Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Menni vagy maradni?

Érdekességek2018. szeptember 30.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mikor és hogyan érdemes váltani. Muszáj örökké változtatni? Vagy üljünk a fenekünkön, és ne ugráljunk. Amerikai kutatások szerint az embernek 2-3 évenként állást, 8-10 évenként szakmát kell váltania. Természeten az amerikai kutatások nem teljesen igazak a magyar valóságra.  

Magyarországon bátortalanabbak vagyunk. Sokszor az a szülői parancs, hogy ne ugrálj. Járt utat a járatlanért el ne hagyj.

A mai felgyorsult világban nem engedhetjük meg magunknak az ücsörgést, mert elszalad mellettünk a világ.

Fiatal korban természetesen könnyebb a változtatás, de nem hiszem, hogy később bele kéne nyugodni a rossz vagy nem kielégítő munkába.

Ma már itthon is jellemző, hogy a fiatalok két három évenként váltanak. Ha nem is ilyen gyakran, de 7-8 évenként szerintem is érdemes új helyeket megismerni. Nem csak azért mert így szokás, hanem a munka már unalmassá, rutinná válik. Eljön a kiégés, telítődés ideje. A váltás nem csak azt jelentheti, hogy új vállalatok keres valaki. Lehetséges, hogy ugyanazon a munkahelyen talál új lehetőséget, új pozíciót.


Azt gondolhatnánk, hogy a változástól való félelem csak az idősebb korosztályt érinti. Több 30-as kliensem is tart az új munkahelytől, vagy gondolja azt, hogy most már késő változtatni. Sokszor tőlük hallom, hogy ááá, ehhez már késő, ehhez már öreg vagyok.
Nem késő! Ha fejlődni akarunk, akkor új kihívásokat kell néha keresni.

De mi van akkor, ha valakinek a szakmájából van elege? Nem biztos, hogy teljesen más szakmát kell választani. Lehet új irányokat, feladatköröket keresni.


Mérnökként, közgazdászként nem csak egyetlen utat lehet követni. Lehet logisztikusból értékesítővé, elemzővé válni, vagy üzemvezetőből fejlesztővé képezni magunkat, vagy fordítva.
De az sincs kizárva, hogy teljesen más szakmában találjuk meg a helyünket.

Én eredetileg építőipari technikus vagyok. A 90-es években találtam rá a HR-re, ami nagy sikereket hozott nekem. De a HR-en belül az évek során trénerré, szervezetfejlesztővé majd coach-csá váltam.

Ismerek olyan embert, aki logisztikusból kozmetikus, szociális munkásból szakács lett.
Egy dolgot viszont biztos nem lehet csinálni. Sokszor hallom azt a mondatot, hogy valami mást akarok csinálni. Sajnos, olyan álláshirdetéssel még nem találkoztam, hogy valami mást keresnek.

De mi is lehet az a MÁS? Gondoljuk végig, hogy milyen munkát szerettünk, mi okozott örömet nekünk. Miben értünk el sikereket. Az is lehet, hogy van olyan hobbink, szenvedélyünk. amit akár teljes állásban is folytatnánk. De ne feledjük, az hogy egy évben egyszer elmegyünk síelni, vagy néha kötünk egy pulóvert, még nem elég a folytatáshoz. Ahhoz, hogy igazán nagyot váltsunk, ahhoz komoly bátorság, és elkötelezettség kell.

Gondold végig, mi az, amibe igazán szeretnél energiát fektetni, de azt is, hogy milyen tapasztalatokat tudsz átvinni az előző munkáidból.

Vedd sorba az erősségeidet, és nézd végig, vajon milyen karrierre, új szakmára lehet hasznos.
De ne feledjük a váltáshoz mindig bátorság kell. Vállalni kell a kockázatot. A bukás lehetőségét is. Fel kell adni olyan előnyöket, amik a régi munkahelyhez kapcsolódtak. Számba kell venni mi az igazán fontos, és mi az, amit el lehet engedni egy sikeresebb jövő reményében. Ha úgy érzed, ideje a váltásnak, indulj el.

 

Sokszor jönnek hozzám a váltás igényével, de a beszélgetés során kiderülhet, hogy fizetésből, távolságból, vagy munkaidő beosztásból nem szeretnének engedni. Valamit valamiért. Gondold végig, mi a fontosabb számodra. Ha úgy érzed kinőtted már a régi kabátot, és újat szeretnél, akkor tedd azt. De ha a jelenlegi körülmények fontosabbak, akkor még maradj. Sokszor a maradáshoz is bátorság kell, nem csak a változtatáshoz.

Egy a fontos, ne gondold azt, hogy késő!

Karrierváltásban segíthetek neked, hogy közösen megtaláljuk a céljaidat és utadat.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Gyakorlati segítség a hulladék csökkentéséhez

2025. november 11.

A hulladékprobléma napjaink egyik legégetőbb környezeti kihívása. Évente több milliárd tonna szemét keletkezik világszerte, amelynek jelentős része kezelés nélkül mérgezi a környezetet – hívja fel a figyelmet a Humusz Szövetség. A Kukadiéta 2.0 – avagy hogyan fogyjunk le szemétből, mielőtt teljesen belefulladnánk című cikkük rávilágít arra, hogy a szelektív gyűjtés önmagában nem elegendő. A háztartásokban keletkező hulladék mennyiségének csökkentésére gyakorlati megoldásokat is kínál a környezetvédő szövetség Kukadiéta kiadványában, melyet a Baptista Szeretetszolgálat No Planet B programja támogatott.

A hulladékprobléma nem egy távoli, absztrakt dolog, hanem mindannyiunk mindennapjait átszövi – hívja fel a figyelmet a Humusz Szövetség. Az ENSZ mérései szerint évente több mint 2 milliárd tonna szilárd hulladék keletkezik, és ennek legalább fele semmiféle normális kezelést nem kap. A mikroműanyagok lassan olyan természetességgel jelennek meg az életünkben, mint a reggeli kávé. Benne vannak a tengerekben, a sörünkben, sőt, már a véráramunkban és a férfiak heréjében is. Egy átlagos ember hetente akár kb. 5 grammnyi mikroműanyagot is elfogyaszthat, ami egy bankkártya súlyát jelenti.

Képmutatás és szemétexport

A hulladék nem csak környezeti, hanem globális politikai tényező is. A gazdag országok évtizedek óta exportálják hulladékukat a szegényebb régiókba, ahol gyakran nincs kapacitás annak feldolgozására, így a „megoldás” valójában újabb problémákat szül. A szerző szerint a saját döntéseinkben rejlik a legnagyobb változás lehetősége, és mindannyiunknak felelősséget kell vállalnunk a hulladékcsökkentés érdekében – hívják fel a figyelmet a környezetvédők.

Mi a mikrobiom?

2025. november 11.

Ma már szinte köztudott az a nézet, hogy az emberi szervezet bélrendszerében lévő mikroorganizmusok jelentősége óriási.

A bélflóra egészséges egyensúlyának megtartása, erősítése, illetve betegségek esetén annak helyreállítása nagyon fontos. Számtalan megbetegedésnél kimutatható a bélflóra összetételének, a mikrobiomnak nem megfelelő mivolta. Az erős immunrendszer alapja az egészséges mikrobiom.

A mikrobiális folyamat már az intrauterin életben elkezdődik. A születés körülményei is meghatározzák az újszülött bélrendszerének mikrobiális berendezkedését.

A bélmikrobiom részt vesz a szervezet alapvető anyagcserefolyamataiban, a makrotápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) lebontásában. De szerepet játszanak a vitaminok képzésében, az aminosavak előállításában, a méreganyagok hatástalanításában. Hiányuk, nem megfelelő összetételük gyulladásos reakciókat eredményezhet a szervezetben. Elváltozásaik fokozzák a betegségekkel szembeni érzékenységet. A bélmikrobiom az immunrendszer működésével is szoros összefüggésben van.

A különböző probiotikumok, prebiotikumok, vagy ezek összessége, a szimbiotikumok alkalmazása segít helyreállítani a bélflóra egészséges egyensúlyát. Antibiotikum szedésekor mindenféleképpen ajánlott, de kúraszerű alkalmazásukra bármikor lehetőség van (kivéve az immunszupresszált betegeket). Kérdéseivel forduljon gyógyszerészéhez!

Este puffad és feszül a hasa?

2025. november 10.

Reggelente még teljesen tünetmentes, de délutántól már fáj és erősen feszül a hasa, gázok gyötrik, esetleg hasmenéssel vagy éppen székrekedéssel küzd? Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ – Prima Medica belgyógyásza, gasztroenterológus szerint ezek a panaszok utalhatnak akár SIBO-ra, vagyis kontaminált vékonybél szindrómára is, amelyet viszonylag könnyű kivizsgálni, de a kezelés gyakran összetett.

A SIBO okozta tünetek egyre erősödnek a nap során

A SIBO, vagyis a kontaminált vékonybél szindróma megnevezés arra utal, hogy a vastagbélben élő baktériumok visszajutnak a vékonybélbe. Ezek olyan baktériumok, amelyek a vastagbélben hasznosak ugyan, de a vékonybélben már károsak. Ennek a kontaminálódásnak, vagyis szennyeződésnek a következményei az emésztőrendszeri tünetek. Ezek az alábbiak:
– puffadás,
– alhasi fájdalom, feszülés,
– fokozott gázképződés,
– hasmenés vagy székrekedés,
– ritkább tünet lehet a sürgető székletürítési késztetés, hányinger, hányás.
– Már a kikérdezéskor nagyon informatív, ha kiderül, hogy a panaszok étkezés után egy-másfél órával, vagy még később jelentkeznek, főként délután, este, éjszaka. Ennek az az oka, hogy a vékonybél az étkezésmentes időszakban „megtisztul” ezektől a baktériumoktól. Többek közt ezek a tünetmentes napszakok azok, amelyek miatt sokan úgy érezhetik, nincs szükségük kivizsgálásra, kezelésre, hiszen „ha baj lenne, nyilván mindig kellemetlenül éreznék magukat”. Van, akinél olyan régóta jelen van az esti hasfájás, feszülés, puffadás, hogy szinte természetesnek érzi. Pedig ma már nagyon könnyen ki lehet mutatni a SIBO-t egy kilégzéses teszt segítségével – hangsúlyozza Pászthory doktornő.