Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mikor súlyos a gyermek folyadék- és sóvesztesége?

Érdekességek2020. július 03.

Fotó: gettyimages.com

A kisgyermekek hasmenéses (hányásos) kiszáradása a leggyakoribb probléma, amely utazás során előfordul, mivel ők sokkal fogékonyabbak az ételek és a víz által terjesztett fertőzésekre. Gyermekek táplálására és az ételek, jégkocka elkészítésére kizárólag tiszta (tisztított) vizet, ill. palackozott, nem szénsavas vizet használjunk!

Gondosan meg kell tisztítani minden leeső játékot, és folyamatosan figyelni kell a gondos kézmosásra. A gyermekeknek adott tejtermékekről meg kell győződni, hogy pasztörizáltak-e (hőkezeltek). A friss zöldségeket mosás után fertőtleníteni és hámozni kell, gondosan ügyelve az ismételt szennyezés elkerülésére. Gondoskodjunk olyan ételekről, melyeket a gyermek a főbb étkezések között rágcsálhat, és amely eltereli a figyelmét az utcai árusok kínálatától.

A gyermekekkel utazó felnőtteket meg kell tanítani, hogy melyek a kiszáradás legfontosabb klinikai jelei, és hogyan kell alkalmazni a szájon át történő folyadék- és elektrolitpótlásra használatos sókeveréket.

A közepes és súlyos fokú kiszáradás, a magas láz és a véres székürítés, illetve a folyamatos hányás azonnali orvosi ellátást igényel, de a szájon át történő folyadék- és elektrolitpótlást (üvegből vagy kanállal) folytatni kell, amíg a megfelelő orvosi segítség megérkezik!

A gyermekek rehidrációjára szükséges porok, amelyeket az előírt mennyiségű vízben kell feloldani, gyakorlatilag minden fejlődő országban megtalálhatók. Az elkészített oldatot, amennyiben nem kerül felhasználásra, 12 óra után már ki kell önteni, és ha hűtve tároltuk, akkor sem használható 24 óra múlva. A kiszáradás mértékének megítélésére szolgál a táblázat.


Fotó: gettyimagen.comHasmenés, hányás esetén sem szabad abbahagyni a szoptatást, és a tápszerrel etetett gyermekeket sem kell diétáztatni. A korai rendes táplálkozás bevezetése kedvezően befolyásolja a gyermek állapotát.

Idősebb gyermekek is folytathatják megszokott étkezésüket, de nem szabad magas cukortartalmú ételeket, italokat, hígítatlan gyümölcsleveket enniük, mert ozmotikus hatásuk miatt fokozzák a hasmenést. Magas zsírtartalmú ételeket sem szabad fogyasztaniuk, mert azok gátolják a gyomor kiürülését.

A gyakran alkalmazott megszorító diéta, ha sokáig alkalmazzák, megnyújtja a betegség időtartamát és alultápláltsághoz vezethet. A szülőknek tudniuk kell, hogy pelenkacserét követően mindig kellő alapossággal mossanak kezet, mert a kórokozó átvihető a környezetre is.

A bélműködést gátló gyógyszerek alkalmazása 2 éven aluli gyermekeknél ellenjavallt. Kevés adat áll rendelkezésre a gyermekekben kialakuló, utazók hasmenése esetén adható antibiotikumok alkalmazásával kapcsolatban.

Az antibiotikum használatát kiutazás előtt meg kell beszélni a háziorvossal, vagy az utazás során a kialakult panaszok esetén az elérhető egészségügyi szolgálathoz kell fordulni. Semmiképpen nem ajánlott, hogy bárki a helyi piacon kapható antibiotikumot adja be a gyermekének, illetve saját magának!


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Mi történik a szívvel és más szervekkel, ha évekig magas a vérnyomás?

2025. szeptember 04.

A magas vérnyomással kapcsolatban még mindig él az a tévhit, hogy mivel jellemzően nem okoz tünetet, nem is igényel kezelést. Holott, ha kezeletlenül marad, az évek, évtizedek alatt komoly rombolást képes véghez vinni az szívben és más szervekben a „csendes gyilkos”. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa ezeket következményeket vette sorra.  

Miért kell kezelni a magas vérnyomást?

A kezeletlen magas vérnyomást nem véletlenül nevezik csendes gyilkosnak, ugyanis bár nem okoz fájdalmat vagy másféle szenvedést, de alattomosan nagy pusztítást okoz a szervezetben. Évek alatt súlyos érelmeszesedéshez vezethet például a szívizomzatban, az agyban, a vesében, a szem ütőereiben. Ennek következtében pedig jelentősen megnőhet az infarktus, a stroke, a szívelégtelenség vagy akár a vakság kockázata is.
– Ma már szerencsére egyre többen ismerik a magas vérnyomás kockázatát, ezért néhány otthon mért magas érték kapcsán már orvoshoz fordulnak. Mások sajnos még mindig nem veszik komolyan a betegséget, ezért sem az életmódjukon nem változtatnak, sem adott esetben a gyógyszereket nem tekintik szükségesnek – mondja dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa. – Holott nem csak az elsőnek evidensen adódó erek és a szív károsodhat a nem kezelt magas vérnyomás miatt, de jelentősen nő akár a demencia, akár a merevedési zavar kockázata is.

Vízi balesetek

2025. szeptember 03.

A magyaroknak, a strandolás és a vízpart említésével elsősorban a Balaton jut eszükbe. Aki megteheti, azonban már jó ideje a tengerpartot részesíti előnyben. A tenger partján és a hullámok között úszva viszont másra kell figyelni, mint a megszokott tóparti nyaraláskor.

A nyílt vízen már az 50 km/óra sebességű szél is 6–7 m magas hullámokat képes kelteni. A mélyebb vízből a sekélyebb part felé a hullámok magassága nő, a két hullám közötti idő csökken, azaz a felcsapó hullám gyakoribban gördül partra. Ezért a parton megtörő hullámok magasabbak és a tengerben úszót könnyen elsodorják.

A tengerben való úszásnál ezért észben kell tartani a hullámzást: ez visszaveti a partra úszni igyekvőt, és a küzdelem kimerültséghez, majd fulladáshoz vezethet. A tapasztalatlan, bajban levő nyaralót a tengerparti vízimentők ugyan kimentik, de csak akkor, ha a baleset a körülbójázott (tehát a vízimentők által belátható) kijelölt partszakaszon történik. Fontos azt is tudni a tengerparton nyaralóknak, hogy a tengeren nem szabad használni gumimatracot! A hullámverés és a szél könnyen elsodorja a parttól a matracot, és „kievezni” lehetetlen.

Élelmiszerbiztonság nyáron

2025. szeptember 03.

Ételfertőzés vagy ételmérgezés?

A nyári meleg kedvez a szabadtéri sütögetéseknek, piknikeknek, de sajnos a kórokozóknak is. Ilyenkor különösen figyelni kell az ételek helyes tárolására, mivel könnyen kialakulhat ételfertőzés vagy ételmérgezés. Bár a két fogalom hasonlónak tűnik, nem teljesen ugyanazt jelenti. (1) Ételfertőzésről akkor beszélünk, ha élő kórokozók – például baktériumok, vírusok vagy paraziták – jutnak a szervezetbe a táplálékkal, és ott elszaporodva betegséget okoznak. Ezzel szemben az ételmérgezést mérgező anyagok, például baktériumok által termelt toxinok váltják ki, vagyis nem mindig a kórokozó, hanem annak „terméke” a baj forrása.

A panaszok mindkét esetben hasonlóak lehetnek: hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, láz, rossz közérzet, levertség. A tünetek akár néhány órával az étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek, de néha csak 1-2 nap elteltével válnak észrevehetővé.

A leggyakoribb, élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó baktériumok közé tartozik a Salmonella, amely elsősorban nyers tojásban, nem megfelelően hőkezelt baromfihúsban fordul elő, különösen kisgyermekeknél és időseknél veszélyes. Szintén gyakori a Campylobacter, amely a szárnyas húsokkal kerülhet a szervezetbe, ha nem sütjük át azokat megfelelően. A Listeria monocytogenes különösen veszélyes lehet a várandós nőkre, idősekre és legyengült immunrendszerű emberekre. Hűtőben tárolt, de nem kellően hőkezelt ételek – például lágy sajtok vagy felvágottak – is hordozhatják ezt a kórokozót. Az E. coli baktérium egyes törzsei szintén súlyos megbetegedést okozhatnak. Gyakran darált húsban vagy nyersen fogyasztott zöldségekben (például levélzöldségek, salátafélék) található meg, ha azok szennyezett vízzel kerültek kapcsolatba.