Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Megkezdődött a nemzeti gyógyszer-azonosítási rendszer felállítása

Érdekességek2018. április 10.

Az összes uniós tagállamot érintő szabályozás szerint 2019 februárjától a gyógyszergyártóknak a vényköteles gyógyszereket olyan biztonsági kóddal kell ellátniuk, amellyel a gyógyszer eredetisége már a gyógyszertári kiadás pillanatában ellenőrizhető.

Mintegy félmilliárd forintból megkezdte a nemzeti gyógyszer-azonosítási rendszer felállítását a HUMVO Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zrt. A rendszer műszaki kiépítését, és az ehhez kapcsolódó technikai feladatokat a német tulajdonú Arvato Systems GmbH informatikai cég végzi - közölte a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz).


Tájékoztatásuk szerint egy, az összes uniós tagállamot érintő szabályozás szerint 2019 februárjától a gyógyszergyártóknak a vényköteles gyógyszereket olyan biztonsági kóddal kell ellátniuk, amellyel a gyógyszer eredetisége már a gyógyszertári kiadás pillanatában ellenőrizhető. Ehhez szükséges, hogy a forgalomba-hozatali engedélyre jogosult gyógyszerek minden egyes dobozának egyedi azonosítóját rögzítsék egy adatbázisban. A rendszer felállítását a magyarországi gyógyszerellátási lánc képviselői által tavaly júliusban megalapított nonprofit szervezet, a HUMVO végzi.

Kiemelték, hogy a szolgáltatás sikeres bevezetése függ a rendszerhez csatlakozó résztvevők együttműködésétől, amelynek érdekében a HUMVO már megkezdte a kapcsolatfelvételt gyógyszertári számítógépes rendszerek üzemeltetőivel és a gyógyszer-nagykereskedelmi engedélyre jogosultakkal, az első szakmai találkozó április 4-én várható.

Balogh Enikő Réka, a HUMVO ügyvezető igazgató az MTI megkeresésére közölte, hogy a rendszer folyamatos működtetése évente félmilliárd forintba kerül. A bevezetés, majd ezt követően a működtetés költségei a gyógyszer gyártóit és a forgalomba-hozatali engedélyek jogosultjait terhelik.


Hozzátette, hogy az első felhasználók csatlakozása és a teszt időszak 2018 májusában indul, a fogyasztók az új típusú, egyedi azonosítókkal ellátott csomagolással először a 2019. február 9-ei indulást követően találkozhatnak.

Greskovits Dávid, a Magyosz elnöke az MTI-vel közölte, hogy az egyedi azonosító rendszer bevezetésével összefüggő kezdeti beruházás kötelezettsége mintegy 20 milliárd forint ráfordítást igényel a szövetség gyártói tagvállalataitól, ebből a magyar kis- és közepes vállalatokra (kkv) mintegy 3-3,5 milliárd forint teher hárul. Hozzáfűzte, hogy a magyar gyógyszergyártók esetében ez a többlet beruházási igény nettó nyereség- és termelékenységrontó tétel, amely hatással lehet nem csak a jövőbeni beruházásaikra, de a kutatásfejlesztési (K+F) tevékenységüket is visszavetheti.

Az Arvato Systems az Európai Gyógyszer-azonosítási Szervezet (EMVO) által előminősített informatikai cég, amely 2013 óta foglalkozik gyógyszerhamisítás elleni rendszerek fejlesztésével. A Bertelsmann konszern tagjaként 3000 munkatársával több mint 25 európai helyszínen van jelen.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.