Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Úgy hullik a hajam...

Érdekességek2020. június 14.

Fotó: 123rf.com

A hajhullás időben történő megfékezésére fokozottan ügyelnünk kell, hogy ne csak akkor essünk pánikba, amikor már jelentős a baj…

Az egészséges haj mennyisége tükrözi a szervezet belső egyensúlyi állapotát, de minőségét természetesen számos külső tényező is befolyásolja. Amikor ez az egyensúly bármely okból megbomlik, vagy az időjárás okozta megpróbáltatások, esetleg a helytelen kezelés miatt a haj-fejbőr állapota romlik, annak egyik következménye lehet a hajhullás. 

Ismerjük fel a vészjelzéseket!

Ha naponta kb. 50–80 hajszálat veszítünk, az normálisnak tekinthető. Sürgősen lépéseket kell tennünk azonban, ha ez a mennyiség észrevehetően növekszik. Jól tesszük, ha megfigyeljük, hogy egyre több hajszál gyűlik-e pl. a fürdőkád, zuhanyozó alján tisztálkodás után, vagy a fésűnkben, hajkefénkben. De a figyelmeztető jelek közé tartozik az is, ha azt tapasztaljuk, hogy a hajunk tömöttsége, sűrűsége már nem a régi, amikor csupán kezünkkel végigsimítunk rajta. És a legtöbbször nemcsak azt érezzük, hogy ritkul a hajunk, hanem azt is, hogy hajszálaink vékonyodnak.

Kutassunk az okok után!

A hajhullást számos külső-belső körülmény, hormonális változás befolyásolhatja: terhesség vagy betegség utáni állapot, nagyon szigorú kalóriaszegény diéta (mely különböző hiánybetegségek eredője lehet), erős fáradtság, stressz. De a túl erős menstruációs ciklus, a fogamzásgátló tabletta elhagyása, a változókor is ide sorolható ok lehet. A külső tényezők közül kiemelhető az évszakok, az időjárás hirtelen változása, mely az ún. szezonális hajhullást válthatja ki. És ha mi magunk végképp nem tudunk rájönni, mi okozhatja a problémát, forduljunk kezelőorvosunkhoz, bőrgyógyászunkhoz.


Tegyünk a súlyosbító körülmények ellen!

Mindenképp meg kell szüntetnünk, vagy korlátoznunk kell az olyan, sokaknál naponta ismétlődő, erős behatásokat, melyek megviselik a hajat. Pl. a hosszabb hajnál az erős hajhúzással járó fonást, szoros kontyok készítését, feltűzést; de minden esetben kerülendő a nem megfelelő sörtéjű, kemény hajkefe használata, vagy a forró hőmérsékletű eszközzel történő hajformázás, szárítás. Nem tanácsos a mosáskor történő, túl erős dörzsölés sem (szemben a megfelelő mértékű masszírozással), ami agresszívan hat a fejbőrre, akárcsak a durva „borzolás”, mely egyúttal gyengítheti is a hajat és a fejbőrt.  A haj táplálásában, oxigénnel való ellátásában kulcsszerepet játszik – kiterjedt véredényhálózata révén – a fejbőr, melynek védelme elsődleges fontosságú.

Javítsunk táplálkozásunkon!

Nagyobb mennyiségben kell beiktatnunk étrendünkbe a haj táplálása miatt fontos vitaminokat (B1, B2, B3), vasat, proteineket, oligo-elemeket (cinket, szelént, ként) tartalmazó élelmiszereket. Így fogyasszunk több vörös húst, különféle cereáliát, halat, hüvelyeseket, friss gyümölcsöt-zöldséget. Ajánlott, hogy három-négy hónapon át ezeknek a mennyiségét emeljük a normál napi adag fölé, és kúraszerűen, kifejezetten a hajat erősítő táplálékkiegészítőket is szedjünk. 


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Mi történik a szívvel és más szervekkel, ha évekig magas a vérnyomás?

2025. szeptember 04.

A magas vérnyomással kapcsolatban még mindig él az a tévhit, hogy mivel jellemzően nem okoz tünetet, nem is igényel kezelést. Holott, ha kezeletlenül marad, az évek, évtizedek alatt komoly rombolást képes véghez vinni az szívben és más szervekben a „csendes gyilkos”. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa ezeket következményeket vette sorra.  

Miért kell kezelni a magas vérnyomást?

A kezeletlen magas vérnyomást nem véletlenül nevezik csendes gyilkosnak, ugyanis bár nem okoz fájdalmat vagy másféle szenvedést, de alattomosan nagy pusztítást okoz a szervezetben. Évek alatt súlyos érelmeszesedéshez vezethet például a szívizomzatban, az agyban, a vesében, a szem ütőereiben. Ennek következtében pedig jelentősen megnőhet az infarktus, a stroke, a szívelégtelenség vagy akár a vakság kockázata is.
– Ma már szerencsére egyre többen ismerik a magas vérnyomás kockázatát, ezért néhány otthon mért magas érték kapcsán már orvoshoz fordulnak. Mások sajnos még mindig nem veszik komolyan a betegséget, ezért sem az életmódjukon nem változtatnak, sem adott esetben a gyógyszereket nem tekintik szükségesnek – mondja dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa. – Holott nem csak az elsőnek evidensen adódó erek és a szív károsodhat a nem kezelt magas vérnyomás miatt, de jelentősen nő akár a demencia, akár a merevedési zavar kockázata is.

Vízi balesetek

2025. szeptember 03.

A magyaroknak, a strandolás és a vízpart említésével elsősorban a Balaton jut eszükbe. Aki megteheti, azonban már jó ideje a tengerpartot részesíti előnyben. A tenger partján és a hullámok között úszva viszont másra kell figyelni, mint a megszokott tóparti nyaraláskor.

A nyílt vízen már az 50 km/óra sebességű szél is 6–7 m magas hullámokat képes kelteni. A mélyebb vízből a sekélyebb part felé a hullámok magassága nő, a két hullám közötti idő csökken, azaz a felcsapó hullám gyakoribban gördül partra. Ezért a parton megtörő hullámok magasabbak és a tengerben úszót könnyen elsodorják.

A tengerben való úszásnál ezért észben kell tartani a hullámzást: ez visszaveti a partra úszni igyekvőt, és a küzdelem kimerültséghez, majd fulladáshoz vezethet. A tapasztalatlan, bajban levő nyaralót a tengerparti vízimentők ugyan kimentik, de csak akkor, ha a baleset a körülbójázott (tehát a vízimentők által belátható) kijelölt partszakaszon történik. Fontos azt is tudni a tengerparton nyaralóknak, hogy a tengeren nem szabad használni gumimatracot! A hullámverés és a szél könnyen elsodorja a parttól a matracot, és „kievezni” lehetetlen.

Élelmiszerbiztonság nyáron

2025. szeptember 03.

Ételfertőzés vagy ételmérgezés?

A nyári meleg kedvez a szabadtéri sütögetéseknek, piknikeknek, de sajnos a kórokozóknak is. Ilyenkor különösen figyelni kell az ételek helyes tárolására, mivel könnyen kialakulhat ételfertőzés vagy ételmérgezés. Bár a két fogalom hasonlónak tűnik, nem teljesen ugyanazt jelenti. (1) Ételfertőzésről akkor beszélünk, ha élő kórokozók – például baktériumok, vírusok vagy paraziták – jutnak a szervezetbe a táplálékkal, és ott elszaporodva betegséget okoznak. Ezzel szemben az ételmérgezést mérgező anyagok, például baktériumok által termelt toxinok váltják ki, vagyis nem mindig a kórokozó, hanem annak „terméke” a baj forrása.

A panaszok mindkét esetben hasonlóak lehetnek: hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, láz, rossz közérzet, levertség. A tünetek akár néhány órával az étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek, de néha csak 1-2 nap elteltével válnak észrevehetővé.

A leggyakoribb, élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó baktériumok közé tartozik a Salmonella, amely elsősorban nyers tojásban, nem megfelelően hőkezelt baromfihúsban fordul elő, különösen kisgyermekeknél és időseknél veszélyes. Szintén gyakori a Campylobacter, amely a szárnyas húsokkal kerülhet a szervezetbe, ha nem sütjük át azokat megfelelően. A Listeria monocytogenes különösen veszélyes lehet a várandós nőkre, idősekre és legyengült immunrendszerű emberekre. Hűtőben tárolt, de nem kellően hőkezelt ételek – például lágy sajtok vagy felvágottak – is hordozhatják ezt a kórokozót. Az E. coli baktérium egyes törzsei szintén súlyos megbetegedést okozhatnak. Gyakran darált húsban vagy nyersen fogyasztott zöldségekben (például levélzöldségek, salátafélék) található meg, ha azok szennyezett vízzel kerültek kapcsolatba.