Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Táplálkozás – a legfőbb orvosságunk - 2.

Érdekességek2017. szeptember 12.

Vonalaink, jó kedélyünk és szép bőrünk megőrzése érdekében 10 ismert és kevésbé elterjedt „szupertáplálékot” mutatunk be...

Jótékony hatásuk miatt igazi kincsek, ezért még többet gondoljunk rájuk vásárláskor, még ha némelyikét alig ismerjük is... Törekedjünk rá, hogy minél gyakrabban szerepeltessük őket az étrendünkben!

Avokádó – a zsírsavak „ásza”

Ugyanolyan telítetlen zsírsavakat tartalmaz, mint pld. az olívaolaj, bővelkedik rostokban, nyomelemekben, valamint B-, C-, A- és E-vitaminban (utóbbi hat többek közt a bőröregedés ellen), továbbá nagyon kevés glucid van benne. Az avokádó jóllakat, és nem ingadozik tőle a vércukorszint – így hasznos a kisebb éhség elnyomása szempontjából is a nap folyamán.  Nagyon finom ecetes, borsos mártással, szendvicseken, vagy néhány csepp citromlével, püré alakban, illetve meleg, vagy hideg levesnek elkészítve.

Tojás – komplett fehérjeforrás

Gazdag A., D-, E-, K-vitaminban, B-vitaminokban és még antioxidánsokat is tartalmaz. Szelén tartalma hat a bőröregedés ellen, a benne lévő, kis mennyiségű tirozin aminosav pedig természetes antidepresszáns, fejleszti a reflexeket. A tojásban lévő megannyi fehérje, amellett, hogy energikussá tesz, elősegíti a fogyást, hiszen ha pld. reggelire fogyasztunk tojást, a nap folyamán – hosszabb jóllakottság érzésünk miatt – kalória-bevitelünk csökkenni fog.  Sokan tartanak attól, hogy a tojás emeli a koleszterin-szintet, de ha mértékkel fogyasztjuk, nincs okunk a félelemre.


Zöld tea – antioxidánsok tárháza

Az antioxidánsok közül a polifenol szerkezetű flavonoid vegyületeket koncentráltan rejti magában. Élettani hatását tekintve a katekin nevű polifenol tartalma a legfontosabb. A zöld tea emellett hőfejlesztő, zsírégető hatással is rendelkezik – felgyorsítja az anyagcserét, így elősegítve a fogyást. Azonfelül enyhíti a stresszt egy benne lévő anyag, a nyugtató GABA (gamma-amino-vajsav) révén. Javít a bőr állapotán, pld. a narancsbőrön is.

Lazac – bőséges ómega-3 zsírsavforrás

Bár étrendünkben ritkán (inkább ünnepi alkalmakkor) szerepeltetjük, jótékony hatásai miatt törekedjünk a lazac gyakoribb fogyasztására. Hiszen bővelkedik omega-3 esszenciális zsírsavakban, melyek közreműködnek a hangulat javításában; azután tartalmaz még szeléniumot (mely elősegíti többek közt a szép, fiatalos bőr megtartását), B-vitaminokat. Kiváló proteinforrás, ami miatt tovább érezzük jóllakottnak magunkat. Hogy megőrizzük a lazac tápanyagait, ne főzzük-süssük túlságosan, mert az elpusztítja az omega-3 tartalom egy részét. A pácolt, pár percig főzött, párolt vagy hideg salátának elkészített lazac különösen ajánlott.

A tenger gyümölcsei és rákféleségek – tápanyagokban kiegyensúlyozott koktél

Tengeri halak, kagylók, osztriga, garnélarák... Bár hazánkban még különlegességnek számítanak a belőlük készült ételek, tudnunk kell róluk, hogy bőséges tápanyag-tartalmuk mellett kevés kalóriát foglalnak magukban így fogyasztásukkal megőrizhetjük vonalainkat. De természetesen csak akkor, ha pld. salátának elkészítve nem keverjük a lazacot bő majonézes, vagy egyéb zsíros mártással. A tenger gyümölcsei gazdagok proteinekben (20%), szelénben és a stressz ellen ható B-vitaminokban, magnéziumban, vasban, D-vitaminban. A C-vitamin bevitel fokozására fogyasszuk őket friss citromlével.

Lencse – ütőkártya a fogyáshoz

Alacsony glikémiás indexe, magas kálium- és rosttartalma miatt stabilan tartja a testsúlyunkat. „Jó” növényi proteinekben is bővelkedik: ha keményítő tartalmú étellel (pld. rizs) társítjuk, még többet profitálhatunk belőle. Sok vasat és magnéziumot tartalmaz, mellyel hatékonyabban küzdhetünk a stressz és a fáradtság ellen. Az antioxidáns hatás fokozására elkészítéskor adhatunk hozzá curryt és curcumát.

Kivi – igazi C-vitamin bomba

Koncentráltan tartalmaz C-vitamint és más antioxidáns összetevőket. 1 adag (1-2 db.) kivi mintegy fedezi a napi C-vitamin szükségletet (80-100 mg), ami nagymértékben szükséges a bőr kollagén-termelődéséhez, így javítva a bőr állapotát. Bővelkedik E-vitaminban, továbbá vízben oldható és nem oldódó rostokban. Gazdag káliumban is, mely hat a vízvisszatartás ellen.

Galambbegy – ritka  vitaminsaláta

Bár sokan nem ismerik, a galambbegy azon ritka zöldségek közé tartozik, melyek tartalmaznak ómega-3 zsírsavakat is.  Gazdag antioxidánsokban, nevezetesen C-, E- vitaminban, jól hasznosuló vasban és béta-karotinban, mely élénkít, és hozzájárul a káros szabadgyökök, a sejtöregedés elleni küzdelemhez. Ne főzzük, hanem salátának készítsük el, pld. kevés curryvel és szójakrémmel ízesítve.

Brazíliai dió – ropogtatnivaló stressz ellen

Más néven paradió – energizáló hatású, rendkívül gazdag a feszültségoldó magnéziumban, szelénben, és a jóllakottság-érzést szabályozó proteinekben, telítetlen zsírsavakban. A többi olajos magvakhoz képest kevésbé ismert, de annál ajánlottabb a fogyasztása. Kellemes ízű - kókusz-mandula aromájú vegyesen.

Pulykahús – energiát ad, feszültséget old

A szárnyashúsok közül fogyasszunk gyakrabban pulykahúst! Proteinekben gazdag, zsírszegény (természetesen, ha a bőrét levesszük), vasban és tirozinban is gazdag. Ez utóbbi aminosav ismert stresszoldó hatású, és részt vesz a szervezet dopamin termelődésében, mely a „boldogsághormonok” egyike. Számos országban a karácsonyi asztal elmaradhatatlan kelléke – de mi jobban tesszük, ha nem csak ünnepkor fogyasztjuk.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Szexuálpszichológus

2025. szeptember 06.

Szexuálpszichológus: Gyermekkor hatása a szexuális egészségre   

A szexuálpszichológus segít megérteni, hogyan befolyásolja a gyermekkor a szexuális egészséget és felnőttkori párkapcsolatokat. 

A szexuálpszichológus szakmai munkája során gyakran találkozik olyan felnőtt páciensekkel, akiknél a szexuális zavarok, párkapcsolati problémák vagy intimitással kapcsolatos nehézségek gyökerei a gyermekkorba nyúlnak vissza. A szexuálpszichológia a pszichológia egy olyan speciális területe, amely a szexuális egészség testi, lelki és kapcsolati aspektusaival foglalkozik – különös tekintettel arra, hogyan befolyásolja a múlt a jelen viselkedésmintáit.
A cikkben bemutatjuk, hogy miként hathat a gyermekkor a felnőttkori szexualitásra, és milyen szerepe van ebben a pszichológus szakembernek, különösen, ha szexuálpszichológiai szemléletet képvisel. Kitérünk arra is, milyen terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre a múlt feldolgozására és a szexuális jóllét helyreállítására.

A szexuálpszichológus szerepe a szexuális egészség megőrzésében

A modern pszichológia egyik legdinamikusabban fejlődő területe a szexuálpszichológia, amely a szexuális működés és zavarok mögött meghúzódó pszichés, társadalmi és fejlődési tényezőket vizsgálja. E tudományág szakembere a szexuálpszichológus, aki a testi működés mellett kiemelt figyelmet fordít a lelki, érzelmi és kapcsolati háttérre is – hiszen a szexuális egészség nem csupán biológiai, hanem pszichológiai és szociális kérdés is.

Méregtermelő tengeri élőlények: A medúzák

2025. szeptember 06.

Ez a puhatestű csalánozó a világ minden vizében honos (édesvízi példányai még a Dunában is felbukkantak). A harang alakú, kocsonyás testből (az állat testének 97%-át víz alkotja) csápok, karok nyúlnak ki. A testen elszórva, de a csápokon is (fajtától függően) kis tokok helyezkednek el, melyek érintésre kipattanó kis szigonyvégű fonalakat tartalmaznak. A kis fonalak méregtartalma allergiás, súlyos túlérzékenységi reakciót okoz. A kipattanás/kilövés mechanizmusa a természet egyik legcsodálatosabb jelensége: ez a kilövellés a biológiában ismert leggyorsabb akció, 600 nanoszekundum alatt lezajlik. A fonalakra ható gyorsulás eléri a 40 000 G-t! Ez a nagy préselőnyomás szakítja át az áldozat bőrét.

A kék palack medúza gyűszűnyi méretű, valóban kék borospalackot formázó testéről kapta nevét. A világ meleg vizű tengereiben él, a szél és a víz mozgása sodorja a partok közelébe. Az általános felmelegedés, a víz sótartalmának növekedése, valamint természetes ellenségei, a teknősök és delfinek pusztulása egyre több medúza megjelenését eredményezi a tengerpartokon (pl. 2005-ben Spanyolországban a havi 800 esetet is meghaladta a medúzasérülések száma).

A kisebb medúzacsípések allergiás reakciót okoznak, a bőr kivörösödik, viszkető, égő fájdalmat okoz. A méreg nem a vérárammal, hanem a nyirokrendszeren át terjed, és az egész testet érintő allergiás sokkot okoz. A kezelés a fonalak eltávolításából (nem csupasz kézzel!) és az érintett terület kezeléséből áll. A közszájon forgó tanácsokra (ecetes borogatás, homokkal való ledörzsölés, paradicsommal való borogatás, hűtés, sós meleg vízben való áztatás), nem szabad hallgatni!

5 okos tipp a látás javítására

2025. szeptember 05.

A modern életmód egyre nagyobb kihívás elé állítja a szemeket. Képernyők, UV-sugárzás, stressz és helytelen táplálkozás mind közreműködnek abban, hogy látásunk fokozatosan romolhat. A jó hír az, hogy egyszerű, mindennapi szokások kialakításával sokat lehet tenni a szem egészségéért és látás megőrzéséért. Az alábbiakban az Alensa javasol 5 tippet, mire érdemes figyelni.

1. Tudatos étkezés – a szem támogatása belülről

A megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében. Kutatások bebizonyítják, hogy bizonyos tápanyagok közvetlenül befolyásolják látásunk minőségét és a szemmel kapcsolatos betegségek kialakulásának kockázatát. Az Amerikai National Eye Institute által végzett AREDS és AREDS2 tanulmányok kimutatták, hogy a lutein, zeaxantin és omega-3 zsírsavak pótlása jelentősen csökkentheti az időskori makuladegeneráció előrehaladását. A napi étrend kiegészítése 10 mg luteinnel és 2 mg zeaxantinnal jótékony hatással van a szem sárgafoltjának egészségére. Ezek a természetes antioxidánsok főként zöld levelű zöldségekben, tojásban és kukoricában találhatók meg nagy mennyiségben. Az omega-3 zsírsavak hiánya szorosan összefügg a száraz szem szindrómával, ami nemcsak kellemetlen tüneteket okoz, hanem elhomályosíthatja a látást is. A halak, diófélék és lenmagok rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni ezt a problémát. Az A-vitamin gazdag ételek, mint a répa, édesburgonya és spenót szintén elengedhetetlenek a jó látáshoz, mivel közvetlenül részt vesznek a látási folyamatokban.

2. A 20-20-20 szabály alkalmazása a digitális szemfáradtság ellen

A digitális korszak egyik legnagyobb veszélye a szemek számára a folyamatos képernyőhasználat. Az American Optometric Association jelentése szerint a napi több mint 2 órányi képernyőhasználat már jelentős szemfáradtságot okozhat, és a felnőttek közel 60%-át érinti a Computer Vision Syndrome (CVS). A 20-20-20 szabály egyszerű, mégis rendkívül hatékony módszer a digitális szemfáradtság megelőzésére. A szabály lényege: minden 20 perc képernyőnézés után 20 másodpercig egy 20 láb (körülbelül 6 méter) távolságra lévő pontra kell nézni. Ez a gyakorlat segít relaxálni a szemizmokat és csökkenti a fókuszálási fáradtságot. A kutatások azt is kimutatták, hogy képernyőt néző emberek 66%-kal kevesebbet pislognak, ami száraz szemhez és homályos látáshoz vezet. Tudatos pislogással és rendszeres szünetek tartásával jelentősen javítható a szemek komfortérzete. Érdemes továbbá beállítani a képernyő fényerejét és kontrasztját a környezeti fényhez, valamint kékfény-szűrő szemüveget vagy szoftvert használni, különösen este.