Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Táplálkozás – a legfőbb orvosságunk - 1.

Érdekességek2017. szeptember 12.

A táplálkozás főszerepet játszik a fizikai és szellemi egyensúly fenntartásában. Első számú „orvosságunk” – ahogy már Hippokratész is megállapította. Miképp profitáljunk jótéteményeiből, hogy hosszú időn át megőrizzük vonalainkat, jó kedélyünket és bőrünk megfelelő állapotát? Táplálkozási jó tanácsok télre.

Minden, amit megeszünk, hatással van szervezetünk működésére. Így a jó egészség megőrzése érdekében fontos olyan élelmiszereket fogyasztani, melyek bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban, esszenciális aminosavakban, és maximálisan változatossá kell tenni velük az étrendünket. Válogassunk hát a különböző élelmiszer-csoportok között, néhány irányelv betartása mellett, megfelelő testsúlyunk, jó hangulatunk és a szép bőr megtartása érdekében az őszi- téli időszakban is.

Mit tehetünk testsúlyunk megőrzéséért?

Ahhoz, hogy karcsúak maradjunk, nem elég a kalóriák számát csökkenteni! Előnyben kell részesíteni pld. az alacsony glikémiás indexű (GI) élelmiszereket, melyek szabályozzák az étvágyat (a GI – a táplálékok vércukorszintre gyakorolt hatását jelzi 0-100 közötti skálán).  Kerülnünk kell tehát a magas GI értékűeket, melyek többek közt elősegítik a zsírok raktározódását. Egy kevésbé ismert példa az alacsony GI-vel rendelkező növények közül: „szuperélelmiszernek” számít a quinoa növény, mely magas fehérje tartalmú, a spenóthoz és céklához hasonló növény magja. A gluténmentes étrend kialakításában jelentős szerepet játszik, ami elősegíti a fogyást. Emellett kevés kalóriát tartalmaz. Elkészítés: az eredetileg keserű magokat szűrőben jól mossuk át, majd főzés után használjuk fel köretekhez, salátákhoz, de müzliben is nagyon egészséges.


A helyes táplálkozás és az említett szempontok tekintetében a különböző zsírsavak egyensúlya is alapvető követelmény. Emiatt főzéshez, saláta-készítéshez ajánlott a colza- és az olívaolaj, vagy pld. az olajos magvak (mandula, dió, földimogyoró, pisztácia stb.), valamint a nálunk kevésbé népszerű avokádó gyakoribb fogyasztása. Az olajos magvak nem hizlalnak, ha ésszerű mennyiségben fogyasztjuk őket - még segítik is az étvágy szabályozását. Az éhségérzet elkerülésére, így a testsúly megtartására ajánlott még, hogy mindennap fogyasszunk a „jó proteinekből”: (zsíros) halat, tojást, szárnyashúst. És ne hagyjuk figyelmen kívül a rostos élelmiszereket, nyers zöldséget, gyümölcsöt sem, melyek szintén részt vesznek a testsúly kontrollálásában. Gondoljunk a krómra is, a vércukorszint egyensúlyának fenntartása és a fogyás elősegítése érdekében. Ez a nyomelem optimalizálja az inzulin-termelést, jelentős szerepet játszik a glükóz lebontásában, valamint a koleszterin, a proteinek és zsírok szintézisében - a zsírlerakódás ellen hat.

A jó közérzet megtartásáért: magnézium, aminosavak célzottan

A stressz és a napfénymentes napokban fellépő hangulatingadozás ellen többféle módon tehetünk. Íme néhány javaslat a táplálkozással összefüggésben: a magnézium javít a hangulatunkon, és bőven található pld. a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a kakaóban, a búzakorpában, a brazíliai dióban, a tonhalban, a tőkehalmájban- ezért fogyasszunk többet belőlük. Megemlíthető még a triptofan nevű aminosav, mely elősegíti a szerotonin termelődését - ez a boldogság, öröm hormonja. Bővelkedik benne pld. a tőkehal, a tökmag, a parmezán és az eidámi sajt, a pulykahús stb. Hasonló hatású a tirozin nevű aminosav is – feldobja a fizikumot és a morált. Bejuttathatjuk a szervezetbe étrend-kiegészítőként, vagy ha gyakrabban iktatjuk be az étrendünkbe a kacsa-, csirke-, pulykahúst és a tojásételeket. Az omega-3 telítetlen zsírsavak is hozzájárulnak a jó kedélyállapot megtartásához. Fő forrásai: lazac, pisztráng, szardínia, hering, makréla, tőkehal-olaj.

A szép bőr érdekében: harcoljunk a szabadgyökök ellen!

A bőrgyógyászok véleménye szerint a bőröregedés oka mintegy 60%-ban az életmód, nevezetesen táplálkozásunk minősége. Az antioxidánsokban gazdag táplálkozás jelentősége igen nagy, hiszen képes hatni a szervezetünkben felszaporodó, káros - a bőrünk öregedését is elősegítő – szabadgyökök ellen. Az A-, C- és E-vitamin, az olgio-elemek, az esszenciális zsírsavak, karotinoidok és más polifenolok a táplálkozásban mind-mind ezt a célt szolgálják. A teljesség igénye nélkül kiemeljük az olyan, előnyben részesítendő zöldségeket és gyümölcsöket, mint  a brokkoli, káposzta, földieper, szőlő, sárgabarack, alma, gránátalma, kivi, de ebből a szempontból hasznosak még a száraz hüvelyesek, a zsíros halak (lazac, makréla, tonhal), a zöld tea, vörösbor is. Fontosak még az olyan fűszerek, mint az oregano, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, curcuma, petrezselyem, mentha, bazsalikom, koriander, snidling.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Torokgyulladás a melegben? A légkondi is okozhatja

2025. június 25.



A torokfájás- és gyulladás nem csak a téli hónapokban jelentkezhet, sőt tavasszal-nyáron is meglepően sokan tapasztalnak tüneteket. Az okokról, a jellegzetes panaszokról, az antibiotikum indikációiról és az orvosi kontroll jelentőségéről dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ – Prima Medica orvosa szakorvosa beszélt.

A fagyi és a légkondi a bűnös?

A télen jelentkező torokgyulladás fő okozói a zárt helyiségekben felszaporodó kórokozók és a hideg levegő, amelyet belélegzünk. A meleg hónapokban ilyen szempontból veszélyesnek számítanak a jeges üdítők, a fagylalt, a jégkrém, de a szénsavas ásványvíz is izgathatja a nyálkahártyát. Légkondicionált helyiség vagy autó és a külső meleg levegő közötti hirtelen hőmérsékletváltozás szintén légúti nyálkahártyagyulladást okozhat.
– A manapság jellemző változékony időjárásban pedig a torokfájást okozó légúti vírusok is könnyebben szaporodnak. Amennyiben több napon át tart a fájdalom és más tünetek is társulnak hozzá, feltétlenül orvoshoz kell fordulni, mert súlyosabb esetben Legionella baktérium is állhat a háttérben, amely alapvetően kétféle betegséget okozhat. Az enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, ami az influenzához hasonló tünetekkel jár, és általában nem is azonosítják, mint Legionella-fertőzést. A légiós betegség ezzel szemben egy összetett tünetekkel járó, atípusos tüdőgyulladás, ami végzetes is lehet. A sikeres gyógyításhoz elengedhetetlen a betegség korai felismerése – ismerteti Holpert doktornő. – A légkondicionálóval felszerelt helyiségben ugyanis azonos hőmérsékletre és száraz páratartalomra beállított levegő kering zárt rendszerben. Előnye, hogy kevesebb por és pollen kering benne, mint az utcán, hátránya viszont, hogy ha a Legionella bejut az épület gépészeti rendszerébe, az ott pangó vízben rohamosan felsokszorozódik. A fertőzött víz elporlasztásával, apró vízcseppekben, aeroszol formájában belélegzett baktérium már fertőző hogy nincs légmozgás, vagy ugyanott fújja a hideg levegőt a rendszer az ott tartózkodókra.

Tartogatott vizelet és hüvelyszárazság is hajlamosíthat hólyaghurutra

2025. június 24.



Sokan úgy kapcsolják össze az úgynevezett felfázást a hideggel, hogy úgy vélik, a hideg vízben való tartózkodás vagy akár egy hideg kövön ülés okozza a kínzó tüneteiket. Holott a hólyaghurutot vagy cisztitiszt valójában baktériumok okozzák, bár ténylegesen van néhány hajlamosító tényező, amelyeket érdemes ismerni. Ezeket mutatta be dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ – Prima Medica urológusa.

Mi okozza valójában a hólyaghurutot?

A közkeletű, téves megnevezéssel felfázásnak nevezett cisztitiszt általában olyan baktériumok okozzák, amelyek normálisan is jelen vannak a vastagbélben, és szükség is van rájuk. Azonban, ha a húgyutakba kerülnek és elszaporodnak, ott már kórokozókká válhatnak és nagyon fájdalmas hólyaghurutot hozhatnak létre. Az egyik leggyakoribb ilyen kórokozó az Echerichia coli (E. coli.) baktérium. De miért juthat be egy alapvetően bélben tartózkodó baktérium a húgyutakba és miért fenyegeti ez a veszély erősebben a nőket?


Több hajlamosító tényező hozzájárulhat ahhoz, hogy a bélbaktériumok a húgyutakba juthassanak, és ott elszaporodva betegséget okozzanak. A nőknek alapvetően rövidebb a húgycsöve, ami azt jelenti, hogy a baktériumoknak kevesebbet kell utaznia, hogy elérjék a húgyhólyagot, valamint a húgycső alsó harmada folyamatosan ki van téve a hüvelyből és a végbélből származó kórokozókkal való találkozásnak – ismerteti Bajor doktor. – Ezen kívül sok nő úgy tapasztalhatja, hogy szexuális aktus után jelennek meg a tünetek, és ebből tévesen arra következtethetnek, hogy esetleg nemi betegségről van szó. Holott csak az történik, hogy a nemi élettel járó mechanikai behatás elősegítheti a kórokozók bejutását a hólyagba a rövid húgycsövön keresztül. Vagyis bár az intenzív szexuális élet és gyakori partnerváltás hajlamosíthat a húgyúti fertőzésekre, azok önmagukban nem tartoznak az STD kategóriába.

Akár génszerkesztési technológiával is kezelhetnek egy ritka betegséget

2025. június 24.



A legújabb gyógyszerfejlesztéseknek köszönhetően az örökletes angioödéma, ez a nem egyszer életveszélyes állapottal járó ritka betegség akár már a közeljövőben génszerkesztési technológiával is kezelhetővé válik – mondja dr. Farkas Henriette, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászai és Hematológiai Klinika egyetemi tanára, az Országos Angioödéma Referencia és Kiválósági Központ vezetője.

Az örökletes angioödéma (Hereditary Angioedema – HAE/HANO) egy ritka betegség, ami olyan ödémás rohamokat képes okozni, amelyek életveszélyes állapotot is előidézhetnek. Az ödéma jelentkezhet kézen, lábon, arcon és a gégében, ez utóbbi fulladáshoz vezethet.