Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Nézzünk be a hűtőszekrényünkbe, kamránkba!

Érdekességek2018. január 25.

A mai rohanó világban mintha megszaporodtak volna a hétköznapi teendőink, sokszor azt érezzük, hogy semmire sincs időnk, mindenhova rohanunk, kapkodunk, hogy minden beleférjen az életünkbe. Így lehet ez a táplálékunk elkészítésével is. Nézzünk körül otthon, milyen élelmiszerek vannak túlnyomó részt a hűtőben, mélyhűtőben, kamrában? Ezek alapanyagok-e, vagy inkább félkész-, kész ételek, melyekből gyorsan össze tudunk ütni egy vacsorát.  

Ez azért fontos kérdés, mert a félkész-, kész ételek sok olyan adalékanyagot: színezéket, tartósítószert, állagjavítót, mesterséges anyagokat tartalmaznak, melyekre egyrészt nincs szükségünk, másrészt terhelik, vagy módosítják a szervezet működését.

Minél kisebb egy gyermek, minél éretlenebb a szervezete, annál nagyobb károkat tudunk okozni a nem tudatos gondolkodásunkkal. Kisgyermekeket semmiképpen sem terhelnék ilyen anyagokkal, hiszen abból tud a szervezetük, immunrendszerük, idegrendszerük működni, amilyen táplálékot kapnak. Ráadásul hosszú távú tapasztalat még nincs, ennek ellenére egyre több betegséget látunk felbukkanni, melyeknek táplálkozásbeli összefüggése van.


Sokan a legnagyobb szeretetből vesznek a gyermekük szervezete számára nem megfelelő élelmiszereket, nassolnivalókat, cukrozott italokat. Rossz nézni, hogy a legnagyobb szeretetből mérgezzük saját gyermekeinket. Sokszor a szülői beszélgetések során derül ki, hogy a gyermekek mennyire egyhangúan táplálkoznak, zöldséget, gyümölcsöt alig esznek.

Amikor megkérdezem, hogy válogatós-e a gyermek, akkor azt mondják, hogy nem, sokféle ételt eszik. Amikor viszont felsorolják mik ezek, akkor szinte mind azonos alapanyagból, csak különbözőképpen elkészített ételekről van szó, tehát semmiképpen sem mondható változatosnak.

Szerencsére egyre több tudatos szülő van, aki elolvassa a termékek cimkéjét, és annak tudatában dönt arról, mit adjon a gyermekének, illetve az egész családnak.

Itt azért hangsúlyozom, hogy az egész családnak, hiszen ha tele van a kamra olyan élelmiszerekkel amit nem szeretnénk gyermekünknek adni, de ő azt látja, hogy a szülei ezeket eszik, akkor miért is várjuk el tőle, hogy ő másképp tegyen?

Az átállás eleinte okozhat kicsi többlet gondolkodást, több szervezést, tervezést a bevásárlás előtt, viszont hosszú távon a gyermekünk egészségesebb, kiegyensúlyozottabb lesz.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.