Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Újévi nagytakarítás otthon és a testedben - fájdalommentesen!

Érdekességek2018. január 03.

Újévkor, vagy a nagy ünnepek után, szinte minden háziasszony vagy hol az úr, végez nagytakarítást. Ilyenkor szokásunk felfordítani az egész lakást, hogy a lehető legtisztábbá varázsoljuk otthonunkat. Arra vágyunk, hogy az új évet tisztán, tiszta lappal kezdhessük és mehessünk tovább jól megszokott munkánkkal.

Otthon és a tested

Idén az ünnepek szinte egyazon a napokra estek, emberek többségének nagy örömére a hét közepével kezdődően, így jól kifoghattunk egymás után két nagyon hosszú hétvégét! Örvendjünk hát ennek, hiszen ilyenre nem mindig van alkalmunk. Ki leleményesebb volt, azok kellemesen és hasznosan töltötték el szabadnapjaikat. Volt ki moziba, színházba látogatott el, kipróbált néhány más, eddig általa nem ismert Fitness termet és mozgással töltötte idejét, vagy csak egyáltalán megpihentek a relaxáló helyiségben, voltak kik sok – sok könyvet olvastak ki, tanultak meg főzni újabb receptúrák alapján. Programok sokaságából válogathattunk, és ha Te is jól szervezted azokat össze, akkor Magad is elégedetten tekinthetsz most vissza, az elmúlt éved utolsó pár záró napjaira.

De térjünk most vissza a háztartásba, és az edzésre.


Kemény fizikai munka 

Ha Te is jól megtakarítottad az ablakaidat, függönyeidet kimostad, végeztél portörlést, majd az egész lakást felporszívóztad és fel is törölted, talán viaszt is használtál, szennyes holmiaidat és mást, ki is mostál, már ki is vasaltál, ágyneműt cseréltél, akkor valószínű, hogy Te is részesültél abban a kellemetlen érzésben, mint ilyenkor általában kell is, hogy érezz.

Gondolom kar, hát, derék, lábfájdalmaid Neked is lettek. Talán még egy kis izomláz is lett?! 



Gyakorlatok, a fájdalommentes házimunkára

Hogy megkíméld Magad az ekkor előjövő fájdalmaktól:
Amire ilyenkor mindenkor figyelj oda, az a hátad tartása. Tartsd azt egyenesen. Derékból hajolj meg, de hátad legyen egyenes. Támaszkodj meg, ha szükséges valamely munkádnál, ha esetleg fáradt vagy már tartani hátad. Mikor állsz, mindig húzd ki Magad, legyen egyenes, szép a tartásod, vállaid ne engedd előre esni, tárd ki a mellkasod, ezáltal hátad is kiegyenesedik és a levegő is szabadon áramolhat testedben. Utat biztosítva ezáltal több életenergia áramlásának testedben. 

Házimunka után végez, ha Téged is gyötör a fájdalom:

Végezz valamilyen cardio jellegű edzést. Bármi lehet, ami a kedvenced. Jobb ha a szabadban teszed ezt, még a nagy hideg ellenére is!

Majd kezdj el nyújtózkodni. Felfelé az ég felé, oldalra, hátra, előre. Végezz előre hajlásokat, lehet állva, fit ballon, vagy a talajon ülve. Végezz hátra homorításokat, hidakat. Csavaró gyakorlatokat. Comb hajlításokat nyújtásokat. Fentről lefelé kezdve körző mozgásokat. Pl., fej, mellkas, kar, csukló, csípő, lábfej….

Ha van egy jó DVD, vagy ha magadtól is megy, jógázz egy nagyot.

És ha már kinyitottak a jógastúdiók és Te is visszamentél már dolgozni, tanácsolom, iktass be legalább 2 hetes jóga foglalkozást napjaidba, hogy helyreállhasson tested egyensúlya. 


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.