Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Tényleg árulkodik az arcunk?

Érdekességek2018. január 08.

Az első nyolc másodperc során eldől, hogy a másiknak bizalmat szavazunk, vagy ellenszenvesnek tartjuk. Elegendő megpillantanunk az arcát, és tudjuk, hogy kedvelni fogjuk, vagy sem. Vajon mi alapján hozunk ítéletet ilyen gyorsan?  

 

Születésünk óta olvassuk, és értelmezzük az arcokat, méghozzá a találkozások első másodperceiben. Mindannyian használunk olyan kifejezéseket, mint „nyílt tekintet”, „zord ábrázat”, „entellektüel”, „tökfej”, „őszintének tűnik”, vagy „sunyi alak”. Még az olyan tétova kijelentések is, mint a „nem tudom mi, de valami nagyon nem tetszik nekem ebben az emberben” valószínűleg összefüggésbe hozhatók az adott illető arcával. 

Valamiért szimpatikus vagy!
A legtöbb információ, amely ilyen és ehhez hasonló kijelentésekre késztet bennünket, tudattalan. Az emberek négy perc alatt alkotják meg másokról alkotott véleményük 90 százalékát, és ennek 60-80 százalékát az arc, illetve a testbeszéd adja. Az első találkozás első másodperceiben már tudjuk, hogy az adott ember kedves, távolságtartó, agresszív, őszinte, vagy barátságos-e. 
Pusztán azzal, hogy valaki arcába nézünk, meg tudjuk mondani, hogy az illető boldog, szomorú, bizonytalan, szégyenlős, nagylelkű, zárkózott, barátságos, gondos, megbízható, avagy fáradt-e. S az esetek többségében az első benyomásunk pontos lesz. 
Ma már tudjuk, hogy az olyan ősrégi állítások, mint „Ne bízz abban, akinek túl közelülő szemei vannak!”, vagy „sötét pillantása van”, tényeken alapulnak. 


Az arcunk sose hazudik 
Kezdjük azzal, hogy megnézzük a formáját: kerek, négyszögletes, ovális, szív- vagy háromszög alakú? Természetesen nincs csak ilyen vagy csak olyan arcforma, a legtöbbünknek kevert formájú arca van, ami mutatja, hogy semmi sem csak fehér vagy fekete, minden ember összetett és sokrétű. 
Évszázadok alatt a fiziognómusok - az arcvonásokkal foglalkozó szakértők - számos különböző módszert dolgoztak ki az arcok kategorizálására. Habár a nyugati fiziognómia a keletitől teljesen függetlenül fejlődött ki, mindkettő öt különböző típust – fa, tűz, víz, fém, föld – különböztet meg. Állítja Richard Webster: Arcolvasás mindenkinek című könyvében. 


Az öt arcforma
1. A négyszögletes arcforma a magabiztos emberek sajátja, akik hatással vannak másokra, illetve jó vezetők. Praktikusak, határozottak és hatalmas akaraterővel rendelkeznek. Jellemzően sportosak. 

2. A kerek arcú emberek társaságkedvelők, szociálisan érzékenyek, lelkesek és elfogadók. Élvezik az életet, és ami érdekli őket, azt hatalmas szenvedéllyel és energiával űzik. 

3. A háromszögletű arcforma az álmodozók és gondolkodók sajátja. Gyakran találjuk őket kreativitást igénylő pozíciókban. A magabiztosság hiánya időnként hátráltatja őket saját előrehaladásukban.

4. Az ovális arcú emberek gondoskodók, jelentékenyek, szimpatikusak és empatikusak. Logikusak és képesek a problémákat minden oldalról megvizsgálni.

5. A kúp alakú arcot viselők intelligensek, kreatívak és vidámak. Tapintatosak és jól kijönnek másokkal, ugyanakkor nehezükre esik kiállni magukért. 


A nyolc arcterület
Az arcolvasás tudománya részekre - 8 fő befolyási övezetre - tagolja az arcot, amelyeket szintén első pillantásra fel tudunk mérni a másik arcán. Ezek a benyomások határozzák meg az illetőhöz való további hozzáállásunkat.

  1. Homlok – Karrier: A homlok az egyén szakmai életéhez kapcsolható. A sima homlok annak jele, hogy tulajdonosa sikeres a munkájában.
  2. A két szemöldök közötti rész – Ambíció: Ha ez a rész keskeny, tulajdonosa társaságkedvelő, de nem túl ambiciózus. Minél szélesebb ez a rész, tulajdonosa annálkönnyelműbb, nagylelkűbb és megbocsátóbb.
  3. Közvetlenül a két szemöldök fölött – Család: Ennek a résznek az egyenletessége az otthont, a családi életet és a családtagok egymás közti szeretetét jelzi.
  4. A két szem külső csúcsa – Házasság: A szemek külső csúcsának deformáltsága mutatja mennyire sikeres, harmonikus és hosszú távú kapcsolatok várhatók.
  5. Az orca – Társadalom: Az orca arról árulkodik, hogy tulajdonosa milyen kapcsolatban áll a társadalommal és a barátokkal úgy általában. Ha az arccsontok tisztán kivehetők, a személyt erős és hosszú távú barátságok jellemzik.
  6. Az orr – Egészség, pénz és szerencse: A szemek közötti rész, amely az orrnyerget is magába foglalja, az egészséget jelöli. Amennyiben ez a rész széles, az egyén alapvetően jó egészségnek örvend.
  7. A száj és az orr közti rész – Jólét. Az áll – Otthon: A száj fölötti és alatti részek az egyén otthoniéletéhez kötődnek. Amennyiben ezek a felületek simák, úgy tulajdonosa egy stabil, kényelmes és boldog otthoni életet élvezhet.
  8. A homlok jobb és bal oldala – Utazás: Ezek a területek arról árulkodnak, hogy az ember mennyit utazik, és mennyit profitál más életstílusok és kultúrák megismeréséből.


Kate Winslet tipikus telt ajkai, széles homloka, széles állkapcsa arra utal, hogy életét a praktikum és a helyes út választása határozza meg.Hajlamos lefelé nézni és jól megválogatja szavait. Az ilyenszemélyiség hajlik a szemkontaktusra, de csak pillanatokra nyílik meg. 
 



Renée Zellweger határozott fülei, enyhén átlátszó bőre és prominens álla olyan típusú embert rejt, aki gyakran mosolyog,és arca sokat változik, amitől sokan idegesnek látják, pedig csupán könnyed és alkalmazkodó. Az ilyen típus kezdeményező, mély és gyengéd.
 


Magas homlok, felfelé ívelt szemöldök jellemzi Jamie Lee Curtist. Az ilyen típus annak ellenére, hogy a homlokát szinte folyamatosan ráncolja, állja a tekintetünket, és nem kényelmetlen számára, hogy a szemünkbe nézve beszélje.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.