Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Savanyút kívánsz? Fiú lesz! :) – Nemet meghatározó babonáink :)

Érdekességek2018. január 05.

Reggeli rosszullétet okozó kislányok, savanyúságot kívánó kisfiúk? Íme, néhány válogatott babonánk és a valóság! Avagy: hogyan deríthetjük ki a baba nemét még az orvos előtt? ????

A népi hiedelmek végtelen tárháza a kíváncsi kismamákat sem hagyja jó tanács nélkül. A régiek szerint számtalan titokzatos jelből és körmönfont praktikából következtethetünk születendő gyermekünk nemére, sőt, egy kis boszorkánysággal akár még befolyásolhatjuk is a végeredményt. Összegyűjtöttük a legelterjedtebb és a legérdekesebb babonákat, de mivel a tudomány jelenlegi állása szerint egyik hatékonysága sem bizonyított, adunk néhány valóban hasznos tippet, amivel kideríthetjük, kék vagy rózsaszín rugdalózóból érdemes-e betáraznunk.

Reggeli rosszullét

Ősanyáink a várandósok réméből, a reggeli rosszullétekből is ki tudták következtetni, milyen nemű baba növekszik a pocakjukban. A hiedelem szerint, ha a kismama nem, vagy csak alig émelyeg, kisfiút, ha pedig intenzív rosszulléttel küzd, kislányt vár.

Kerek arc vagy csípő

A régi szép időkben a várandósság alatt felkúszott kilóknak is megvolt a maga haszna: ha az anyuka arca kerekedik ki, tudta, hogy lánya, ha pedig inkább a csípője domborodik, fia születik majd.


Női szeszély

Egy valószínűleg apukák által terjesztett legenda szerint a terhesség alatt szeszélyesebbé váló feleségek kislányt hordanak a szívük alatt.

Édes vagy savanyú

A kismama torkossága is árulkodó jel lehet: az édes ízeket előnyben részesítők valószínűleg lányt, a kamrában inkább a savanyúságos üveg felé nyúlók pedig kisfiút hoznak majd a világra.

Újévi látogató

Ha az év első napján férfi látogatónk érkezik, fiúgyermek, női vendég esetén pedig lánygyermek várható. Arról nem szól a fáma, hogy ha mindkét nem képviselői tiszteletét teszik nálunk, ikrekre kell-e számítania az ifjú párnak. ????

És a valóság

A nagy kérdés megválaszolására ma már szerencsére korszerű vizsgálatok állnak rendelkezésünkre: a kötelező ultrahangvizsgálat a várandósság 12. hetében már megmutathatja a baba nemét, a 16. hét környékén azonban már szinte biztos válaszra számíthatunk, amellett, hogy előfordulhat, hogy a felvételen mégsem egyértelmű, hogy kisfiút vagy kislányt hordunk a szívünk alatt.

Habár a magyar törvények szerint a magzat nemére vonatkozó információt csak a 12. héttől lehet közölni a kismamával, a 9. héttől elvégezhető kromoszóma-rendellenességek kimutatására alkalmas PrenaTest megállapítja a baba nemét is. Ez az egyszerű anyai vérvétellel történő, kockázatmentes szűrővizsgálat a magzat genetikai jellemzőivel megegyező méhlepényből az anyai vérbe jutó elhasználódott sejtekből kiváló szabad magzati DNS-ek szerkezetének bevizsgálásával képes kimutatni a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességeket, illetve meghatározza a magzat nemét. Így ez a korszerű genetikai vizsgálat már akkor biztos választ ad számunkra a kisbabánk nemére vonatkozóan, amikor az ultrahangvizsgálat során esetleg ez még nem látható.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.