is figyelembe vesszük. Mert mindenki nem termeszthet magának zöldséget és gyümölcsöt, nem tarthat állatokat, változott a világ, ezt nem lehet a mai életünkbe beilleszteni” – magyarázza Tomán Szabina. –  “A márka születésének 10-ik évfordulójára további vevők számára tettük elérhetővé a termékeinket. A Take It by Toman fehérjék gyártója magyar, ezek az új termékek is jó minőségűek, remek összetétellel bírnak és nem utolsó sorban finomak. Tudom, hogy sokan nem csak a drágább ár, hanem a fenntarthatósági szempontok miatt is elutasították a tasakos kiszerelést. Most itt vagyunk a 450 gr-os kiszereléssel, bevontunk partnernek egy hazai gyártót, aki a régió alapanyagait használja, ezért alacsonyabb árfekvésben tudjuk kínálni termékeinket. Tudjuk, hogy a vendégeink mit szeretnének. Egészségesnek maradni, és az utolsó 10-20 évet is viszonylag jól, nem másra utalva, nem kiszolgáltatottan leélni. Én ebben segítek már 10 éve divatdiétáktól és trendektől függetlenül” – zárja gondolatait Tomán Szabina.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Trendek, melyek formálták az életmódváltást

2025. április 26.

A fogyókúrás piac 10 éves története

Az elmúlt évtized fogyókúrás trendjei valóban izgalmas változásokat hoztak az egészségtudatos életmód terén. Az egyes évek kulcsszavai jól bemutatják, hogy a fókuszpontok hogyan változtak a fogyasztói igények és a tudományos eredmények hatására. A „tiszta étkezéstől” kezdve a mikrobiomot célzó diétákig minden trend valamilyen új perspektívát adott az életmódváltáshoz és fogyáshoz.

Tomán Szabina 10 éve indult útjára saját életmódprogramját. Ez idő alatt több, mint 20 000 nő fogyott le módszerével. Mindeközben a piacon évről évre váltották egymást a fogyókúrás trendek és divatdiéták. Nézzük meg, hogy az elmúlt 10 évben milyen trendek és tudományos irányvonalak formálták a fogyasztói szokásokat:

2014 – „Clean Eating” (Tiszta étkezés)
A tiszta étkezés mozgalma ekkor kezdett igazán elterjedni, az emberek egyre jobban figyeltek az adalékanyagoktól és feldolgozott élelmiszerektől mentes táplálkozásra.

2015 – „Low Carb & Paleo”
A szénhidrátcsökkentett étrendek népszerűsége csúcsra járt, különösen a paleo diéta, amely a természetes, ősi táplálkozásra összpontosított.

2016 – „Gluténmentes és laktózmentes étrend”
Nemcsak az allergiások és érzékenyek körében, hanem a fogyókúrázók és egészségtudatos emberek között is elterjedtek ezek a diéták.

2017 – „Ketogén diéta”
A keto diéta robbanásszerűen nőtt, köszönhetően a magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrend előnyeinek, például a gyors fogyásnak és az energiaszint növekedésének.

2018 – „Időszakos böjt (Intermittent Fasting, IF)”
Az időszakos böjtölés egyre népszerűbb lett, hiszen nemcsak fogyókúrás módszerként, hanem egészségmegőrző stratégiaként is ismertté vált.

2019 – „Növényi alapú táplálkozás”
Teret hódított magának a vegán és flexitáriánus étrend, különösen a fenntarthatóság és az egészség jegyében.

2020 – „Immunerősítő táplálkozás”
A világjárvány hatására mindenki az immunrendszer erősítésére fókuszált, így a fogyókúrás termékeknél is előtérbe kerültek a vitaminokkal, antioxidánsokkal dúsított megoldások.

A csúcstechnológiás térdprotézisműtét csak a kezdet

2025. április 26.



Elindult a robotasszisztált sebészet a Budai Egészségközpontban

Lényegesen kevesebb fájdalmat, alacsonyabb szövődmény-kockázatot és még nagyobb betegelégedettséget biztosíthat a robotika, a mesterséges intelligencia alkalmazása a protézissebészetben. Az ultramodern robotrendszerek nemcsak az ízületi kopások műtéti kezelését képesek forradalmasítani a Budai Egészségközpont specialistái szerint, hamarosan nagy változást hozhatnak az ortopédsebészet egyéb területein is.

Az ízületi kopások kezelésének felépítése egy lépcsőzetes rendszer szerint történik, amelynek az utolsó állomása a protézisműtét. Mindig a legkevésbé drasztikus, de még hatékony megoldással indít a terápia során az ortopéd szakorvos, majd, ha már a gyógyszer, az injekció, a fiziko- és a lökéshullámterápia sem hoz enyhülést a panaszok kapcsán, akkor szóba kerül a sebészi beavatkozás, azaz a protézisbeültetés.

A legjobb eredmény ilyenkor úgy érhető el, ha olyan implantátumot kap a beteg, ami a saját anatómiájához, élettani mozgástengelyéhez a leginkább közelít. Értelemszerűen minél jobban hasonlít a műtét utáni állapot a korábbi ízületi működéshez, mozgásszabadsághoz, és minél kevesebb panasz jelentkezik a későbbiekben, a beteg annál elégedettebb.

Magas műtétszám Jelenleg körülbelül 12-15 ezer csípőprotézis-, és 8 ezer térdprotézisműtétet végeznek évente hazánkban. A magas szám főbb okai: a túlsúly, a mozgásszegény életmód és az idősödő társadalom.

„Mintha ez eredeti, egészséges ízületét kapná vissza”

Az egyik legjelentősebb ortopédsebészeti múltú magánegészségügyi intézményben, a Budai Egészségközpontban első lépésként térdprotézis beültetésnél alkalmazzák a robottechnológiát.

A gyermekláncfű szedése, fajtái és tárolása

2025. április 25.

Gyermekláncfű szedése

A gyermekláncfű levelei tavasszal (április-május), a virágok teljes kifejlődése előtt szedendők. (Májusi telihold idején a legalkalmasabb a leveleit szárítás céljára gyűjteni)

Ha levelei árnyékos helyen nőnek, akkor kevésbé lesz keserű, még a zsenge levelek is kevésbé keserűek. (A levél közepén található fehér vastagabb erezetet ne használjuk fel, mert az a legkeserűbb) Kesernyés ízét „halványítással – etiolálás” – fényhiányos körülmények – enyhíthetjük. (Homokot vagy földet a növény szára köré kell rakni, s ezzel segítjük elő, hogy magától induljon a fény irányába. –  Ha késő ősszel földet halmozunk a levelek köré (levelek hegye áll ki a földből), akkor a leveleket „halványabbá” teszi, védi is és a téli  hónapokban is lesz friss salátának való levél)

Csak a kövér földön termő gyermekláncfű leveleit kell szedni. A gyökér, mely szintén fehér tejnedvet tartalmaz és keserű ízű, késő ősszel szedendő és gondosan megszárítandó. (Gyökerének gyűjtése a júliusi újhold ideje az ideális –  vonzzák a földigilisztát)

A levéltelen gyermekláncfű gyökeret legjobb szeptember-októberben gyűjteni, mert akkor tartalmazza a legtöbb keserű anyagot. A kiásott gyökeret megtisztítjuk a földtől és a levelektől, felhasítjuk és több napon át a levegőn, padláson megszárítjuk (4-5 ujjnyi vastag rétegben).

Ha nagyjából megszáradt, akkor meleg helyen még utána szárítjuk, mert különben könnyen megeszik a rovarok. Száradás alatt a gyökér nagyon összezsugorodik, súlyának egynegyed részére, tehát 4 kg friss gyökérből lesz 1 kg száraz gyökér; ránczos, kemény, rideg és törékeny lesz, kívül feketésbarna színűvé válik.

A leveles gyermekláncfű gyökeret korán tavasszal, még virágzás előtt kell szedni. A legelőn és réten termő gyermekláncfű gyökere rendesen vékony szokott lenni, ellenben a kertben s a mélyen megmunkált kövér földön termőé jóval vastagabb, azért a kertben káros gyom gyanánt előforduló pitypangot értékesíthetjük, ha gyökerestől kiszedjük, megtisztítjuk a földtől és a padláson megszárítjuk.

Leginkább az idősebb töveket kell kiszedni, mert azok gyökere vastagabb, mint az ezidei magról kikelteké. Ha a pitypanggyökér teljesen megszáradt, akkor zsákba tömjük és lehetőleg hamar elszállítjuk, nehogy a rovarrágástól kárt szenvedjen. Gyökeréből származó tejnedv a népi gyógyászatban a görögök óta szeplők, májfoltok, szembetegségek gyógyszere. „Az vénasszonyok, ha orcájokat a vizével mossák, az aggszínt, sömörgést elvészi” Mélius Juhász Péter