Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Színek és ízek – Kora őszi gyümölcs- és zöldség-kavalkád

Érdekességek2017. október 16.

A késő nyári és kora őszi hónapokban is sok friss nyersanyagot kínál a természet.  A színes, ízletes gyümölcsök és zöldségek a klasszikus tápanyag-összetevők mellett más és más vitaminokat, egészségvédő antioxidáns bioaktív anyagokat tartalmaznak.

Különösen értékesek a színanyagokban gazdag piros, sötétzöld és mély-sárga színű termények, melyek mindenikéből kellene naponta egyet-egyet fogyasztani.  Mert minél többfélét eszünk, annál többféle táp és védőanyagot veszünk magunkhoz. Kisbabánk részére lehetőleg bió termesztésű és friss árút vásároljunk, és felbontás előtt alaposan mossunk meg mindent a banánt, a narancsot és a dinnyét is. A kiszáradás, a színek fakulása, a barnulás, a foltosodás valószínűsítik a flavonoidok bomlását, jelzik a fitovegyületek aktivitásának gyengülését, sőt a létrejött oxidálódott anyagok élettani hatása egyenesen károssá is válhat.

Gyümölcsöt éhgyomorra

A gyümölcs javítja az anyagcserét, elősegíti a salakanyagok kiürülését, méregtelenít, frissíti az izmok- és az agy működését, és ezáltal fokozza a szervezet ellenálló képességét. A gyümölcsök társítása, az ízek és színek sokfélesége mellett, az alkotórészek jótékony hatását is összesíti. A gyümölcsöket éhgyomorra vagy étkezések közben fogyasszuk, így érvényesül legjobban frissítő, tisztító, immunerősítő hatásuk. Az is helyes megoldás lehet, ha minden napra tervezünk egy tisztán gyümölcsöt tartalmazó étkezést.

Zöldséglé a legkisebbeknek

A zöldségek rákmegelőző, immunerősítő, gyulladáscsökkentő és béltisztító hatású magas rosttartalmú növények. Fogyasztásuk a fő étkezések részét képezve – zöldség lé, saláta, vagy zöldfőzelék formájában -, naponta szükséges a csecsemőkortól kezdve egészen életünk végéig. A kisbaba emésztőrendszere 6 hónapos koráig a zöldségrostot nem képes megemészteni. A kipréselt zöldség levét azonban igen, és vitaminitalként a gyümölcslevekkel azonos értékűnek tekinthető. Számukra a zöldséges főtt ételeket szükséges kiegészíteni más energia és tápanyagban – főleg fehérjékben – gazdagabb élelmiszerrel (hús, tojás, olaj, gabonaneműek, stb.).


A zöld színű zöldségek és gyümölcsök dicsérete

A zöld az élet színe. Látványa nyugtatja az idegeket, harmóniát és megnyugvást sugároz. A zöld színű zöldségek és gyümölcsök magas klorofill tartalmuk okán (spenót, mélyzöld színű saláta, brokkoli, uborka, avokadó, stb.) a sejtek épségének őrzői, kedvezően befolyásolják a máj, az epe, a vese és az ivarmirigyek működését.  Káliumban, K-vitaminban különösen gazdagok, ezáltal az egészséges ideg- és izommüködés fenntartásában, a magasvérnyomás megelőzésében, a véralvadásban, a csontképzésben töltenek be fontos szerepet. A karotinoidok csoportjába tartozó antioxidáns hatású színanyagai számos idült betegség megelőzésében nélkülözhetetlenek. Védik a szemet a látásromlás és a szürke hályog kialakulása ellen. A brokkoli, az avokadó, a spenót és a mélyzöld színű saláta vegyületei képesek aktiválni a szervezet tumorellenes harcában résztvevő enzimeket. A brokkoli, a káposzta és a kelbimbó a rákkeltő ösztrogének átalakításával csökkentik a mellrák kialakulásának kockázatát. A kelbimbó és a brokkoli vegyületei képesek elpusztítani a gyomorfekélyt okozó hellicobaktert. A zöld növények színét bársonyos mohazölddé varázsolhatjuk citromlé hozzáadásával.

A sárga színű zöldségek és gyümölcsök

A sárga a nap színe, meleget és jó kedvet sugároz, élénkíti az idegrendszert és serkenti az agyi funkciókat. A sárga színű zöldségek, gyümölcsök (sárgarépa, sütőtök, sárgabarack, sárgadinnye, narancs, stb.) a növekedés és csontfejlődés zavartalanságának biztosításához, a szervezet védekezőképességének fenntartásához, a látás, valamint a hámszövetek épségének megőrzéséhez létfontosságú A-vitamint, s ennek előanyagát, a béta-karotint tartalmazzák. Ezáltal számos krónikus megbetegedés (érelmeszesedés, egyes daganatos betegségek) kialakulásának kockázatát csökkentik. Fontos kálium, és magnéziumforrásként szerepelnek.  Jelentős mennyiségű C-vitamin tartalmuk nélkülözhetetlen az immunrendszer normális működéséhez, ahhoz, hogy ellenállóvá váljon szervezetünk a környezeti stresszhatások, és a dohányzás ártalmaival szemben. A kajszibarackot magas kéntartalma rendkívül hatékonnyá teszi a rákos megbetegedések megelőzésében. Minden mély-sárga gyümölcs a gyomor hurutos és gyulladásos betegségeinek gyógyító étele. De a májra, az idegrendszerre és a bőr szépségére is kedvező hatással bírnak.

A kék színű gyümölcsök és zöldségek

A kék az ég színe, a béke, a nyugalom jele. A kékes-lilás gyümölcsöknek is nyugtató, és pihentető alvást biztosító hatásúk van. A lila, kék és fekete színű zöldségek, gyümölcsök (kékszilva-, szeder- és szőlő, a lilakáposzta- és padlizsán, a feketeáfonya-, eper-, ribizli, stb.) színét olyan polifenol antioxidánsok adják, melyek a legnagyobb mértékben támogatják a civilizációs betegségek elleni küzdelmet. Fokozzák a kiválasztó-rendszer (a vese) működését és ezáltal a szervezet méregtelenítő képességét. Gyulladást gátló hatásúak, segítenek a vérnyomás és a vércukorszint szabályozásában, védenek a sejtek genetikai anyagát érő rákkeltő hatások ellen. A szilva gyomor és béltisztító hatása közismert. A fekete ribizli és a szeder jelentős antocián és egyéb vitamin- és ásványanyag-tartalma miatt képes megkötni a táplálékkal bekerült nitrát-vegyületeket és az egyik leghatásosabb roboráló rákellenes gyümölcsök. A ribizli magolaja az érzékeny, viszkető bőr gyógyszere. A fekete-áfonya is a természet legnagyszerűbb ajándékai közé tartozik, a szív és érrendszeri betegségeken túl a rákot is gyógyítja. A kékszőlő az ideges, fáradt, köszvényes és szívbetegek hatásos gyógy-étke. A kék olívabogyó olyan polifenol forrás, mely segíti a szervezetet abban, hogy elkerülje a gyomor-, a hasnyálmirigy-, a máj-, a tüdő- és a végbélrákot. A lila padlizsán a rosszindulatú daganatok, a nyirokkeringési és hormonális problémákra van jó hatással.

Dr. Kerekes Judit
gyermekgyógyász


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

10 dolog, amitől óvd a gyereked nyáron

2025. június 26.

A nyár számtalan kalandot és izgalmat tartogat a gyerekek számára. A vakáció a strandolás, a sport és a játék ideje. Az élményekkel együtt azonban veszélyek is járnak, ezért ilyenkor nagyobb szabadság elővigyázatosságra van szükség, hogy elkerüljük az esetleges baleseteket. Összegyűjtöttük a tíz legfontosabb tudnivalót, amire figyelni kell, nehogy sérülés vagy betegség tegye tönkre a nyaralást. 

1.    Ha autóval utazunk, ügyeljünk, hogy mindegyik kisgyermek a megfelelő méretű gyermekülésben legyen bekötve! A nagyobb gyerekek és a szülők pedig feltétlenül használják a biztonsági öveket, még rövid távolságokra is! A legkisebbeket menetiránynak háttal kell bekötni, ellenkező esetben a fej előrebillenésekor eltörhet a nyaka.

2.    Ha külföldre készülünk, utasbiztosítás nélkül ne lépjük át az országhatárt! Különösen azoknak érdemes erre figyelniük, akik gyerekekkel utaznak. Egy szakosodott online kutatásából kiderült, hogy a megkérdezettek 14%-ával történt már baleset vagy megbetegedés külföldi utazás során. A családok, kisgyermekesek jellemzően a saját szervezésű utazásokat részesítik előnyben, s ilyenkor a sok tennivaló között elfelejtődhet a biztosítás. Pedig egy külföldi gyógykezelés vagy mentés akár milliókba is kerülhet.

3.    Csak úgy engedjük a gyerekeket biciklivel, görkorival vagy rolleren közúton közlekedni, ha bukósisakot visel! Ha kisgyermeket szállítunk kerékpáron, feltétlenül ültessük  megfelelően rögzített gyerekülésbe, különben leeshet vagy a lába beakadhat a küllőkbe, és nagyon súlyos sérülést szenvedhet.

4.    Nyáron sokan kerékpárra ülnek, akik egyébként ritkán bicikliznek, és nem rendelkeznek rutinnal a forgalomban. Nagy óvatosságot követel, ha gyerekeket viszünk vagy engedünk biciklizni az utakon. Tanítsuk meg nekik a legfontosabb szabályokat, mielőtt elindulnánk, és akár útközben is gyakoroljuk velük a tudnivalókat. Lehetőleg mindig legyen velük felnőtt kísérő. Autóvezetőként pedig legyünk különösen türelmesek és elővigyázatosak, ha kiskorú kerékpárosok mellett haladunk el.

Montezuma átka – az utazási hasmenés

2025. június 26.



A második világháború után főként csak az Egyesült Államok polgárai engedhették meg maguknak az utazást. A szomszédos Mexikó volt az egyik népszerű turistahely, de az onnan visszatérők legtöbbje hasmenésben szenvedett. El is nevezték a jelenséget Montezuma átkának, utalva arra, hogy az azték uralkodót a vérszomjas spanyol hódítók megölték, és emiatt halála után bosszút áll a fehér embereken. Az utazás alatti hasmenés ma is a leggyakoribb, utazással összefüggő megbetegedés, mely az utazók felét utoléri, és pár napra megrontja a nyaralás örömét, megakadályozza az élményszerzést, mert a napi többszöri székletürítés a szobájához köti a beteget.

Mi okozza?

Az utazási hasmenés legtöbbször fertőzött étel vagy ital fogyasztása miatt lép fel, de nem minden, a fertőzött étel-ital útján a szervezetbe jutott kórokozó eredményez ilyet. Okozhatják fertőzött tárgyakról a kézre, majd onnan az emésztőtraktusba jutott mikroorganizmusok is. Ugyancsak gyakori fertőzési forrás az uszodai víz lenyelése. Noha bebizonyosodott, hogy a hasmenést nagy részben baktérium okozza, kialakulásában szerepet játszhat (főleg a trópusi vidékeken) az utazó megváltozott bélflórája, az utazással együtt járó stressz, és az étkezési szokások megváltozása is.

Sok kórokozó igen ellenálló, ezek szaporodása (például giardia lamblia nevű élősködő) az emberi-állati bélrendszerben történik, és a szennyezett széklettel fertőzött víz vagy étel fertőzi meg a többi embert. Az amőba histiolytica nevű parazitával a trópusi országokban a lakosság 100%-a is fertőzött lehet, ezért a trópusi országokban a hámozatlan zöldségek és a nyers saláták fogyasztását főleg az amöbiasis fokozott veszélye miatt kell kerülni.

Új fejlesztés javítja az inkontinenciával élők életminőségét

2025. június 25.

Jelentősen csökkenthető a műanyaghulladék az új higiéniai eszközzel

Napjainkban, az idősebb korosztály növekvő arányával, illetve az egészségtudatosság erősödésével, egyre nagyobb figyelmet kap a személyes higiénia és inkontinenciakezelés területe. Az érintettek keresik a diszkrét, kényelmes és fenntartható megoldásokat. Fontos, hogy az enyhe vizeletcsepegéssel élők életminősége ne sérüljön, és mindennapjaikat magabiztosan élhessék. Számukra jelenthet új dimenziót az az innovatív fejlesztés, amely rangos elismerésben részesült az Inno d’Or – Év Innovációja 2025 díj átadóján.

Az idén ötödik alkalommal rendezték meg a Trade magazin által életre hívott Inno d’Or – Év innovációja versenyt, amelyen évről évre olyan értékteremtő vívmányokat jutalmaznak, amelyek egy jól meghatározható fogyasztói igényre nyújtanak megoldást, valamely nevesíthető trendbe illenek, vagy egy meglévő, meghatározható igényből inspirálódott fejlesztés eredményei.

A Személyi Higiénia kategória nyertese idén a női és férfi változatban is elérhető MoliCare® mosható, cserélhető betétes nedvszívó alsónemű lett, amely új irányt jelöl ki a modern inkontinenciakezelésben és intim higiéniai termékfejlesztésben. A termék különlegessége a szabadalmaztatott technológiában rejlik: a diszkréten elhelyezett, eldobható, cserélhető betét egy rejtett zsebben kap helyet az újrahasználható alsónemű belsejében. Ez a kialakítás egyszerre biztosít magasabb szintű védelmet és intimitást, hiszen ugyanolyan megjelenést és kényelmet nyújt, mint egy hagyományos alsónemű.

A betétek belső magja a folyadékot gélállagúvá alakítja, akár 30 teáskanálnyi vizeletet képes elzárni, ezzel biztosítva a száraz és biztonságos érzést. Emellett a kellemetlen szagokat is semlegesíti és akár 12 órán keresztül is viselhető – a felhasználó egyéni állapotától és a vizeletvesztési mennyiségtől függően. A betétek egyszerűen eltávolíthatók és cserélhetők a nap folyamán, garantálva a frissességet és a komfortot.