Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mi-micsoda? Mi a tofu?

Érdekességek2022. január 25.

Gyakran olvasol számodra ismeretlenk hozzávalókról? Vagy hallottál már róla de nem tudod mi az pontosan? Majd én segítek! Új sorozatunkban minden héten bemutatunk egy ismeretlen ismerős konyhai összetevőt!  

Mi a tofu?

A tofu egy fehérjében gazdag, viszont szénhidrátban szegény szójából előállított húspótló. Fehérjetartalma megfelel a marhahúsénak. A húsmentes(vegetáriánus) táplálkozás egyik alappillére, hiszen teljes értékű fehérjeforrásként pótolhatja a táplálkozásból kimaradó húst és tejterméket.

Honnan származik?

A japán és kínai mitológiákban az öt szent mag közé tartozik a szója. Őshazájában a tofu nagyon elterjed. Bizonyos források szerint i.e. 164-ben, Liu An császár udvarában fejlesztették ki. Amerikában és Nyugat-Európában a 70-es években, nálunk csak a 90-es években terjedt el. Hagyományosan kézzel állították elő ami bizonyos helyeken még ma is tartja magát. Egyszerű az eljárás: az előző nap beáztatott szójababot kinyomkodják, ledarálják és felforralják. Ezután szétválik a szójatejre és a túróra hasonlító tofu alapanyagra. Ezt egy nigari nevezető tengerisó koncentrátummal oltják be és ebből készül a sajtra emlékeztető állagú tofu.

Mit tartalmaz?

A tofu gazdag fehérjében, ezen kívül vitaminokban és ásványi anyagokban. Tartalmaz nátriumot, foszfort, vasat, kalciumot, B1 és B2 vitamint valamint niacint. Jó hatással van a szív-és érrendszeri megbetegedésekre, az anyagcserére és a zsír és cukor felszívódására. Ajánlott koleszterinproblémákkal küszködőknek, hiszen nem tartalmaz koleszterint így fogyaszthatják idősek, szívbetegek de kis gyermekek is.


Mi készüljön belőle?

Szeletekre vágva kirántható, süthető mint bármely húsféle. Elkészíthetjük zöldségekkel raguként, pörköltként, körözött vagy akár sütemény, édes pohárkrém is. Fontos tudni, hogy a tofut erőteljesebben kell fűszerezni, érdemes az elkészítés előtt előre pácolni és pihentetni. Így átjárják a fűszerek és ízletes étel készíthető belőle!

Recept tippek:
Kínai tofus tészta>>
Tofus lecsó>>
Tofus-tepsis>>
Rántott tofu>>


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Hogyan ismerjük fel a csontritkulás tüneteit?

2025. augusztus 12.


Hát- vagy derékfájás
Testmagasság csökkenése
Hanyagtartás, görnyedt testtartás
Csonttörések – leggyakoribb a csukló-, combnyak- és csigolya összeroppanás
Állandó hátfájás
Mozgáskorlátozottság, fájdalom


Hogyan kezelhető a már kialakult csontritkulás?

Az aktivitás növelésével. Aki a csontritkulás miatti aggodalomból fakadóan lemond a mozgásról, valójában épp azt az állapotot súlyosbíthatja, amitől fél, hiszen a csontokat megfosztja azoktól a természetes ingerektől, amelyek elősegíthetnék a regenerációjukat.

Érdemes tehát elkezdeni a saját szintünknek megfelelő edzéseket, például az intenzív gyaloglást vagy a túrázást, táncolást és ezáltal egy fokkal aktívabb életmódot kialakítani.
A csontritkulás nem olyan betegség, amely állandó felügyeletet vagy gyógytornát igényelne, de ha bizonytalanok vagyunk, akkor egy gyógytornász szakszerűen tud segíteni az elindulásban. Fontos, hogy mindenki saját maga vállalja a felelősséget az egészségéért és fokozatosan, lépésenként változtasson az életmódján.

Mit lehet tenni a reaktív hipoglikéma esetén?

2025. augusztus 11.

Az enyhébb rosszulléteknél a legsürgősebb teendő, hogy kb. 15 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot kell elfogyasztani, ami rövid idő alatt megemeli a vércukorszintet (szőlőcukor, cukros üdítő). Ez 15-20 perc alatt javulást eredményez. Ha mégsem megy 4 mmol/L fölé a vércukorszint, ismét együnk, együnk valamilyen keményítő tartalmú szénhidrátot fehérjével együtt, hogy stabilizáljuk a normál vércukorszintet. Megfelelő lehet két zabkeksz vagy egy szelet teljes kiőrlésű kenyér sajttal, húsfélével – ismerteti dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa. – Ha valaki azt tapasztalja, hogy többször előfordul vele a reaktív hipoglikémia, mindenképpen jeleznie kell azt a diabetológusnak, részben, hogy ellenőrizhető legyen a rendelt gyógyszerek dózisa, részben, hogy felfrissítsük a megfelelő étrendre vonatkozó szabályokat.

Így kell felépíteni az étrendet, hogy megelőzhető legyen a vércukorszint esése

Együnk rendszeresen kis adagokat

A napi három főétkezés és két kisétkezés hozzájárul a stabil vércukorszinthez és elejét veheti annak, hogy egyszerre többet együnk. Az sem mindegy, hogy mikor eszünk gyors és mikor lassú szénhidrátokat.

Számoljuk a szénhidrátot

Reggel, este 30 gramm délben 50 g, kisétkezésnél 20 gramm szénhidrát az az átlagos mennyiség, ami mellett csökken az inzulinkiválasztás növekedésének, és így a hipoglikémia kialakulásának rizikója. Ugyanakkor ezt mindenkinél személyre kell szabni.

Válasszunk alacsony glikémiás indexű szénhidrátot

A szénhidrátok eltérő sebességgel szívódnak fel. Az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztásával az étkezések során lelassítható az evés utáni vércukorszint emelkedés, ami segíthet megelőzni vagy csökkenteni a reaktív hipoglikémiás epizódokat.

A testnek nincs szüksége mesterséges oxitocinra!

2025. augusztus 11.

Dr. Szuromi András szülész-nőgyógyász újonnan megjelent könyvével egy kiáltványt fogalmaz meg az anyák és a babák védelmében, a mesterséges oxitocinnal szemben. Szerinte a természetes szülés szinte eltűnőben van, és ennek legnagyobb vesztesei az anyák, a babák. A szülés során a mesterséges oxitocin használata pedig sokszor valójában több kárt okozhat, mint amennyi hasznot hoz.

A szülész-nőgyógyász-homeopata úgy látja, a szülés ma már sokszor nem esemény, hanem beavatkozási protokoll. Az igazi probléma nem maga a fájás, hanem az, hogy elveszítettük a bizalmunkat a testünkben. A szülő nőkből kórházi páciensek lettek. Az emberiség nagy része már nem tud természetesen, a saját oxitocinjára hagyatkozva szülni, helyette az egészségügyben infúzióból adják annak egy szintetikus változatát. A természetes oxitocint kis adagokban, szünetekkel adagolja a testünk, időt adva a regenerálódásra; míg a mesterséges oxitocin az infúzióból folyamatosan érkezik, erős fájásokat okozva és az oxitocin receptorok érzékenységét is csökkentve. „Ha mesterségesen túladagoljuk az oxitocint, azzal a legszebb emberi folyamatot romboljuk le: a születést” – figyelmeztet a szakember.