Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Gyakran görcsöl a lábam…

Érdekességek2025. január 09.

Az izom akaratlan összehúzódása, az izomgörcs minden előjel nélkül jelentkezhet bármilyen fizikai aktivitás, vagy sokunknál alvás közben is. A kellemetlen jelenség megzavarja tevékenységeink elvégzését, álmunkban felébredünk rá…

Fotó: gettyimages.comA görcs valójában azért lép fel, mert az izomösszehúzódást nem követi az izmok ellazulása. A problémát általában a szokatlanul nagy terhelés vagy az elégtelen vérkeringés váltja ki, de más tényezők is előidézhetik. Az izomgörcs a testünkben bárhol előfordulhat, de a leggyakrabban a lábban (vádliban, combban) tapasztalható. Rendszerint erős fájdalmat okoz, és nagyon kellemetlen érzés, Így nem árt többet tudnunk arról, hogyan szabadulhatunk meg tőle. Jó tanácsok az izomgörcs elkerüléséhez és megelőzéséhez.

A begörcsölt izom nyújtása

Az első, amit tehetünk, a begörcsölt izom nyújtása, ami ellazítja az érintett zóna izmait. Amellett szinte azonnal enyhíti a fájdalmat azzal, hogy ellentétes mechanikus hatást gyakorol az izmokra. Izomgörcs tekintetében a leginkább érintettek az alsó végtagok – a leggyakrabban a vádli, a comb, lábfej… 

– A vádli görcsének enyhítéséhez nyújtsuk ki a lábunkat, és húzzuk a nagy nagylábujjunkat magunk felé. De ha testsúlyunkat a lábunkra helyezzük, miközben a térdünket enyhén behajlítjuk, az szintén segíthet.

– A comb első része begörcsölésekor hajlítsuk a lábunkat, feszítsük a bokánkat a fenék felé. A comb hátsó részének izomgörcse esetén nyújtsuk ki a lábat egy széken ülve, lábujjunkat magunk felé húzva, és a mellünkkel hajoljunk a combunkra.. 

Ha a lábujjunk görcsöl, a fájdalom irányától függően nyújtsuk a lábujjakat magunk felé vagy kifelé.

A fájdalmas zónák masszírozása, gyúrása

Nyújtás után enyhe masszázst alkalmazhatunk, lágy, körkörös mozdulatokkal, az izomösszehúzódástól érintett zónán. A dörzsölés, mélyre ható gyúrás is segíthet, amely lazítja az izmokat, és javítja a vérkeringést (de csak addig alkalmazandó, amíg az izmok nem fájnak). Amennyiben otthon jelentkezik az izomgörcs, javasolt növényi olajok keverékének használata a masszázshoz. Görcsoldó, izomlazító éx keringésjavító hatású pl. a Wintergreen (kúszó fajdbogyó), a kámforos rozmaring, geránium, lavandin super vagy a tárkony esszenciális olaja (4-6 csepp elegendő belőlük egyszeri masszázshoz).


Az izomgörcs megelőzése

Minden fajta sporttevékenység és testmozgás elengedhetetlen feltétele, hogy a szervezetünk megfelelő mértékben legyen hidratálva. A fizikai aktivitás alatt és előtt is gondoskodnunk kell róla, hiszen az izomgörcs lehet pl. a kevés folyadékbevitel (szélsőséges esetben kiszáradás) következménye is. A megelőzés érdekében azonban más teendőink is vannak az edzések előtt. Fontos pl. hogy a sporttevékenység megkezdése  előtt alaposan melegítsük be az izmokat, majd annak befejezése után végezzünk nyújtógyakorlatokat.

Ha pedig ritkán sportolunk, kevesebbet mozgunk, ügyeljünk rá, hogy lassan, fokozatosan szoktassuk az izmainkat a testmozgáshoz. Az is előfordulhat, hogy éjjelente gyakran jelentkezik az izomgörcs. Ez esetben az érintett izmainkat lefekvés előtt is tanácsos pár percig nyújtóztatnunk. A kifejezetten a vádliban jelentkező izomgörcs megelőzésére pedig próbáljunk úgy elaludni, hogy ne legyen nyújtva a lábunk. A combhoz képest a vádlit tartsuk inkább derékszögben, hogy annak izmai kevésbé legyenek kitéve az összehúzódásnak.

Fotó: 123rf.com

Táplálkozási jó tanácsok

Az egészséges táplálkozás fontosságának hangsúlyozása mellett (pl. javasolt 5 gyümölcs és friss zöldség naponta, kis mértékű zsiradék- és cukorfogyasztás, az iparilag feldolgozott ételek mellőzése stb.), az izomgörcs megelőzése szempontjából, fontos, hogy elegendő legyen a szervezet ásványi anyag bevitele. Ellenkező esetben nagy valószínűséggel jelentkezik ez az izomzavar.

A leggyakrabban a magnézium és a kalcium hiánya vezethet  a szervezet elektrolit-háztartásának felbomlásához (az elektrolitok a testfolyadékban lévő ásványi anyagok, melyek pl. izzadáskor eltávoznak a szervezetből). Ezek pótlására válasszunk rendszeresen – egyebek mellett – magnéziumban gazdag táplálékokat. Ilyenek pl. a zöld leveles zöldségek: sóska, spenót, kelkáposzta, az olajos magvak, a hüvelyesek, a teljes értékű gabonafélék

Emellett a káliumban bővelkedő zöldségek-gyümölcsök is hasznosak lehetnek a görcsök megelőzésére. Káliumban gazdag többek közt az édesburgonya, görögdinnye, cékla, feketebab, perezselyem, sárgaborsó, banán, aszalt szilva, sárgabarack, avokádó, sütőtök… Ami a folyadékpótlást illeti, részesítsük előnyben a magnéziumban bővelkedő ásványvizeket, és kerüljük a vízhajtó és/vagy savasító italok nagyobb mennyiségben történő fogyasztását (kávé., tea, alkohol…).


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Ezekre az ételekre és italokra figyeljünk a nyári hőségben!

2025. július 06.

Ahogy megérkezik a nyári meleg, nemcsak a gardróbot, hanem az étrendet is érdemes „átöltöztetni”. A kánikula különösen megterhelő lehet a szív- és érrendszer számára, ezért fontos, hogy ne csak a folyadékpótlásra, hanem az étkezések minőségére is figyeljünk. Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa osztja meg legfontosabb tanácsait arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a meleg nyári napokon.

A hőség mindenkire hatással van

A nyári hőhullámok idején jellemző a vérnyomás csökkenése, miközben a pulzus emelkedik – ez különösen megterheli a szívet. Fokozódhatnak a migrénes tünetek, csökkenhet a koncentrációképesség, nőhet a reakcióidőnk. Előfordulhat alvászavar, kimerültség, melyek mind tovább növelhetik a különböző betegségek kockázatát. A leginkább veszélyeztetettek közé a krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomással élők), az idősek, kisgyermekek és a várandósok tartoznak. Ugyanakkor egészséges embereknél is előfordulhatnak a hőség miatti panaszok, még diagnosztizált szívbetegség nélkül is; ilyenkor nem kell megijedni, de érdemes odafigyelni arra, mit, mikor és mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Folyadékbevitel: nem csak a mennyiség, a minőség is számít

A meleg napokon mindenki számára alapvető fontosságú a megfelelő folyadékpótlás, de különösen azoknak, akik szívbetegséggel vagy magas vérnyomással élnek. Bár a régi ajánlások szerint szívbetegeknek korlátozni kellett a folyadékbevitelt, ez egy tévhit, a jelenlegi kutatások nem támasztják alá – a folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Ami viszont valóban fontos, a sóbevitel csökkentése, hiszen az megköti a vizet, ezáltal emelheti a vérnyomást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása napi 5 g – ez kb. egy teáskanálnyi só. Ehhez képest a magyarok átlagosan akár a 15-20 grammot is elérik naponta, melynek fő forrása nem a sószóró, hanem az ipari élelmiszerek: kenyerek, felvágottak, konzervek, sajtok. A só használatát főzéskor is egyszerűen korlátozhatjuk; sokan nem tudják, de a fűszerkeverékek is nagy százalékban tartalmaznak nátrium-kloridot, ezért használjunk inkább friss zöldfűszereket, citrusféléket. Az ásványvizek nátriumtartalma is eltérő lehet, így ellenőrizzük a címkét; 1 g nátrium kb. 2,5 g sónak felel meg. Ha sportolás vagy erős izzadás miatt izotóniás italra van szükség, kivételnek számít, de átlagos napi fogyasztásnál nem indokolt. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg szomjasak legyünk, a nap során legyen kiegyensúlyozott a folyadékbevitel.

Vörösbor, margarin, avokádó – tévhit vagy valóság?

A szívegészséggel kapcsolatban több táplálkozási tévhit is él. Az egyik legismertebb, hogy a vörösbor fogyasztása jót tesz a szívnek. Igaz ugyan, hogy tartalmaz rezveratrolt – egy értékes antioxidánst –, de az alkohol károsító hatása ezt bőven felülírja. Sokkal jobban járunk, ha ugyanazt a vegyületet szőlőhéjból vagy szőlőmagból nyerjük ki, alkoholmentes formában. Ugyanígy elterjedt tévhit, hogy a margarinok tele vannak transzzsírokkal – ez már rég nem igaz. A modern, jó minőségű margarinok, így a Flora original is kifejezetten a szív egészségét támogató növényi olajokból készülnek, értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat és vitaminokat tartalmazva. A nyári étrend tervezésekor érdemes előnyben részesíteni a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket: például banánt, avokádót, olajos magvakat, zöldségeket. A bennük lévő ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szívizom működésében, a vérnyomás szabályozásában, és a szívritmus egyensúlyának fenntartásában.

Fenntarthatósági szójegyzék

2025. július 06.



Az ICDA (International Confederation of Dietetic Assotiation, Nemzetközi Dietetikusok Szövetsége) arra ösztönzi a különböző nemzeti dietetikai szövetségeket, hogy a fenntarthatóság témájával kapcsolatosan, az általuk már kidolgozott anyagokat adaptálja az adott szövetség nyelvére. Ez minden nemzet számára nagy segítséget jelent és inspirál a saját hazai fenntarthatósági szemléletünk kialakításra.

Ehhez csatlakozva az MDOSZ oldalán elérhető egy Fenntarthatósági szójegyzék, amely a témában nemzetközi viszonylatban leginkább használt fogalmak magyarázatát tartalmazza magyar nyelven. (1) Természetesen ez kiegészül a nemzetközi ajánlásokon túl a magyar viszonyoknak megfelelő kifejezésekkel is. Ez is azt mutatja, hogy a fenntarthatóság nem kizárólag globális, hanem helyi sajátosság.


Elkerülhető élelmiszerhulladék: eredendően emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel, amely végül kidobásra került. Például megromlott joghurt, összefonnyadt egész gyümölcs, kidobott készétel.
Az élelmiszerhulladékoknak ezen fajtája általában emberi gondatlanság eredménye. Nevéből is adódóan (miszerint keletkezése elkerülhető lett volna) ez a tulajdonképpeni élelmiszerpazarlás.
Nem elkerülhető élelmiszerhulladék: emberi fogyasztásra nem alkalmas állati vagy növényi eredetű élelmiszerrészek. Például: tojáshéj, csontok, banánhéj. Ilyen hulladékok szükségszerűen keletkeznek az élelmiszerláncban.
Potenciálisan elkerülhető élelmiszerhulladék: emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel, azonban egészségügyi okokból (például rágási képesség romlása) vagy egyéni ízlés (undor) miatt kidobásra került, például csirkebőr, kenyérhéj, almahéj.
Biohulladéknak nevezzük az összes emberi, állati vagy növényi eredetű hulladékot, amelyet a talajban található mikroorganizmusok le tudnak bontani. Magyarországon a biológiailag lebomló hulladék felhasználásáról, kezeléséről jogszabály rendelkezik. A biohulladékot külön kell gyűjteni. A nem újrafeldolgozható hulladékot rendszerint komposztálják. Az erre alkalmas biohulladékból a biogáztelepek biogázt állítanak elő, amely hő vagy áram termelésére használható. A 2012. évi CLXXXV. törvény 2. §-a szerint, a biohulladék a biológiailag lebomló, parkokból származó vagy kerti hulladék, háztartásokban, éttermekben, étkeztetőknél és kiskereskedelmi tevékenységet folytató létesítményekben képződő élelmiszer- és konyhai hulladék, valamint az ezekhez hasonló, élelmiszer-feldolgozó üzemekben képződő hulladék. Fontos hangsúlyozni, hogy a 2012. évi CLXXXV. törvény nem definiálja az élelmiszerhulladékot.

A tiszta környezet csökkenti a hiányzást és erősíti a pszichés biztonságérzetet

2025. július 05.

A munkahelyi higiénia ma már nem pusztán esztétikai kérdés, hanem a dolgozói jóllétet és a versenyképességet befolyásoló tényező. Szakértőnk szerint a rendszeres fertőtlenítés, a portalanított környezet és a rendezettség kézzelfogható hatással van a munkavállalók egészségére és pszichés biztonságérzetére. Egy tiszta irodai tér motiválólag hat, erősíti a munkáltató iránti bizalmat, és hozzájárul a cég külső jó megítéléséhez is.

„A munkahelyi higiénia ma már nem pusztán esztétikai kérdés, hanem versenyképességi szempont, dolgozói jóllétet befolyásoló tényező, sőt, sok esetben stratégiai befektetés” – véli Hidvégi Norbert, a HW Solutions ügyvezető igazgatója. Mint mondja, a pandémia után a takarítás szerepe gyökeresen átalakult: ami korábban egy csendes háttérfolyamat volt, mára a bizalom, a biztonság és a professzionalizmus szimbóluma lett.

De miért is érdemes többet költeni rá, miért fordítanak ma már a cégvezetők is komolyabb figyelmet a takarítás minőségére? A válasz valójában egyszerű és sokszorosan megtérül: a professzionális, rendszeres takarítás kézzelfogható hatással van a munkavégzés hatékonyságára, a dolgozók egészségi állapotára és lelki közérzetére, valamint arra az élményre is, amit az ügyfelek az irodákba belépve a céggel kapcsolatban átélnek.

A higiénia mint bizalom- és motivációépítő erő

„Egy tiszta iroda nemcsak szebb, hanem sokkal egészségesebb is. A portalanított környezet, a megfelelően tisztított szellőzőrendszerek és a gyakran fertőtlenített felületek miatt kevesebb a megbetegedés, így kevesebb a betegszabadság is. Ez pedig közvetlenül hat a produktivitásra” – magyarázta Hidvégi Norbert, a HW Solutions ügyvezetője.

A higiénia azonban nemcsak fizikai biztonságot ad. Egy rendezett, jól karbantartott munkakörnyezet pszichológiai biztonságot is nyújt. Segít a stressz csökkentésében, a kiszámíthatóság érzésének fenntartásában, és megerősíti azt a benyomást is, hogy a munkáltató törődik a kollégákkal.

„A munkavállalók sokkal motiváltabbak egy olyan környezetben, ahol látszik, hogy fontos a tisztaság. Ez nemcsak az egészségről szól, hanem arról is, hogy a munkáltató felelősséget vállal az emberekért. Ezt mindenki megérzi” – tette hozzá a szakértő.