Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mi az igazság a visszérkrémekkel kapcsolatban?

2022. március 14.

Fotó: gettyimages.com

A gyógyszertárakban többféle visszérkrém is kapható…Melyik mire jó? És miként lehet tartósabban megszabadulni a kacskaringós, kitüremkedő erektől? Ezekről kérdeztük Dr. Sepa Györgytől, a Trombózisközpont érsebész főorvosát.

Csökkentik a fájdalmat és a gyulladást

Bár a visszeres fájdalmak rendszerint a nyári kánikulában jelentkeznek, ám nem ritka, amikor évszaktól függetlenül kellemetlen panaszokat okoznak – különösen akkor, ha az illető ülő- vagy állómunkát végez. Ennek oka, hogy a kitágult erekben a keringés lelassul, vénás pangás alakul ki, majd ödéma lép fel, aminek következtében károsodhat az erek belső fala, gyulladásos állapotot generálva.

A visszérkrémek ezeket a gyulladásokat mérsékelhetik, illetve szüntethetik meg. Ezen kívül pedig csillapítják a tágulatokkal együtt járó, un. nehézláb érzést és hűsítik a végtagokat. Ráadásul ma már kaphatóak érerősítő hatóanyagokkal dúsított készítmények is, valamint olyanok, melyek a pangás miatt létrejövő vérrögök kialakulását hivatottak megakadályozni (ezek a heparin tartalmúak).

Csupán tüneti a kezelés

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a visszérkrémek csupán a fájdalmas tüneteket csillapítják, ám a mélyebb rétegekben kialakult visszértágulatokat nem fogják eltűntetni, ráadásul az olyan életveszélyes szövődmények ellen sem fognak nagyfokú védelmet nyújtani, mint a mélyvénás trombózis.

Éppen ezért érdemes a visszeres panaszokkal szakemberhez fordulni, aki hasznos tanácsokkal szolgálhat a probléma kezelését illetően.

Ez lehet kompressziós terápia, mely során a felületes vénákat összenyomjuk, ezzel megszüntetjük bennük a keringést. Ennek hatására a mélyvénákban felgyorsul a vénás áramlás, ami csökkenti a súlyos vénás pangást a végtagban és javítja a bőr vérellátását- mondja dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa.



Mellrákot okozhat a magas inzulinszint

2022. március 13.

Fotó: gettyimages.com

Az inzulin fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, így az egyik legjelentősebb hormonunk. Megemelkedett mennyisége azonban komoly betegségekhez vezethet, ráadásul a legújabb kutatások szerint a mellrák kialakulásával is összefüggésben lehet. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa a magas inzulinszint tüneteire hívja fel a figyelmet.

A Cancer Research nevű lapban publikált tanulmány szerint a menopauza utáni nem megfelelő inzulinszint megnöveli az emlőrák kialakulásának kockázatát. Bár ez idáig úgy hitték, a túlsúly önmagában emeli az esélyt, ám a kutatók úgy gondolják, a súlyfelesleg nem önmagában veszélyes ebből a szempontból, hanem akkor, ha az magas inzulinszinttel párosul. (Az igaz, hogy kettő gyakran fordul elő együttesen, ám nem ritka normál súlyú embereknél sem).

A kutatás eredményei

Hogy pontosabb képet kapjanak az összefüggésről, a tudósok több mint 3300 nem cukorbeteg részvevőt vizsgáltak meg, akik közül 497-nél alakult ki melldaganat 8 év alatt. A tanulmányban kitértek a résztvevők súlyára, inzulinszintjére és inzulinrezisztenciájára, vagyis mikor a szervezet nem reagál megfelelően a hormonra.

Pedig az inzulinnak fontos szerepe lenne, hiszen a megemésztett étel energiává alakításában segít, és ha valamiért a rendszerbe hiba csúszik – pl. nem termelődik elegendő inzulin, vagy nem képes a szervezet megfelelően felhasználni-, akkor könnyebben alakul ki a későbbiekben diabétesz.

A tanulmány egyik vezetője hozzátette, hogy a kockázat nem nagyobb az anyagcserezavar nélküli túlsúlyos nők (>25 BMI) körében, mivel nekik ugyanakkora az esélyük a mellrákra, mint a normál súlyúaknak – tehát csakis az inzulinszint számít. Viszont ez fordítva is igaz, vagyis, ha valaki karcsúbb, ám anyagcsere problémája van, akkor a rizikó emelkedett.

Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy nem kell odafigyelni a testtömegre, hiszen minél jelentősebb a túlsúly, annál nagyobb eséllyel jelentkeznek inzulinproblémák, tehát az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás elengedhetetlen, főleg a hízásra hajlamosak körében!

Tünetei:

  • súlyfelesleg
  • pattanásos bőr
  • meddőség
  • menstruációs zavarok
  • étkezés utáni rossz közérzet
  • fokozott szőrösödés
  • PCOS


Csak óvatosan a szülés utáni fogyókúrával

2022. március 13.

Fotó: gettyimages.com

Felszedett fölösleges kilók, kimerültség, átmeneti depresszió, újfajta teendők garmadával… De szerencsére ott a bébi! A nagy öröm mellett nehézségekkel teli a kismamák élete a szülés után. És a legtöbbjüknek egy vágya van: ugyanúgy nézzenek ki, mint azelőtt. Ha mi is így vagyunk vele, azért vigyázzunk, hogy ne törekedjünk túl gyorsan a régi alakunk visszanyerésére.

Miért nem jó a túl korai fogyókúra?

Mindenekelőtt a szoptatás miatt, mert az anyatej minőségét közvetlenbefolyásolja a kismama táplálkozása. A gyermekágyból való visszatérés után a hormonális egyensúly még nem állt helyre, a fogyókúrázást célzó erőfeszítések ezért sem ajánlottak – figyelmeztetnek a szakemberek. Elégedjünk meg a kiegyensúlyozott, tápanyagdús, de kalóriaszegény táplálkozással, és a szülés utáni talpra állással.

Nyugodjunk meg: a szervezet fokozatosan regenerálódik, a hormonszintek később normalizálódnak, alakunk is változni fog. Ha pedig szoptatunk, a szervezet nagymértékben merít a tartalékaiból a tejképződés elősegítése érdekében. Így természetes úton biztosan lemegy rólunk 1-2 kg, amiből bátorítást kaphatunk a jövőbeli fogyási terveinket illetően.

A rendszertelen táplálkozás hizlal!

Szülés után jön az idegesség, szorongás főként amiatt, hogy vajon mindent jól csinálunk-e az új anyaszerepben – de a külsőnk is aggodalomra ad okot. Nem érünk rá rendesen enni, vashiányos állapot léphet fel, ami az állandó éjszakai felkelésekkel együtt tartós fáradtságot okoz. Ugyanakkor azt érezzük, hogy mindenképp le kell adni a súlyunkból – amivel azonban nem szabad sietnünk.

A mértékletes fogyás érdekében ajánlott fokozatosan csökkenteni a kalória-bevitelt, de előnyben kell részesíteni a jóllakottság érzetét keltő élelmiszereket. Tegyünk meg mindent azért, hogy ne érezzük éhesnek magunkat kis időre sem a nap folyamán. Bármennyire nehéz, próbáljunk rendszer szerint, kiegyensúlyozott étrendet követni. Ellenkező esetben az alkalmankénti, „csak úgy bekapunk valamit” jellegű táplálkozás hízáshoz vezet. Tudnunk kell, hogy a jól elosztott, proteinben gazdag étrend (a hús-hal-tojás hármasával) tápláló, és hosszabb időre elnyomja az éhségérzetet.

Fontos az alacsony GI

Tanácsolható még, hogy alacsony glikémiás indexű (GI) élelmiszerek fogyasztását részesítsük előnyben. A GI érték megmutatja, hogy az ételben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Minél magasabb egy élelmiszer glikémiás indexe, annál inkább növeli a vércukorszintet, és szervezetünk annál több inzulint termel, oly módon, hogy bejuttatja a cukrot a sejtekbe.

Márpedig amikor a cukor kiválasztódik a vérből, leesik a vércukorszint, és innen eredhet a kényszeres evés, a hirtelen támadt éhség következtében. Ráadásul az inzulin elősegíti a zsír raktározódását. Minél több inzulint választ ki tehát a szervezet, annál „biztosabb” a kilók felgyülemlése. Ezzel szemben az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek nem emelik a vércukorszintet, és így megakadályozzák a fölösleges evés, nassolás utáni vágyat, továbbá a zsírok lerakódását.

Ebből a szempontból ajánlottak például az említett, proteinben gazdag vörös húsok, halfélék, a tojás; a gyümölcsök közül például az alma, cseresznye, grapefruit, a zöldségek közül a száraz hüvelyesek (lencse, szójabab, szárazbab, csicseri borsó), továbbá a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk, cereáliák.



Vitaminok, avagy a szép bőr ABC-je

2022. március 12.

A vitaminos krémek igen divatosak. De vajon azt is tudjuk-e, hogy melyik vitamin milyen hatással van a bőrre? A vitamindús táplálkozás mellett a krémekhez adalékolt vitaminok és vitamin származékok is fontosak, főleg ha jól alkalmazzuk őket. A tudatos nők pedig nem csak a reklámbokól tájékozdónak!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A Táplálkozási Akadémai hírlevelének igen érdekes része szól a szépség vitaminjairól. Nézzük őket, ABC rendben!

A bőr sejtjeinek az osztódását és érését, a haj táplálását az A-vitamin /retinol/ segíti. Hiányában a bőr pikkelyesen hámlóvá válhat.  Mivel zsírban oldódó vitamin, megfelelő felszívódásához legalább 5 g zsiradék bevitele szükséges. Ügyelni kell azonban arra, hogy feleslegesen nagy mennyiségben (pl. étrend-kiegészítők túlzott fogyasztása miatt) ne kerüljön a szervezetünkbe, mert az súlyos májkárosodással járhat, várandósoknál pedig a magzat fejlődési rendellenességéhez vezethet! A-vitaminban különösen gazdag a máj és egyéb belsőségek, a tojássárgája, a tengeri halak és a tejtermékek. Sok színes zöldségben (parajban, kelkáposztában, sárgarépában, stb.) és gyümölcsben (sárgabarackban, sárgadinnyében, stb.) az A-vitaminnak csupán az előanyagai lelhetők fel, amelyekből azonban testünk képes A-vitamint előállítani.

A B-vitamin csoport tagjaira általánosan jellemző, hogy vízben oldódóak, és az anyagcsere folyamatokhoz – a fehérjék, zsírok és szénhidrátok átalakításához – szükséges enzimek elengedhetetlen alkotói.

B2-vitamint az ember bélflórája is termel, így hiányát jelző bőrtünet – a száj szegleteinek berepedése, bőrkiütés/pörsenés – többnyire csak a bélbaktériumok pusztulása miatt, általában hosszan tartó, széles spektrumú antibiotikumos kezelést követően alakul ki. Több szempontból is lényeges megjegyezni, hogy antibiotikumok alkalmazása mellett pre- és probiotikumok fogyasztásával gondoskodjunk a bélflóra helyreállításáról. A B2-vitamin egyik legjobb forrásai a tej, tejtermékek. A hosszabbra nyúló hétvégi reggeliknél azonban jó, ha figyelünk arra, hogy ne maradjon a tej napsütötte helyen, mivel a fényérzékeny B2 vitamin könnyen lebomlik!

A B3-vitamin /niacin/ hiánya és – egyéb toxikus tünetek mellett – túladagolása is bőrrendellenességek kialakulásához vezet. Jellegzetes niacin-hiány okozta betegség a pellagra, ami a napfénynek kitett bőrterületek sötét színű elváltozásával jár együtt. A niacin nagyobb mennyiségben megtalálható a húsfélékben, belsőségekben, barna kenyérben, burgonyában, tojásban, stb. Elegendő fehérjebevitel mellett aminosavból (triptofánból) az emberi szervezet is képes előállítani niacint.

Bőrünk épségének megőrzéséhez a B5-vitamin /pantoténsav/ jelenléte is elengedhetetlen. Vegyes táplálkozás során – húsok, szárazhüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával – megfelelő mennyiség jut belőle szervezetünkbe, így önálló hiánytünetet nem vált ki. Táplálkozási elégtelenségnél, idült alkoholizmus esetén, felszívódási zavaroknál azonban más vitaminokkal együtt kialakulhat pantoténsav hiány is.

Kevés B6-vitamin /piridoxin/ esetén bőrgyulladás, valamint a bőr berepedése tapasztalható. B6-vitamin hosszú időn át fennálló nagy dózisú fogyasztása viszont a kezek és a láb idegeinek károsodását okozza. Nagyobb fehérjefelvétellel egyidejűleg a B6-vitamin fokozottabb beviteléről is gondoskodni kell. Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén ez nem jelent gondot, mivel a nagyobb fehérjetartalmú nyersanyagok jelentős része – pl. a halak, sovány húsok, máj – egyben jó B6-vitamin forrás is, és mindezek mellett számos növényi eredetű táplálék – szárazhüvelyesek, banán, szilva, avokádó, stb. – is bővelkedik ebben a vitaminban.



A mobiltelefon ronthatja a spermiumok minőségét

2022. március 12.

Fotó: gettyimages.com

A mobiltelefonok rohamos elterjedése és gyakori használata a mindennapi környezetünkben minket körülvevő elektromágneses tér megváltozásához is vezet/vezetett.

A mobiltelefonálás egyelőre nem tekint vissza több évtizedes/évszázados múltra. Emiatt, a mobiltelefonálás során alkalmazott elektromágneses hullámok emberi szervezetre kifejtett hatásainak tanulmányozásához rövidnek mondható az az időtartam, ami rendelkezésre áll. Lehetséges, hogy bizonyos negatív hatások csak 10–20 év vagy még több elmúltával jelentkeznek, így ezek széles körű vizsgálatára, nagy pontosságú kockázatelemzésre egyelőre nincs lehetőség.

Kutatók körében felmerült többek között annak a lehetősége, hogy a mobiltelefonok elektromágneses hullámai hatással lehetnek az intenzíven osztódó ivarsejtekre, azaz befolyásolhatják a spermiumok minőségét, a férfiak megtermékenyítőképességét. Ennek a megítélésére számos kutatást, vizsgálatot végeztek.

Az eddigi tanulmányok eredményeinek összegzése alapján pontosabb képet kaphatunk arról, hogy ténylegesen milyen hatása van a mobiltelefonok elektromágneses hullámainak a férfiak megtermékenyítőképességére.

Veszélyben a spermák

A nemzetközi Andrology folyóiratban 2014-ben megjelent publikációban 4 humán vizsgálat, 4 állatkísérlet és 4 különféle laboratóriumi méréssorozat eredményeit szummázták: így összesen 1533 férfi, 97 kísérleti állat és számos laboratóriumi teszt alapján vonta le a következtetéseit a kutatócsoport.

Tény, hogy a különféle humán vizsgálatok néha eltérő eredményekkel szolgálnak. Mégis, az önkéntes férfiakkal végzett vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a mobiltelefonálás negatív hatással lehet a spermiumok koncentrációjára, mozgékonyságára és élettartamára, illetve a szabályos felépítésű spermiumok arányát is csökkenti. Az összegzett eredményeket megjelentető vezető kutató szerint: „A rádiófrekvenciás sugárzás az emberi spermiumok minőségére is hatással lehet”.

Állatkísérletekkel (patkány) már bizonyították azt, hogy a mobiltelefonálás során használt elektromágneses hullámok hatására a spermiumok koncentrációja és mozgékonysága csökken. Laboratóriumi körülmények között végzett tesztek szintén azt támasztják alá, hogy a mobiltelefon hullámai a spermiumok mozgékonyságát és életképességét befolyásolják.



Étlapok rövid üzenetei hatására többen választanak növényi alapú ételt

2022. március 11.

Az éttermek étlapjaira írt egyszerű, rövid üzenetek hatására kétszer olyan gyakran választanak a vendégek hús helyett növényi alapú fogást egy új kutatás szerint.

Fotó: gettyimages.comA klímakutatók egyre nagyobb figyelmet szentelnek az élelmiszer előállításának, szállításának és fogyasztásának: egy tavaly szeptemberi tanulmány szerint az üvegházhatású gázok évente a világon kibocsátott mennyiségének több mint harmada az élelmiszeripar számlájára írható.

A szennyezés nagy része a hús miatt termelődik: a marha, a csirke és a sertés tenyésztése – ami miatt gyakran vágnak ki nagy erdőterületeket – nagyjából kétszer akkora károsanyag-kibocsátással jár, mint a növénytermesztés – írta a The Guardian online kiadása szerdán.

A húsfogyasztás különösen magas az Egyesült Államokban, 2020-ban átlagosan 111,5 kilogramm húst evett meg egy amerikai, több országban pedig, köztük Kínában gyors növekedésnek indult a húsevés.

Sokan segítenék a környezetvédelmet azzal, hogy növényi fogásokat választanak: az új kutatás azt találta, hogy az éttermi étlapokra írt rövid üzenetek nagyban befolyásolhatják a viselkedést.

A World Resources Institute (WRI) nonprofit szervezet kutatásában mintegy hatezren vettek részt az Egyesült Államokban. A kutatók tíz különböző, a fenntarthatóságról szóló üzenetre adott reakcióikat vizsgálták, azt kérték bennük, hogy válasszanak két lehetőség, például babos vagy marhahúsos burrito között.

Az üzenetek közül több is drámai hatást keltett. “Mindegyikünk tehet a bolygónk érdekében. Ha csak egy húsos fogást növényire cserélsz, az üvegházhatású gázok kibocsátásából annyit takarítasz meg, amennyi a telefonod feltöltéséhez két év alatt elhasznált energiával egyenlő” – akik ezt olvasták az étlapon, 25 százalékban vegetáriánus fogást választottak, ami több mint kétszerese azon vendégeknek, akik nem olvasták az üzenetet. Egy másik üzenet hatására 22 százalékkal több fogyasztó döntött növényi alapú étel mellett, ami szintén sokkal nagyobb arány az üzenetet nem olvasókhoz képest.

Más üzenetek, amelyek az étel ízéről szóltak, vagy arról, hogy meg kell védeni a Földet a következő nemzedékek számára, szintén pozitívan befolyásolták a vendégek döntését, ami arra utal, hogy szignifikánsan alakítható a választás az étlapok szövegeinek megfogalmazásával.



Az ételallergiák lelki háttere - Melyik élelmiszer mit szimbolizál?

2022. március 11.

Ahogy egy-két évtizede még a hiperaktivitás és az autizmus vezette a slágerlistát a gyermekbetegségek és problémák terén, úgy ma az ételallergiák és táplálkozási kórok, lebontási nehézségek szaporodtak el. Mi lehet a háttérben, miért küzd ezzel minden harmadik gyermek?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az ételallergiások száma rohamosan nő

Hiperaktivitás, Down-kór, autizmus, talán leggyakoribb és a szülő számára gyakran legtöbb kihívást jelentő problémák. Ma már persze létezik Ritka Gyermekbetegségek Konferenciája, és az Internet segítségével megismerhetjük, megérthetjük a problémákat. 

Eltelt néhány év, talán néhány évtized is, és a leggyakrabban arról hallani, hogy egy-egy gyermek nem képes lebontani a tejet, a gabonaféléket, liszt-érzékeny, nem ehet olajos magvakat, vagy esetleg mindet egyszerre. Mi áll a háttérben, mi a valódi probléma? Két fő vonalon indulhatunk el.

1. Ez a probléma nem az a probléma

A manduladió, a búza, a rozs, az árpa egészséges és finom termékek, a gyermeknek a leggyakrabban nem magával a termékkel van problémája, hanem a feldolgozáskor használt adalékokkal, gyárilag beletett alkotórészekkel. Sokszor adalékanyagok nélkül is az élelmiszer fertőzötten, koszosan kerül az asztalra, vagyis a nem megfelelő kezelés miatt olyan dolgokat juttatnak vele a gyermek szervezetébe, amely megmételyezi a gyermeket, és a gyermek problémáját, allergiáját nem a kosznak, hanem a terméknek, nem a termékkel kapott adalékanyagnak, hanem magának az élelmiszernek tudjuk be. Ezért az adott allergiát igyekezzünk körbejárni, ha nem túl súlyos tünetekkel jár!!!!

Ezt példázza az a vicces igazság, amikor a városi leányt, aki tehenet csak nyaraláskor látott és akkor is legfeljebb egy tucatszor, negyedévszázados létére allergiássá válik a tehénszőrre. Kérdem én, hol lelünk tehénszőrt nagyobb koncentrátumban a metropolisokban? Természetesen a dobozos tejben! Hiszen nem megfelelően kezelt tej, sajnos gondokat okozhat. Az utánajárás ez esetben segített, nem tejallergiáról van szó, csak nem megfelelő kezelésről a táplálék esetében.

2. Amikor valóban ételallergiáról beszélhetünk

Azután ott van valóban ételallergia, lisztérzékenység, tejcukor-érzékenység, allergia, allergia hátán. Ez esetben sokszor laboratóriumi vizsgálatokat javasolnak, vérvételt és szövettan mintát. Az emésztést vizsgálják, a fiziológiai folyamatokat. Csakhogy mi marad el? Természetesen a dolgok lelki oldala.

Az egyes tápláléktípusok megfeleltethetők családtagjainknak, érzéseinknek, gondolatainknak. Amikor valaki a cukorral nem boldogul, akkor általában szeretetről, amikor a tejjel és tejtermékekkel, akkor az anyával való kapcsolatról gondolkodik nehezen, szorongásai, elfojtásai lehetnek e téren. A tejcukor-érzékenység az anyától kapott szeretet el nem fogadását is jelenti jelképesen.

Melyik táplálék mit szimbolizál?

A lisztérzékenység és gabonákkal kapcsolatos energiák a férfierőhöz, az életerőhöz, az élet elutasításához, az életerő el nem fogadásához áll közelebb, elsősorban az édesapával kapcsolatos problémákat jelzi.



Ikerterhességgel dupla kismamavitamin kell?

2022. március 10.

Fotó: gettyimages.com

A várandósság időszaka az egyik legszebb része a nők életének. Azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy ilyenkor egy másik kis élet fejlődik, így a vitamin- és ásványianyag-szükséglet erősen megnő! Ezt ma már ellensúlyozni lehet különböző készítményekkel, amik segítenek a magzat fogantatásában, kihordásában. Azonban a legtöbb esetben arra nem térnek ki az elbeszélések és leírások, hogy mi a helyzet akkor, ha történetesen ikerterhességről van szó. Ilyenkor vajon a szükségletek is duplázódnak, esetleg triplázódnak, és a készítményekből is nagyobb mennyiséget érdemes alkalmazni?

Előtte, közben és utána

A várandós vitamin nem csak egy adott időpontban használható, és az se zavarjon össze senkit, hogy várandós vitamin a neve. Ezek a készítmények ugyanis már a terhesség tervezésétől szedhetőek. Hiszen ha jól belegondolunk, akkor a bennük lévő ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat a szervezet akkor is hasznosítani tudja, ha éppen nincs megnövekedett szükséglet a baba miatt. Ráadásul a gyermektervezéskor szedett készítmények fokozzák a teherbe esés valószínűségét is.

Az ma már nem is kérdés, hogy valaki szedjen-e várandós vitamint, vagy sem. Hiszen jelenleg a zöldségekből és gyümölcsökből csak nagyon nehezen, és ami talán még fontosabb, nagyon költségesen lehetne fedezni a szükségleteket. Az élelmiszerek vegyszerezése és a termesztési eljárások, valamit a talaj adottságai is csökkenthetik a vitamin- és ásványianyag-tartalmat, amit így máshonnan kell pótolni.

A várandósság ráadásul 3 trimeszterből áll, melyek alatt az anya szervezete más és más anyagokat igényel, így a vitamin kiválasztásánál a trimeszterekhez való igazodást is érdemes szem előtt tartani.
A várandósság után pedig a szoptatás az, ami plusz terhet ró a szervezetre, nem utolsó sorban pedig a regenerálódáshoz is igen sok tápanyag és vitamin szükséges.

Ikrek = dupla vitamin?

De mi a helyzet az ikerterhességgel? Igaz, természetes úton viszonylag kicsi az esélye, és többször fordul elő olyan családoknál, ahol volt már ikerterhesség. Azonban az orvosi beavatkozásokkal fogant babák esetében az ikrek lehetősége ugrásszerűen megnő.
A várandósság egy baba esetén is megnövekedett vitamin- és ásványianyag-szükséglettel jár, de mi a helyzet akkor, ha kettő, esetleg több magzat is helyet kapott a pocakban?



Így hat az egészségünkre, ha a lakásban szárítjuk a ruhát

2022. március 10.

Otthonunk páratartalmát számos tényező befolyásolhatja, például a kinti hőmérséklet, a nyílászáróink anyaga, hogy milyen gyakran szellőztetünk, vagy hogy mennyire fűtünk. Felnőttek számára az ideális relatív páratartalom a lakásban 40-60 százalék között van, a gyerekszobában pedig 60-70 százalékos páratartalom ajánlott.

Fotó: 123rf.comSokan azonban nem tudják, hogy a beltéri ruhaszárítás akár 30 százalékkal is megemelheti a páratartalmat, ami az asztmások, szénanáthások és más allergiás megbetegedésekre hajlamosak esetében súlyos következményekkel is járhat. A párás környezet ugyanis kedvez a poratkák és a penészgombák elszaporodásának, ezek pedig légzőszervrendszeri megbetegedéseket, allergiát és fejfájást is okozhatnak. De mit tehetünk ellenük?

Többliternyi víz a levegőben

„A túl alacsony és a túl magas páratartalom sem egészséges. Közismert, hogy száraz levegő esetén kellemetlen tünetekkel – állandó köhögéssel, kiszáradt bőrrel és szemekkel, kaparó torokkal számolhatunk. Éppen ezért egyre gyakoribb, hogy a téli fűtési szezonban különböző módszerekkel párologtatunk a lakásban. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a túl magas, 60 százalék feletti páratartalom is ártalmas lehet, amelyet a legtöbb esetben a szobában száradó ruhák okoznak.

Egy nagy adag vizes ruha körülbelül két liter vizet tartalmaz, ami száradáskor a levegőbe kerül, így akár 30 százalékkal is megemelkedhet a helyiség páratartalma. Ráadásul a levegőbe került víz nem tiszta, hiszen mosószer- és öblítő­szer-maradványokat tartalmaz” – mondta dr. Madarasi Anna, a Budai Egészségközpont csecsemő és gyermek tüdőgyógyász, allergológus, klinikai immunológus szakorvosa. 

Elszaporodó poratkák és penészgombák

A nedves levegő leginkább azért ártalmas, mert kedvező környezetet biztosít a szabad szemmel láthatatlan, de szinte mindenütt előforduló poratkák számára, amelyek ürüléke az arra allergiás betegekben szénanáthás, asztmás és allergiás bőrtüneteket válthat ki. Másrészt a penészgombák elszaporodását is segíti, amit az is előidézhet, ha légúti betegségek idején párásítógéppel nedvesítjük a levegőt. Ilyen esetben ezért célszerű inkább inhalátort használni, amellyel közvetlenül a légutakba juttathatjuk a porlasztott oldatot.

Bár a penész a legtöbb ember számára csupán esztétikai probléma, a háziporatka mellett a penészgomba a leggyakoribb beltéri allergén. Ráadásul vannak olyan penészgomba-fajták, amelyek légúti gyulladást okoznak, elsősorban azoknál, akiknek legyengült az immunrendszerük. Ez jelenthet köhögést, orrmelléküreg-gyulladást, hörghurutot, szem- és torokirritációt, fejfájást, rossz közérzetet, súlyosabb esetben pedig akár gombás eredetű tüdőgyulladást is.



Nem bírok a lányommal! – Serdülőkorban van a gyerek

2022. március 09.

Gyakran panaszkodunk tizenéves leányunk lehetetlen viselkedése, magába fordulása, furcsa külseje, vagy éppen szélsőséges megnyilvánulásai miatt. Van úgy, hogy nem is tudjuk kezelni a problémát, pedig sokféleképpen próbálkozunk – kevés sikerrel. Számára „súlyos” gondjait eltitkolja, vagy csak a legvégső esetben hozza tudomásunkra. Így nem könnyű segíteni rajta, vagy nyugodtnak maradni, amikor nem értjük furcsa reakcióit, különös viselkedését, mániáit. Pszichológus szakemberek magyarázatai és jó tanácsai alapján segítünk megtalálni a helyes szülői magatartás irányvonalát – néhány jellemző helyzetben – a serdülőkori „krízis” során.

Fotó: gettyimages.comHa rendszeresen bezárkózik a szobájába

Serdülő gyermekünk csapkodja az ajtót a lakásban, bezárkózik a szobájába – tilos zavarni -, órákig heverészik az ágyán, ahelyett, hogy tanulna, a szobájában nagy a rendetlenség, piszok, felfordulás, csak a divatos zenék érdeklik… Hiába beszélünk neki, hogy így nem lehet előrejutni sem az iskolában, sem az életben. Hiszen sokszor csak étkezéskor találkozunk vele, időnk sem marad a megzabolázására, ha folyton eltűnik előlünk a szobájában. A pszichológusok mindezt azzal magyarázzák, hogy a serdülő tudat alatt „felségterülete” létrehozására törekszik, ahová felnőtt nem léphet be. Igyekszik magatartásával „megjelölni” ezt a területet, hogy a szülőknek jelezze, hol a határ, melyen túl már ők nem dirigálhatnak. Így végre megszabadul a szülői intelmektől, számára tolakodásnak tűnő kérdésektől, prédikációktól…

Ebben az életkorban főképpen azt kívánja kimutatni a serdülő, hogy a felnőtté válás átmeneti időszakát éli át, aminek középpontjában az önállóságra való törekvés áll. Ennek egyik ismérve, hogy pld. a szobájára bizonyos értelemben úgy tekint, mint a saját testére: az csak az övé. Számunkra érthetetlen módon ezért zárkózik be.

Mit tehetünk?

Még ha nehezünkre esik is, tartsuk tiszteletben a „felségterületét”. Nem akar rendet tenni, vagy kitakarítani a szobájában? Reagáljunk rá úgy, hogy joga van hozzá… Viszont figyelmeztessük arra, hogy ez esetben neki is tiszteletben kell tartania a házirendet a lakás közös helyiségeiben. Segítenie kell a háztartásban és szociálisabbnak, együttműködőbbnek kell lennie a családtagokkal, ismerősökkel. Ennek betartásánál hivatkozzunk a „kölcsönös megegyezésre”.

Felhagyhatunk a nyugtalankodással ezen elkülönülési vágy miatt, ha csemeténk valóban nem zárkózik el a külvilágtól egyéb tekintetben, csak velünk, szülőkkel makacskodik… Járnak hozzá osztálytársai, barátai, vagy unokatestvérei, és ő sem húzódozik pld. a nagyszülőknél tett látogatásoktól. Ha tartja a kapcsolatot barátaival, rokonaival, türelemmel ki kell várnunk, míg velünk szemben is „megszelídül”.

Ha folyton fogyókúrázni akar

Annyit eszik, mint egy kismadár: „villámlátogatást” tesz este az asztalnál, és száműzi étrendjéből még a süteményt, csokoládét is, nemhogy a kellő mennyiségű, tápláló ételeket. És mi persze aggódunk amiatt, hogy a növőfélben lévő tizenéves szervezete számára elengedhetetlenül szükséges tápanyagokat nem veszi magához. Míg a serdülőkor derekán leánygyermekünk testalkata kialakulóban van, ő úgy érzi, rajta a sor, hogy formálja – a divat szerint.

Eközben az írott és elektronikus sajtó a nőiesség ellentétét sugallja neki: a soványságot, a farmeros, fiús öltözködést. Ez nagy elhatározásokat érlel meg benne a külsejével kapcsolatban. Sőt, alakja nőiessé tételével szembeni ellenérve lehet az is, hogy esetleg úgy jobban tetszhet a fiúknak, akiket egyelőre még rémisztőnek tart. – emelik ki a pszichológusok.

Mit tehetünk?

Meggyőző érveléssel rá kell döbbentenünk arra, hogy a magazinokban szereplő szépségideálok nem a valóságot tükrözik. A fényképeket retusálják, a fényt a legelőnyösebben irányítják a hölgyekre, és a manökenek sem mindig jószántukból csontsoványak. A fogyókúrázás veszélyeiről tartott prédikáció helyett a pszichológusok arra bátorítják az anyákat, hogy mutassanak példát nőiességük hangsúlyozásával, és természetesen a kiegyensúlyozott étrend követésével.

Amikor tehát a női szépségről beszélünk gyermekünkkel, mondjuk el a kisugárzás, a nőies formák jelentőségét. Ez természetesen hosszabb időn át tartó győzködési folyamatot jelent, melyet türelemmel végig kell vinnünk. Ha egy idő után észrevesszük, hogy minden hiába, serdülő leányunk csökönyösen fogyni akar – netán már az anorexia réme is fenyeget – feltétlenül forduljunk segítségért pszichológushoz, dietetikushoz.

Ha gúnyolják, megsértik a közösségi hálón

Sokáig titkolta, de most könnyek közt bevallja, hogy osztálytársai, ismerősei jó ideje rosszindulatú pletykákat terjesztenek róla a neten… Ők egyúttal sikeresen elindítanak egy lavinát is: gyermekünk már a barátai barátaitól is kap inzultáló üzeneteket.

Ami napjainkban az igazi problémát jelenti ilyen esetekben, az a szociális háló jelentősége az internetes közösségi portálok óriási befogadó-, így hírvivő képessége folytán. Valamikor az osztálytársak pletykálkodása rendszerint nem lépte túl az iskola udvarának kereteit, és így persze sokkal kisebb pszichológiai hatása volt az érintett serdülőre nézve.

Mit tehetünk?

Először is fejezzük ki, mennyire örülünk, hogy volt bátorsága ezt a problémáját megosztani velünk. Azután tanácsoljuk neki azt, hogy ne válaszoljon semmilyen támadásra, hiszen egyszer megunják dobálni azt a labdát, amit nem ütnek vissza. De ha ez nem elégíti ki, illetve nem vezet eredményre, javasoljuk neki, hogy lépjen ki a közösségi hálóból egy rövid időre. Ezután találjon ki egy nevet magának, amit csak azoknak ad meg, akiket arra érdemesnek tart, és úgy lépjen be újra.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...246247248...614
hírek, aktualitások

Miben más a növényi és az állati fehérje? Melyik segíti jobban a fogyást?

2025. július 17.

A fehérjediéta több szinten is hozzájárul az anyagcsere fokozásához, a zsírégetés elősegítéséhez és az izomméret megtartásához, miközben pozitív hatással van az energiaszintre és a bőr egészségére. De felmerül a dilemma: a cél, az egészséges és tartós fogyás érdekében a növényi vagy az állati fehérje fogyasztását részesítsük előnyben?

Goda Gábor, vegyészmérnököt, a Toman Diet szakértőjét kérdeztük arról, miért olyan hatékony a fehérjediéta és vajon a növényi, vagy az állati fehérje segíti jobban a fogyást?

„A fehérjediétának számos előnye van a népszerű divatdiétákkal szemben: fokozza az anyagcserét, mivel a fehérjék lebontása több energiát igényel, mint a szénhidrátoké vagy a zsíroké. Ez a magasabb termikus hatás elősegíti a kalóriák gyorsabb elégetését, ami a testsúlycsökkenést és a zsírvesztést támogathatja – feltéve, hogy a bélflóra és az enzimháztartás megfelelően működik. Kalóriadeficitben a szervezet hajlamos az energiáért az izomszövet lebontásához folyamodni. A megfelelő fehérjebevitel azonban biztosítja az izmok építőelemeit (aminosavakat), segítve így az izomtömeg megőrzését és elősegítve az előnyösebb, tónusosabb testkép kialakulását. A fehérje lassúbb emésztése miatt hosszabb teltségérzetet biztosít és stabilabb energiaszintet eredményez. Emellett nélkülözhetetlen a kollagén és elasztin termelésében, melyek a bőr rugalmasságát, szilárdságát és regenerációját támogatják, így segítve a bőr fiatalos megjelenésének elérését vagy fenntartását.”

Tehát a fogyókúra során a fehérjebevitel kulcsszerepet játszik. Az azonban, hogy az állati vagy a növényi fehérje segíti jobban a fogyást, nagyban függ az étrend többi részétől, az egyéni igényektől és a fehérjeforrás minőségétől.

„Míg az állati fehérjék általában teljes aminosav-profillal és magas biológiai értékkel rendelkeznek, addig a növényi fehérjék előnyei a rost és az antioxidáns tartalomban nyilvánulnak meg. Az egészséges étrend szempontjából a legjobb megoldás az egyensúly fenntartása és a különböző fehérjeforrások kombinálása, hogy mind az esszenciális aminosavak, mind a további tápanyagok optimálisan biztosítva legyenek.” – folytatja Goda Gábor.

Úti patika

2025. július 17.

Amikor a gyógyszer a családdal együtt utazik

Az utazás

Milyen gyógyszerekre lehet szükség, és hogyan érdemes kiválasztani, hogy melyik gyógyszer utazzon?
Az úti patika összeállításánál figyelembe kell venni azt, hogy ki(k)nél milyen panaszok orvoslására lehet szükség.

Nem mindegy, hogy hány éves, milyen alapbetegséggel küzd, milyen egyéb gyógyszereket szed az utazó.

Az úti patika tehát egy személyre vagy családra szabott gyógyszereket, kötszereket és egyéb patikaszereket tartalmazó csomag. Az úti patikának praktikusnak, kis helyen elférőnek, ugyanakkor az esetlegesen felmerülő problémákra „elsősegélyt” nyújtónak kell lennie. Összeállításánál az úti célt is figyelembe kell venni; mert pl. egy trópusi szigetre utazáskor valószínűbb az akut hasmenés, mint egy szomszédos országban való nyaraláskor. Kanyargós utakon való buszos kiránduláskor gyakori panasz az utazási betegség. Hegyi túrák alkalmával fokozott a kockázata a rándulásoknak, ficamoknak, bőrsérüléseknek. vízparton gyakoribbak lehetnek a rovarcsípések.

Vannak olyan panaszok is, amelyek bárhol és bármikor felléphetnek; így a láz és a fájdalom. A fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer tehát kötelező kelléke az úti patikának. Érdemes olyan gyógyszerek mellett dönteni, amelyek akár az egész család számára megoldást kínálhatnak adott probléma esetén, és „kompatibilisek” a nyaralással járó esetleges meleggel. Lehetőség szerint kerülendők a hűtőben tárolandó gyógyszerek, a magasabb hőmérsékleten megolvadó kúpok. A tablettákénál problémásabb lehet a folyadékok, kenőcsök szállítása.

Új magyar applikáció támogatja a munkavállalók mentális jóllétét

2025. július 16.

Az elmúlt években többszörösére nőtt a pszichés okokra visszavezethető táppénzes napok száma

A munkahelyi mentális egészség kérdése egyre nagyobb kihívást jelent a vállalatok számára, hiszen miközben az alapvetően meghatározza a szervezet teljesítményét, a munkaerőpiacon mind nagyobb súllyal jelenlévő Z generáció már komoly elvárásokkal fordul a cégek felé ezen a téren is. A stressz mindennapos jelenség a hazai dolgozók kétharmadánál, amely gyakran még a pihenőnapokon sem csillapodik, emellett világszerte az alkalmazottak nagyjából 50%-a küzd a rohamosan terjedő kiégéssel, ami szélesebb értelemben vett egészségügyi tüneteket is okozhat. A probléma társadalmi jelentőségét felismerve három hazai cég fogott össze, hogy megalkossa a Health check nevű digitális megoldást, amely a munkavállalók mentális és fizikai állapotát átfogóan vizsgálja, hogy értékes visszajelzésekkel szolgáljon dolgozók és vállalatok számára egyaránt.

Az Európai Unióban átlagosan 136 milliárd euró, Magyarországon pedig nagyságrendileg 440 milliárd forint veszteség keletkezik évente a nem, vagy nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz miatt, amely a kieső munkanapok mintegy 50-60%-áért felelős. Eközben a munkavállalók is egyre jelentősebbnek érzik a problémát, ráadásul többnyire magukra hagyva küzdenek vele: 10-ből 4 dolgozó úgy véli, hogy a fokozott stresszel járó pszichoszociális kockázatokat az adott szervezeten belül nem képesek hatékonyan orvosolni. Erre a kihívásra ad innovatív választ a Health check alkalmazás, melyet a Budapest központú startup, a CHEQ munkáltatói kommunikációs rendszerébe integrálták, szakmai partnere pedig a Pro Health Consulting Group és a munkahelyi pszichológiára specializálódott Minder.

„Ma már nem kérdés, hogy a munkavállalók mentális állapota milyen jelentős mértékben támogatja vagy éppen akadályozza a cégek hétköznapjait, a feladatellátás minőségét vagy konkrétan a termelékenységet. A digitális világban olyan eszközöket kell a cégek kezébe adni, melyek segítségével hatékonyabban felismerhetik és kezelhetik a dolgozóik mentális egészségéhez kapcsolódó problémákat” – mondta el Logemann-Molnár Zsófia a MINDER alapító szakpszichológusa. Az alkalmazás anonim visszajelzéseken alapuló „hőtérképet” készít a szervezetről, így a cégvezetők és HR-szakemberek gyorsan felismerhetik, hol van szükség beavatkozásra. Az eredmények alapján újratervezhetők a munkahelyi folyamatok és a célzott egészségmegőrző programok is – ezek pedig közvetlen konkrét üzleti előnyként járulnak hozzá a munkavállalói elköteleződés növeléséhez és a fluktuáció legyőzéséhez is.