Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mik lesznek idén a legmenőbb gyerekjelmezek?

Érdekességek2018. február 03.

Az anyukáknak sok fejtörést, a gyerekeknek sok mókázást tartogat a farsangi időszak minden évben. A hercegnők, lovagok, aktuális mese és képregényhősök lepik el ilyenkor a bölcsiket és ovikat. Íme, néhány tipp, amivel megkönnyíthetjük az idei ötletelést és felkészülést, sőt a legjobbakkal akár még nyerni is lehet a Sudocrem farsangi jelmezversenyén.

Cuki állatjelmezek bébiknek

Ma már nagyon édes babajelmezek közül válogathatunk a kis nyuszitól az orrszarvún át egészen a tigrisig, pihe-puha plüssökbe öltöztehetjük kisbabánkat. Ha valaki mégis inkább az házi készítésű álarcra esküszik, pillanatok alatt pillangót varázsolhat egy színes tipegőből. A szárnyakat készíthetjük kartonpapírból, melyet színes csomagolópapír, esetleg organza borítással lehet feldobni. Fontos, hogy a szárnyak színe harmonizáljon a babaruha színével. A fejdísz is egyszerűen elkészíthető, sapkára, esetleg hajpántra ragaszthatunk két antennát, hogy még eredetibb legyen a jelmez.


Tündéri kislány jelmezek

Melyik kislány ne ugrálna örömében, ha egy igazi királylány vagy egy tündér bőrébe bújhatna? Ha biztosra akarunk menni, hogy igazi mesehős jelmezbe bújhasson a gyermekünk, akkor a kölcsönzővel nem lőhetünk mellé, viszont érdemes időben kiválasztani az igazit. Akik mégis az utolsó pillanatra hagyják a keresgélést vagy jobban értékelik az otthoni közös alkotást, akkor a tündérjelmez nyerő megoldás lehet. Ezt varrás nélkül is el lehet készíteni könnyen beszerezhető alapanyagokból. A szárnyakat a lepkejelmeznél leírtak szerint vágjuk ki. A ruhácskához érdemes szatént vagy más légies anyagot használni, melyet rögzíthetünk a deréknál egy övvel, vagy egy csík anyaggal. Fejdísznek a mostanában trendi virágos fejpántok közül szerezzünk be egyet, és a varázspálcáról se feledkezzünk meg: egy csomagolópapírral körbetekert hurkapálcára ragasszunk egy kartonból kivágott és beszínezett csillagot vagy szívecskét, és kész is a teljesen egyedi jelmezünk.

Képregényhősök és rosszfiúk

Nem kérdés, hogy a világot megmentő képregényhősök nagy népszerűségnek örvendenek már a legkisebbek körében is, ezzel együtt a „rosszfiúk” is egyre többször tűnnek fel a farsangokon, és szinte minden jelmezkölcsönzőben széles választékban találjuk őket. Egyszerűbb szuperhősjelmezt viszont akár otthon is készíthetünk. Elég kivágni papírból egy maszkot, amit gumipánttal rögzíthetünk, palástként pedig bármilyen könnyebb fajta ruhaanyag megfelel, ezt érdemes csattal vagy tépőzárral rögzíteni a kis szuperhős nyakánál. Áldozzunk fel egy pólót a farsangi buli kedvéért, és azt pedig tetszés szerint felvarrókkal dekorálhatjuk vagy akár textilfilccel is rárajzolhatjuk a szuperhős emblémáit. A fiúk a hősök mellett imádják az extrém foglalkozások képviselőit, tűzoltókat, seriffeket, rendőröket, de az egyik legizgalmasabb szakma a fellegeket átszelő pilótáé. A csináld magad pilótajelmezhez nem is kell más, mint egy barnás sapka, egy védőszemüveg és egy menő sál. Ha teljessé akarjuk tenni a képet még esetleg egy barna vagy fekete bőrkesztyűvel dobhatjuk fel a szettet.

Ha megvan az ötlet, akkor az anyukák és az apukák idén egy igazán kreatív játékkal tehetik próbára magukat. A Sudocrem farsangi gyermekfotó pályázatot hirdet. A nyereményjátékban való részvételhez január 25. és február 15. között kell a kicsik jelmezes fotóját feltöltetni Instagramra #sudocremfarsang hashtaggel. A nyertes a legtöbb like-ot gyűjtő fotó. Aki idén orrszarvúnak, a Sudocrem kabalaállatának öltözteti kisgyermekét garantált ajándékot kap, a főnyeremény pedig egy Családi Móka élménycsomag.


forrás: BÉBIK.HU
hírek, aktualitások

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.

A tej

2025. május 01.



I. rész: A tej, mint megbízható kalciumforrás

A magyarok átlagosan 67,5 liter, naponta 1,8 dl tejet isznak (2010. évi adat), kevesebb mint felét a szakértők által javasolt napi félliteres mennyiségnek.

Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.

A tej az egyik legfontosabb alapélelmiszer, s az emberi szervezet elsődleges kalciumforrása.

Sajnos számos, tejhez kapcsolódó tévhit van a köztudatban, holott a tej jótékony hatással van az egészségre, gyermekkorban pedig különösen fontos pillére az egészséges táplálkozásnak. Könnyen és jól emészthető táplálékról van szó, mely túlnyomórészt egészséges zsírokat tartalmaz, ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy fogyasztás előtt szükséges és fontos a hőkezelés.