Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Télen minden kultúrában hódít az olvadt sajt

Érdekességek2025. március 11.

6+1 melengető étel a világ minden tájáról

A svájci fondue-t, a grúz hacsapurit és az amerikai mac & cheese-t több ezer kilométer és több száz év választja el egymástól, de az az olvadó sajt minden kultúrában népszerű – különösen a borongós, téli hónapokban. Az egyik vezető amerikai gyorsétteremlánc most népszerű csirkés szendvicseit is olvadt sajttal dobja fel – és egy különleges akadálypályával is várja azokat, akik melegedni szeretnének Valentin-nap hétvégéjén. Ez alkalomból tíz olyan ikonikus sajtos ételt mutatunk be, amelyek hosszú történelmi múltra tekintenek vissza, vagy épp a modern gasztronómia sztárjai.

Fotó: angela pham | Unsplash1. Fondue (Svájc)

A fondue az egyik legismertebb olvadt sajtos étel, amelynek gyökerei a svájci hegyek közé nyúlnak vissza. Az alpesi pásztorok borral és fokhagymával olvasztották össze a kemény sajtokat, hogy a hideg téli hónapokban tápláló ételeket fogyaszthassanak. A fondue a szegényebb rétegek találékonyságának eredménye volt, hiszen a szikkadt kenyér és a maradék sajt új életre kelt a forró, fűszeres olvadékban. Ma már számos variációja létezik, például a sörrel vagy gyógynövényekkel ízesített változatok. Közösségi élményt nyújtó fogás, amelyhez falatnyi kenyereket, zöldségeket és néha akár gyümölcsöket is mártogatnak a gőzölgő, fűszeres sajtmártásba.

2. Raclette (Franciaország és Svájc)

A raclette szó egyszerre jelöli az ételt és a sajtot. A hagyományos raclette étkezés során a félkemény sajtot egy speciális eszköz segítségével olvasztják meg, majd egy kaparóval frissen sült burgonyára, húsokra vagy zöldségekre csorgatják. Eredetileg – a fondue-höz hasonlóan – a francia és svájci hegyekben élő pásztorok fogyasztották, akik tűz fölött melegítették a sajtot, majd kenyérre kenték. A modern raclette partik során elektromos grilleket használnak, amelyekkel mindenki saját ízlésének megfelelően olvaszthatja meg a sajtot. Ez az étel a hideg téli estéken különösen népszerű, és egy pohár fehérborral párosítva az igazi.

3. Käsespätzle (Ausztria és Németország)

Ez az osztrák és délnémet specialitás tulajdonképpen a régió sajtos nokedlije. A házi készítésű tojásos tésztát (Spätzle) reszelt sajttal rétegzik, majd hagymával és vajjal sütik aranybarnára. A fogás eredete a középkorra vezethető vissza, amikor a hegyvidéki régiókban élők az elérhető alapanyagokból készítettek laktató ételeket. Leggyakrabban alpesi sajtokat, például Bergkäsét vagy emmentálit használnak hozzá, amelyek erőteljes, karakteres ízt adnak a fogásnak. Egyes változatokban karamellizált hagymával vagy friss fűszernövényekkel bolondítják meg, és egy pohár száraz fehérborral vagy sörrel tálalják.


4. Queso fundido (Mexikó)

A mexikói konyha nem árul zsákba macskát: a queso fundido egyszerűen annyit tesz, hogy „olvadt sajt”. Ez nem más, mint egy sűrű sajtmártás, amelyet chorizóval, jalapeñóval vagy egyéb fűszeres hozzávalókkal dúsítanak. Eredetileg a mexikói bányászok s munkások egyik kedvenc étele volt, mivel könnyen elkészíthető és rendkívül laktató. Manapság friss tortillába töltve vagy mártogatósként tálalva fogyasztják, gyakran kísérik guacamoléval és friss paradicsomsalsával. Az étel titka a sajt fajtájában rejlik: általában Oaxaca vagy Chihuahua sajtot használnak, amelyek tökéletesen nyúlnak és egyenletesen olvadnak.

5. Hacsapuri (Grúzia)

A grúz konyha világhírű sajtos lepénye, a hacsapuri egy kelesztett tésztából készült, hajó alakú péksütemény, amelyet olvadó sajttal és tojással töltve sütnek ki. Az étel különféle változatokban létezik, de a legismertebb az adzsaruli verzió, amelynek közepébe egy frissen sült tojássárgáját ütnek. Az étel eredete évszázadokra nyúlik vissza, és a grúz kulturális identitás fontos része. A tésztája puha és vajas, a sajt pedig általában Sulguni vagy Imeruli, amely gazdag, sós ízt kölcsönöz az ételnek. A fogyasztás módja is különleges: először a tojássárgáját és a vajat elkeverik a forró sajttal, majd a tészta széleit letépve mártogatják bele a selymes töltelékbe.

6. Pizza quattro formaggi (Olaszország)

Mindenki ismeri, mégsem hagyható ki erről a listáról az olasz konyha egyik legikonikusabb sajtos étele, a négysajtos pizza. Ahogy a neve is sugallja, négy különböző sajtot használnak hozzá: általában mozzarellát, gorgonzolát, parmezánt és taleggio vagy fontina sajtát.

+1 Mac & cheese (Egyesült Államok és Egyesült Királyság)

Az egyik legismertebb és legkedveltebb sajtos étel világszerte. Eredete a 18. századi Angliába nyúlik vissza, amikor először kezdtek makarónit sajttal és tejmártással összesütni. Az étel amerikai népszerűségét Thomas Jeffersonnak is köszönheti (pontosabban rabszolgájának, James Hemingsnek, aki az első amerikai volt, aki francia séfképzésben részesült): Párizsból hazatérve népszerűsítették az Egyesült Államokban. A klasszikus mac & cheese egy selymes sajtmártással kevert főtt makaróni, amelyet sütőben aranybarnára pirítanak.

Piros fények és mac & cheese a Deák Téren

Az évek során számos változata alakult ki, például a füstölt sajttal, baconnel vagy trüffellel kínált változatok. Most pedig a csirkével párosított verziókat lehet kipróbálni a KFC szezonális ajánlata keretében, ahol a legnépszerűbb burgerek és wrapek kaphatóak a melengető sajtos makarónival. Sőt: február 13. és 16. között az étteremlánc Deák téri éttermében a mac & cheese-es ételek mellett még egy játékkal is melegedhetnek a vendégek: a Warm Spot Game során felvillanó piros fényeket kell minél gyorsabban aktiválni a résztvevőknek az erre a célra kialakított játékfalon. A játék mellett egy téli chillzone-nal is készül a KFC, ahol minden vendégüket várják.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Több mint negyedmillióan használják a Semmelweis HELP-et

2025. november 26.

Egy éve mutatták be a Semmelweis Egyetem ingyenes tünetellenőrző applikációja, a Semmelweis HELP felnőtt betegségekkel kapcsolatos modulját. Az intézmény 2023-ban debütált alkalmazásának mára több mint 257 ezer felhasználója van köztük olyan távoli országokból is, mint Japán vagy Kanada.

A Semmelweis HELP applikációt 2023. június 14-én mutatta be az egyetem a nagyközönségnek. Az alkalmazás 2024. október 14-én bővült és vált használhatóvá felnőtt betegségek kapcsán is, összesen 740 betegséget, egészségügyi helyzetet és 778 tünetet tartalmaz.

Éjszakai falásroham?

2025. november 26.

Aki este, lefekvés előtt vagy akár az éjszaka közepén felébredve érzi úgy, hogy enni kell és ezt meg teszi, nem csak a lelkiismeret-furdalással és a testsúlygyarapodás kockázatával számolhat, de akár azzal is szembe kell néznie, hogy betegség áll az állandó éhség mögött. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont – Prima Medica endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista az állandó éhségérzet és az éjszakai evés kivizsgálásának jelentőségét hangsúlyozta és néhány gyakori okot is megnevezett.

Az éjszakai evés gyakran tünet

Nagyon gyakran azzal fordulnak hozzánk a páciensek azzal a tünettel, hogy szinte mindig éhséget éreznek, falásrohamokat élnek meg vagy éppen nem tudják leadni a túlsúlyt. Ilyenkor fontos, hogy kikérdezzük őket a tünetekről, a meglévő betegségekről, hiszen például a hormonális betegségek gyakran együttesen vannak jelen, és a szervezetben minden mindennel összefügg. Célzott laborvizsgálatokat is végzünk, hogy képet kaphassunk a szervezet működéséről, olyan gyakori kórképek jeleit keresve, mint például az inzulinrezisztencia és akár olyan ritkább betegségekre utaló markereket is figyelve, mint a növekedési hormon hiány, a leptin rezisztencia, a prolaktin túltermelődés vagy a hipofízis elégtelenség – ismerteti Mutnéfalvy doktor. – Ugyanakkor az éjszakai evés gyakran nem csak a felborult hormonális viszonyokkal magyarázható, hanem akár gyógyszer mellékhatással, magával az étrenddel, illetve sok esetben azzal a pszichés teherrel is, ami miatt ezt a megküzdési stratégiát követi az illető.

Jobb, ha a szemölcsöt az orvosra bízzuk!

2025. november 25.

A legtöbben ismerjük az érzést, amikor észreveszünk egy újonnan kialakult apró bőrelváltozást, és megpróbáljuk elbagatellizálni. Talán csak átmeneti, talán majd elmúlik magától – gondoljuk. A szemölcs pedig pont ilyen. Legtöbbször nem fáj, nem viszket, nem zavar látványosan, így gyakran hónapokig, akár évekig is együtt élünk vele, anélkül, hogy szakemberhez fordulnánk. Pedig a szemölcs több annál, mint egyszerű esztétikai kellemetlenség: valójában egy fertőző, aktív vírusos elváltozás, amelyet érdemes komolyan venni. A témában dr. Móga Kristóf, az L33 sebész szakorvosa van a segítségünkre.

Szemölcs, de miért?

A szemölcsöt a humán papillomavírus (HPV) okozza, amelynek több mint 150 ismert típusa van. Ezek közül egyesek kizárólag a bőrön okoznak tüneteket, mások viszont komolyabb egészségügyi kockázatot is hordozhatnak, főként, ha nem megfelelően kezeljük őket. A fertőzés leginkább apró sérüléseken, felázott, felpuhult felületeken keresztül jut be a bőrbe, és a test különböző pontjain képes szaporodni. Megjelenhet a kézen, lábon, arcon, de akár intim területeken is. Ha pedig nem lépünk időben, a szemölcsök terjedhetnek, kiújulhatnak vagy egyre kellemetlenebb tüneteket okozhatnak.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy egy kezeletlen szemölcs – különösen, ha olyan helyen található, amit rendszeresen dörzsölünk vagy nyomunk, például a talpon vagy a kézen – komoly fájdalmat is okozhat. Egyes esetekben a szemölcs olyan mélyre terjedhet a bőrben, hogy egyszerű házi módszerekkel, gyógyszeres ecsetelőkkel már nem távolítható el. A sétálás, sportolás vagy akár a cipő viselése is nehézzé válhat, ha a talpon elhelyezkedő szemölcs nyomásra érzékennyé válik. A fájdalom mellett ott van a pszichés hatás is: egy jól látható helyen lévő szemölcs csökkentheti az önbizalmunkat, szorongást, szégyenérzetet válthat ki.