Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Szabad-e locsolni?

Érdekességek2018. április 02.

A húsvét ünnepét valaki a vallás oldaláról közelíti meg, s vannak olyanok is, akik a pihenés lehetőségét látják az ünnepben.Vizsgáljunk meg egy harmadik szempontot is: a locsolási szokások, rítusok jelentőségét az apa-gyermek kapcsolatában.

Mai napig emlékszem, amikor először elkísérhettem édesapámat húsvétkor locsolkodni. Hajnaltól kezdve izgatottan vártam, hogy végigjárjuk a falu összes lányát, beleértve az édesanyjukat és a nagymamáikat is. Évről évre új locsolóverseket költöttünk, sőt a barátaimmal versenyeztünk, ki tud ötletesebb rímeket faragni. A lányok megtiszteltek azzal, hogy a legszebb ruhájukban vártak bennünket és a locsolásért cserébe kedves vendéglátást, sok piros tojást és időnként némi pénzt is kaptunk. Jó magyar szokásként a nap végén locsolóbár zárta az eseményt, ahol felkérhettem táncolni azokat a lányokat, akiket különösképpen vonzónak találtam.

Így jellemezte a húsvétot, az egyik kedves férfi ismerősöm, aki azt is elmondta, hogy ezek a közös alkalmak még szorosabbá fűzték az amúgy is jónak mondható kapcsolatát az édesapjával.

Sajnálatos módon ezek az alkalmak egyre ritkábbá válnak, hiszen a nagyobb városokban már kevésbé tartják fontosnak a régi szokásokat. Pedig milyen kár, hiszen köztudott, hogy a közös élmények, az együtt töltött idő táplálja csak igazán a kapcsolatot, főleg a szülő-gyerek viszonylatában. Pszichológusként úgy gondolom, hogy a húsvét ünnepe nemcsak vallási értelemben válik jelentőssé, hanem abból a szempontból is fontos, hogy a kisgyermek ösztönösen ellesi édesapjától a férfi nemi szerep egyik aspektusát.


Az apa is képes ráhangolódni gyermekére

Az anya-gyerek kapcsolat fontosságáról rengeteg cikk található, amelyekben sokszor nem jelenik meg az apa szerepe. Nem szabad alábecsülni az apák jelentőségét, akik ugyanolyan fontossá kell hogy váljanak a gyermek életében. A húsvéti locsolkodáskor az apák és fiaik közösen élik át azt, hogy milyen férfinak lenni. A locsolkodás rítusa magában hordozza a női nem hódolatát, hiszen a férfi locsolással kedveskedik, „élteti” a nőket. Konkrétabban fogalmazva a női nem tiszteletét kell, hogy megtanulja a fiú kisgyermek.

Valójában a locsolás egy burkolt udvarlás, régen a legényeknek ilyenkor volt lehetőségük kiszemelni leendő párjukat. Annak ellenére, hogy egy falu közössége szigorúan szabályozta a nők és a férfiak érintkezési lehetőségét, vagyis az illemtanát, ezek a tradíciók mégis lehetővé tették az ismerkedést. Sőt azáltal, hogy az apák azokhoz a családokhoz vitték a gyermeküket, akikkel ők is jóban voltak, finoman irányíthatták a fiúk párválasztását, az általuk megfelelőnek ítélt irányba.

Rítusok, szokások jelentősége

Miután 18 évesen elköltöztem egy másik városba, megszűntek ezek a közös élmények édesapámmal. Évekkel később minden húsvétkor felidéztem az emlékeket és vágyódtam vissza a boldog gyermekkorba. Megfogadtam, ha egyszer gyerekem lesz én is megpróbálom átadni a locsolással kapcsolatos szokásokat, rítusokat.

Pszichológiai szempontból fontosnak tartom a rítusok, szokások fenntartását és generációkon való átívelését. Meggyőződésem, hogy ez ad biztonságot a gyermeknek, hiszen a szokások rendszere keretet ad az ember életének. Mindez alakítja és gazdagítja a személyiséget. A fent említett történet azt támasztja alá, hogy a gyerekkorban megélt szokás, mélyen gyökeredzik a felnőttkorban. Belátható, hogy az apának ebben igen jelentős szerepe van. Amit megtanít, ahogyan megtanítja a szokásokat, úgy fog később a gyermeke is reagálni az őt érő hatásokra. Még konkrétabban, azok a családok, ahol nem fektetnek nagy hangsúlyt a locsolás rítusára, a következő generáció sem fogja értékelni mindezt, nem válik értékké.

A locsolással kapcsolatos minta, noha jelentős, azonban nem abszolút mértékben meghatározó a gyermek személyiségfejlődésére. Kimondható, hogy a szokás mögött meghúzódó rítus jelentősége csak egy plusz. Az édesapa és a fiúgyermek között a kapcsolat mélyülhet ezáltal, de sok más közös élmény is betöltheti ennek a szerepét. A hangsúly a közösen eltöltött, minőségi időn van.

Makai Gábor
klinikai szakpszichológus
www.makaigabor.hu
makai.pszichologus@gmail.com


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

10 tipp, hogy boldog légy!

2025. április 29.

A boldogságot legtöbbször valamilyen nagy változástól, külső tényezőtől, nem várt örömforrástól várjuk. Pedig az életben számos olyan dolog van, mely képes boldoggá tenni minket. Ezek nagy része pedig már most is része a mindennapjainknak - vagy könnyen azzá tehető - csak fel kell azt ismernünk, és megtanulnunk értékelni. Fedezd fel az élet mindennapi örömforrásait, és élvezd őket! Ne feledd, a boldogság elsősorban döntés kérdése.

1. Reggeli kényeztetés

Egy finom kávé vagy tea reggel csodákra képes.
Nem csak a testünket, hanem a lelkünket is feltölti energiával.
Engedd, hogy magával ragadjon ez az élmény. Tedd a mindennapjait részévé ezt az örömteli rituálét.
Kényeztesd magad!

2. Megjelenés

A megjelenés megtervezése számos nő számára jelent kihívást, miközben mások örömmel vetik bele magukat a feladatba.
Nézd át a ruhatáradat, válogass össze újabb és újabb darabokat, tanuld meg kombinálni őket.
Tanulmányozz divatblogokat, meríts belőlük inspirációt. Találd meg a számodra megfelelő stílus és színvilágot. Tervezd meg a megjelenésedet, leld örömödet egy-egy jól sikerült kompozícióban. Tapasztalataidat oszd meg másokkal is.

3. Esztétika

Nem csupán saját magunk, hanem a környezetünk díszítésében is örömünket lelhetjük. Nem csak a folyamat maga, hanem a végeredmény is szemet, és lelket gyönyörködtethető lehet.
Szép környezetben pedig a munka és a pihenés is sokkal jobban esik.
Ne sajnáljuk hát az időt rá! Ha utána olvasunk, kis fantáziával akár pénztárcabarát módon is újjávarázsolhatjuk a környezetünket. Leld benne örömöd!

4. Gasztronómia

A finom ízek, a jóízű beszélgetések, a társaságban elfogyasztott ételek, egy-egy új étterem, vagy kultúra konyhájába való betekintés mindig izgalmas és élvezetes időtöltést jelentenek.
Adózz a testi örömök ezen fajtájának időnként, fedezz fel új ételeket, recepteket, tapasztalj meg új élményeket, és oszd meg őket azokkal, akik közel állnak a szívedhez.
Ne feledd, a minőségi ételek nem csupán a testedet, hanem a lelkedet is táplálják!

Itt a tavasz, és a szemallergia is

2025. április 29.

A tavaszi napsütés sokak számára nem csak örömöt, hanem kellemetlenséget is hoz. A pollenszezon kezdetével milliók életét érinti a szemallergia. A pollenhelyzet súlyosbodik és egyre több ember életminőségét rontja. Az Alensa körképe szerint a szemallergia globális kihívást jelent, és a megoldás a megelőzésben rejlik.

Az allergia terjedése

Az allergének olyan külső anyagok, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, a légzőrendszeren, emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe. Minden beteg egyedi küszöbértékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a mennyiségű allergén, ami az egyik személynél tolerálható, másoknál súlyos reakciót válthat ki. Az allergiás rhinitisben szenvedő betegek gyakran tapasztalnak szemtüneteket is, mint például viszketést, irritációt, kivörösödést vagy könnyezést, ezt allergiás kötőhártya-gyulladásnak is nevezzük. Az allergiás reakció a szemhéjat is érintheti, a területén duzzadás, börpír, víszketés és ritka esetekben ekcéma is megjelenhet. A szemallergia lehet szezonális – tarthat a tavaszi, őszi időszakban, amikor a pollenek koncentrációja magasabb a levegőben, vagy lehet állandó, ha az érintett szőr és por allergiában is szenved.

A pollen-allergiában szenvedők számának növekedése világszerte megfigyelhető, különösen a fejlett országokban és a városi környezetekben élők körében. Míg az Egyesült Államokban évente körülbelül 85 millió felnőtt szenved allergiás náthában, a helyzet világszinten egyre aggasztóbb.

Itthon sem jó a helyzet

Magyarország helyzete különösen aggasztó az allergiás megbetegedések szempontjából, ugyanis hazánk Európa egyik allergizálóbb területe a parlagfű tekintetében.  A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a magyar lakosság közel 25%-át érinti a parlagfű-allergia. A helyzet az ország déli részén a legsúlyosabb, ahol a szezonális allergiás rhinitisben szenvedő felnőtt betegek több mint 80%-ánál mutatható ki parlagfű-érzékenység a bőrtesztek során. A parlagfű térnyerése hazánkból indult, és innen kezdte meg térhódítását Közép- és Kelet-Európában. A probléma nem csak önmagában a parlagfű jelenlétében rejlik, hanem abban is, hogy az európai pollentérkép folyamatosan változik. Sokak számára egyes fűfajták, gyomnövények és csalánfélék virágai is allergizáló lehetnek.  Ezt befolyásolják olyan kulturális tényezők is, mint például új növényfajok, mint például a nyír-, a ciprus vagy a tölgyfák  betelepítése a városi parkokban, valamint a klímaváltozás hatásai. E miatt a magyar lakosságnak nem csak a parlagfűvel kell megküzdenie, hanem egy folyamatosan bővülő allergén-palettával is, ami még inkább próbára teszi az érzékeny szemeket és légutakat.

Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai

2025. április 28.

Mit tud a FODMAP étrend?


A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen.
Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol.
Irodalmi adatok szerint IBS-es betegeknél az alacsony FODMAP diéta hatására 74-86%-ban csökkenek az emésztőrendszeri tünetek.
A FODMAP étrend IBS-en kívül számos betegség gyomor-bélrendszeri tüneteinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, endometriosis és a hasfájós csecsemőknél (itt a szoptató édesanyának kell követnie az étrendet).
Az diéta betarthatósága szempontjából fontos, hogy helyettesítésen és nem kizáráson alapul, így például a magas FODMAP tartalmú alma helyett narancsot, míg a fokhagyma helyett metélőhagymát választhat a páciens.


Mi a puffadás? Miért puffadunk?


A puffadás szubjektív gáz-, nyomás- és teltségérzetet jelent, mely jelentkezet a has felső, középső vagy alsó részén. A páciensek gyakran úgy írják le ezt a jelenséget, hogy olyan „a hasam, mint egy lufi”, vagy „mintha várandós lennék”. (1)
Nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat, ha érintettek vagyunk. A puffadás az átlag népesség 16-31%-ában fordul elő, az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél pedig ennél is magasabb arányban: 66-90%-ban. (Az IBS olyan emésztőrendszeri betegség, amikor nem mutatható ki szervi ok a beteg tünetei és a hasi fájdalom között.)
A puffadás kialakulását tekintve összetett jelenség, társulhat felszívódási zavarokhoz (pl.: tej- és a gyümölcscukor malabszorbcióhoz, amely túlzott hidrogéngáz termelődéssel jár) és egyéb betegségekhez. A puffadás gyakori túlsúly esetén, ilyenkor a megnövekedett hasűri nyomás is hozzájárul ehhez a tünethez.
Étrendi szempontból puffadáshoz vezethetnek a nehezen emészthető, túl zsíros élelmiszerek, ételek és az ún. erjedő szénhidrátok, FODMAP-ok amelyekről az alábbiakban lesz szó.


Mi a FODMAP?

A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:


a bélben található baktériumok bontják, fermentálják ezeket a szénhidrátokat gázképződés közben – a folyamat puffadáshoz vezethet
extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS hasmenéses tünetei
az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél – fájdalommal jár. (2, 3, 4)
fontos! az élelmiszerek, ételek többsége nem sorolható az abszolút tiltott vagy az abszolút javasolt kategóriába – mivel azok FODMAP tartalma az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Bizonyos konyhatechnológiai eljárásokkal, pl.: áztatással csökkenthető a FODMAP-tartalom. (3, 5)