Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Tüdőgyulladásra tüdőfű?

Érdekességek2024. április 17.

Az egyre növekvő antibiotikumrezisztencia szükségessé teszi új hatóanyagok és új terápiás útvonalak keresését. A növények által előállított természetes eredetű vegyületek számos jelenleg még feltáratlan és kiakanázatlan lehetőséget rejtenek. Egyes források tüdőgyulladásra a tüdőfüvet ajánlják. Az Európa-szerte elterjedt tüdőfű foltos, a beteg tüdőre emlékeztető leveleiről kapta a nevét. A növény népi gyógyászati felhasználását azonban meglehetősen kevés modern vizsgálat igazolja.

Tüdőfű (fotó: pixabay.com)Az alábbi cikkben annak jártunk utána, hogy lehet-e tüdőbetegségekre tüdőfüvet ajánlani.

A tüdőfűről

A borágófélék családjába tartozó tüdőfű (Pulmonaria officinalis) 25–30 cm magas, évelő növény, amely a nedves, agyagos talajt kedveli. Közép-Európában mindenütt megtalálható Németországtól egészen Romániáig, Dániától Olaszország északi részéig, de Bulgáriában, Belgiumban és Nagy-Britanniában is őshonos. Márciustól április végéig virágzik, virágai bimbóként pirosak, kinyílva bíbor színűek, majd fokozatosan megkékülnek, ritkán fehérek. Mutatós virágai miatt gyakran dísznövényként termesztik. A magok májustól júniusig érnek, és 3–5 mm hosszúak. Ovális levelei körülbelül 16 cm hosszúak és 10 cm szélesek, és foltosak. A növény hosszú, vékony gyöktörzse horizontális állású.

A 16. században fedezték fel, hogy a növény foltos levelei hasonlítanak a tüdőhöz, ezért a hasonlót hasonlóval gyógyítani elv alapján elkezdték a tüdő és a légzési betegségek kezelésére használni. A népi gyógyászatban a légzőrendszeri megbetegedések mellett használták még gyomor-bélrendszeri és vesebetegségek esetén is, de vizelethajtásra, összehúzószerként és sebgyógyításra is alkalmazták. A növény manapság elsősorban tea formájában érhető el.

Egy tanulmány során 73 gyógynövény népi gyógyászati felhasználásáról gyűjtöttek adatokat és nem meglepő módon azt találták, hogy a tüdőfűvet teaként köptető és köhögéscsillapító célból alkalmazzák. A növény használata nem azonban veszélytelen, több leírás is beszámolt arról, hogy a házilag készített tüdőfűtea elfogyasztása atropinmérgezéshez vezetett. Mivel a tüdőfű nem tartalmaz atropint, ezért feltételezhető, hogy a mérgezést okozó növény a gyűjtés során keveredhetett a tüdőfű közé.

A tüdőgyulladás lehetséges okai

A tüdőgyulladás (pneumonia) a tüdő és a légző rendszer betegsége, gyulladásos állapota, amelyre jellemző a hörgőnyálkahártya produktív köhögéssel járó gyulladása, amit gyakran véres köpetürítés kísér. Tünetként társulhat hozzá láz, mellkasi fájdalom, fáradékonyság, rossz közérzet, alacsony vérnyomás. Kiterjedése (lebenyes vagy gócos) és kórokozói alapján számos fajtája lehet. Okozhatja vírus, baktérium, gomba vagy parazita, de ritkán keringési rendellenesség, maró gőzök, gázok, vagy egyéb tüdősérülés következtében alakul ki. Megkülönböztetjük az otthon/közösségben szerzett, kórházban (nosocomiális) szerzett, illetve lélegeztetéssel összefüggő pneumoniát. A közösségben szerzett pneumonia leggyakoribb kórokozói a Streptococcus pneumoniae (30-40%), a Mycoplasma pneumoniae (10-15%), a Haemophilus influenzae (4-15%), a Chlamydia pneumoniae (5-10%) és a Staphylococcus aureus (2-10%).


A tüdőgyulladás kezelésre alkalmazható antibiotikumok

Az otthon szerzett tüdőgyulladás kezelése során figyelembe kell vennünk a beteg életkorát, illetve ha van, a a beteg egyéb betegségeit. 65 éves kor alatt, alapbetegség nélkül, a leggyakoribb kórokozó az atípusos Chlamydia és a Mycoplasma, emellett gyakori még S. pneumoniae (Pneumococcus), H. influenzae és a vírusok okozta pneumonia is. Ebben az esetben a kezelésre béta-laktám antibiotikumokat (pl. amoxicillin, vagy amoxicillin-klavulánsav, cefuroxim), esetleg makrolid-típusú antibiotikumot vagy doxiciklint lehet alkalmazni. 65 éves kor felett, ahol már alapbetegséggel is számolnunk kell, a kórokozók főként a S. pneumoniae, a H. influenzae, S. aureus és vírusok lehetnek. Atípusos fertőzés ritkábban alakul ki, ilyen esetben béta-laktám antibiotikumot vagy légúti flourokinolont lehet alkalmazni.

A tüdőfű antibakteriális hatása

Egy 2019-es vizsgálat során tüdőfű metanollal készített kivonatának antibakteriális hatását vizsgálták és azt találták, hogy a kivonat nem mutatott kiemelkedő antibakteriális aktivitást a S. aureus törzsek ellen. A közlemény szerzői a kivonat hatását elősorban a rozmaringsavhoz kötötték, de a kivonatban található kvercetin és kempferol biofilmellenes hatását is leírták. Mivel a baktérium megtapadása a felületen a biofilm képződésének első lépése, ezért ennek megelőzése kulcsfontosságú terápiás megközelítés. Az adatok azt mutatták, hogy a kivonat 54%-kal csökkentette a S. aureus felülethez való tapadását. Ez a hatás baktériumtörzs és koncentrációfüggő.

A kivonat feltételezhetően csökkenti a felületi adhezin expressziót, ezáltal csökken a baktérium megtapadása (adhéziója) a sejtek felületén, ugyanakkor a kivonat csak csekély hatékonysággal volt képes a már kialakult biofilm réteget megsemmisíteni

Mindezen adatok alapján, mivel sem a hatás, sem a biztonságosság nem bizonyított, nem ajánlott tüdőfűvel kezelni a felső légúti megbetegedéseket, és a tüdőgyulladást.

Nem mindig a növény az elsőként választandó…

Fontos tisztában lenni azzal, hogy mikor elég gyógynövénnyel kúrálni magunkat és mikor szükséges orvoshoz fordulni. Manapság rengeteg weboldalon olvasni gyógyszerellenes politikáról, melyek kizárólag a növényi szerekkel történő gyógyítást hirdetik. Enyhe lefolyású megfázás esetén, segítségünkre lehetnek a jól megválasztott gyógyteák (pl. kamilla, hársfa, bodza), valamint a növényi készítmények; a hirtelen fellépő, magas lázzal, véres köpetürítéssel járó légúti betegségek esetén azonban nem érdemes kizárólag a gyógynövényekben bízni, orvoshoz kell fordulni.

Gyógynövények megfázásra

A szakirodalomban számos gyógynövényt találunk, amelyeket a megfázás, tüdőgyulladás, torokfájás tüneteinek kezelésére alkalmazhatunk. Orrfolyás, orrdugulás esetén használhatunk illóolaj, mentol vagy kámfor tartalmú orrcsepet vagy orrkenőcsöt. Fontos kiemelni, hogy a mentolt és a kámfort, illetve az ezeket tartalmazó illóolajokat 2 év alatti kisgyermek esetén nem szabad alkalmazni, mert légzésbénulás vagy gégefedőgörcs alakulhat ki. Száraz köhögésre kiváló az orvosi ziliz, az erdei mályva, az ökörfarkkóró, a lándzsás útifű és az izlandi zuzmó. Köptetőszerként használhatunk borostyánt, kankalint, fátyolvirágot, édesgyökeret, pemetefüvet. Izzasztószerként a hársfavirágzatot lehet ajánlani, amely javítja a beteg közérzetét. Száj- és toroköblögetésre javasolt az orvosi zsálya, a kerti kakukkfű és a kamilla is. A kamilla gyulladáscsökkentő hatása mellett megnyugtatja a beteget, ami a hársfavirágzathoz hasonlóan jó közérzetet biztosít.

Érdemes mindig utána járni a különböző internetes oldalakon olvasottaknak, nagyszerű kezdeményezés, hogy a régi, népi gyógymódokhoz nyúljunk vissza, bizonyos esetekben valóban alternatívát jelenthetnek a gyógynövények. Súlyos, életveszélyes betegségek esetén – mint amilyen például a tüdőgyulladás is – a hagyományos növényi készítmények nem elégségesek a gyógyuláshoz, ebben az esetben mindig orvoshoz kell fordulni és a bizonyítékokon alapuló orvoslás eszköztárát felhasználni a terápiához.

Bitó Bernadett
gyógyszerész


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Mikor kell kardiológushoz fordulni a mellkasi fájdalom miatt?

2025. augusztus 29.

A mellkasi fájdalom kapcsán nem feltétlenül tudjuk eldönteni, vajon milyen orvoshoz kellene fordulnunk. Pulmonológus az esetleg tüdő problémák miatt, esetleg gasztroenterológus, ha refluxra gyanakszunk, pszichiáter, pszichológus a szorongás kapcsán vagy kardiológus a szív- érrendszeri eredet miatt? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa arra adott választ, milyen tényezők miatt lehet fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Számos oka lehet a mellkasi fájdalomnak

Sokan terheléskor tapasztalják a szorító mellkasi fájdalmat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, nem foglalkoznak vele tovább. Holott ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes utánajárni. Ha pedig valaki nyugalomban vagy a terhelés megszűnése után is tartós vagy fokozódó fájdalmat érez a szegycsont környékén, amelyet verejtékezés és más vegetatív tünetek (például hányinger, légszomj, gyors, szabálytalan pulzus) kísérnek, akkor mentőt kell hívni!
– A vizsgálatok során kiderülhet, valóban szívbetegségről van-e szó, vagy akár egy tüdő- vagy mellhártyagyulladás, esetleg pánikbetegség okozta-e a tüneteket. Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire határozott, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. A jelenség mögött szintén számos ok meghúzódhat, a refluxtól kezdve, az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásig. Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa.

Pisztáciamánia – hogyan lett a világ kedvence a zöld arany?

2025. augusztus 28.

Egy instakompatibilis gasztrotrend nyomában

A pisztácia valaha különleges keleti csemege volt, mára viszont a globális gasztronómia egyik legnagyobb sztárjává vált. Ezt a kicsi, smaragdzöld magot ma már nemcsak süteményekben, hanem lattékban, fagyikban, tésztákban, krémekben, sőt, dizájntárgyak és ruhadarabok divatszíneiben is viszontlátjuk. De hogyan vált a pisztácia világméretű trenddé, és miért beszél mindenki róla – Tokiótól Párizsig, Budapestig?

A pisztácia: ősi csemege, modern ikon

A pisztácia eredete a Közel-Keletre és Közép-Ázsiába nyúlik vissza: már időszámításunk előtt 7000-ben is fogyasztották. Az ókori Perzsiától kezdve a Római Birodalomig különleges státuszt élvezett, később a Mediterráneumban terjedt el, de igazán nagy hírnevet Szicília hozott neki. Bronte városa – az Etna lábánál – a világ egyik legismertebb pisztáciatermő vidéke, mondhatjuk, hogy a pisztáciatermesztés fővárosa, ahol a vulkáni talaj, a napsütés és a kézi feldolgozás különösen intenzív, aromás, smaragd színű termést ad. Innen származik a híres DOP-minősítésű „Pistacchio Verde di Bronte”, amely ma is prémium alapanyagként szerepel a gasztronómiában.

A pisztácia régen luxuscsemege volt, ma viszont világszerte az egyik legkeresettebb alapanyag a prémium gasztronómiában. Az olasz cukrászok és séfek annyira tisztelik ezt az alapanyagot, szinte aranyként tekintenek rá, hogy a pisztácia nemcsak édes krémként, hanem sós fogásokban is feltűnik: pesztók, mortadellák, sajtok és gourmet tészták ízesítőjeként is új életre kelt.

Pisztáciatrendek a világ körül

Az elmúlt évtizedben a pisztácia újra felfedezése zajlik. Az utóbbi években a pisztácia egyenesen popkulturális ikonná vált az éttermek, kávézók és cukrászdák, pékségek világában. A gasztrotrendekért rajongó közönség figyelmét először a pisztáciás fagyi és tiramisu hódította meg Olaszországban, majd futótűzként terjedt tovább. Párizstól Dubajon át Tokióig mindenhol sorban állnak minden pisztáciás édességért a desszertrajongók – a pisztáciás macaron, mochi, éclair és cheesecake már rég nem különlegesség, hanem must have, kötelező elem. Egy magára valamit is adó hely biztosan felvesz a repertoárba valami pisztáciás dolgot. A TikTok és az Instagram pedig csak ráerősített a trendre: a legnagyobb őrületet persze a dubai csoki hozta, de a pisztáciazöld szín mára nemcsak az édességekben, hanem latte artban, azaz a művészi kávékészítésben, sőt divatkiegészítőkben is megjelent.

Strandolás, kirándulás, piknikezés biztonságosan

2025. augusztus 28.

A szabadtéri étkezések különösen nagy figyelmet igényelnek élelmiszerbiztonsági szempontból, ezek közül a legfontosabbak:


Hidegen tartandó ételek maradjanak hűtve: tejtermékek, húsos szendvicsek, tojásos fogások kizárólag jól hűtött hűtőtáskában, jégakkuval együtt szállíthatók.
A hűtőtáskát minden használat után alaposan mossuk ki fertőtlenítőszerrel és hagyjuk teljesen kiszáradni.
Étkezés előtt mindig tisztítsuk meg a kezünk, ezért legyen nálunk kézfertőtlenítő vagy nedves törlőkendő.
Ne hagyjuk az ételt hosszabb ideig a napon. Két óránál (nagy melegben akár egy óránál) tovább ne maradjon hűtés nélkül semmilyen romlandó élelmiszer. Ha véletlenül mégis kint maradt, akkor se fogyasszuk el, ha nincs látható baja!
A megmaradt, felmelegedett étel ne kerüljön vissza a hűtőtáskába, mert a hő hatására elszaporodó baktériumok már veszélyt jelenthetnek. Ezeket az ételeket ne fogyasszuk el később sem, bármennyire is odafigyelünk az élelmiszerpazarlásra, ezeket bizony ki kell dobni!


A nyári hónapokban a kiegyensúlyozott, könnyű és friss alapanyagokra épülő táplálkozás tehát segíti a szervezet alkalmazkodását a meleghez, míg az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket akár nyaralás, akár a strandolás alatt. Vigyázzunk magunkra, mert a gondtalan nyár azon is múlik, hogy mi és hogyan kerül a tányérunkra!