Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Tavaszi fáradttság ellen - Grillezett kacsamáj bazsalikomos lencsével

Érdekességek2018. április 27.

Rákóczi Ferenc

Óriási divat mostanában a tévés szakácsok körében a félórás vacsora. Amikor ezt ígérik, hitetlenül ülünk a tévé előtt, ezt nem lehet ennyi idő alatt megcsinálni! És sokszor igazunk is van, mert az ilyen műsoroknál már előkészített alapanyagokkal dolgoznak, ráadásul a mosogatós rész is kimarad. Ezt a receptet viszont előkészítéssel, mosogatással együtt is megúszhatjuk 30 percen belül.

Ráadásul csupa olyan egészséges hozzávalót tartalmaz, melyek remekül pótolják a szervezet tavaszra kimerült tartalékait. A májjal kapcsolatosan két jó hírem is van. Az első, hogy irgalmatlanul finom. A második, hogy a benne lévő B-vitaminok felturbózzák az enzimműködést, és segítik a szervezet feltöltődését. A lencse sajnálatos módon nélkülözött alapanyag a magyar konyhából, csak szilveszterkor esszük. Pedig ásványi anyagokban gazdag, a benne lévő vas különösen jó fáradtság ellen, a növényi protein pedig energetizál. A salátához vörös lencsét használtam, ezt nem kell beáztatni, és tíz perc alatt megfő.


Hozzávalók:

Nagyon fontos, hogy a lencsét és a májat is utólag szabad csak sózni!

Mossuk meg, és nézzük át a lencsét, majd tegyük fel főni a babérlevéllel, fokhagymával együtt. Tíz perc alatt ez a fajta puhára fő, de egy kóstolás nem árt. Vágjuk csíkokra a paprikát, gombát, aprítsuk a paradicsomot, majd pár perc alatt egy tűzforró serpenyőben, kevés olívaolajon grillezzük meg. Szűrjük le a lencsét, keverjük össze a zöldségekkel és az apróra tépkedett bazsalikomlevelekkel. Sózzuk, majd locsoljuk meg az extraszűz olívával.

A kacsamájat vágjuk másfél, két centis szeletekre, és egy tűzforró, de zsiradék nélküli serpenyőben másfél percig süssük az egyik, majd ugyan ennyi ideig a másik oldalát is. Ekkor szép kérget kap, a belseje viszont nem szárad ki, fantasztikusan krémes marad. Csak sütés után sózzuk, borsozzuk.

Rákóczi Ferenc
Korhely „Faloda és Daloda”
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 7.
www.korhelyfaloda.hu


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.

Szexuálpszichológus

2025. szeptember 06.

Szexuálpszichológus: Gyermekkor hatása a szexuális egészségre   

A szexuálpszichológus segít megérteni, hogyan befolyásolja a gyermekkor a szexuális egészséget és felnőttkori párkapcsolatokat. 

A szexuálpszichológus szakmai munkája során gyakran találkozik olyan felnőtt páciensekkel, akiknél a szexuális zavarok, párkapcsolati problémák vagy intimitással kapcsolatos nehézségek gyökerei a gyermekkorba nyúlnak vissza. A szexuálpszichológia a pszichológia egy olyan speciális területe, amely a szexuális egészség testi, lelki és kapcsolati aspektusaival foglalkozik – különös tekintettel arra, hogyan befolyásolja a múlt a jelen viselkedésmintáit.
A cikkben bemutatjuk, hogy miként hathat a gyermekkor a felnőttkori szexualitásra, és milyen szerepe van ebben a pszichológus szakembernek, különösen, ha szexuálpszichológiai szemléletet képvisel. Kitérünk arra is, milyen terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre a múlt feldolgozására és a szexuális jóllét helyreállítására.

A szexuálpszichológus szerepe a szexuális egészség megőrzésében

A modern pszichológia egyik legdinamikusabban fejlődő területe a szexuálpszichológia, amely a szexuális működés és zavarok mögött meghúzódó pszichés, társadalmi és fejlődési tényezőket vizsgálja. E tudományág szakembere a szexuálpszichológus, aki a testi működés mellett kiemelt figyelmet fordít a lelki, érzelmi és kapcsolati háttérre is – hiszen a szexuális egészség nem csupán biológiai, hanem pszichológiai és szociális kérdés is.