Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Megfázott a kicsi? – Ezeket érdemes figyelembe venni!

Érdekességek2018. február 04.

Szülőként nehéz döntés, hogy mit tehetünk gyermekünkkel nátha, megfázás esetén, mi a helyes út. Nem szeretnénk, ha a betegség elhúzódna, szemünk fénye sokáig szenvedne, de a gyógyszereléssel is óvatosak vagyunk… Mit tehetünk és mit nem? 

Készített már valaha sós orrcseppet a kicsinek vagy a nagyonak?

Némi tüsszögés, kis szipogás katonadolog? Egy “kis nátha, megfázás” esetén a szövődményekre érdemes elsősorban gondolnunk. Ugyanis, ha a váladék besűrűsödik, a nyálkahártya beduzzad, akkor könnyen a középfülre húzódhat a betegség. Ezért nagyon fontos az, hogy a termelődő váladékot megfelelően kiürítsük.

Ilyen esetben sós orrcseppeket érdemes alkalmaznunk, és ha lehet, kerüljük az orvosi készítményeket! A só  oldja a váladékot és csökkenti a nyálkahártya gyulladást és így a nyálkahártyaduzzanatot.

Orrcseppet házilag is készíthetünk Himalája vagy tengeri só kivonatával. Léteznek előre elkészített sós orrcseppek is, de ebben az esetben figyeljünk arra, hogy ne legyen benne más gyógyszer. Egy enyhén sós oldatot kell készítenünk, mégpedig a következő arányban: 1 dl vízhez kb. egy késhegynyi sót szükséges hozzáadni. A fertőtlenítő hatás eléréséért, a vízbe tehetünk ezüstkolloidot, vagy grapefruit magcseppet is.


9 tisztázandó kérdés, ha megfázott a kicsi

A váladék, nyák besűrűsödése érdekében kerüljük a tejet, valamint a tejtermékeket ebben az időszakban. Ez alól a házilag elkészített probiotikus joghurt lehet csak kivétel.

Nagyobb gyerek esetén a váladékképződés ellen (a sós orröblítés helyett) 1-1 kávéskanál szódabikarbónát adhatunk vízben oldott állapotban.

Köptető esetében a javaslatunk kakukkfű tinktúra, mely sokszor hatásosabb, mint a drága útifű, vagy izlandi zuzmó kivonatok, de előfordul, hogy az utóbbiak válnak be jobban, ez egyén- és betegségfüggő lehet.

Köhögéscsillapítókat érdemes kerülni, ugyanis a köhögés célja, hogy a nyákot, váladékot, a nyálkahártyát irritáló anyagokat kiürítse a szervezetből. Ezért ne akarjuk csillapítani a köhögést, célszerűbb elősegíteni a váladék kiürülését!

Csecsemők esetében gyakran legpraktikusabb és legkényelmesebb megoldás az orrszívó használata. Milyen orrszívót érdemes alkalmazni? Fél éves kor alatt az úgynevezett „labdás” orrszívókat ajánljuk, amit összenyomunk, és ha kiengedjük, akkor keletkezik a szívó hatás. Nagyobb korban használható a porszívós orrszívó is.

A száraz levegő nem tesz jót a nyálkahártyának. Érdemes ezért az otthonunkban párásítani a levegőt. Ennek kiemelt jelentősége van, ha egyéb légzőszervi betegségben is szenved gyermekünk, ilyenkor alkalmazható a sópipa, sókamrák, sóbarlangok is.

Kiemelt fontosságú, hogy a kicsi és a nagy is elég folyadékot fogyasszon, ami ebben az időszakban még fontosabb! Pláne láz esetén, mikor rengeteg folyadékot veszítünk. Gyermekkorban a szervezet nagyobb arányban tartalmaz vizet, mint felnőttkorban, ilyenkor még kockázatosabb lehet a folyadékveszteség.

A láz szervezetünk egy természetes jelensége. A szervezetben így 1-2 fok emelkedésével felgyorsulnak a védekező folyamatok, így ne rögtön ennek csillapítására törekedjünk! A legfontosabb szempont, hogy a gyerek hogy van. Ha 40 fokos láz mellett aktív és rohangál, akkor nincs gond. Ha a gyerek nagyon kedvetlenné, bágyadttá válik, vagy hajlamos a görcsrohamra, akkor érdemes beavatkozni. Ilyenkor viszont megfelelő gyógyszeres kezelést kell alkalmazni. 

Ha szükség van fájdalom vagy láz csillapítása miatt gyógyszerre, akkor ibuprofen vagy acetaminofen hatóanyaggal rendelkező gyógyszert alkalmazzunk! Acetilszalicilsav anyagot tartalmazó gyógyszereket soha ne adjunk gyerekünknek, mert ez súlyos szövődményeket okozhat, mely máj- és agykárosodáshoz vezethetnek!

Legjobb kezelés a megelőzés!

Végül nem az lenne a legjobb, ha gyermekünk egyáltalán nem is lenne beteg? Ennek érdekében érdemes néhány trükköt bevetni, mely segíthet megelőzni a betegségeket.

TIPP: Kézfertőtlenítésre használjunk házilag elkészített oldatot, mégpedig 2 dl vízbe tegyünk 20 csepp grapefruit magcseppet, majd ezt töltsük spayszóróba!

 

Dr. Gulyás Tamás/www.vitaminsziget.com


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.

A tej

2025. május 01.



I. rész: A tej, mint megbízható kalciumforrás

A magyarok átlagosan 67,5 liter, naponta 1,8 dl tejet isznak (2010. évi adat), kevesebb mint felét a szakértők által javasolt napi félliteres mennyiségnek.

Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.

A tej az egyik legfontosabb alapélelmiszer, s az emberi szervezet elsődleges kalciumforrása.

Sajnos számos, tejhez kapcsolódó tévhit van a köztudatban, holott a tej jótékony hatással van az egészségre, gyermekkorban pedig különösen fontos pillére az egészséges táplálkozásnak. Könnyen és jól emészthető táplálékról van szó, mely túlnyomórészt egészséges zsírokat tartalmaz, ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy fogyasztás előtt szükséges és fontos a hőkezelés.