Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mit kell tudni az antibiotikumokról?

Érdekességek2018. április 17.

Némelyik elnyomhatja a fogamzásgátló tabletta hatását, más fényérzékenységet is okozhat, míg bizonyos antibiotikumokat csak vízzel szabad bevenni. Az antibiotikumok pusztíthatnak szervezetet védő, bélben található jótékony baktériumokat is.

Az antibiotikumok olyan hatóanyagok, amelyek az emberi szervezetben megtelepedett baktériumokat elpusztítják, vagy azok szaporodását gátolják. Amennyiben (csak) a baktériumok szaporodását gádulják a gyógyszerek, az immunrendszerre is feladat hárul, a meglévő kórokozókat a szervezetnek kell elpusztítania.

Szigorúan véve a definíciót, csak az élő szervezetek (pl. gombák) által termelt anyagok nevezhetők antibiotikumnak, ilyen a penicillin is, az első – 1928-ban Fleming által felfedezett – antibiotikum. Napjainkban azonban a kategóriák már összemosódnak, és antibiotikumnak nevezik a szintetikusan előállított baktériumellenes szereket is.

Az antibiotikum a baktériumok ellen hat

Az antibiotikumok a baktériumok egy bizonyos csoportjára/típusára hatnak. Attól függően, hogy hányféle baktérium ellen képesek hatékonyan fellépni, különböző spektrumszélességű antibiotikumok léteznek. Minden esetben szükséges meghatározni, hogy feltételezhetően vagy ténylegesen milyen baktérium okozta az adott fertőzést, és ennek megfelelően kell kiválasztani a leghatékonyabb gyógyszert. Ez a kezelőorvos feladata, és ennek fényében érthetővé válik, hogy baktérium okozta fertőzések esetén miért szükséges minden esetben orvoshoz fordulni, és miért csak receptre lehet antibiotikumokat kapni.


Ezért is veszélyes összevissza szedni az antibiotikumokat

A nem megfelelő antibiotikum nem pusztítja el a kórokozókat, a beteg állapota súlyosbodhat, ugyanakkor a gyógyszer okozta esetleges kellemetlen mellékhatásokkal is számolni kell. Az indokolatlan antibiotikum-szedés a baktériumok ellenálló képességét, ún. rezisztenciáját is fokozhatja, ami évek elteltével ahhoz vezethet, hogy a régen jól bevált szerek elveszítik hatékonyságukat, és egyes kórokozók által okozott fertőzések gyógyíthatatlanok lesznek.

A helyes adagolás

Az orvos által felírt antibiotikumokat általában 5–7 napig kell szedni, és ennek megfelelő a gyógyszerek csomagolása is. A kiszerelésekben például 10 tabletta/kapszula található, amennyiben 2x1-et kell szedni 5 napon keresztül az antibiotikumból; vagy 21 gyógyszeradag, ha 3x1 az adagolási séma egy héten át. Az antibiotikumokat az orvos által előírt ideig kell szedni. A rövidebb használat a fertőzés későbbi fellángolását eredményezheti!

Így vegyük be az antibiotikumot

A felnőtteknek tabletták, kapszulák állnak rendelkezésre, amiket eltörés, szétrágás nélkül, bő vízmennyiséggel kell lenyelni. Lényeges a vízzel való bevétel, ugyanis az antibiotikumok egy csoportjánál (pl. ciprofloxacin, ofloxacin, levofloxacin) a tejjel, tejtermékekkel (pl. joghurtitallal) való bevétel akadályozza a hatóanyag bélből való felszívódását és hatását. A bő folyadékfogyasztás fontos az antibiotikum-kúra teljes időtartama alatt, így pl. szulfonamid–trimetoprim kombináció szedése esetén ügyelni kell a napi több liternyi folyadékfogyasztásra.

A gyermekek részére viszonylag könnyen beadható ízesített, esetleg színezett antibiotikum-szuszpenziók készülnek. Ezeket felbontás után hűtőben kell tartani, és használat előtt felrázni. A pontos adagolást életkor vagy testtömeg alapján határozza meg a kezelőorvos.

Az antibiotikumok mellékhatásai

Az antibiotikumok esetén, attól függően, hogy milyen típusú hatóanyagról van szó, különféle mellékhatások léphetnek fel. Leggyakrabban gyomor- és bélrendszeri problémák, hasmenés, puffadás jelentkeznek. Ez azzal magyarázható, hogy az antibiotikumok elpusztítják a szervezetet védő, bélben található jótékony baktériumokat is, aminek eredményeként az emésztés is károsodik, kellemetlen hasi diszkomfortérzés jelentkezik.

A probiotikumok áldásos hatása

A gyógyszertárakban recept nélkül kapható probiotikumok vásárolhatók, amik segítenek a károsodott bélflóra helyreállításában. A probiotikumok szedése már az antibiotikum-kúra ideje alatt is javasolt, ügyelni kell azonban arra, hogy a probiotikumok és az antibiotikumok bevétele között legalább egy óra elteljen. Az antibiotikum-kúra befejeződése után egy héten keresztül ajánlott a probiotikumok szedése. A probiotikumok mellett, a jótékony baktériumok megtelepedését/ visszatelepedését segítő prebiotikumok szedése is hatásos, ilyen prebiotikumok például a növényi rostok.

A mellékhatásokkalm is számolnunk kell

Egyes antibiotikumok allergiás reakciókat váltanak ki az arra érzékeny egyéneknél, ez leggyakoribb a penicillinszármazékoknál. Minden betegnek tisztában kell lennie azzal, hogy penicillinérzékenységgel rendelkezik-e, és erről a receptet felíró orvost tájékoztatnia kell. Az antibiotikumok szedése során arra is oda kell figyelni, hogy némelyik (pl. doxiciklin, valamint a nevükben „floxacin”- ra végződők pl. ciprofloxacin) fényérzékenységet okozhat, így azok szedésének ideje alatt csak kalappal, napszemüveggel, ruhával elfedett testtel szabad napra menni, és a szoláriumozás sem javasolt.

Mivel az antibiotikumok általában a májban bomlanak le, befolyásolhatják más, ugyancsak a máj enzimjei által lebomló gyógyszerek hatásait is. A számos kölcsönhatás közül kiemelendő, hogy sok antibiotikum csökkentheti, akár fel is függesztheti az orális fogamzásgátlók hatását! A fertőzések gyógyítása és a rezisztencia leküzdése érdekében lényeges, hogy antibiotikumot mindenki csak orvosi utasításra szedjen, és otthoni, korábbról megmaradt készleteket tetszőlegesen senki ne vessen be bakteriálisnak vélt fertőzések esetén.

Dr. Budai Mariann
és
Dr. Dóczi István
szakgyógyszerészek


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.

Szexuálpszichológus

2025. szeptember 06.

Szexuálpszichológus: Gyermekkor hatása a szexuális egészségre   

A szexuálpszichológus segít megérteni, hogyan befolyásolja a gyermekkor a szexuális egészséget és felnőttkori párkapcsolatokat. 

A szexuálpszichológus szakmai munkája során gyakran találkozik olyan felnőtt páciensekkel, akiknél a szexuális zavarok, párkapcsolati problémák vagy intimitással kapcsolatos nehézségek gyökerei a gyermekkorba nyúlnak vissza. A szexuálpszichológia a pszichológia egy olyan speciális területe, amely a szexuális egészség testi, lelki és kapcsolati aspektusaival foglalkozik – különös tekintettel arra, hogyan befolyásolja a múlt a jelen viselkedésmintáit.
A cikkben bemutatjuk, hogy miként hathat a gyermekkor a felnőttkori szexualitásra, és milyen szerepe van ebben a pszichológus szakembernek, különösen, ha szexuálpszichológiai szemléletet képvisel. Kitérünk arra is, milyen terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre a múlt feldolgozására és a szexuális jóllét helyreállítására.

A szexuálpszichológus szerepe a szexuális egészség megőrzésében

A modern pszichológia egyik legdinamikusabban fejlődő területe a szexuálpszichológia, amely a szexuális működés és zavarok mögött meghúzódó pszichés, társadalmi és fejlődési tényezőket vizsgálja. E tudományág szakembere a szexuálpszichológus, aki a testi működés mellett kiemelt figyelmet fordít a lelki, érzelmi és kapcsolati háttérre is – hiszen a szexuális egészség nem csupán biológiai, hanem pszichológiai és szociális kérdés is.