Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Trendek, melyek formálták az életmódváltást

Érdekességek2025. április 26.

Fotó: arterego.huA fogyókúrás piac 10 éves története

Az elmúlt évtized fogyókúrás trendjei valóban izgalmas változásokat hoztak az egészségtudatos életmód terén. Az egyes évek kulcsszavai jól bemutatják, hogy a fókuszpontok hogyan változtak a fogyasztói igények és a tudományos eredmények hatására. A „tiszta étkezéstől” kezdve a mikrobiomot célzó diétákig minden trend valamilyen új perspektívát adott az életmódváltáshoz és fogyáshoz.

Tomán Szabina 10 éve indult útjára saját életmódprogramját. Ez idő alatt több, mint 20 000 nő fogyott le módszerével. Mindeközben a piacon évről évre váltották egymást a fogyókúrás trendek és divatdiéták. Nézzük meg, hogy az elmúlt 10 évben milyen trendek és tudományos irányvonalak formálták a fogyasztói szokásokat:

2014 – „Clean Eating” (Tiszta étkezés)
A tiszta étkezés mozgalma ekkor kezdett igazán elterjedni, az emberek egyre jobban figyeltek az adalékanyagoktól és feldolgozott élelmiszerektől mentes táplálkozásra.

2015 – „Low Carb & Paleo”
A szénhidrátcsökkentett étrendek népszerűsége csúcsra járt, különösen a paleo diéta, amely a természetes, ősi táplálkozásra összpontosított.

2016 – „Gluténmentes és laktózmentes étrend”
Nemcsak az allergiások és érzékenyek körében, hanem a fogyókúrázók és egészségtudatos emberek között is elterjedtek ezek a diéták.

2017 – „Ketogén diéta”
A keto diéta robbanásszerűen nőtt, köszönhetően a magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrend előnyeinek, például a gyors fogyásnak és az energiaszint növekedésének.

2018 – „Időszakos böjt (Intermittent Fasting, IF)”
Az időszakos böjtölés egyre népszerűbb lett, hiszen nemcsak fogyókúrás módszerként, hanem egészségmegőrző stratégiaként is ismertté vált.

2019 – „Növényi alapú táplálkozás”
Teret hódított magának a vegán és flexitáriánus étrend, különösen a fenntarthatóság és az egészség jegyében.

2020 – „Immunerősítő táplálkozás”
A világjárvány hatására mindenki az immunrendszer erősítésére fókuszált, így a fogyókúrás termékeknél is előtérbe kerültek a vitaminokkal, antioxidánsokkal dúsított megoldások.


2021 – „Mikrobiom és bélflóra egészsége”
A bélflóra és a fogyás kapcsolata egyre nagyobb figyelmet kapott, rengeteg pre- és probiotikum alapú termék jelent meg a piacon.

2022 – „Metabolikus egészség és vércukorszint-kontroll”
A stabil vércukorszint fontosságára épülő diéták, például a vércukor-diéta vagy az inzulinrezisztencia-tudatos táplálkozás előtérbe került.

2023 – „GLP-1 és gyógyszeres fogyás”
A GLP-1 agonisták (pl. Ozempic) térnyerése, valamint a tudományos alapú, orvosi támogatással végzett fogyókúrás programok népszerűsége nőtt.

2024 – „Biohacking és személyre szabott diéták”
A fogyás és egészségmegőrzés egyre inkább adatvezérelté válik, a személyre szabott étrendek és a biohacking megoldások (DNS-alapú diéták, vércukor-szenzorok, metabolikus monitorozás) kezdenek terjedni.„Elképesztő látni az elmúlt 10 év trendjeit. Büszke vagyok rá, hogy az alapigazságot sikerült már akkor megragadnom, ez pedig azóta sem változott, és senki nem fogja kétségbe vonni: Rostdús, kiegyensúlyozott táplálkozásra van szükségünk, amiben megtalálható minden makrotápanyag, szénhidrát, és zsír ugyanúgy, mint fehérje. Egyszerűen látom a vendégeken, hogy aki velünk elkezd diétázni, és életmódot váltani, el fogja érni a kívánt eredményt. Divatdiéták jönnek-mennek, mi azonban mindig magas színvonalú termékeket és támogatást biztosítunk a hozzánk forduló fogyni vágyóknak.”– fűzte hozzá a tényekhez Tomán Szabina.

Mikor jó egy diéta? Mikor egészséges az életmód?

Tomán Szabina szerint az egészséges életmód középpontjában a magas fehérjetartalmú étrend áll, amely segíti az izomtömeg megőrzését a fogyás során. Ez különbözik például a ketogén diétától, amely a magas zsírbevitelre épít, vagy az időszakos böjttől, amely az étkezési időablakokra fókuszál. Amit én javaslok mindig az egy komplex életmódprogram, amely szakértői támogatást nyújt a résztvevőknek. A program során személyes konzultációk segítik az egyéni igényekhez igazított étrend kialakítását, ami megkülönbözteti a tömegesen alkalmazott diétáktól.

A mai kor kihívásait is figyelembe vesszük. Mert mindenki nem termeszthet magának zöldséget és gyümölcsöt, nem tarthat állatokat, változott a világ, ezt nem lehet a mai életünkbe beilleszteni” – magyarázza Tomán Szabina. –  “A márka születésének 10-ik évfordulójára további vevők számára tettük elérhetővé a termékeinket. A Take It by Toman fehérjék gyártója magyar, ezek az új termékek is jó minőségűek, remek összetétellel bírnak és nem utolsó sorban finomak. Tudom, hogy sokan nem csak a drágább ár, hanem a fenntarthatósági szempontok miatt is elutasították a tasakos kiszerelést. Most itt vagyunk a 450 gr-os kiszereléssel, bevontunk partnernek egy hazai gyártót, aki a régió alapanyagait használja, ezért alacsonyabb árfekvésben tudjuk kínálni termékeinket. Tudjuk, hogy a vendégeink mit szeretnének. Egészségesnek maradni, és az utolsó 10-20 évet is viszonylag jól, nem másra utalva, nem kiszolgáltatottan leélni. Én ebben segítek már 10 éve divatdiétáktól és trendektől függetlenül” – zárja gondolatait Tomán Szabina.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Fejtetvesség – mit érdemes tudnunk róla?

2025. december 05.

A rendszeres higiéniára, ruhák tisztán tartására, tisztálkodásra odafigyelő családokban, háztartásokban is előfordulhat a fejtetű megjelenése. Valahol mindenki reménykedik abban, hogy ezzel a problémával nem kell szembe néznie élete során.

Az emberen élősködő vérszívó tetvek az egész világon előfordulnak, így Magyarországon is. Előfordulását tekintve, nem lehet már kimondottan különbséget tenni és összefüggésbe hozni a higiéniai viszonyokkal. Jellemzően a gyermekközösségekben fordul elő, főleg óvodás korban és általános iskola alsó tagozatában. Ennek oka a közvetlen hajjal való érintkezés, amikor a gyerekek játék közben összedugják a fejüket vagy használati tárgyakat (pl. fésű, sapka, hajgumi) osztanak meg egymással.

Mi jellemző a fejtetűre?

Össze lehet téveszteni a korpával, ami a fejbőr viszketését okozhatja ugyan, de amíg a korpát könnyen le lehet söpörni a hajról, addig a serke (pete) nehezen eltávolítható. A fejtetű a petéit (serkéit) a hajas fejbőrön a hajszálak tövében helyezi el, jellemzően a halánték, a fül mögötti és a tarkó tájék területén és egy nehezen eltávolítható cementszerű anyaggal rögzíti. Rendkívül gyorsan szaporodik így a tetvesedés hamar bekövetkezhet.

A haj tövénél, pár mm-es szürkés vagy ezüst színű ovális alakú serke (pete) látható. Szabad szemmel nehezebben észrevehető, inkább az adott területet jól megvilágítva, vagy nagyító segítségével lehet látni. A sötét hajúak esetében jobban, míg a világos hajban nehezebben lehet észrevenni.

Miért érdemes olvasnunk?

2025. december 04.

Krasznahorkai László irodalmi Nobel-díjának fantasztikumához – amihez gratulálunk – mindnyájan hozzá tudunk tenni valamit a magunk lehetőségeivel. Vásárolunk egy könyvet, és leülünk olvasni. Mi is mutassuk meg humán műveltségünk erejét.

Próbáljuk meg – a magunk módján – a díjazottakat „követni”, hogy saját, egyéni kultúránkat fejlesszük, szélesítsük, ezzel segítve nemzetünk fejlődését is. Tehát kinyitjuk azt a könyvet. Kipróbáljuk, hogy milyen az, amikor a vibráló impulzusoktól, a folyamatosan, mindenhonnan áramló reklámoktól mentesen, kényelmesen leülünk egy fotelba, elcsendesítjük az elménket, és olvasunk. Amikor a rohanó világ zaját kizárjuk, csak csend és nyugalom vesz körül minket. A könyv szövege, a fizikai valósága, a kézzel foghatósága teljesen más érzelmi kötődést alakít ki bennünk, mint az online betűk görgetése. Jobban emlékszünk arra, hogy mit is olvastunk „ott a lap alján”, mint az online világ határtalan mezejében.

Ha ránk tör a migrén

2025. december 04.

A migrénes fejfájás az ér eredetű, más néven vascularis fejfájások közül a leggyakoribb. Ezek az agyban levő erek átmérőjének gyors változásával hozhatók összefüggésbe. A szerotonin nevű ingerületátvivő anyag kibocsátása valószínűleg szerepet játszik a roham kialakulásában, mely egyoldali lüktető fejfájással, gyakran hányingerrel, hányással jár.

A látászavar is gyakori tünet, és az arczsibbadás sem ritka kísérőjelenség. Kezelés nélkül a rohamok akár három napon át is tarthatnak. A fájdalom néha az egész fejre kiterjed, és a fizikai megterhelés csak súlyosbítja a tüneteket. Nem ritka az extrém fokú fény- és hangérzékenység, miközben a beteg fázhat, a külső szemlélő számára pedig sápadtnak tűnhet.

Amennyiben már legalább ötször jelentkezett rohamszerűen a gyakorta féloldali, görcsös vagy lüktető fájdalom, nagy a valószínűsége, hogy ez migrén. Az edzett migrénes már a fájdalom megjelenése előtt fél-egy nappal, az úgynevezett megelőző tünetekből érzi a közelítő fájdalmat. Például megváltozik a hangulata, az étvágya, az ébersége. Közvetlenül a fájdalomroham előtt karikákat vagy szikrákat lát táncolni a szeme előtt.

A migrénes időszakot gyakran kíséri hányinger, a fájdalom pedig a legkisebb mozdulatra, fény- vagy hanghatásra fokozódik.

A leggyakoribb migrénkiváltók: sajt, csokoládé, kávé, tojás, búzatermékek, földimogyoró, citrusfélék és paradicsom, sertéshús, alkohol. Ha hát, nyak vagy koponya eredetű problémák gyanúja merül fel, érdemes masszőrhöz fordulni.