Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Terhesség alatt sokkal többet kínoznak a gázok

Érdekességek2020. október 04.

Szinte minden terhes nő találkozik a várandósság úgynevezett „kellemetlen” tüneteivel, ezek között is a bélgázokkal. Igen, ez az az időszak, amikor a férj kénytelen szembesülni azzal, hogy bizony a felesége is pukizik. Méghozzá igen sokat.

Fotó: pixabay.comAz okokról és a kikerülési lehetőségekről dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos beszélt a ratkotunde.hu – nak.

Miért?

A nők sokkal visszafogottabban kezelik a testükben zajló folyamatok eredményeit, mint a férfiak. Az erősebbik nem esetében nem gond egy böfögés, vagy egy galamb, hiszen férfi, ez is belefér. A hölgyek azonban nem kezelik ezt ilyen szabadon, legalábbis amíg tudják.

A várandósság az élet igen sok területén jelent változást, többek között abban is, amit egymás előtt teszünk, vagy nem teszünk. Az első trimeszterre jellemző fokozott gázképződés ugyanis szinte minden esetben okoz „baleseteket”, ami megkeseríti a nők mindennapjait. Pedig ez teljesen természetes folyamat, melynek oka a megnövekedett progeszteron szint. Ez a nemi hormon a várandósság kialakulásához és megtartásához elengedhetetlen, ám magas szintjének vannak más hatásai is.

Jelen esetben a bélmozgás lassulása írható a számlájára. Ha a belekben az emésztődő táplálék haladása lelassul, akkor az abból felszabaduló gázok mennyisége nő. Ennek pedig távoznia kell, nincs mese. Alapesetben is megtörténik a dolog, ám a terhességelső szakaszában sűrűsödik az inger, amit nem is érdemes, és nem is igen lehet visszatartani.


Fotó: 123rf.comMit tehetek ellene?

Fontos, hogy a szakemberek nem javasolják a gazok elleni készítmények szedését a várandósság alatt! Vagyis ha lehet, gyógyszerhez inkább ne nyúljunk. A megoldás a táplálkozásban rejlik. A gázok képződését nagyban elősegítik az olyan ételek, mint például a brokkoli, vagy a hüvelyesek. Vagyis ha ezeknek a fogyasztását csökkentjük, vagy teljesen elkerüljük, akkor a bélgázok mennyisége is csökkeni fog.

A gond csak az, hogy ezzel sok értékes tápanyagot veszítünk, ami viszont a várandóssághoz kifejezetten fontos lenne. Tény, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás az egyik legjobb dolog, amit tehetünk azért, hogy a megfelelő mennyiségű tápanyagok vigyük a szervezetünkbe. A várandósság során azonban az igények jelentősen megnőnek, és ezt már csak a táplálkozásból fedezni igen nehéz. Nem is beszélve arról, ha valamilyen okból diétát tartunk. Nem csoda, hogy a szakemberek jelentős többsége javasol valamilyen vitaminkészítményt a várandósság során.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak azt is elmondta, hogy a 3X3 trimeszter alatt a magzat és az anya igényei változnak. Vagyis más anyagok kellenek az első, más a második és más a harmadik szakaszban. A vitaminkészítmények szempontjából tehát fontos a megfelelő tagoltság. Emellett a felszívódás optimális biztosítása érdekében érdemes szerves kötésű vegyületeket tartalmazó készítményt keresni, ami ráadásul komplex is, hiszen az egyes anyagok szükségesek mások hasznosulásához – mint a kalcium és a D-vitamin kapcsolata esetében. Így a felszívódás aránya akár 80%-kal is jobb lehet, ez pedig komoly segítség minden várandósság során.

A bélgázok ellen tehát az élelmiszerek megválasztásával lehet védekezni, emellett hatékony eszköz lehet az is, ha naponta 5-6-szor eszünk kevesebbet. Ezzel a terhesség egy másik kellemetlen tünetét is minimalizálni lehet, ez pedig a savasodás, mely gyomorégést idézhet elő.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Mikor kell kardiológushoz fordulni a mellkasi fájdalom miatt?

2025. augusztus 29.

A mellkasi fájdalom kapcsán nem feltétlenül tudjuk eldönteni, vajon milyen orvoshoz kellene fordulnunk. Pulmonológus az esetleg tüdő problémák miatt, esetleg gasztroenterológus, ha refluxra gyanakszunk, pszichiáter, pszichológus a szorongás kapcsán vagy kardiológus a szív- érrendszeri eredet miatt? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa arra adott választ, milyen tényezők miatt lehet fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Számos oka lehet a mellkasi fájdalomnak

Sokan terheléskor tapasztalják a szorító mellkasi fájdalmat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, nem foglalkoznak vele tovább. Holott ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes utánajárni. Ha pedig valaki nyugalomban vagy a terhelés megszűnése után is tartós vagy fokozódó fájdalmat érez a szegycsont környékén, amelyet verejtékezés és más vegetatív tünetek (például hányinger, légszomj, gyors, szabálytalan pulzus) kísérnek, akkor mentőt kell hívni!
– A vizsgálatok során kiderülhet, valóban szívbetegségről van-e szó, vagy akár egy tüdő- vagy mellhártyagyulladás, esetleg pánikbetegség okozta-e a tüneteket. Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire határozott, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. A jelenség mögött szintén számos ok meghúzódhat, a refluxtól kezdve, az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásig. Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa.

Pisztáciamánia – hogyan lett a világ kedvence a zöld arany?

2025. augusztus 28.

Egy instakompatibilis gasztrotrend nyomában

A pisztácia valaha különleges keleti csemege volt, mára viszont a globális gasztronómia egyik legnagyobb sztárjává vált. Ezt a kicsi, smaragdzöld magot ma már nemcsak süteményekben, hanem lattékban, fagyikban, tésztákban, krémekben, sőt, dizájntárgyak és ruhadarabok divatszíneiben is viszontlátjuk. De hogyan vált a pisztácia világméretű trenddé, és miért beszél mindenki róla – Tokiótól Párizsig, Budapestig?

A pisztácia: ősi csemege, modern ikon

A pisztácia eredete a Közel-Keletre és Közép-Ázsiába nyúlik vissza: már időszámításunk előtt 7000-ben is fogyasztották. Az ókori Perzsiától kezdve a Római Birodalomig különleges státuszt élvezett, később a Mediterráneumban terjedt el, de igazán nagy hírnevet Szicília hozott neki. Bronte városa – az Etna lábánál – a világ egyik legismertebb pisztáciatermő vidéke, mondhatjuk, hogy a pisztáciatermesztés fővárosa, ahol a vulkáni talaj, a napsütés és a kézi feldolgozás különösen intenzív, aromás, smaragd színű termést ad. Innen származik a híres DOP-minősítésű „Pistacchio Verde di Bronte”, amely ma is prémium alapanyagként szerepel a gasztronómiában.

A pisztácia régen luxuscsemege volt, ma viszont világszerte az egyik legkeresettebb alapanyag a prémium gasztronómiában. Az olasz cukrászok és séfek annyira tisztelik ezt az alapanyagot, szinte aranyként tekintenek rá, hogy a pisztácia nemcsak édes krémként, hanem sós fogásokban is feltűnik: pesztók, mortadellák, sajtok és gourmet tészták ízesítőjeként is új életre kelt.

Pisztáciatrendek a világ körül

Az elmúlt évtizedben a pisztácia újra felfedezése zajlik. Az utóbbi években a pisztácia egyenesen popkulturális ikonná vált az éttermek, kávézók és cukrászdák, pékségek világában. A gasztrotrendekért rajongó közönség figyelmét először a pisztáciás fagyi és tiramisu hódította meg Olaszországban, majd futótűzként terjedt tovább. Párizstól Dubajon át Tokióig mindenhol sorban állnak minden pisztáciás édességért a desszertrajongók – a pisztáciás macaron, mochi, éclair és cheesecake már rég nem különlegesség, hanem must have, kötelező elem. Egy magára valamit is adó hely biztosan felvesz a repertoárba valami pisztáciás dolgot. A TikTok és az Instagram pedig csak ráerősített a trendre: a legnagyobb őrületet persze a dubai csoki hozta, de a pisztáciazöld szín mára nemcsak az édességekben, hanem latte artban, azaz a művészi kávékészítésben, sőt divatkiegészítőkben is megjelent.

Strandolás, kirándulás, piknikezés biztonságosan

2025. augusztus 28.

A szabadtéri étkezések különösen nagy figyelmet igényelnek élelmiszerbiztonsági szempontból, ezek közül a legfontosabbak:


Hidegen tartandó ételek maradjanak hűtve: tejtermékek, húsos szendvicsek, tojásos fogások kizárólag jól hűtött hűtőtáskában, jégakkuval együtt szállíthatók.
A hűtőtáskát minden használat után alaposan mossuk ki fertőtlenítőszerrel és hagyjuk teljesen kiszáradni.
Étkezés előtt mindig tisztítsuk meg a kezünk, ezért legyen nálunk kézfertőtlenítő vagy nedves törlőkendő.
Ne hagyjuk az ételt hosszabb ideig a napon. Két óránál (nagy melegben akár egy óránál) tovább ne maradjon hűtés nélkül semmilyen romlandó élelmiszer. Ha véletlenül mégis kint maradt, akkor se fogyasszuk el, ha nincs látható baja!
A megmaradt, felmelegedett étel ne kerüljön vissza a hűtőtáskába, mert a hő hatására elszaporodó baktériumok már veszélyt jelenthetnek. Ezeket az ételeket ne fogyasszuk el később sem, bármennyire is odafigyelünk az élelmiszerpazarlásra, ezeket bizony ki kell dobni!


A nyári hónapokban a kiegyensúlyozott, könnyű és friss alapanyagokra épülő táplálkozás tehát segíti a szervezet alkalmazkodását a meleghez, míg az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket akár nyaralás, akár a strandolás alatt. Vigyázzunk magunkra, mert a gondtalan nyár azon is múlik, hogy mi és hogyan kerül a tányérunkra!