Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Neked mi a hivatásod? Most megtudhatod!

Érdekességek2024. május 01.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ahhoz, hogy kitaláld, milyen munkában éreznéd igazán jól magad, egy ősi rendszert hívunk segítségül, amelyben lelki értelemben mindenki egyenlő volt, testi értelemben viszont bölcsen elfogadták a hierarchiát.  

A varnásrama rendszere

Ez az ősi rendszer tökéletes, mert érti hogy a szellemi emberek a fej, vezetők és másképp bírálják el őket, mint a tudatlanabb egyszerűbb embereket, ebben a tökéletes rendszerben az elemek egymásra építkeznek. Szimbolikusan egy nagy és teljes embert hoznak létre, akik egymás segítői, támogatói, akik együtt működtetik a Nagy Ember teljes gépezetét.

Tulajdonságaik alapján bármelyik területre ráismerhetsz

Ma természetesen nincsenek tisztán jelen ezek a foglalkozáskörök. Így ha több csoportba sorolható vagy annak megfelelő hivatást is választhatsz, pl. egy vezető és egy szellemi tanácsadó keveréke is lehetsz. Az egyes rétegeknek egyaránt vannak nehézségeik és olyan elemeik, melyek könnyűvé teszik számukra az adott munkaréteg végzését. Akármelyikbe is tartozz, soha ne feledd, a legjobb, ha felvállalod magad, és érdeklődésednek megfelelő munkát választasz.

Szellemi ember vagy, vezető, kereskedő vagy kétkezi?

1. Az egykori bráhmanák rendje, a szellemi emberek

Tanítók, elsősorban az egyetemes értelemben vett vallási tanítók, nem a tipikus tanárok sorolhatók ide. De finoman ide csoportosíthatjuk a pszichológusokat, gyógyítókat, orvosokat, természetgyógyászokat, misztikus útkeresőket a világtól elvonultakat is. Ide tartoznak teológusok, lelki gondozók, és tanácsadók jó része. Természetesen korunkban elérni ezt nagyon nehéz.

Eredeti tulajdonságai: Ilyen tulajdonságokkal kell rendelkezned: Konkrét munkák:

tisztaság
lemondás adományozási hajlam szerény életvitel

Türelem
Nyugodt viselkedés
Bölcsesség
Tanulási hajlam és kedv, önképzés
Alázatosság és tisztelet másokkal
Empatikus készség
Magas fokú tolerancia
Pedagógiai hajlam
Lélektani ismertek
Szakmai ismeretek szellemi téren

Pszichológus
Pap
Tanító
Életmód tanácsadó
Tudós kutató
Orvosprofesszor
Természetgyógyász
Informatikus mérnök, rendszertervező

Miért jó és nehéz? Kényelmes, kellemes. Egy jó társadalom eltartja ezeket a nagy embereket. Ugyanakkor hatalmas felelősség és lelki teher mások életét segíteni, irányítani, anyagi gazdagsággal, jóléttel ez aligha jár.


2. A vezetők rétege, az egykori ksatriyák rendje

Politikusok, vezetők, egykori királyok. Azok a személyek, akik irányítanak. A törvénykezés és védelem tartozik hozzájuk, így törvény, jogrendszer a rendőrség, katonaság, és minden védelmi erő, amelyek ugyanakkor hatalommal is rendelkeznek, vagyis kellene nekik, korunkban azonban inkább a pénz beszél.

Eredeti tulajdonságai: Ilyen tulajdonságokkal kell rendelkezned: Konkrét munkák:
igazságszeretet
igazmondás
bátorság
együttérzés
vakmerőség
erő
tisztaság
tökéletes elme
Bátorság
Harci készség
Igazságosság
Logisztikai készség
Szervezési készség
Átlátási készség
Kiváló kommunikációs készség
Tanulásra való nyitottság
Szorgalom
Gyakran párhuzamosan a test, testi erő karbantartása
Empátia
Politikus
Katona
Rendőr
Minisztériumi dolgozók egy része
Informatikai manager

Miért jó és nehéz? Végtelen nagy felelősség, sok stressz, folyamatos munkavégzés, állandó jelenlét, felelősségteljes poszt. Kevés pihenéssel. Sok munka és tanulás állandó képzések és koncentráció. Ugyanakkor pompával, kényelemmel, gazdagsággal jár együtt, amíg végzed feladatod, utána erről nem árt lemondani.

3. A kereskedők rétege, az egykori vaisyák rendje

Gazdaság és pénz irányítói, földművesek, állattartók, kereskedők. Portékások és árusok. Mindenki, akinek boltja tulajdona van, aki árul, és kereskedik. Gyakran ma ők irányítanak, a pénz miatt, azonban ez a réteg alkalmatlan az irányításra, mivel a pénz motiválja így igazságérzete ködös, zavaros saját vágyai miatt.

Eredeti tulajdonságai: Ilyen tulajdonságokkal kell rendelkezned: Konkrét munkák:
Jó üzletelési készség
igazmondás
szavahihetőség
határozottság
versenyszellem.

Jó kereskedői érzék
Affinitás a pénzügyekhez
Kiváló kommunikációs készség
Nagy szorgalom, hajlam egy-egy munkaterületben való elmélyülésre
Ha kell, képes akár fizikai munkát is végezni, Kis vállalatát tudja irányítani
Könnyed természet
Játékosság
Vakmerőség
Kipróbáló hajlam

Bolti eladó
Boltvezető
Földműves gazda
Lótulajdonos, állattenyésztő
Üzletkötő
Banki szakember

Miért jó és nehéz? Nem jut mindig akkora hatalomhoz, mint egy vezető. Kevesebb emberrel kerül kapcsolatba, csak aki saját munkájához köthető. Ugyanakkor igen kényelmes, pompával, jóléttel érzéki örömmökkel együttjáró feladat, láthatod közvetlenül munkád gyümölcsét.

4. A súdrák, a kétkezi emberek, és kézi munkások, művészek rendje

Többnyire kétkezi emberek, saját ötleteik, kitalálmányaik megalkotói. A két kézzel elvégezhető megrendelésre készített munka megalkotója, vagy szellemi szabadfoglalkozású művész, aki szintén készségeinek eladásából él meg.

Eredeti tulajdonságai: Ilyen tulajdonságokkal kell rendelkezned: Konkrét munkák:
Alázatosság
szolgálatkészség
türelem
figyelem
pontos feladatvégzés

Alázatosság
Szolgálói attitűd és hajlam
Másokkal való együttdolgozási készség
Kiadott feladat precíz elvégzése
Alkalmazkodókészség
Szorgalom
Önképzés és tanulási hajlam

Szobafestő
Asztalos
Festő
Fényképész
Sminkes
Kosárfonó
Napszámos
Betanított gyári munkás
Ügyintéző
Titkárnő
Adminisztrátor
Könyvelő
Takarítónő
Könyvkötő
Informatikus

Miért jó és nehéz? Egy kétkezi ember sokat dolgozik, ami fárasztó, nehéz lehet. Sokszor saját munkájába csak részleges a beleszólása, mert a megrendelés, kérés, igény, parancs mást mond, mint amit ez az embertípus szeretne. Neki alkalmazkodni, és másokkal együttdolgozni kell. Könnyű számára, hogy kevés rajta a felelősség, a szervezési stresszt gyakran megspórolja.

Ezek a csoportok nagy általánosságokban fedik le a mai társadalmi rendet. Egy könyvelő pl. kérésre dolgozik készségeivel de kissé a pénzügyi emberek közé is sorolható és erős az affinitása a számokhoz. Ha megismerjük a fő csoportunkat, tulajdonságaink alapján, el tudjuk dönteni, hogy hová tartozunk, és milyen területen keresgéljünk. Szellemi affinitással ezért kár kétkezi tevékenységűek nyugalmáról és felelőtlenségéről álmodni, fordítva pedig kár a szellemi kényelemre vágyni, hiszen, az sok stresszt és aggodalmat hozhat. Találd meg magad e főbb csoportokban!


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Mire figyeljünk, amikor biciklizni tanítjuk a gyerekeket?

2024. május 06.

A rendszeres testmozgás számos előnnyel jár mind a gyerekek, mind a felnőttek számára. A biciklizés kiváló módja a mozgásnak, és egyben fontos készség, amit már fiatal korban érdemes elsajátítani. Cikkünkben áttekintjük, mire kell odafigyelni, amikor gyerekeket tanítunk kerékpározni.  

Kezdjük a biztonsággal!

A biciklizés elsajátítása során kiemelten fontos szempont a biztonság. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő biztonsági felszerelések használata. A legfontosabb felszerelés a sisak. A megfelelő méretű sisak segít megvédeni a fejet a súlyos sérülésektől, ha baleset történne. Más védőfelszerelések is ajánlottak, mint például a könyök- és térdvédők. Ezek a kiegészítők segítenek megelőzni a zúzódásokat és horzsolásokat, amelyek a tanulási folyamat kezdetén gyakran előfordulhatnak. A védőfelszerelések viselése nemcsak a gyerekek testi épségét védi, hanem a magabiztosságuk kialakítását is segíti, ami hozzájárul a hatékony tanuláshoz.

Emellett fontos, hogy már a kezdet kezdetén beszéljünk a gyerekekkel a közlekedési alapelvekről. Ismertessük meg velük a közlekedési jeleket és táblákat, valamint azokat a szabályokat, amelyeket a biciklizés során be kell tartaniuk. Például tanítsuk meg nekik, hogy mindig álljanak meg a stop-táblánál, és nézzenek körül, mielőtt áthaladnának egy útkereszteződésen.

Túlsúlyos és nem alszik jól? Lehet összefüggés

2024. május 06.

A túlsúly, az elhízás és az alvászavarok bizonyos típusai összefügghetnek és ezek az összefüggések ráadásul két irányúak. Erről az összetett problémakörről és a megoldás lehetőségeiről beszélt dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ vezető neurológusa, az alváslabor alvásszakértője.

A túlsúly az alvási apnoé komoly rizikófaktora 

Éjszakai légzéskimaradásnak, vagy obstruktív alvási apnoénak nevezzük azt a jelenséget, amikor horkolás közben, hosszabb légzésszünet után az érintett hirtelen levegő után kapkod. Az alvási apnoéra való hajlamot, az anatómiai adottságokat általában örököljük, a betegség előfordulása a kor előrehaladtával nő, de kialakulásának más rizikófaktorai is vannak, mint például a szűk orrjáratok, a valamilyen ok miatt kialakuló orrdugulás, az alkoholfogyasztás és a dohányzás. A legnagyobb kockázati tényező azonban a túlsúly – állítja az amerikai National Sleep Foundation. Mivel pedig az ismert alvási apnoé betegek közel fele túlsúlyos, feltétlenül ismerni kell az összefüggéseket.

Mindkét irányban felfedezhető a kölcsönhatás

– Így vezethet a túlsúly alvási apnoéhoz
Bár természetesen nem minden elhízott személy szenved éjszakai légzéskimaradástól, de a plusz kilók bizonyítottan növelik a rizikót. A túlsúly miatt ugyanis a nyak területén is felhalmozódik a zsír, ami önmagában is akadályozza a légzést. Éppen ezért a probléma kezelésének első életmódbeli lépése a testsúly rendezése, optimális esetben életmód orvoslás segítségével. Már 10 százaléknyi fogyás is javít az alvási apnoé állapotán, sőt, esetenként meg is szünteti a légzéskimaradást.

– Így járulhat hozzá az alvási apnoé a túlsúlyhoz
Minél súlyosabb az alvási apnoé, annál nagyobb az esély a súlygyarapodásra – állítják a kutatások. Ennek elsősorban az az oka, hogy a légzéskimaradás által megzavart alvás, amely így nyilván nem kielégítő, hatással van az étvágyat befolyásoló hormonok termelődésére. Egyes tanulmányok szerint az elégséges és jó minőségű alvást „produkáló” személyek kevesebb cukrot és szénhidrátot fogyasztanak napközben, mint a keveset alvók és az alvászavarban szenvedők. Ráadásul az alvászavar miatti napközbeni fáradtság és alacsony energiaszint hatására a fizikai aktivitás is csökken. Ez pedig különösen megnehezítheti a túlsúlyos, éjszakai légzéskimaradástól szenvedő páciensek fogyási próbálkozásait. 

Öko konferencia és élménynap Krisna-völgyben

2024. május 05.

Megvalósítható a jelenlegi tömegtársadalomban a fenntarthatóság, és ha igen, milyen formában? Ha megmaradnak a nagyvárosok és megmarad a tömegtársadalom, létrehozhatók-e ezen belül fenntartható kisközösségek? A modern, individuális ember képes-e kisközösségben élni, és egyáltalán fenn tudja-e tartani a közösségi létezést? Melyik a fenntarthatóbb: 3 darab 3 milliós nagyváros, vagy 3000 darab 3 ezer lakosú?  

Az Öko-völgy Alapítvány 2024. május 16-án ilyen és hasonló témák köré szervez nagyszabású konferenciát a somogyvámosi Krisna-völgyben. Az Öko Odüsszeia: Kalandozások a fenntarthatóság útvesztőjében című konferencia egyedülálló lehetőséget kínál mindazoknak, akik érdeklődnek a jövőnk és a bolygónk jólétének megőrzése iránt, és nem utolsó sorban érdekli őket saját, egyéni életük biztonsága.

Konferencia és élménynap

Május 16-án három izgalmas panelbeszélgetés nyitja meg az eszmecsere kapuit a fenntarthatóság aktuális kérdései körül. A dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége alatt szervezett szakmai fórumot neves szakértők és gondolkodók gazdagítják hozzászólásaikkal, s járulnak hozzá a működőképes jövőről szóló koncepció kialakításához.

Ám nem csupán az elmélet, a gyakorlat is előtérbe kerül a szakmai nap keretében, hiszen a résztvevők a kerekasztal beszélgetések és az állófogadás után körbejárhatják Krisna-völgyet, megismerhetik fenntarthatósági projektjeit és az e területeken elért kiemelkedő eredményeket.

Szakmai vezetéssel látogathatják végig a tehénvédelmi központot, az ökrös malmot, a biokertészetet, a saját textilt előállító kézműves műhelyt, az árammentes lakóövezetet, a hagyományos indiai szentélyt és az öko iskolát – így igazi élménynapban lehet része minden kedves látogatónak.