Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Miből jöhetsz rá, ha a Párod félrevezet?

Érdekességek2021. október 11.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Minden ember életében vannak pillanatok, mikor nem mondhatja el az igazat. Amikor az őszinteséggel csupán fájdalmat okozna. Ilyenkor érdemes burkoltan fogalmazni, féligazságot közölni, vagy a közlés módján keresztül elvenni valamennyit az üzenet éléből. Amennyiben a hazugság nem öncélú, nem a másik személy módszeres és állandó félrevezetését célozza meg, bizonyos körülmények között akár elfogadhatónak is tekinthető.  

Mi történik azonban akkor, ha a párunk az, aki nem mond nekünk igazat?

Melyek a hazugságról árulkodó jelek? Mit tehetünk azért, hogy elejét vegyük a félrevezetésnek?


A hazugságról árulkodó jelek kapcsán beszélhetünk verbális és nonverbális jelzésekről. Számít tehát az, amit, és az is, ahogy azt a párunk mondja nekünk.
Azok a személyek, akiknek kellő gyakorlatuk van ezen a területen, ugyan hatékonyabban kontrollálják mind a verbális, mind pedig a nonverbális csatornán továbbított jelzéseiket, őket is zavarba lehet azonban hozni. Stressz hatására ugyanis jelentősen csökken a tudatos ellenőrzés mértékének képessége, így könnyebben elárulja magát az őszintétlen személy.
Lássuk hát a jeleket!

GESZTUSOK ÉS MIMIKA

Minél indirektebb a kommunikáció formája, annál könnyebben állítunk valótlanságot.
Email-ben, chat-en, telefonon keresztül könnyebb a másiknak hazudnunk. „Face to face” helyzetben is számít azonban, hogy épp kivel állunk szemben. Minél közelebb állunk ugyanis a másik személyhez érzelmileg, annál nehezebb a szemébe nézve olyasmit mondanunk, melyről jól tudjuk, hogy nem igaz.
Ilyen helyzetben feszültek vagyunk. Ezt egyrészről az okozza, hogy nem tudjuk összeegyeztetni az aktuális viselkedésünket az általános erkölcsi értékítéletünkkel, másrészről tartunk attól, hogy a másik rajtakaphat bennünket. Ez a feszültség pedig fiziológiás változást indít meg a testünkben.
Emelkedik a pulzusszám, a szánk kiszáradhat, verejtékezünk, a bőrünk kipirul. A végtagjaink mozgásba lendülnek, idegesen matatunk a kezünkkel, vagy le-fel járkálunk, esetleg dobogunk a lábunkkal. A testünk perifériás jelzéseit nehezebben tartjuk kontroll alatt, mint pl. a mimikánkat.
Bizonyos gesztuscsoportok is árulkodóak lehetnek. A száj részleges elrejtése, az arc, az orr véletlenszerűnek tűnő megérintése gyermekkorból megmaradt jegyek, amikor hazugság közben még eltakartuk a szánkat. Az arcizmok megfeszülése és/vagy megrándulása is feszültségről adhat visszajelzést. Ahogyan a mosoly is leleplezhet minket.
Az őszinte mosoly mindig spontán ül ki az arcunkra és szimmetrikus, míg az őszintétlen lassan jelenik meg és aszimmetrikus.
Mindezek ellenére az arc tudatos kontrollálása így is lényegesen egyszerűbb, mint a teljes testté. Épp ezért kiemelten fontos, hogy soha ne egy jegy alapján vonjunk le következtetést. Mindig gesztuscsoportokat vizsgáljunk.


„NÉZZ A SZEMEMBE, HA HOZZÁM BESZÉLSZ!”

Általánosságban ugyan igaz lehet, hogy a gyakorlott hazudozók képesek a folyamatos szemkontaktus tartására, azok azonban, akik nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy másokat félrevezessenek, többnyire kerülik a szemkontaktust. Sűrűbben pislognak vagy másfele néznek beszéd közben.

Mivel a szemkontaktus szerepének fontossága köztudott, sokan próbálják éppen a hosszas szemkontaktustartással meggyőzni a párjukat arról, hogy igazat mondanak, miközben hazudnak neki. Épp ezért érdemes a perifériás jelzéseket is figyelni. Zsebre dugott kézzel vagy összefont karokkal pl. könnyebb hazudni, mint nyitott testtartás mellett.
A tekintet kapcsán a szemmozgás egyébként szintén árulkodó lehet.
A példa kedvéért tegyük fel magunknak a következő kérdést: „Mi volt rajtam két nappal ezelőtt?

Hová néztem, miközben felidéztem magamban ezt az emlékképet?
Jobbkezesként valószínűleg balra és felfelé.

Most lássunk egy másik kérdést: „Hogyan festenék piros pöttyös harisnyában?”
Hová néztem, miközben elképzeltem magamban ezt a képet?
Jobbkezesként ezúttal valószínűleg jobbra, de még mindig felfelé.

Hasonló a helyzet a hangok felidézésének és elképzelésének irányával is, csak ekkor oldalra tekintünk. Vagyis a képzelet a jobb, míg az emlékezet a bal oldalt dominálja. (Balkezeseknél az irányok természetesen fordítottak.)

Mit jelent ez hazugság esetén?

Ha a jobbkezes párunk velünk szemben állva olyan kérdést kap, melyre korábban nem volt lehetősége felkészülni (tehát nem az emlékezetéből fogja előhívni az adott képet vagy párbeszédet), akkor hazugság esetén – a mi szemszögünkből nézve - jobbra fog pillantani.
Mielőtt tesztelnénk az elméletet, azért érdemes néhány referenciakérdést feltenni a párunknak. Olyasmit, amire biztosan tudjuk, hogy igazat mondana az emlékezete, ill. a képzelete alkalmazása mellett. Így később nagyobb valószínűséggel fogjuk tudni, milyen irányok a mérvadók nála.

Figyelem, a fenti információk tájékoztató jellegűek. Pusztán a tekintet alapján nem lehet megállapítani azt, hogy valaki valótlanságot állít-e.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

„HÁT HAZUDNÉK ÉN NEKED?”

Amikor valaki hazudik, a korábbiakban megszokottakhoz képes megváltozhat a beszédtempója, a hangszíne és a hangereje is. A hazug ember általában gyorsabban, magasabb hangszínen, és hangosabban kezd beszélni.
Kerülheti az „én” és „engem” kifejezések használatát. Gyakran fogalmaz általánosságban, vagy E/3 személyben, esetleg nem nevezi nevén azt a személyt, akiről épp szó van. Pl. „Rá sem néztem Évára.” helyett „Rá sem néztem arra a nőre.”

Mivel szeretne meggyőzni bennünket az igazáról, a verbális kommunikációjában megjelenhetnek olyan kifejezések, mint pl. „őszintén szólva”, „hidd el, ha mondom”, „kétségtelenül így volt”, „ez az igazság”, „miért hazudnék én Neked?”.

Ugyanígy jelzés értékű lehet a mondanivaló jelentőségének csökkentésére használt szavak megjelenése is, mint amilyen a „csak együtt ebédeltünk”, vagy „mindössze hazakísértem őt”.
Az őszinte embernek nincs titkolnivalója, nincs szüksége arra, hogy bizonygassa az igazát, hiszen tudja, hogy igazat mond. A hazug azonban győzködni fog, s ez olykor erőltetettnek, görcsösnek tűnhet.

Ha tehát úgy érezzük, a párunk nem mond igazat, érdemes őt türelmesen végighallgatni, majd mikor már azt gondolja, hogy sikeresen meggyőzött bennünket, megkérni, hogy ismételje meg az elmondottakat. Az emlékezet működésének természetes velejárója a torzítás, a hazugság esetében azonban ez a hatás hatványozottan érvényesül. Nem véletlenül alkalmazzák az ismételtetés módszerét büntetőeljárásokban.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

TIPPEK

Mit tehetünk, ha elejét akarjuk venni, hogy hazudjanak nekünk?
Érdemes néhány verbális és nonverbális technikát alkalmazni a párunkkal való kommunikáció során, ha azt gyanítjuk, hogy nem mond nekünk igazat:

1. Lépjünk be az intim zónájába! Ez a fajta közelség a legtöbb emberből feszültséget vált ki, így hamarabb bevallja az igazat.

2. Válasszunk dominánsabb pozíciót! Ha fölé magasodunk (pl. felé állunk, míg ő ül, vagy magasabb széket választunk annál, mint amin ő ül), az szintén feszültséget válthat ki belőle.

3. Tükrözzük a gesztusait! Ez összhangot hozhat létre, így nehezére fog esni, hogy félrevezessen.

4. Válasszunk nyitott testtartást! Mutatkozzunk nyitottnak az igazságra.

5. Őrizzük meg a nyugalmunkat, s ne vádaskodjunk! Ha nem mondjuk el neki, hogy mit tudunk, nem fogja kényszerítve érezni magát, hogy újabb hazugságokat találjon ki.

+1 Tegyünk fel célzott kérdéseket! A részletekre irányuló kérdésekkel, melyek a helyszínekre, időpontokra, személynevekre vonatkoznak könnyen zavarba lehet hozni azt, aki nem mond igazat.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Környezetbarát és megújuló energia? Igen, felelős erdőgazdálkodással

2021. november 23.

Sokakban nem az a kép él a fatüzelésről, hogy környezetbarát fűtési mód lenne. Ezen nem is kell nagyon meglepődnünk az elavult fűtőrendszereknek és a nem megfelelő minőségű fűtőanyagoknak hála, leginkább mindenkinek a füstokádó kémények és a téli szmog jut eszébe, mintsem egy környezetbarát és megújuló, tiszta energiaforrás. Pedig, lehetne másképp is csinálni. Lássuk, hogyan!  

Megújulás és karbonsemlegesség

A felelős erdőgazdálkodás azt jelenti, hogy biztosítják a kivágott mennyiségű fa megfelelő utánpótlását, így nem csökken a faállomány, hanem megújul. Így a fa megújuló energiaforrásnak minősül az összes belőle készült tüzelőanyaggal együtt. Ráadásul a faanyag elégetése során ugyanannyi szén-dioxid kerül vissza a légtérbe, mint amennyit a fa élete során megkötött, így tehát a fatüzelés karbon-, azaz szén-dioxid semleges is. Ha pedig felelős erdőgazdálkodásról beszélünk, akkor az újratelepítés után a facsemeték újra elkezdik felvenni a légkörben található szén-dioxidot.A fenti képen látható folyamat az ideális körforgás. Ideális lehetne Magyarországon is, de van egy fő probléma. Hazánkban a fűtéshez vásárolt fa egy jelentős része nem legális forrásból származik. Ez két területen is gondot okoz. Az egyik, hogy a vásárlók sokszor esnek csalás és átverések áldozatává. A másik gond, hogy az ábrán látható körfolyamat megszakad. Ha a fa nem felelős erdőgazdálkodásból származik, akkor nem kerül sor az újra telepítésre és így sem megújulni nem tud az erdőállomány, sem a felszabadult szén-dioxid nem fog elnyelődni. A környezettudatosság első lépése, hogy mindig legális forrásból származó tűzifát vásárolunk!

Karda Beáta: Harmadszorra is megszülettem

2021. november 23.

A mai napig energikus, pörgős, kétszeri mellrák után is életvidám, optimista, mert Karda Beáta énekesnő, hazánk és a volt NDK ünnepelt sztárja, számtalan díj és többek között a Magyar Köztársaság Elnöki Ezüstérem tulajdonosa soha nem adja fel!

• A te berobbanásod az 1967-es táncdalfesztiválon volt. Hogyan indult a zenei életed?

Édesapám zenész volt, ő inspirált. A zene az első perctől fogva hatással volt rám, hiszen kislánykoromtól zongorázni tanított. A zenébe születtem és a zenében éltem kicsi korom óta. Kezdettől volt bennem szereplési vágy is. A tánc, a zene mindig ott volt az életemben, balettozni is tanultam. Az általános iskolában én voltam a nótafa, én szerveztem meg a különféle előadásokat. Mi győriek vagyunk, édesapámék az ottani világban lettek ismert zenészek: a Karda–Nánási-duó. Folyamatosan felléptek a budapesti Fészek Klubban egész estés zenés műsorral, így 1959-ben Budapestre költöztünk. Apu, mivel engem 9 évesen még nem tudott magával vinni, a magnóra felvett hangommal énekelt duettet, mialatt zongorázott.

A színházi előadások után ott összegyűlt híres művészek a zongora alatt keresgélték az éneklő kislányt. Rengeteg autogramosfüzetem volt, bennük olyan nagy színészek aláírásaival, mint Ruttkai Éva, Bodrogi Gyula, Psota Irén, Törőcsik Mari, Tordy Géza stb. Később azokkal, akiktől gyűjtöttem az autogramokat, nemegyszer voltam közös fellépéssorozaton. Mikor megtudták, hogy én vagyok a Fészek Klub akkori zeneszerzőjének a lánya, nevettek: „Te vagy a kis Karda? A Karda Tibinek a lánya?”Megdöbbentek, hogy a kis Karda a 7-8 évével azonos a már színpadra érett Karda Beával. Végül a zene szó szerint megtámadott engem is, és jelentkezni akartam a tehetségkutatókra.

Amikor éppen csak nagykorú lettem, jött a táncdalfesztivál. A sok ezer jelentkező közül beválasztottak a három elődöntő 15-15 előadója közé. Ott volt Máté Péter, Szécsi Pali, Fenyvesi Gabi. Belegondolok, sok kollégám, akik ezen a fesztiválon részt vettek, sajnálatos módon nincsenek már közöttünk, Mary Zsuzsi, Harangozó Teca, Aradszky Laci, Cserháti Zsuzsa…

A szórakoztatás az életem. Akármilyen rosszkedvű vagyok, kimegyek a színpadra, és minden megváltozik, mert a közönség nagy hatással van rám. A táncdal fesz tivál azért volt fontos, mert az egyetlen volt, ahol megismerhetett az egész ország. A résztvevők közül én voltam a legfiatalabb. Itt meg tudtam mutatni magamat. Ezt sodorta elém az élet, ahol megmérettettem. Akkoriban, ha valaki hivatásos előadóművész akart lenni, vizsgáznia kellett. Megtanulta, hogyan kell bejönni a színpadra, gyakorolta a skálázást és az előadásmódot.

Ez könnyűzenei iskola volt, ahol a nagyok – például Bágya András – tanítottak. Az akkori Országos Rendező Irodától kaptam egy piros könyvecskét, ami hivatásos működési engedélyt jelentett. Közben jöttek a fesztiválok, jöttek a külföldi lehetőségek. A pályafutásom során 13 zenei díjat kaptam. Az Interkoncert engem küldött ki a legtöbb nemzetközi fesztiválra, ahonnan rendszerint – erkölcsi sikert jelentő – díjakkal tértem haza, ezzel is öregbítve a magyar könnyűzene hírnevét.

Viszont a magánéletemben nem mindig hoztam jó döntéseket. Feleségül mentem Som Lajoshoz, a rockzene fenegyerekéhez, a Piramis együttes alapítójához, a kitűnő basszusgitároshoz. Bár egészen más volt az életszemléletünk, mégis ragaszkodtam hozzá. Ilyen típus vagyok, soha nem adom fel. Reménykedtem, hogy jobb lesz, és bíztam benne, hogy egy gyermek születése után majd összehangolódunk. De felőrölt ez a házasság, és 16 év után elváltunk. Majd egyszer csak 2007-ben a Kapás utcai rendelőben, a mammográfián kiderült, hogy a bal mellemben van 2 darab rosszindulatú daganat. Én hiszek a pszichoszomatikus folyamatokban.

Fogyás 40 felett? Nem egyszerű, de nem is lehetetlen!

2021. november 22.

A rendszeres testmozgás és az életkor speciális igényeihez alkalmazkodó, kiegyensúlyozott étrend kiemelten fontos ebben az életszakaszban.

A negyedik X után könnyen azon kapja magát az ember, hogy egyre könnyebb szaladnak fel a kilók, de egyre nehezebben mennek le, hogy aztán még könnyebben jöjjenek vissza. Hiába a fogyókúra és az edzés, a mérleg alig mozdul. Ez valóban fair. Negyven felett sajnos csak az életmódváltás segít, a yoyo-effektus miatt a kampányfogyókúrák inkább többet ártanak, mintsem hogy használnának. 

Az életkor előrehaladtával megváltozik a test zsír-izom aránya – és nem az izom javára. Mivel az izom energiát használ fel, ha csökken az izomtömeg, csökken a felhasznált energia is. Változatlan életmód mellett aztán idővel ez az energiafelesleg zsír formájában raktározódik, és a mérleg egyre többet mutat.

Mivel negyven felett a bőr veszít a rugalmasságából, a fogyás következményeként gyakran megereszkedik, elvékonyodik. Azonban, ha fogyás közben a bőrfeszesítésre is gondot  fordítunk, megőrizhetjük bőrünk állapotát.  Negyven felett a bőr egész másfajta ápolást igényel, mint a húszas, harmincas évek táján. A középkorú hölgyeknek az életmódváltás mellett kozmetikus is segíthet abban, hogy ‘jól érezzék magukat a bőrükben’. Bárányos Zsuzsa kozmetikus szerint az életmódváltás és a testmozgás kiegészítése lehet számos olyan elektrokozmetikai kezelés, illetve eljárás is, ami segít megszabadulni a nehezen ledolgozható zsírszövetektől, valamint, az életmódváltást bőrfeszesítő kezelésekkel támogatva elejét vehetjük a bőr megereszkedésének is.

A bársonyos bőr a megfelelő életmódnál kezdődik

Azonban bármilyen hatékonyak is a bőrfeszesítő vagy épp zsírbontó kezelések, nem helyettesítik az egészséges életmódot. Fogyasszunk naponta legalább két, a nyári melegben három liter folyadékot. Kerüljük az alkoholt és a cukrozott üdítőket. Táplálkozzunk változatosan és mozogjunk sokat a friss levegőn. A szervezet szénhidrátszükségletét főképp gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával biztosítsuk, és lehetőleg iktassuk ki étrendünkből az édességeket.

Mindezek mellett pedig ne feledjük:  az alvás a legjobb szépítőszer. Pihenjünk eleget. Az alvásigény bár egyénenként változó, az bizonyos, hogy ahhoz, hogy valóban jó kondícióban legyünk, feltétlenül ki kell aludnunk magunkat.