Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mit kell tudni a végbélkúpokról?

Érdekességek2017. május 27.

Bár kúp láttán a gyerekek nagy része sírva fakad vagy menekülőre fogja a dolgot, szülőként tudni kell, hogy a végbélkúpok alkalmazása nem az ördögtől való: a kúpok sok esetben előnyösebbek a tablettáknál, cseppeknél vagy egyéb, szájon át bevett gyógyszereknél.

Az újszülötteknél, csecsemőknél, kisgyermekeknél az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógyszerforma a végbélkúp. Majdnem minden anyuka találkozott már noraminofenazonos vagy paracetamolos láz- és fájdalomcsillapító hatású végbélkúpokkal, és néhány szülő egy hosszabb autós utazás előtt dimenhidrinát tartalmú kúpot ad a gyermekének, hogy ne hányjon útközben. A tablettát, kapszulát lenyelni nem tudó vagy nem akaró csecsemők, kisgyermekek asztmás rohamát is általában teofillines kúpokkal kezelik.

“Supp” = kúp

A kúp latin megfelelője a „suppositorium”, rövidítve „supp.”; gyakran ez az idegenül hangzó szó szerepel a gyermekorvos által írt vényeken, illetve a kúpok csomagolásán.
Amennyiben nem állnak rendelkezésre előrecsomagolt, gyári kúpok, az orvos által rendelt, személyre szabott összetételű kúpokat a gyógyszerész készíti el a gyógyszertárban. A felnőttek és a gyermekek számára készült kúpok nemcsak hatóanyag-tartalmukban, de méretükben is különböznek egymástól: a csecsemő- és gyermekkúpok össztömege általában 1-2 gramm, míg a felnőtteké 2-3 gramm.


Mire kell ügyelni a kúpok alkalmazása során?

1. A kúpok, összetételüktől függően, megolvadást vagy feloldódást követően fejtik ki hatásukat. A zsíros jellegű vivőanyaggal (pl. Adeps solidus) készült kúpok hatásának a kulcsa az, hogy azok a szervezet kb. 37 °C-os hőmérsékletén rövid idő alatt megolvadnak, elfolyósodnak, és a hatóanyag-tartalmukat szabadon bocsájtják. Sajnos, hasonló folyamat zajlik le a kúpokkal idő előtt, csomagolt formában is, ha azokat túlságosan magas hőmérsékleten tárolják.

A csomagolásában megolvadt, elfolyt, majd utána esetlegesen ismét visszadermedt kúpot nem szabad alkalmazni!

Ügyelni kell a kúpok gyógyszertárból való hazaszállítása során arra, hogy nyáron a nagy melegben ne folyósodjanak el! Célszerű lehet hűtőtáskával felkészülni a hazaszállításukra. (Ugyanez vonatkozik az utazások alkalmával a trópusi éghajlatra szállított kúpokra is.)

2. A felhasználásig előírásszerűen kell tárolni a kúpokat. Ez általában hűtőszekrényben (nem fagyasztóban) való tárolást jelent, bár vannak kúpok, amiket elegendő szobahőmérsékleten tartani. Minden esetben a csomagoláson, betegtájékoztatóban írtak alapján kell eljárni.

3.  A gyermekek számára nem elérhető helyen történő tárolásra figyelni kell.

4. Felhasználás előtt a kúpokat a műanyag csomagolásból vagy a gyógyszertárban ráhelyezett alufóliaszerű (ún. kasírozott alufólia) csomagolásból óvatosan kell kivenni. A túl sok ideig tartó kézben történő fogdosás olyan mértékű kúp-megpuhuláshoz vezethet, ami szinte lehetetlenné teszi a kúp beadását.

5. Ha a kúpok felezésére van szükség, akkor azt az egyenletes adagolás érdekében hosszában célszerű megtenni. A kúpok keresztben való elvágása szakmailag nem helyes. A kúpok hatóanyagtartalma a gyártási folyamat során – kismértékben ugyan -, de ülepedhet, így a „ceruzaszerűen kihegyezett” végükben a hatóanyag bizonyos esetekben koncentráltabban van jelen, mint a másik kúp-félben. A hatóanyag-eloszlás nem egyenletes volta által jelentett adagolási hiba a hosszában való kettévágással kiküszöbölhető. Bár tény, hogy ebben az esetben nehezebb a kúp felhelyezése.

5. A kúpok könnyebb végbélbe helyezését segítheti, ha azokat közvetlenül az alkalmazás előtt egy pillanatra meleg vízbe mártják.

6. A felhelyezést megelőző vazelinnel, babaolajjal, popsikenőccsel vagy testápolókkal való bekenés gyakorlata nem helyes, kerülendő. A kúp külső felületére felvitt zsíros, krémes, szappanos jellegű anyagok egyrészt irritálhatják a végbél nyálkahártyáját, másrészt a zsíros máz a kúpból történő hatóanyag felszabadulás módját, ütemét is képes kedvezőtlenül befolyásolni.

7. A kúp behelyezése után a csecsemő vagy kisgyermek farpofáit célszerű néhány másodpercre kézzel enyhén összeszorítani, hogy a kúp a kívánt helyen maradjon.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

10 tipp, hogy boldog légy!

2025. április 29.

A boldogságot legtöbbször valamilyen nagy változástól, külső tényezőtől, nem várt örömforrástól várjuk. Pedig az életben számos olyan dolog van, mely képes boldoggá tenni minket. Ezek nagy része pedig már most is része a mindennapjainknak - vagy könnyen azzá tehető - csak fel kell azt ismernünk, és megtanulnunk értékelni. Fedezd fel az élet mindennapi örömforrásait, és élvezd őket! Ne feledd, a boldogság elsősorban döntés kérdése.

1. Reggeli kényeztetés

Egy finom kávé vagy tea reggel csodákra képes.
Nem csak a testünket, hanem a lelkünket is feltölti energiával.
Engedd, hogy magával ragadjon ez az élmény. Tedd a mindennapjait részévé ezt az örömteli rituálét.
Kényeztesd magad!

2. Megjelenés

A megjelenés megtervezése számos nő számára jelent kihívást, miközben mások örömmel vetik bele magukat a feladatba.
Nézd át a ruhatáradat, válogass össze újabb és újabb darabokat, tanuld meg kombinálni őket.
Tanulmányozz divatblogokat, meríts belőlük inspirációt. Találd meg a számodra megfelelő stílus és színvilágot. Tervezd meg a megjelenésedet, leld örömödet egy-egy jól sikerült kompozícióban. Tapasztalataidat oszd meg másokkal is.

3. Esztétika

Nem csupán saját magunk, hanem a környezetünk díszítésében is örömünket lelhetjük. Nem csak a folyamat maga, hanem a végeredmény is szemet, és lelket gyönyörködtethető lehet.
Szép környezetben pedig a munka és a pihenés is sokkal jobban esik.
Ne sajnáljuk hát az időt rá! Ha utána olvasunk, kis fantáziával akár pénztárcabarát módon is újjávarázsolhatjuk a környezetünket. Leld benne örömöd!

4. Gasztronómia

A finom ízek, a jóízű beszélgetések, a társaságban elfogyasztott ételek, egy-egy új étterem, vagy kultúra konyhájába való betekintés mindig izgalmas és élvezetes időtöltést jelentenek.
Adózz a testi örömök ezen fajtájának időnként, fedezz fel új ételeket, recepteket, tapasztalj meg új élményeket, és oszd meg őket azokkal, akik közel állnak a szívedhez.
Ne feledd, a minőségi ételek nem csupán a testedet, hanem a lelkedet is táplálják!

Itt a tavasz, és a szemallergia is

2025. április 29.

A tavaszi napsütés sokak számára nem csak örömöt, hanem kellemetlenséget is hoz. A pollenszezon kezdetével milliók életét érinti a szemallergia. A pollenhelyzet súlyosbodik és egyre több ember életminőségét rontja. Az Alensa körképe szerint a szemallergia globális kihívást jelent, és a megoldás a megelőzésben rejlik.

Az allergia terjedése

Az allergének olyan külső anyagok, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, a légzőrendszeren, emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe. Minden beteg egyedi küszöbértékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a mennyiségű allergén, ami az egyik személynél tolerálható, másoknál súlyos reakciót válthat ki. Az allergiás rhinitisben szenvedő betegek gyakran tapasztalnak szemtüneteket is, mint például viszketést, irritációt, kivörösödést vagy könnyezést, ezt allergiás kötőhártya-gyulladásnak is nevezzük. Az allergiás reakció a szemhéjat is érintheti, a területén duzzadás, börpír, víszketés és ritka esetekben ekcéma is megjelenhet. A szemallergia lehet szezonális – tarthat a tavaszi, őszi időszakban, amikor a pollenek koncentrációja magasabb a levegőben, vagy lehet állandó, ha az érintett szőr és por allergiában is szenved.

A pollen-allergiában szenvedők számának növekedése világszerte megfigyelhető, különösen a fejlett országokban és a városi környezetekben élők körében. Míg az Egyesült Államokban évente körülbelül 85 millió felnőtt szenved allergiás náthában, a helyzet világszinten egyre aggasztóbb.

Itthon sem jó a helyzet

Magyarország helyzete különösen aggasztó az allergiás megbetegedések szempontjából, ugyanis hazánk Európa egyik allergizálóbb területe a parlagfű tekintetében.  A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a magyar lakosság közel 25%-át érinti a parlagfű-allergia. A helyzet az ország déli részén a legsúlyosabb, ahol a szezonális allergiás rhinitisben szenvedő felnőtt betegek több mint 80%-ánál mutatható ki parlagfű-érzékenység a bőrtesztek során. A parlagfű térnyerése hazánkból indult, és innen kezdte meg térhódítását Közép- és Kelet-Európában. A probléma nem csak önmagában a parlagfű jelenlétében rejlik, hanem abban is, hogy az európai pollentérkép folyamatosan változik. Sokak számára egyes fűfajták, gyomnövények és csalánfélék virágai is allergizáló lehetnek.  Ezt befolyásolják olyan kulturális tényezők is, mint például új növényfajok, mint például a nyír-, a ciprus vagy a tölgyfák  betelepítése a városi parkokban, valamint a klímaváltozás hatásai. E miatt a magyar lakosságnak nem csak a parlagfűvel kell megküzdenie, hanem egy folyamatosan bővülő allergén-palettával is, ami még inkább próbára teszi az érzékeny szemeket és légutakat.

Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai

2025. április 28.

Mit tud a FODMAP étrend?


A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen.
Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol.
Irodalmi adatok szerint IBS-es betegeknél az alacsony FODMAP diéta hatására 74-86%-ban csökkenek az emésztőrendszeri tünetek.
A FODMAP étrend IBS-en kívül számos betegség gyomor-bélrendszeri tüneteinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, endometriosis és a hasfájós csecsemőknél (itt a szoptató édesanyának kell követnie az étrendet).
Az diéta betarthatósága szempontjából fontos, hogy helyettesítésen és nem kizáráson alapul, így például a magas FODMAP tartalmú alma helyett narancsot, míg a fokhagyma helyett metélőhagymát választhat a páciens.


Mi a puffadás? Miért puffadunk?


A puffadás szubjektív gáz-, nyomás- és teltségérzetet jelent, mely jelentkezet a has felső, középső vagy alsó részén. A páciensek gyakran úgy írják le ezt a jelenséget, hogy olyan „a hasam, mint egy lufi”, vagy „mintha várandós lennék”. (1)
Nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat, ha érintettek vagyunk. A puffadás az átlag népesség 16-31%-ában fordul elő, az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél pedig ennél is magasabb arányban: 66-90%-ban. (Az IBS olyan emésztőrendszeri betegség, amikor nem mutatható ki szervi ok a beteg tünetei és a hasi fájdalom között.)
A puffadás kialakulását tekintve összetett jelenség, társulhat felszívódási zavarokhoz (pl.: tej- és a gyümölcscukor malabszorbcióhoz, amely túlzott hidrogéngáz termelődéssel jár) és egyéb betegségekhez. A puffadás gyakori túlsúly esetén, ilyenkor a megnövekedett hasűri nyomás is hozzájárul ehhez a tünethez.
Étrendi szempontból puffadáshoz vezethetnek a nehezen emészthető, túl zsíros élelmiszerek, ételek és az ún. erjedő szénhidrátok, FODMAP-ok amelyekről az alábbiakban lesz szó.


Mi a FODMAP?

A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:


a bélben található baktériumok bontják, fermentálják ezeket a szénhidrátokat gázképződés közben – a folyamat puffadáshoz vezethet
extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS hasmenéses tünetei
az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél – fájdalommal jár. (2, 3, 4)
fontos! az élelmiszerek, ételek többsége nem sorolható az abszolút tiltott vagy az abszolút javasolt kategóriába – mivel azok FODMAP tartalma az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Bizonyos konyhatechnológiai eljárásokkal, pl.: áztatással csökkenthető a FODMAP-tartalom. (3, 5)