Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Táplálkozás – a legfőbb orvosságunk - 1.

Érdekességek2017. szeptember 12.

A táplálkozás főszerepet játszik a fizikai és szellemi egyensúly fenntartásában. Első számú „orvosságunk” – ahogy már Hippokratész is megállapította. Miképp profitáljunk jótéteményeiből, hogy hosszú időn át megőrizzük vonalainkat, jó kedélyünket és bőrünk megfelelő állapotát? Táplálkozási jó tanácsok télre.

Minden, amit megeszünk, hatással van szervezetünk működésére. Így a jó egészség megőrzése érdekében fontos olyan élelmiszereket fogyasztani, melyek bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban, esszenciális aminosavakban, és maximálisan változatossá kell tenni velük az étrendünket. Válogassunk hát a különböző élelmiszer-csoportok között, néhány irányelv betartása mellett, megfelelő testsúlyunk, jó hangulatunk és a szép bőr megtartása érdekében az őszi- téli időszakban is.

Mit tehetünk testsúlyunk megőrzéséért?

Ahhoz, hogy karcsúak maradjunk, nem elég a kalóriák számát csökkenteni! Előnyben kell részesíteni pld. az alacsony glikémiás indexű (GI) élelmiszereket, melyek szabályozzák az étvágyat (a GI – a táplálékok vércukorszintre gyakorolt hatását jelzi 0-100 közötti skálán).  Kerülnünk kell tehát a magas GI értékűeket, melyek többek közt elősegítik a zsírok raktározódását. Egy kevésbé ismert példa az alacsony GI-vel rendelkező növények közül: „szuperélelmiszernek” számít a quinoa növény, mely magas fehérje tartalmú, a spenóthoz és céklához hasonló növény magja. A gluténmentes étrend kialakításában jelentős szerepet játszik, ami elősegíti a fogyást. Emellett kevés kalóriát tartalmaz. Elkészítés: az eredetileg keserű magokat szűrőben jól mossuk át, majd főzés után használjuk fel köretekhez, salátákhoz, de müzliben is nagyon egészséges.


A helyes táplálkozás és az említett szempontok tekintetében a különböző zsírsavak egyensúlya is alapvető követelmény. Emiatt főzéshez, saláta-készítéshez ajánlott a colza- és az olívaolaj, vagy pld. az olajos magvak (mandula, dió, földimogyoró, pisztácia stb.), valamint a nálunk kevésbé népszerű avokádó gyakoribb fogyasztása. Az olajos magvak nem hizlalnak, ha ésszerű mennyiségben fogyasztjuk őket - még segítik is az étvágy szabályozását. Az éhségérzet elkerülésére, így a testsúly megtartására ajánlott még, hogy mindennap fogyasszunk a „jó proteinekből”: (zsíros) halat, tojást, szárnyashúst. És ne hagyjuk figyelmen kívül a rostos élelmiszereket, nyers zöldséget, gyümölcsöt sem, melyek szintén részt vesznek a testsúly kontrollálásában. Gondoljunk a krómra is, a vércukorszint egyensúlyának fenntartása és a fogyás elősegítése érdekében. Ez a nyomelem optimalizálja az inzulin-termelést, jelentős szerepet játszik a glükóz lebontásában, valamint a koleszterin, a proteinek és zsírok szintézisében - a zsírlerakódás ellen hat.

A jó közérzet megtartásáért: magnézium, aminosavak célzottan

A stressz és a napfénymentes napokban fellépő hangulatingadozás ellen többféle módon tehetünk. Íme néhány javaslat a táplálkozással összefüggésben: a magnézium javít a hangulatunkon, és bőven található pld. a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a kakaóban, a búzakorpában, a brazíliai dióban, a tonhalban, a tőkehalmájban- ezért fogyasszunk többet belőlük. Megemlíthető még a triptofan nevű aminosav, mely elősegíti a szerotonin termelődését - ez a boldogság, öröm hormonja. Bővelkedik benne pld. a tőkehal, a tökmag, a parmezán és az eidámi sajt, a pulykahús stb. Hasonló hatású a tirozin nevű aminosav is – feldobja a fizikumot és a morált. Bejuttathatjuk a szervezetbe étrend-kiegészítőként, vagy ha gyakrabban iktatjuk be az étrendünkbe a kacsa-, csirke-, pulykahúst és a tojásételeket. Az omega-3 telítetlen zsírsavak is hozzájárulnak a jó kedélyállapot megtartásához. Fő forrásai: lazac, pisztráng, szardínia, hering, makréla, tőkehal-olaj.

A szép bőr érdekében: harcoljunk a szabadgyökök ellen!

A bőrgyógyászok véleménye szerint a bőröregedés oka mintegy 60%-ban az életmód, nevezetesen táplálkozásunk minősége. Az antioxidánsokban gazdag táplálkozás jelentősége igen nagy, hiszen képes hatni a szervezetünkben felszaporodó, káros - a bőrünk öregedését is elősegítő – szabadgyökök ellen. Az A-, C- és E-vitamin, az olgio-elemek, az esszenciális zsírsavak, karotinoidok és más polifenolok a táplálkozásban mind-mind ezt a célt szolgálják. A teljesség igénye nélkül kiemeljük az olyan, előnyben részesítendő zöldségeket és gyümölcsöket, mint  a brokkoli, káposzta, földieper, szőlő, sárgabarack, alma, gránátalma, kivi, de ebből a szempontból hasznosak még a száraz hüvelyesek, a zsíros halak (lazac, makréla, tonhal), a zöld tea, vörösbor is. Fontosak még az olyan fűszerek, mint az oregano, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, curcuma, petrezselyem, mentha, bazsalikom, koriander, snidling.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Szexuálpszichológus

2025. szeptember 06.

Szexuálpszichológus: Gyermekkor hatása a szexuális egészségre   

A szexuálpszichológus segít megérteni, hogyan befolyásolja a gyermekkor a szexuális egészséget és felnőttkori párkapcsolatokat. 

A szexuálpszichológus szakmai munkája során gyakran találkozik olyan felnőtt páciensekkel, akiknél a szexuális zavarok, párkapcsolati problémák vagy intimitással kapcsolatos nehézségek gyökerei a gyermekkorba nyúlnak vissza. A szexuálpszichológia a pszichológia egy olyan speciális területe, amely a szexuális egészség testi, lelki és kapcsolati aspektusaival foglalkozik – különös tekintettel arra, hogyan befolyásolja a múlt a jelen viselkedésmintáit.
A cikkben bemutatjuk, hogy miként hathat a gyermekkor a felnőttkori szexualitásra, és milyen szerepe van ebben a pszichológus szakembernek, különösen, ha szexuálpszichológiai szemléletet képvisel. Kitérünk arra is, milyen terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre a múlt feldolgozására és a szexuális jóllét helyreállítására.

A szexuálpszichológus szerepe a szexuális egészség megőrzésében

A modern pszichológia egyik legdinamikusabban fejlődő területe a szexuálpszichológia, amely a szexuális működés és zavarok mögött meghúzódó pszichés, társadalmi és fejlődési tényezőket vizsgálja. E tudományág szakembere a szexuálpszichológus, aki a testi működés mellett kiemelt figyelmet fordít a lelki, érzelmi és kapcsolati háttérre is – hiszen a szexuális egészség nem csupán biológiai, hanem pszichológiai és szociális kérdés is.

Méregtermelő tengeri élőlények: A medúzák

2025. szeptember 06.

Ez a puhatestű csalánozó a világ minden vizében honos (édesvízi példányai még a Dunában is felbukkantak). A harang alakú, kocsonyás testből (az állat testének 97%-át víz alkotja) csápok, karok nyúlnak ki. A testen elszórva, de a csápokon is (fajtától függően) kis tokok helyezkednek el, melyek érintésre kipattanó kis szigonyvégű fonalakat tartalmaznak. A kis fonalak méregtartalma allergiás, súlyos túlérzékenységi reakciót okoz. A kipattanás/kilövés mechanizmusa a természet egyik legcsodálatosabb jelensége: ez a kilövellés a biológiában ismert leggyorsabb akció, 600 nanoszekundum alatt lezajlik. A fonalakra ható gyorsulás eléri a 40 000 G-t! Ez a nagy préselőnyomás szakítja át az áldozat bőrét.

A kék palack medúza gyűszűnyi méretű, valóban kék borospalackot formázó testéről kapta nevét. A világ meleg vizű tengereiben él, a szél és a víz mozgása sodorja a partok közelébe. Az általános felmelegedés, a víz sótartalmának növekedése, valamint természetes ellenségei, a teknősök és delfinek pusztulása egyre több medúza megjelenését eredményezi a tengerpartokon (pl. 2005-ben Spanyolországban a havi 800 esetet is meghaladta a medúzasérülések száma).

A kisebb medúzacsípések allergiás reakciót okoznak, a bőr kivörösödik, viszkető, égő fájdalmat okoz. A méreg nem a vérárammal, hanem a nyirokrendszeren át terjed, és az egész testet érintő allergiás sokkot okoz. A kezelés a fonalak eltávolításából (nem csupasz kézzel!) és az érintett terület kezeléséből áll. A közszájon forgó tanácsokra (ecetes borogatás, homokkal való ledörzsölés, paradicsommal való borogatás, hűtés, sós meleg vízben való áztatás), nem szabad hallgatni!

5 okos tipp a látás javítására

2025. szeptember 05.

A modern életmód egyre nagyobb kihívás elé állítja a szemeket. Képernyők, UV-sugárzás, stressz és helytelen táplálkozás mind közreműködnek abban, hogy látásunk fokozatosan romolhat. A jó hír az, hogy egyszerű, mindennapi szokások kialakításával sokat lehet tenni a szem egészségéért és látás megőrzéséért. Az alábbiakban az Alensa javasol 5 tippet, mire érdemes figyelni.

1. Tudatos étkezés – a szem támogatása belülről

A megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében. Kutatások bebizonyítják, hogy bizonyos tápanyagok közvetlenül befolyásolják látásunk minőségét és a szemmel kapcsolatos betegségek kialakulásának kockázatát. Az Amerikai National Eye Institute által végzett AREDS és AREDS2 tanulmányok kimutatták, hogy a lutein, zeaxantin és omega-3 zsírsavak pótlása jelentősen csökkentheti az időskori makuladegeneráció előrehaladását. A napi étrend kiegészítése 10 mg luteinnel és 2 mg zeaxantinnal jótékony hatással van a szem sárgafoltjának egészségére. Ezek a természetes antioxidánsok főként zöld levelű zöldségekben, tojásban és kukoricában találhatók meg nagy mennyiségben. Az omega-3 zsírsavak hiánya szorosan összefügg a száraz szem szindrómával, ami nemcsak kellemetlen tüneteket okoz, hanem elhomályosíthatja a látást is. A halak, diófélék és lenmagok rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni ezt a problémát. Az A-vitamin gazdag ételek, mint a répa, édesburgonya és spenót szintén elengedhetetlenek a jó látáshoz, mivel közvetlenül részt vesznek a látási folyamatokban.

2. A 20-20-20 szabály alkalmazása a digitális szemfáradtság ellen

A digitális korszak egyik legnagyobb veszélye a szemek számára a folyamatos képernyőhasználat. Az American Optometric Association jelentése szerint a napi több mint 2 órányi képernyőhasználat már jelentős szemfáradtságot okozhat, és a felnőttek közel 60%-át érinti a Computer Vision Syndrome (CVS). A 20-20-20 szabály egyszerű, mégis rendkívül hatékony módszer a digitális szemfáradtság megelőzésére. A szabály lényege: minden 20 perc képernyőnézés után 20 másodpercig egy 20 láb (körülbelül 6 méter) távolságra lévő pontra kell nézni. Ez a gyakorlat segít relaxálni a szemizmokat és csökkenti a fókuszálási fáradtságot. A kutatások azt is kimutatták, hogy képernyőt néző emberek 66%-kal kevesebbet pislognak, ami száraz szemhez és homályos látáshoz vezet. Tudatos pislogással és rendszeres szünetek tartásával jelentősen javítható a szemek komfortérzete. Érdemes továbbá beállítani a képernyő fényerejét és kontrasztját a környezeti fényhez, valamint kékfény-szűrő szemüveget vagy szoftvert használni, különösen este.