Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Nyáron is fitten a változókorban

Érdekességek2018. július 12.

A nyári hőség változókorban különösen megterhelő lehet. Ekkor a kánikulától függetlenül olyan kellemetlen tünetek gyötrik a nőket, mint az izzadás, hőhullámok, ingerlékenység, alvászavar. Ezeket pedig sajnos csak súlyosbítja, ha magasra kúszik a hőmérő higanyszála. Hogy miként lehet elviselni a nyári kánikulát klimax idején, arra dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza adott hasznos tanácsokat.

A menopauza komoly változástokat hoz a nők életében, mind lelki, mind fizikai oldalról. Ezzel ugyanis lezárul egy korszak, ráadásul mellette igen kellemetlen tünetekkel is számolni kell. Érdemes tudni, hogy a klimax nem egyik napról a másikra megy végbe, hanem hosszú évek alatt játszódik le -  egyes esetekben akár 10-15 évig is eltarthat. Kezdetben csupán a progeszteron szintje csökken, és ösztrogéndominancia alakul ki. Később már az ösztrogén mennyisége fogyatkozik meg, míg végül egyre gyakoribbá válnak az anovulációs ciklusok, majd teljesen meg is szűnik a peteérés és a menstruáció.

Sajnos a változókor beköszöntével számos panasz teheti kellemetlenné a mindennapokat, kinél kisebb, kinél nagyobb mértékben. A legjellemzőbb tünetek a hőhullámok, a csökkent melegtűrés, a fokozott izzadás, valamint alvászavarok, depresszió, libidóhiány, hangulatzavarok is jelentkezhetnek.


Nyárral fokozódnak a panaszok

A kánikulát még az egészségesek is nehezen viselik, így nem is csoda, hogy azok, akiknél óriási hormonális változások zajlanak, komoly problémákkal küzdenek. A változókor tünetei ugyanis igen hasonlóak a nyári hőség okozta panaszokhoz, így a kettő megléte nagyban fokozza a panaszokat. Szerencsére azonban vannak olyan készítmények és praktikák, melyekkel könnyebben át lehet vészelni a legmelegebb napokat is.

Hormonterápia

Sokan úgy gondolják, hogy a hormonterápiával csak a saját egészségüket teszik tönkre, ám ha nincsenek kontraindikációi a kezelésnek (pl. trombózishajlam), úgy a mai készítmények nagy segítséget jelenthetnek a nőknek. Ráadásul több tanulmányban is bizonyították, hogy ezáltal a csontritkulás mértéke is csökkenthető! Így ha valaki úgy érzi, szeretné a nyaralását felhőtlenül élvezni, kérje ki orvosa tanácsát, aki hasznos információkkal szolgálhat a hormonterápiával kapcsolatban.

Gyógynövények

Amennyiben valaki inkább a természetes megoldások híve, úgy vannak olyan gyógynövények, melyekkel mérsékelhetőek a panaszok. Az orbáncfű pl. igen hatásos idegnyugtató, ráadásul az alvászavarok ellen is kiváló, valamint a jamgyökér szinte az összes tünetet enyhíti DHEA tartalmánál fogva. Amennyiben a hőhullámok ellen szeretné felvenni a harcot, úgy a vörösherét szokták ajánlani.

A könnyű, természetes anyagból készült ruházat és a probiotkumok is segíthetnek

A ruhaválasztásra is érdemes nagy hangsúlyt fektetni, ezért ha csak teheti, viseljen könnyű, jól szellőző anyagú ruhákat! Ez a fehérnemre is vonatkozik, ugyanis nyáron megnő az intim fertőzések esélye is (főleg klimax tájékán), ezért fontos a megelőzésre odafigyelni! A prevencióban nagy segítséget jelentenek különböző probiotikumok is, melyekkel fenntartató a hüvely normál Ph-ja, és lactobacillus tartalmuknál fogva megakadályozzák a kórokozók elszaporodását. Természetesen, amennyiben megváltozik a folyása, égő, viszkető érzés is kíséri, keresse fel nőgyógyászát!

Fontos az életmód!

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni a megfelelő életmód fontosságát, mely magában foglalja az egészséges étkezést és a rendszeres testmozgást is. Ezekre nyáron, változókorban is oda kell figyelni!  Minimum napi 3 liter folyadék (lehetőleg víz) fogyasztása ajánlott, ezen felül kiemelt részézt kell hogy képezzék a táplálkozásnak a friss zöldségek és gyümölcsök. Nem elhanyagolható jelentőségű a testmozgás, ami javítja az egészségi állapotot és potitív irányba befolyásolja az ember közérzetét. Nyári melegben a sporttevékenységeket célszerű a hűvösebb reggeli vagy esti órákban végezni. 


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Ólom a szembe, viasz az arcra, avagy a halálos csábítás titkai

2024. április 15.

Amióta világ a világ, a nők (és időnként a férfiak is) festik, szépítik magukat. Minden kornak megvolt a maga szépségideálja, minden népnek megvolt a saját tipikus díszítési eljárása, szokása. És ez nem mindig volt veszélytelen...  

A japán hölgyek rizsporral, európai társaik liszttel fehérítették arcukat, szemfestékek pedig az ólomtól kezdve a szénen át a koromig minden elképzelhető, és elképzelhetetlen dologból készültek. A nők felhasználták, amit csak lehetett: gyümölcsöket, virágokat, ásványokat, állati zsiradékot, kormot, vért.

Katalin cárnő nyers májból, zsírból és vérből álló pakolást használt, a gésák pedig viasszal kezelik arcukat, hogy sima réteget kapjanak a rizspor felviteléhez.

A római nők békabélből készített élénk kék szemfestéket használtak, az ázsiai hölgyek piros tust. A bőrt ólom és higany keverékével fehérítették. Nem baj, ha halálos méreg, a csábítás érdekében soha nem riadtak vissza semmitől a tetszeni vágyó asszonyok.

Még a szigorú középkorban is festették magukat a nők, igaz, csak a léhább fajta, bordélyban dolgozó.

Nem úgy a rokokó dámái, akik szépségtapaszokkal ragasztgatták tele arcukat, és még a parókájukra is púdert szórtak – talán a rossz szagok ellen, hiszen fürdeni akkoriban nem volt divat.

A sminkelés oly ősi szükséglete az embereknek, hogy már a legrégebbi ismert törvénykönyv, Hammurapi oszlopa is foglalkozik vele. Eszerint a kihívó, színes festésért nyilvános korbácsolás járt...

Szoptatás cukorbetegen- ezekre figyeljen!

2024. április 15.

Ha valaki  cukorbeteg, az élete több pontján is némi nehézséggel találhatja  szemben magát. Ez különösen igaz azokra az eseményekre, állapotokra, amikor nagyobb  hormonális  változások zajlanak a szervezetében. Éppen ezért dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától azt kérdeztük, vajon hogyan hat a cukorbetegség a szoptatásra, van-e olyan, amire külön figyeljenek ilyenkor a diabéteszes kismamák?

Először is fontos leszögezni, hogy a cukorbetegség nem kontraindikációja a szoptatásnak, vagyis bátran szoptathat a cukorbeteg kismama!.  Az anyatejes táplálás a WHO jelenlegi ajánlása szerint a baba (minimum) 6 hónapos koráig ajánlott, hiszen nem csak az anya-gyermek kapcsolatot erősíti, hanem a gyermek és a szülő egészségéhez is hozzájárul.

Az anyatej hipoallergén, alacsony nátriumtartalmú és megfelelő arányban tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, szénhidrátokat, enzimeket, sőt, még esszenciális zsírsavakat is, valamint hozzájárul az agy és az idegrendszer kiegyensúlyozott fejlődéséhez az első hónapokban. 

A szoptatás mind az anyára, mind a gyermekre nézve számtalan előnyös hatással rendelkezik: az anyánál pl.  csökkenti több daganattípus kialakulásának esélyét, segíti a baba immunrendszerének erősödését, valamint hozzájárul a későbbi elhízás, cukorbetegség elkerüléséhez. Szerencsére csupán kevés olyan állapot van, melyek esetén nem lehet szoptatni (ez esetekben sem mindig maga az állapot, hanem az arra szedett gyógyszerek miatt).

Néhány dolgot azonban fontos figyelembe  venni és betartani, hogy a vércukorszint az optimális tartományban maradjon, de a baba igényei is ki legyenek elégítve. De ez ne szegje kedvét, hiszen a szoptatás igen fontos,  többek között azért, mert kutatások szerint az anyatejjel táplált gyermekeknél később kisebb eséllyel lép majd fel cukorbetegség- ez azért is lényeges szempont, mert ha az anya cukorbeteg, akkor a gyereke is a fokozott rizikócsoportba fog tartozni diabétesz szempontjából, így jobb mindent megtenni annak érdekében, hogy ez ne következzen be.

Milyen előnyökkel járhat, ha szoptatja kisbabáját, cukorbetegen is?

• Gyorsabban megszabadulhat a terhesség során felvett plusz kilóktól, ami nem elhanyagolható a vércukorszint rendezése szempontjából

• Gyorsabban zsugorodik vissza a méhe normál méretűre

• Csökken a petefészek/emlőrák kockázata

• Lehet, hogy kevesebb inzulinra lesz szüksége

Azok az anyák, akik terhességi  cukorbetegek voltak és minimum 6 hónapig szoptatnak, kevésbé valószínű, hogy később 2-es típusú cukorbetegség alakul ki náluk.

 Érdemes azonban arra felkészülni, hogy  lehet, hogy a cukorbetegség megnehezíti majd a szoptatást, a tejtermelődést, ennek ellenére érdemes kitartónak lenni! Ha cukorbeteg, akkor előfordulhat, hogy a tejtermelése nehezen, később indul be. Ez ne szegje kedvét, szülés után rögtön tegye mellre babáját és próbáljon szoptatni, akkor is, ha nem sikerül!

Maradék nélkül

2024. április 14.

Dr. Nemes Imre, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke számtalan fontos, praktikus, az egészségünket megőrző és környezetünket védő tanácsot ad az élelmiszerek kezelésével kapcsolatban.

– Mennyiben követhetik az emberek leginkább a fenntarthatóság elvét, segítve ezzel a Nébih törekvéseit?

– A Nébihnél hiszünk abban, hogy a lakossággal együtt közösen tehetünk a fenntarthatóságért, és tevékenyen ki is vesszük a részünket ebből a munkából, hiszen a felelősségünk is közös. Azonban a lelkesedés nem minden: a tudatosság és a tájékozottság is legalább ennyire fontos össze-tevője segítő cselekedeteinknek. Éppen ezért a Nébih szemléletformáló kampányainak nem titkolt célja, hogy a fogyasztókat hasznos, döntéseiket segítő információkkal ellássa. A Nébih egyik legsikeresebb programja, a Maradék­ Nélkül az élelmiszer-pazarlás mérséklését tűzte zászlajára. A program 2016-os indulása óta számos aktivitással népszerűsítettük azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel érdemben csökkenthető a környezeti lábnyomunk. Szemléletes, hogy ha az országokat szén-dioxid-kibocsátásuk alapján sorrendbe állítanánk, és magát az élelmiszer-pazarlást is országnak tekintenénk, akkor az Egyesült Államok és Kína után a 3. helyen állna. Az élelmiszer-pazarlással szintén összefüggésbe hozható a metánkibocsátás. Ráadásul kárba vész mindaz az idő, természeti erőforrás és be-fektetett munka, amelyet a termék előállításához és szállításához felhasználtak.

A Nébih Maradék­ Nélkül­ Programja évente egy alkalommal, az őszi időszakban hirdeti meg országos háztartási élelmiszerhulladék-mérését. A mérési időszakban törekszünk a nagy létszámú részvételre, amely nagy örömünkre az utóbbi években több száz háztartást jelentett. Az élelmiszerhulladék-körkép elkészítése segíti hivatalunkat abban, hogy azonosítsa a forró pontokat, valamint rálásson az élelmiszer-pazarlás kiemelt figyelmet igénylő aspektusaira.

A Nébih mellett az önkéntes résztvevők is profitálnak a mérésből: megismerhetik saját élelmiszer-pazarlási szokásaikat, és a tapasztalatok alapján felismerhetik, min lenne érdemes változtatniuk.


A fogyasztóknak érdemes tisztában lenniük az egyik legalapvetőbb ismerettel, vagyis a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő közötti különbséggel.



A fogyaszthatósági idő körébe olyan gyorsan romló élelmiszerek (pl. darált hús) tartoznak, amelyek lejárati idő utáni elfogyasztása akkor is kockázatot jelent, ha nem látunk rajta romlásra utaló jeleket.
A minőségmegőrzési idő olyan időpont, ameddig az élelmiszer a gyártó által kialakított tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megtartja. A tartós élelmi-szerek (pl. száraztészta) általában a minőségmegőrzési időt követően is fogyaszthatóak, ha bontatlan csomagolásban és a gyártó által megadott körülmények között tárolták őket. Amennyiben lejárt minőségmegőrzési idejű terméket találunk otthonunkban, de érzékszervi szempontból megfelelőnek ítéljük meg, nyugodtan adhatunk neki egy esélyt.


Rossz gyakorlat, hogy a fogyaszthatósági idővel ellátott élelmiszerek közül hajlamosak vagyunk akkor is a két héttel később lejáró joghurtot választani, ha pontosan tudjuk, hogy három napon belül elfogyasztjuk azt. A bolygónk is megköszöni, ha legközelebb „mérlegre tesszük” valós szükségleteinket, és tudatosabban vásárolunk.