Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Rémálom nyaralás - érintett vagy? Teszteld!

Érdekességek2018. május 24.

Gyönyörű partok, érdekes látnivalók, finom ételek és italok, átbulizott éjszakák - ki ne várná a feledhetetlen nyári utazást! Már hónapokkal az indulás előtt gondosan tervezgetjük a programokat, lefoglaljuk a repülőjegyet és a szállást. De az egészségünk védelmére már jóval kevesebben gondolunk, pedig nem érdemes felelőtlennek lenni.  

A legtöbben szerencsére még soha nem voltunk betegek a nyaralás alatt vagy azt követően, de ez nem jelenti azt, hogy nem is lehetünk! Tavaly Magyarországon másfélszeresére nőtt az utazással kapcsolatos megbetegedések száma, holott jóval kevesebben utazunk külföldre. A legtöbben egyszerűen csak legyintenek a felkészülésre, holott a szép napokat tönkreteheti egy elhúzódó hasmenés, vagy rosszabb esetben hazahurcolunk valamilyen vírust. Ha szeretnéd elkerülni a váratlan helyzeteket, fertőzéseket és betegségeket, akkor utazás előtt legalább egy hónappal látogass el a háziorvosodhoz vagy a legközelebbi oltóközpontba, és kérj utazási tanácsokat!


Minden utazó rémálma, a hasmenés
Borzasztó érzés, amikor azért kell kihagynunk egy remek programot és a szállodai szobában rostokolnunk, mert egy fertőzés miatt hasmenéssel küzdünk. A heveny, fertőzéses eredetű hasmenés leginkább a nem megfelelő higiénére vezethető vissza, leggyakrabban szennyezett étel vagy ivóvíz áll a hátterében. Éppen emiatt a mediterrán régió országaiban érdemes kerülni a csapvíz, a nyers ételek és a mosatlan zöldségek, gyümölcsök fogyasztását. Vigyázzunk a tejtermékekkel, hideg szószokkal és fagylaltokkal is! A biztonság kedvéért mindig palackozott vizet vásároljunk és kerüljük a jégkockát! Ha pedig már megtörtént a baj, akkor hasfogó tablettát is bevehetünk, amit érdemes otthonról magunkkal hozni. Hasmenés esetén ügyelj a megfelelő vízpótlásra, a helyi ételkülönlegességek helyett pedig fogyassz egyszerű kekszet, főtt burgonyát vagy kenyeret. Ha tüneteid több nap elteltével sem javulnak, feltétlenül fordulj orvoshoz már a nyaralás alatt!

A mediterrán régió leggyakoribb betegségeiről
A hasmenés kellemetlen lehet, de megúszható kórházi kezelés nélkül. A mediterrán régióban azonban előfordulnak olyan vírusok is, amelyek nagyon komoly betegséget okozhatnak. A leggyakoribb betegség a hepatitis-A, azaz a fertőző májgyulladás, amely több hetes kórházi kezeléshez vezet, sárgasággal, folyamatos rosszulléttel jár. A vírus erősen elterjedt Törökországban, Bulgáriában, Romániában, az Arab-félszigeten és az észak-afrikai régióban. Tunéziában, Marokkóban Jordániában, Egyiptomban ezen kívül még a hastífusszal is számolni kell, ami súlyos betegséghez és maradandó szövődményekhez vezethet. Mindkét fertőzés egyaránt szennyezett étellel és italokkal terjed, közvetítheti a csapvíz, a nem megfelelően átsütött tengeri ételek, a csapvízből készült jégkocka és fagyi. Pár évvel ezelőtt például egy egyiptomi, ötcsillagos luxusszállodában több száz német vendég fertőződött meg hepatitisszel a reggelihez felszolgált narancslétől. Mivel a Földközi-tenger kagylóinak 40%-a hepatitis-A-val fertőzött, a vírus felbukkanhat bármelyik tengerparti országban is. Magyarországon az emlékezetes istvándi hepatitis járványt egy Olaszországból hazatért felelőtlen utazó okozta. Szerencsére azonban nem kell lemondanunk sem az utazásról, sem pedig a finom ételekről és italokról, mivel a hepatitis-A és a hastífusz ellen is létezik hatékony védőoltás.

Körültekintően kalandozz!
Sokan egyedül, vagy barátokkal vágnak neki a nyári utazásnak, és forró kalandokra vadásznak. Ha valaki így dönt, akkor mindenképpen érdemes a biztonságról gondoskodnia! A mediterrán országok közepesen vagy erősen fertőzöttek hepatitis-B vírussal is, de itt jóval gyakoribb az AIDS  előfordulása is, mint Magyarországon. Az AIDS ellen óvszerrel védekezhetünk a leghatékonyabban, ugyanakkor a hepatitis-B-t védőoltással előzhetjük meg. 1999 óta Magyarországon kötelezően oltják a fiatalokat hepatitis-B ellen, így nekik nincs okuk a félelemre, de a 26 évesnél idősebb korosztály nem kapott védőoltást!  Márpedig ez az a korosztály, aki most a legtöbbet utazik külföldre, nekik érdemes gondoskodni a védelemről.

Mit tegyél az úti patikába?
Könnyen előfordulhat, hogy olyan helyet választasz úti célul, ahol nincs a közelben orvos vagy patika, és egy nem várt betegség, vagy véletlen sérülés esetén időbe telik, mire orvosi ellátást kaphatsz. Ezért mindenképpen érdemes összeállítani egy olyan csomagot, amibe a legszükségesebb gyógyszereket összeválogatod, s ezek segítségével átvészelheted azt az időt, amíg szakszerű ellátásban részesülsz. Az úti patikából nem maradhatnak ki a felszíni bőrsérülések kezelésére szolgáló szerek: fertőtlenítő oldat, gézlap, ragtapasz és az ezekhez szükséges olló, illetve csipesz. A láz, valamint a hasmenés és hányás során fellépő kiszáradás különösen veszélyes lehet, ezért tegyünk a csomagba lázmérőt és lázcsillapítót, hasmenés és hányás csillapítására szolgáló készítményeket, valamint kiszáradás elleni, vízben feloldható sókeveréket. Érdemes allergia elleni kenőcsöt és gyógyszert is vinni, ezek különösen hasznosak lehetnek a tengerparton gyakran előforduló medúza csípések esetén. Ne feledkezz meg megfelelő fényvédő krémekről sem! Készülj fel minél alaposabban a nyári kikapcsolódásra, hogy garantáltan csodás, felejthetetlen élményekkel térj haza. Érdemes az utazás előtt pár héttel ellátogatni a háziorvoshoz vagy a legközelebbi oltóközpontba, ahol személyreszabott utazási, egészségügyi tanácsokkal látják el az érdeklődőket.

Teszteld magad!
Imádod a koktélokat?


Szereted a tenger gyümölcseit?


Kedveled az extrém sportokat?


Gyakran keveredsz alkalmi szexuális kalandokba?


Szeretnél testékszert, vagy tetoválást?


Ha a fenti kérdésekből akár csak egyre is igen választ adtál, és még nem vagy beoltva hepatitis-A és -B vírus ellen, nagyon körültekintőnek kell lenned, és előfordulhat, hogy ez sem elégséges, ha szeretnéd megőrizni egészségedet. A Földközi-tengeri kagylók 40%-a fertőzött hepatitis-A vírussal. A koktélokhoz használt jégkocka is lehet megbetegedés forrása, hiszen készülhet szennyezett csapvízből. A hepatitis-B vírus százszor fertőzőbb, mint a HIV-vírus! A vírus jelen van a fertőzött ember testnedveiben is, ezért egy felelőtlen szexuális kaland is végzetes következményekkel járhat. A kórokozó rendkívül ellenálló, fertőzőképességét szobahőmérsékleten 7 napig is megőrizheti. Veszély forrása lehet még a nem megfelelőképpen sterilizált orvosi eszköz, amellyel egy véletlen baleset, fogorvosi beavatkozás, tetoválás, akupunktúra, vagy testékszer felhelyezése kapcsán kerülhetsz kontaktusba. Közel 100%-os védelmet csak a védőoltás adhat. A mediterrán térségbe utazóknak ajánlott a hepatitis-A és -B vírus elleni kombinált védőoltási sorozat felvétele, melyre utazás előtt hat héttel fontos gondolni, hogy a védelem ki is alakuljon.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Ezekre az ételekre és italokra figyeljünk a nyári hőségben!

2025. július 06.

Ahogy megérkezik a nyári meleg, nemcsak a gardróbot, hanem az étrendet is érdemes „átöltöztetni”. A kánikula különösen megterhelő lehet a szív- és érrendszer számára, ezért fontos, hogy ne csak a folyadékpótlásra, hanem az étkezések minőségére is figyeljünk. Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa osztja meg legfontosabb tanácsait arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a meleg nyári napokon.

A hőség mindenkire hatással van

A nyári hőhullámok idején jellemző a vérnyomás csökkenése, miközben a pulzus emelkedik – ez különösen megterheli a szívet. Fokozódhatnak a migrénes tünetek, csökkenhet a koncentrációképesség, nőhet a reakcióidőnk. Előfordulhat alvászavar, kimerültség, melyek mind tovább növelhetik a különböző betegségek kockázatát. A leginkább veszélyeztetettek közé a krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomással élők), az idősek, kisgyermekek és a várandósok tartoznak. Ugyanakkor egészséges embereknél is előfordulhatnak a hőség miatti panaszok, még diagnosztizált szívbetegség nélkül is; ilyenkor nem kell megijedni, de érdemes odafigyelni arra, mit, mikor és mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Folyadékbevitel: nem csak a mennyiség, a minőség is számít

A meleg napokon mindenki számára alapvető fontosságú a megfelelő folyadékpótlás, de különösen azoknak, akik szívbetegséggel vagy magas vérnyomással élnek. Bár a régi ajánlások szerint szívbetegeknek korlátozni kellett a folyadékbevitelt, ez egy tévhit, a jelenlegi kutatások nem támasztják alá – a folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Ami viszont valóban fontos, a sóbevitel csökkentése, hiszen az megköti a vizet, ezáltal emelheti a vérnyomást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása napi 5 g – ez kb. egy teáskanálnyi só. Ehhez képest a magyarok átlagosan akár a 15-20 grammot is elérik naponta, melynek fő forrása nem a sószóró, hanem az ipari élelmiszerek: kenyerek, felvágottak, konzervek, sajtok. A só használatát főzéskor is egyszerűen korlátozhatjuk; sokan nem tudják, de a fűszerkeverékek is nagy százalékban tartalmaznak nátrium-kloridot, ezért használjunk inkább friss zöldfűszereket, citrusféléket. Az ásványvizek nátriumtartalma is eltérő lehet, így ellenőrizzük a címkét; 1 g nátrium kb. 2,5 g sónak felel meg. Ha sportolás vagy erős izzadás miatt izotóniás italra van szükség, kivételnek számít, de átlagos napi fogyasztásnál nem indokolt. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg szomjasak legyünk, a nap során legyen kiegyensúlyozott a folyadékbevitel.

Vörösbor, margarin, avokádó – tévhit vagy valóság?

A szívegészséggel kapcsolatban több táplálkozási tévhit is él. Az egyik legismertebb, hogy a vörösbor fogyasztása jót tesz a szívnek. Igaz ugyan, hogy tartalmaz rezveratrolt – egy értékes antioxidánst –, de az alkohol károsító hatása ezt bőven felülírja. Sokkal jobban járunk, ha ugyanazt a vegyületet szőlőhéjból vagy szőlőmagból nyerjük ki, alkoholmentes formában. Ugyanígy elterjedt tévhit, hogy a margarinok tele vannak transzzsírokkal – ez már rég nem igaz. A modern, jó minőségű margarinok, így a Flora original is kifejezetten a szív egészségét támogató növényi olajokból készülnek, értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat és vitaminokat tartalmazva. A nyári étrend tervezésekor érdemes előnyben részesíteni a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket: például banánt, avokádót, olajos magvakat, zöldségeket. A bennük lévő ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szívizom működésében, a vérnyomás szabályozásában, és a szívritmus egyensúlyának fenntartásában.

Fenntarthatósági szójegyzék

2025. július 06.



Az ICDA (International Confederation of Dietetic Assotiation, Nemzetközi Dietetikusok Szövetsége) arra ösztönzi a különböző nemzeti dietetikai szövetségeket, hogy a fenntarthatóság témájával kapcsolatosan, az általuk már kidolgozott anyagokat adaptálja az adott szövetség nyelvére. Ez minden nemzet számára nagy segítséget jelent és inspirál a saját hazai fenntarthatósági szemléletünk kialakításra.

Ehhez csatlakozva az MDOSZ oldalán elérhető egy Fenntarthatósági szójegyzék, amely a témában nemzetközi viszonylatban leginkább használt fogalmak magyarázatát tartalmazza magyar nyelven. (1) Természetesen ez kiegészül a nemzetközi ajánlásokon túl a magyar viszonyoknak megfelelő kifejezésekkel is. Ez is azt mutatja, hogy a fenntarthatóság nem kizárólag globális, hanem helyi sajátosság.


Elkerülhető élelmiszerhulladék: eredendően emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel, amely végül kidobásra került. Például megromlott joghurt, összefonnyadt egész gyümölcs, kidobott készétel.
Az élelmiszerhulladékoknak ezen fajtája általában emberi gondatlanság eredménye. Nevéből is adódóan (miszerint keletkezése elkerülhető lett volna) ez a tulajdonképpeni élelmiszerpazarlás.
Nem elkerülhető élelmiszerhulladék: emberi fogyasztásra nem alkalmas állati vagy növényi eredetű élelmiszerrészek. Például: tojáshéj, csontok, banánhéj. Ilyen hulladékok szükségszerűen keletkeznek az élelmiszerláncban.
Potenciálisan elkerülhető élelmiszerhulladék: emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel, azonban egészségügyi okokból (például rágási képesség romlása) vagy egyéni ízlés (undor) miatt kidobásra került, például csirkebőr, kenyérhéj, almahéj.
Biohulladéknak nevezzük az összes emberi, állati vagy növényi eredetű hulladékot, amelyet a talajban található mikroorganizmusok le tudnak bontani. Magyarországon a biológiailag lebomló hulladék felhasználásáról, kezeléséről jogszabály rendelkezik. A biohulladékot külön kell gyűjteni. A nem újrafeldolgozható hulladékot rendszerint komposztálják. Az erre alkalmas biohulladékból a biogáztelepek biogázt állítanak elő, amely hő vagy áram termelésére használható. A 2012. évi CLXXXV. törvény 2. §-a szerint, a biohulladék a biológiailag lebomló, parkokból származó vagy kerti hulladék, háztartásokban, éttermekben, étkeztetőknél és kiskereskedelmi tevékenységet folytató létesítményekben képződő élelmiszer- és konyhai hulladék, valamint az ezekhez hasonló, élelmiszer-feldolgozó üzemekben képződő hulladék. Fontos hangsúlyozni, hogy a 2012. évi CLXXXV. törvény nem definiálja az élelmiszerhulladékot.

A tiszta környezet csökkenti a hiányzást és erősíti a pszichés biztonságérzetet

2025. július 05.

A munkahelyi higiénia ma már nem pusztán esztétikai kérdés, hanem a dolgozói jóllétet és a versenyképességet befolyásoló tényező. Szakértőnk szerint a rendszeres fertőtlenítés, a portalanított környezet és a rendezettség kézzelfogható hatással van a munkavállalók egészségére és pszichés biztonságérzetére. Egy tiszta irodai tér motiválólag hat, erősíti a munkáltató iránti bizalmat, és hozzájárul a cég külső jó megítéléséhez is.

„A munkahelyi higiénia ma már nem pusztán esztétikai kérdés, hanem versenyképességi szempont, dolgozói jóllétet befolyásoló tényező, sőt, sok esetben stratégiai befektetés” – véli Hidvégi Norbert, a HW Solutions ügyvezető igazgatója. Mint mondja, a pandémia után a takarítás szerepe gyökeresen átalakult: ami korábban egy csendes háttérfolyamat volt, mára a bizalom, a biztonság és a professzionalizmus szimbóluma lett.

De miért is érdemes többet költeni rá, miért fordítanak ma már a cégvezetők is komolyabb figyelmet a takarítás minőségére? A válasz valójában egyszerű és sokszorosan megtérül: a professzionális, rendszeres takarítás kézzelfogható hatással van a munkavégzés hatékonyságára, a dolgozók egészségi állapotára és lelki közérzetére, valamint arra az élményre is, amit az ügyfelek az irodákba belépve a céggel kapcsolatban átélnek.

A higiénia mint bizalom- és motivációépítő erő

„Egy tiszta iroda nemcsak szebb, hanem sokkal egészségesebb is. A portalanított környezet, a megfelelően tisztított szellőzőrendszerek és a gyakran fertőtlenített felületek miatt kevesebb a megbetegedés, így kevesebb a betegszabadság is. Ez pedig közvetlenül hat a produktivitásra” – magyarázta Hidvégi Norbert, a HW Solutions ügyvezetője.

A higiénia azonban nemcsak fizikai biztonságot ad. Egy rendezett, jól karbantartott munkakörnyezet pszichológiai biztonságot is nyújt. Segít a stressz csökkentésében, a kiszámíthatóság érzésének fenntartásában, és megerősíti azt a benyomást is, hogy a munkáltató törődik a kollégákkal.

„A munkavállalók sokkal motiváltabbak egy olyan környezetben, ahol látszik, hogy fontos a tisztaság. Ez nemcsak az egészségről szól, hanem arról is, hogy a munkáltató felelősséget vállal az emberekért. Ezt mindenki megérzi” – tette hozzá a szakértő.