Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Tényleg nem kell diétázniuk a hasmenéses betegeknek?

Érdekességek2018. április 08.

„Mit adjon az ember egy hasmenéses gyereknek enni? Magától értetődően pirítóst, sós vízben főtt krumplit és teát. Annak idején – mindezek mellett –  én még köménymagos „üres” levest is csináltam a gyerekeimnek, ha betegek voltak. Erre mit hallok a múltkor a menyemtől? …

„ A menyem megkérdezi a hét éves, két napja hasmenéses unokámtól, hogy mit szeretne enni, mert ő azt készít neki. Azt hittem rosszul hallok! Azt ehet a hasmenéses gyerek, amit szeretne? Hát, hiába… Változnak az idők!”

Pár évtizeddel ezelőtt a hasmenéses, esetleg hányós gyerekeket szigorú diétára fogták. Ha nem lett volna elég baj a hasmenés és a hányás jelentette szenvedés, ahhoz jött a körülbelül három menüre szűkült étlap kötelező jellege. Tea, pirítós, sós vízben főtt krumpli, esetleg köménymagos leves. Nos, nem éppen kalóriadús eledelek ezek, de tény, hogy szinte kötelező érvénnyel ezek kerültek a betegek étlapjára.
Aztán jött egy kis lazaság. Kaphatott sós ropit, chips-et is a gyermek, mondván azok sósak, és folyadékfogyasztásra ösztönzik a gyermeket, ami igencsak szükséges a hasmenéses, hányásos állapotban. Ez általában működött is, mert melyik gyerek ne enné szívesen ezeket a nassolnivalókat, akár főfogásokként is? Sőt, ezek mellé még kólát is ihatott, amit egyébként úgyis egy gyógyszerész fedezett fel annak idején! De a múlt emlékeit félretéve ma meglepő módon ott tartunk, hogy: azok az ételek, amik alkalmasak a hasmenéses csecsemő vagy gyermek táplálására nem mások, mint azok, amiket egyébként, egészségesen is fogyaszt.

Ki gondolta volna, hogy a hasmenés ideje alatt is eheti ugyanazokat a fajta ételeket a gyermek, amelyeket egyébként is szokott? Sőt, mindezt a csecsemő- és gyermekkori hasmenéses megbetegedések kezelésével kiemelten foglalkozó Egészségügyi Világszervezet (WHO) javasolja is!


A hasmenéses gyermekek etetésével és itatásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalók

1. Ne hagyja abba a szoptatást! Amennyiben szoptatja a gyermekét, a hasmenéses időszakban semmi esetre se hagyja azt abba, sőt próbálja meg a szokásosnál gyakrabban mellre helyezni a gyermeket! A hasmenés időszakában az egyébként tápszerrel táplált gyermek tápszert kapjon!

2. Ha a húst, a halat és a tojást már bevezették a gyermek étrendjébe, javasolt, hogy ezeket is tartalmazza a betegség alatti étrend. Emellett, a magas kálium-tartalmú ételek (pl. banán, főtt burgonya) fogyasztása is kedvező hatású.
3. A nagyobb gyermekek maguk is eldönthetik, hogy mit szeretnének enni. A lényeg az, hogy elegendő makro- és mikrotápanyaghoz jusson a beteg gyermek.

4. Nem árt az erős fűszereket, a túlságosan zsíros, illetve a nagyon édes ételeket kerülni, mivel ezek megterhelhetik az emésztőrendszert, és ronthatnak az állapoton.

5. Biztassa evésre a gyermekét, de tartsa szem előtt, hogy a hasmenés időszakában a gyermek étvágya csökkenhet.

6. Az etetésnél fontosabb az itatás. A hasmenés kezelésében a kiszáradás megelőzése, illetve a már kialakult kisebb-nagyobb mértékű kiszáradás kezelése kiemelten fontos.

7. Ne essen abba a hibába, hogy visszafogja a gyermek folyadékfogyasztását, mondván, az úgyis szinte azonnal távozik a széklettel! A folyadékfogyasztás mérséklésével nem tudja a lágy székletet kiküszöbölni, miközben sokat ronthat a gyermek állapotán.

8. Ha a hasmenés mellett hány is a gyermek, akkor a többszöri kis folyadékadag elfogyasztása jobb megoldás, mint az egyszerre történő nagyobb mennyiségű folyadékbevitel. Javasolható a sós italok, folyadékok fogyasztása, akár húsleves, zöldségleves formájában is. Fogyasztható a csapvíz, a cukrozatlan gyümölcstea, a frissen facsart, cukrozatlan gyümölcslé.

9. Kerülendők a szénsavas, cukrozott üdítőitalok, a magas cukortartalmú gyümölcslevek, a koffeintartalmú italok és a vízhajtó hatású gyógyteák.

10. Csecsemőknél és kisgyermekeknél a vizes-nyákos széklet miatt bekövetkező folyadékvesztés a só- és vízháztartás olyan mértékű zavarát okozhatja, ami, különösen hányással kombinált formában, akár sokkos állapothoz is vezethet. Erre különösen a 2 évesnél fiatalabb kisgyermekeknél kell figyelni, akik nagyobb társaikkal összehasonlítva sokkal érzékenyebben reagálnak a folyadékveszteségre. Esetükben hasmenéses panaszokkal javasolt orvoshoz fordulni!

 

Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.