Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mit egyek, ha epebeteg vagyok?

Érdekességek2018. december 09.

Epehólyag anatómiai képeAz epehólyag (vesica fellea) a máj alatt elhelyezkedő, zöldes színű, körte alakú, páratlan, üreges szerv. Ha az epefolyadék kiürülése az epehólyagból akadályozott, vagy az epe összetétele megbomlik, kőképződés és gyulladás alakulhat ki.

A máj által termelt napi 1–1,5 liter epefolyadék az étkezések közti szünetben az epevezetéken keresztül az epehólyagba folyik, ott tárolódik, és közben koncentrálódik.

Az epe szerepe:

Leggyakoribb epebetegségek: epekőbetegség (cholelithiasis), akut és krónikus epehólyag-gyulladás (cholecystitis), epeútgyulladás (cholangitis), illetve -elzáródás.

Epekőbetegség

Az epekő az egyik leggyakoribb gastrointestinalis betegség a nyugati populációknál. Hozzávetőlegesen a kövek 80%-át koleszterintartalmú, a fennmaradó 20%-ot pedig pigmentkövek alkotják. Az epekő képződése több tényező együttes eredményeképpen jön létre. Bizonyított, hogy az étrendi tényezők befolyásolják a koleszterinkövek kialakulásának kockázatát, mint például a koleszterin-, telítettzsír-, transzzsírsav-tartalom, finomított cukrok és esetlegesen a hüvelyesek.
Emellett az elhízást is kockázati tényezőként tartjuk számon a kőképződés kialakulásánál.


Miért alakul ki a kő?

Élettani szempontból a kőképződés oka, hogy a telített kolloidoldatból (epe) pangás vagy más ok miatt kristályosodási folyamat indul el, és ez vezet epehomok- vagy epekőképződéshez. Az epehólyagban a kőképződés gyakran jár együtt a gyulladással. Az epekő alapanyaga lehet koleszterin, bilirubin vagy vegyes kő. Az epekő előfordulhat egymagában, de nem ritka a több (100–120) kő sem.

Az epekő tünetei

Az epekő nem minden esetben jár tünetekkel, így sokszor több évig észrevétlen maradhat. Ha azonban elmozdul a helyéről, ingerli a nyálkahártyát, heves görcsös fájdalmat okoz. A közös epevezetékbe ékelődött kő gátolni tudja az epeelfolyást, így az elfolyás akadálya miatt az epefesték bejut a vérkeringésbe és sárgaságot okoz.

Előfordul, hogy elzáródáskor az epefesték nem színezi be a székletet, ezért világos agyagszínűvé válik. Epepangáskor az erősen kitágult epehólyag esetenként perforálódhat, amely súlyos hasi katasztrófához vezethet.

Akut és krónikus epehólyaggyulladás

Az epe gyulladásos betegségeinek többsége bakteriális fertőzéses eredetű, mivel az epe kiváló táptalaj a mikroorganizmusok számára (E. coli, Staphylococcusok, Proteus, Salmonella), így ezek gyakran mutathatók ki a gyulladásos epehólyagból. Sokszor azonban a gyulladás hátterében maga az epekő áll, amelyet az epepangás és/vagy a nyálkahártya sérülése okoz.

A tünetei a tűrhetetlen görcsös fájdalom a jobb bordaív alatt, amihez baktérium által kiváltott láz, valamint hányinger, hányás is társul. A krónikus epehólyag-gyulladás hasonló tünetekkel (időnkénti vagy állandó) görcsös fájdalommal jár, amihez emésztési zavarok kapcsolódhatnak.

Az epebetegségek kezelése

Már ismert, hogy az epebetegségek kialakulásának megakadályozása az elsődleges megelőzésben rejlik, hiszen legtöbbször a mozgásszegény életmód és/vagy a táplálkozás (mértéktelen evés, szigorú fogyókúra, zsírban gazdag étkezés, napi egyszeri-kétszeri étkezés) következménye vezet az epebetegség kialakulásához.

Kutatások bizonyítják, hogy azokban az országokban, ahol nagy a teljes őrlésű gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök bevitele, ritkább az epeköves megbetegedések előfordulása.

A táplálkozásnak azonban nemcsak a megelőzésben, hanem a kezelésben is jelentős szerepet tulajdonítunk. A diétával a már kialakult epebetegség tüneteit enyhíteni, illetve újabb görcs kialakulását tudjuk megakadályozni, ezzel is támogatva a beteg jobb közérzetét közvetlen műtét után vagy rohammentes időszakban.

Krónikus epehólyag-gyulladás és krónikus epekőbetegség diétája:

Hogyan érhető el a zsírszegénység?

  • Konyhatechnológiai eljárásokkal:
  • zsiradékok mennyiségét csökkenteni kell az ételkészítésnél (max. 3–5 g étolaj hozzáadása engedélyezett),
  • az ételek zsírszegény ételkészítési eljárásokkal készítendők (sütőpapír, cserépedény, teflonsütő, Zepter edény, grillező, alufólia).
  • Élelmi anyagok kiválasztásával:
  • Tej, tejtermékek: 1,5%-os zsírtartalmú tej, 12%-os zsírtartalmú tejföl vagy kefir, joghurt, zsírszegény túró, sajt (Túra, Tenkes, mozzarella).
  • Húsok, húskészítmények: zsíros húsrészek helyett a zsírszegény(ebb) húsokból készített ételek, a felvágottak közül inkább a sonkafélék vagy minőségi virslik választása célszerű. Kerülni javasolt a soproni, debreceni, kolbász, szalonnafélék fogyasztását, mint ahogy a májon kívül más belsőségekét is.
  • Zsiradékok: használjunk növényi olajokat zsírok helyett mértékletesen (olívaolaj, tökmagolaj, repceolaj hidegen sajtolt olajok), válasszunk vaj helyett margarin light termékeket.
  • Élelmiszercímke olvasással:
  • A tápanyagtartalom, és azon belül is a zsír- és szénhidráttartalom figyelése (ennek eredményeként csökkentett zsírtartalmú, szénhidráttartalmú termékek vásárlásával).

Nem javasolt ételek

Egyéni tűrőképességtől függően

Általában panaszt nem okozó ételek

Akut epehólyag-gyulladás és epeköves roham utáni étrend

A diéta az emésztőrendszer szigorú kíméletét jelenti, amíg a görcsös állapot tart szigorú diéta betartása szükséges, majd a tünetek enyhülésével fokozatosan lehet az étrendet bővíteni az egyén állapotától függően.

  • Fontos a folyadékpótlás a koplalás alatt:
  • Kortyonként fogyasztva szénsavmentes, ne túl hideg vagy meleg tejmentes italokat (világosra főzött tea, szűrt házi alma leve, sárgarépa leve, keserűtea, szénsavmentes ásványvíz) igyon a beteg.
  • Meg kell tartani a fokozatosságot, a beteg gyakran egyen keveset.
  • Zsírszegény élelmiszereket vagy ételeket válogassunk.
  • Az ételkészítéshez még nem szabad növényi zsiradékot felhasználni. Nem ajánlatos az erős fűszerek, hagyma, fokhagyma, paprika, retek, friss, meleg kenyér vagy pékáru, kelt, hajtogatott vagy omlós tészták (mélyhűtött és frissen sült pékáruk, látványpékség aprósüteményei), szárazhüvelyesek, jégbe hűtött italok, alkohol fogyasztása sem.
  • A fájdalom enyhülésével bővíteni lehet az étrendet (könnyű-vegyes étrend), zsírszegény konyhatechnológia és élelmiszerválogatás, durvarost-szegénység, kímélő fűszerezés mellett.

Epeműtét utáni étrend

A frissen műtött epebetegek diétája hasonlít az epeköves roham utáni diétához. Az emésztőrendszer kímélete bőséges folyadékbevitel meghatározó az első napokban. Noha az első héten az igen szigorú diéta lesz lényeges, az igazán nagy kihívást számunkra a betegek diétájának otthoni betartása jelenti, hiszen egy megfelelően betartott étrenddel csökkenteni lehet az újabb kő vagy gyulladás kialakulását.

Javasolt ételek és italok krónikus epehólyag-gyulladásban szenvedőknek:

Vagdalt (zsírszegény húsrészből),Húsételek:

Tészták és édességek:

Gyümölcsök, gyümölcslevek:

Folyadékkúrák

Reggelire vagy uzsonnára javasolt italok

Reggelire vagy uzsonnára javasolt ételek

Levesek

Levesbetétek

Főzelékek

Köretek

Mártások

Saláták

Mintaétrend epebetegek számára

  Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
Reggeli Tej, céklás margarinkrém, császárzsemle, uborka (héj nélkül) Citromos tea, tojáskrém, félbarna kenyér, paradicsom héj nélkül) Mackókávé, csirkejava, light margarin, korpás zsemle,

jégcsapretek (reszelve)

Tej müzlivel, aszalt szilva Zöld tea, kapros túró, kenyér
Tízórai Almakompót, korpás keksz Pirítós, vajkrém, búzacsíra Banánturmix müzlivel Sárgarépa-barack turmix, puffasztott búzaszelet Tavaszi saláta, extrudált kenyér
Ebéd Meggyleves, natúr pulykamell, sárgarépás rizs, saláta Karalábépüré-leves, vadas mártás, sült borjú (sütőzacskóban) Marharaguleves, túrógombóc, mandarin Csontleves, sült csirkemell (sütőzacskóban), vegyes párolt zöldség, puding Zöldségleves, egybesült vagdalt, tökfőzelék, félbarna kenyér
Uzsonna Őszibarack, natúr joghurt Sütőtök, pászka Reszelt alma, háztartási keksz Pirított kalács, körtelé Csokis ital (klinikai joghurt keksz tápszerből készítve), kifli
Vacsora Zöld tea, gépsonka, light margarin, graham kenyér, zöldpaprika (héj nélkül) Sült fogasfilé, csőbensült padlizsán, kifli Gyümölcslé, házi májkrém, erzsébet kenyér, rukkola Sonkába tekert spárga, burgonyahab Narancslé, zöldséges húskrém, kenyér, reszelt retek


Dobák Zita, dietetikus
Dr. Lelovics Zsuzsanna PhD táplálkozáskutató, élelmiszermérnök


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Mitől lesz sikeres egy gyógyszerfejlesztés? – Magyar kutatók elemzései adhatnak választ a kérdésre

2025. szeptember 01.

Az utóbbi 20 év kutatásainak eredményei együtt vihetik közelebb a kutatókat az új gyógyszerek és terápiák fejlesztéséhez. De hogyan lesz sikeres egy korábban nem használt gyógyszerjelölt? A HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerinnovációs Központ és a Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztési Laboratórium kutatói az AstraZeneca és a Novartis szakembereivel összefogva eddig sosem publikált adatokat is elemeztek, és három lehetséges új utat is feltérképeztek.  

„Az új gyógyszerek felfedezésének legjobb módja az, ha egy régivel kezdjük” – mondta James Black, aki a racionális gyógyszertervezés módszereinek kidolgozásáért és ezzel két életmentő gyógyszer felfedezésért kapott orvosi Nobel-díjat 1988-ban. A vezető gyógyszergyárakkal közösen végzett magyar kutatás is ebből a felismerésből indult és az eddigi legnagyobb – részben soha nem publikált – adatkészlet vizsgálatával hatékony stratégiák azonosítását kínálja az új gyógyszerjelöltek felfedezéséhez. A kutatók a Nature Reviews Drug Discovery hasábjain megjelent kutatásukban több száz, az elmúlt 20 évben megvalósított kutatási program elemzésével adnak útmutatást az új terápiás célpontokra épülő gyógyszerfejlesztéshez. 

Az onkológiai és neurológiai betegségek esetében különösen nagy a várakozás az új terápiás lehetőségekre.  


A 2000-es évek elején, az emberi génkészlet feltérképezésével a legtöbben arra számítottak, hogy ez a páratlan tudományos eredmény szinte azonnal új terápiák megjelenéséhez vezet majd. A kutatások során azonban csupán körülbelül 700 fehérje szolgál célpontként a jelenleg ismert több mint 1500 gyógyszer esetében, noha az emberi test közel 20 000 fehérjét kódol. Bár nem mindegyik alkalmas gyógyszercélpontnak, számos olyan, betegséget okozó fehérje létezik, amely potenciálisan kezelhető lenne. Ezért az eddig ki nem használt gyógyszercélpontokban még rengeteg felfedezésre váró lehetőség rejlik.

Az egyre szélesebb körben rendelkezésre álló genetikai és diagnosztikai adatok mesterséges intelligenciával kombinálva új gyógyszercélpontok azonosítását teszik lehetővé, ezekhez azonban új gyógyszerjelölteket is kell találni. A gyógyszerjelöltek kutatása még a korábban már sikerrel célzott fehérjék esetében is komoly kihívást jelent, az újonnan azonosított célpontok esetén pedig ez különösen igaz.

A most megjelent tanulmányban a kutatók több mint 400 olyan kutatási programot vizsgáltak, amelyek sikeresen azonosítottak gyógyszerjelölteket. A hagyományos célpontok esetében az elemzés rámutatott arra, hogy a sikeres gyógyszerjelöltek tulajdonságai szűk tartományban mozognak, amelyek általános iránymutatásként szolgálhatnak a jövő gyógyszerjelöltjei számára.

Tenger vagy folyó? – Tippek a tökéletes hajóút kiválasztásához

2025. augusztus 31.

A nyaralás tervezésekor egyre több utazó választja a hajós utakat, mint a pihenés és a felfedezés egyedülálló kombinációját. Az óriás tengerjárók és a folyami hajóutak világa között azonban jelentős a különbség, amely alapvetően meghatározza az utazás jellegét és élményét.

A két utazástípus más-más filozófiára épül, egy tengeri monstrum és egy meghitt folyami hajó közötti választás túlmutat a méretbeli különbségeken.

„A legfontosabb, amit az utazóknak tudniuk kell, hogy míg egy tengeri hajóút során maga a hajó, az ott elérhető szolgáltatások sokasága és a végtelen vízen való utazás élménye áll a középpontban, addig a folyami hajózás egyértelműen a part menti városok, a kultúra és a táj felfedezéséről szól” – magyarázza Phersy Katalin a Vár a Világ utazási iroda munkatársa.

Végtelen szórakozás vagy meghitt pihenés?

A tengerjárókat méltán nevezik úszó városoknak. Ezek a gigantikus méretű komplexumok több ezer utast képesek szállítani és kiszolgálni, a szórakoztatás szinte kimeríthetetlen tárházát kínálják.

„Azokon a napokon, amikor a hajó nem köt ki, az úgynevezett tengeri napokon sem lehet unatkozni. A fedélzeten revüműsorok, kaszinók, élő zenés bárok, mozik várják a vendégeket, esténként gyakran különböző tematikus programokkal, latin táncestekkel, vagy éppen „white party”-val készülnek a szervezők. A családosok számára külön gyerekprogramok, játszóházak és animátorok által vezetett játékok a medence körül teszik teljessé a kikapcsolódást. A sportolni vágyóknak se kell lemondaniuk a szenvedélyükről a nyaralás idejére, kosárlabda- vagy teniszpályákon, futópályákon és fitnesztermekben mozoghatnak, míg a pihenésre vágyók wellness központokban, szaunákban és pezsgőfürdőkben kényeztethetik magukat” – árulja el a hajóutak szakértője.

Ezzel szemben a folyami hajók sokkal kisebbek, családiasabb hangulatúak. A kabinok száma is töredéke a tengeri hajók kínálatának.

Cukorbetegség – Mit tehetünk magunkért a kánikulában?

2025. augusztus 31.

Maradjunk aktívak – a melegben is

A mozgás az egyik legfontosabb alappillére a cukorbetegség és az elhízás kontrolljának, sőt akár ellenszernek is nevezhetjük. A perzselő nyári nap megnehezítheti az edzést, de ez nem jelenti azt, hogy nem szabad tréningezni, csak változtatni kell a programon. Kora reggelre vagy estére időzítsük a kültéri edzést, bár ilyenkor biztonságosabb lehet egy légkondicionált edzőterem, és ha nagyon kimerültünk a meleg miatt, ajánlott alacsonyabb intenzitású, rövidebb programokat választani. A rendszeresség a lényeg: a mozgás serkenti a váráramlást, javítja az inzulinérzékenységet és segít a fogyásban.

Okosan építsük fel az étkezést

Az étkezés a cukorbetegség és az elhízás kezelésében is döntő jelentőségű.  Szerencsére a nyár rengeteg gyümölcsöt és zöldséget kínál, amelyek segítenek megkönnyíteni a tápanyagban gazdag étrend összeállítását. De nem minden nyári csemege egészséges! A fagylaltok, cukros italok és sült rágcsálnivalók gyakran csábítóak a melegben, de nem segítik a célok elérését. A vércukorszint kordában tartása és a fogyás érdekében fogyasszunk hidratáló ételeket, például uborkát, paradicsomot és spenótot, amelyek alacsony kalóriatartalmúak és rostban gazdagok. Üdítők és energiaitalok helyett pedig természetes hűsítőket, például citromos vizet vagy cukrozatlan jeges gyümölcsteát kortyoljunk. Az alkoholfogyasztást is tudatosan kell kezelni.  IR-esként, cukorbetegként kerülendők a tömény és a cukros italok, a likőrök, helyettük mértékkel fogyasztható jó minőségű száraz bor, vagy cukormentes sör. Ugyanakkor számoljunk a sör szénhidrát tartalmával, valamint azzal, hogy az alkoholok elősegítik a hipoglikémia kialakulását, így érdemes melléjük pl. teljes kiőrlésű kekszet, olajos magvakat, IR-barát szendvicseket enni.