Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Régen jobb volt! - Ha gyakran mondod, elárulod magad!

Érdekességek2020. június 19.

Régen minden jobb volt. Bezzeg (hú, aki ettől a szótól nem ment falnak gyerekként ..) na szóval: Bezzeg az én időmben! Régen a tanyán ... Nagyanyáink idejében sem volt akármi, mégis emberek lettek. Ismered ezeket a historizáló mondatokat? Nagyon árulkodik egy embertípusról - ha te mondogatod, rólad!  

Szoktad ezeket mondogatni? Gyakran?

Kapj a fejedhez, ugyanis elárulhatja, mennyire nem vagy rendben!

Szerintem holnap estig lehet folytatni ezeket a gondolatokat. A közös bennük, hogy még véletlen sem úgy szólnak, hogy: - Bezzeg régen a tanyán hulladékmentesen éltek, és tanuljuk már meg tőlük, hogy csinálták? - vagyis véletlen sem a régi jó dolgok eltanulásáról, hanem szinte minden esetben a jelen idő, a fejlődés megakadályozásáról, egy begyepesedett szokás reformjának megakdályozásáról van szó bennük. Íme, néhány tipikus példa, mely a komment szekciókban naponta ezrével hemzseg, úgy akarván beállítani a régiséget, mint valami aranykort, ahol a dolgok tökéletesek voltak:

Szerintem ezt a sort is egy hétig folytatnád, fejből. Az a közös ezekben a historizáló gondolatokban, hogy olyasmit, ami rossz, ami meghaladott, ami felett eljárt az idő, amiről ma már tudjuk, hogy nem korszerű, azokat a gondolatokat akarja konzerválni.  


Régen tényleg jobb volt? 

Erre a válasz határozott nem. Régen nem volt korszerű fűtés, nem volt elektromos áram, nagyon nehezen lehetett információkhoz jutni. Régen is volt allergia, csak akkor nem tudták, hogy mi az, és csak szép csöndesen belehaltak az emberek a szövődményekbe. Vagy csak szimplán takonypócnak hívták azt a gyereket, aki egész évben orrfolyós volt. Zsebkendő híján az ingujjába törölte az orrát, ami beszáradt takonytól kemény volt és ropogott. Biztos nagyon szép idő lehetett ...
Nem ismerték a higiénia alapvető szabályait. A gyerekek tömege halt meg 1 éves kora előtt, az anyák meghaltak a szülés szövődményeibe, vagy belerokkantak a sok szülésbe. 

Nem volt röntgen, hogy lássák, hol törtek a csontok, nem volt fogászati ellátás. Nem ismertek egy csomó dolgot, ami a ma vívmánya, és az életük ezerszer nehezebb volt a miénknél. A tudósok mára egy kényelmes - noha nem könnyű - világot teremtettek. Ma ma van, és érdemes inkább a tudomány vívmányainak örülni, nem pedig a szenvedős, beteges régiséget visszasírni. Azt gondolom, még soha nem volt olyan jó az emberiségnek, mint ma. 

Milyen ember az, aki folyton a múltat siratja? 

A historizáló ember azonnal leleplezi magát. Ő az igazi kerékkötő. Ha szaladna a szekeretek, ő lesz, aki erővel beakasztja a küllőbe a lábát, hogy ne tudjatok haladni. Ezek a mondatok azok, amik elárulják őt. Rettegve fél minden változástól. Nem nagyon képes új dolgokat tanulni, új szemléletet felvenni, mások nézőpontját meghallani. Általában roppant gyanakvó - még véletlen változna valami, ha nem figyel oda. Másokat is elbizonytalanít, céljaiban megingat.

Ilyeneket kérdez, hogy: Ebben a mai világban biztos vagy te ebben?
vagy hogy: Ebben a mai gazdasági helyzetben ez biztosan jó lesz?
vagy hogy: Tudsz te ehhez eleget? 

Az összes ilyen mondatban az illető saját, haladástól és a jelentől való félelme van, ugyanakkor az óvatlan embert, aki nem ismeri fel idejében, meg tudja akasztani egy ilyen gondolat. Aki a haladás ellensége, az megállítja a folyamatokat, leállít másokat. Gyanakvása alássa a jó célokat. Az ilyen személy figyelme mindig a múlton van. Ha megfigyeled, ők lesznek, akik képesek százharmincszor elmesélni, mi történt Géza bácsival ötvenhatban, vagy hogy milyen jó is volt a KISz tábor, amikor kukoricát címereztek, és bejött a kukoricába a vaddisznó. A történetei, a gondolatai a múltban ragadtak. Annyi szállal tapad ezekhez a poros emlékekhez, hogy nem lesz képes haladni, mert ezek a szálak őt magát is a múltban tartják. 

Lehet 20, vagy 90 éves, szinte mindegy. Nem életkortól függ, hanem beállítottságtól. Attól, hogy hány trauma érte a múltban, és hogy tudta azokat feldolgozni.

Ha te vagy ez a személy, a tudatosság sokat segít. A jelenben levés, a pillanat örömének megélése - ami az ilyen beállítottságú emberek számára őrült nehéz, de nem lehetetlen - a jövő dolgainak kreálása lehet az, ami ki tud húzni a múlt csapdájából. Persze, ha meg mered csinálni, ha képes vagy rá. Mert a múlt látszólagos biztonsága, a régi dolgok siratása kényelmes játszma.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Mi történik a szívvel és más szervekkel, ha évekig magas a vérnyomás?

2025. szeptember 04.

A magas vérnyomással kapcsolatban még mindig él az a tévhit, hogy mivel jellemzően nem okoz tünetet, nem is igényel kezelést. Holott, ha kezeletlenül marad, az évek, évtizedek alatt komoly rombolást képes véghez vinni az szívben és más szervekben a „csendes gyilkos”. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa ezeket következményeket vette sorra.  

Miért kell kezelni a magas vérnyomást?

A kezeletlen magas vérnyomást nem véletlenül nevezik csendes gyilkosnak, ugyanis bár nem okoz fájdalmat vagy másféle szenvedést, de alattomosan nagy pusztítást okoz a szervezetben. Évek alatt súlyos érelmeszesedéshez vezethet például a szívizomzatban, az agyban, a vesében, a szem ütőereiben. Ennek következtében pedig jelentősen megnőhet az infarktus, a stroke, a szívelégtelenség vagy akár a vakság kockázata is.
– Ma már szerencsére egyre többen ismerik a magas vérnyomás kockázatát, ezért néhány otthon mért magas érték kapcsán már orvoshoz fordulnak. Mások sajnos még mindig nem veszik komolyan a betegséget, ezért sem az életmódjukon nem változtatnak, sem adott esetben a gyógyszereket nem tekintik szükségesnek – mondja dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa. – Holott nem csak az elsőnek evidensen adódó erek és a szív károsodhat a nem kezelt magas vérnyomás miatt, de jelentősen nő akár a demencia, akár a merevedési zavar kockázata is.

Vízi balesetek

2025. szeptember 03.

A magyaroknak, a strandolás és a vízpart említésével elsősorban a Balaton jut eszükbe. Aki megteheti, azonban már jó ideje a tengerpartot részesíti előnyben. A tenger partján és a hullámok között úszva viszont másra kell figyelni, mint a megszokott tóparti nyaraláskor.

A nyílt vízen már az 50 km/óra sebességű szél is 6–7 m magas hullámokat képes kelteni. A mélyebb vízből a sekélyebb part felé a hullámok magassága nő, a két hullám közötti idő csökken, azaz a felcsapó hullám gyakoribban gördül partra. Ezért a parton megtörő hullámok magasabbak és a tengerben úszót könnyen elsodorják.

A tengerben való úszásnál ezért észben kell tartani a hullámzást: ez visszaveti a partra úszni igyekvőt, és a küzdelem kimerültséghez, majd fulladáshoz vezethet. A tapasztalatlan, bajban levő nyaralót a tengerparti vízimentők ugyan kimentik, de csak akkor, ha a baleset a körülbójázott (tehát a vízimentők által belátható) kijelölt partszakaszon történik. Fontos azt is tudni a tengerparton nyaralóknak, hogy a tengeren nem szabad használni gumimatracot! A hullámverés és a szél könnyen elsodorja a parttól a matracot, és „kievezni” lehetetlen.

Élelmiszerbiztonság nyáron

2025. szeptember 03.

Ételfertőzés vagy ételmérgezés?

A nyári meleg kedvez a szabadtéri sütögetéseknek, piknikeknek, de sajnos a kórokozóknak is. Ilyenkor különösen figyelni kell az ételek helyes tárolására, mivel könnyen kialakulhat ételfertőzés vagy ételmérgezés. Bár a két fogalom hasonlónak tűnik, nem teljesen ugyanazt jelenti. (1) Ételfertőzésről akkor beszélünk, ha élő kórokozók – például baktériumok, vírusok vagy paraziták – jutnak a szervezetbe a táplálékkal, és ott elszaporodva betegséget okoznak. Ezzel szemben az ételmérgezést mérgező anyagok, például baktériumok által termelt toxinok váltják ki, vagyis nem mindig a kórokozó, hanem annak „terméke” a baj forrása.

A panaszok mindkét esetben hasonlóak lehetnek: hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, láz, rossz közérzet, levertség. A tünetek akár néhány órával az étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek, de néha csak 1-2 nap elteltével válnak észrevehetővé.

A leggyakoribb, élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó baktériumok közé tartozik a Salmonella, amely elsősorban nyers tojásban, nem megfelelően hőkezelt baromfihúsban fordul elő, különösen kisgyermekeknél és időseknél veszélyes. Szintén gyakori a Campylobacter, amely a szárnyas húsokkal kerülhet a szervezetbe, ha nem sütjük át azokat megfelelően. A Listeria monocytogenes különösen veszélyes lehet a várandós nőkre, idősekre és legyengült immunrendszerű emberekre. Hűtőben tárolt, de nem kellően hőkezelt ételek – például lágy sajtok vagy felvágottak – is hordozhatják ezt a kórokozót. Az E. coli baktérium egyes törzsei szintén súlyos megbetegedést okozhatnak. Gyakran darált húsban vagy nyersen fogyasztott zöldségekben (például levélzöldségek, salátafélék) található meg, ha azok szennyezett vízzel kerültek kapcsolatba.