Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Tippek, hogy a nyaraláson csak a jókedv legyen fertőző

Érdekességek2017. június 21.

Szerencsés esetben minden nyáron van egy nagy nap, amit legalább annyira várunk, mint gyermekként a Mikulást, és néha jobban, mint az esküvőnk napját. S mikor a nyaralás végre elkezdődik, csak gondtalan, élményekben gazdag pihenésre vágyunk. A forgatókönyvben betegségek, hazatérés utáni láz, fejfájás, hányinger és izomfájdalmak biztosan nem szerepelnek, pedig nem csupán egzotikus utazás, hanem már egy európai túra esetén is számolnunk kell a fertőző betegségekkel.

Ezért érdemes utánajárni, hogy a legkedveltebb nyaralóhelyeken milyen egészségügyi veszélyek leselkednek ránk, mikor van szükség védőoltásokra, laborvizsgálatokra, hogy a nyaralás valóban szép emlék maradjon.

Életre szóló kaland, életre szóló betegség?

A szabadság közeledtével az időjárás-előrejelzések monitorozása napi rutinná válik, papírokat intézünk, fürdőruhát próbálunk és ügyelünk rá, hogy bele is férjünk. S ha minden és mindenki a helyén van, indulhat az életre szóló kaland. Annak érdekében, hogy ez minden szempontból pozitív élmény legyen, a bőröndünkben kapjon helyet egy kis gyógyszeres doboz is.  Fájdalomcsillapítók, megfázás elleni szerek, hasmenés elleni gyógyszer, gyulladáscsökkentő és gombás fertőzés elleni krém mindenképpen legyen nálunk. Ezek megmenthetik a nyaralást, de a veszélyes, fertőző betegségektől nem védenek meg, ezért utazás előtt fontos minél több forrásból információkat gyűjteni arról, hogy a célországban milyen egészségügyi veszélyek vannak.


Azt gondolnánk, hogy Európán belül nem lehet gondunk a fertőzésekkel, hiszen hasonló higiénés körülmények biztosítottak, mint hazánkban. Ugyanakkor nem számolunk az eltérő körülményekkel, például, hogy a tengerparton felszolgált halételek, tengeri csemegék a Földközi-tengerből kerülnek a tányérunkra, ahová a környező városok szennyvize is kerül.   A halételek számos fertőzés forrásai lehetnek, a mediterrán tengeri kagylók közel 40%-a például hepatitis A-val fertőzött. Többek között Görögország, Bulgária, Montenegró vagy Törökország területén a csapvíz nem fogyasztható. A szennyezett csapvízből készült jégkockák, üdítők és koktélok is fertőzés forrásai lehetnek.

S ez csupán néhány példa, de azért ne riadjunk vissza a kalandoktól, hiszen odafigyeléssel ezek a betegségek megelőzhetőek. S ha mégis megtörténne a baj, a labordiagnosztikának köszönhetően gyorsan fel lehet ismerni a kórokozót és megkezdeni a kezelést. Ezt elkerülendő az utazás előtt legalább egy hónappal érdemes felkeresni az oltóközpontokat, ahol felvilágosítanak az előforduló betegségekről, és beadják a szükséges oltásokat. A mediterrán országokban három kiemelt, de védőoltással megelőzhető fertőzésre kell felkészülni, ezek a hepatitis A, a hepatitis B és a hastífusz. Amennyiben körültekintően, az egészségügyi körümények ismeretében vágunk bele a nyaralásba, megkímélhetjük magunkat attól, hogy egy  idegen ország kórházi ellátásának legyünk kitéve. S valljuk be, ez azért megéri a fáradságot. Ezt megkönnyítendő összegyűjtöttük néhány közkedvelt desztináció egészségügyi veszélyeit, s a jellemző betegségek legfőbb ismérveit.

Spanyolország

Európa egyik gyöngyszeméről nem feltétlenül gondolnánk, hogy számolni kell valamilyen fertőző betegséggel, pedig Spanyolországban az utóbbi pár évben megnőtt a hepatitis B fertőzés veszélye, mely májrákot okozhat. A betegség leggyakrabban tűszúrással, sérüléssel, szexuális érintkezéssel terjed. A hepatitis B elleni védőoltással életre szóló védettség szerezhető, ezért érdemes fontolóra venni utazás előtt. Nem szabad elfeledkeznünk a hepatitis A-ról sem, amely szennyezett étellel és itallal, jégkockával, csapvízzel, valamint tengeri és nyers ételekkel is terjedhet. A hepatitis A elleni két védőoltással több évtizedre szóló védettség szerezhető.

Mexikó

A világhírű mexikói konyhát és a helyi Tequilát nem szabad kihagyni, de elővigyázatosan kell fogyasztani a finomságokból. Érdemes a jól átsült és átfőtt ételeket választani, valamint a hepatitis A és hastífusz ellen védőoltással védekezni. A csapvíz fogyasztása sehol sem ajánlott az országban. A trópusi országrészeken, Cancun, illetve Acapulco környékén sok a malária parazitával fertőzött szúnyog és a moszkitó. A malária ellen gyógyszerekkel lehet védekezni, amelyek eltérőek lehetnek az ellenjavallataikat tekintve. Ezért is érdemes utazás előtt a háziorvosunk és az oltóközpontok véleményét, tanácsait kérni.  Mivel a rovarok alkalmanként Dengue-lázat is okozhatnak, ami ellen nem létezik védőoltás, használjunk szúnyogriasztó krémeket a nyaralás teljes ideje alatt!

 

 

 

Thaiföld

Vakító kék tenger, fehér homok, maga a földi paradicsom. Thaiföld egy igazi csoda, azonban a higiénés körülmények az országban uralkodó szegénység miatt eltérnek az európai normáktól. Emiatt ez a terület erősen fertőzöttnek számít hepatitis A és hastífusz szempontjából. A virágzó szexturizmus miatt a hepatitis B fertőzés is igen elterjedt. Mivel az ország trópusi éghajlatú, vigyáznunk kell a rovarokkal, különösen a maláriát terjesztő szúnyogok lehetnek veszélyesek. A heves hidegrázással és lázrohamokkal járó betegség súlyos esetben halálos kimenetelű is lehet, és az is előfordulhat, hogy a tünetek csak egy év elteltével jelentkeznek. Ez azért különösen veszélyes, mert ennyi idő múltán keveseknek jut eszükbe, hogy maláriára gyanakodjanak, s ha az utazó nem hívja fel a figyelmet arra, hogy korábban mediterrán, fertőzés-veszélyes területen járt, a tünetek könnyen az influenza irányába terelhetik az orvos diagnózisát. Ez pedig veszélyes késlekedéshez vezethet a kezelésben, és halált is okozhat. A tünetek akár évek múltán többször is visszatérhetnek.

Szokatlan tünetek? Irány a laborvizsgálat!

A fentieken túl bármilyen egzotikus vagy kétes higiéniával rendelkező országból hazatérve még hetekig érdemes odafigyelnünk a testi tünetekre. Amennyiben nem kaptunk védőoltást és lázat, hányingert, fejfájást, izomfájdalmakat, esetleg egyéb szokatlan tüneteket észlelünk, azonnal forduljunk a háziorvoshoz! A fertőző betegségek kizárása érdekében érdemes laborvizsgálatot kérni, hiszen csak a labordiagnosztika képes közel százszázalékos pontossággal megállapítani ezen kórokozók jelenlétét. A különféle laborvizsgálatoknak köszönhetően a betegségeket már olyan korai szakaszukban felismerik, amikor káros következményeik még kiküszöbölhetőek. Mivel a nyaralás során elkapott fertőzések lappangási ideje sokszor hetekig, hónapokig is tarthat, s fennáll a továbbfertőzés veszélye, a saját és a környezetünk védelme érdekében is érdemes élni ezzel a lehetőséggel. S ha kellő gondot fordítottunk a vizsgálatokra és a prevenciós lépésekre, akkor felszabadultan vehetjük nyakunkba a világot újra és újra. 


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

10 tipp, hogy boldog légy!

2025. április 29.

A boldogságot legtöbbször valamilyen nagy változástól, külső tényezőtől, nem várt örömforrástól várjuk. Pedig az életben számos olyan dolog van, mely képes boldoggá tenni minket. Ezek nagy része pedig már most is része a mindennapjainknak - vagy könnyen azzá tehető - csak fel kell azt ismernünk, és megtanulnunk értékelni. Fedezd fel az élet mindennapi örömforrásait, és élvezd őket! Ne feledd, a boldogság elsősorban döntés kérdése.

1. Reggeli kényeztetés

Egy finom kávé vagy tea reggel csodákra képes.
Nem csak a testünket, hanem a lelkünket is feltölti energiával.
Engedd, hogy magával ragadjon ez az élmény. Tedd a mindennapjait részévé ezt az örömteli rituálét.
Kényeztesd magad!

2. Megjelenés

A megjelenés megtervezése számos nő számára jelent kihívást, miközben mások örömmel vetik bele magukat a feladatba.
Nézd át a ruhatáradat, válogass össze újabb és újabb darabokat, tanuld meg kombinálni őket.
Tanulmányozz divatblogokat, meríts belőlük inspirációt. Találd meg a számodra megfelelő stílus és színvilágot. Tervezd meg a megjelenésedet, leld örömödet egy-egy jól sikerült kompozícióban. Tapasztalataidat oszd meg másokkal is.

3. Esztétika

Nem csupán saját magunk, hanem a környezetünk díszítésében is örömünket lelhetjük. Nem csak a folyamat maga, hanem a végeredmény is szemet, és lelket gyönyörködtethető lehet.
Szép környezetben pedig a munka és a pihenés is sokkal jobban esik.
Ne sajnáljuk hát az időt rá! Ha utána olvasunk, kis fantáziával akár pénztárcabarát módon is újjávarázsolhatjuk a környezetünket. Leld benne örömöd!

4. Gasztronómia

A finom ízek, a jóízű beszélgetések, a társaságban elfogyasztott ételek, egy-egy új étterem, vagy kultúra konyhájába való betekintés mindig izgalmas és élvezetes időtöltést jelentenek.
Adózz a testi örömök ezen fajtájának időnként, fedezz fel új ételeket, recepteket, tapasztalj meg új élményeket, és oszd meg őket azokkal, akik közel állnak a szívedhez.
Ne feledd, a minőségi ételek nem csupán a testedet, hanem a lelkedet is táplálják!

Itt a tavasz, és a szemallergia is

2025. április 29.

A tavaszi napsütés sokak számára nem csak örömöt, hanem kellemetlenséget is hoz. A pollenszezon kezdetével milliók életét érinti a szemallergia. A pollenhelyzet súlyosbodik és egyre több ember életminőségét rontja. Az Alensa körképe szerint a szemallergia globális kihívást jelent, és a megoldás a megelőzésben rejlik.

Az allergia terjedése

Az allergének olyan külső anyagok, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, a légzőrendszeren, emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe. Minden beteg egyedi küszöbértékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a mennyiségű allergén, ami az egyik személynél tolerálható, másoknál súlyos reakciót válthat ki. Az allergiás rhinitisben szenvedő betegek gyakran tapasztalnak szemtüneteket is, mint például viszketést, irritációt, kivörösödést vagy könnyezést, ezt allergiás kötőhártya-gyulladásnak is nevezzük. Az allergiás reakció a szemhéjat is érintheti, a területén duzzadás, börpír, víszketés és ritka esetekben ekcéma is megjelenhet. A szemallergia lehet szezonális – tarthat a tavaszi, őszi időszakban, amikor a pollenek koncentrációja magasabb a levegőben, vagy lehet állandó, ha az érintett szőr és por allergiában is szenved.

A pollen-allergiában szenvedők számának növekedése világszerte megfigyelhető, különösen a fejlett országokban és a városi környezetekben élők körében. Míg az Egyesült Államokban évente körülbelül 85 millió felnőtt szenved allergiás náthában, a helyzet világszinten egyre aggasztóbb.

Itthon sem jó a helyzet

Magyarország helyzete különösen aggasztó az allergiás megbetegedések szempontjából, ugyanis hazánk Európa egyik allergizálóbb területe a parlagfű tekintetében.  A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a magyar lakosság közel 25%-át érinti a parlagfű-allergia. A helyzet az ország déli részén a legsúlyosabb, ahol a szezonális allergiás rhinitisben szenvedő felnőtt betegek több mint 80%-ánál mutatható ki parlagfű-érzékenység a bőrtesztek során. A parlagfű térnyerése hazánkból indult, és innen kezdte meg térhódítását Közép- és Kelet-Európában. A probléma nem csak önmagában a parlagfű jelenlétében rejlik, hanem abban is, hogy az európai pollentérkép folyamatosan változik. Sokak számára egyes fűfajták, gyomnövények és csalánfélék virágai is allergizáló lehetnek.  Ezt befolyásolják olyan kulturális tényezők is, mint például új növényfajok, mint például a nyír-, a ciprus vagy a tölgyfák  betelepítése a városi parkokban, valamint a klímaváltozás hatásai. E miatt a magyar lakosságnak nem csak a parlagfűvel kell megküzdenie, hanem egy folyamatosan bővülő allergén-palettával is, ami még inkább próbára teszi az érzékeny szemeket és légutakat.

Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai

2025. április 28.

Mit tud a FODMAP étrend?


A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen.
Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol.
Irodalmi adatok szerint IBS-es betegeknél az alacsony FODMAP diéta hatására 74-86%-ban csökkenek az emésztőrendszeri tünetek.
A FODMAP étrend IBS-en kívül számos betegség gyomor-bélrendszeri tüneteinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, endometriosis és a hasfájós csecsemőknél (itt a szoptató édesanyának kell követnie az étrendet).
Az diéta betarthatósága szempontjából fontos, hogy helyettesítésen és nem kizáráson alapul, így például a magas FODMAP tartalmú alma helyett narancsot, míg a fokhagyma helyett metélőhagymát választhat a páciens.


Mi a puffadás? Miért puffadunk?


A puffadás szubjektív gáz-, nyomás- és teltségérzetet jelent, mely jelentkezet a has felső, középső vagy alsó részén. A páciensek gyakran úgy írják le ezt a jelenséget, hogy olyan „a hasam, mint egy lufi”, vagy „mintha várandós lennék”. (1)
Nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat, ha érintettek vagyunk. A puffadás az átlag népesség 16-31%-ában fordul elő, az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél pedig ennél is magasabb arányban: 66-90%-ban. (Az IBS olyan emésztőrendszeri betegség, amikor nem mutatható ki szervi ok a beteg tünetei és a hasi fájdalom között.)
A puffadás kialakulását tekintve összetett jelenség, társulhat felszívódási zavarokhoz (pl.: tej- és a gyümölcscukor malabszorbcióhoz, amely túlzott hidrogéngáz termelődéssel jár) és egyéb betegségekhez. A puffadás gyakori túlsúly esetén, ilyenkor a megnövekedett hasűri nyomás is hozzájárul ehhez a tünethez.
Étrendi szempontból puffadáshoz vezethetnek a nehezen emészthető, túl zsíros élelmiszerek, ételek és az ún. erjedő szénhidrátok, FODMAP-ok amelyekről az alábbiakban lesz szó.


Mi a FODMAP?

A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:


a bélben található baktériumok bontják, fermentálják ezeket a szénhidrátokat gázképződés közben – a folyamat puffadáshoz vezethet
extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS hasmenéses tünetei
az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél – fájdalommal jár. (2, 3, 4)
fontos! az élelmiszerek, ételek többsége nem sorolható az abszolút tiltott vagy az abszolút javasolt kategóriába – mivel azok FODMAP tartalma az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Bizonyos konyhatechnológiai eljárásokkal, pl.: áztatással csökkenthető a FODMAP-tartalom. (3, 5)