Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mennyi TSH érték az ideális a teherbeeséshez?

Érdekességek2018. április 11.

Teherbeesés előtt sokan kivizsgáltatják magukat, hogy a baba a legideálisabb körülmények közt foganjon meg, ugyanis így nem csak maga a megtermékenyülés és a beágyazódás megy könnyebben, de megfelelő értékek mellett csökken a vetélés és a koraszülés kockázata is. Hogy milyen TSH értéket szeretnek az orvosok leginkább a babaproject során, arról dr. Bérczy Judittal, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosával beszélgettünk.

Ezért fontos a megfelelő pajzsmirigyfunkció teherbeeséskor

A pajzsmirigyproblémák igen sok embert érintenek, ráadásul számtalan problémát is okozhatnak. Bár igen apró szervről van szó, mégis komoly befolyást gyakorol az egész szervezetre, így a teherbeesést is megnehezítheti, ha alul-vagy túlműködés, esetleg pajzsmirigy gyulladás áll fenn. Ekkor ugyanis nem csak maga a várandósság lehet problémás, hanem már maga a megtermékenyülés – sőt, a peteérés, a menstruációs ciklus- is zavart szenvedhet. Ezért igen gyakori, hogy a szerv zavaraira meddőség vagy vetélés után derül fény.

Mennyi az ideális érték?

Bár a TSH normál tartománya a legtöbb leleten 0,4-4 mIU/l közt mozog, ám az endokrinológusok a maximális értéknek inkább 2,5 mIU/l-t tartják. Éppen ezért sokan megnyugtató eredménynek veszik, ha 3 mIU/l körüli értéket kapnak, ám a babavárás szempontjából 1-2 mIU/l közti tartományt tartanak ideálisnak.

Igen fontos, hogy ne csupán a TSH értéket ellenőriztesse az illető, hanem mellette még T3, T4, valamint az ATPO szintjét is, hiszen ezáltal pontosítható a diagnózis, ráadásul fény derülhet a pajzsmirigy esetleges gyulladására is, mely szintén negatívan befolyásolja a terhességet- magyarázza dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa.


Várandósság során is fontos a gyógyszeres kezelés

Egyértelmű tehát, hogy még a teherbeesés előtt rendbe kell tenni a pajzsmirigy hormontermelését, máskülönben a probléma a meddőséget, esetleg vetélést okozhat. Viszont arra is kell ügyelni, hogy a gyógyszeres kezelést a várandósság alatt is folytatni kell, mivel a baba a 18. terhességi hétig az anyától veszi el a számára szükséges hormonokat, majd a baba saját pajzsmirigy működése is beindul, mely egy kis segítséget jelent. Így a terhesség alatt jellemzően romolhat, de van rá példa, hogy javulhat az alulműködés. A szükséges dózist e szerint emeljük, vagy csökkentjük. Természetesen ez nem ártalmas a babára nézve, sőt, az ő egészségét – is- támogatja!


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.