Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A fej-nyaki daganat korai felismerése

2023. november 15.

Fotó: gettyimages.com

A fej-nyaki daganat megelőzésére és korai felismerésének fontosságára hívja fel a figyelmet az Országos Onkológiai Intézet az ilyen ítpusú daganatok elleni küzdelem világnapján.

Az intézet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a fej és a nyak területén előforduló rosszindulatú daganatok mintegy kilencven százaléka a szájüreg, a garat és a gége nyálkahártyáján alakul ki, és általában már csak előrehaladott stádiumban ismerik fel. Magyarországon a férfiak harmadik leggyakoribb daganatos haláloka a fej-nyakrák.

A betegség időben megkezdett terápiával nagyobb eséllyel gyógyítható, ezért mindent meg kell tenni, hogy ne csak a kockázati csoportba tartozók, hanem az egészségügyi szakemberek is gondoljanak a fej-nyakrák lehetőségére.

A fej-nyaki laphámrák elsődleges kiváltó oka a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a HPV-fertőzés. Három hétnél tovább fennálló rekedtség, nyelési nehézség, nem gyógyuló szájüregi seb, három hétnél régebb óta fennálló nyaki nyirokcsomó-duzzanat esetén orvoshoz kell fordulni – ismertették.



Van-e különbség a derékfájás és a lumbágó közt?

2023. november 15.

A felnőttek négyötöde találkozott már a derékfájdalommal, amelyet sokan lumbágóként azonosítanak. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a derékfájás lehetséges okaira és a kezelés széleskörű lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Fotó: 123rf.comTúlterheljük a gerincet

A gyakori derékfájdalom hátterében többek közt olyan tényezők állnak, mint a kényszertartások, a nem megfelelő munkahelyi körülmények és a késői kezelés. A működésbeli elváltozások (például amikor az izomerő kiegyensúlyozatlansága miatt nem tudjuk teljesen kihúzni magunkat), a kényszertartások előbb-utóbb túlterhelik a gerincet. Ha ez évekig fennáll, nagy valószínűséggel kialakulnak krónikus kopások, porckorong károsodások és más, tartós problémák. Vagyis mindenképpen orvoshoz kellene fordulnia annak, aki nem sérülésből eredő fájdalmat, mozgásbeszűkülést tapasztal. (Természetesen ez esetben is érdemes segítséget kérni, de a sérülés nyilván más jellegű kezelést igényel.) Csak szakszerű segítséggel védhetők ki a tartós elváltozások!

A derékfájás maga a lumbágó?

A leggyakrabban jelentkező problémát, vagyis a derékfájást magát valóban szokás lumbágónak is nevezni. Ez az a fajta fájdalom, amely hevességével hívja fel magára a figyelmet, és amelynek kapcsán szinte minden mozdulatnál belenyilall a deréktájba a gyötrő érzés. A lumbágó okai a gerincet mozgató és összetartó izomzat, kötő- és támasztószövetek mikrosérülései, amelynek következtében steril gyulladás alakul ki. Pontosabb okát az esetek háromnegyed részében nem sikerül kideríteni, de az bizonyos, hogy nincsenek olyan idegrendszeri tünetei, mint például a porckorongsérvnek. Kezelésének célja a fájdalom, az izomfeszülés oldása és a gyulladás csökkentése. A különböző borogatások mellett szteroid injekció és nem szteroid gyulladásgátlók is beválhatnak.

A derékfájdalom leggyakoribb, további okai

Izomfeszülés

Az egyre erősödő derékfájdalom többnyire izom eredetű. Amennyiben a gerinccsigolyák kimozdulnak a helyes, szimmetrikus állapotukból, a szervezet automatikusan megpróbálja korrigálni ezt. Ilyenkor a csigolyák melletti izomkötegek állandóan azon dolgoznak, hogy görcsös feszítéssel megfelelő pozíciójukban tartsák a csigolyákat. Ez a feszülés pedig viszonylag rövid idő alatt is derékfájáshoz vezet.

Porckopás

porckopás az ízületeket borító porc elvékonyodásának, töredezetté válásának folyamata, amely általában lassan alakul ki, és bár egyes esetekben nem okoz tüneteket, leggyakrabban fájdalommal és/vagy a mozgáskorlátozottsággal jár, és ez lehet a reggeli merevség oka is. A panaszok fokozódhatnak terhelést követően vagy az időjárás változásakor is. 

 Porckorongsérv

A porckorongsérv ritkább, de a legsúlyosabb derékfájást kiváltó betegségek egyike. Ha a porckorong elveszíti tartását és kitüremkedik, azaz nyomás alá helyezi a gerincből kilépő idegeket, az komoly fájdalmat okozhat a derékban, amennyiben az ágyéki gerincszakasz érintett.

Isiász

A derékfájás okozója lehet isiász (ülőidegzsába) is. Ez a gerincsérvnek az a formája, amikor a porckorong az ülőideget nyomja. A farpofákba és az alsó végtagba kisugárzó fájdalom jellemzi, egyéb tünetek kíséretében.



Bechterew-kór: elmerevedhet a gerinc

2023. november 14.

Fotó: 123rf.com

A Bechterew-kór, vagy spondylitis ankylopoetica (elterjedt rövidítése SPA – magyar elnevezése sajnos nincs) a gerinc gyulladásos betegsége. A gerincoszlopot alkotó elemek, a csigolyák, porckorongok között gyulladása kóros immunfolyamat miatt lép fel. Emiatt a csigolyák között csontos hidak alakulnak ki, hosszú évek alatt pedig a gerinc teljes elmerevedéséhez vezethet. A gerinc ily módon kialakult mozgáskorlátozottsága jellegzetes tartást eredményez, rendszerint kihatással van a vállak és a csípők mozgására.

„Típusos esetben a beteg hajnalban rendszeresen derékfájdalomra ébred, ki is kel az ágyból, mert mozgásra a fájdalom kicsit enyhül, majd a gerinc reggeli merevsége napközben javul. A betegség előrehaladtával a gerinc mozgásának korlátozottságát, elsőként általában a fej fordításának nehézségét veszi észre a páciens, a derék merevsége miatt pedig problémát jelent az előre hajolás” – fogalmazott Dr. Mihola Dóra, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő reumatológus szakorvosa.

A Bechterew-kór kezelését sokszor hátráltatja, hogy a tünetet a páciens csak egy egyszerű derékfájásnak tartja és mivel nem is sejti, hogy súlyosabb mozgásszervi betegség állhat a háttérben, nem fordul vele orvoshoz. Kétségkívül nem gyakori betegség, nagyjából a népesség kevesebb, mint 0,5%-át érinti, nagyobb arányban a fiatal férfiakat, de gyermekkorban is kezdődhet.

Hogy mitől alakulhat ki a Bechterew-kór, nem teljesen tisztázott. A reumatológus szerint genetikai kockázatot jelent, ha valaki hordozza az úgynevezett HLA-B27 gént, ez a betegek kb. 60-70%-ában mutatható ki. Bizonyos fertőzések szerepe a kialakulásban nagyon valószínű. Bár ezt nem tekintjük autoimmun betegségnek, a gyulladásos folyamat kóros immunműködés miatt áll fenn.

A szakértő szerint a krónikus gyulladásos állapot – amely nem mindig tükröződik a laborvizsgálati eredményben – az egész szervezetre kifejti hatását, étvágytalanság, fogyás, légszomj jelentkezhet, még a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata is emelkedik. Érdemes tudni, hogy hasonló gerincbetegség társulhat a pikkelysömörhöz, gyulladásos bélbetegségekhez és bizonyos szemgyulladásokhoz is.

„Tartós nyugalmi derékfájás esetén mihamarabb reumatológus felkeresése ajánlott, hiszen a jellegzetes tünetek mellett sokszor már a fizikális vizsgálat, a gerinc funkcionális állapota gyanút kelt a betegségre. A további kivizsgálás során a megfelelő képalkotó vizsgálatok, kezdeti stádiumban MR, később a röntgen, HLA-B27 gén kimutatása és egyéb laborvizsgálatok eredményét látva közelebb kerülhetünk a korai diagnózishoz” – tette hozzá Dr. Mihola Dóra.



Öregedés? Na ne!

2023. november 14.

Fotó: 123rf.com

Fitoterápia, aromaterápia, zen torna… Az „enyhe” gyógymódok a hagyományos orvoslás kiegészítői, és az életkorral összefüggő, kisebb-nagyobb bajok enyhítésére, megelőzésére is ajánlottak. Íme, egyes természetes megoldások, melyeknek anti-aging (öregedésgátló) hatása már bizonyított.

A jó lelkiállapot fenntartásához ajánlott praktikák.

A nyugtató hatású levendula

Az aromaterápiában is alkalmazott levendula esszenciális olaj hatékony a stressz ellen, és antioxidáns hatóerővel rendelkezik. Fő hatóanyaga a linalool, mely szorongásoldó, nyugtató, alvást segítő tulajdonságú.

A gyakorlatban:

– Stresszes időszakokban a csuklónkra vagy zsebkendőre tegyünk 1-2 csepp levendula-illóolajat, és mélyen lélegezzük be. Üvegcséből is belélegezhető.

A stresszoldó magnézium

A magnézium hozzájárul a megfelelő érzelmi és idegi egyensúly fenntartásához Növeli az agy dopamintermelését serkentő aminosav szintjét (GABA-t). Amennyiben szervezetünknek hiánya van magnéziumból, a legkisebb bosszúság, stressz, izgalom is komoly hatást gyakorol ránk. A stressz pedig fokozza a vizelettel történő magnéziumveszteségünket. Igazi ördögi kör… Ha a táplálkozásunkból hiányzik a kalciumnak ezen előanyaga, forduljunk az étrend-kiegészítőkhöz.

A gyakorlatban:

– Az átlagos adag 7 mg/kg/napnak felel meg, azaz egy 70 kg-os személynek körülbelül 500 mg magnéziumot jelent naponta. Részesítsük előnyben a magnézium-citrátot, amely a magnézium citromsavval alkotott, legjobban felszívódó sója. 1-2 hónapos kúra keretében ajánlott szedni.

Egy kevéssé ismert nyugtató növény az Ashwagandha

Ez az indiai ginszeng néven is ismert növény (Withania somnifera) lehetővé teszi a szervezet számára, hogy alkalmazkodjon a környezeti tényezőkhöz (adaptogén) és elkerülje azok negatív hatásait. Tonizáló és nyugtató hatású, enyhíti a depressziót és javítja az alvásminőséget.

A gyakorlatban:

– Szedjünk belőle 3 kapszulát naponta, 1 hónapig, kúraszerűen, terhesség, szoptatás esetén viszont ellenjavallt.



Gabonatejek házilag: így tudod elkészíteni

2023. november 13.

Készítsünk odahaza rizstejet, mandulatejet, szójatejet vagy szójatejfölt! A laktózmentes és vegán konyha alapjául szolgáló és igen egészséges gabonatejeket nem ördöngősség előállítani. 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Rizstej
1 kg barnarizst kb. 2,5-szeres vízzel felteszünk főni. Amikor a víz tejszerű állagú lesz (kellően sűrű, fehéres-barnás színű), akkor leöntjük a rizsről, és új vizet öntünk a rizsre, majd továbbfőzzük. Mindezt addig ismételjük, míg a rizs „ad tejet”. Egy kiló rizsről 3 óra alatt körülbelül 3-4-szer tudunk vizet cserélni, és összesen körülbelül 1,5-2 liter rizstej nyerhető így. A végén a rizst szitán átnyomkodhatjuk, és ezzel is nyerhetünk még egy kis sűrű rizstejet. A megmaradó rizs sokféle célra felhasználható, kiváló alapanyag például pudinghoz!

Mandulatej
25 dkg mandula kell hozzá. A mandulát meghántoljuk (felforralt vízbe dobva a szemeket ez rövid áztatás után könnyen elvégezhető), majd ledaráljuk, és 1 liter forró vízzel leöntjük (55 °C-ra elég felmelegíteni a vizet). Egy óra állás után átnyomkodjuk, ízlés szerint mézzel, vaníliával ízesíthetjük. Gyermektápszernek is kitűnő!

Szójatej
2,5 dl szójabab és 12 dl víz kell hozzá. A nyers szójababot egy éjszakán át áztatjuk. Másnap a vizet leöntjük, és a babot 12 dl tiszta vízzel turmixgépben pépesítjük. A kapott híg masszát állandó keverés mellett 20-25 percig forraljuk, közben vigyázzunk, mert könnyen kifut. A felfőzött masszát sűrű szitán átszűrjük. A szitán maradó masszából szójatejfölt készíthetünk, ha azt egy kevés szójatejjel összeturmixoljuk, majd további turmixolás közben 1dl hidegen sajtolt olajat és némi citromlevet adunk hozzá.
Tipp: Készíthetünk vaníliás szójatejet is, ha a kész tejbe vaníliarúd kikapart belsejét és egy pici mézet keverünk. Azonban mindig csak annyi szójatejet ízesítsünk, amennyit azonnal elfogyasztunk! (A natúr szójatej hűtőben 3-4 napig is eltartható.)
Megjegyzés: Áztatás közben a vizet lehet cserélni, és a szójabab héját minél jobban eltávolítjuk, annál fehérebb lesz a tej.



Stresszkezelési módszerek: A preventív életszemlélet része

2023. november 13.

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a stressz romboló hatású lelki, testi és pszichés egészségünkre nézve egyaránt. Fontos szót ejtenünk a hatékony kezeléséről, ugyanis enélkül idővel rengeteg probléma megjelenhet. A legtöbb panasz pedig a kezeletlen feszültség, folyamatos idegeskedés számlájára írható.

Fotó: 123rf.comNem meglepő, hogy egyre nagyobb az igény a különféle stresszkezelési megoldásokra, melyekkel hatékonyan tehetünk a betegségmegelőzés érdekében, ezáltal egy jobb közérzet megteremtéséért.

Egészségmegőrző preventív szemlélet

Egy nyugodtabb és tudatosabb életvitel sajnos nem menthet meg az összes létező betegségtől, de segíthet a megelőzésben, egy jobb életkörülmény, egy boldogabb életstílus elsajátításában, ahol a stressznek egyértelműen kívül tágasabb.

A kellemes közérzet mindennél fontosabb!

Érdemes minél több gyakorlatot, módszert kipróbálni, majd a leghatékonyabbat be-építeni a mindennapokba. Különösen lényeges, hogy tartósan kell végezni, különben nem érezhető a változás. Életünk minden területén elengedhetetlen a megelőzés, vagyis a preventív szemlélet, s ebbe beletartozik

• az egészségesebb, tudatosabb táplálkozás,

• a rendszeres testedzés,

• a folyamatos mentális tréningek,

• az ajánlott és kötelező szűrővizsgálatok.

Amennyire magától értetődő az ideális életmódra való áttérés fontossága, gyakran mégis „kifelejtődik” a stresszkezelés mint lényeges elem. Pedig az állandó stressz pont annyira veszélyes és „mérgező” tud lenni, mint egy lappangó betegség.

Stresszcsökkentés a rohanó hétköznapokban

Szerencsére számos módja van a feszültségoldásnak, köztük a legismertebb megoldások és a leghétköznapibbak is éppúgy megállják a helyüket. A stresszkezelési módszerek közül kezdjük a népszerű meditációval!



A diétás konyha 8 titka

2023. november 12.

Ha valakit diétára "ítélnek", az első gondolata általában az, hogy íztelen vagy akár rossz ízű, kevés mennyiségű étellel kell beérnie. Rosszul sejti. Milyen a finom diéta? 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Diétán innen, konyhán túl
A diétás tanácsadás során részletes tájékoztatást kaphatunk nem csak a helyes nyersanyag válogatásról, de a javasolt konyhatechnológiáról is. A tapasztalat azt mutatja, hogy a dietetikushoz fordulók nem mindig vannak tisztában azzal, amit hallanak. Az egyszerű rántás, sütés, főzés ismerős, de ha azt halljuk például, hogy diétás rántás, dúsítás, talán nem mindig tudjuk, pontosan hogyan is kezdjünk neki a megvalósításnak.

1. A diétára ítélve
Ha valakit diétára „ítélnek”, az első gondolata általában az, hogy íztelen vagy akár rossz ízű, kevés mennyiségű étellel kell beérnie, míg mások jóízűen falatoznak körülötte.

Ha valaki nem kap megfelelő  tanácsot, vagy nem mer kísérletezni, új dolgokat kipróbálni, esetleg panaszoktól félve túlságosan megszorítja a diétáját, valóban járhat így.

Legyünk hát nyitottak, kreatívak és hogy a főzés ne csak a rántásból és olajban sütésből álljon, ismerkedjünk meg a következőkben a diétás ételkészítési műveletekkel.

2. Diétás ételkészítési műveletek
A diétás konyhatechológiában az ételek biológia és élvezeti értékének megtartása ép olyan fontos, mint az egészséges emberek esetében. Sőt mivel számos betegség társul étvágytalansággal, ezért még jobban oda kell figyelni, hogy mi kerül a beteg tányérjára.

Olyan ételkészítési eljárásokat kell ezért alkalmaznunk ami megőrzi a tápanyagtartalmat, az ízeket, illatokat, zamatanyagokat és egyben könnyen emészthető.

3. Főzés, párolás, gőzölés
A főzés hatására az élelmianyagok rostjai felpuhulnak, az étel könnyebben emészthető lesz.

A párolás kevés zsiradékban és/vagy folyadékban történik, fedő alatt. A főzés és a sütés tulajdonságait egyesíti. A visszacsapódó párával a kioldódó tápanyagok, ízanyagok nem „vesznek” el.

A párolás különleges változata amikor zöldségekkel párolunk. Ennek előnye, hogy a kevésbé ízletes élelmianyagoknak kellemes ízt adnak a pároláshoz felhasznált aromás zöldségek, pl. gomba, zeller, sárgarépa. A zöldséges pároláskor nem vizet használunk, hanem csontlevet vagy zöldséglevet. A gőzölés során a víz párája átjárja a gőzölendő anyag rostjait így puhítva azokat, miközben kicsi a vitamin és ásványi anyag veszteség.



Fogyókúra idősebb korban

2023. november 12.

Javítsunk étkezési szokásainkon, figyeljünk szervezetünk reakcióira, és próbáljunk többet mozogni!

Fotó: gettyimages.comAmikor a családdal együtt étkezünk, és például testesebb férjünk vagy mindig éhes kamasz gyerekünk van, akik sokkal többet esznek az átlagosnál, mi is hajlamosak vagyunk nagyobb adagokat rakni a tányérunkra, noha energiaszükségletünk jóval alatta marad az övékének. Ilyen esetekben a másik „veszély”, hogy gyakran főzünk a családnak nehéz ételeket. Az eredmény pedig az, hogy ők nem híznak, de mi igen!

• Hallgassunk testünk szavára, és ne „sodródjunk” a többiekkel, hanem csökkentsük az adagunkat étvágyunk és energiaszükségletünk szerint.

• Ne fogyasszunk túl sok desszertet! Ha már jóllaktunk, az összes hizlaló ételt hagyjuk a többi családtagra, mi pedig fejezzük be az étkezést inkább salátával, sajttal.

• Nemcsak a családi étkezésekre érvényes ez az elv, hanem a munkahelyi étkezdében vagy étteremben, társaságban fogyasztott ebédekre, vacsorákra is.

Figyeljünk oda, mit, mikor, hogyan eszünk!

Étkezés után gyakran kényelmetlen teltgyomor- vagy nehézgyomor-érzést tapasztalunk? Sokszor csak azért ülünk asztalhoz, mert itt az ideje, és nem is vagyunk igazán éhesek? Ha így van, ezentúl figyeljük meg jobban testünk jelzéseit, ez segít a frusztráció nélküli, kiegyensúlyozott táplálkozásban. Egyéb rossz szokásainkon is változtatnunk kell: például ne együnk tévénézés közben, mert elvonja a figyelmünket az evésről, és felmérések szerint 20%-kal növeli „alattomosan” az elfogyasztott étel mennyiségét. Tanácsos minden figyelmünket az étkezésre fordítanunk.

További jó tanács: ízlelgessük az ételt apró falatonként, elegendő időt hagyva a rágásra, egészen addig, amíg szinte pépessé válik. Az alapos rágásnak számos előnye van, például jobb lesz tőle az emésztés, tovább élvezzük az ízeket, és lassítjuk az evés ritmusát. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy kevesebbet együnk addig a pillanatig, amikor agyunk közvetíti számunkra a telítettség érzését egy ingerületátvivő anyagon keresztül, kb. 20 perccel azután, hogy az első falatok a gyomorba jutnak. Ez az egyik egyszerű módja az elfogyasztott ételadagok csökkentésének, a fogyás elősegítésének.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a rágással még több energiát hasznosítunk, és fokozzuk a zsíranyagcserét is.

Egészséges összetevőkből álló, kiegyensúlyozott étrendet kövessünk!

Egyszerű menüket állítsunk össze, amelyekben legyen sok rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag zöldség (egy étkezés felét tegye ki a friss vagy a fagyasztott zöldség), állati protein (sovány fehér húsok, halak), friss gyümölcs, módjával natúr tejtermék, keményítőtartalmú élelmiszer.

A cukormentes édességek vagy a nehéz ételek (pl. szószos húsok, pörköltek, sültek) nem kifejezetten tiltottak, de fogyasztásuk legyen alkalomszerű. Az ételeket fűszerezzük ízlésünk szerint, és a főzéshez „jó olajokat” (pl. repce, olíva) használjunk. Uzsonnára fogyasszunk bőven olajos magvakat (pl. lenmag, mustármag, quinoa, tökmag), dióféléket (pl. mandula, dió, kesudió, törökmogyoró), mert ezek támogatják a zsírégetést és javítják a változókorban gyakran előforduló rossz hangulatot. Próbáljunk ki főzéskor eddig nem ismert, változatos összetételű recepteket!



Varázslatos európai hétvégi úticélok a hideg évszakokra

2023. november 11.

Az év legszínesebb időszaka a legideálisabb arra, hogy meglátogassuk Közép-Európa kisebb történelmi városait. Ezek a hónapok kellemes időjárást nyújtanak a városnézéshez, a megfizethető őszi-téli kiruccanások csodájával fűszerezve, Budapesttől Berlinig. A környező országok kisvárosai tele vannak történelemmel, kultúrával és pazar látványosságokkal, amelyek felfedezése az egész család számára élvezetes hétvégi programot nyújthat. A következőkben megismerkedünk négy ilyen várossal: Bad Schandau, Liberec, Brno és Drezda.  

Brno - A nyugodtabb Prága

Brno (Brünn) egy hamisítatlan cseh nagyváros, ám mégsem annyira turistáktól nyüzsgő, mint Prága. Viszont tele van izgalmas sztorikkal és különleges kultúrával. A városban található a híres brnoi vár, amely már a középkor óta őrzi a várost. A várban múzeumok is találhatók, amelyek meglátogatásával megismerkedhetünk a régió történelmével hagyatékaival.

A hideg hónapokban a látogatók számára ajánlott egy sétát tenni a brünni óvárosban, ahol számos különleges hangulatú kávézó, étterem és kocsma is található. Azoknak, akik érdeklődnek a művészet és a kultúra iránt, a Moravska Galéria és a Janáček Ház is fontos állomás lehet. Budapestről már 4:15 óra utazással elérhető a város, így tökéletes célpont egy hétvégi kiruccanásra.

Bad Schandau – A természet ölelésében

Bad Schandau egy gyönyörű kisváros, amely a cseh határ mentén, a Szász-Svájci Nemzeti Park mellett helyezkedik el. Ez a hely tökéletes választás azoknak, akik a természet közelségében szeretnének kikapcsolódni. Történelme messzire nyúlik vissza, a város már a 18. században is ismert volt gyógyító hatású termálvíz forrásának köszönhetően. Ezt a mai napig élvezhetjük az itt található Toskana-Therme Spa exkluzív fürdőben, amely izgalmakkal teli helyként szolgál, ha elmenülnénk valahova a hideg elől.

Szász Svájc leglátványosabb sziklaképződménye, a Schrammsteine is könnyen megközelíthető a városból, és a kiváló lehetőséget kínál azoknak, akik természetközeli aktív kikapcsolódásra vágynak, hiszen itt lehetőségük van túrázásra és hegymászásra is.



Az, aki szép… Ki a legszebb a világon?

2023. november 11.

Miért gyönyörködtet a naplemente, a virágok színe, az alkonyi táj, az erdők-mezők végtelen zöldje és lankái, egy gyermek mosolya, egy igéző szempár, egy csodálatos forma? Miért? Mert szép, és az emberek szeretik a szépet és vonzódnak is hozzá.

Ősidők óta igény van bennünk a szépségre, hiszen minden műalkotás, épület, szobor annak a bizonyítéka, hogy nem csupán házakban, épületekben akarunk élni, hanem szép otthonokat szeretünk megteremteni magunknak és szeretteinknek. A szépség igénye velünk született, hiszen évezredek óta kíséri az emberiséget, és valószínű, hogy sosem mondunk le erről a luxusról, a szépség iránti vágyunk luxusáról. Ha lemondanánk, az valószínű, a végítéletet jelentené. Szép gyermekeket akarunk, szép feleséget, jóképű férjet, szép lakást, szép festményeket, ruhákat, cipőket stb., szóval a hétköznapok és ünnepek minden szegmensében ez is vezérel minket.

Az ősi barlangrajzokat nem csupán a vadászat víziója miatt festették elődeink, hanem díszítő motívumként is szolgáltak a barlangok falán. Állítólag a legelső „műtárgy”, melyet találtak, egy kb. 22 ezer éves kis botocska, melyre tulajdonosa rovátkákat vésett, hogy díszítse azt. Szóval nem elégedett meg azzal, hogy a birtokában van egy használati tárgy, kidíszítette, hogy szebb legyen, és nyilván örömét lelte abban, hogy gyönyörködött alkotásában. De bármely használati tárgyunkat ősidők óta igyekszünk díszíteni, formázni, festeni. Gondoljunk csak az ősrégi agyagedényekre, milyen káprázatos színpompában ragyognak a mai napig, vagy Egyiptom falfestményei, melyek évezredek óta őrzik a színeiket, ahol nem koptatta le a sivatag homokja, az időjárás, a szél ereje, ott szikrázóan ragyognak az egyiptomi kékek, okkerek, vörösek…

Már közhellyé vált Kant híressé vált mondása, miszerint „szép az, ami érdek nélkül tetszik”.

Talán nem lehet egyszerűbben megfogalmazni a szépség esszenciáját! Igen, de kinek mi vagy ki a szép?

Megkérdeztek egyszer a Távol-Keleten egy bölcs öreget, mondja már el, ki a legszebb nő a világon? Az öreg elmosolyodott, és azt válaszolta: „A legszebb nő az, akit szeretsz!” Milyen igaz, hiszen akit szeretünk, azt szépnek látjuk, és mindenkinek más a szépség, hiszen van, aki a vékonyakat szereti, van, aki a teltebb idomok felé vonzódik, és sorolhatnám tovább.

Természetesen van a szépségnek tudományos magyarázata is, és az aranymetszés szabályait állítólag ösztönösen megérzi a lélek, nyilván a szimmetria is nagyon meghatározó lehet, vagy éppen az aszimmetria is lehet vonzó. Szóval mielőtt belebonyolódnánk a teljes szépségskálába, meg kell, hogy állapítsam: minden lélek ösztönösen vonzódik a szépség felé, de hogy kinek mi a szép, az szinte minden emberre más és más módon jellemző.

Erre mondanám, hogy mindenkinek van egyfajta igazsága, de senkinek nincs abszolút igaza.

Hiszen nincs csak egyetlen igazság a földön, rengeteg igaz van, abszolút igazság nyilván nem létezik, nem is létezhet.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...124125126...614
hírek, aktualitások

Leégett a bőre?

2025. július 18.

Hasznos tudni, hogy mivel kezelje a napégette bőrt

Nyár, nyaralás, napsütés, napégés… Az utóbbi nem játék, hiszen a kellemetlen panaszokon túl a napégés vagy leégés a bőr ráncosodásának, öregedésének az előszobáját és egyes esetekben akár a bőrrák kiindulópontját is jelenti.

A legjobb lenne a napégést megelőzni! Ha azonban kivédeni nem sikerül, akkor mindenképpen törekedni kell a szakszerű kezelésére.

Milyen tünetekkel jár a napégés?

Minél több időt tölt valaki minél nagyobb intenzitású napfényen, annál inkább ki van téve az ultraibolya (UV)-sugárzás káros hatásának, így a napégésnek is. A bőr rózsaszínűvé, majd pirosas, vöröses árnyalatúvá válása mellett a melegérzet és a bőr megérintésekor tapasztalható perzselő, égő érzés egyaránt arra utalnak, hogy túl nagy dózisban volt a bőr a napsugárzásnak kitéve.

Az extrém erősségű napsugárzásnak való kitettséget követő pár órán belül


fájdalom,
viszketés,
hólyagosodás,
hólyagnedvedzés,
duzzanat egyaránt tapasztalható a bőrön.


Súlyosabb esetben a panaszok nem korlátozódnak csupán a bőrre, és egyéb tünetek is megjelennek, így például a fejfájás, hányinger, hányás, szédülés, gyengeség vagy akár láz.

A napégéssel társuló egyik legnagyobb veszély a kiszáradás, és itt nem csak a bőr szárazzá válásáról van szó, hanem a szervezet só- és vízháztartási egyensúlyának felborulásáról. Megfogadandó a tanács, hogy napégéses panaszoknál az érintettek hűvös, elsötétített helyiségben tartózkodjanak és gondoskodjanak a bőséges folyadékbevitelről, lehetőleg tiszta víz formájában. A langyos vizes zuhanyzás kellemes érzést adhat, érdemes tusfürdőt nem használva, csupán tiszta vízzel tusolni. Az öltözetet illetően szellőző (pamut), nem szoros és lehetőleg nem műszálas ruházat viselése javasolható. Megjegyzendő, hogy az alkoholos italok fogyasztása szárító hatású a szervezetre, vagyis a „becsípett” állapotban való leégés súlyosabb következményekkel járhat, mint a józan állapotban szerzett napégés, illetve a leégett állapotban való italozás tovább ronthat az állapoton.

Mióma a menopauza után – kell-e aggódni?

2025. július 18.

A méhmióma egy döntően jóindulatú szövetburjánzás a méhben és annak környékén, amelynek ahhoz, hogy növekedni tudjon, ösztrogénre van szüksége. Ezért tehát a menopauza után, amikor az ösztrogénszint visszaesik, jelentősen csökken a mióma kialakulásának, növekedésének esélye is. Néhány esetben azonban nem ez történik, hanem a mióma továbbra is jelen van és tüneteket is okoz. Mi lehet ennek az oka, mit lehet tenni, kell-e aggódni a jelenség miatt? Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ – Prima Medica nőgyógyásza, sebész válaszolt meg a kérdéseket.

Mi lehet az oka annak, ha a mióma a menopauza után is tüneteket okoz?

A menopauza után az az általános megfigyelés, hogy akik korábban mióma, miómák okozta panaszokkal bajlódtak, rendszerint jobban lesznek. Ez azonban nem minden esetben van így.
– Előfordul, hogy épp a perimenopauza vagy menopauza alatt alkalmazott hormonpótló terápia az, amely a progeszteron és ösztrogén pótlással fenntartja azt az állapotot, ami miatt a mióma gondot tud okozni. A tünetek változatosak lehetnek, ahogyan a mióma mérete és száma is. Az almamag méretűtől a grapefruit nagyságúig, az egyetlen darabtól a több miómáig számos variációban felfedezhetünk ilyen képleteket. Éppen ezért a panaszok is sokrétűek:
– erős menstruációs vérzés (ha még van menstruáció a perimenopauzában),
– köztes vérzés vagy menopauza utáni vérzés,
– szex közben érzett fájdalom,
– puffadás,
– hátfájás (ha a mióma a méh hátsó részén jelentkezik, nekinyomódhat a hát alsó szakaszán lévő izmoknak és idegeknek),
– székelési, vizelési fájdalom, székrekedés, hólyag kiürítésének nehézsége (ugyanis a méh külső falán elhelyezkedő miómák nyomhatják a hólyagot, a végbelet és az idegeket).
A tünetek lehet enyhék, de akár olyan erőteljesek is, hogy nem csak a nappali közérzetet, de az éjszakai alvást is megnehezíthetik. Nagyon ritka esetben az is előfordulhat, hogy a mióma daganatos sejteket is tartalmaz.

Miben más a növényi és az állati fehérje? Melyik segíti jobban a fogyást?

2025. július 17.

A fehérjediéta több szinten is hozzájárul az anyagcsere fokozásához, a zsírégetés elősegítéséhez és az izomméret megtartásához, miközben pozitív hatással van az energiaszintre és a bőr egészségére. De felmerül a dilemma: a cél, az egészséges és tartós fogyás érdekében a növényi vagy az állati fehérje fogyasztását részesítsük előnyben?

Goda Gábor, vegyészmérnököt, a Toman Diet szakértőjét kérdeztük arról, miért olyan hatékony a fehérjediéta és vajon a növényi, vagy az állati fehérje segíti jobban a fogyást?

„A fehérjediétának számos előnye van a népszerű divatdiétákkal szemben: fokozza az anyagcserét, mivel a fehérjék lebontása több energiát igényel, mint a szénhidrátoké vagy a zsíroké. Ez a magasabb termikus hatás elősegíti a kalóriák gyorsabb elégetését, ami a testsúlycsökkenést és a zsírvesztést támogathatja – feltéve, hogy a bélflóra és az enzimháztartás megfelelően működik. Kalóriadeficitben a szervezet hajlamos az energiáért az izomszövet lebontásához folyamodni. A megfelelő fehérjebevitel azonban biztosítja az izmok építőelemeit (aminosavakat), segítve így az izomtömeg megőrzését és elősegítve az előnyösebb, tónusosabb testkép kialakulását. A fehérje lassúbb emésztése miatt hosszabb teltségérzetet biztosít és stabilabb energiaszintet eredményez. Emellett nélkülözhetetlen a kollagén és elasztin termelésében, melyek a bőr rugalmasságát, szilárdságát és regenerációját támogatják, így segítve a bőr fiatalos megjelenésének elérését vagy fenntartását.”

Tehát a fogyókúra során a fehérjebevitel kulcsszerepet játszik. Az azonban, hogy az állati vagy a növényi fehérje segíti jobban a fogyást, nagyban függ az étrend többi részétől, az egyéni igényektől és a fehérjeforrás minőségétől.

„Míg az állati fehérjék általában teljes aminosav-profillal és magas biológiai értékkel rendelkeznek, addig a növényi fehérjék előnyei a rost és az antioxidáns tartalomban nyilvánulnak meg. Az egészséges étrend szempontjából a legjobb megoldás az egyensúly fenntartása és a különböző fehérjeforrások kombinálása, hogy mind az esszenciális aminosavak, mind a további tápanyagok optimálisan biztosítva legyenek.” – folytatja Goda Gábor.