Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Táplálkozási toplista nőknek

Érdekességek2023. október 09.

A 10 „csúcs-táplálék” nőknek készített toplistája kiváló kiindulópontként szolgál a meglévő étrend átértékeléséhez, és annak biztosításához, hogy ezek a tápanyagok, az abban gazdag ételek szerepeljenek a heti étrendben.

Fotó: 123rf.comHa ön most átlagosnak tartja magát, de szeretne felfelé haladni a csinosság és az egészséges életmód skáláján, akkor feltétlenül vegye figyelembe étrendje összeállításakor az alábbi 10-es listát.

A táplálkozási igények nemek és életszakaszok szerint különbözők. A fogyasztott ételek hasznos tápanyagok szerinti kiegyensúlyozottságának betartása napjaink stresszes életében fontosabb, mint valaha. Különösen a nők számára, hiszen ők azok, akik reggeltől estig lótnak-futnak, munkahelyről a gyerek iskolájába, a szupermarketből a parkba a kutyával – és végül ők teszik az asztalra az ételt a család és a maguk számára is. Ahhoz, hogy jó kondícióban tartsák magukat, de egyúttal vigyázzanak a vonalaikra is, helyesen kell táplálkozniuk. Az alábbi 10 legfontosabb táplálék, tápanyag ismertetése biztosan segíteni fog ebben.

10. A bab 

A babnak minden korosztály étrendjében szerepelnie kell, mert tápláló, zsírszegény és olcsón elkészíthető. Kevesen tudják, hogy mennyire rostos növény is a bab. Több mint 5 gramm rost található már egy félcsészényi mennyiségben. Ez bő egynegyede a napi szükségletnek. Az sem elhanyagolandó tényező, hogy a rostdús étrend alkalmazása a vastagbélrák egyik elsődleges megelőzési módja. És a nők körében a mellrák mellett ez a másik leggyakrabban előforduló halálozási ok minden évben – megéri hát a különféle babételek gyakori elkészítése!

9. A takarmánykáposzta

Ez a káposztafajta rendkívül gazdag a folsav egyik összetevőjében, és a nők számára fontos B-vitaminban is. A folsav hiánya a terhesség alatt a babánál az idegvezetékek bizonyos problémáit okozhatja. Ezért a terhes anyáknak tanácsos folsavat szedniük, vagy az ilyen szempontból hasznos ételeket fogyasztaniuk. Ennek mennyiségét beszéljék meg kezelőorvosukkal. Beleértve persze azt is, hogy a káposztás ételeket sűrűn szerepeltetik az étrendjükben – ami még a C-vitamin- és a kalciumforrást is növeli számukra.

8. A béta-karotin

A facsart narancslevek, a tök, a sárgarépa, az édesburgonya s más zöldségek ivólevei útján béta-karotin jut a szervezetbe. Ez az A-vitamin „előfutára”, és szinte kiált azért, hogy bejusson az emberi testbe, és kifejtse mágikus antioxidáns hatását. Ha már bent van, csökkenti a mellrák kialakulásának valószínűségét és segíti a szép bőr megtartását.


Fotó: pixabay.com

7. A len

A lenmag és a lenmagolaj nagyon hasznos a nők számára. Tele van omega-3-zsírsavval, amely segíti a nőket a szívbetegségek megelőzésében (amely sajnos a vezető korai halálokok között szerepel) és csökkenti a fájdalmas ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát. A lenben lévő rostfajta szintén nagyon ajánlott, különösen a nők számára. Antioxidáns hatása miatt most tanulmányozzák a mellrák megelőzésében játszott szerepét. A lent nagy körültekintéssel kell használni. Lehetőleg saját préseléssel kell elkészíteni, és ráönteni a reggeli gabonaneműre. A lenmagok nagyon törékenyek, és ha a saját, erre rendszeresített, tiszta kávédarálójával őrli meg, akkor így juthat hozzá legkönnyebben a rosthoz és az olajhoz egyaránt.

6. A vas – vasalja ki a táplálékból!

A nőknek több vasban gazdag táplálékot kell fogyasztaniuk. A különböző ételekből nyert vas bevitele a szervezetbe a helyes módja ennek, mert így a vas könnyebben felszívódik, mint tablettaformában. A sovány vörös húsok és a sötét szárnyas-húsok vagy a lencse a legajánlhatóbb források közé tartoznak.

5. A szója

A fitoösztrogénben gazdag szójabab jelentősen segítheti a nőknél a rossz koleszterin (LDL) szintjének csökkenését és a jó (HDL) emelését. A tofuból nyerhető a szójaprotein. Ezt tanácsos fogyasztani például az olasz fajtájú sajtok helyett a lasagne tésztán. A szilárd állagú tofut meg kell őrölni, és egy kis bazsalikom és víz hozzáadásával elkészíteni. Ne mondja meg a családnak, hogy tofut használ, mert esetleg idegenkednek tőle – meglátja, nem fogják észrevenni!

Fotó: pixbay.com

4. Víz – mindenütt!

Ne gondolja, hogy e táplálkozási tanácsokkal csak gyötörjük – és most még a víz is következik! A víz igenis tápanyag, és tény az, hogy nagy mennyiségre van szüksége a szervezetnek belőle. Egyszerűen hasznos, még a hízást is megakadályozza, kevesen tudják, hogy a fogyás egyik legjobb tényezője. Hiszen elnyomja az étvágyat, és segíti megemészteni a zsírokat, így azok nem raktározódnak. Ezért is vettük be ebbe a toplistába.

3. A brokkoli

Gyakran szerepel a gyerekek kedvenceit tartalmazó összesítésekben. De most legyen ott a nőkében is! Ami azt jelenti, hogy felnőtteknek, gyerekeknek tanácsos sok brokkolit fogyasztaniuk. Hiszen rendkívül gazdag kálciumban, és tartalmaz olyan más fontos ásványi anyagot is, mint a kálium vagy a vitaminok közül a B.

 

Fotó: pixabay.com

2. Növelje a kálciumbevitelt!

A nőknél ez különösen fontos tanács. Az ajánlott napi mennyiség 800 milligramm körül van, de egyes szakemberek szerint ez nem elég, hanem 1200–1500 milligrammig is fel kell vinni a napi adagot. Amikor arra gondol, hogy a nők körében a csontritkulás milyen elterjedt, vagy lát idős asszonyokat sajnálatosan meggörnyedve járni, gondolkozzék el ezen! Ezután, akármilyen korú is, gondoskodjék a kalcium kellő mennyiségben történő napi beviteléről a szervezetbe, a táplálékok útján. A kalciumban gazdag élelmiszerek közül most a joghurtot emeljük ki, hiszen könnyű hozni-vinni még a munkahelyre is. A benne lévő jótékony hatású baktériumok és a többi tejterméknél könnyebb emészthetősége miatt van kiemelkedő szerepe.

1. A hal

A halfogyasztás fontosságát hangsúlyozva most a lazacot szerepeltetjük ebben a sorban. Bár nem eléggé elterjedt a fogyasztása, nagyon ajánlott a vonalaikra is vigyázó, az egészségüket szem előtt tartó nőknek. Most, hogy már bekerült a köztudatba az ómega-3-zsírsavak jelentősége, érdemes gondolni a lazacra. Ez a halfajta proteinben, B-vitaminban, kalciumban, cinkben, vasban és magnéziumban is gazdag – ami nem elhanyagolandó tényező.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Miben más a növényi és az állati fehérje? Melyik segíti jobban a fogyást?

2025. július 17.

A fehérjediéta több szinten is hozzájárul az anyagcsere fokozásához, a zsírégetés elősegítéséhez és az izomméret megtartásához, miközben pozitív hatással van az energiaszintre és a bőr egészségére. De felmerül a dilemma: a cél, az egészséges és tartós fogyás érdekében a növényi vagy az állati fehérje fogyasztását részesítsük előnyben?

Goda Gábor, vegyészmérnököt, a Toman Diet szakértőjét kérdeztük arról, miért olyan hatékony a fehérjediéta és vajon a növényi, vagy az állati fehérje segíti jobban a fogyást?

„A fehérjediétának számos előnye van a népszerű divatdiétákkal szemben: fokozza az anyagcserét, mivel a fehérjék lebontása több energiát igényel, mint a szénhidrátoké vagy a zsíroké. Ez a magasabb termikus hatás elősegíti a kalóriák gyorsabb elégetését, ami a testsúlycsökkenést és a zsírvesztést támogathatja – feltéve, hogy a bélflóra és az enzimháztartás megfelelően működik. Kalóriadeficitben a szervezet hajlamos az energiáért az izomszövet lebontásához folyamodni. A megfelelő fehérjebevitel azonban biztosítja az izmok építőelemeit (aminosavakat), segítve így az izomtömeg megőrzését és elősegítve az előnyösebb, tónusosabb testkép kialakulását. A fehérje lassúbb emésztése miatt hosszabb teltségérzetet biztosít és stabilabb energiaszintet eredményez. Emellett nélkülözhetetlen a kollagén és elasztin termelésében, melyek a bőr rugalmasságát, szilárdságát és regenerációját támogatják, így segítve a bőr fiatalos megjelenésének elérését vagy fenntartását.”

Tehát a fogyókúra során a fehérjebevitel kulcsszerepet játszik. Az azonban, hogy az állati vagy a növényi fehérje segíti jobban a fogyást, nagyban függ az étrend többi részétől, az egyéni igényektől és a fehérjeforrás minőségétől.

„Míg az állati fehérjék általában teljes aminosav-profillal és magas biológiai értékkel rendelkeznek, addig a növényi fehérjék előnyei a rost és az antioxidáns tartalomban nyilvánulnak meg. Az egészséges étrend szempontjából a legjobb megoldás az egyensúly fenntartása és a különböző fehérjeforrások kombinálása, hogy mind az esszenciális aminosavak, mind a további tápanyagok optimálisan biztosítva legyenek.” – folytatja Goda Gábor.

Úti patika

2025. július 17.

Amikor a gyógyszer a családdal együtt utazik

Az utazás

Milyen gyógyszerekre lehet szükség, és hogyan érdemes kiválasztani, hogy melyik gyógyszer utazzon?
Az úti patika összeállításánál figyelembe kell venni azt, hogy ki(k)nél milyen panaszok orvoslására lehet szükség.

Nem mindegy, hogy hány éves, milyen alapbetegséggel küzd, milyen egyéb gyógyszereket szed az utazó.

Az úti patika tehát egy személyre vagy családra szabott gyógyszereket, kötszereket és egyéb patikaszereket tartalmazó csomag. Az úti patikának praktikusnak, kis helyen elférőnek, ugyanakkor az esetlegesen felmerülő problémákra „elsősegélyt” nyújtónak kell lennie. Összeállításánál az úti célt is figyelembe kell venni; mert pl. egy trópusi szigetre utazáskor valószínűbb az akut hasmenés, mint egy szomszédos országban való nyaraláskor. Kanyargós utakon való buszos kiránduláskor gyakori panasz az utazási betegség. Hegyi túrák alkalmával fokozott a kockázata a rándulásoknak, ficamoknak, bőrsérüléseknek. vízparton gyakoribbak lehetnek a rovarcsípések.

Vannak olyan panaszok is, amelyek bárhol és bármikor felléphetnek; így a láz és a fájdalom. A fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer tehát kötelező kelléke az úti patikának. Érdemes olyan gyógyszerek mellett dönteni, amelyek akár az egész család számára megoldást kínálhatnak adott probléma esetén, és „kompatibilisek” a nyaralással járó esetleges meleggel. Lehetőség szerint kerülendők a hűtőben tárolandó gyógyszerek, a magasabb hőmérsékleten megolvadó kúpok. A tablettákénál problémásabb lehet a folyadékok, kenőcsök szállítása.

Új magyar applikáció támogatja a munkavállalók mentális jóllétét

2025. július 16.

Az elmúlt években többszörösére nőtt a pszichés okokra visszavezethető táppénzes napok száma

A munkahelyi mentális egészség kérdése egyre nagyobb kihívást jelent a vállalatok számára, hiszen miközben az alapvetően meghatározza a szervezet teljesítményét, a munkaerőpiacon mind nagyobb súllyal jelenlévő Z generáció már komoly elvárásokkal fordul a cégek felé ezen a téren is. A stressz mindennapos jelenség a hazai dolgozók kétharmadánál, amely gyakran még a pihenőnapokon sem csillapodik, emellett világszerte az alkalmazottak nagyjából 50%-a küzd a rohamosan terjedő kiégéssel, ami szélesebb értelemben vett egészségügyi tüneteket is okozhat. A probléma társadalmi jelentőségét felismerve három hazai cég fogott össze, hogy megalkossa a Health check nevű digitális megoldást, amely a munkavállalók mentális és fizikai állapotát átfogóan vizsgálja, hogy értékes visszajelzésekkel szolgáljon dolgozók és vállalatok számára egyaránt.

Az Európai Unióban átlagosan 136 milliárd euró, Magyarországon pedig nagyságrendileg 440 milliárd forint veszteség keletkezik évente a nem, vagy nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz miatt, amely a kieső munkanapok mintegy 50-60%-áért felelős. Eközben a munkavállalók is egyre jelentősebbnek érzik a problémát, ráadásul többnyire magukra hagyva küzdenek vele: 10-ből 4 dolgozó úgy véli, hogy a fokozott stresszel járó pszichoszociális kockázatokat az adott szervezeten belül nem képesek hatékonyan orvosolni. Erre a kihívásra ad innovatív választ a Health check alkalmazás, melyet a Budapest központú startup, a CHEQ munkáltatói kommunikációs rendszerébe integrálták, szakmai partnere pedig a Pro Health Consulting Group és a munkahelyi pszichológiára specializálódott Minder.

„Ma már nem kérdés, hogy a munkavállalók mentális állapota milyen jelentős mértékben támogatja vagy éppen akadályozza a cégek hétköznapjait, a feladatellátás minőségét vagy konkrétan a termelékenységet. A digitális világban olyan eszközöket kell a cégek kezébe adni, melyek segítségével hatékonyabban felismerhetik és kezelhetik a dolgozóik mentális egészségéhez kapcsolódó problémákat” – mondta el Logemann-Molnár Zsófia a MINDER alapító szakpszichológusa. Az alkalmazás anonim visszajelzéseken alapuló „hőtérképet” készít a szervezetről, így a cégvezetők és HR-szakemberek gyorsan felismerhetik, hol van szükség beavatkozásra. Az eredmények alapján újratervezhetők a munkahelyi folyamatok és a célzott egészségmegőrző programok is – ezek pedig közvetlen konkrét üzleti előnyként járulnak hozzá a munkavállalói elköteleződés növeléséhez és a fluktuáció legyőzéséhez is.