Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Szeptember: Eljött a nagytakarítás ideje!

Érdekességek2017. augusztus 31.

A méregtelenítés kapcsán gyakran böjtökre, de az is lehet, hogy teákra, gyógyfõzetekre, levesekre, étrend-kiegészítõkre, de legalábbis drága rostkészítményre stb. gondolunk, és nem arra, hogy miért is nyúlunk ezekhez a termékekhez.

Bár megnyugtató, hogy sokkal kevesebb esetben van szükség a szó szoros értelmében méregtelenítésre, mint azt a meggyõzõ marketingüzenetek sulykolják, mégis érdemes más szempontból foglalkoznunk a témával.


A Takarítási világnap nem kötõdik egyetlen konkrét dátumhoz sem, minden évben egy szeptember 20-a körüli hétvégén ünneplik, ebben az évben szeptember 19-én. Jelszava: Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon! Az akció Ausztráliából indult, ahol 1989-tõl szervezik az országos nagytakarítás napját. Magyarországon ezen a szeptemberi hétvégén a környezet megtisztítására hívják fel az emberek figyelmét.

Ön már pár nappal korábban, apró lépésekben elkezdheti ezt otthonában. Takarítsa ki hûtõjét, konyhaszekrényeit, a nasikat rejtõ titkos kis fiókokat, és méregtelenítse a lehetõ leghatékonyabban szervezetét! Hiszen így máris nagymértékben csökkenti a kórokozók szervezetbe jutó esélyeit, így például a penészes élelmiszereken keresztül a mikotoxinok alattomos mérgezését. Elõször is, gyûjtsön össze a konyhában és a lakás más zugaiban található minden élelmiszert. Talán el is feledkezett a karácsonyi szaloncukormaradékról, amit az íróasztal fiókjába rejtett, a fél zacskó kekszrõl, amit vésztartalékként tart az autó kesztyûtartójában, a lakásban erre-arra letett fél doboz cukorkákról, a megkezdett rágócsomagokról, a hûtõben „elfekvõ” maradékokról.

Gondosan nézze át az élelmiszereket, mindegyiknek ellenõrizze a minõségmegõrzési idejét, melyet a gyártónak minden esetben fel kell tüntetnie. Csak azokat a termékeket tegye vissza, amelyek nemcsak a minõségmegõrzési idõn belül vannak, de nincs furcsa állaguk, felismerhetetlen színük, szaguk stb. Ha bizonytalan, nem érdemes kockáztatni, jobb elkülöníteni, és minél hamarabb felhasználni vagy kidobni. Ilyenek például az – általában gyorsan romlandó – tejtermékek, húsáruk. A lejárt szavatosságú termékek nem feltétlenül kidobandók, de minden esetben óvatosnak kell lenni. Elõfordul, hogy valami késõbb is jó, sõt nyugodtan felhasználható, mint amit a rajta szereplõ dátum mutat. A lejárati idõ ugyanis arra vonatkozik, hogy a termék meddig hozható kereskedelmi forgalomba. A fûszerek például elállnak, bár helytelen tárolás miatt romolhat a minõségük. Gyakran találkozhat olyan termékekkel, amelyeknek másnap vagy éppen aznap lejár a szavatosságuk. Megvásárlásuk mégis csábító, hiszen leértékelték õket. Az ilyen élelmiszerek vásárlásakor körültekintõen járjon el.

Sajnos, a vásárlók „életben tartják” a gyenge minõségû, de olcsó élelmiszerek, ételek gyártóit, forgalmazóit. Kihasználva egy-egy „akciós” árat, nagy tételben vesznek kétes eredetû, esetenként „biológiai fegyvernek” is beillõ mikrobákkal, toxinokkal szennyezett élelmiszer-utánzatokat.

Ritkán gondolnak bele, hogy a mikrobiológiailag nem megfelelõ élelmiszer-fogyasztás semmivel sem veszélytelenebb, mintha valaki a lekvárt az összetört üvegével együtt kanalazgatná, vagy éppen a papírba csomagolt cukorka bontogatása közben a papírt rágcsálná, és a cukrot dobná a szemetesbe. Csupán az egészségre kifejtett kedvezõtlen hatás jelentkezhet másként (bélférgesség, szalmonellózis, élelmiszer-allergiák stb.). A nem megfelelõ tápanyagtartalmú (például kis fehérje-, de nagy zsírtartalmú) „imitált” élelmiszerek a Magyarországon népbetegségnek számító elhízás kockázatát tovább növelik. Legjobb az ilyen termékeket haza sem vinni, és máris nagymértékben csökkenthetõ az élelmiszer okozta, azaz táplálkozásra visszavezethetõ betegségek valószínûsége szûk környezetünkben. Ez esetben is igaz a régi bölcsesség: egyszerûbb megelõzni, mint utána a testi „méregtelenítés” praktikáit kutatni.

 

DR. LELOVICS ZSUZSANNA DIETETIKUS


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Futás – Vigyázz, kész… csak aztán rajt

2025. október 27.

„A kezdők leggyakoribb hibája, hogy hirtelen nagy terhelésnek teszik ki magukat minden előkészület nélkül. Ilyen esetekben gyakran jelentkeznek túlterheléses kórképek, különböző gyulladások, mint például sarokfájás, térdproblémák vagy egyéb fájdalommal járó tünetek. Ez mind elkerülhető a megfelelő felkészüléssel, amelynek része a helyes futócipő kiválasztása, a bemelegítés és a fokozatos terhelésnövelés. Nem szabad megfeledkezni továbbá a pihenőnapok beiktatásáról sem. A sérülések elkerülése és a mozgásszervi problémák megelőzése érdekében azt javaslom, hogy a futás megkezdése előtt mindenki konzultáljon szakemberrel. Különösen akkor, ha elmúlt 40 éves és korábban nem sportolt. Az ortopédiai rendelésen alaposan felmérik a test fizikai állapotát, ha pedig valakinek konkrét egészségügyi problémája van (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, túlsúly), számára akár belgyógyászati vagy kardiológiai konzultáció is javasolt” – tanácsolja dr. Hidas Péter.

Töltődjünk fel

Az életmódunk jelentősen befolyásolja futási teljesítményünket, kezdve a megfelelő táplálkozással, amely az edzéshez szükséges energiát biztosítja és segíti a sportolást követő regenerációt. Üres hassal soha ne induljunk el futni. Még kora reggel is együnk egy könnyű reggelit (banánt, gabonaféléket, puffasztott rizst vagy egy marék aszalt gyümölcsöt), mielőtt nekikezdünk a mozgásnak. Délutáni vagy esti időpontban főétkezés után 2-3 órával érdemes belefognunk a futásba, hogy legyen időnk feldolgozni az elfogyasztott ételt. Ilyen esetben az ebéd, illetve vacsora tartalmazzon lassan felszívódó szénhidrátokat (pl. barna rizst, bulgurt, kölest) és minőségi fehérjéket (pl. szárnyasokat, halakat zsírszegényen elkészítve), amik hosszan biztosítanak energiát, tápanyagokat. Kerüljük azonban a nehéz, zsíros ételeket és a nagy mennyiségű rostot, melyek puffadást, szélgörcsöt, hasmenést okozhatnak. Edzés előtt 30-60 perccel gyorsabban felszívódó alapanyagokat válasszunk (pl. müzliszeletet vagy pár darab kekszet). Sportolás után fél-egy órán belül fogyasszunk fehérjét és szénhidrátot a glikogénraktárak feltöltése és az izomregeneráció támogatására (pl. zabkását, túrót, joghurtot, könnyű sajtot, teljes kiőrlésű kenyeret, quinoát zöldségekkel, tojást).

Van élet a diagnózis után: a személyre szabott orvoslás új korszakot hoz az emlőrák kezelésében

2025. október 27.

Korai diagnózis esetén akár 99%-nál is nagyobb lehet a túlélési esély

A mellrák a leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a nők körében, minden 14. másodpercben születik egy ilyen diagnózis a világon, hazánkban pedig több mint 7500 új esetet fedeznek fel évente. A betegséget több mint 90%-ban korai stádiumban fedezik fel, ami döntő jelentőséggel bír, ugyanis a modern, személyre szabott terápia, valamint a pontos diagnosztika és szervezett betegút ma már képesek jelentősen javítani a hosszú távú túlélést. A szakértők a mellrák elleni küzdelem hónapjához közeledve különösen fontosnak tartják hangsúlyozni: a rendszeres szűrésen való részvétel, az időben történő kivizsgálás és az innovatív terápiákhoz való hozzáférés kulcsfontosságú a gyógyulásban és a kiújulás kockázatának mérséklésében is. Ugyanakkor az a tény, hogy egyre fiatalabb korosztályt érint az emlőrák, komoly figyelmeztetés arra, hogy az életmódbeli tényezők mind a megelőzés, mind a kezelés során kulcsszerepet játszanak.

Minden év októbere a mellrák elleni küzdelem hónapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a korai felismerés fontosságára, illetve a megelőzéssel és a lehetséges terápiákkal kapcsolatos tudnivalókra. Ennek apropóján szervezett kerekasztal-beszélgetést a Lilly Hungária Kft., ahol többek között az Országos Onkológiai Intézet és a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) szakorvosai, valamint érintett betegek osztották meg tapasztalataikat. A résztvevők hangsúlyozták, hogy a korai diagnózis drámai különbséget jelenthet: az 5 éves túlélés lokalizált (korai) stádiumban több mint 99%, míg áttétes esetben körülbelül 32%. Ez szemléletesen mutatja, miért létfontosságú, hogy a gyanús tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz forduljunk, és lehetőleg minél fiatalabb életkortól rendszeresen részt vegyünk a megfelelő szűrővizsgálatokon. Erre természetesen nem csupán októberben, a mellrák elleni küzdelem hónapjában, hanem egész évben érdemes odafigyelni.

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni húgyúti fertőzés esetén?

2025. október 26.

Ha magas láz, deréktáji (vesetáji) fájdalom, véres vizelet, terhesség melletti panasz, férfiaknál jelentkező húgyúti fertőzés vagy gyakori kiújulás áll fenn, ne kísérletezzünk házi módszerekkel, mielőbb forduljunk orvoshoz. A véres vizelet mindig kivizsgálást igényel, mert ritkán komolyabb ok – például húgyhólyagdaganat – is állhat a háttérben. Ilyen esetekben a saját diagnosztikai eszközök (tesztcsíkok) nem elegendők, célzott orvosi vizsgálatra és szükség esetén laborra vagy képalkotásra van szükség. Antibiotikum szedése kizárólag a szakorvos által előírva javasolt, amennyiben azt a leadott vizelettenyésztés indokolja.

„A gyors enyhülés csábító, de a félrekezelt húgyúti fertőzés könnyen »felkúszhat« a vesékhez. Ha a tünetek 24–48 órán belül nem javulnak, vagy romlanak, forduljunk orvoshoz. A magánklinikákon online, illetve mobilapplikáción keresztül is lehet időpontot foglalni, a vizsgálat pedig rövid és célzott. A legfontosabb, hogy a páciensek értsék, mi történik velük: a húgyúti fertőzés, a hólyaghurut és a hólyagfájdalom szindróma különböző állapotok, így eltérő megközelítést igényelnek. A célzott orvosi diagnózis és terápia gyorsabb gyógyulást és kevesebb visszatérő panaszt eredményez” – hívja fel a figyelmet dr. Póth Sándor.