Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Akiket ajánlunk

Partnereink, akikben megbízunk

Akiket ajánlunk, mert: az élet „Emberség és Szaktudás” tantárgyából nálunk jelesre vizsgáztak!

Ha honlapkészítés, fenntartás, akkor ML-Art Consulting!

Ha pontos, megbízható könyvelés, akkor Hunikont Kft!

Ha jó iskola gyermekeinknek, akkor Alternatív Közgazdasági Gimnázium!

Ha jó kertész és kertfenntartás, akkor Berend Csaba!

Ha gyors, megbízható futárszolgálat, akkor Taxi-Tax!

Ha jó asztalos, akkor Králl Barna! Tel.: 06-20-413-3413

Ha villanyszerelés, világítástechnika, belsőépítészet, akkor Szabó Péter! Tel.: 06-70 380-3086

 



hírek, aktualitások

Hogyan időzítsük okosan a futást?

2025. október 19.

A futásnak nincsenek szigorú szabályai a megfelelő időpontra vonatkozóan, de bizonyos napszakok előnyösebbek. Például a kora reggeli futás – ébredés után fél-egy órával – ideális lehet a természetes bioritmus fenntartására. Sokan a délutáni futást kedvelik, mivel ilyenkor a testhőmérsékletünk optimálisabb, az izmaink már bemelegedtek, így jobb teljesítményt érhetünk el. Este viszont érdemes elkerülni a mozgást, és legalább 2-3 órával lefekvés előtt befejezni az edzést, hogy a szervezetünknek legyen ideje lehűlni és lenyugodni. Ugyanakkor az időjárás is meghatározó az időzítés szempontjából. Nyáron a kora reggeli vagy késő esti órák a legmegfelelőbbek a meleg elkerülése érdekében. Általános szabály, hogy 28 fok feletti külső hőmérsékleten szabadtéri megerőltető tevékenységet ne végezzünk! Télen pedig akár -10 Celsius-fokban is lehet futni, természetesen megfelelő öltözetben.

A motiváció kulcsfontosságú a rendszeresség fenntartásához, amiben a kisebb-nagyobb célok kitűzése segíthet. Kezdetben törekedhetünk heti 3 alkalomra, míg hosszú távon ösztönző lehet például egy futóverseny teljesítése. Jó példa egy ilyen közös célra, hogy a Budai Egészségközpont munkavállalói és vállalati partnerei az egészségtudatos életmód jegyében 130 fős csapattal indulnak az október 11-i 40. Spar maratonon – egy hasonló kihívás kézzelfogható határidőt ad és végig fenntartja a lendületet. A változatosság szintén meghatározó tényező, hogy ne adjuk fel a monotonitás miatt. Próbáljunk ki különböző útvonalakat és tempókat, vagy hallgassunk zenét, podcastet, esetleg nyelvleckét futás közben. Futócsoporthoz is csatlakozhatunk, mert a közösség általában erőt, lendületet és kitartást ad.

Propolisz tinktúra a konyhában a természetesség jegyében

2025. október 18.

A gasztronómia világában egyre több olyan alapanyag jelenik meg, amely nemcsak ízével, hanem az egészségre gyakorolt hatásaival is kitűnik.

A méhek által gyűjtött és feldolgozott propolisz ebből a szempontból különleges helyet foglal el.

A propolisz tinktúra ma már nemcsak gyógyhatásairól ismert, hanem egyre gyakrabban tűnik fel kreatív kulináris receptekben is, a természetes ízek és a tudatos életmód tökéletes kombinációjaként.

A propolisz titka a konyhában

A méhek által előállított propolisz eredetileg a kaptár fertőtlenítését szolgálja, de emberi felhasználása évszázadokra nyúlik vissza.

Az utóbbi években a propolisz tinktúra felhasználása a konyhában is egyre népszerűbb: salátákhoz adva különleges, enyhén fanyar ízt biztosít, italokban pedig harmonikusan kiegészíti a citrusos vagy mézes jegyeket. Nem csupán ízesítő, hanem természetes antioxidáns-forrás is, amely támogatja az immunrendszert.

Propolisz tinktúra felhasználása a mindennapi főzésben

Azok számára, akik nemcsak ízletesebbé szeretnék tenni az ételeiket, de táplálóbbá is, a propolisztartalmú tinktúra remek kiegészítő. Különösen jól illik:


friss zöldségekből készült öntetekhez,
gyümölcsös desszertekhez,
mézes italokhoz és teakülönlegességekhez.


A propolisz tinktúra felhasználása hideg ételeknél ajánlott leginkább, hiszen így őrizhetők meg a benne található aktív hatóanyagok. Például egy egyszerű joghurtos öntetben vagy mézes-citromos limonádéban pár csepp máris különleges karaktert ad.

Egyre több gasztroblogger számol be arról, hogy a propolisz tinktúra különleges ízmélységet szolgáltat a smoothie-kban vagy a gyümölcslevekben is. Emellett izgalmas kísérletek születtek már sajttálak mellé kínált mézes szószokban is, ahol a természetes édes és mély jegyek harmonikusan találkoznak.

A betegek öngondoskodása

2025. október 18.

A Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség (FIP) megfogalmazta az ezzel kapcsolatos gondolatokat a szövetség országai számára.

A gyógyszerészek egyre több lehetőségen dolgoznak működésük kiterjesztésére, hogy megkönnyítsék az öngondoskodás támogatását a betegek jobb egészségi állapota érdekében.

* Ehhez fontos a betegek oktatása és tanácsadása.
* Kiemelten fontos a gyógyszerhasználattal kapcsolatos tanácsadás.
* A hiteles egészségügyi weboldalak mint a legszélesebb körben alkalmazott források ismertetése is lényeges szempont.
* Hasznosak az egészségkövető alkalmazások is.

A gyógyszerészek tanácsadása elengedhetetlen ahhoz, hogy mindezek előnyökkel járjanak a betegek számára. Bővíthetik a betegek egészségügyi ismereteit, növelhetik egészségügyi tudatosságukat, ezzel segítve, hogy nagyobb mértékben gondoskodjanak önmagukról.