Bubis vagy mentes? Dönts jól!
2022. július 05.
Ülök a kávézóban: nekem szegezik a kérdést. Lazán döntök a buborékok mellett. így mulat a magyar vegetáriánus! Bugyborékos vizet iszik. Mi bajom lesz tőle? Utána néztem …
Az étteremben mindig megkapod a kérdést: Bubis, vagy mentes?
Ez kocsma szlengről magyarra fordítva annyit tesz, hogy szénsavas ásványvizet, vagy „palackozott csapvizet” kívánsz fogyasztani. A meleg nyarakon ez fokozódik, ugyanis folyton a hideg vizet kívánjuk. Kívül és belül!
Sokan valamiféle káros hatástól tartanak, hogyha buborékos ásványvizet, vagy szódát fogyasztanak. Valójában az égadta világon semmi bajunk nem lesz tőle. Sőt! Mértékkel fogyasztva a szénsavas víz hatása még pozitív is lehet.
Léteznek természetes formában is szénsavas ásványvizek. Ezekben egyformák az obligát „bubik”, vagyis hosszabban megtartják a buborékos jelleget és sokkal egyenletesebben oszlanak el. Finomak, de ritkán akadunk velük össze.
Aztán vannak a mesterségesen szénsavval dúsított ásványvizek.
Ezekben a buborékok nem egyformák, egyenetlenek, aminek kellemetlen következménye, hogy a gyomor és a belek felpuffadnak a hatására. (Aki azonban meg akarja mozgatni a szeleket, kifejezetten ajánlott buborékos vizet innia!)
A szódavízben "több a buborék", ezért ajánlják inkább a fröccsökhöz, szörpökhöz a szódát, míg a buborékos ásványvizet magában fogyaszthatjuk!
Ebéd előtt buborékost!
Már a szájban jelentkezik a szénsav nyálelválasztást ingerlő hatása, majd a gyomorba jutva a gyomornyálkahártya ingerlésével és a helyi vérbőség fokozásával az ásványvizek növelik a gyomorsav elválasztását is. A nyál- és gyomorsav elválasztás fokozása étvágynövelő és emésztést elősegítő hatású, ezért ajánlható a szénsavas vizeket étkezés előtt fél órával fogyasztani.
A szénsavas víz másik intenzív hatása, hogy növeli a vesék kiválasztó tevékenységét, gátolja a kőképződést, így az emésztőrendszer mellett "átöblíti" a veséket is. A benne lévő ásványi anyagok és nyomelemek pedig szükséges kiegészítői a táplálékkal szervezetbe kerülő szükséges napi mennyiségeknek.
Legjobb barátunk a kollagén
2022. július 05.
Manapság szinte mindenhol azt hallani, hogy együnk/igyunk/használjunk kollagént, hiszen általa ragyogóbb, üdébb lesz a bőrünk és a ráncokat is csökkenti. Valóban ilyen hatékony, vagy csak manapság olyan trendi? Utánajártunk mindennek és kiderült, hogy ennél sokkal, de sokkal több pozitív hatással bír, nem csak a bőrünkre, hanem az egész szervezetünkre!
A Scitec Magyarország Kft. kutató biológusa, Szász Máté most elárulja nekünk, mely formában a legcélszerűbb fogyasztani, milyen szerepet tölt be a sportolásban, és hogyan segíthetjük elő mi magunk is a termelődését.
Van egy jó hírünk: a szervezetünk tömve van kollagénnel, ami lassan, de folyamatosan bomlik, és újra termelődik. És most jön a rossz hír: ez utóbbi mértéke az életkor előre haladtával, méghozzá olyan 25 éves kor körül elkezd csökkenni.
Többek között ennek köszönhető, hogy bőrünk egyre vékonyabbá, ráncosabbá válik, testünk nem lesz már olyan rugalmas és a porcsejtek alapállomány képződése is lelassul. Tehát abban mindenki egyetért, hogy ez a fehérjetípus különösen fontos szerepet tölt be az életünkben, és szükség van arra, hogy valahogyan pótoljuk.
Ám melyik a leghatásosabb módja ennek? Hogyan érhetjük el a kívánt eredményt? „A kollagént az emberi szervezet nem képes feldolgozni. Ám az úgynevezett hidrolizált, vagyis előemésztett változata felszívódik.”– kezdi a szakértő, majd hozzáteszi, ugyan a hatóanyag nem tud beépülni a szervezetünkbe, arra tökéletesen megfelel, hogy csökkentse a kollagén struktúra leépülését. Bőrünk tehát rugalmas és üde maradhat, és így az ízületeink mozgékonyságát is megőrizhetjük.„A jelenlegi tudomásunk szerint felszívódás szempontjából a szájon át bevitt kollagén a leghatékonyabb.” – magyarázza a szakember.
Bár nagyon trendi manapság a kollagén használata, ez nem egy újkeletű trend! Ötven évvel ezelőtt is alkalmazták nem csak a szépségiparban, hanem a sport területén is.„Minden felkapott dolog egy-két esztendő alatt elül, ha a fogyasztó nem látja, hogy az pozitív hatással bír. Ám a kollagén egyre népszerűbb, hiszen egy rettenően megbízható, és rendkívül biztonságos eszköz arra, hogy karban tartsuk a bőrünket, a testünket, és az ízületeinket.”A szakértő azt is elmondta, hogy ma már a táplálékkiegészítő ipar is képes rá, hogy nagyon jó minőségű kollagént állítson elő.
Büdös vagy kincsem; de tehetsz ellene!
2022. július 04.
Beleszagolsz a hőségben a levegőbe és kényszeredetten szembesülsz azzal, hogy ez az érett sajtszerű bűz bizony belőled árad? Izzadsz, mint a ló? Futás haza fürödni? Állj! Előbb derítsd ki mitől izzadsz! Ha valaki egyáltalán nem izzad, az betegség! De bűzleni a hőségben, napi több tusokás után szintén az lehet.
Mikor fordul elő az izzadás?
mindig rossz szagú a tested?
Azonnal fordulj orvoshoz, mert a tested kipárolgása belső problémákról árulkodik. Feltételezhető, hogy némi túlsúlytól is meg kell szabadulnod, de a leglényegesebb, hogy a májfunkcióid rendben legyenek. Erre csak orvos adhat választ.
- A nők esetében a menstruáció előtti héten és a menstruáció alatt erőteljesebb lehet a testszag, ami néha nagyon zavaró.
Sok nő van aki ilyenkor telirakja a táskáját mindenféle dezodoráló szerekkel, és mosdik állandóan, de a hatás elmarad. Használjunk kelyhet, ami teljesen elzárja a szagokat és elég este üríteni, cserélni.
Mit tehetünk ilyenkor? Ne hordjunk nejlonból készült ruhákat, pamut alapanyagú bugyit vegyünk fel.
A menstruáció előtti héten inkább rostdús és folyadékban gazdag táplálkozást folytassunk, iktassuk ki teljesen a húsféléket és inkább zöldfélék formájában vigyünk be vasat a szervezetünkbe. Minden alkohol tilos, mert fokozza a testszagot ezeken a napokon.
- Nagy testi igénybevétel után
Ilyenkor természetes az izzadás, és ha néha kicsit büdösebb az izzadtságunk, annak az okát a táplálkozásban kell keresnünk. Lehetőleg ne az edzés előtt egy órával lakjunk jól fokhagymával. A férfiak egyébként is több izadtságmiriggyel rendelkeznek, mint a nők, náluk természetesebb az izzadás nagyobb mértéke.
A túlsúlyosok is erősebben izzadnak, és gyakran szagosabbat is - itt is a táplálkozás helyrehozása a cél. (Szakemberrel!)
- Pszichés izzadás: Ha nagyon ideges vagy, vizsga vagy egy fontos találkozó, randi előtt, sokkal intenzívebb izzadás léphet fel. Ezt kineziológussal beszéld meg, hiszen izzadásod pszichés eredetű.
- Betegségből eredő izzadás - ez gyakran jellegzetes szagú is, mint a cukorbetegeknél. Érdemes tisztában lenni vele, mert árulkodó jel lehet, ha valaki rosszul lesz. A pajzsmirigy zavaroktól kezdve az izületi problémákon át egy sor oka lehet a túlzott izzadésnak, ezért ha a tünet tartós, kezeljük azt komolyan, orvosi úton.
Csökkentsük a rossz- és növeljük a jó koleszterin szintet
2022. július 04.
Nem kell ellenségként tekinteni a koleszterinre
A koleszterin maga nem egy eleve üldözendő anyag, sőt egy bizonyos mennyiségig kifejezetten szükséges, hiszen ez a sejtek egyik alkotóeleme, részt vesz a hormontermelésben és a D-vitamin szintézisében is. De akkor mégis miért beszélünk „rossz” (LDL) és „jó” (HDL) koleszterinről? Ha a vérzsírokat ultracentrifugálással szétválasztjuk, két frakciót kapunk: az alacsony sűrűségűt (LDL), és a magas sűrűségűt (HDL). Az úgynevezett káros koleszterin (LDL) szintje és a szív-érrendszeri betegségek különösen szorosan összefüggnek egymással. Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falában rakódik le. Ezek a plakkok pedig csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt. Mindezek miatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. Végzetes esetben az ér el is záródhat, ami szövetelhaláshoz vezet.
Így csökkenthetjük a „rossz”, vagyis az LDL koleszterin szintjét
A májunk elég koleszterint termel, hogy kielégítse a szervezetünk szükségleteit, így amit külsőleg, az élelmiszerrel és itallal viszünk be, többnyire már fölösleges. Tehát elsősorban a táplálkozásunk és életmódunk reformja az, ami csökkentheti a magas koleszterinszintet. Szarka Dorottya, a Budai Kardioközpont dietetikusa az elsődleges szabályra hívja fel a figyelmet: szem előtt kell tartani, hogy a telített és transz-zsírok ne haladják meg a napi bevitt kalóriamennyiség 5-8 százalékát.
Ennek érdekében az alábbi javaslatokat érdemes megfogadni:
- fogyasszunk kevesebb vörös húst, zsíros tejet, tejterméket,
- a baromfihúsról távolítsuk el a bőrt,
- csökkentsük az előrecsomagolt-, félkész-, kész- és gyorsételek fogyasztását,
- redukáljuk bizonyos trópusi zsiradékok mennyiségét, mint például a pálma- és a kókuszolaj,
- csökkentsük a cukorfogyasztásunkat; együnk kevesebb bolti kekszet, süteményt, nápolyit, rágcsálnivalót, pékárut és üdítőitalt,
- mérsékeljük a bolti sós, olajos rágcsálnivalókat is az étrendben, úgymint a chipszek, sós snackek, sós péksütemények, ízesített kekszek
- limitáljuk az alkohol mennyiségét, és ha iszunk, akkor is napi 1-2 dl jó minőségű vörösbort válasszunk,
- kérjük dietetikus segítségét egy étkezési terv kidolgozásában. Ez egyrészt valóban optimális, egyénre szabott étkezést tesz lehetővé, másrészt egy végiggondolt terv csökkenti a „kilengések” esélyét.
A tévénézés összefügg az egészségtelen táplálkozással
2022. július 03.
A tévénézéssel töltött idő összefüggésben van a kalóriadús rágcsálnivalók és az egészségtelen üdítőitalok fokozott fogyasztásával – figyelmeztetnek a szakértők egy átfogó tanulmány eredményeire támaszkodva.
A brit Loughborough Egyetem sporttal és egészségüggyel foglalkozó karának (SSEHS) szakemberei az ülő tevékenységek és az ételfogyasztás kapcsolatát vizsgáló 53 tanulmány eredményeit vonták alapos elemzés alá. A kutatók egyértelmű összefüggést találtak a képernyő előtt töltött idő és az egészségtelen ételek fokozott fogyasztása között a gyerekek, a kamaszok és a felnőttek esetében egyaránt.
A tévénézés esetében különösen erős összefüggést fedeztek fel az energiadús sós rágcsálnivalók, cukros üdítőitalok és gyorséttermi harapnivalók megemelkedett, illetve a gyümölcsök és a zöldségek csökkent fogyasztásában.
Ha tévét nézel, nem tudod mit és mennyit eszel
“Nem csupán a televíziónézők vannak kitéve az olyan reklámoknak, amelyek erősen befolyásolhatják az ételválasztásukat, illetve fogyasztásukat, de a képernyő egyfajta figyelemelterelőként is képes működni azáltal, hogy elvonja a figyelmet az aktuálisan fogyasztott ételről, vagy a teltségérzetről, amely túlevést eredményezhet” – mondta Stuart Biddle, az egyetem munkatársa.
“Néhány ember számára a tévénézés közben elfogyasztott mennyiség teszi ki a napi energiabevitel jelentős részét” – idézte a szakembert a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportál (http://www.sciencedaily.com). A szakemberek igyekeznek hangsúlyozni a szülők meghatározó szerepét az egészségtelen táplálkozási szokások kialakulásában, mivel a televízió előtti nassolást általában a nagyobbaktól lesik el a gyerekek. A rossz beidegződések kijavítását célzó intézkedéseknek ezért mindkét korcsoportra ki kell terjedniük.
A tévé előtt etetett gyerek egészségtelenül fognak enni
“Amennyiben a szülők a televízió elé ültetik le a gyerekeket valamilyen harapnivalóval, vagy az ebédjükkel, amíg ők a házimunkákkal foglalkoznak, akkor a kicsik idővel automatikusan összekötik a tévénézést az evéssel” – mondta Natalie Pearsen, a tanszék másik kutatója. Mint hozzátette: “Minél több időt ülnek a gyerekek és a kamaszok a képernyő előtt, annál nagyobb valószínűséggel fognak egészségtelen ételeket enni”.
A szeretet fontos az egészség megtartásában
2022. július 03.
A partnerkapcsolatok pozitívan befolyásolhatják az egészséget is. Felmérések szerint akár még friss kapcsolatról van szó, akár hosszú távúról, a partnerrel töltött idő befolyásolhatja az egészségügyi vizsgálati eredményeket, de meghatározhatja az étkezési szokásainkat, a dohányzáshoz való hozzáállásunkat is.
Azoknak a pároknak, aki kiegyensúlyozott kapcsolatban élnek és boldogok, kevésbé vannak egészségügyi panaszaik, illetve hosszabb életűek is. A rossz kapcsolatok vagy társadalmi kötelékek hiánya összefügg a depresszióval, a kognitív hanyatlással és a korai halálozási kockázatot is növeli.
Érintésre fájdalomcsillapítás
Közismert tény, hogy az emberek tudat alatt szinkronizálják párjuk lépéseit, vagy átveszik testtartásukat, beszélgetési stílusukat. A coloradoi, Boulder és a haifai egyetem kutatói tanulmányozták, amikor a heteroszexuális szerelmesek női tagjának fájdalma van, és a férfi megérinti, akkor mindkét fél szívverése és légzése szinkronizálódik, és a fájdalom csökken vagy teljes mértékben megszűnik.
Ez az eredmény is bizonyítja, hogy a létezik az interperszonális szinkronizáció, az emberek minél több időt töltenek együtt, annál nagyobb mértékben tükröződnek fiziológiailag . „Minél empatikusabb a partner,annál erősebb az analgetikus (érzéstelenítő, fájdalomcsillapító) hatás egymás érintésekor – magyarázza Pavel Goldstein professzor, a Colorado Egyetem fájdalomkutató részlegének vezetője.
Szenvedély betegségek
Az Egyesült Királyság Univesity College London (UCL) kutatói kiderítették, hogy ha valaki le akar mondani rossz szokásairól, káros szenvedélyeiről, akkor ebben a partnere nagy segítségére lehet főképp, ha ő maga is hasonló problémákkal küzd.
A dohányzó nők körében végzett vizsgálatok is meglepő eredményeket hoztak. Aki a partnerével együtt kezdte el a cigarettáról való leszokást, azoknak az 50%-ának sikerült, de akinek a partnere nem dohányzó volt, azoknak csupán 17%-a tette le a cigit. Viszont, ha egy olyan partner mellett kezdte el a leszokást, aki tovább dohányzott, tehát nem támogatta, azoknak csupán 8%-ánál volt eredmény.
“A krónikus betegségek és halálozás legfőbb okai a világon az egészségtelen életmód” – mondja Jane Wardle, a Cancer Research UK Health Behavior Research Center igazgatója, az UCL kutatója. “A legnagyobb kockázatot a dohányzás, a túlsúly, a fizikai inaktivitás, a rossz étrend és az alkoholfogyasztás jelenti. A rossz szokások megszüntetése csökkentheti a betegség kockázatát, beleértve a rákot is.”
Fitten és energikusan
Oda kell figyelni a fittségre is, mert a test edzettsége javíthatja a párok egymáshoz való alkalmazkodását. Ezzel kapcsolatban a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health iskola végzett házaspárokon kutatásokat. Felmérte a párok fizikai aktivitását, majd 6 év elteltével megismételte a vizsgálatokat.
Az első tesztnél, ha a feleség megfelelt a fizikai aktivitással kapcsolatos iránymutatásoknak, a férj 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel érte el ugyanazt az aktivitási szintet, mint akiknek a felesége kevésbé volt aktív. Ezzel szemben, ha a férj aktivitása magasabb volt, a feleségek csupán 40 százaléka érte el az aktivitást.
Hogyan előzzük meg a képernyőn lógást a gyerekeknél a nyaraláson?
2022. július 02.
"Ott vagyunk már?" - a jól ismert mondat nemcsak Shreket borította ki, amikor a Szamár huszonötödször is feltette a kérdést, hanem a szülők rémálma is egy hosszabb vagy akár egy rövidebb utazás során. A gyerekeknek valóban megterhelő akár már egy 2-3 órás autózás, vonatozás, de még a repülés is. A nyári szabadságok előtt érdemes felkészülni, hogy milyen játékokat szerezzünk be, amivel az egész család jól szórakozhat.
Nem is szükséges rögtön a játékboltba szaladni, mert számtalan olyan játék van, amit minden felnőtt jól ismer, csak át kell adni a gyerekeknek. Vágó Erika játékszakértő szerint mindig arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy bármilyen játékot találunk, a gyerekek új élményt kapjanak tőle.
„Nagy kedvenc a barkochba, különösen jó családtagokkal és olyan tárgyakkal játszani, amik a kocsiban találhatóak. De a kő-papír-olló játék vagy a szólánc is népszerű, ennek az a lényege, hogy mindig az adott szó utolsó betűjével kell mondani a következő szót. A „fekete, fehér, igen, nem” játék is már-már klasszikus, ráadásul könnyűnek tűnik, de ez csak a látszat. Ha autóval utazunk, akkor érdemes megtanulni az autók márkajelzéseit. Lehet pl. autó bingót játszani: ki talál hamarabb egy Opelt, Suzukit vagy BMW-t? A mesekitalálást is élvezhetik, sőt, játszhatja az egész család. Ilyenkor az első játékos mond egy mondatot, a következő folytatja, és így tovább, így közösen alkot meg a család egy új mesét” – mondta a tanácsait Vágó Erika.
A kicsiknek az érzékfejlesztő játékok se maradjanak otthon
Érdemes több típusú játékot beszerezni
Mit tehetünk a sós élelmiszerek utáni vágy ellen?
2022. július 02.
Sokunk érez gyakori vágyat az édességek iránt, míg mások a sós ételek, pizzák, sajtok, ropogtatnivalók után sóvárognak. Ez utóbbira kevesebb figyelem irányul, noha a sós élelmiszerek káros hatásai is jelentősek. Miközben ez a késztetés a családi étkezési preferenciák hatására pl. a biztonságérzet iránti igényt fejezheti ki, érdemes tájékozódnunk a további (pszichés) okokról és a vágy enyhítésének ajánlott módozatairól.
Szomorúság vagy bosszúság hatására sietősen chipset ropogtatni, vagy egy fárasztó munkanap után egy finom pizzát elfogyasztani egyszer-egyszer, nem árt senkinek. De túl gyakran, hosszú távon a test segítségért kiárt… Ahhoz, hogy ellenálljunk a sós ételek iránti túl gyakori vágynak, először meg kell értenünk annak okait, majd tanácsos megfogadnunk hasznos tanácsokat.
Mi okozhatja a túlzott vágyat a sós élelmiszerek/nassolnivalók iránt?
Számos magyarázat létezik, íme néhány közülük:
- A sós termékek iránti vonzalom részben (korábbi) étkezési magatartásformákkal hozható összefüggésbe. Pl. a várandósság, majd szoptatás alatt sok sósat fogyasztó anya befolyásolhatja a gyermek étkezési preferenciáit, vagy egy család, ahol nagyon kedvelnek bizonyos sós élelmiszereket, és túl gyakran fogyasztják őket (pl. sült burgonyát, füstölt húsokat, zsíros sajtokat stb.), formálja az ízeket;
- Amellett egyes vizsgálatok kimutatták, hogy vannak olyan gének, amelyek az édesség felé ösztönzik a vágyat, és ezek hiányában vonzódunk a sós ízekhez;
- Végül, a sós élelmiszerek utáni sóvárgás pszichológiai szempontból a kényelem, az erő és a magabiztosság iránti igény visszanyerésének szükségletével függ össze.
A szervezetünk miért kívánhatja túl gyakran a sós termékeket, ételeket?
A sós ropik, kekszek, akárcsak az édességek vagy a zsíros ételek utáni sóvárgás jó közérzetet biztosít, amelyet a dopamin felszabadulása okoz az agyban. Egy másik magyarázat lehet a nátriumhiány: a sós utáni sóvárgás kapcsolatban állhat a szervezetben az elektrolitok (főleg a nátrium) hiányával.
Milyen hatást gyakorolnak a sós élelmiszerek a szervezetre?
Amíg rendszeresen felhívjuk a figyelmet a cukor szervezetünkre gyakorolt negatív hatásaira, ugyanúgy ismernünk kell a só és a sós ételek iránti vágy hosszú távon megnyilvánuló, lehetséges káros következményeit az egészségünkre nézve: Sajnos a sós termékek gyakran nemcsak sóval vannak tele, hanem zsírral is: a súlygyarapodás mellett olyan problémákat okozhatnak, mint :
- Vízvisszatartás: a só megreked a szövetekben, ezért elősegíti a víz felhalmozódását, és megakadályozza annak kiürülését;
- Hiperkoleszterinémia (magas koleszterinszint): a sós ételek és a telített zsírok növelik a rossz koleszterin (LDL) szintjét a vérben;
- Artériás magas vérnyomás: a túlzott mennyiségű nátrium növeli a teljes vértérfogatot és a vérnyomást;
- Magas trigliceridszint a vérben: a szervezetben a neutrális zsírok magas szintje fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Nem csak a napsütés miatt lehetnek piros erek az orrán
2022. július 01.
Bár fényterhelés hatására is megjelenhetnek az orrot behálózó piros erek, ennek a jelenségnek számos más oka is lehet. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint először az okot kell meghatározni, és ennek ismeretében hatékony kezeléssel és életmóddal halványítható, eltüntethető a zavaró látvány.
A rozácea tünete is lehet a kipirosodott orr
A bőrfelszínhez közel elhelyezkedő elpattant vagy kitágult erek, a pókháló erek valójában vékony, elszórtan elhelyezkedő, általában rózsaszín megjelenésű visszerek. Bizonyos esetben megfigyelhetők csoportosan elhelyezkedő, egy pontból kiinduló, kissé vastagabb, lilás színű visszerek is. Leginkább a lábon és arcon helyezkednek el, de bármelyik testrészen kialakulhatnak. Ilyen okai lehetnek a kitágult, piros erek megjelenésének:
– Fényterhelés: az erős, tartós napsugárzás, a fényvédelem hiánya kitágíthatja az ereket.
– Genetikai hajlam: akinek már a családjában is volt ilyen jelenség, annak nagyobb az esélye a kialakulásra.
– Hőmérséklet- és nyomásváltozás: a jelentős hideg-meleg váltakozás okozhat értágulást, ahogyan a megnövekedett nyomás – akár csak a hányás, vagy egy nagyobb tüsszentés – miatt is elpattanhatnak az erek.
– Tartós alkoholfogyasztás: az alkohol kitágítja az ereket, az alkoholbetegség pedig az arc tartós kipirosodásához is vezethet.
– Várandósság: a hormonális változás miatt megjelenhetnek olyan kis erecskék, amelyek a szülés után többnyire el is tűnnek.
– Környezeti irritáció: bizonyos anyagok roncsolhatják a bőr szerkezetét, ami miatt láthatóbbá válnak az erek.
– Rozácea: ez a bőrbetegség – ami nem ugyanaz, mint a pókháló ér – eleve kipirosodással jár az orca, az orr, az áll környékén.
Belsőleges és külsőleges kezelés is segíthet
Ha kiderítettük, pontosan mi okozza a problémát, mindent meg kell tenni a kiváltó ok megszüntetéséért, de a már látható ereket is el lehet tüntetni, halványítani. Sok esetben beválhatnak a retinoid alapú krémek, amelyek csökkentik az erek láthatóságát és javítják a bőr állapotát, bár egyes esetekben éppen fokozzák a pirosságot és viszketést okoznak. Többek közt ezért fontos, hogy szakorvos válassza ki a megfelelő kezelést, ráadásul számos hatékony gyógyszerhez csak recepttel lehet hozzáférni – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. – Ha a külsőleges kezelés már nem tűnik elégnek, olyan orvosi eljárások is eltüntethetik a zavaró ereket, mint a szkleroterápia és a lézer terápia.
Kerüljük el a nyár táplálkozási csapdáit
2022. július 01.
Összegyűjtöttünk 5 jellegzetes táplálkozási buktatót. Amennyiben ránk is vonatkoznak, és figyelmet szentelünk ezeknek a problémáknak, az idevágó, hasznos tanácsok megfogadása eredményre vezethet. Ez esetben, ha nem tévesztenek meg minket a kínálkozó alkalmak és a csábító ízek, nagyobb az esély rá, hogy nem hízunk meg ebben a szezonban…
1. Túl gyakori grillpartik
A probléma
Időnként kerti sütést rendezni, kihasználva a szép, meleg napokat, kellemes program, de gyakran megtenni – táplálkozási szempontból – nem ajánlott. Hiszen a leggyakrabban a grillezett húsok zsírosak, sokat eszünk belőlük, és sokszor van úgy, hogy készen kapható (túl sós és cukros) feldolgozott szószokat vagy sültburgonyát, sült zöldséget kínálunk mellé. Ráadásul, amikor grillrácson sütünk húst magas hőfokon, a láng és a füst olyan rákkeltő anyagokat szabadíthat fel, mint pl. a PAH-vegyületek (policiklusos aromás szénhidrogének), melyek bizonyos szerves anyagok (fa, szén, olaj stb.) tökéletlen égésekor keletkeznek.
Jó tanácsok
Tervezzünk be sok zöldséget és gyümölcsöt saláta formájában vagy akár rablóhús kombinációjaként. Amellett a szárnyashús és a hal laktató, és kevésbé zsíros, mint a sertés- vagy marhahús, ezért ezek grillezése is jó elképzelés. A mérgező anyagok képződésének megakadályozására pedig annyit tehetünk, hogy megvárjuk, amíg a parázs vékony hamuréteggel fedett, majd helyezzük a rácsot legalább 10 cm -rel fölé, és figyeljük, hogy a hús, hal ne égjen egyik részén sem feketére.
2. Cukros kísértések
A probléma
Amikor melegünk van, szomjasak vagyunk, gyakrabban esünk kísértésbe, hogy cukros üdítőket, fagylaltokat, egyéb jeges édességeket fogyasszunk pl. utcán, strandon, üdülőhelyen, amíg csak az árus ott van… Pedig a cukros italok nem csillapítják úgy a szomjat, mint az (ásvány)víz. Hátrányuk még, hogy kb. 4 kockának megfelelő mennyiségű cukrot tartalmaz egy pohár belőlük. És vigyázzunk többek közt a rendkívül finom vajas fagyaltokkal is (ilyen pl. vajkaramell), mert kb. 300 kcal-t jelentenek adagonként.
Jó tanácsok
Az édes italok és fagylaltok, bár apró örömöt jelentenek, csak módjával (pl. hetente egyszer) vagy alkalmanként fogyasszuk őket. Ahelyett, hogy otthon tárolnánk a fagylaltot, jégkrémet a hűtőben, és kedvünkre vennénk belőle akár mindennap…. Az ideális természetesen a házi készítésű fagylalt, amikor a hozzáadott cukrot korlátozni tudjuk. További javaslat ultrakönnyű szorbetek készítése turmixgépben, jeges gyümölcsdarabokból.
3. „Veszélyes” aperitifek vacsorameghíváskor
A probléma
Kellemes nyári, gyakran szabadtéri vacsorákra összegyűlni, előtte baráti társaságban aperitifeket fogyasztani szintén „veszélyes dolog” alakunkra nézve, mert általában az ital mellé kis adag rágcsálnivalókat (keksz, sajt, mogyoró, olajbogyó stb.) és snack falatokat is adnak. De minthogy nem laktatóak, újra és újra veszünk belőlük, miközben észre sem vesszük, milyen sokat fogyasztottunk ezekből az apró étvágygerjesztőkből… Az ilyenkor kínált alkohollal is vigyáznunk kell, pl. egy pohár bor átlagosan 100 kcal pluszt jelent, a koktélok pedig mintegy a dupláját tartalmazzák.
Jó tanácsok
A dietetikusok azt ajánlják, hogy ha mi rendezzük a vacsorát, aperitifként az ital mellé társítsunk zöldségeket és proteineket. Ilyen pl. a francia eredetű „verrine”, mely egy üvegpohárban kínált előétel- Lehet akár uborkás, korianderes tonhal; gyümölcs-bazsalikomos mozzarella sajt párosítás; fehér sonkás, currys cukkini saláta… Ezt sokkal kellemesebb fogyasztani, mintha pl. zöldség-rudacskákat rágcsálnánk… Ha viszont meghívást kapunk, próbáljuk figyelni éhség- és jóllakottság érzetünket, mielőtt újra kiszolgálnánk magunkat.