Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Milyen hatással van a túlsúly a hormonháztartásra?

Érdekességek2025. szeptember 26.

A túlsúly számos, a hormonháztartást érintő betegség kiváltó oka vagy következménye lehet, de hatással van a nemi funkciók csökkent működésére is. Ezek hátterében 3 fő mechanizmus húzódik meg:

Dr. Csatlós Éva szülész-nőgyógyászt, a Toman Diet szakértőjét kérdeztük arról, miért fontos a fogyás és a megfelelő fogyókúrás módszer kiválasztása a fenti problémák fennállása esetén:

„Mindig személyre szabott diétát alkalmazzunk és ne törekedjünk a gyors fogyásra – a heti 0,5-1 kg súlyvesztés nem káros a szervezetre és nagyon oda kell figyelni az elegendő tápanyag és vitamin bevitelre. Az ásványi anyagok pótlása is nagyon fontos, de a kúra hatékonyságának kulcsa a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje fogyasztása.” – kezdi mondandóját Dr. Csatlós Éva.


Bizonyos súlyhatár, vagy előrehaladott egészségromlás esetén elengedhetetlen a diéta során az orvosi felügyelet:

„Az erősen túlsúlyos, elhízott emberek esetében (20 kg túlsúly felett) az alacsony kalória és szénhidrát tartalmú étrend, a folyamatos, nagyobb súlyvesztés traumatizálja a szervezetet, ez mindenképpen indokolja a kontrollált segítséget, az orvosi felügyeletet. A kúra megkezdése előtt mindenképpen javasolt egy általános teljes vérkép és egy laboratóriumi nagyrutin elvégzése, mely tartalmazza a máj- és veseműködés vizsgálatát és a pajzsmirigy- és női hormonszintek vizsgálatát is. Emellett szükséges a vércukor és inzulinszintek ellenőrzése éhgyomorra, ennek terhelés utáni vizsgálata. A diétát mindenképpen személyre szabva, dietetikus segítségével kell összeállítani, és a kúra során folyamatosan ellenőrizni annak hatékonyságát és az általános egészségre gyakorolt hatását.” – figyelmeztet Dr. Csatlós Éva.

Hogyan épül fel a hormondiéta?

A hormondiéta rendszerint két fázisból áll. Először egy rövid, méregtelenítő szakasz következik, amelynek célja a feldolgozott élelmiszerek, cukrok és káros adalékok eltávolítása a szervezetből. Ezt követi egy hosszabb fogyókúrás időszak, amelynek alapja a mediterrán étrend elemeit ötvözi – természetes, feldolgozatlan, alacsony glikémiás indexű élelmiszerek kerülnek a tányérra, mint például a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, sovány fehérjeforrások (például csirkemell, hal vagy tojás) és egészséges zsírok (például olívaolaj). Az étkezések gyakoriságára is nagy hangsúlyt fektet, mivel a rendszeres, kisebb adagok elősegítik a vércukorszint és a hormonok egyenletes szabályozását.

Miért előnyös ez a megközelítés?

A hormonális egyensúly visszaállítása nem csupán a fogyást segíti elő, hanem általános egészségünk és közérzetünk javításához is hozzájárul. Ha a hormonok – mint például a kortizol, ösztrogén vagy inzulin – megfelelő arányban működnek, a test könnyebben megküzd a krónikus gyulladással, javul az anyagcsere, és csökken a POP (premenstruációs tünetegyüttes) vagy egyéb menstruációs zavarok kockázata. Emellett az alacsony glikémiás indexű, természetes alapanyagokra épülő étrend támogatja a mellékvesék és az endokrin rendszer optimális működését.

A terhesség során is kialakulhatnak olyan helyzetek, amikor az orvos diétát javasol:

„A terhesség során fontos a kiegyensúlyozott, személyre szabott, megfelelő kalória tartalmú étrend. Speciális, szénhidrát szegény diétára az inzulin rezisztenciában szenvedő várandósoknál és a terhességi cukorbetegség fennállása esetében, fehérjedús diétára a praeeclampsia korai szakaszában van szükség. A diétának a meddőség kezelésében is jelentős szerepe van: a meddőség oka sokszor a nem megfelelő inzulin, a pajzsmirigy- vagy más, női hormonszint normálistól való eltérése. Mindhárom esetben a dietetikus által javasolt étrend betartása és monitorozása szükséges.” – zárja mondandóját Dr. Csatlós Éva.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Vitaminfogyasztás télen

2025. november 29.

A hidegben a szervezetünk fokozott támogatást igényel, de a megfelelő étrendkiegészítő kiválasztásában könnyű hibázni. A BioTechUSA szakértői most elárulják, hogyan kerülhetjük el a buktatókat, és mi a tudatos vitaminfogyasztás kulcsa.

Ahogy az ősz lassan télbe fordul, a szervezetünket is nagyobb kihívások érik: a zárt terekben könnyebben terjednek a vírusok, a csípős levegőn gyorsabban megfázhatunk, a napfény hiánya pedig gyengítheti az immunrendszerünket. Nem véletlen, hogy ilyenkor sokan különféle immunerősítőkhöz, vitaminokhoz nyúlnak – azt azonban fontos tudni, hogy nem mindegy, hogy milyen körülmények között jutnak be ezek a tápanyagok a szervezetünkbe.

Hiába szeded, ha nem hasznosul? Így segítheted a vitaminok felszívódását

Bár elsőre az ellenkezőjét gondolhatnánk, a vitaminok és ásványi anyagok nem egyformán hasznosulnak a szervezetben. A tápanyagok felszívódását és hasznosulását számos tényező befolyásolja – nemcsak az, hogy mit fogyasztunk, hanem az is, milyen állapotban van a szervezetünk. A folyamatot például befolyásolhatja, hogy mikor és mivel vesszük be egy készítményt, mennyire vagyunk hidratáltak, milyen az emésztésünk, fizikai aktivitásunk, sőt akár a stressz-szintünk is hatással lehet rá. Általános ajánlás, hogy a zsírban oldódó vitamincsoportot is tartalmazó multivitaminokat étkezéskor szedjük, hiszen a zsírok jelenléte fontos a felszívódásukhoz. Éppen ezért a kiegyensúlyozott étrend nem pusztán a tápanyagok mennyiségéről és minőségéről szól, hanem arról is, hogy megteremtsük a szervezet számára azokat a feltételeket, amelyek mellett valóban hasznosítani tudja mindazt, amit beviszünk. Ezzel összhangban az utóbbi években egyre többen választják a szerves kötésű formákat, például a magnézium-biszglicinátot.

Komoly bajt is jelezhet a fejfájás és a zsibbadás

2025. november 28.

A központi idegrendszer – az agy és a gerincvelő – felelős a test szinte minden működéséért: a mozgásért, érzékelésért, gondolkodásért, beszédért és egyensúlyért. Éppen ezért az itt jelentkező zavarok – még ha enyhének tűnnek is – nem hagyhatók figyelmen kívül. A fejfájás, zsibbadás, beszédzavar vagy látásprobléma sok esetben nem önálló panasz, hanem egy súlyosabb neurológiai folyamat első jele lehet – mondja dr. Vághy Beatrix, a Mentaház Magánorvosi Központ neurológus és neurofiziológus főorvosa.

Fejfájás: mikor kell komolyan venni?

A fejfájás gyakori tünet, amely mögött állhat ártalmatlan ok (például feszültség vagy alváshiány), de neurológiai kivizsgálásra van szükség, ha az alábbi jellemzők valamelyike fennáll:


új típusú vagy szokatlanul erős fájdalom
hirtelen jelentkező, robbanásszerű fejfájás
tartósan fennálló vagy rendszeresen visszatérő panasz
fejfájás, amelyhez neurológiai tünetek társulnak (pl. látászavar, zsibbadás, beszédzavar)


A háttérben állhat migrén, ér eredetű elváltozás, nyaki gerincprobléma vagy ritkábban akár térfoglaló folyamat (pl. daganat).

Állandó éhség és éjszakai falásroham? – Ezek lehetnek az okai

2025. november 28.

Prediabétesz, inzulinrezisztencia



A cukorbetegséget megelőző állapotban a vércukorszint már magasabb a normál tartománynál, ám nem elég magas ahhoz, hogy cukorbetegségről lehessen beszélni. A prediabétesz általában nem jár specifikus tünetekkel, az érintettek jellemzően egy-egy rutin laborvizsgálat során szereznek tudomást az emelkedett vércukorértékekről. Árulkodó tünet lehet azonban a fokozott szomjúság és szájszárazság, megnövekedett étvágy és a túlevés, valamint a testsúly változása és az állandósult energiahiány. A prediabétesz nagyon jellegzetes tünete még a cukor- és farkaséhség. A tünetek nagyon hasonlítanak a 2-es típusú cukorbetegség tüneteire, ám kevésbé kifejezettek, ezért nem feltétlenül veszik észre őket a betegek.
A fokozott éhségérzet, ami akár éjszaka is jelentkezik, mert ebben az állapotban nem jut elegendő glükóz a sejtekbe, ezért nem kapják meg a szükséges energiát, és „éhezni” fognak. A test azonnal érzékeli, hogy nincs elegendő vércukor a sejtekben, a problémára pedig fokozott étvággyal reagál. A túlevés miatt kialakuló magas vércukorszint viszont inzulinproblémát okoz – ami egy ördögi kör kialakulását eredményezi.

2-es típusú cukorbetegség

Cukorbetegség esetén azonban a glükóz nem jut el a sejtekig, hanem kiürül a vizelettel, ami miatt jelentkezhet az állandó éhség és az emiatt kialakuló hízás. (1-es típusú cukorbetegség esetén azonban még nagy mennyiségű étel elfogyasztása mellett is fogynak a betegek.) A diabétesznek azonban a növekvő étvágy mellett más tünete is lehet, mint a nagyfokú szomjúság, a gyakori vizelés, a látászavarok, a kimerültség.