Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Műanyagok? Nehézfémek? Gyógyszermaradványok? Mi lesz a növényekkel, ha mind együtt vannak a talajban?

Érdekességek2025. szeptember 26.

A növényi stresszt okozó emberi eredetű szennyezések együttes hatásának vizsgálatára nyerte el az MTA Lendület programjának támogatását Dr. Feigl Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Növénybiológiai Tanszékének habilitált egyetemi adjunktusa. Mivel ezek a stresszorok egyre gyakrabban fordulnak elő a mezőgazdasági környezetben, jobb megértésükön a növénytermesztés jövője múlhat.

Fotó: SZTEMi történik a mezőgazdasági növényekkel, ha az újonnan megjelent emberi forrású szennyezések, mint a nehézfémek, a mikroműanyagok, a nanorészecskék vagy az antibiotikum-maradványok együtt vannak jelen a talajban? Milyen innovatív kezelések javíthatják a növények ellenállóképességét ezzel az együttes hatással szemben? Dr. Feigl Gábor vezetésével erre a kutatási témára alakult meg MTA-SZTE „Lendület” Antropogén Stressz és Növényi Ellenálló Képesség Kutatócsoport.

Míg az egyes a stressztényezők hatásait a kutatók jobban ismerik, Dr. Feigl Gábor szerint a növények növekedésére és egészségére gyakorolt kombinált hatásuk többnyire tisztázatlan.

– A növénybiológiában az elmúlt évek egyik felfutó kutatási témája az emberi eredetű stresszorok hatásának vizsgálata. Szintén jópár éve terjed a nézet az alapkutatásban, hogy a valós, szántóföldi körülmények között a növényekre egyszerre több stresszt okozó szennyező anyag hat, és ezeket kombinációban is vizsgálni kell. A stressznek kitett növény ugyanis kevésbé lesz ellenálló más stresszorokkal szemben, ami végső soron a terméshozam csökkenéséhez vezethet – mondja az SZTE növénybiológusa.

Az ötéves kutatási programot Dr. Feigl Gábor csoportja a lehetséges stresszkeltő anyagok hatásának feltérképezésével kezdi: – Az egyes stresszorok önálló hatásairól már vannak előkísérleteink, most majd a kombinációkat fogjuk kipróbálni. Ha stressz van a növény életében, akkor a háttérben mindig lejátszódik egy bizonyos jelátviteli válasz. Ebben a szakaszban megismerjük, mi zajlik pontosan a növény szöveteiben, sejtjeiben.

A második szakasz célja, hogy olyan innovatív előkezelési módszereket vizsgáljanak meg, amelyek fokozhatják a növények ellenálló képességét a többszörös stresszel szemben. Dr. Feigl Gábor kutatóműhelyében a növényi magok kétféle előcsíráztatását végzik majd el: nanoformátumú szilícium-dioxiddal, valamint úgynevezett bio priming során mikroorganizmusokkal kezelik az éppen csírázó magvakat:

– Amikor a magot előcsíráztatás közben tesszük ki a kezelésnek, akkor az olyan válaszreakciót okoz, amelyre a növény később emlékezni fog. A magcsírázás folyamatát elvisszük egy pontig, és megállítjuk még mielőtt a csírázás ténylegesen megtörténne, majd visszaszárítjuk a magot. A szilíciumos kezelés képes lehet a kifejlett növény későbbi stresszválaszának erősségét fokozni, vagyis toleranciafokozó lehet. Ugyancsak a magok előkezeléseként vetünk majd be olyan mikroorganizmusokat, amelyek később szintén segíthetik a stressztoleranciát. Ezek olyan mikrobák, amelyek amúgy is megtalálhatók a talajban. Nem patogének, nem fognak fertőzéseket okozni, de persze fontos az alkalmazásuk mértéke – hangsúlyozza Dr. Feigl Gábor.


A harmadik szakaszban a laboratóriumi kísérleti rendszerekben kapott eredményeket fokozatosan átültetik a mezőgazdasági viszonyok közé. A Lendület projekt célkitűzése, hogy a kutatás eredményei hozzájáruljanak a fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatokhoz és segítsék a növények ellenállóképességének javítását szennyezett környezetben. Ez kényes része a kutatásnak, hiszen a Petri-csészében végzett növénykísérletek kimenetelét időnként megváltoztatja a talaj.

A növénybiológus szerint a kutatás járulékos haszna lehet az is, ha olyan növényfajt vagy növényi folyamatot találnak, amelyet fitoremediációs célra felhasználhatnak az antropogén stresszorok kapcsán. Az SZTE Biológiai Intézetben régóta kutatják annak a lehetőségeit, hogy szennyeződéseket jobban tűrő növényeket használjanak a talajok és a víz megtisztítására. A nehézfém-tolerancia viszonylag gyakori a növények körében, például a fűzfélék is jól tolerálják a toxikus fémeket. A Lendület projekt témáját adó többi újkeletű stresszor kapcsán azonban az ezirányú ismeretek hiányosak, így a toleráns fajok azonosítása, vagy a mezőgazdasági fajok tűrőképességének fokozása fontos eredménye lehet a kutatásnak.

Dr. Feigl Gábor szerint az antibiotikum-szennyezés hatásával kapcsolatban nincsenek egységes eredmények, az azonban biztos, hogy az állattenyésztésben és a humán gyógyászatban felhasznált antibiotikumok nagy százaléka sértetlenül megy át a szervezeteken, és így kerül ki a szennyvizekbe, onnan pedig a talajokba. Itt pedig hatással lehetnek a növényekre, és képesek módosítani a talajok mikrobiális összetételét.

A mikroműanyagok hatását Dr. Feigl Gábor így értékeli:

– Az elmúlt években végzett kutatásaink azt mutatják, hogy a műanyagok önmagukban is jelentős hatással tudnak lenni a növények korai fejlődésére. Emellett van olyan kutatási információ is, amely szerint a mikroműanyagok képesek vektorként viselkedni, vagyis más szennyezők terjedését segíteni. A mi alapteóriánk, hogy a műanyagoknak a többi antropogén stresszorral lesz bizonyos kölcsönhatása. Nem tudjuk előre, hogy ez pozitív vagy negatív irányú-e. Előfordulhat, hogy a műanyagok megkötik a szennyezőt és nem engedik ki később, vagyis csökkenthetik például a nehézfémek hatását. De előfordulhat az is, hogy megkötnek egy szennyezőt, mondjuk egy antibiotikumot vagy nanoanyagot, és később kiengedik, amikor nem is várnánk, ez a másodlagos szennyezés pedig további negatív hatást eredményez.

A kutatási projekt során a kutatók 21. századi molekuláris vizsgálatokat is elvégeznek.

– A növényi anyagcseretermékek egyensúlyában bekövetkező változások vizsgálata mellett a kollégák a talajban található összes DNS-t kivonják a mintákból, és ezt vizsgálva bioinformatikai módszerekkel döntik el, milyen mikrobaközösség lakik bennük. Ennek az összetételnek jelzés értékű a változása: ha bekövetkezik, akkor valószínűleg változás van a talaj egészségében is, ami aztán hatással lesz a benne élő növény életére – foglalja össze Dr. Feigl Gábor.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Vitaminfogyasztás télen

2025. november 29.

A hidegben a szervezetünk fokozott támogatást igényel, de a megfelelő étrendkiegészítő kiválasztásában könnyű hibázni. A BioTechUSA szakértői most elárulják, hogyan kerülhetjük el a buktatókat, és mi a tudatos vitaminfogyasztás kulcsa.

Ahogy az ősz lassan télbe fordul, a szervezetünket is nagyobb kihívások érik: a zárt terekben könnyebben terjednek a vírusok, a csípős levegőn gyorsabban megfázhatunk, a napfény hiánya pedig gyengítheti az immunrendszerünket. Nem véletlen, hogy ilyenkor sokan különféle immunerősítőkhöz, vitaminokhoz nyúlnak – azt azonban fontos tudni, hogy nem mindegy, hogy milyen körülmények között jutnak be ezek a tápanyagok a szervezetünkbe.

Hiába szeded, ha nem hasznosul? Így segítheted a vitaminok felszívódását

Bár elsőre az ellenkezőjét gondolhatnánk, a vitaminok és ásványi anyagok nem egyformán hasznosulnak a szervezetben. A tápanyagok felszívódását és hasznosulását számos tényező befolyásolja – nemcsak az, hogy mit fogyasztunk, hanem az is, milyen állapotban van a szervezetünk. A folyamatot például befolyásolhatja, hogy mikor és mivel vesszük be egy készítményt, mennyire vagyunk hidratáltak, milyen az emésztésünk, fizikai aktivitásunk, sőt akár a stressz-szintünk is hatással lehet rá. Általános ajánlás, hogy a zsírban oldódó vitamincsoportot is tartalmazó multivitaminokat étkezéskor szedjük, hiszen a zsírok jelenléte fontos a felszívódásukhoz. Éppen ezért a kiegyensúlyozott étrend nem pusztán a tápanyagok mennyiségéről és minőségéről szól, hanem arról is, hogy megteremtsük a szervezet számára azokat a feltételeket, amelyek mellett valóban hasznosítani tudja mindazt, amit beviszünk. Ezzel összhangban az utóbbi években egyre többen választják a szerves kötésű formákat, például a magnézium-biszglicinátot.

Komoly bajt is jelezhet a fejfájás és a zsibbadás

2025. november 28.

A központi idegrendszer – az agy és a gerincvelő – felelős a test szinte minden működéséért: a mozgásért, érzékelésért, gondolkodásért, beszédért és egyensúlyért. Éppen ezért az itt jelentkező zavarok – még ha enyhének tűnnek is – nem hagyhatók figyelmen kívül. A fejfájás, zsibbadás, beszédzavar vagy látásprobléma sok esetben nem önálló panasz, hanem egy súlyosabb neurológiai folyamat első jele lehet – mondja dr. Vághy Beatrix, a Mentaház Magánorvosi Központ neurológus és neurofiziológus főorvosa.

Fejfájás: mikor kell komolyan venni?

A fejfájás gyakori tünet, amely mögött állhat ártalmatlan ok (például feszültség vagy alváshiány), de neurológiai kivizsgálásra van szükség, ha az alábbi jellemzők valamelyike fennáll:


új típusú vagy szokatlanul erős fájdalom
hirtelen jelentkező, robbanásszerű fejfájás
tartósan fennálló vagy rendszeresen visszatérő panasz
fejfájás, amelyhez neurológiai tünetek társulnak (pl. látászavar, zsibbadás, beszédzavar)


A háttérben állhat migrén, ér eredetű elváltozás, nyaki gerincprobléma vagy ritkábban akár térfoglaló folyamat (pl. daganat).

Állandó éhség és éjszakai falásroham? – Ezek lehetnek az okai

2025. november 28.

Prediabétesz, inzulinrezisztencia



A cukorbetegséget megelőző állapotban a vércukorszint már magasabb a normál tartománynál, ám nem elég magas ahhoz, hogy cukorbetegségről lehessen beszélni. A prediabétesz általában nem jár specifikus tünetekkel, az érintettek jellemzően egy-egy rutin laborvizsgálat során szereznek tudomást az emelkedett vércukorértékekről. Árulkodó tünet lehet azonban a fokozott szomjúság és szájszárazság, megnövekedett étvágy és a túlevés, valamint a testsúly változása és az állandósult energiahiány. A prediabétesz nagyon jellegzetes tünete még a cukor- és farkaséhség. A tünetek nagyon hasonlítanak a 2-es típusú cukorbetegség tüneteire, ám kevésbé kifejezettek, ezért nem feltétlenül veszik észre őket a betegek.
A fokozott éhségérzet, ami akár éjszaka is jelentkezik, mert ebben az állapotban nem jut elegendő glükóz a sejtekbe, ezért nem kapják meg a szükséges energiát, és „éhezni” fognak. A test azonnal érzékeli, hogy nincs elegendő vércukor a sejtekben, a problémára pedig fokozott étvággyal reagál. A túlevés miatt kialakuló magas vércukorszint viszont inzulinproblémát okoz – ami egy ördögi kör kialakulását eredményezi.

2-es típusú cukorbetegség

Cukorbetegség esetén azonban a glükóz nem jut el a sejtekig, hanem kiürül a vizelettel, ami miatt jelentkezhet az állandó éhség és az emiatt kialakuló hízás. (1-es típusú cukorbetegség esetén azonban még nagy mennyiségű étel elfogyasztása mellett is fogynak a betegek.) A diabétesznek azonban a növekvő étvágy mellett más tünete is lehet, mint a nagyfokú szomjúság, a gyakori vizelés, a látászavarok, a kimerültség.