Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Műanyagok? Nehézfémek? Gyógyszermaradványok? Mi lesz a növényekkel, ha mind együtt vannak a talajban?

Érdekességek2025. szeptember 26.

A növényi stresszt okozó emberi eredetű szennyezések együttes hatásának vizsgálatára nyerte el az MTA Lendület programjának támogatását Dr. Feigl Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Növénybiológiai Tanszékének habilitált egyetemi adjunktusa. Mivel ezek a stresszorok egyre gyakrabban fordulnak elő a mezőgazdasági környezetben, jobb megértésükön a növénytermesztés jövője múlhat.

Fotó: SZTEMi történik a mezőgazdasági növényekkel, ha az újonnan megjelent emberi forrású szennyezések, mint a nehézfémek, a mikroműanyagok, a nanorészecskék vagy az antibiotikum-maradványok együtt vannak jelen a talajban? Milyen innovatív kezelések javíthatják a növények ellenállóképességét ezzel az együttes hatással szemben? Dr. Feigl Gábor vezetésével erre a kutatási témára alakult meg MTA-SZTE „Lendület” Antropogén Stressz és Növényi Ellenálló Képesség Kutatócsoport.

Míg az egyes a stressztényezők hatásait a kutatók jobban ismerik, Dr. Feigl Gábor szerint a növények növekedésére és egészségére gyakorolt kombinált hatásuk többnyire tisztázatlan.

– A növénybiológiában az elmúlt évek egyik felfutó kutatási témája az emberi eredetű stresszorok hatásának vizsgálata. Szintén jópár éve terjed a nézet az alapkutatásban, hogy a valós, szántóföldi körülmények között a növényekre egyszerre több stresszt okozó szennyező anyag hat, és ezeket kombinációban is vizsgálni kell. A stressznek kitett növény ugyanis kevésbé lesz ellenálló más stresszorokkal szemben, ami végső soron a terméshozam csökkenéséhez vezethet – mondja az SZTE növénybiológusa.

Az ötéves kutatási programot Dr. Feigl Gábor csoportja a lehetséges stresszkeltő anyagok hatásának feltérképezésével kezdi: – Az egyes stresszorok önálló hatásairól már vannak előkísérleteink, most majd a kombinációkat fogjuk kipróbálni. Ha stressz van a növény életében, akkor a háttérben mindig lejátszódik egy bizonyos jelátviteli válasz. Ebben a szakaszban megismerjük, mi zajlik pontosan a növény szöveteiben, sejtjeiben.

A második szakasz célja, hogy olyan innovatív előkezelési módszereket vizsgáljanak meg, amelyek fokozhatják a növények ellenálló képességét a többszörös stresszel szemben. Dr. Feigl Gábor kutatóműhelyében a növényi magok kétféle előcsíráztatását végzik majd el: nanoformátumú szilícium-dioxiddal, valamint úgynevezett bio priming során mikroorganizmusokkal kezelik az éppen csírázó magvakat:

– Amikor a magot előcsíráztatás közben tesszük ki a kezelésnek, akkor az olyan válaszreakciót okoz, amelyre a növény később emlékezni fog. A magcsírázás folyamatát elvisszük egy pontig, és megállítjuk még mielőtt a csírázás ténylegesen megtörténne, majd visszaszárítjuk a magot. A szilíciumos kezelés képes lehet a kifejlett növény későbbi stresszválaszának erősségét fokozni, vagyis toleranciafokozó lehet. Ugyancsak a magok előkezeléseként vetünk majd be olyan mikroorganizmusokat, amelyek később szintén segíthetik a stressztoleranciát. Ezek olyan mikrobák, amelyek amúgy is megtalálhatók a talajban. Nem patogének, nem fognak fertőzéseket okozni, de persze fontos az alkalmazásuk mértéke – hangsúlyozza Dr. Feigl Gábor.


A harmadik szakaszban a laboratóriumi kísérleti rendszerekben kapott eredményeket fokozatosan átültetik a mezőgazdasági viszonyok közé. A Lendület projekt célkitűzése, hogy a kutatás eredményei hozzájáruljanak a fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatokhoz és segítsék a növények ellenállóképességének javítását szennyezett környezetben. Ez kényes része a kutatásnak, hiszen a Petri-csészében végzett növénykísérletek kimenetelét időnként megváltoztatja a talaj.

A növénybiológus szerint a kutatás járulékos haszna lehet az is, ha olyan növényfajt vagy növényi folyamatot találnak, amelyet fitoremediációs célra felhasználhatnak az antropogén stresszorok kapcsán. Az SZTE Biológiai Intézetben régóta kutatják annak a lehetőségeit, hogy szennyeződéseket jobban tűrő növényeket használjanak a talajok és a víz megtisztítására. A nehézfém-tolerancia viszonylag gyakori a növények körében, például a fűzfélék is jól tolerálják a toxikus fémeket. A Lendület projekt témáját adó többi újkeletű stresszor kapcsán azonban az ezirányú ismeretek hiányosak, így a toleráns fajok azonosítása, vagy a mezőgazdasági fajok tűrőképességének fokozása fontos eredménye lehet a kutatásnak.

Dr. Feigl Gábor szerint az antibiotikum-szennyezés hatásával kapcsolatban nincsenek egységes eredmények, az azonban biztos, hogy az állattenyésztésben és a humán gyógyászatban felhasznált antibiotikumok nagy százaléka sértetlenül megy át a szervezeteken, és így kerül ki a szennyvizekbe, onnan pedig a talajokba. Itt pedig hatással lehetnek a növényekre, és képesek módosítani a talajok mikrobiális összetételét.

A mikroműanyagok hatását Dr. Feigl Gábor így értékeli:

– Az elmúlt években végzett kutatásaink azt mutatják, hogy a műanyagok önmagukban is jelentős hatással tudnak lenni a növények korai fejlődésére. Emellett van olyan kutatási információ is, amely szerint a mikroműanyagok képesek vektorként viselkedni, vagyis más szennyezők terjedését segíteni. A mi alapteóriánk, hogy a műanyagoknak a többi antropogén stresszorral lesz bizonyos kölcsönhatása. Nem tudjuk előre, hogy ez pozitív vagy negatív irányú-e. Előfordulhat, hogy a műanyagok megkötik a szennyezőt és nem engedik ki később, vagyis csökkenthetik például a nehézfémek hatását. De előfordulhat az is, hogy megkötnek egy szennyezőt, mondjuk egy antibiotikumot vagy nanoanyagot, és később kiengedik, amikor nem is várnánk, ez a másodlagos szennyezés pedig további negatív hatást eredményez.

A kutatási projekt során a kutatók 21. századi molekuláris vizsgálatokat is elvégeznek.

– A növényi anyagcseretermékek egyensúlyában bekövetkező változások vizsgálata mellett a kollégák a talajban található összes DNS-t kivonják a mintákból, és ezt vizsgálva bioinformatikai módszerekkel döntik el, milyen mikrobaközösség lakik bennük. Ennek az összetételnek jelzés értékű a változása: ha bekövetkezik, akkor valószínűleg változás van a talaj egészségében is, ami aztán hatással lesz a benne élő növény életére – foglalja össze Dr. Feigl Gábor.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Mit tehet a beteg, hogy megelőzze a kórházi fertőzéseket?

2025. október 08.

A cikkben szeretném röviden bemutatni az olvasóknak, hogy miként tudnak tenni az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések (EÖF) ellen, hiszen a kórházba bekerülő beteg is sokat tehet azért, hogy csökkentse a fertőzések kockázatát. 

Kézmosás

Az egyik legfontosabb védekezési eszköz a rendszeres és alapos kézmosás. A kézmosáskor használhat normál folyékony szappant, vagy a fertőtlenítő hatás elérése érdekében fertőtlenítő hatású folyékony szappan is alkalmazható. A beteg kérheti, hogy a látogatók és az egészségügyi dolgozók is mossanak kezet, vagy használjanak alkoholos kézfertőtlenítőt, mikor az ellátás történik vagy az ágyához érkeznek.

Kérdések feltevése

A beteg bátran kérdezhet az orvosoktól és nővérektől az ellátás részleteiről, pl., hogy milyen fertőzésmegelőzési eljárásokat követnek. Kérdezhet a használt eszközök sterilitásáról is.

Sebek tisztán tartása

Ha van seb vagy műtéti heg, a betegnek ügyelnie kell arra, hogy azt tisztán és szárazon tartsa. A kötéseket, az orvosi utasításoknak megfelelően, rendszeresen cseréli az egészségügyi szakszemélyzet.

Mit egyek, ha ízületi gyulladásom van?

2025. október 08.

Bizonyos ételek képesek csökkenteni az ízületi gyulladás tüneteit.

A gyulladást kell visszaszorítani. Az ízületi fájdalom leggyakoribb oka az ízületek kopása és az ízületi gyulladás. Elsődleges cél csökkenteni a gyulladást. A kiegyensúlyozott étrend lassíthatja, megelőzheti az ízületek károsodását. Ebből a szempontból kiemelkedő az antioxidánsok szerepe, beleérve az A-, C- és E-vitamint. Redukálni kell a koleszterinszintet, és fenn kell tartani vagy vissza kell állítani a normál testsúlyt.

Melyek a jó élelmiszerek?

Olajos halak

A tengeri halak, azok közül is a zsírosabbak rengeteg egészséges ómega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelynek gyulladáscsökkentő hatása jelentős az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésében. Ezért hetente legalább egyszer érdemes szardíniát, makrélát, tonhalat vagy lazacot fogyasztani. Aki végképp nem tud a halakkal megbarátkozni, ómega-3-forrásként válasszon chiamagot, lenmagot, dióféléket.

Olajak

Az extraszűz olívaolajnak különösen magas a polifenoltartalma, ami nemcsak a koleszterinszintre hat kedvezően, de a gyulladásokat is képes visszaszorítani. E tekintetben az avokádó is jó választás. Jótékony hatásukat azonban főként hőkezeletlenül, pl. salátákra csepegtetve képesek kifejteni!

Tejtermékek

A tej, a joghurt, a sajt gazdag kalciumban és D-vitaminban, ami hozzájárul a csontok egészségéhez, közvetve pedig a teljes mozgásszervrendszer egészségére is kihat. Ugyanakkor a tejtermékek fehérjetartalma segít az izomépítésben is. Súlyproblémák esetén az alacsony zsírtartalmú változatokat érdemes választani.

Új funkcióval bővült az EgészségAblak applikáció

2025. október 07.

A vastagbélszűrésre szóló meghívó is megjelenik mostantól az EgészségAblak applikációban – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken újságíróknak.

Rétvári Bence hozzátette, azoknak, akik letöltötték a mobilalkalmazást, és az 50-70 éves korosztályba tartoznak, már nemcsak a hagyományos postai úton, hanem az applikációban is megjelenik a szűrésre invitáló meghívó.

Hozzátette, nemcsak az értesítést kapják meg digitálisan az érintettek, hanem a vizsgálatok eredményeit is.

Kiemelte:

az EgészségAblak applikációt már négymillióan töltötték le, és bíznak abban, hogy ezzel az új, könnyebb, egyszerűbb móddal még inkább növelni tudják a szűrővizsgálaton részt vevők számát.

Rétvári Bence elmondta azt is, hogy a szűrésekkel kapcsolatos tájékoztatók már korábban is megjelentek az applikációban. Az életkorhoz és nemhez kötődően mindenki láthatja, hogy melyek a számára kötelező és ajánlott, ingyenes népegészségügyi szűrővizsgálatok.

„Annál inkább tudjuk növelni az egészségben eltöltött évek számát, minél több szűrésre mennek el még tünetmentesen az emberek” – emelte ki az államtitkár.

Kitért arra, hogy Magyarország az egészségben eltöltött évek számát tekintve az európai uniós átlag körül van, de ezt javítani szeretnék.